• תַפרִיט
  • תַפרִיט
כנסיית יוחנן בהרים

מסלול טיול בעקבות יוחנן המטביל ומשפחתו באזור עין כרם והירדן

דף הבית » מסלול טיול בעקבות יוחנן המטביל ומשפחתו באזור עין כרם והירדן

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 9 דקות

תכננה, כתבה וערכה: ליאור קן-לי, מורת דרך בירושלים

צילום ראשי: ליאור קן-לי

יוחנן המטביל הוא מהדמויות החשובות בנצרות. לפי הברית החדשה, הוא זה שבישר על בואו של ישוע וגם זה שהטביל אותו בסופו של דבר. כמו הדמויות האחרות בברית החדשה, יוחנן המטביל, בנם של אלישבע וזכריה הכהן, היה יהודי, שחי בתקופת בית שני. אמו של יוחנן הייתה קרובת משפחה של מרים, אמו של ישוע, ואף נפגשה עמה במהלך ההיריון של השתיים. יוחנן נולד כחצי שנה לפני ישוע, כי אחרי הכול, מדובר במבשר, שאמור היה לספר לאנשים על ישוע לפני שהוא מגיע. אם ברצונכם להכיר מעט את הנצרות, הנה לכם מסלול טיול שיעביר אתכם דרך תחנות חייו המרכזיות של יוחנן המטביל לפי הברית החדשה וגם לפי כמה מסורות.

משך הטיול: כ-4 שעות.

קושי הטיול: קל.

איפה מתחילים? בעין כרם. לפי הברית החדשה, משפחתו של יוחנן המטביל התגוררה באזור הררי ב-“אחת מערי יהודה”. שם המקום לא מוזכר בברית החדשה ובכל זאת, המסורת החליטה שעין כרם מתאימה לתיאור וכך, הפכה עין כרם ל-“אחת מערי יהודה” שבברית החדשה. זו הסיבה שאתרים קדושים רבים לנצרות, שקשורים בחייו של יוחנן המטביל, נמצאים בעין כרם.

אם אתם מגיעים מכיוון תל אביב, סעו על כביש 1 עד מחלף הראל, שם פנו ימינה והמשיכו מספר קילומטרים על כביש 3965. בכיכר הראשונה פנו שמאלה לכביש 395 ולאחר מכן, בכיכר הבאה, פנו שמאלה לכביש 386. המשיכו בכביש לתוך עין כרם.

אם אתם מגיעים מירושלים, סעו לכיוון הר הרצל ומיד אחרי בית הקברות בהר הרצל, פנו ימינה ברמזור ומיד שמאלה לכיוון עין כרם. רדו בכביש היורד מטה עד שתגיעו אל עין כרם.

לגבי מקומות חנייה – תוכלו למצוא כמה מקומות חנייה בצמוד לרחוב המעיין של עין כרם.

התחנה הראשונה – כנסיית הביקור בעין כרם

מסלול הטיול שלכם יתחיל בכנסיית הביקור (The Church of Visitation), שנמצאת על מדרונות הר אורה בעין כרם.

הברית החדשה מספרת שמרים הבתולה הלכה לבקר את אלישבע, קרובת משפחתה, באזור ההררי, באותה “אחת מערי יהודה”. האירוע מונצח בכנסיית הביקור בעין כרם, ששייכת לנזירים קתולים פרנציסקנים.

בנוסף לכנסיית הביקור קיימת בעין כרם כנסייה אחרת, כנסיית יוחנן בהרים, שמנציחה את מקום הולדתו של יוחנן, את הבית של אלישבע וזכריה. אם כך, מדוע מרים הלכה לבקר את אלישבע באזור של כנסיית הביקור, שנמצאת בצד השני של הכפר? לפי הברית החדשה, אלישבע הסתתרה בחודשים הראשונים של ההיריון, אולי מפני שחששה שתושבי הכפר יראו שהיא, אישה מבוגרת, בהיריון וילעגו לה. לפי המסורת, במקום הזה היה בית הקיץ של זכריה ואלישבע, לכן הגיוני שהיא הסתתרה דווקא כאן.

עם כניסתכם לחצר של כנסיית הביקור, שימו לב למילה שרשומה על המדרכה, “Magnificat“. הברית החדשה מספרת שכאשר מרים הגיעה לבקר את אלישבע, התינוק יוחנן רקד בבטנה של אלישבע, כאילו כדי לסמן לאלישבע שהנה, היא עומדת בפני המשיח, שעוד לא נולד. כשאלישבע מבינה זאת, היא מברכת את מרים, ואז מרים מתרגשת ומודה לאל באמצעות תפילה משלה, שהיום נחשבת לאחת מהתפילות החשובות בנצרות ונקראת “תפילת מגניפיקט” (Magnificat). התפילה נקראת על שם המילה הראשונה של דברי השבח של מרים בלטינית: “Magnificat”, שמשמעותה “תאדיר” או “תעצים”. אם תהיתם מה כתוב על כל הלוחות שתלויים על קירות החצר, מדובר בתפילת מגניפיקט בשפות שונות. התפילה קיימת גם בעברית.

מיד לאחר כניסתכם דרך השער תראו לפניכם פסל ברונזה מודרני, שמראה את דמויותיהן של שתי האימהות לעתיד, מרים ואלישבע, עומדות זו למול זו.

הכנסייה תוכננה על ידי אנטוניו ברלוצי ונחנכה בשנת 1955. היא נבנתה על שרידיה של כנסייה צלבנית שעמדה כאן במאה ה-12. אם תעיפו מבט אל-על, אל חזית הכנסייה, תוכלו לראות פסיפס מודרני, שמראה את מרים בדרכה מהעיר נצרת לקרובת המשפחה שלה בעין כרם, לפי המסורת “אחת מערי יהודה”. הכיתוב שבתחתית הפסיפס הוא ציטוט מתוך “הבשורה לפי לוקס”, שאומר: “באותם ימים קמה מרים והלכה לאזור ההר אל אחת מערי יהודה”. ליד החזית המרשימה מתנוסס מגדל פעמונים.

אם אין מאמינים שנמצאים בתוך הקומה התחתונה של הכנסייה, אתם יכולים להמשיך לתוכה. הכניסה אליה נמצאת ממש מול החצר. ברלוצי תכנן את הקומה הזו כך שהמבקרים בה ירגישו כאילו הם מתארחים בבית הקיץ של זכריה ואלישבע. הפסיפס המודרני שעל הרצפה מדמה מחצלת קש נעימה ואם תסתכלו מעלה, תוכלו לראות תקרה שמדמה פרגולה של גפנים.

מסביב לקירות תוכלו לראות שלושה ציורי קיר שמספרים אודות ההיריון של אלישבע וההסתתרות של אלישבע ויוחנן בתוך סלע, כשלפי המסורת רדפו אחריהם חייליו של הורדוס במסגרת אירוע טבח התמימים באזור בית לחם. את ההסתתרות תוכלו לראות בקטע השמאלי של ציור הקיר הימני. ממש מתחת לקטע הזה של הציור, תמצאו סלע קדוש, שמוגן על ידי סורגים. הפרנציסקנים שחפרו כאן את הקומה התחתונה של הכנסייה מהתקופה הצלבנית גילו את הסלע הזה במקרה ומאז הוא הפך מוקד לעלייה לרגל של צליינים. מסביב לסלע כתוב בלטינית: “בסלע הזה הסתירה אלישבע את יוחנן.” הסלע אומנם נראה קטן, אבל עם קצת אמונה אפשר לקבל הכול.

אם תסתכלו על קדמת החדר, תראו באר מים מודרנית ומתחתיה פסיפס מודרני שמראה יצורי מים שונים. לא תוכלו לראות את זה, אבל מתחתיהם, מתחת למפלס הרצפה, ישנו שריד ארכיאולוגי חשוב ביותר, בור מים שתוארך לימי בית שני. מניחים שבור המים הזה שימש את אלישבע וזכריה בזמן שהותם בבית הקיץ.

אם יש לכם זמן, אתם יכולים לעלות גם אל הקומה העליונה של הכנסייה. הכנסייה הצלבנית המקורית כללה שתי קומות, לכן ברלוצי בנה את הקומה השנייה של הכנסייה. בדרך כלל, לא תמצאו כנסיות בעלות שתי קומות בארץ. בקומה העליונה תמצאו בעיקר ציורי קיר שמהללים את המדונה של המגניפיקט, את מרים הבתולה.

לקריאה נוספת מהברית החדשה: לוקס א’ פסוקים 39 – 56.

הכניסה ללא תשלום.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 8:00-11:45 ובין השעות 14:30-17:00 (בחורף) או 14:30-18:00 (בקיץ).

כמה זמן מומלץ לבקר? כחצי שעה.

איך תגיעו? כנסיית הביקור ממוקמת בקצה הדרומי של עין כרם. ההגעה אל הכנסייה נעשית באמצעות מספר רב של מדרגות לא תלולות, שיוצאות מסמטת המעיין.

התחנה השנייה – כנסיית יוחנן בהרים

מכנסיית הביקור תמשיכו אל כנסייה חשובה נוספת, כנסיית יוחנן בהרים (St. John BaHarim). בדרך אתם יכולים לעבור ליד מעיין מרים, שלפי המסורת היה המעיין שלידו מרים עצרה לשתות בדרכה אל אלישבע. רק אל תשתו מהמים שלו, כי הם מזוהמים! המעיין נמצא במורד המדרגות, מול נקודת תצפית יפה על הטרסות של עין כרם. מהמעיין, אתם יכולים להמשיך כל הדרך ישר עד לכנסיית יוחנן בהרים, שמנציחה את מקום הולדתו של יוחנן המטביל.

את הביקור שלכם בכנסייה תתחילו דווקא בחצר, בה תוכלו לראות מספר ממצאים מעניינים. הפרנציסקנים, שהם בעלי הכנסייה, נוטים לחפש אחר ממצאים ארכיאולוגיים באתרים הקדושים שלהם, כדי לנסות להוכיח שהאתרים הם אכן אותנטיים. החפירות שעשו הפרנציסקנים בחצר של כנסיית יוחנן בהרים התבצעו בעיקר בשנות ה-40 של המאה הקודמת. אז מה הם גילו?

אם תיגשו לאזור שבו מתחילות המדרגות העולות מעלה אל פתח הכנסייה, תוכלו להבחין על הקיר של גרם המדרגות בשלט קטן, עליו כתוב באנגלית: “Erodian cistern”, כלומר “בור מים הרודיאני”. מתחת לרצפה, מתחת לריבוע שעליו אתם עומדים, נמצא בור מטויח חצוב בסלע, שמדרגות מובילות לתוכו ושבתוכו נמצא כלי חרס הרודיאני. החוקרים שחפרו כאן בשנות ה-40 הניחו שמדובר בבור מים פשוט מימי בית שני, אבל בשנים האחרונות הבינו שמדובר במקווה טהרה יהודי, מה שמגביר את הסבירות שגרו במקום הזה יהודים, אולי אפילו משפחתו של זכריה הכהן, אביו של יוחנן המטביל. לצערכם, הכנסייה טרם הנגישה את הממצא לציבור הרחב ולכן לא תוכלו לראות את המקווה בזמן ביקורכם באתר, אבל תמיד טוב לדעת למה השלטים מתכוונים.

אם אתם רוצים לראות ממצא ממשי, המשיכו לאורך הקיר של הכנסייה עד שתגיעו לפתחים מסורגים. אם תביטו בין הסורגים לקצה השמאלי של האולם הנגלה לעיניכם, תוכלו לזהות באפלה פסל קטן ושבור של אישה ערומה, שמזוהה על ידי החוקרים כפסל של אפרודיטה ונוס, אלת היופי והאהבה הרומית. מה שאתם רואים הוא העתק של הפסל. המקורי נמצא במוזיאון רוקפלר בעיר העתיקה. מה שאפשר ללמוד מהפסל הזה הוא שכנראה ערכו במקום הזה פולחן פגאני מסוים לאלה ונוס. והשאלה שאתם יכולים לשאול את עצמכם היא מה היה כאן קודם – הפולחן הפגאני או הפולחן הנוצרי? כנראה שלעולם לא נדע.

מהפתחים המסורגים אתם יכולים להמשיך מעלה, אל פתח הכנסייה. לפני הפתח ניצב חור עגול ומסורג ברצפה, שמאפשר לכם להביט מטה על פסיפס מהתקופה הביזנטית. הכיתוב היווני שעל הפסיפס אומר: “שלום למרטירים של האלהים”. המרטירים הם מאמינים של ישוע שהקריבו את חייהם עבור אמונתם. לא ברור לאיזה מרטירים הכוונה, כי היו מרטירים רבים לאורך ההיסטוריה, אך אחת מהתיאוריות מניחה שמדובר במרטירים שנקברו בכנסייה בתקופה הביזנטית, ותיאוריה אחרת גורסת שמדובר בכתובת שמשבחת את כל המרטירים באשר הם.

כשתיכנסו אל תוך הכנסייה עצמה, תוכלו להבחין מיד בעיצוב המיוחד של המקום, שהוא ייחודי בארץ. בית המלוכה של ספרד ומשפחות אצולה ספרדיות החליטו לעזור ולממן את פרויקט הבנייה של הכנסייה בשנת 1857, ואין ספק שרואים את היד שלהם בעיצוב המבנה. הקירות מצופים באריחי קרמיקה כחול-לבן שהגיעו לכנסייה מספרד והקירות מעוטרים בציורי שמן מרשימים במיוחד, שעיקרם מהרנסנס הספרדי, מהמאות ה-16-17 וחלקם מיוחסים לאמנים ידועים ביותר או לתלמידיהם. תוכלו לראות בקדמת האולם המרכזי את המזבח הראשי ומעליו את הפסל של מרים הבתולה. משני צדיה של מרים ניצבים בעלי הבית, אלישבע וזכריה.

אבל, גולת הכותרת של כנסיית יוחנן בהרים נמצאת דווקא בקריפטה שמצד שמאל. רדו במדרגות והיכנסו אל תוך מערה קטנה חצובה בסלע, שבתוכה ניצב מזבח נוסף. המזבח הזה נתרם לכנסייה על ידי איזבלה, מלכת ספרד, בשנת 1857. אם תסתכלו מתחת למזבח, תמצאו על הרצפה מעגל, שמנציח את הנקודה המדויקת שבה לפי המסורת נולד יוחנן המטביל. על הקיר שמתחת למזבח תוכלו לראות שלושה תבליטים, שמציגים את כמה מהאירועים החשובים ביותר בחייו של יוחנן המטביל. התבליט השמאלי ביותר מציג את הולדתו של יוחנן המטביל, אחריו מוצג אירוע הביקור ומימין נמצא תבליט המציג את מותו של יוחנן המטביל. מעל המזבח תוכלו לראות ציור שמן מרשים, שמציג את טקס ברית המילה ומתן השם ליוחנן המטביל.

ומה כתוב על הלוחות הרבים התלויים על קירות החצר שמחוץ לכנסייה? על כל לוח כתובה תפילה, כל פעם בשפה אחרת. זוהי תפילת זכריה, תפילת בנדיקטוס, שאותה הוא נשא כשיכול היה לדבר שוב אחרי שקרא ליוחנן בשמו בטקס ברית המילה, כבקשת המלאך.

לקריאה נוספת מהברית החדשה: לוקס א’ פסוקים 5 – 25, 57 – 79.

הכניסה ללא תשלום.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 8:00-11:45 ובין השעות 14:30-17:00 (בחורף) או 14:30-18:00 (בקיץ).

כמה זמן מומלץ לבקר? כחצי שעה.

איך תגיעו? המרחק מכנסיית הביקור לכנסיית יוחנן בהרים הוא כ-650 מטרים, ומשך ההליכה הוא כ-10 דקות. מכנסיית הביקור, רדו במדרגות והמשיכו מטה אל המעיין, שם המשיכו צפונה בקו ישר על רחוב המעיין, חצו את הכביש והמשיכו ישר עד כנסיית יוחנן בהרים.

מקום נחמד להפסקת קפה: ברחוב המוביל לכנסיית יוחנן בהרים תמצאו את בית השוקולד הקטן והחביב. בפנים תוכלו להזמין לא רק קפה משובח, אלא גם לרכוש ממגוון תוצרי מפעל השוקולד. יש כאן שוקולדים מכל הצורות, מכל הגוונים ומכל הטעמים, במחירים סבירים. ניתן להשתתף גם בסדנאות שוקולד של המקום, בתיאום מראש 0774460160 ובתשלום.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 8:00-20:00.

הכתובת: מבוא השער 2.

האתר הרשמי: בית השוקולד.

התחנה השלישית – מנזר יוחנן במדבר

אנו מתקדמים על ציר הזמן ועוברים אל ילדותו של יוחנן המטביל. ב-“בשורה על פי לוקס” כתוב שהילד יוחנן גדל והתחזק ברוח בזמן שהעביר את ימיו במדבר. אתם וודאי חושבים שהכוונה היא למדבר יהודה או למדבר צחיח דומה, אבל המסורת מהתקופה הצלבנית מזהה את המדבר שבו התבודד והתחזק הילד יוחנן דווקא באזור הסמוך לעין כרם ושהיום נמצא בו מושב אבן ספיר הירוק והיפה. מניחים שהכוונה במדבר היא למקום שומם מבחינה תרבותית וחברתית, מרוחק מהיישוב. אין עדויות לכך שבימי בית שני היה במקום הזה יישוב, כך שזה יכול להתאים. בנוסך, הוריו של יוחנן נמצאים לא הרחק, בעין כרם הסמוכה, שנמצאת במרחק הליכה של כשעתיים לכל היותר, ויכולים לדאוג לו ולספק לו את צרכיו הבסיסיים במקרה הצורך.

המתחם של המנזר הוא מקום שלוו ונעים במיוחד. באתר תוכלו למצוא בריכה חצובה, שאותה ממלאים ממי המעיין נמצא במקום. בבריכה הזו עורכים מאמינים טקסי טבילה שונים. הכנסייה עצמה צנועה, אבל הגן העוטף אותה הוא יוצא מן הכלל ביופיו. אפשר לראות ממול גם את הטרסות של הסטף. אם אתם מגיעים בשעות הביקור ורואים שהשער סגור, אל תהססו לצלצל בפעמון. אחד מהנזירים יבוא ויפתח לכם. ניתן גם לתאם את ביקורכם מראש בטלפון 02-6416715.

הכניסה ללא תשלום.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 8:00-16:00 ובקיץ עד השעה 18:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? כחצי שעה.

איך תגיעו? הגיע הזמן להשתמש ברכב. המרחק בין כנסיית יוחנן בהרים למנזר יוחנן במדבר הוא כ-7 קילומטרים, ומשך הנסיעה הוא כ-15 דקות. צאו מעין כרם על כביש 386 והמשיכו בו עד לפנייה שמאלה לכביש 396. המשיכו בכביש זה עד הפנייה ימינה לכיוון אבן ספיר. במושב אבן ספיר, סעו ברחוב יהלום הפתלתל עד שהוא הופך לברקת ובהמשך לרחוב החרסית, שבסופו של דבר יוביל אתכם אל מנזר יוחנן במדבר.

התחנה הרביעית והאחרונה – קאסר אל-יהוד

לאחר שהתבודד והתחזק, יצא יוחנן המטביל והחל בפעילותו הציבורית בארץ ישראל. וכמו ששמו מרמז, יוחנן עסק בהטבלת יהודים באזורים שונים לאורך נהר הירדן. האדם החשוב ביותר שיוחנן הטביל לאורך הקריירה שלו היה ישוע, והמסורת סבורה שהנקודה שבה הוטבל ישוע על ידי יוחנן המטביל הייתה במקום שבו שוכן היום אתר קאסר אל-יהוד, בגדה המערבית של נהר הירדן, כשישה קילומטרים מצפון לשפך הירדן לים המלח. כאן, לפי המסורת, היה נוכח השילוש הקדוש בעת הטבילה – האב, הבן ורוח הקודש. המסורת הזו הפכה את האתר הזה לאתר השלישי בקדושתו לנצרות אחרי כנסיית המולד בבית לחם וכנסיית הקבר בירושלים. מאמינים רבים מגיעים לאתר הזה כדי להיטבל, למרות שהמים במקום אינם נקיים במיוחד ולא מומלץ להיכנס אליהם.

האתר סמוך מאד לגדר הביטחון עם ירדן. לאחר מלחמת ששת הימים, האתר היה מאחורי גדר המערכת והוכרז כשטח צבאי סגור, כך שהמאמינים השונים לא יכלו לבקר בו. אך, בשנות ה-80, בעקבות פנייה של הפטריארכיה היוונית למנהל האזרחי, הכניסה אושרה למקום בתיאום ביטחוני מראש. היום האתר הרבה יותר נגיש וניתן להגיע אליו ללא תיאום מראש.

קאסר אל-יהוד הפך בשנים האחרונות לגן לאומי של רשות הטבע והגנים ונעים מאד לשוטט בו. אם יתמזל מזלכם, אולי תוכלו לצפות גם בטקס טבילה של מאמינים שמגיעים למקום. תוכלו להשקיף על הצד הירדני של האתר, ולראות את המנזרים השונים שפזורים לאורך דרך החוצה את האתר הישראלי. המנזר הראשון שתראו לאורך הדרך היורדת לאתר הטבילה הוא מנזר יווני-אורתודוקסי על שם יוחנן המטביל, שמכונה בערבית “קאסר אל-יהוד” ובתרגום לעברית, “ארמון היהודים”. המנזר הזה בנוי על יסודות המנזר הביזנטי הקדום ביותר שנמצא באתר, שהוא גם הגדול והחשוב ביותר מבין מנזרי הירדן. שמו הערבי של המנזר משמר את המסורת, שרואה באתר הזה גם את מקום חציית בני ישראל את נהר הירדן בדרכם אל תוך הארץ המובטחת.

אירוע נוסף שמיוחס לאתר הזה הוא אירוע עלייתו של אליהו השמיימה במרכבות אש.

הכניסה ללא תשלום.

שעות הפתיחה: ימי ראשון עד חמישי ושבת בין השעות 8:00-17:00, ימי שישי וערבי חג בין השעות 8:00-16:00. בחורף האתר נסגר שעה מוקדם יותר.

כמה זמן מומלץ לבקר? כשעה.

איך תגיעו? המרחק בין מנזר יוחנן במדבר לאתר קאסר אל-יהוד הוא כ-58 קילומטרים, ומשך הנסיעה הוא כשעה ו-15 דקות. צאו ממושב אבן ספיר בדרך שממנה באתם וסעו דרום-מזרחה על כביש 396 אל תוך ירושלים. סעו צפונה על בגין וצאו מזרחה על כביש 1. המשיכו על כביש זה עד צומת בית הערבה, שם תפנו שמאלה לכביש 90. המשיכו בכביש זה עד הפנייה ימינה לכיוון אתר הטבילה קאסר אל-יהוד.

ומה קרה ליוחנן המטביל אחר כך? סיפורו של יוחנן המטביל מסתיים בסוף טראגי. בזמנו של יוחנן שלט בארץ הורדוס אנטיפס, שהתחתן עם הורודיה, אשתו לשעבר של אחיו. יוחנן מתח על כך ביקורת חריפה מעל במות שונות בארץ, וזה הכעיס מאד את הורודיה, שדרשה מבעלה לאסור את יוחנן. ואכן, הורדוס הורה לעצור את יוחנן ולהכניסו לכלא במבצר מכוור שבעבר הירדן. אולם, זה לא הספיק להורודיה. ביום ההולדת של הורדוס, בתה של הורודיה רקדה לפניו והרשימה אותו עד כדי כך שאמר לה, בפני כל המוזמנים: “שאלי ממני את אשר תחפצי ואתן לך!” הנערה הצעירה לא הייתה בטוחה מה היא רוצה, אז החליטה לפנות לאמה כדי לקבל עצה. הורודיה ניצלה את ההזדמנות ואמרה לבתה לבקש את ראשו של יוחנן המטביל. הורדוס אנטיפס נאלץ להיענות לבקשתה ושלח את אחד מחייליו לכרות את ראשו של יוחנן. הראש ניתן לבתה של הורודיה בקערה, והיא נתנה את הראש לאמה, ששמחה מאד. וכך, פעילותו של יוחנן המטביל הגיעה לסיומה.

נסיים בנימה אופטימית יותר – אנו מאחלים לכם טיול מהנה, מלא בידע ובעניין בעקבות יוחנן המטביל ומשפחתו.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם