• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול בעקבות ירושלים של התקופה הביזנטית

דף הבית » מסלול טיול בעקבות ירושלים של התקופה הביזנטית

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 8 דקות

ירושלים היא עיר גדושה בהיסטוריה, שראשיתה כבר בתקופה הכנענית. בתקופה הכנענית הייתה העיר מרוכזת באזור שבו נמצאת היום עיר דוד. יושביה היו יבוסים, ודוד המלך כבש את העיר מידיהם והפך אותה לבירת הממלכה שלו. אבל, במסלול הטיול הבא אנו רוצים דווקא לקחת אתכם לטיול אל ירושלים של התקופה הביזנטית, שחלה בארץ ישראל בין המאות ה-4 וה-7. בתקופה הזו, המקדשים הפגאניים, שהיו בירושלים, נהרסו, עבודת האלילים נפסקה, ובמקום כל אלה קמו עשרות כנסיות ומנזרים ברחבי העיר ובסביבותיה. מוכנים לצאת לדרך? בואו נתחיל בנקודה הראשונה.

פורסם ב-22 באפריל 2018

כתבה וערכה: ליאור קן-לי, מורת דרך בירושלים

*גילוי נאות: עמוד זה כולל מספר קישורים של תכניות שותפים שלנו. אם תלחצו על הקישור ותרכשו דרכו את אחד מהשירותים, אנחנו נקבל על זה עמלה, שתעזור לנו לתפעל את האתר. הדבר נעשה ללא תוספת עלות עבורכם. תודה על העזרה!

שימו לב – המסלול המוצע הוא בגדר הצעה בלבד ואתם מוזמנים לשנות אותו כראות עיניכם לפי העדפותיכם ולוח הזמנים שלכם.

כמו כן, שימו לב שחלק מהאתרים סגורים בימי ראשון ושבת, כך שאם אתם מעוניינים לבקר בכולם, כדאי לכם לתאם את הביקור שלכם לזמן המתאים. מומלץ להתחיל את היום מוקדם, סביב השעה 8:00.

משך הסיור המשוער: בין 3 ל-4 שעות.

נקודה ראשונה – הקארדו ברובע היהודי:

קארדו הוא השם שניתן לרחוב אורך, שהולך מצפון לדרום, בערים של האימפריה הרומית. אתם ירדתם זה עתה מהמפלס של הרחוב של ימינו אל מפלס הרחוב בתקופה הביזנטית. הקארדו של ירושלים אומנם נבנה בתקופה הרומית, אך גם בתקופה הביזנטית הוא היה קיים ואף הורחב לרוחב ולאורך. למעשה, קיימים שני רחובות אורך ראשיים בירושלים, אחד נקרא הקארדו המערבי והשני הקארדו המזרחי. אתם עומדים עכשיו על חלק מהקארדו המערבי, שהיה מפואר והוביל בין היתר לכנסיית הקבר החשובה. ברחוב הזה עברו כרכרות והולכי רגל, ובצדי הרחוב היו חנויות, שבהן הציעו הסוחרים את מרכולתם.

את החלק הזה של הקארדו גילו לאחר מלחמת ששת הימים. העיר העתיקה הייתה בחורבות, ולפני שהתחילו לבנות מחדש את המבנים, החליטו לנצל את העובדה שהכול הרוס ולבצע כמה חפירות ארכיאולוגיות. המשלחת של פרופסור נחמן אביגד חפרה כאן וגילתה קטע מדהים של הקארדו המערבי, כ-180 מטרים אורכו. בשל רמת ההשתמרות הנפלאה, החליטו לשמור על הקארדו הזה. חשפו כמה עשרות מטרים ממנו לציבור הרחב ואת השאר החביאו מתחת למבנים של הרובע היהודי. הבתים עומדים על קמרונות מודרניים, כשמתחתם מסתתרת שארית הקארדו.

תתקדמו אל תוך החלל המקורה במרכז הקארדו ותמצאו שם העתק מדהים של מפה מיוחדת במינה, שנתגלתה בירדן, מפת מידבא. המפה המקורית, שמתוארך למאה ה-6, מראה את כל אזור המזרח התיכון בתקופה הביזנטית, אך בהעתק אפשר לראות רק את אזור ירושלים. ירושלים נמצאת במרכז, בצורת אליפסה, ובולטים בה מספר מבנים חשובים, שברובם נבקר במסלול הטיול שלנו. בין היתר, תוכלו לזהות את כנסיית הקבר, את כנסיית הניאה (ששרידים ממנה בקושי נשארו), את כנסיית מריה של הפרובטיקה (כנסיית סנטה אנה) ואת שער שכם, עם כיכר שבמרכזה ניצב עמוד (משום כך קוראים לשער שכם בערבית, “באב אל-עמוד”). אל דאגה, ליד המפה תוכלו למצוא שלט, שיסביר לכם בדיוק את מה שאתם רואים.

