מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 11 דקותתודה לפייטוש מאתר מלון על התחקיר
תחילתה של השכונה ככפר בפרוזדור המערבי ירושלים, במקום שילוב של בתים בסגנון נוצרי וערבי וכמובן בנייה חדשה של וילות, סמטאות הכפר צרות, כיום בשכונה חנויות מזכרות מסעדות, בתי קפה ומקום בילוי בשילוב שוטטות בסמטאות, במנזרים בכנסיות ובאטרקציות נוספות.
השכונה מושכת אליה צליינות נוצרית, עקב חשיבותה לנוצרים בזכות מקום הולדתו של יוחנן המטביל, מעיין מרים, אשר על פי האמונה שימש את מרים ללגימת מים בדרכה ללידת ישו בבית לחם.
בשכונה נבנו כנסיות ומנזרים עוד בתקופה הביזנטית. מרבית המבנים שקיימים בעת הזאת הם מהתקופה שהמקום היה כפר ערבי עד שננטש במלחמת העצמאות. מעל למעיין מרים נמצא מגדל המסגד אשר שימש כבית ספר לילדי המקום, ומסביבו נבנו בתי הכפר.
איך מגיעים: בנסיעה במעלה הר הרצל פונים ימינה לכביש היורד לעין כרם, במרכז הכפר ממוקם חניון זאת הנקודה לחנות ולסייר בשכונה הציורית.
–
נקודות התצפית בשכונת עין כרם ביום טיול נאה
1. נקודת תצפית בסוף רחוב ברקלי, מרפסת החניה, נקודה שאינה מוכרת מעל מדרגות הכפר מצד ימין ומצד שמאל מדרגות הבציר.
איך מגיעים: כאשר יורדים בירידה מהר הרצל לכוון עין כרם לאחר כקילומטר ישנה פנייה שמאלה, פונים ועוברים בשדרת בתים חלקם משודרגים וחלקם ישנים, ממשיכים בדרך בנימינה עד מרפסת מגרש חניה, חונים ויורדים.
מה רואים: מראה תצפית על בית החולים הדסה הר הצופים מנזר המוסקוביה, כנסיית הביקור, שכונות עין כרם, כנסיית סנט גון – כנסיית יוחנן במדבר, מבשרת ציון צובה והמושב בית זית והסכר.
2. בית אבינו הארמון בהרים.
איך מגיעים לתצפית ובית אבינו, ברחוב צוקי הישועה בעליה לאחר הכניסה האחורי למנזר המוסקוביה איך מגיעים: בנסיעה בכביש הראשי דרך עין כרם מגיעים למרכז הכפר פונים שמאלה לכוון רחוב המעיין ומעין מרים ומינרט המסגד, עולים בעלייה שמאלה בכביש מעלה האכסניה, זהירות דרך של מסלול אחד, ממשיכים בעלייה חולפים מימין על פני מוסד מנזר סנט וינסט לילדים פגועי ראש, משמאלו ממשיכה הדרך בעלייה חולפים על פני מגרש החניה וממשיכים בשביל הנקרא צוקי הישועה, חולפים על פני שער הכניסה האחורי הירוק של המוסקוביה, ממשיכים בעלייה עד שהיער מתחיל, עוצרים ומתצפתים, מה רואים מהתצפית : כנסיית המוסקוביה, כול שכונת עין כרם, מבשרת, מושב בית זית כנסיות הכפר, יער החורשה הרומאית, ערוץ הוואדי העולה למושב אורה ואת שורת הבתים הראשונים.
מדרגות הרומאיות
הכניסה חופשית
איך להגיע בירידה למרכז הכפר יש לפנות בסוף הירידה לכוון רחוב המעיין הכניסה מימין לחנייה הציבורית, ברחוב המעיין להגיע עד מעין מרים ומימין למסגד לעלות בעליה של רחוב מעלה האכסניה עד לחניון עפר מעל לכנסיית סנט וינסט ניתן לחנות ליד המעיין ולעלות ברגל או לעלות עם הרכב.
ליד החנייה נמצאת מערכת מדרגות מהתקופה הרומאית בתוך שביל בין שתי טרסות, מימין לו עוד שביל גם כן בין שתי טרסות אבנים, שביל נוסף מוליך לחורשה הרומאית במעלה הוואדי לכוון עיר גנים הכניסה למושב אורה.
המלצות לסיור קצר בעין כרם
במרכז הכפר הציורי ממוקם מגרש חנייה ציבורי שבו חונים ומתחילים את הסיור לאורך רחוב המעיין.
תחילת הסיור במעין עין כרם שמעליו מינרט המסגד ברחוב המעיין, לאחר ישיבה קצרה ולגימה מהמים הקדושים לנצרות ולנוצרים יש מאמינים נוצריים האוגרים מים בבקבוק ללקיחה לארצות מושבם .
מנזר סן וינסנט
מעון לילדים עם מוגבלויות פגיעות ראש בעיקר לכל בני הדתות גם בתמיכת משרד הרווחה.
כניסה מוגבלת באישור
איך מגיעים: בסוף הירידה של עין כרם פונים ימינה לרחוב המעיין, כאשר מגיעים למעיין מימינו מתחיל כביש צר עולה הנקרא מעלה האכסניה לקראת סוף העלייה מימין להמשיך עוד מאה מטר מגרש חניה .
מוסד סנט וינסנט נוצר בעבור ילדים פגועי ראש בעיקר כמו שיתוק מוחין, הוא נפתח בשנת 1964, מבנה יפיפה המוקף שטחים חקלאיים גדולים ומספר מבני מגורים ושרות, במקום עובדים רופאים במגוון מקצועות רפואיים כולל מבית החולים שערי צדק אחיות, פיזיותרפיסטים וצוות לוגיסטי, כמו כן במוסד עובדים מתנדבים נוצריים מאירופה .
משמאל למגרש החנייה שמאחורי המנזר ממוקמות המדרגות הרומאיות והאסנייה
הכנסייה של ייליזבטה פיודרובנה – מוסקוביה
מנזר רוגננסקי הוא מנזר רוסי אבל הרבה יותר מכך, למעשה זהו קומפלקס של כמה מנזרים: אחד גדול ועוד כמה קטנים המפוזרים על צלע ההר. המנזר הגדול נראה למרחוק אודות מכיון שהוא גבוה והצריחים שלו המצופים זהב נוצצים למרחוק.
למנזר הגדול יש לטפס במדרגות, ושלא יקל הדבר בעיניכם, זאת עשויה להיות משימה לא קלה. צריך לראות את הצליינים הרוסים עולים במדרגות, מתנשפים כהוגן, נעצרים לרגע לקחת אויר וממשיכים במעלה המדרגות אל המנזר.
המנזר הגדול הוא מבנה מרשים שניתן לסוב אותו ולהתרשם מהגודל וליהנות מהנוף המדהים של הרי ירושלים. למרגלות המנזר, בעמק וממול על ההר יושבת עין כרם על כל המנזרים שבה בהם בולט מנזר יוחנן המטביל ומנזר ציון.
המתחם הרוסי מכיל בתוכו מנזרים וקטנים ששווים כניסה בין 10:30-12:00 ובין 16:00-14:00 ולא בשעת התפילה בין 13:00 ל- 15:30 וגם לא ביום ראשון. תמיד תמצאו אנשים בכנסיה, קוראים או מתפללים. את תיכנסו בשקט, לא תפריעו ותוכלו להסתובב בכנסיה. תמצאו שהכנסיות הקטנות הרבה יותר יפות, לטעמי, ויותר מקושטות מהכניסה הגדולה שעל ההר.
איך מגיעים: נוסעים לבית חולים הדסה לפי השילוט. ממש לפי הכניסה לחנייה יש שלט חום למנזר גורננסקי. הכניסה היא דרך החנייה. אמרו לשוער שאתם בדרך למנזר והוא יכניס אתכם. מהשער פונים ימינה ועוד ימינה למחסום נוסף ולא מאויש, אם תאמינו (וכדאי לכם להאמין), המחסום יפתח מאליו ותוכלו להמשיך בדרך. משמאל נמצאים מעונות הסטודנטים לרפואה ואם ממשיכים ישר כי אתם רוצים להגיע למנזר וגם כי אין לכם ברירה. כאשר הדרך פונה שמאלה ולמטה זה אומר שהגעתם. שער הברזל הירוק של המנזר בולט מאד מימין לדרך. המשיכו בירידה עוד קצת והחנו את הרכב.
או, עולים בכביש חד שעולה ממעיין מרים, ברחוב המעיין בשכונת עין כרם. זהו כביש תלול גם לרכב.
בשער הכניסה קראו את ההנחיות לגבי לבוש, רעש וכדומה, לחצו על הזמזם. הנזירה תאמר משהו ברוסית, חייכו ותאמרו בעברית שבאתם לביקור במנזר ובתגובה ישמע זמזום מהשער שניתן לפותחו.
איך יוצאים (לא פחות חשוב): המשיכו על הכביש עד לצומת T. פנו ימינה למטה, סעו כמה מאות מטרים עד לשלט היציאה המפנה אתכם שמאלה בעלייה. קחו את הנתיב השמאלי. לקראת המחסום יש אינטרקום. לחצו והסבירו לשומר שהגעתם מהמנזר ובתגובה הוא יפתח לכם את השער. מי שרוצה לחזור לירושלים יפנה שמאלה ולמעלה ומי שרוצה לרדת לעין כרם שיפנה ימינה.
–
מידע נוסף
מתחם הכנסייה נקרא גם מוסקוביה, המתחם כולל: שתי כנסיות שאחת גדולה ושבנייתה החלה בתחילת המאה העשרים בידי הנסיכה ייליזבטה פיודרובנה בסגנון פרובוסלבית עם הבצלצלים בגג. בנייתה הושלמה בשנת 2004 בעיקר הגג החסר ונקראת כיום כנסיית השילוש הקדוש, עד אז כונתה הכנסייה הבלתי גמורה, לא להתבלבל עם כנסיות השילוש הקדוש במקומות אחרים. הכנסייה הקטנה מוקדשת לביקור אמו של ישו מרים בעין כרם, והאמונה על לגימת המים מן המעיין.
בעבר בכנסייה התגוררו למעלה ממאה נזירות והוא התנהל ככפר רוסי קטן, בעיקר במשק הבית גידולי השדה והמתחם שהקיף את מבנה הכנסייה הראשי, לאחר פריצת המהפכה הרוסית ירד קרנו של המנזר ונותרו בו כעשרים נזירות, בשלטון משותף והן נחלקו לבעלי הזיקה לצאר ולבעלי הזיקה למהפכה הרוסית, לאחר ניצחון הרוסים בקרב סטלינגרד במלחמת העולם השנייה, סולקו נזירות הלבנות והמקום נותר בשלטון הנזירות הרוסיות שהכריזו על נאמנותם לרוסיה האדומה.
במתחם מחוץ לשתי הכנסיות קיימת כנסייה נסתרת בתוך מערה אשר המנזר מייחס לה את מקום לידתו של יוחנן המטביל: מבני מגורים לנזירות, בית הארחה לצליינים,שלוש בתי קברות, בחצר הכנסייה ממוקמים פסלים ומסביבה גן מטופח, על קירות הכנסיות צויירו ציורים בעלי מוטיבים דתיים כולל ציורי מלאכים והמייחד אותם הוא הרקע הכחול.
המתחם שהקמתו החלה לפני מאה ארבעים שנה ובנייתו הושלמה בתקופה האחרונה לאחר ביקור של ראש ממשלת ישראל אריק שרון, הכנסייה איננה ממהרת לפתוח את שעריה לציבור, המתחם נפתח לביקורי קבוצות בתאום, על הקירות החיצוניים ממוקמים עיטורי מוזיקה והחלונות עגולים מעוטרים ופרצופים של מלאכים על רקע כחול במגדל הפעמונים של הכנסייה יובאו שמונה פעמונים שמשקלם כשלוש מאות ושישים קילו האחד ופעמון מרכזי שמשקלו 1600 קילו פרט פיקנטי הוא שזאת תהייה אחת הכנסיות הבודדות בארץ שהותקנה בה מערכת הסקה לחימום.
כיום מתגוררות במקום עשרות נזירות בראשן אם מנזר, ונזירים המנהלים את המיסות והטקסים המתחם ממוקם על צלע ההר מדרום לשכונת עין כרם,זאת עוד אחת מהכנסיות אשר הוקמו לזכרו של יוחנן המטביל, היא על שמה של הנסיכה ייליזבטה פיודרובנה מבית המלוכה ברוסיה שהפכה לנזירה, עקב הירצחו של בעלה הנסיך סרגיי החליטה לזכרו להקים את כנסיית מוסקוביה בעין כרם.
יליזבטה הייתה נכדתה של המלכה ויקטוריה מאנגליה, את ילדותה העבירה בגרמניה עם הוריה,עד שנשאה לאחיו של הצאר הנסיך סרגיי, לאחר נישואיה החלה ברכישת קרקעות באזור ירושלים לטובת הנצרות הפרבוסלאבית , היא אף בנתה את כנסיית מרים מגדלנה באזור הר הזיתים בעת שפתחה את הכנסייה ביחד עם בעלה היא בקשה שלאחר מותה תקבר בחצר הכנסייה.
הנסיכה חזרה לרוסיה ונרצחה עם משפחת המלוכה ברוסיה בידי הבולשביקים, לאחר מאמצים קשים הצליחו להבריח את גופתה דרך סין ולהעבירה לקבורה בכנסייה מרים מגדלנה .
קיים קבר של הנזירה יליזבטה בבית הקברות של הכנסייה מוסקובייה, שעלייה קיימות אגדות אורבניות של עין כרם, אשר ניתן לבקר בבית הקברות הקטן במינזר הרוסי, על הקבר כתוב יליזבטה 1974 הוא נמצא בשורה השלישית.
בכל יום בסביבות השעה 17 עורכות הנזירות תהלוכה שבה הן מדליקות נרות ושרות מזמורים המבוצעים בכנסיות.
אגדה אורבנית מקומית מספרת, כי מיקום מנזר מסקוביה נקבע בידי נזיר רוסי מבוגר בשם טיחון , אשר הסתובב באזור כאשר בידו נר דולק, בעת מסעותיו, לכשנשאל, מדוע הוא הולך בשעות היום עם נר דולק בידיו, השיב טיחון כי הוא מחפש את האמת הצרופה שאבדה, כאשר באחד מסיוריו בעין כרם, כבה לפתע הנר, החליט טיחון כי זהו המקום המתאים ויש להקים מנזר במקום.
נכנסים לכנסייה גבוה מאוד עם חזית מודרנית, תקרת הכנסייה מקומרת ובצד החיצוני של הכיפה ממוקם במרכזה צלב ברזל, מעל למזבח מתרוממת תקרה ובסופה כיפה ששקועים בה חלונות מלבניים ארוכים כמו בכנסיית הבצלצלים, בהבדל אחד התקרה הכיפתית מעוטרת בציורים מצופה זהב ובין החלונות מצוירות דמויות של קדושים, בחלק הפנימי של תקרת הכנסייה על רקע תכלת מצוירים עשרות פרצופי מלאכים ברביעיות. לאורך הקירות דמויות של קדושים,תמונות של קדושים ותשמישי קדושה.
חוזרים לכביש או בעליה או יותר נוח בשורת המדרגות וממשיכים להתקדם שמאלה עד למבנה הכנסייה בעלת המגדל החרוטי הסגורה, ממשיכים עוד טיפה ומימין שורת מדרגות אנכית ומעקמת אי שם בקו השמים, במדרגות אלו מגיעים לחלק האחורי של כנסיית השילוש הקדוש או כנסיית הבצלצלים המוזהבים, לאורך מקטעי המדרגות ספסלים שמטרתם לאסוף בחזרה את הנשימה והנשמה וליהנות ממראה העמק וההרים ממול הנפרשים ממול ולגגות הכפר עין כרם, הנוף המתגלה בפעם אחת מהרחבה המקיפה את הכנסייה ביחד עם בוהק הבצלצלים המוזהבים מדהים ועוצר נשימה.
מקיפים את מבנה הכנסייה מימין בקירות הכנסייה הגבוהים מוטמעים בגומחות שני קדושים בכול קיר כולל בחזית מימין ומשמאל לכניסה הקשתית הכוללת גליף קישוטי במשקוף הקשתי בפתח הכניסה פגשתי נזירה שסבתא שלי הייתה צעירה ממנה בהרבה שנים, שוחחנו שיח חרשים ברוסית ואנגלית, תנועות ידיים וחברנו אולי בזכות הפולנייה, הנזירה התירה לנו לתוריסטים שאינם מצטלבים להיכנס לכנסיה ואפילו הרשתה (לא לגלות, להרביץ תמונה אחת בפנים) לסיום נפרדנו מהדודה שנישקה בהתרגשות את ידה של הפולנייה, מה יש להם עם הנשיקות?
כאשר נכנסים למבנה דרך דלתות עץ ומבואה לאולם שאגפיו נתמכים בידי קשתות והמסתיים בקיר האחורי מעל למזבח עם עשרות קדושים ממוסגרים ובמרכז דלתות קמורות מעץ המסתירות גומחה למזבח תפילה לדעתי, החלק המעניין הוא הפשטות של קירות אולם הכנסייה בטיח לבן כולל הכיפה ללא ציור קיר אחד.
על הרצפה מונחים שטיחים יקרים הדוכנים ותשמישי התפילה מוזהבים והקיר האחורי מכוסה בתמונות שהזהב שולט בהם עם קדושים במוטיבים דתיים נוצריים.
האולמות והאגפים גבוהים מאוד ומעל לחלק האחורי לפני סבכת הארג מזהב מעל לחלק האחורי של האולם המרכזי מתנוססת כיפה גבוהה בעלת 11 חלונות מלבניים מזכוכית ללא ויטרז’ים וללא ציורים על התקרה.
כאשר יוצאים יורדים בין מבנים במדרגות מתעקלות המוליכות שוב לכביש הפנימי, פנייה שמאלה וחוזרים לשער הכניסה
–
מנזר האחיות ציון
הכניסה תשלום סמלי
רחוב האורן 23
טלפון 02-6415738
המנזר פתוח בימים השבוע
מנזר מסדר האחיות ציון ממוקם בסוף רחוב האחיות בעין כרם, קיימים שני מסדרים נוספים בירושלים אחד ברחביה ואחד ברובע המוסלמי בעיר העתיקה.
מתחם המנזר הוקם בשנת 1861. מקימו היהודי המומר אלפונס רטיסבון ואחיו תאודור. הוא הוקם בתחילה כפנימייה צנועה ליתומות מהארצות השכנות לישראל. כיום הוקם מבנה לנזירות מאבני לול האבן הישן בחצר החקלאית. מבנה מקסים שניתן לעלות לגגו ולצפות בנוף הרי יהודה וסטף, המבנה הכולל חדרי מגורים לנזירות מטבח חדר אוכל ולימוד וקפלה קטנה מעוצבת, גן קטן ובריכות מים לאגירה, מטע עצי פרי ובית הארחה.
–
ביתו הצנוע של האח אלפונסו רטיסבון מנזר האחיות מציון עין כרם
האח המומר אלפונסור רטיסבון שגר במנזר השני שהקים בעין כרם ליתומים שהובאו לכאן מלבנון בעת הקרבות שהתחוללו שם על מנת ללמדם מקצוע והשכלה.
את מיקום המנזר על פי האגדות האורבניות קבע בנקודת קצה הקשת שראה מכוון כנסיית הביקור, קניית המקום גם כן מתוחכמת כיוון שהראיס המקומי דרש סכום עתק, אלא שרטיסבון הוא מצאצאי שר הכספים במלוכה הצרפתית עשה עיסקה סיבובית עם בעלי ממון מירושלים ומלבנון תוך הסתתרו מאחוריהם וקנה את המקום בשבעים אלף לירות במקום 200 שנדרש לשלם.
–
כנסיית יוחנן המטביל (ג’ון דה-בפטיסט)
כניסה חופשית
בהליכה מהכיכר המרכזית בכפר בסוף הירידה עולים ברחוב מבוא השער מגיעים לכנסיית יוחנן המטביל, שהיה מבשר הנצרות.
הכנסייה פתוחה בימים כל יום, 08:00-12:00, 14:30-18:00, בחורף ובימי ראשון נסגרת הכניסה ב-17:00.
הכנסייה נבנתה במאה ה-19 מעל לשרידי מקדש אפרודיטה (היא ונוס) ושל כנסייה ביזנטית וצלבנית.
ב- 1939, כשהגיע לכאן הצבא הבריטי, קרס אחד התותחים לבור שמתחתיו ואז נתגלו שרידים של פסיפסים, כתובות של וונוס (הלא ניא אפרודיטה)
הכנסייה מרשימה. המזבח המרכזי ממוקם לכיוון מזרח. בגומחה, השוכנת בקיר המזרחי עומדים פסליהם של זכריה ואלישבע הוריו של יוחנן. משמאל לגומחה ישנם מדרגות המובילות למערה “קריפטה” שלפי האמונה, כאן נולד יוחנן. במערה נראים תחריטים שבהם רואים את יוחנן המטביל.
*בשכונת עין כרם שתי כנסיות הנושאות את שמו של יוחנן המטביל, הכנסייה העליונה מעל הצומת הראשי בעין כרם והכנסייה התחתונה.
–
הכנסייה היוונית אורתודוכסית יוחנן המטביל
כניסה חופשית, אך נדרש תאום לביקור כיוון שאינה פעילה לאורך כל השנה.
במרכז הכפר עין כרם חונים בחניון משם מוליכה הדרך לכניסה לכנסייה. ברחוב האורן 8.
פתוחה בתאום
בשכונת עין כרם שתי כנסיות הנושאות את שמו של יוחנן המטביל, הכנסייה העליונה הקתולית מעל הצומת הראשי בעין כרם הנקראת גם יוחנן בהרים
–
כנסיית הביקור
הכניסה חופשית
איך להגיע: רחוב המדרגות, אל הכנסייה מוביל שביל תלול שאורכו כ-300 מטר. השביל מכוסה בחלקו באספלט ישן, סמוך למעיין, ישנה פנייה: שמאלה לכיוון המנזר הרוסי וימינה, לכיוון כנסיית הביקור. במקום שילוט של מנהלת עין כרם.
הכנסייה פתוחה בימים א 11:45-08:00 ב, ג, ד, ה, שישי, שבת 11:45-08:00, ובשעות 17:00-14:30,
טלפון לתאום 02-6417291
הכנסייה קיימת מהמאה ה 12 נהרסה מספר פעמים ולבסוף שוקמה ומעליה הוקמה כנסייה נוספת במאה העשרים מימין לשער הכניסה ממוקם מבנה למגורי הנזירים עם מרפסות מיוחדות מוקף חומת חיץ.
הכנסייה בגרסתה הסופית הוקמה בשנת 1955, עוצבה בידי האדריכל ברלוצי, אשר תכנן כנסיות גם בנצרת, הכנסייה הוקמה על חורבות כנסייה ביזנטית, הדרך לכנסיה כרוכה בעליה לא קלה אך הנוף הוא פיצוי, על פי המסורת במקום הקמת הכנסייה התגוררו הוריו של יוחנן המטביל, זכריה ואלישבע, בביתם ואף אירחו את מרים אם ישו, יוחנן המטביל הוא האדם שהטביל את ישו לנצרות.
מיד לאחר הכניסה בשער הכנסייה, ממול על הקיר החיצוני גרסה של מוטיב נוצרי המתאר את מרים הרוכבת על חמור כאשר מסביבה מלאכים ובני משפחה בגרסה זאת התווסף תינוק הנישא בידה, ומאחור רקע של בית לחם, מרים נסה על נפשה עם תינוקה שנולד על מנת למנוע מאנשיו של הורדוס להרגו, כיוון שגונבה לאוזניו שתינוק זה הוא עתיד להיות המשיח.
האגדות האורבניות מציינות כי מיקום הכנסייה היה ביתם של מרים ואלישע תחילתה של הכנסייה ככנסייה ביזנטית מהמאה הרביעית לספירה, עלייה נבנתה הכנסייה הצלבנית במאה ה12, שנהרסה בהמשך מספר פעמים, שטח הכנסייה נרכש בידי הפרנציסקנים בשנת 1679 ולבסוף שוקמה ומעליה הוקמה כנסייה נוספת במאה העשרים גמר הבנייה היה בשנת 1955 מימין לשער הכניסה ממוקם מבנה למגורי הנזירים עם מרפסות מיוחדות מוקף חומת חיץ.
ליד הכנסייה בית קברות קטן, גינה קטנה, אמפי זעיר לכינוסים עם סטנד אבן להרצאות, בכניסה אליו פסל של אחד הקדושים, אין מאפשרים כניסה.
–
מעיין הבתולה מרים
הכניסה חופשית
איך להגיע: בירידה לכוון מרכז הכפר בעין כרם, בסוף הירידה לפני שפונים בעיקול שמאלה, יש כניסה לחניון הכפר ודרך רחוב המעיין, הממשיכה שמאלה לכביש עד למעיין, נחנה וניגש לבקר דרך רחוב המעיין בסופו.
מרכזו של הכפר הוא הנביעה של המעיין, נובעת בנקבה חצובה מימי בית שני, ומעליה מבנה המסגד נטוש בן למעלה ממאה שנה, שאף שימש כבית ספר לילדי המקום המוסלמים, המגדל מינרט מהמאה ה 19 מעל המעיין הוא הסימן למסגד, על פי המסורת הנוצרית אימו של ישו ובנקודה הזאת גם פגשה את בת דודתה אלישבע אמו של יוחנן המטביל, שתתה ממנו מים בדרכה ללדת אותו בבית לחם.
נקודת עניין בקרבת מקום
שכונת עמק התימנים
במדרונות של נחל שורק למרגלות מדרונות הר הרצל בעין כרם, נחה השכונה המנומנמת שכונת עמק התימנים, תושבים אלו הגיעו בגלי העלייה מתימן לישראל והחליט מי שהחליט כי המקום מתאים לאוכלוסייה זאת. תושבים אלו השתכנו בבתי האבן של הפלאחים הערבים שנטשו את האזור במלחמת העצמאות, את בתי האבן מקיפה חומה נמוכה טרסה בשפתנו, חלק גדול הדיירים לא שינו את המבנים, פרט לתוספות מפח ועץ של מבנים בחצרות על פי צרכי המשפחות הגדלות או שינויים קוסמטיים של ביוב וצנרת חשמלית ומים. התושבים חיים בבתים כמות שקבלו אותם בעת עלייתם לארץ, חלק מהמבנים נטושים והקוצים וצמחי הבר חוגגים בימים אלו בצבע הירוק.
–
מרכז למוזיקה טארג וסיפור הבית
הכניסה למופעי מוסיקה בתשלום
טלפון לתאום 02-6414250
כתובת למרכז המוזיקה מול המעיין בסוף רחוב המעיין.
המרכז למוזיקה פועל בעיקר בימי שישי שבת בקונצרטים קלאסיים, במקום מופיעים אמנים צעירים ומבוגרים.
את המרכז ייסדו בשנת 1968 צמד הפסנתרנים ברכה עדן ואלכסנדר תמיר בשנת 1968 ועם הזמן הפך למוקד של קונצרטים, אירועים ועשייה מוסיקלית. קונצרטים קאמריים ותחרויות מפורסמות. כן פועל המרכז לקידום מוזיקאים צעירים בראשית דרכם ביחידה לאמנים צעירים.
–
חנות השוקולד עין כרם המתוקה
הכניסה חופשית
טלפון 077-2006660, 050-2024481
כתובת דרך האחיות 8 עין כרם או מבוא השער 2, מרכז עין כרם, ירושלים
החנות פתוחה בכל השבוע כולל שבת בשעות 09:30-19:30.
חנות ומפעלון ליצור שוקולד של סימה אמסלם, יצור שוקולדים ופרלינים בעבודת יד, טראפלס, פירות יבשים בשוקולד, קליפות הדר, יינות, קפה וגלידה איטלקית, בית קפה קטן וחמוד.
במקום נערכים סדנאות ליצור שוקולד, נערכים סיורי הדרכה בתאום, וכמובן ניתן לרכוש ממוצרי המפעל בחנות לא זול.
–
מסעדות פתוחות בשבת
מסעדת Agua מטבח בין לאומי כתובת רחוב המעיין 1 שכונת עין כרם טלפון לתאום 02-6449494
מסעדת טריזורו מטבח איטלקי גלידה, פיצות ואוכל איטלקי גינה נהדרת מומלץ כתובת רחוב המעיין 25 שכונת עין כרם טלפון לתאום 02-6449253
מסעדת ביסטרו עין כרם מטבח סלטים וישראלי כתובת רחוב עין כרם 25 שכונת עין כרם טלפון לתאום 02-6430865
מסעדת כרמה מטבח צרפתי איטלקי, ישראלי ארוחות בוקר כתובת רחוב עין כרם 74 שכונת עין כרם טלפון לתאום02-6436643
מסעדת פונדק עין כרם מטבח ישראלי אירופאי כתובת רחוב המעיין 9 שכונת עין כרם מומלץ טלפון לתאום 02-0579444169
–
מלון אלגרה
דרך האחיות 13 עין כרם
נקרא גם בית היהודייה, בית אלגרה, בית אהבה והשלום ומוזיאון התנך לשעבר.
טלפון 02-6500506
מרכז ובית הארחה מבנה מהמאה ה 19 גדול בסגנון בנייה עותומנאי בבית זה על פי אגדה אורבאנית של המקום נרקם סיפור אהבה בשנות העשרים של המאה ה 19, שלא היה מקובל או אפשרי בין צעירה יהודיה בשם אלגרה בלו, לבין תושב ערבי אמיד מעין כרם בשם גאברה פרנסיס רחיל, שבשליטת משפחתו היו שטחים רבים מעין כרם כיוון שלא יכלו לחיות באותו זמן עם אהבתם בישוב ברחו זוג האוהבים וגרו באזור בית לחם. אלגרה התנצרה ועסקה בחינוך וצדקה ואילו ג’ברה היה הספק הראשי של הצבא הבריטי. לאחר מכן, חזרו לגור בבית שכונה ” בית היהודיה”
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.