מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקות
כללי: גם תל אביב, העיר שהיום היא בלי הפסקה והעיר המרכזית שלנו התחילה בתור שכונה קטנה ב- 1909. היה בה מקום בסך הכל למאה בתים. מרכז השכונה היו הרחובות הרצל ורוטשילד. הקיוסק הראשון הוקם בקצה של שדרות רוטשילד כדי שהעוברים ושבים שעושים סיבוב “בעיר הגדולה” יוכלו לשבת ולשתות משהו. האוטובוס השכונתי היה עגלה רתומה לסוסים שנקראה דיליג’נס. פנס הלוקס שפעל באמצעות נפט האיר את המקום בשעות החשיכה. מפה התחילה העיר ופה אנחנו מתחילים את המסע במנהרת הזמן של תל אביב. נבקר במספר נקודות שנחשבות ציוני דרך בחייה של העיר. נראה כי תל אביב שמרה על אותה גישה מהרגע בו הוקמה עד היום. נראה כי המייסדים שלה כיוונו מהתחלה למשהו אחר, שונה, צעיר, מקום בו יהיה אפשר לחיות את החיים הטובים. תל אביב היתה מרגעיה הראשונים מקום בו צמחה תרבות חדשה שמתאימה את עצמה לעולם ורואה עצמה כחלק בלתי נפרד ממנו- עיר העולם הגדול שלא מוותרת על תרבות כמו תיאטרון, מוזיקה כולל אופרה, בתי קפה לאנשי התרבות והרוח שמתגוררים בה. בתל אביב נראו לראשונה חידושים כמו קולנוע או מגדל עצום מימדים. תל אביב היתה ונשארה עיר מובילה בחדשנות שלה ובאהבה שלה לחיים הטובים, ממש בועה של שפיות כשמסביבה מתרחשות מלחמות עולם ומלחמות קיומיות של המדינה הצעירה.
חבל ארץ: גוש דן
נקודת התחלה: בית ביאליק, רח’ ביאליק 22
נקודת סיום: מתחם התחנה
מפת סימון שבילים: מפה מספר 10- גוש דן וחוף פלשת
שילוט והכוונה במסלול: על פי השילוט בעיר.
נקודות ציון: (32.06, 34.77) (11630, 1275) – מתחם התחנה
גישה לאזור המסלול: ברגל, אופניים, רכב
עונות מומלצות: כל השנה
משך המסלול: כשלוש שעות
מאפייני המסלול: המסלול הוא מסלול עירוני ומישורי, כצפוי למסלול שנעשה בתוך תל אביב. נלך בין רחובות ראשיים לסמטאות קטנות יותר. המסלול יוביל אותנו לנקודות משמעותיות בחיי העיר, נקודות חשובות מבחינת חיי התרבות בעיר, מבחינת ההתיישבות או בתיהם של אישים חשובים שחיו בה כמו ביאליק ואחרים.
רמת קושי: קל
אורך המסלול בק”מ: כחמישה ק”מ
איך להגיע: כפי שצויין, מומלץ להגיע למקום ברגל או בתחבורה ציבורית. קוי דן שמגיעים למקום: 4, 16,18,24,25
נגישות לנכים: הטיול הוא עירוני לחלוטין ולכן נגיש לכסאות גלגלים ועגלות ילדים.
מקום לפיקניק: כל תחנה מתחנות העיר היא מקום בו ניתן לשבת מעט ולנוח. פיקניקים מסודרים ניתן לערוך בגנים הציבוריים השונים השזורים ברחבי העיר.
לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול
כניסה: חינם
חניה: אחד מהנושאים היותר כאובים בעיר העברית הראשונה… עדיף להגיע ברגל, אופניים או תחבורה ציבורית.
קליטה בקשר: תקינה
נקודת מילוי מים: מלאו מים בקולר באחד הגנים הציבוריים בעיר
אזהרות למפגעים במסלול: אין
מקומות להפסקה במסלול: למרות שמדובר על עיר בלי הפסקה, ניתן לעשות הפסקה במהלך המסלול בכל אחת מהתחנות השונות, במיוחד מתחם התחנה בו תוכלו לשבת באחד מבתי הקפה ולהנת מהאווירה המיוחדת, או בכל נקודה אחרת בדרך.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים: כיוון שאנו נמצאים בנוף אורבני נטו, הפריחה הטבעית פינתה מקומה לפריחה מתורבתת בלבד. עם זאת, גם מעיצוב נוף במסגרת העירונית בהחלט אפשר להנות.
לינה מומלצת: אם כבר אנחנו בסימן של טיול היסטורי בתל אביב, נמליץ גם על לינה במלון שבהחלט מתאים לרוח הטיול. מלון הרודס תל אביב בנוי בסגנון הדומה למבנים בסגנון העיר הלבנה, אחד האתרים בתל אביב שהוחלט על שימורם. המלון משלב פינוקים מודרניים לחלוטין יחד עם השראת האווירה של תל אביב הקטנה של שנות השלושים: תמונות, חפצים היסטוריים דוגמת תיבת נגינה, שלטים בסגנון אותנטי, שומר בכניסה הלבוש במדי חייל בריטי, עצי הדר מפלסטיק בחדר האוכל לזכר הימים בהם היו בתל אביב יותר פרדסים מבתים ועוד. במלון ישנה בריכה יפהפיה הנמצאת קרוב לים, ספא מפנק בו תוכלו לקבל טיפולים שונים. ואם אתם מחפשים עוד רמזים לחייה של תל אביב בשנות השלושים, במקום פעל בעבר מפעל לנשק שסיפק נשק לחברי ההגנה, הכל במסווה של מפעל לייצור עורות. אין ספק שמאז עבר המקום שינוי דרסטי שמצביע על השינוי הרב שעברנו כולנו- ממדינה (או יותר נכון טרום מדינה) שנלחמת על הקמתה וקיומה אל חיים נעימים ונורמלים, בהם אנו יכולים להרשות לעצמנו חופשה במלון נפלא.
מסלול: המסלול כולל מספר אתרים היסטוריים, כאשר הטיול נעשה מצפון לדרום
בית ביאליק: בחירתו של ביאליק בתל אביב כעיר שבה יבנה את ביתו היתה כבוד גדול מבחינת העיר הצעירה. הדבר היה כבוד גדול כל כך עד כי דיזנגוף, ראש העיר הראשון, החליט לקרוא לרחוב על שמו של ביאליק בטקס קבלת פנים חגיגי שנערך לכבודו. המבנה בנוי בסגנון מיוחד מאוד, סגנון אקלקטי המשלב אלמנטים מהמזרח ומהמערב. המבנה צר וגבוה- ממש מגדל שן כפי מתאים למשורר בסדר גודל כזה. הגג שלו הוא בצורה של כיפה, ויש למבנה מרפסת עץ. המבנה מפנים מקושט באריחי קרמיקה צבעוניים שאיתם היה נהוג לרצף את הבתים באותם ימים. הציורים על גבי האריחים הם של סיפורים שונים מהתנ”ך כמו סיפור המרגלים. לאחר מותו של ביאליק עבר המבנה לרשות העיריה ומאז מתקיימות בו תערוכות שונות, ערבי סופרים ומשוררים ואירועי תרבות נוספים. בחצר הוקם מבנה על פי בקשת מניה ביאליק שמוקדש לפעילות נשים סופרות ואמניות. מלבד ביתו של ביאליק הרחוב כולו מלא בבתים בסגנון האקלקטי המשלב מזרח ומערב או בסגנון הבאוהאוס. בחלק מחצרות הבתים ישנם אריחי קרמיקה מצויירים. ברחוב זה נמצא גם בית העירייה הראשון בעיר.
מגדל שלום: ההגעה למגדל שלום תקפיץ אותנו קדימה בזמן אל שנות השישים. מגדל שלום הוא גורד השחקים הראשון שנבנה בתל אביב. הוא נבנה ב- 1965 והיה בזמנו הבניין הגבוה ביותר באסיה ואפריקה וכן מעשרת המגדלים הגבוהים מחוץ לארצות הברית. אכן גובהו של מגדל שלום הוא מכובד בהחלט- הוא מגיע ל- 36 קומות. עד בנייתו של מגדל עזריאלי ב- 1999 הוא היה המגדל הגבוה בארץ. לפני מגדל שלום מאיר היתה במקום גימנסיה הרצליה. במגדל פעלה חנות כלבו גדולה- כלבו שלום- האם המיתולוגית של הקניונים שאז, בשנות השישים והשבעים עדיין לא היו קיימים. אם הייתם ילדים בשנות השבעים והשמונים, יתכן שאתם זוכרים גם את הרכבת בצורת דרקון אשר פעלה בפארק השעשועים הקטן מאירלנד שהיה בראשו של המגדל. במקום פעלו גם מוזיאון השעווה הישראלי, מסעדה ומצפה בראשו של המגדל. כולם נסגרו לאחר הקמתו של מגדל עזריאלי העגול. היום מגדל שלום איבד מגדולתו והוא מהווה בעיקר אתר היסטורי שרבים זוכרים לו חסד נעורים.
קולנוע עדן: קולנוע עדן הוא הקולנוע הראשון שהוקם בתל אביב. דמיינו לכם את העיר הגדולה והסואנת שבה אתם עומדים כעיירה קטנה, אפשר לומר אפילו שכונה שהוקמה לפני כ- 15 שנה וכעת מציעים להקים בה ראינוע שהפך לימים לקולנוע. ישנם אנשים אשר התנגדו לכך התנגדות נחרצת מתוך טענה שמדובר בתרבות שטחית ורדודה. היו כאלה שנתנו לכך יד. יוזם הקמת קולנוע עדן היה אדם בשם משה אברבנל והקולנוע הוקם בשכונת נווה צדק, בפינת הרחובות לילינבלום ופינס. הקולנוע היה ענק ביחס לאולמות הקולנוע של היום. היו בו שני אולמות שבכל אחד מהם היו 800 מקומות. אולם אחד נבנה עם גג מעליו והאולם השני היה חסר גג. כך, ישבו אנשי תל אביב הקטנה ונהנו מסרטים כבר בתחילת המאה העשרים כאשר תל אביב היתה רק בתחילת הדרך. בשנים הראשונות הוקרנו סרטים אילמים בליווי תזמורת. בשנות השלושים החלו להקרין סרטים הכוללים דיבור. בשנות השישים שינה הקולנוע כיוון והקרין בעיקר סרטים הודים תוצרת בוליווד. היום המבנה הוא נטוש ואין לו למעשה כל תכלית מלבד הזיכרונות אצל אנשים אשר חוו את הקולנוע כילדים וכצעירים. רק השלט עם השם עדן שנותר עמד על תילו מזכיר את משמעות המקום שהיה מרכז תרבות של ממש עבור תושבי תל אביב של תחילת המאה העשרים. קולנוע עדן נסגר ב- 1974.
מתחם התחנה: היום אנו מקטרים על כך שנסיעה ברכבת מתל אביב לירושלים לוקחת כשעה. בסוף המאה התשע עשרה ובתחילת המאה העשרים שמחו מאוד הנוסעים על הרכבת שעמדה לרשותם ושהנסיעה בה מתל אביב לירושלים לקחה “רק” ארבע שעות. כאשר האופציה השניה היא נסיעה בעגלה אשר לוקחת שעות רבות ודורשת תשלום מיסים ושוחד לשודדים נסיעה בת ארבע שעות ברכבת היא אכן עדיפה… הכל יחסי. תארו לכם את מתחם התחנה שהיום הוא שופע בחנויות בוטיק מלאות טעם וסגנון לפנ יותר ממאה שנה. אנשים עומדים במקומם בציפיה דרוכה לרכבת כשהם לבושים במיטב הבגדים שלהם ומצויידים במזוודות לכבוד הנסיעה אל העיר “הרחוקה” ירושלים, אי שם מעבר להרים… במהלך מלחמת העולם הראשונה פורקו אדני המסילה בקטע שעד לוד ולמעשה התחנה הפסיקה את פעילותה. במלחמת העצמאות חזר המקום להיות שימושי עבור צה”ל ושימש כבסיס עד להחלטה לשחזר את מתחם התחנה ולהפוך אותו למה שהוא היום. יש במקום גם מוזיאון לתולדות צה”ל. במתחם התחנה ישנם מבנים מסוגים שונים ותקופות שונות, כולל וילה וילנד שהיתה ביתו של הוגו וילנד, שהשתייך לתנועת הטמפלרים והקים גם בית חרושת למרצפות מצויירות כפי שראינו בביתו של ביאליק. מבחינה זו זוהי סכגירת מעגל למסלול שלנו… במרכז המתחם עומדים גם שני קרונות מיני המנדט הבריטי. מתחם התחנה הוא מום נהדר בו ההווה והעבר מתערבבים למקום אחד מקסים ומיוחד שתמיד נעים להסתובב בו.
אטרקציות בסביבה: תל אביב מלאה באטרקציות בלי סוף. סיבוב בשכונת נווה צדק מלאת הבתים הקטנים וחנויות מעוצבות ומיוחדות הן חוויה. שכונת כרם התימנים שנמצאת גם היא באמצע הדרך שבין רחוב ביאליק למגדל שלום תתן לכם ניתוק מהעיר וכניסה למקום שהזמן במידה מסויימת עצר בו מלכת.
מסלול טיול בשכונת נווה צדק, שכיית חמדה בתל אביב
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.