משם, אתם יכולים להמשיך אל החלק השני של הקארדו, שם מצויים ציורי קיר מודרניים מופלאים על הקירות. הציורים מציגים אילוסטרציות של החנויות, שאולי פעלו כאן בתקופה הביזנטית. בציור הקיר, שניצב על הקיר האחורי של הקארדו, אתם יכולים לנסות לזהות את טדי קולק, ראש עיריית ירושלים לשעבר, את פרופסור נחמן אביגד, שביצע כאן את החפירות, ואת הלל גבע, שמפרסם את ממצאי החפירות מרחבי הרובע היהודי. אל תשכחו לחפש גם ילד קטן, שהלך לאיבוד בעבר.

הקטע המקורה עם העתק המפה סגור בשבת.

כמה זמן מומלץ לבקר? כחצי שעה לכל היותר.

איך מגיעים? היכנסו לעיר העתיקה דרך שער יפו ועשו את דרככם לאורך רחוב דוד, הגדוש בחנויות. המשיכו ברחוב זה עד הסוף ופנו ימינה לרחוב היהודים, שיוביל אתכם אל הרובע היהודי. שם, ממש מאחורי בית הכנסת החורבה (בית הכנסת הלבן, המרשים בכיכר), נמצאת הירידה לקארדו.

נקודה שנייה – כנסיית הקבר:

התחנה הבאה במסלול הטיול שלנו תהיה כנסייה חשובה מאד לנצרות, כנסיית הקבר. בתקופה הביזנטית הכנסייה הזו כונתה כנסיית התחייה, כיוון שהיא מנציחה את המקום שבו ישוע, מי שנחשב למשיח בעיני הנוצרים, קם לתחייה לאחר שהעביר שלושה ימים בתוך הקבר. רק לאחר מכן, הצלבנים שהגיעו לירושלים שינו את השם של הכנסייה לכנסיית הקבר הקדוש וקצת פספסו את העיקר.

לפני שאתם נכנסים אל תוך הכנסייה, קחו כמה דקות כדי להתרשם מהחזית שלה. בניית הכנסייה הזו מיוחסת לקיסרית הלנה, אמו של הקיסר קונסטנטינוס. מספרים שהיא מצאה במקום את הצלב, שעליו נצלב ישוע, הרסה את המקדש הפגאני שעמד בנקודה והקימה במקומו את הכנסייה המפוארת. כשהכנסייה הזו נחנכה ב-335 היא נראתה אחרת לגמרי ממה שאתם רואים היום. היא הייתה גדולה פי שתיים לפחות, והחלק המרכזי שלה, גן הקבר, מקום הגולגולתא, מקום הצליבה של ישוע, היה פתוח לשמיים. הצלבנים החליטו לסגור את האזור הזה בתקרה מסיבית עם כיפה גדולה. גם הכניסה אליה הייתה שונה. הכניסה הייתה מהקארדו המערבי, כלומר ממזרח. היום, בעקבות הרס שנגרם לכנסייה במהלך השנים, הכניסה היא מדרום. מה שנותר מהכנסייה הוא רק מבנה הבסיליקה והרוטונדה, המבנה המעוגל שבו נמצא הקבר, שלפי המסורת נקבר בו ישוע.

עוד דבר ששווה לשים לב אליו לפני שנכנסים זה הסולם, שניצב מתחת לאחד החלונות. הסולם הזה מכונה “הסולם הבלתי ניתן להזזה”. לפי הסטטוס קוו של המקומות הקדושים, שנקבע במאה ה-19, אסור לשנות דבר בתחומי הכנסייה. בעלי המקום נשארים אותם בעלים (בני שש עדות נוצריות שונות) ואם רוצים לשנות משהו בעיטורים, צריכים לבקש על כך אישור מכל בעלי המקום, מה שמאד מקשה על ביצוע שינויים. גם הסולם הזה נכלל בסטטוס קוו ומאז המאה ה-19 נשאר עומד בדיוק באותו מקום.

בתוך הכנסייה אתם יכולים לשוטט בין האולמות והקפלות השונות. ארבעה המקומות החשובים ביותר בכנסייה הם אבן המשיחה, שנמצאת ממש מול הכניסה, מקום הצליבה, שנמצא בקומה העליונה (המדרגות מימין לכניסה), מקום הקבר, שנמצא ברוטונדה, וקפלת מציאת הצלב, שנמצא בקומה התחתונה ביותר בכנסייה (לכו במסדרון שמוביל ימינה עד שתראו מדרגות שיורדות מטה. המשיכו לרדת עד שכבר לא תמצאו עוד מדרגות).

אם תהיתם מדוע המאמינים הנוצרים משתטחים ומנשקים את אבן המשיחה, זה משום שהם מאמינים שעל האבן הזו הונחה גופתו של ישוע, בעת שהכינו אותו לקבורה. כיוון שהאבן ספגה מהמגע של ישוע, היא ספגה מקדושתו ולכן כל דבר שמניחים על האבן הזו מתקדש גם כן.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 5:00-21:00. בחורף הכנסייה נסגרת ב-19:00 ובאוקטובר ב-20:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין חצי שעה לשעה, תלוי במידת ההתעמקות שלכם.

איך מגיעים? המרחק מהקארדו לכנסיית הקבר הוא כ-350 מטרים. מהקארדו, חיזרו אל הרחוב שבו נמצא השוק של העיר העתיקה וחפשו את השלט המכווין ימינה לכנסיית הקבר. עקבו אחר השילוט עד שתגיעו אל הכנסייה. משך ההליכה הוא כ-5 דקות.

נקודה שלישית – כנסיית אלכסנדר נייבסקי:

מכנסיית הקבר תמשיכו מרחק הליכה קצרה עד למבנה, שעליו השלט: “כנסיית אלכסנדר נייבסקי”. אלכסנדר הוא קדוש רוסי מהמאה ה-13. באחד מהקרבות שלו הוא ניצח את אויביה של רוסיה על גדות נהר נייבה, ומכאן הכינוי שלו “אלכסנדר של נהר הנייבה” או במילים אחרות “אלכסנדר נייבסקי”.

הכנסייה היא כנסייה רוסית מודרנית מסוף המאה ה-19. היכנסו בשקט, לכו במסדרון הקצר ותראו מימינכם מדרגות, שיורדות מטה אל קשת אדירה. יש שמעריכים, שזוהי אחת מארבע קשתות הניצחון, שהקים הקיסר הדריאנוס בירושלים במאה ה-2 לספירה. אחרים טוענים שכיוון שלא התגלה פורום בסביבה, אי אפשר לומר שזוהי קשת ניצחון. אך, גולת הכותרת שלנו כאן היא דווקא לא הקשת הזו.

תמשיכו אל האולם, שהכניסה אליו נמצאת ליד הקשת, ותראו גרם מדרגות רחב ומרשים. בקצה של האולם תראו גם את דמותו של ישוע על הצלב, בנקודה שבה הרוסים מאמינים שנמצא “שער המשפט”, דרכו יצא ישוע מהעיר אל מותו. כנראה שלא מדובר בשער המשפט, אלא במעבר, שדרכו נכנסו עולי הרגל מהקארדו המערבי לכיוון כנסיית הקבר. זוכרים שאמרנו שהכניסה הייתה ממזרח? המדרגות הרחבות שאתם רואים כאן אולי הובילו מהקארדו למעלה, אל הכניסה הראשית של הכנסייה, שהתנשאה מעל.

דמי הכניסה: 5 ₪.

שעות הפתיחה: בין השעות 9:00-18:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? עד חצי שעה.

איך מגיעים? המרחק מכנסיית הקבר לכנסיית אלכסנדר נייבסקי הוא כ-50 מטרים. צאו מכנסיית הקבר ולכו מזרחה לכיוון שוק הצבעים. תסתכלו על המבנים שאתם חולפים על פניהם משמאל עד שתראו את השלט של אלכסנדר. מדובר על מרחק זעום ביותר.

נקודה רביעית – כנסיית סנטה אנה:

למתחם הזה יש היסטוריה רבת שנים, שמתחילה כבר בימי בית ראשון או שני. השם הקדום ביותר של המתחם הוא בית חסדא. כאן היו בריכות בית חסדא. לפי המסורת הנוצרית, ישוע ריפא כאן את המשותק, שלא הצליח לקפוץ למים ולהירפא עד שישוע אמר לו ללכת ואז הוא הלך. מאוחר יותר, נבנה על הבריכות מקדש פגאני לאל הרפואה הרומי-מצרי, סרפיס. אבל, אנחנו כאן בסיור בעקבות ירושלים הביזנטית, אז נדלג קדימה לשלב הזה של המתחם. בתקופה הביזנטית, המקדש נהרס ועל חורבותיו בנו כנסייה נאה, ששמה כנסיית מריה של הפרובטיקה. מריה על שם אמו של ישוע, שלפי אחת מהמסורות נולדה כאן, בבית הוריה, יהויכין ואנה (על שמה המתחם הנוכחי). ומה זה פרובטיקה? לפי הברית החדשה, הספר הקדוש לנוצרים, ישוע ריפא את המשותק בסמוך לפרובטיקה, שבתרגום מיוונית פירושו “שער הצאן”.

גם הכנסייה הביזנטית נהרסה, כנראה על ידי הפרסים. מאוחר יותר, מגיעים לכאן הצלבנים ומקימים על חורבותיה כנסייה, שהתפוררה עם השנים. משום מה, הצלבנים הקימו כנסייה נוספת, בסמוך לזו שעל הבריכות, וזו עומדת על תלה על היום בזכות צלאח א-דין, שהחליט להפוך אותה למדרסה.

בזמן הביקור שלכם באתר תוכלו לראות את השרידים הארכיאולוגיים של המבנים השונים שנבנו על גבי בריכות חסדא. מול הכניסה לכנסייה הצלבנית שעוד עומדת תמצאו מצבה קדומה, שעליה כתוב ביוונית: “קבר פרטי של עמוס, הדיאקון של הפרובטיקה.” הדיאקון הוא הדרגה הנמוכה ביותר בכמורה הנוצרית, אחרי הכומר והבישוף. אחרי הצצה קצרה במצבה הזו, תוכלו להיכנס לסיבוב קצר (ושקט) בכנסייה, שעודנה מתפקדת, ולאחר מכן להמשיך בדרככם.

שעות הפתיחה: בין השעות 8:00-12:00 ובין השעות 14:00-17:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין חצי שעה לשעה.

איך מגיעים? המרחק מכנסיית אלכסנדר נייבסקי לכנסיית סנטה אנה הוא כ-750 מטרים. כדי להגיע, צאו מכנסיית אלכסנדר נייבסקי והמשיכו מזרחה וצפונה על רחוב בית הבד. המשיכו ברחוב זה עד הפנייה ימינה לרחוב וויה דולורוזה. המשיכו ישר עד הפנייה שמאלה לרחוב הגיא. תוך זמן קצר תמצאו את הפנייה ימינה שוב לרחוב בשם וויה דולורוזה. המשיכו ברחוב זה וקצת לפני שער האריות תמצאו את הכניסה לכנסיית סנטה אנה מצד שמאל. משך ההליכה הוא כ-15 דקות. בדרך, לאורך רחוב וויה דולורוזה השני, תוכלו לראות את קשת אקה הומו מעל ראשיכם, בצמוד למנזר אקה הומו. כאן, לפי המסורת הנוצרית, הנציב הרומי, פונטיוס פילטוס, שפט את ישוע.

נקודה חמישית – שער שכם הרומי / הכיכר הרומית:

מתחת לשער שכם של היום מסתתר לו שער שכם הרומי, שתפקד כשער העיר גם בתקופה הביזנטית. אם תצליחו לתאם ביקור בפנים, תוכלו לראות גם את הכיכר הרומית, ששימשה גם בתקופה הביזנטית. זוהי הכיכר שבה עמד, לפי מפת מידבא, עמוד בודד, מכאן שמו של השער בערבית, “באב אל-עמוד”.

אתם יכולים לרדת במדרגות ולעמוד מול חלק משער שכם הרומי. השער המקורי הורכב משלוש קשתות. זו שאתם רואים היום היא הקשת המזרחית מהן. האמצעית הייתה הגדולה ביותר, והמערבית הייתה בגודל זהה לזו שעומדת לנגד עיניכם. יש שמשערים שהקשת הזו הייתה אחת מארבע קשתות הניצחון שהקים הדריאנוס במאה ה-2, כמו זו שראינו באלכסנדר נייבסקי. כנראה שבתקופה הרומית המאוחרת, כשהקימו את השער, לא הייתה לעיר חומה. בשביל מה לבנות שער אם אין חומה, אתם שואלים? יש כמה סיבות לעשות זאת. אחת מהן היא כדי להפגין שליטה במקום. סיבה אחרת היא כדי לסמן מאיזו נקודה צריכים להתחיל לגבות מיסים. בתקופה הביזנטית, כ-400 שנים מאוחר יותר, הוסיפו חומה.

אם תיכנסו אל השער, תוכלו למצוא בו בית בד קטן וכן את הכיכר הרומית המרשימה. תוכלו ממש ללכת על הרצפות המקוריות של הכיכר ואם תסתכלו היטב, תוכלו גם למצוא משחק קדום, שחרוט על הרצפות. לפעמים מציגים ברחבה הזו גם יצירות אמנות שונות של אמנים ממזרח ירושלים.

שעות הפתיחה: כדי להיכנס לתוך שער שכם והכיכר הרומית תצטרכו לתאם את ביקורכם מראש עם החברה לפיתוח מזרח ירושלים (02-6254403).

כמה זמן מומלץ לבקר? אם יש לכם אפשרות להיכנס פנימה, בין חצי שעה לשעה.

איך מגיעים? המרחק מכנסיית סנטה אנה לשער שכם הוא כ-650 מטרים. צאו מכנסיית סנטה אנה, חזרו על עקבותיכם לאורך רחוב הוויה דולורוזה ופנו ימינה על רחוב הגיא. המשיכו ברחוב זה ישר עד שתגיעו לרחבה שלפני שער שכם. עברו דרך השער ותסתכלו ימינה, אל חלל שנפער מימין, שאליו מובילות מדרגות מטה. זה המקום. משך ההליכה הוא כ-10 דקות.

זהו זה. אחרי הביקור שלכם בשער שכם הרומי, אתם יכולים לצאת מהרחבה של שער שכם הנוכחי ולעשות את דרככם אל תחנת הרכבת הקלה שער שכם. זוהי הדרך הנוחה ביותר להגיע חזרה אל מרכז העיר. אפשרות אחרת היא ללכת לאורכה של החומה חזרה למרכז העיר. מדובר בהליכה של כ-15 דקות.

מקווים שנהניתם מהטיול שלכם בירושלים הביזנטית!

אם יש לכם עוד זמן:

עוד אתר, שמופיע על מפת מידבא והיה חלק מירושלים הביזנטית, הוא כנסיית סנט פטרוס אין גליקנטו, שעל הר ציון.  הכניסה בתשלום סמלי ובתוך המתחם של הכנסייה תוכלו למצוא מספר מוקדים מעניינים. ראשית, אנו ממליצים לתצפת ממרפסת התצפית של הכנסייה לעבר הר הזיתים. דבר נוסף, שנמצא מחוץ לכנסייה, הוא דגם ירושלים בתקופה הביזנטית. בדגם תוכלו לראות את המבנים המרכזיים, שהיו קיימים בירושלים בתקופה הביזנטית. הדגם אומנם לא צבוע ולא כולל הרבה פרטים, אבל תוכלו להבין באמצעותו איך פחות או יותר נראתה ירושלים הביזנטית.

לאחר שתראו את שני הדברים האלה, אתם יכולים להיכנס אל הכנסייה, שמנציחה את המקום שבו ישוע נשפט בפני הסנהדרין היהודי זמן קצר לאחר הסעודה האחרונה. זה גם המקום שבו פטרוס, אחד מתלמידיו הבכירים ביותר של ישוע, התכחש לו שלוש פעמים. אחרי הפעם השלישית, התרנגול קרא בקול, ופטרוס הבין שהוא שגה והתחרט על ההתכחשויות שלו. פירוש שם הכנסייה הוא “פטרוס בקריאת התרנגול”. הכנסייה מורכבת משלוש קומות, כשבקומה התחתונה ביותר יש ירידה לבור, שלפי המסורת היה המקום שבו העביר ישוע את הלילה האחרון שלו לפני שנשלח להישפט בפני פונטיוס פילטוס הרומאי.

הכנסייה הזו היא מקום מאד רגיש עבור רבים מהנוצרים, כך שהקפידו לשמור על השקט בעת הביקור במקום.

איפה תעבירו את הלילה בירושלים?

אם כבר הגעתם לירושלים, למה שלא תישארו לישון בה? יש אפשרויות רבות ומגוונות ללינה בירושלים. אנו ממליצים לכם לחפש אחר מקום קרוב לעיר העתיקה. ולפני שאתם מזמינים, אל תשכחו לעשות השוואת מחירים באתר Hotelscombined.

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם