• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול בעקבות הספר סרט של דן בראון, “מלאכים ושדים”

דף הבית » מסלול טיול בעקבות הספר סרט של דן בראון, “מלאכים ושדים”

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

קרדיט לתמונה IMDB

בנתה את המסלול וכתבה: דנה ברגר

“צופן דה וינצ’י” נחשב בעיני רבים לספר שפרסם את דן בראון ונתן לו את התהילה, אך הספר “מלאכים ושדים” הוא רומן מאת דן בראון, שפורסם לראשונה בשנת 2000. הספר הוא מותחן רב מכר המתרכז סביב האגודה החשאית המכונה האילומינטי והניסיון שלהם להשמיד את הכנסייה הקתולית. הדמות הראשית, רוברט לנגדון, הוא סימבולולוג (חוקר סמלים) שמגויס על ידי הוותיקן כדי לסייע בחקירת רצח של פיזיקאי וגניבת נשק אנטי-חומר מסוכן. לאורך הדרך, לנגדון חושף מזימה לפוצץ את הוותיקן במהלך כנס לבחירת אפיפיור חדש וחייב במרוץ נגד הזמן כדי למנוע את האסון. אחרי הספר הגיעו כמה ספרי המשך, ביניהם “צופן דה וינצ’י” ו”תופת”. עיבוד קולנועי לספר יצא ב-2009, בבימויו של רון הווארד ובכיכובו של טום הנקס בתור רוברט לנגדון עם חיזוק ישראלי מרשים במיוחד בזכות איילת זורר בתפקיד ויטוריה וטרה. בסיפור ובספר יש הרבה אלמנטים בדיוניים וקונספירציות, שהופכים אותו למעניין לקריאה. אבל לא מבוסס על עובדות ממשיות או אירועים היסטוריים אמיתיים.

סיור בעקבות הספר “שדים ומאלכים”מלאכים ושדים”

הפנתיאון

החיפושים אחר המתנקש מתחילים ממש כאן, בפנתיאון של רומא, למעלה מאלפיים שנה לאחר שנבנה. בשנת 27 לפני הספירה בנה את הפנתיאון מרקוס ויפסניוס אגריפס, והוא שוקם בשנת 125 לספירה לאחר שנשרף. עבודות השיקום בוצעו על ידי אדריאנוס ובשנת 608 הפך המקום לכנסייה שהייתה מוכרת בשם סנטה מריה מריטרס – מריה הקדושה של הקדושים המעונים. אם תעצרו לרגע כדי להתרשם מהיופי של המבנה הזה תגלו כמה מרשימה העבודה האדריכלית שבוצעה בו, הכוללת מבנה עגול עם כיפה מרהיבה שמזכירה את אופי הבנייה של בתי מרחץ עתיקים וגם עמודים יווניים שמקנים למקום כולו תחושה של מקדש קדום. לצד העיצוב המרהיב והארכיטקטורה המרשימה מהווה המקום הזה גם מקום קבורה לויטוריו עמנואלה השני ולאומברטו הראשון, שני מלכי איטליה בעבר, וגם האמן רפאל סנטי קבור כאן.

קברו של האמן הוא למעשה הסיבה שבגללה לנגדון וויטוריה מגיעים אל הפנתיאון מלכתחילה, וזאת בעקבות פענוח שגוי של שורה בשיר: “מקברו הארצי של סנטי, בעל החור השטני”. רק עם הגיעם אל המקום הם מבינים את גודל הטעות ואת מקורה – קברו של האמן הגיעה אל הפנתיאון במאה ה-17, בעוד מסלול האילומינטי נקבע זמן רב קודם לכן. אלא שאחת מיצירותיו של האמן היא Earthy Tomb (קבר ארצי) והיא ממוקמת בכנסיית סנטה מריה דל פופולו, שאליה נמשיך גם אנחנו.

אם תרצו להצטרף לסיור מודרך בפנתיאון תוכלו לעשות זאת ללא כל עלות וגם מבלי להזמין מקום מראש.

כתובת: Piazza della Rotonda

שעות הפעילות: ב’-שבת 19:30-8:30, א’ 18:00-9:00, בימי חג 13:00-9:00

כנסיית סנטה מריה דל פופולו

הכנסייה העתיקה הזו לא הייתה עומדת איתנה ללא תמיכה כספית מצד האוכלוסייה המקומית (ומכאן שמה – סנטה מריה של האנשים). המקומיים תרמו את חלקם משום שקיוו שהמבנה הקדוש יסייע לסילוק רוחו של נירון, אחד השליטים האכזריים ביותר בתולדות רומא. מאז ועד היום מילאו את המקום יצירות אמנות רבות ובהן גם עבודותיהם של קאראווג’יו ושל קאראצ’י. בנוסף, חלק מהמבנה תוכנן ועוצב על ידי האמן רפאל, שבעקבותיו מגיעים אל המקום גם לנגדון וויטוריה.

לאחר שתגיעו גם אתם אל המקום תוכלו למצוא את קפלת קיגי (Chigi), המקום שבו נרצח בספר הקרדינל הראשון כאשר הוא קבור עד מותניו ועל חזהו צרובה המילה “אדמה” (earth). בקפלה תמצאו גם את פסליהם של חבקוק והמלאך אשר פוסלו על ידי ברניני, והם המדריכים את לנגדון וויטוריה למסלול ההארה.

כתובת: Piazza del Popolo 12, Rome

שעות הפעילות: ב’-שבת 12:00-7:00 ו-19:00-16:00; א’ 13:45-7:30 ו-19:30-16:30

כיכר פטרוס הקדוש

התחנה הבאה של לנגדון, ויטוריה – ושלנו – היא כיכר פטרוס הקדוש שבה נמצאת גם כנסיית פטרוס הקדוש בכניסה לקריית הוותיקן. כיכר זו עוצבה על ידי ברניני במאה ה-17 תחת עינו הפקוחה של האפיפיור אלכסנדר השביעי, ובמרכז הכיכר ניצב אובליסק הנישא לגובה של 25 מטרים. אובליסק זה הובא במיוחד ממצרים בשנת 37 לספירה על פי פקודתו של הקיסר קליגולה. הכיכר שלפניכם יכולה להכיל באופן כללי כ-40,000 בני אדם והיא מתוכננת באופן מדויק ומתוחכם להפליא – עם צורתה האליפטית ועם העמודים המעוגלים המקיפים אותה, נראית הכיכר רחבה הרבה יותר במבט מהכנסייה.

על פי הספר, בכיכר הזו ממש מצא הקרדינל השני את מותו, כאשר הוא צלעותיו מחוררות ואוויר חומק ביניהן. על החזה שלו הוטבעה המילה “אוויר” (air), אבל לנגדון כלל לא הבחין בו בתחילה אלא בלבל את הקרדינל עם הומלס שיכור. רק לאחר שנשמעו זעקותיה של ילדה קטנה שחלפה במקום הבין את טעותו וזיהה את הגופה המחוררת.

כנסיית סנטה מריה דלה ויטוריה

בעוד תחנות אחרות במסלול של כוכבי “מלאכים ושדים” הן תחנות מתוירות יותר, כנסיית סנטה מריה דלה ויטוריה מוכרת קצת פחות. סביר להניח שהסיבה לכך היא מיקומה של הכנסייה, מה שיסביר גם מדוע בספר היא שינתה את מקומה והעובר לפיאצה ברבריני. כך או כך, בנייתה של הכנסייה החלה בראשית המאה ה-17 (1605) על ידי קרלו מדרנו ובפיקוחו של הקרדינל בורגזה. את חזית המבנה עיצב בטיסטה סוריו.

עם כניסתכם אל הכנסייה תמצאו בקלות רבה את פסל האקסטזה של תרזה הקדושה, פסל שהוא מחווה ליסוד האש. את הפסל תמצאו בצד השמאלי, בקפלת קונארו, ואם תתקרבו מעט תבחינו בהבעת הפנים של הדמות שנראית פרובוקטיבית מאוד, בוודאי ביחס למיקומה בתוך הכנסייה.

בחזרה אל סיפור המתח שלשמו התכנסנו, בכנסייה עצמה נמצאה גופתו של הקרדינל השלישי כשידיו קשורות לכבלים המשמשים בדרך כלל לייצוב הנורות. מושבי העץ תחתיו בערו ודמותו אף היא עלתה באש כאשר על חזהו הוטבעה המילה “אש” (fire).

כתובת: Via 20 Settembre, 17

שעות הפעילות: א’-שבת 7:00-12:00 ו-15:30-19:00

מזרקת ארבעת הנהרות – פיאצה נאבונה

פיאצה נבונה היא אחת הכיכרות המרכזיות ברומא והיא מושכת אליה כמות אדירה של תיירים מדי יום. עם העיצוב האדריכלי של ברניני, ועם סגנון הבארוק השולט בה, אין זה פלא שמדובר ביצירה אדריכלית בולטת במיוחד אשר נתפסת בעיני רבים ככיכר היפה ביותר בעיר.

בכיכר נאבונה נרצח, על פי הספר, הקרדינל הרביעי והאחרון. כפי שניתן להסיק מהבחירה במזרקה, היסוד הרביעי אשר הוטבע גם על חזהו של הקרדינל הוא מים (water). בספר מתוארת הסצנה שבה מגיע לנגדון אל המזרקה מוקדם מהצפוי, במקביל להגעתו של המתנקש במכונית המסחרית. מחוסר ברירה בועט המתנקש את הקרדינל מהרכב כשהוא קשור בידיו וברגליו, ולאחר מאבק פיזי עם לנגדון הוא בורח מהמקום כשהוא בטוח שלנגדון טבע במזרקה. אלא שגיבור הסיפור יוצא מן המים לאחר שמשאבת בועות סייעה לו לנשום בעומק המזרקה, מגלה שהקרדינל מת ופורץ בבכי.

בקצה האובליסק שבכיכר ניצבת יונה שמבטה מרמז ללנגדון מה היא הנקודה הבאה שאליה הוא צריך להגיע, מאורת האילומינטי שנחשבה למיתוס בלבד וממוקמת בטירת סנטאנג’לו. אם החלטתם לוותר על הקריאה והסתפקתם בצפייה בסרט סביר להניח שהסצנה הזו מוכרת לכם באופן שונה יחסית. זאת משום שעל פי הסרט חייו של הקרדינל ניצלים והוא מספר ללנגדון בעצמו היכן הוחזק.

טירת סנטאנג’לו

היעד הבא של לנגדון וויטוריה הוא הטירה שבה, על פי הספר, נמצאת מאורת האילומינטי שנחשבה (לפחות בעיני לנגדון) למיתוס. על אף שהוא מופתע מפרט המידע מגיע לנגדון אל המקום ומוצא בה את מעבר בורגו, שהוא מעבר סודי המתחבר אל הוותיקן. עם הגיעו אל הטירה מתנהל קרב נוסף בין לנגדון לבין המתנקש, ובעזרתה של ויטוריה מנוטרל המתנקש. השניים עוברים דרך המעבר הסודי לכיוון הוותיקן כדי לעצור את הפצצה הצפויה להתפוצץ ולהסב נזק בעוצמה אדירה.

כתובת: Lungotevere Castello 50

שעות הפעילות: ג’-א’ 9:00-19:30, לא ניתן להיכנס אחרי 18:30. סגור בימי ב’.

הקפלה הסיסטינית ובזיליקת פטרוס הקדוש

המסע של לנגדון וויטוריה, וגם המסע שלנו, מסתיים בנקודה הזו. ללא ספק נבחר מקום מרהיב ביופיו כסיום למסלול (ולתעלומה). הקפלה נבנתה בין מוזיאוני הוותיקן המרשימים, שבהם נמצאות יצירות אמנות מרהיבות וחשובות שנתרמו על ידי אפיפיורים קודמים. המוזיאונים הם חלק בלתי נפרד מארמון האפיפיור ובו מוצגות לא רק יצירות אלא גם שטיחי קיר מיוחדים, פסלים ופריטים חשובים אחרים, לרבות ציורים של רפאל, דה וינצ’י ומיכאלאנג’לו.

אם אתם תוהים באשר למקור שמה של הקפלה הרי שנותן החסות שלה ירמוז לכם על התשובה – האפיפיור סיסטוס הרביעי. בניית הקפלה החלה בשלהי המאה ה-15 והושלמה בשנת 1483, כשמונה שנים לאחר שהחלה. פונטלי הוא האמן שעמד מאחורי תכנון הפרויקט ועל פי ההשערות ההשראה הייתה בית המקדש שנבנה על ידי המלך שלמה בירושלים. מידותיה של הקפלה הם שמסבירים את ההשערה הזו, שכן אלו הן מידותיו המדויקות של בית המקדש.

הקפלה צמודה לכנסיית פטרוס הקדוש, המקום שבו הוסתרה פצצת האנטי-חומר בספר “מלאכים ושדים”. זוהי אחת הכנסיות המשמעותיות ביותר עבור הקתולים, אם לא החשובה מכולם, והיא גם מעוצבת באופן מדויק ומרשים להפליא. כל תיאור וסופרלטיב ייכשלו לתאר את יופיו של המבנה הזה, ואין ספק שהבזיליקה נחשבת למשמעותית עוד יותר גם בזכור העובדה שתחת כיפתה קבור פטרוס הקדוש – משליחיו של ישו והאפיפיור הראשון.

כתובת: כיכר סנט פטרוס

שעות פעילות: כל השבוע בין השעות 7:00-18:30


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם