• תַפרִיט
  • תַפרִיט
מפלים בנחל השופט . אדיר-מתן אוזן. מתוך אתר פיקיוויקי

מסלול טיול מומלץ בנחל שופט

דף הבית » מסלול טיול מומלץ בנחל שופט

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

כללי: נחל השופט הוא נחל יפהפה, שתוואי הזרימה שלו עובר בין גבעות וכולל בדרכו גם ברכות ומפלים קטנים. במיוחד בחורף כשזרימתו שופעת נעים ויפה לטייל בו. הנחל מתחיל את דרכו ליד קיבוץ עין השופט ומהווה את אחד מיובליו של נחל הקישון אליו הוא נשפך ליד קיבוץ הזורע. הנחל הוא נחל איתן אך בעונת הקיץ זרימתו דלה יחסית. תחנה הידרומטרית, טחנת קמח ומערות הן רק חלק ממה שנוכל לראות במסלול הקצר (ניתן לעשות גם מסלול ארוך יותר) אך היפה והמגוון הזה. 

חבל ארץ: רמות מנשה גבול העמקים

נקודת התחלה: חניון מעין אמי, בצמוד לצידו המערבי של קיבוץ הזורע

נקודת סיום: חניון מעין אמי (מסלול מעגלי)

מפת סימון שבילים: מפה מספר 4 – הכרמל

נקודות ציון: (1610, 12274  /  Lng:35.113495038247606  Lat:32.63935047810455

שילוט והכוונה במסלול: אדום, כאשר נכנסים לתוואי קני הסוף אין שילוט עד ההגעה לבריכה

עונות מומלצות: כל השנה, בשל הפריחה מומלץ באביב

משך המסלול: כשעה וחצי

מאפייני המסלול: מסלול קל ונוח, כאן מתואר המסלול הקצר יותר אשר  הוא מונגש לעגלות או כסאות גלגלים מלא בפינות מוצלות, ניתן ללכת במים

רמת קושי: קלה, מתאים לכל המשפחה

אורך המסלול בק”מ: 1 ק”מ

איך להגיע: אם אתם מגיעים למקום ביום חול, יש אפשרות להכנס לנחל דרך שער הנמצא ביקנעם מושבה. בשבתות יש לנסוע דרך יערות מנשה: אם אתם מגיעים מכיוון מרכז, יש לפנות במחלף קיסריה, לנסוע בכביש 65 עד צומת מגידו עד לפניה צפונה לכביש 66. אם אתם מגיעים מצפון הארץ יש לפנות בצומת התשבי לכביש 66. לאחר כ- 5 קילומטרים בכביש 66 ישנו שלט חום המפנה לכיוון יערות מנשה. לפנות בעקבות השלט. דרך זו מובילה לחניוני הזורע ונחל השופט. הדרך  עוברת בתוך נוף מיוער ויפה. בסופה נגיע לגשר המחבר את שתי גדות הנחל. נסיעה קצרה תביא אותנו לחניון החרובים בו יש להחנות את הרכב ולרדת ירידה קצרה ברגל למעיין אמי שמהווה נקודת פתיחה וסיום למסלול. שימו לב כי בחורף נקווית שלולית גדולה לפני אפיק הנחל כך שרכבים נמוכים יכולים להתקשות במעבר בה. יש אפשרות גם לחנות בנקודה זו ולהמשיך ברגל עד תחילת המסלול. ניתן לעבור ברגל לצד השלולית.

כניסה: חינם

חניה: בחניון חרובים אשר נמצא על גדות הנחל. מחניון חרובים יש לרדת מעט למטה למעיין אמי בו מתחיל ומסתיים המסלול.

קליטה בקשר: יש מגבלות קשר לאורך המסלול

נקודת מילוי מים: אין. לבוא מצויידים במים

אזהרות למפגעים במסלול: בעיקר בחורף: סכנת החלקה במקומות מסויימים ומגבלות בגובה המים בעת חציית הנחל בעונת החורף.

מקומות להפסקה במסלול: לאורך כל המסלול ישנן פינות מוצלות בהן ניתן לעשות הפסקה.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: בחורף ובאביב האזור מלא בפריחה עונתית. רקפות בסביבות ינואר, כלניות בסביבות דצמבר- ינואר, כרכום חורפי, חיננית הבתה בסביבות דצמבר, בסביבות ספטמבר נוכל לראות מעט פרטים של חבצלת קטנת פרחים. באופן כללי האזור יפהפה בחודשים נובמבר- אפריל שבהם ישנה זרימה חזקה של מי הנחל, יחד עם עצים שנמצאים בשלכת ופרחים עונתיים אשר ממלאים את ערוץ הנחל בפריחתם. גם ללא הפריחה העונתית הצמחיה האופיינית לאזור היא של צמחים המאפיינים גדות נחלים: שיחי פטל קדוש, צפצפה מכסיפה, אולמוס שעיר, שהוא מין נדיר של עץ המצוי בארץ רק באזור מזרח רמות מנשה ומאופיין בעלים משוננים. 

לינה מומלצת: אזור נחל השופט גובל עם הכרמל מצד אחד ונמצא גם בקרבת העמקים מן הצד השני. בחרנו שני מקומות, אשר אחד מהם נמצא בכרמל, במושבה זכרון יעקב והשני במושב בית לחם הגלילית שנמצא קרוב לאלונים במערבו של עמק יזרעאל, מרחק של כעשרים דקות נסיעה מן הנחל.

סמדר חאן ויקב: מלון שנמצא בזכרון יעקב, בקרבת המדרחוב שבו מסעדות וחנויות. המלון ממוקם בתוך מבנה עתיק בצורה של חאן ובסגנון עתיק גם במבנה החיצוני וגם הפנימי. במקום בריכה מחוממת ומקורה, ניתן לקבל בו טיפולים שונים. כמובן שתמצאו בחדר מטבחון מאובזר, אמבטיה, טלויזיה מזגן וכל האמצעים הדרושים להעברת חופשה. קישור: מה המחיר לסמדר חאן 

מול היער: צימר במושב בית לחם הגלילית הנמצא סמוך לאלונים. הצימרים פונים לנוף הנהדר של חורשות האלונים. בצימר ארבע יחידות ושתי סוויטות. מתאים גם לזוגות וגם למשפחות. בצימר ספא שבו ניתן לקבל טיפולים, ניתן לשחות בבריכת המושב. בית לחם הגלילית הוא מושב ותיק שנעים לטייל בין בתיו המעניינים ולבקר גם בחוות התבלינים הסמוכה.  למחיר לצימר מול היער 

 

מסלול: המסלול מתחיל במעיין אמי שאליו נרד מחניון החרובים שבו חונה הרכב. מעיין אמי נובע ליד משטח סלע גדול מתוך שלוש ניקבות החצובות בסלע. הסלע שמעל המעיין חצוב בצורת קשת ויש המשערים שהמקום שימש כמקום פולחן לאל רומי.  המעיין נקרא גם עין חשרת, והשם מעיין אמי נוסף לו על שמו של חבר קיבוץ הזורע. המסלול מתחיל בהליכה לצידו של אחד מיובליו של נחל השופט שנקרא נחל סנין. זהו נחל קטן אשר ניזון ממעיין בשם עין סנין. לאחר הליכה קצרה ישנו מפגש עם נחל שופט ותתקלו בסימון אדום. נמשיך במסלול המונגש ונגיע אל מפלונים- מפלים בגובה של מטר עד שניים שבהם נוכל גם לצפות מנקודת תצפית שהותקנה כמה מטרים משם. במקום יש בריכות רדודות בהן ניתן להשתכשך באביב ובקיץ. בחורף שימו לב שלא להחליק. עקב הגשמים הסלע יכול להיות חלק. אם נמשיך בדרך נראה תחנה הידרומטרית שמודדת את מידת הזרימה בנחל. נמשיך ללכת בדרך הסלולה ממש על שפת הנחל ונראה גם שתי מערות גדולות ונמוכות אשר עטופות בצמחיית קנים עבותה. בהמשך ישנו גשרון עץ חביב שאם נחצה אותו נראה מערה גדולה יותר וזהו גם מקום נחמד מאוד לעצור בו להפסקת פיקניק. לילדים בטח יהיה נחמד לחצות את הגשרון ובחזרה. מכאן למעשה יש להסתובב וללכת מעט חזרה כי המערה מהווה את סיום המסלול לאורך הנחל. נסתובב ונלך עד לפיצול שמאלה אשר מוביל לחורשה יפה ובה שרידים של טחנת קמח, טחנה אשר הופעלה בעזרת מי הנחל. נעבור בדרך עפר, נפנה בה ימינה ומייד שמאלה לעבר מעיין אמי. לאורך כל המסלול ניתן להנות מהרבה צמחי קנים וצמחייה נוספת המאפיינת נחלים. גם הרדופים שמקשטים את גדות הנחל בצבעיהם היפים נוכל לראות מדי פעם. שיחי פטל קדוש יתנו לנו את הפרי המרענן שלהם בקיץ, כך שגם אם הנחל יבש יותר וזרימתו דלה יחסית עדיין שווה להגיע גם בקיץ. חלק מהמסלול אמנם חשוף אך יש חלק מוצל לאורך כל השנה. בקיץ תוכלו להנות מהפטל וגם להשתכשך בבריכות הרדודות. זהו מסלול המשלב נוחות עם יופי וטבע. למשפחות עם ילדים קטנים זהו מסלול אידיאלי. יש בו הרבה הפתעות כמו גשרון העץ, המערות, טחנת הקמח והתחנה ההידרומטרית, ומצד שני העובדה שניתן ללכת בו עם עגלה בלי צורך לתמרן ולהרים אותה בכל רגע נותנת לנחל השופט הרבה יתרונות. באביב בנוסף לצמחיית הנחלים יש במקום פריחה עונתית מקסימה וצבעונית, כאשר עצי כליל החורש פורחים בכלל המקום כאילו לובש בגד חגיגי. מסלול מומלץ לכל מי שיש לו ילדים קטנים וגם לאלה שפשוט רוצים להנות ממסלול הליכה קליל ונוח בתוך הטבע.

זהו מסלול ההליכה הקצר בנחל שהוא גם מעגלי. ניתן גם ללכת מסלול ארוך יותר אשר מתחיל גם הוא במעיין חשרת אך ממשיך עד לעמק השלום שאליו מגיעים בהליכה בדרך עפר המסומנת אדום עד שמגיעים למרגלות גבעה מיוערת בשם גבעת המשעול, משם פניה ימינה וטיפוס עד לשולי רמת השניים. צעידה בדרך עפר ובשדה פתוח מלא בפריחה בעונת האביב תביא אותנו לחוות עמק השלום. עמק השלום היא נקודת הסיום של המסלול וממנה מסתובבים וצועדים בחזרה.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם