מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 6 דקותקולומבריום. צילם: ד”ר אבישי טייכר
כללי: פארק עדולם הוא אזור בשפלת יהודה, ממש על הגבול בין השפלה להר. האזור מיוער ומלא בצמחיה וגם בעלי חיים. כמו אזורים אחרים בשפלה הוא בנוי מגבעות עגולות המורכבות מסלע קירטון שהוא סלע בהיר ורך הנוטה לבלייה מהירה יחסית וסחף. הדבר גורם לנוף באזור להיות פתוח עם אפשרות לתצפית לכל הכיוונים עד לאופק ללא מחסומים של הרים או מצוקים גבוהים. הפארק כולל אתרי עתיקות רבים כמו חרבת בורג’ין או חורבת פטום אליהן נגיע במסלולנו. במהלך המסלול נראה מערות פעמון (סוג של מערה הנקרא כך בגלל הצורה המתרחבת של פתח המערה). המיוחד הוא שמתוך המערות הללו נוכל לראות עצי תאנה הצומחים ממש מתוך המערה ושעלוותם הרחבה יוצאת דרך הפתח שלה. בנוסף יש במקום בורות מים רבים ומערות נוספות שנחצבו על ידי האדם בתקופות קדומות. לסלע הקירטון שתי תכונות שאפשרו לאדם לנצל אותו למטרותיו. האחת היא היותו רך יחסית כך שניתן לחצוב בו בקלות ולהשתמש בו לצורכי בניה וייצור סיד. השנייה היא היותו בלתי חדיר למים כך שמי הגשמים לא מחלחלים דרכו. לכן בורות שנחפרו שימשו לאגירת מי הגשמים. נוף השפלה שכולל גבעות המשמשות כמקום אסטרטגי וביניהן עמקים ששימשו מקום נוח לחקלאות הביא לכך שהיה מיושב לאורך כל התקופות. אזור הפארק נמצא גם בסמוך לדרך הים שהיא דרך מסחר מרכזית שהיתה בעת העתיקה והובילה מהים לכיוון ההר. היום מתחולל מאבק באזור בגלל גילוי של פצלי שמן שהחל בשנת 2009. במקום מתוכנן להתבצע ניסוי הכולל קידוח וחימום תת קרקעי של אזור הפצלים על מנת לבדוק אפשרות להפיק את הנפט. ישנה התנגדות רבה של תושבי האזור וגופים ירוקים לביצוע הניסוי. נקווה כי תהיה התעשתות ברגע האחרון והימנעות מביצוע פעולות שסביר כי יגרמו נזק לאזור העשיר בצמחיה, בעלי חיים וגם היסטוריה. בכל מקרה, עד שיפלו החלטות בעניין, מומלץ מאוד לנצל את הזמן הזה לטיול מקסים במקום.
חבל ארץ: שפלה/ מבואות ירושלים
נקודת התחלה: למרגלות חורבת בורג’ין ליד הישוב צפרירים
נקודת סיום: למרגלות חורבת בורג’ין.
מפת סימון שבילים: מפה מספר 9- מבואות ירושלים
שילוט והכוונה במסלול: שבילים המסומנים בצבעים ירוק וכחול.
נקודות ציון: (196600,616400) ( Lng:34.969948738275214 Lat:31.638777608113497 )
גישה לאזור המסלול: רגלית
עונות מומלצות: בעיקר חורף ואביב, כאשר האזור מלא ירק ופריחה.
משך המסלול: כשעתיים
מאפייני המסלול: המסלול כולל בעיקר עליות וירידות מתונות. ישנן גם מעט תלולות יותר. לחובבי הרפתקאות המעוניינים להרגיש קצת אינדיאנה ג’ונס מומלץ להכנס למערות, לפחות לחלקן. יש להשתמש בהן בפנס וישנה מחילת מסתור שמעבר בה כולל גם זחילה. ישנם סוגים שונים של מערות והן מהוות חלק מרכזי במסלול. המסלול ברובו חשוף לשמש, חלקו מוצל יותר ומיוער. אם אינכם מחובבי השמש תוכלו למצוא מפלט במערות…
רמת קושי: בינונית
אורך המסלול בק”מ: כארבעה ק”מ
איך להגיע: מגיעים לצומת האלה. בצומת פונים שמאלה לכיוון בית גוברין. נוסעים וחולפים על פני פניות לישובים גבעת ישעיהו וצפרירים ולאחר מכן שריגים ועגור. מגיעים לפניה שמאלה לפארק עדולם. לא ניתן לפנות שמאלה ולכן יש לפנות ימינה ולבצע פניית פרסה ורק אז להיכנס אל הכביש הצר המוביל לפארק. נוסעים בכביש צר עד הגעה למזלג כבישים בו נבחר את הימני המסומן ירוק. נמשיך עם הכביש המסומן ירוק על כל פיתוליו עד שנגיע לצומת שסימן ההיכר שלו הוא עץ חרוב גדול בצד שמאל. שם יש לפנות שמאלה אל הכביש המסומן כחול ולהמשיך עד שמגיעים לרחבה גדולה בה יש להחנות את הרכב.
נגישות לנכים: המסלול אינו נגיש לכיסאות גלגלים או עגלות ילדים
מקום לפיקניק: במהלך המסלול אין מקום מסודר לפיקניק בו ישנם שולחנות וכסאות. פארק עדולם באופן כללי פחות מוגדר כאזור לפיקניקים אלא כמקום לטיול בטבע תוך שמירה על צביונו העתיק. באזור המסלול ישנם יערות רבים ופארקים שבהם ניתן לערוך פיקניקים, כמו יער צרעה שעליו תוכלו לקרוא בהמשך.
לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול
כניסה: חינם
חניה: חינם
קליטה בקשר: תקינה
נקודת מילוי מים: אין, להגיע מצויידים במים בכמות מספקת
אזהרות למפגעים במסלול: באזור בורות מים רבים, יש ללכת בזהירות. על מנת להיכנס למערות המסתור יש להצטייד בפנס.
מקומות להפסקה במסלול: הגבעה עליה נמצאת חורבת בורג’ין היא מקום נהדר להפסקה, מנוחה וכמובן תצפית על הנוף הפתוח הנשקף ממנה. גם בחורבת פטום ניתן לנוח מעט, בין אם בין השרידים שבחוץ ובין אם בתוך הבור החצוב. המערות השונות גם הן מקומות נהדרים לעצירה ולדמיון החיים השוקקים שהיו באזור בעבר. בניגוד להיום, האזור לא היה רק מקום פסטורלי לטיולים אלא כזה שהתרחשו בו מלחמות ומאבקים וגיבורים כמו דוד המלך או לוחמי בר כוכבא לא טיילו להם בנחת במערות אלא הסתתרו בהן לשמירה על חייהם.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים: שמורת ופארק עדולם ממוקמים בליבן של גבעות אשר שולטת בהן הצמחייה הים תיכונית. האזור מיוער באורנים אשר ביניהם צומחים עצי אלון מצוי, אלה ארצישראלית, קטלב עם גזעו האדמדם, חרוב ושיחים כמו אלת המסטיק ואשחר ארצישראלי. בנוסף נוכל לראות בו פריחה עונתית האופיינית לאזורים מיוערים. בסתיו פורחים באזור סתווניות וכרכומים ואף חצבים בתחילתו. בחורף פורחות במקום הכלניות והרקפות, לקראת סוף החורף ישנה פריחה של נוריות ופרגים ובאביב שיחי הלוטם הרבים שבמקום עוטים את פריחתם הלבנה או הסגולה. במקום ישנם גם סוגים רבים של בעלי חיים כמו תנים, גיריות, נמיות וצבאים ועופות דורסים המקננים בתוך גומחות סלעי הקירטון.
לינה מומלצת: ליקטנו עבורכם כמה מקומות לינה אפשריים בישובים באזור. ירושלים נמצאת גם היא במרחק לא רב מהמסלול ובה כמובן ישנם מלונות רבים. בחרנו להביא לידיעתכם מקומות לינה בישובים קטנים:
קולומבריום: אם ברצונכם לחוש את חוויית החיים בעת העתיקה בה נחפרו המערות שראינו במהלך המסלול יחד עם פינוק רב וקבלת התנאים הטובים ביותר על כל האבזור הנחוץ לכך, קולומבריום הוא מקום לינה נהדר עבורכם. בקולומבריום, כשמו, אכן תשנו במערה שבה תראו את הגומחות בקיר ששימשו לגידול היונים. המקום מאובזר היטב, תוכלו להנות מג’קוזי, בריכה פנימית וחיצונית, ספא שבו תוכלו לקבל כל טיפול שתרצו, מטבח ואמבטיה הכוללים את כל מה שצריך ואפילו יותר. לפרטים נוספים על קולומבריום באתר השוואת מלונות בארץ ובעולם.
מלון נווה שלום: מלון נווה שלום נמצא בישוב הייחודי נווה שלום, ישוב יהודי- ערבי המוכיח כי אפשר גם אחרת. מלבד האווירה המיוחדת בו, המלון הוא מפנק. יש בו בריכה בעונה, 41 חדרים אשר צופים אל נופו של עמק איילון. המלון עטוף במדשאות וצמחיה הכוללת צמחי תבלין, פרחים ועצים שונים האופייניים לארצנו. באזור המלון ישנם שבילי אופניים רבים, מקומות רבים לטיול ואף יקבים ומחלבות בוטיק. לפרטים נוספים על מלון נווה שלום באתר המציע לכם את הצעת הלינה הטובה ביותר עבורכם
מסלול: נתחיל את המסלול ליד השלט המסביר על חורבת בורג’ין והסביבה. ליד השלט ישנו פיצול שבילים. אנו נבחר בשביל הירוק. נתחיל לעלות עם השביל בעליה המתונה ונמשיך עימו גם כאשר הוא נהיה צר יותר ופונה ימינה. נלך בשביל המפותל והצר העובר בתוך צמחיה נמוכה ובין טרסות אבן- סימן לחקלאות עתיקה באזור. לאחר מספר דקות נגיע לחורבת פטום. השרידים שנראה על פני השטח כוללים שרידי קירות ומשקוף דלת ורק מהווים רמז למה שנראה אם נרד אל תוך בור חצוב שניתן לרדת דרכו בשביל צר. השביל מוביל אל קיר גבוה ובו פתח שבראשו קשת אבנים שנותרה שלמה. בור זה שימש למגורים. ישנה מהמקום תצפית יפה לכיוון מזרח הכוללת את הגבעות הקרובות אלינו עליה מסודרים כרמים בשורות שורות. באופק ניתן לראות את הרי חברון. נטפס חזרה, נחזור אל השביל הירוק ונמשיך ללכת בו. נגיע לאחר מספר דקות הליכה אל מקום המפגש בין שתי גבעות ולידו מדרגות המובילות אל מערת העמוד. מערת העמוד היא מערת קבורה החצובה בסלע. היא נקראת כך בגלל שני עמודי אבן גדולים הניצבים במרכזה. בכל אחת מצלעות החלל המרובע חצובות שתי קשתות. על העמודים חרותים עיטורים בצורת מדליונים ובתוכם צלבים, מה שמשייך את המערה לתקופה הביזנטית. בסמוך למערת העמוד נמצאת מערת קבורה נוספת מתקופת בית שני. המערה גדולה וכוללת גם חצר, חדר חיצוני וחדר הקבורה. ישנה גם בריכת אגירה קטנה שכנראה שימשה כמקווה. לאחר שנעלה מן המערה נמשיך לכיוון חורבת בורג’ין. נוכל לראות עץ תאנה המציץ מפתחה של מערת פעמון ואת בור הקאקים. קאק היא סוג של עורב שחור ולהקה גדולה של ציפורים אלה מקננות בבור. נחבור כעת לשביל הכחול וניפרד מהירוק. נגיע למערת פעמון נוספת בעלת פתח עגול ויפה ולמערה שבה היה בית בד. לאחר כמה דקות נגיע לראש הגבעה. שיחי צבר שיוצרים גדר הם רמז לכפר אום אל בורג’ שהיה במקום בתקופת הטורקים. למרגלותינו נוף פתוח של כל האזור הכולל את הישובים אדרת מצפון מזרח, גבעת ישעיהו וצפרירים. נוכל לראות את הגבעות ששימשו בעבר כמקום אסטרטגי המתאים להקמת ישובים ואת העמקים ביניהם שבהם גידלו התושבים מגוון גידולים חקלאיים. נתחיל לרדת מן הגבעה שעליה נמצאת חורבת בורג’ין ונגיע למערה נוספת- מערת מסתור מימי מרד בר כוכבא. לאחר ירידה במדרגות והליכה קצרה נגיע למערכת מחילות. המעוניינים להרגיש כמו המורדים בראשותו של בר כוכבא מוזמנים להדליק פנסים וללכת במערכת המחילות הסבוכה. לוחמי בר כוכבא הסתתרו במקום במשך שלוש שנים. ההליכה במחילות מספקת מענה ליצר ההרפתקנות הטבוע בכל אחד מאיתנו. המחילות מחולקות לחדרים בגדלים שונים ומציאת הפתח למעבר לחדר הבא היא כמו משחק חפש את המטמון. הפתח מסומן במחזיר אור. בחדרי המחילות נוכל לראות “בקבוקונים” שהם בורות קטנים בצורת פעמון שנועדו לאחסון וכוסו במכסי אבן עגולים. לאחר שנצא מן המחילות חזרה אל האור נפנה ימינה עם השביל הכחול ונרד בו. נגיע אל ערוץ נחל קטן ונלך בו. נעבור ליד גת החצובה בסלע ונראה סביבנו מקרוב הפעם את הכרמים והשדות שבעמק. לצד הגת ישנו שער מתכת. נעבור אותו ונמשיך בשביל רחב ומתון אשר מביא אותנו אל מקום החניה.
אטרקציות סביב פארק עדולם
דרך הפסלים ביער צרעה: יער צרעה שבמבואות ירושלים הוא יער מקסים אשר במיוחד בחורף פורח במגוון צבעים. מלבד זאת, שי בו 37 פסלים מיוחדים הבנויים מתכת ואבן מקומית. מקום נהדר לערוך בו פיקניק לאחר הטיול.
מיני ישראל בלטרון: אם אתם רוצים לחרוש את הארץ מן הצפון עד הדרום או לפחות לטייל במקומות במרכזיים שבה אך אין לכם די זמן לכך, מיני ישראל הוא המקום בשבילכם. המקום מעוצב בצורת מגן דוד ומחולק לשישה אזורים מרכזיים: תל אביב, ירושלים, חיפה, דרום הארץ, צפון הארץ ומרכז הארץ. המקום בנוי כך שהוא מספק תמונה מהימנה ומדוייקת על המקומות, מעתיק במדוייק מבנים ואתרים כמו גני הבהאים בחיפה, מגדלי עזריאלי בתל אביב, מצדה וים המלח, הכותל המערבי ועוד רבים אחרים. לפרטים נוספים על מיני ישראל
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.