• תַפרִיט
  • תַפרִיט

טיול מומלץ בעמק הארזים הירושלמי

דף הבית » טיול מומלץ בעמק הארזים הירושלמי

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 3 דקות

כתב וצילם: קובי פינקלר

כיצד מגיעים?

לבאים מתל אביב לכניסה המערבית לפארק – נוסעים בכביש 1 (ת”א-ירושלים). במחלף מוצא יורדים מהכביש הראשי ופונים ימינה לבית זית ומוצא, בסמוך ליקב אפרת. בצומת הראשונה פונים שמאלה (צפונה) וחוצים מנהרה שעוברת מתחת לכביש 1 לכיוון מבשרת ציון. בתחילת העלייה למבשרת פונים ימינה בשביל עפר לאורך הגדה הדרומית של נחל שורק. לאחר כמה מאות מ’ נראה שלט ירוק, בסמוך למתקן קידוחים של חברת מקורות. זהו שער הכניסה לפארק. לבאים מירושלים מכביש 1 (ת”א-ירושלים) יש לרדת ימינה במחלף מוצא והשאר כפי המתואר למעלה.

מבט מהכביש החדש (כביש 9) היורד מירושלים לשפלה, מפנה אותנו לעמק הארזים. לאחר קום המדינה היו פה מטעי פרי של מושבי ההר, כיום עוברות כאן תשתיות לאומיות, מסילת הרכבת העתידית לירושלים ועוד. מול כל אלה מתוכנן כאן “פארק מטרופוליני עמק הארזים” לטובת תושבי העיר והסביבה. הנטיעות שערכו כאן אנשי הקק”ל בשבוע של ט”ו בשבט, רק מחזקות את האחיזה בקרקע (תרתי משמע) ומשוות למקום נופך והדר משלו.

שביל עמק הארזים הינו חלק משביל ירושלים, שנפתח למטיילים הרוצים לטייל או ללכת הליכה ספורטיבית בין שכונותיה של ירושלים ופרבריה. השביל מתחיל ברחוב השושנה ב”מבשרת ציון”, ויורד (סימון שבילים אדום) למפגש נחל חלילים (ירוק) עם ערוץ נחל שורק. מכאן הוא ממשיך על התוואי המשותף לשביל ירושלים ושביל עמק הארזים דרך עיינות תלם, גבעת עלונה, ומצפה נפתוח לאורך הצד הצפוני של עמק הארזים. במצפה נפתוח מתפצלים שביל ירושלים ושביל עמק הארזים: שביל ירושלים ממשיך לכיוון ליפתא ולתוך העיר ירושלים (סימון שבילים כחול) ואילו שביל עמק הארזים פונה לעבר שכונת רמות (סימון שבילים אדום). ייחודם של עמק הארזים ומצפה נפתוח במספר רב של ערכי טבע מוגנים וחיות בר, טרסות ושרידי עתיקות, הכפר ליפתא, בוסתנים, מעיינות וחורשות. השם “עמק הארזים” מופיע לראשונה בכתובים ב-1923, כשהוקמה בעינות תלם מושבה יהודית קטנה על חורבות היישוב היהודי בית טלמא. השם ניתן לאזור כנראה בגלל הדמיון של עצי הברוש שבו, שזוהו כפי הנראה בשוגג כעצי ארז. כן ייתכן שהשם ניתן בשל הנתיב שעבר בעמק, שהועברו בו עצי הארז מחירם מלך צור אל שלמה לבניית בית המקדש בירושלים, ככתוב: ” עצי ארז הלבנון בעמק הארזים…” בתחריט עץ עתיק. לפני כחמש שנים נטעה קק”ל בסמוך לעץ האורן העתיק ולברושים שהפכו לסמל המקום וזוהו בשוגג כארזים, חלקת עצי ארז. עצי הארז, שלהם חבלי קליטה לא פשוטים בתנאי האקלים בארץ, החלו להתמיר.

ועכשיו – יש ארזים בעמק.

לפני שנבקר בנתיבי עמק הארזים ברגל, ברכב או באופניים, מומלץ לעלות לתצפית על העמק. אחת מנקודות התצפית המרשימות נמצאת בכניסה לבתי המגורים של מבשרת ציון, שאליה נגיע מהכביש העולה אל היישוב. נחנה את הרכב בבטיחות ונחזה ביופיו של העמק הנפרש למרגלותינו. ממולנו הכביש המהיר ת”א-ירושלים על יציקות גשרי הבטון המסיוויים של מחלפיו. למרגלותינו העמק המרשים ביופיו. בימות החורף תוכלו לחזות במשטחי עננים היורדים אל העמק וצובעים אותו בפיסות צמר גפן אפור שביניהם מבצבצים שטחי צבע המבקשים לפרוץ. בימי שמש ובאביב נראה העמק כמרבד צבעוני של פריחות עצי המטע הנשירים, ופרחי הבר מהווים שפע של כתמי צבע.

בימי גשם תוכלו לחזות בנחל בזרימת מים חזקה.

נשוב אל הכניסה לעמק (הכניסה המערבית) וניסע לאורך השביל המקביל לגדה הדרומית של נחל שורק. לאחר כ- 300 מ’ מהכניסה נחצה את הנחל וניסע כ-2 ק”מ אל תחנתנו הראשונה, חורשת עצי ברוש ואורן ירושלים עתיקים שניטעו כפי הנראה בראשית המאה הקודמת על ידי המתיישבים במקום. האתר נמצא במפגש נחל שורק עם נחל חלילים. שימו לב, בכניסה לחורשה יש מחסום למעבר כלי רכב. יש להחנות את הרכב ולרדת לבקר ברגל. מכאן אפשר לצאת למסלול הליכה (מסומן בכחול) המוליך אל עינות תלם. בחורשה עצי ברוש תמירים ועתיקים שזוהו בעבר כעצי ארז, כמו גם עץ אורן ירושלים עתיק, שגזעו מרשים ביותר. נדרשים כחמישה מבוגרים כדי להקיף אותו. מומלץ לנסות…!

נשוב אל הרכב וניסע (נרכב או נלך ברגל) עוד כקילומטר עד לתחנתנו הבאה, גן לאומי עינות תלם, ששוקם לאחרונה על ידי רשות הטבע והגנים. זוהי קבוצת מעיינות ששימשו את תושבי האזור עוד מימי קדם. בגן יש שרידים של חקלאות קדומה הכוללת מערכות השקיה מתקופת בית שני. אל הקיר העתיק והגדול של החורבה נסמך מבנה בטון מודרני. עצי הרימון וסוכת הגפנים יוצרים כאן פינה שנעים לשבת בה. בסמוך לחורבה ניצבים מבנים, שרידי הכפר הערבי בית תולמא, שחרב במלחמת העצמאות. כאן התיישבו בשנת 1922 שמונה משפחות יהודיות בכוונה להקים מושבה יהודית שתתפרנס מאצירת שמן זית ומהפקת סבון. היישוב נקרא תחילה בשם “עמק הארזים”, ואחר כך, תוך שיבוש השם הערבי – בית טלמא. התיישבות זו הסתיימה בשנת 1929 בשל מאורעות תרפ”ט. הגן קסום ומומלץ לפיקניק. אנא קחו את האשפה עמכם. 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם