• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול בנחל שלף

דף הבית » מסלול טיול בנחל שלף

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 6 דקות

פריחת הפטל: צילום של מרכז להבה טירת כרמל של משפחת אדליס. מתוך אתר פיקיוויקי

כללי: נחל שלף הוא אחד מערוצי הנחלים היורדים מכיוון רמת מנשה. נחל שלף אינו מגיע עד לים אלא נשפך לנחל דליה. לאורכו של הנחל ישנה צמחיה עשירה של צמחיית נחלים כמו פטל היוצר סבך בסמוך למים. נחל שלף מקבל את מימיו משלושה מעיינות הנמצאים לאורכו והם: עין שלף, עין דמומית ועין מחוללים. אמנם הנחל אינו זורם בכל ימות השנה- בקיץ עד תחילת הגשמים זרימתו נעשית חלשה וכמעט נפסקת, אך עדיין בתקופות קדומות יותר מצאו לנכון להתיישב לצידו. זאת ניתן לראות משרידים של ישוב קדום ואף מטחנת קמח בה נוצל כוחה של זרימת המים לטחינת הקמח. המסלול כולל חלקים בהם נלך בשביל החשוף לחלוטין לשמש בצידם של שדות ובחלקו נגיע לבריכות מים מוצלות בצילם של עצי אקליפטוס, אלון ואחרים.

חבל ארץ: רמות מנשה

נקודת התחלה: נקודת ההתחלה אינה בולטת ויש לשים לב- אין נכון לעכשיו שלט הכוונה חום. בנקודה זו יש סימון שבילים כחול והיא ממוקמת כחצי ק”מ לאחר סימון ק”מ 19. (ראו תיאור ברור יותר בסעיף איך להגיע)

נקודת סיום: חורשת האקליפטוסים

מפת סימון שבילים: מפה מספר 4- כרמל ורמות מנשה

שילוט והכוונה במסלול: יש, סימון כחול בהתחלה, כחול- כתום בהמשך וכחול- שחור בסוף המסלול.

נקודות ציון: (12213, 154770)

גישה לאזור המסלול: ברגל, אופניים

עונות מומלצות: העונה המומלצת היא האביב בה ישנה פריחה יפה וגם זרימה חזקה יחסית של מים. בקיץ האזור יותר יבש אך הפירות של עצי הפרי בבוסתנים מבשילים כך שאם אתם חובבי תאנים או רימונים טיול בקיץ ותחילת הסתיו יתן לכם פירות ישר מן הבוסתן. גם בחורף נעים לטייל אך יש לשים לב כי הדרך עלולה להיות בוצית.

משך המסלול: כשלוש שעות

מאפייני המסלול: הטיול בנחל שלף נעשה במסלול קל ונוח, מסלול כמעט לגמרי מתון מלבד ירידה קלה. המסלול הוא בחלקו חשוף לשמש, כאשר ערוץ הנחל עצמו הוא קו ירוק ארוך שמלא כולו בסבך צפוף של שיחי פטל. המסלול עובר דרך המעיינות המזינים את הנחל- עין שלף, עין דמומית ועין המחוללים שלקראת סוף המסלול. לקראת סוף המסלול ישנה חורשת איקליפטוסים בה נמצא עין המחוללים ובריכה קטנה בה ניתן לטבול מעט את הרגליים, במיוחד אם הטיול הואב בעונת הקיץ. גם בוסתני עצי הפרי הכוללים רימונים, עצי תאנה רחבי ידיים ועלים או עצי תות מניבים את פירותיהם בקיץ כך שבעונה זו תוכלו לשבת בצל העצים ולאכול מפירות העצים. במהלך המסלול תעברו דרך שרידי ישוב וטחנת קמח. זהו מסלול קל, מגוון ונעים.

רמת קושי: קלה

אורך המסלול בק”מ: כשלושה ק”מ.

איך להגיע: נגיע לצומת אליקים ונפנה בו לכיוון ישובי רמות מנשה. נגיע לצומת ממנו פונים לקיבוץ רמות מנשה ונפנה ימינה. לאחר נסיעה של כשני ק”מ נפנה שמאלה לפי שילוט לדרך המסומנת בשחור. נעבור ערוץ מים רדוד. רוב ימות השנה הוא ניתן למעבר לכל כלי רכב. נפנה שמאלה ונגיע לדרך המסומנת שחור- כחול. לאחר פניה ימינה ונסיעה של מספר דקות נגיע לחורשת עצי אקליפטוס שזו נקודת הסיום. עם הרכב השני נחזור לכביש 672. ניסע בו כקילומטר. מימין למעקה בטיחות נרד לשולי הדרך. נוכל לראות סימון שבילים כחול ללא שם הנחל לכן יש לשים לב.

נגישות לנכים: המסלול אינו נגיש לכסאות גלגלים או עגלות ילדים

מקום לפיקניק: פיקניק מאולתר ניתן לעשות בחורשת האיקליפטוסים הסמוכה לעין המחוללים.

לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול

כניסה: חינם

חניה: חינם

קליטה בקשר: תקינה

נקודת מילוי מים: אין- להגיע עם מים.

אזהרות למפגעים במסלול: יש לשים לב כי דרך העפר הסמוכה לנחל היא דרך המתאימה גם לרכבי שטח או אופניים ולכן יש להיות עירניים. בחורף המסלול עלול להיות בוצי וכדאי לחכות מספר ימים לאחר רדת גשמים. בקיץ יש להצטייד בכובע כי האזור חשוף ברובו לשמש, ושימו לב כי ניתן להשתכשך ולטבול במי הנחל אך לא לשתות אותם.

מקומות להפסקה במסלול: ניתן לעשות הפסקה במספר נקודות כמו ליד טחנת הקמח ושרידי הישוב וכן בסוף המסלול בחורשת האיקליפטוסים שליד עין המחוללים.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: לאורך מסלול הנחל תוכלו לראות צמחית נחלים עשירה וסבוכה הכוללת שיחי פטל היוצרים סבך בלתי עביר, עצי ערבה שענפיהם משתפלים ממש עד למים ועצי אולמוס. באביב פורח באזור הנחל העיריוני הצהוב ומאוחר יותר החוטמית הזיפנית ממלאת את גדות הנחל בעמודים ורודים גבוהים. גם עכנאי מגובב בצבעו הורוד. מאוחר יותר ישנה פריחה לבנה של מינים שונים של פרחים כמו ורד צידוני, חרדלים שמכסים שטחים שלים בצהוב בהיר ועם בוא הקיץ משתלטים הקוצים השונים על האזור כמו הקיפודן או הגדילן. חורשת האיקליפטוסים מלאה בעצים עבי גזע ולצידה ישנם בוסתנים של עצי הפרי שמקבלים אספקת מים קבועה מהמעיינות המזינים את הנחל.

לינה מומלצת: באזור נחל שלף, אזור רמות מנשה ודרום הכרמל ישנם מספר מקומות לינה. בעיירה זיכרון יעקב ישנם מספר מלונות או צימרים, וגם בישובים הסמוכים לנחל. הנה מספר מקומות אפשריים:

זוהר בדשא: זוהר בדשא הינן יחידות אירוח באווירה כפרית ומפנקת אשר נמצאות בקיבוץ דליה הסמוך לנחל שלף. נחל שלף, כזכור הוא אחד מיובליו של נחל דליה. במתחם הצימרים ישנם מספר אגפים: אגף החורש המכיל חמש עשרה בקתות זוגיות או משפחתיות, אגף רגבים שבו שישה חדרי אירוח זוגיים,  אגף כרמל המכיל שלושה חדרי אירוח מפנקים לאנשי עסקים וסוויטת נופים שהיא סוויטה זוגית חלומית. הצימרים נמצאים בליבן של גבעות ויערות רמות מנשה, בנוף הכולל יערות, כרמים ושדות ואזורי מרעה פתוחים. עוד על זוהר בדשא באתר השוואת מלונות בארץ ובעולם.

בית מימון: כשמולכם נוף לים ולשדותיו של מישור חוף הכרמל כך תפתחו את הבוקר במלון בית מימון. זהו מלון נעים מאוד ומפנק. תוכלו להנות בו מכל השירותים שאמור בית מלון להעניק, כולל בריכה גדולה, חצר ירוקה ומטופחת עם פינת ישיבה נעימות תחת סוכת גפנים ומטפסים אחרים, ארוחות עשירות, טיפולים ופינוקים ועוד. המלון נמצא בזיכרון יעקב אשר נמצאת במרחק של מספר קילומטרים מתחילת המסלול וכדאי כמובן לשלב במהלך השהיה גם את הביקור במדרחוב שלה ובאתרים נוספים השומרים על צביונה המיוחד. עוד על מלון בית מימון באתר שיאפשר לכם למצוא את אפשרות הלינה המתאימה ביותר עבורכם

מסלול: ההליכה במסלול מתחילה בגדתו הדרומית של נחל. את הערוץ עצמו מכסה צמחית נחלים עבותה, בעיקר שיחים של פטל קדוש שיוצרים סבך צפוף וקוצני, כך שאת הנחל עצמו לא נוכל לראות בשלב זה. נצטרך להאזר בקצת סבלנות. לאחר כמה דקות הליכה נגיע להסתעפות של דרך העפר ימינה. נוכל לראות גם שלט של רשות שמורות הטבע והגנים על הכניסה לשמורת נחל דליה ויובליו. כאן גם זרימת הנחל מתגלה לעינינו. מקורותיו של נחל שלף הם כפי שצוין קודם המעיינות עין שלף ועין דמומית אשר נקרא על שם פרח הדמומית שהוא פרח ממשפחת הנוריתיים. אם נסתכל היטב נוכל לראות במי הנחל מגוון בעלי חיים ודגים, חלקם יחודיים לאזור זה של רמות מנשה. נפגוש לאורך המסלול את עצי הערבה הנראים כבדים וכאילו עומדים ליפול אל תוך המים. ריכוז של עצים ושיחי צבר על גבעה מולנו מסמל את מיקומו של הכפר דאלית אל רוחה אשר התקיים עד מלחמת העצמאות, אך לא רק במלחמת העצמאות הם חשו באיום ונאלצו לעזוב. אפילו חייליו של נפוליאון כבשו את המקום “על הדרך” בדרכם לעמק יזרעאל. כך שתושבי דאלית אל רוחה נאלצו לפנות את כפרם בשתי תקופות שונות. בוסתני עצי הפרי הם היחידים שנותרו מהכפר הנטוש. נפנה מהשלט שמאלה להמשך המסלול. נחצה ערוץ נחל קטן. נוכל לשים לב שתחתנו ישנה מדרגת סלע. כאשר ישנה בחורף זרימת מים המדבר יוצר מפל קטן. נמשיך עם הדרך ונעבור בין בוסתנים עד שנגיע לעץ אקליפטוס בודד ועב גזע. פניה ימינה תוביל אותנו לפינת ישיבה חביבה הממוקמת בצל האיקליפטוס “על שפת הנחל הזורם”- ממש כמו בשירו של שלום חנוך… זוהי פינה נעימה, שהמים והצמחיה מסביב בהחלט נותנים תפאורה לאווירה רומנטית. כאן ניתן לטבול מעט במי הנחל, במיוחד באביב. לאחר שנחנו מעט, ערכנו פיקניק שאינו כולל הבערת אש, כי השטח הוא שטח של שמורת טבע, נוכל לחזור אל הדרך. סביבנו, במיוחד באביב נוכל לראות פריחה של פרחי בר עונתיים כמו עיריוני צהוב בתחילת האביב ולאחר מכן גם חרציות שצובעות שטחים בצהוב או את החוטמית הזיפנית מאוחר יותר. לאחר כמה מאות מטרים נגיע לתחילתו של יער. אם נסתכל היטב לתוך סבך הצמחיה נוכל לראות את טחנת הקמח העתיקה שפעלה במקום בתקופות קדומות יותר. היום צריך להתאמץ על מנת לראות את מבנה האבן המכוסה כולו בצמחיה נמשיך עם הדרך המתעקלת ימינה. נמשיך בירידה מתונה נבכי היער עד שנגיע לחורשת האיקליפטוסים. נגיע לצומת שבילים כחול- שחור ובו נפנה שמאלה. נלך עוד כמאתיים מטר בתוך חורשת האיקליפטוסים עד שנגיע לבריכה גדולה ויפה שמקורה הוא עין מחוללים, המעיין השלישי המזין את מי הנחל. המעיין קרוי כך לזכר פסטיבלי המחולות שנערכו בעבר בקיבוץ דליה. נוכל לערוך פיקניק נוסף בחורשה יפה זו על שפת הבריכה וממנה להגיע אל הרכב השני אותו החנינו ליד החורשה.

אטרקציות בסביבה:

גן הנדיב: בפאתי זיכרון יעקב נמצאת רמת הנדיב היפהפיה שבמרכזה גני הנדיב ובהם נמצאת גם אחוזת הקבר של הברון רוטשילד. הגנים כוללים מספר גנים שונים על פי נושאים: גן הדקלים, גן הורדים, גן המפלים, גן הריחות. המקום מרשים ומתוחזק למשעי ונראה ממש כמו גנים המקיפים ארמונות באירופה. הכניסה חינם ובהחלט שווה ביקור.

הגן הסולארי בבנימינה: גן שהוקם ב- 2009 מתוך מטרה להעלות את המודעות לשמירה על האנרגיה ומקורות חלופיים לייצורה. הגן מארגן פעילויות לקבוצות מאורגנות אך ניתן גם לשוטט בו באופן עצמאי. הוא מחולק לארבעה מתחמים: אנרגיה, מים, בניה ירוקה ומיחזור. בין הפעילויות הנעשות במקום: בישול סולארי, מירוץ מכוניות סולאריות, משחק בעזרת שימוש חוזר בבקבוקים, הכנת כלי נגינה מבמבוק ועוד. לפרטים נוספים על הגן הסולארי

תל מגידו: תל מגידו מתנשא מעל עמק יזרעאל והיווה בעבר נקודת ציון חשובה בדרך ממערב ארץ ישראל והים לכיוון בית שאן עבר הירדן. בתקופת שלמה המלך מגידו שימשה כבירת הצפון. ניתן לראות במרכז המבקרים סרטון המתאר את המתרחש בעיר לאורך התקופות השונות. לאורך השביל ניתן לראות את שער העיר שיתכן שהוא עדיין מתקופת המלך שלמה ולאחר מכן נגיע למבנים משוחזרים של אורוות ומחסנים. כל הטיול בתל כולל תצפית על הנופים המקסימים של שדות עמק יזרעאל הפרושים תחתינו. למסלול מפורט על תל מגידו וסביבתו

עריכה לשונית: עינת מנדלבאום 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם