מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 3 דקותנחל שניר. צילם: שואהנה יאסר. מתוך אתר פיקיוויקי
–
כללי: נחל שניר מוכר בעיקר בשם “חצבאני”. זהו נהר מים שופע ועטור צמחייה ירוקה ועצים גדולים לאורכו. מקור המים הראשי של החצבאני הוא בכפר עג’ר – המחולק בין ישראל ולבנון – וזהו למעשה אחד משלושת מקורות הירדן. המסלול המוצע נוח גם למשפחות ואינו קשה.
חבל ארץ: הגליל העליון.
נקודת התחלה: חניון מעיין ברוך.
נקודת סיום: חניון מעיין ברוך (מסלול מעגלי).
מפת סימון שבילים: יש – כתום, כחול, לבן.
נקודות ציון: 2088-2933 ( Lng:35.61382726670763 Lat:33.2252965479013 )
שילוט והכוונה במסלול: לפי סימון שביל ישראל.
עונות מומלצות: סתיו, אביב וקיץ.
משך המסלול: כשעה וחצי.
מאפייני המסלול: המסלול מתאים גם למשפחות. חשוב להצטייד בנעליים נוחות להליכה במים.
רמת קושי: בינוני.
אורך המסלול בק”מ: 1.5 קילומטרים.
מסלול מיועד: רגלי
כניסה: בתשלום, מחירים מוזלים לילדים ולאזרחים ותיקים. ; טלפון – 04-6950064.
שעות כניסה: בקיץ – 8:00-17:00; בחורף – 8:00-16:00.
איך להגיע: מכביש 99, שמחבר בין קריית שמונה לשאר-ישוב, פונים לכיוון צפון בכביש המוביל למעיין ברוך. כ-200 מטרים מהצומת נמצא חניון המעיין.
חניה: אם תבחרו במסלול המעגלי, תוכלו להשאיר את הרכב בחניון השמורה ; אם תבחרו במסלול אורכי, יש להשאיר רכב אחד בחניון השמורה ורכב נוסף בחניון אלונית או בחניון מעיין.
קליטה בקשר: תקין לכל אורך המסלול.
נקודת מילוי מים: רק בסיום המסלול, לכן מומלץ להגיע מצוידים מראש.
אזהרות למפגעים במסלול: קיימת סכנת החלקה בנקודות שונות לאורך המסלול, הסמוכות למקורות מים או אם תבחרו לצעוד במים במקום על שפת הנחל.
מקומות להפסקה במסלול: בתחילתו ובסופו.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים: הצמחייה לאורך הנחל מפותחת מאוד – עצי דולב וערבה מחודדת, חלביב יווני וכן צמחים נדירים כמו פרע מחודד ושרך שבטבט גדול. מינים נפוצים יותר – פטל קדוש, הרדוף הנחלים, שרעול שעיר ועבקנה שכיח. כמו כן בולטים סביב הנחל עצי שיזף מצוי ואלון התבור. אם תגיעו בחורף תראו את פריחת החצבים המרהיבה. בקיץ פורחות כלניות.
לינה מומלצת: חובבי הקמפינג יוכלו למצוא חניוני לילה שונים בחורשת טל, קיבוץ דפנה וכפר בלום. ישנם גם צימרים ובתי מלון בבית הלל, מטולה, רמות נפתלי, שאר ישוב ובקיבוץ הגושרים. הלינות באזור החצבאני/שניר
–
מידע כללי:
“צידנים יקראו לחרמון, שרין ; והאמרי יקראו לו, שניר” (דברים, פרק ג’, פס’ 9).
לנהר הירדן שלושה מקורות מים עיקריים: דן, חרמון (הבניאס) ושניר (חצבאני). שניר הוא הנחל הארוך ביניהם והוא מתחיל בדרום לבנון, כ-30 ק”מ צפונית לחצביה. אורכו 65 ק”מ והוא מולי כ-135 מיליון מ”ק בשנה (עד 300 מיליון מ”ק בשנים גשומות יותר).
לנחל שניר יש שני מעיינות עיקריים – עינות חצביה מספקים בעיקר את צורכי השתייה וההשקיה של תושבי לבנון ; עינות הוזאני, למרגלות עג’אר, מספיק את עיקר המים המגיעים אל הנחל.
–
ריב הנחלים ( כתב מני נחמן )
האגדה מספרת כי שלושת הנחלים האלו היו מתווכחים מי החשוב מכולם. אמר החצבני: “אני הארוך מכולם, אני משקה שדות וכרמים ובזכותי האנשים חיים”. טען כנגדו הבניאס: “אני החשוב מכולם – האדם בנה לו מקדשים במסלולי וקבע כי מימי קדושים הם”. נחל הדן התרגז והשיב: “אני הוא הגדול והחשוב מכולכם, אני נושא את מירב המים, העולם כולו החל בגן עדן שאותו אני השקיתי, אדם וחוה שתו ממני”.
המריבה בין הנחלים הייתה קשה ומרה, וקולות הנחלים המתווכחים הדהדו ברמה. פנו הנחלים לאלוהים שישפוט מיהו החשוב מכולם. לבקשתם ירד האל מהשמיים, ישב על גבעה רמה והקשיב לטענות הצדדים. טענו הנחלים, הביאו עדים, פרטו לפרטים, דיברו והתווכחו.
התרגז האל על קטנוניות הנחלים, הרים מקלו ורעם בקול גדול: די נמאסתם, אני החלטתי: לא החצבני, לא הבניאס ולא הדן. אף אחד לא חשוב מחברו. הגיע זמנכם ללמוד להסתדר יחד. הניף מקלו, סימן תוואי חדש למים הזורמים וחיבר את הנחלים לאחד – הוא הירדן הזורם בגאון ממקום המשפט, תל אל-קאדי (ועברית תל השופט, תל דן) דרומה לכינרת.
–
המסלול:
מהחניון נצא לדרך בשביל העפר לכיוון צפון, כ-300 מטרים, עד לעץ אקליפטוס גדול. כ-30 מטרים לאחר שנחלוף על פניו, נפנה מערבה (שמאלה) בשביל המוביל אל הנחל. נצעד לאורך השביל, לכיוון צפון, בסבך צמחיית הגדה, בין העצים הגבוהים והמנהרות הירוקות. לאחר הליכה של כ-600 מטרים נגיע אל אשד המוקף עצי דולב.
נמשיך ללכת צפונה כ-150 מטרים, עד להגעה לפלג בו נמשכים מי נחל דן אל נחל שניר ונראים כמפלים מרהיבים. המסלול ממשיך מעל המפלים לעבר חוות השיאון, ממנה נצעד 200 מטרים נוספים לכיוון צפון, במעלה הנחל, עד למפגש של נחל שניר עם פלג נוסף ואל האי שנוצר בין הערוצים. נמשיך צפונה אל גשר הצינורות, ממנו מובלים מים ליישוב האזור. נחצה את הגשר ונרד 100 מטרים בדרך עפר הפונה ימינה עד לכביש המוביל לקיבוץ מעיין ברוך. בכביש זה נפנה שמאלה ונצעד חזרה אל חניון המעיין – כחצי שעה הליכה.
אטרקציות בסביבה:
במושב דישון יש אפשרות לטיולי טרקטורונים, בכפר בלום ניתן לעשות מסלולי קיאקים ובמטולה נמצא מרכז קנדה שמציע מתקני ספורט שונים. מי שמחפש מסלול הליכה נוסף באזור יכול לבחור האחד הנחלים הקרובים: נחל חרמון (בניאס), נחל עיון ונחל דן (שמורת דן).
–
עריכה לשונית: דנה ברגר
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.