מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקותנחל צפית – ויקיטרוול. צילם צביקה
כתבה וערכה: עינת מנדלבאום
–
כללי: נחל צפית מתחיל את דרכו מרכס חצרה, שהוא אחד הרכסים היוצרים את צפון הנגב ונמצא ממש על שפת המכתש הקטן. הנחל צריך להתגבר בדרכו על גובה רב- מ- 500 מ’ מעל פני הים ועל 300 מ’ מתחת לפני הים. לכן לפחות בחלקו הנחל כולל גם מפלים, ירידות ועליות תלולות. האזור העליון של נחל צפית מתחתר בתוך הרכס ויוצר בו בקע גדול ומכונה נחל חוצה רכס. באזור זה גם נובעים מספר מעיינות אשר יוצרים בריכות גדולות, אך לא זה האזור בו נטייל. חלקו התחתון של נחל צפית בדומה לחלקו העליון גם הוא מתחתר בתוך סלע קשה כך שערוץ הנחל צר ותחום על ידי קירות גבוהים וכמעט ולא ניתן לראות פיסת שמים. התחתרותו של הנחל בתוך סלעי הגיר הקשים יוצר את הקניון הצר שנחשב לחלק היפה ביותר של הנחל. ההליכה בתוך הקניון היא מאתגרת מעט בשל הירידה שנעשית בעזרת חבלים או יתדות אך היא קסומה כי הקניון מוצל ומנתק את המטיילים מן הסביבה. סופו של המסלול שונה לחלוטין מן הקניון הצר והעמוק. לקראת הסוף נפתחת הדרך, הסלע הקשה מתחלף בסלע רך והערוץ מתרחב באופן משמעותי. נחל צפית תחתון הוא הדובדבן שבכל מסלול נחל צפית וההליכה בו נותנת חוויה וגם סיפוק.
חבל ארץ: הר הנגב
נקודת התחלה: 2 ק”מ דרומה לצומת הערבה
נקודת סיום: 2 ק”מ דרומה לצומת הערבה (מסלול מעגלי)
מפת סימון שבילים: 14- צפון הערבה ומזרח הנגב
שילוט והכוונה במסלול: שביל מסומן שחור
נקודות ציון: (1042339, 177757)
גישה לאזור המסלול: רגלית
עונות מומלצות: סתיו, חורף, אביב
משך המסלול: כשעתיים
מאפייני המסלול: המסלול הוא בינוני מבחינת הקושי שלו. הוא כולל ירידה באמצעות חבלים או יתדות בחלק מהמסלול ולכן אינו מתאים לילדים קטנים מאוד. ההליכה בתוך ערוץ הנחל הצר היא מעניינת ומאתגרת. כאשר מטיילים במקום לאחר שיטפונות מתמלאים הגבים מים והופכים לנקודות מרעננות וכיפיות לעצירה. היציאה מן הקניון אל העולם שבחוץ היא קסומה. כמו מסך תיאטרון נפתחים לפתע קירות הערוץ והדרך מתרחבת באופן מפתיע. מסלול מהנה שכאשר לוקחים בחשבון את האתגרים שהוא מציב הוא הופך לחוויה נפלאה לכולם.
רמת קושי: בינוני
אורך המסלול בק”מ: 3 ק”מ
איך להגיע: מדימונה יש לנסוע בכביש 25 לכיוון צומת הערבה. בצומת הערבה פונים דרומה ונוסעים 2 ק”מ נוספים עד שמגיעים לעיקול חד שמאלה. מן העיקול פונים ימינה לדרך עפר אשר מגיעה עד לנקודת קידוח מים בתחילת קניון נחל צפית. כאן מחנים את הרכב.
נגישות לנכים: המסלול אינו נגיש לכסאות גלגלים או עגלות ילדים.
מקום לפיקניק: לאורך המסלול ניתן לערוך פיקניקים מאולתרים של ארוחה קלילה אך לא כאלה מאורגנים הדורשים שולחן או הדלקת אש. המקום הקרוב ביותר בו ניתן לערוך פיקניק מאורגן הוא חניון מיצד תמר שבכביש 25.
לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול
כניסה: חינם
חניה: חינם (כדאי שלא להשאיר חפצים בעלי ערך מחשש לגניבות, מה שיעלה את מחיר החניה באופן משמעותי…)
קליטה בקשר: ברוב המסלול אין קליטה
נקודת מילוי מים: אין. יש להגיע מצוידים היטב
אזהרות למפגעים במסלול: סכנת שיטפונות בחורף- יש לשים לב לא לצאת למסלול מיד לאחר גשמים. לא מומלץ בקיץ מחשש להתייבשות.
מקומות להפסקה במסלול: במעוקים לאורך הנקיק, במקומות מוצלים הסמוכים לגבים.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים: הגבים שלאורך המסלול אשר מתמלאים עם בוא הגשמים הם נקודות חן חביבות. פריחה אינה הצד החזק של מסלול זה מלבד כמה עצי שיטה פה ושם.
לינה מומלצת: באזור ים המלח ישנו מבחר גדול של בתי מלון, במיוחד באזור עין בוקק אך לא רק בו. גם בישובים לאורך חופי ים המלח ישנם צימרים ומקומות לינה וכן בעין גדי. להלן מספר דוגמאות:
מלון גנים: מלון באזור עין בוקק ברמה של 5 כוכבים המציע מגוון פינוקים כמו בריכה חיצונית ומקורה, ספא הכולל גם ג’קוזי, סאונה וחמאם טורקי ומכון כושר. הילדים יוכלו ליהנות בבריכת הילדים. חדרי המלון הינם חדישים ומאובזרים וישנם גם חדרים המתאימים לאירוח משפחות. לפרטים נוספים על מלון גנים ישרוטל באתר השוואת מלונות בארץ ובעולם.
מלון ספא קלאב: מלון זה נמצא אף הוא בעין בוקק. זהו מלון מפנק המציע מרכז ספא ובריאות הכוללים אפשרויות רבות, ביניהן גם סאונה פינית ואמבטיית אדים וכן מגוון טיפולים לפי בחירה. במלון יש בריכה חיצונית ובריכה מקורה. החדרים המאובזרים כוללים מקרר, טלוויזיה ואמבטיה בה תמצאו גם מוצרי טיפוח. לפרטים נוספים על מלון ספא קלאב באתר שימצא את המלון במחירים הנוחים לכם.
מסלול: נתחיל את המסלול בעליה ממסעף הדרך היורדת אל קידוח המים שם החנינו את הרכב. הדרך היא דרך עפר העולה לכיוון צפון מערב. אנו מגיעים לגדה הצפונית של נחל צפית לדרך מישורית בה נלך עד שנראה מעלינו מצוק תלול וכהה הבנוי מסלע דולומיט. מצוק זה מהווה את שוליו הדרומיים של מצוק ההעתקים הגדול הנמצא בקצה המערבי של בקעת ים המלח. נמשיך מכאן בעליה תלולה יותר המגיעה ממש עד שפת המצוק. זה הזמן לעצור לרגע ולצפות בנוף הנשקף לפנינו- שילוב של מישוריה הבהירים של הערבה יחד עם הרי מואב ואדום ובריכות האידוי של ים המלח- שילוב של נופים מנוגדים: מים מול צחיחות, נוף הררי וכהה מול נוף מישורי ובהיר. הניגודים הללו הם שעושים את הנוף הזה לעוצמתי כל כך. על שפת המצוק נגיע לצומת שבילים: הדרך בה הלכנו עד כה והשביל הכחול והרחב המגיע מן הקניון של נחל תמר אשר נמצא מצפון. אנו ממשיכים כעת עם השביל הכחול. השביל פונה מערבה וממשיך ממש על שפת הנקיק. כאן יש לשים לב שהילדים (וגם אתם) לא מתקרבים מדי אל הקצה. נלך כך כמה מאות מטרים ממש עד לתחילת האפיק של נחל צפית. כאן אנו מגיעים לצומת דרכים נוסף: השביל הכחול והשביל השחור. השביל השחור הוא זה היורד מנחל צפית עליון דרך נחל צפית תיכון ותחתון ממש עד שפך הנחל בערבה. נמשיך עם השביל השחור הפונה שמאלה ונרד בערוץ הנחל. הנוף הולך ונהיה קניוני יותר ויותר- הרוחב הולך ומצטמצם אך העומק עדיין לא הגיע לשיאו. הקניון נוצר כאשר קרקעית הנחל עשויה סלע קשה ואז המים מתקשים להתחתר בסלע וליצור ערוץ רחב. כך הנוף הנוצר הוא של ערוץ צר שעליו סוגרים קירות גבוהים ותלולים. הירידה אל תוך הקניון נעשית בעזרת יתדות המקובעים בסלע. לאחר רדת הגשמים ההליכה בקניון כוללת גם דילוג בין גבי המים המלאים. השקעים המתמלאים מים נקראים מכתשות שצורתן כצורת אמבטיה. הירידה בעזרת היתדות כוללת גם קטעים של מדרגות מפל שאורכם עד 6 מ’. אורכו של קטע הירידה לקניון הוא כ- 600 מ’. הקטע המרשים ביותר הוא הקטע האחרון של הקניון בו מגיע רוחבו של הנקיק לכדי כחמישה מ’ בלבד והוא תחום על ידי קירות אנכיים בגובה של כמה עשרות מטרים. בקירותיו של הנקיק ניתן לראות גם סדקים אנכיים עצומים שנוצרו כתוצאה משברים גיאולוגים שכיוונם צפון- דרום. וכמו בכל מראה דרמטי- כמו שהוא מתחיל כך הוא גם נגמר. מן הקניון העמוק והצר אנו יוצאים בבת אחת ללא כל הכנה מוקדמת אל נוף שונה לחלוטין: הקרקע העשויה סלע קשה מתחלפת בקרקע העשויה מסלע רך- חוואר הלשון שמקורו בקרקעית ימת הלשון שכיסתה את כל האזור מחצבה בדרום ועד הכנרת בצפון. אין ספק כי כאשר עושים השוואה בין ימת הלשון לבין מה שנותר ממנה- ים המלח, רואים עד כמה ההבדל הוא עצום: ימת הלשון הייתה באורך של מעל 200 ק”מ בעוד כל מה שנותר מים המלח הוא אגם באורך של כארבעים ק”מ… קצת עצוב. אל הנוף השונה לחלוטין נעבור דרך סלעים הממוקמים זה על גבי זה ויוצרים צורה של שער. שער סלעים זה נוצר באופן טבעי לחלוטין. כאמור, לאחר שנעבור דרך השער שכמו מהווה תעודת כבוד לכך שצלחנו את מורד ערוץ הנחל, הדרך העשויה סלע רך גם מתרחבת- כאן הנחל יכל להתחתר באין מפרע וליצור ערוץ רחב. כל שנותר כעת הוא לעלות בעליה לא ארוכה המגיעה אל מתקן השאיבה. המים המליחים הנשאבים באמצעות מתקן זה על ידי מפעלי ים המלח מסייעים בהפקת אשלג. ממתקן הקידוח נעלה עוד מספר דקות לכיוון מזרח, אל המקום בו השארנו את הרכב.
אפשרות להרחבת המסלול: אם אתם מעוניינים בעוד אתגרים ובמסלול ארוך יותר ניתן לחבר את נחל צפית תחתון עם הליכה בחלק מנחל תמר: לאחר שמגיעים אל מרגלות המצוק, לא ממשיכים ומטפסים אל מעל שער הקניון (כיוון מערב) אלא פונים לכיוון צפון וממשיכים בדרך עפר המקבילה למצוק. אז מגיעים לכניסה אל קניון נחל תמר שהוא אמנם קצר אך תלול. נמשיך עם השביל הכחול של נחל תמר ונעלה באמצעות סולמות בשני מפלים בעלי אורך מרשים עד שנגיע לפסגת הנקיק. נפנה עם השביל הכחול שמאלה עד שנגיע אל הכניסה לקניון נחל צפית והשביל השחור הממשיך מטה כמו במסלול הרגיל.
אטרקציות בסביבה: האטרקציות העיקריות בים המלח וסביבתו הן הנופים המדבריים, הצוקים העומדים איתנים ולמרגלותיהם הים הכחול. עם זאת, ישנן באזור אטרקציות נוספות שבאמצעותן תיהנו מן הנופים הללו עוד יותר:
מוזיאון הזכוכית: אם גם אתם אוהבים את החומר השקוף והבריק הזה, מוזיאון הזכוכית בערד הוא המקום בשבילכם. המוזיאון מתפרש על שלושה אולמות המציגים עבודות של אמנים רבים בתחום הזכוכית. במוזיאון ישנן תערוכות קבע ותערוכות מתחלפות וכן פעילויות לילדים.
עין גדי: עין גדי היא נווה מדבר אמיתי בתוך הנוף הצחיח של מדבר יהודה. בעין גדי ניתן למצוא מגוון פעילויות כמו ספא למעוניינים בשחרור השרירים, גן בוטאני מקסים ובו מגוון צמחים טרופיים אשר עין גדי היא המקום היחיד בארץ בו הם יכולים להתקיים, פינת חי ובה מגוון חיות מעניינות מלבד החיות המשק הסטנדרטיות.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.