• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול בקברי צדיקים במירון

דף הבית » מסלול טיול בקברי צדיקים במירון

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 7 דקות

קבר שמעון בר יוחאי. צילם: Djampa. מאתר ויקיפדיהצעירימשפח

עריכה לשונית: יעל פלד

קברי צדיקים במירון (מפה מס’ 2 – גליל עליון)

כללי: קברי צדיקים, מקום קבורתם של רבנים הנחשבים לדמויות מופת. למקומות אלו עולים לרגל – מסורת שנזכרה לראשונה בתלמוד הבבלי ששם מסופר על כלב בן יפונה שעלה לחברון כדי לבקר בקברי הצדיקים שבמערת המכפלה , חוגגים הילולות ומבקשים משאלות. לקברי הצדיקים נוהגים ללכת ביום פטירת הצדיק או בל”ג בעומר. כמו כן אפשר לעלות לקברים הללו כדי לבקש משאלה כגון זיווג טוב, פרנסה טובה, בריאות טובה. אף אפשר לעלות לקברי צדיקים כדי לנדור נדר. לבסוף אפשר לעלות לקברי צדיקים בזמן משבר. העלייה לקבר כוללת השטחות עליו, הדלקת נרות נשמה, טבילה במים, הנחת אבנים ותחיבת פתקים באבני הקבר. לעתים בסמוך לחלקת הקבר מקימים אוהל המסמל את החשיבות שיש למקום. יש כאלה שמגיעים לחלקת הקבר כדי לתקשר עם המת.  יש שני סוגים של קברי צדיקים: קברי דמויות מקראיות וקברי צדיקים מקומיים שנפטרו מתקופת המשנה והתלמוד ועד לימינו.

בכל המסלולים מתחילים ומסיימים בחניון הסמוך לחלקת הקבר כלומר מדובר במסלולים מעגליים, בכל המסלולים יוכלו ללכת משפחות, לרכוב באופניים ולנסוע ברכבי שטח, בכל המסלולים הדרך לחלקת הקבר קצרה ורמת הקושי קלה, בכל המסלולים יש נגישות לאנשים שיש להם צרכים מיוחדים, בכל המסלולים אפשר לעשות פיקניק, לעשות הפסקה או למלא מים בתחילת המסלולים או בסיומם, בכל המסלולים הכניסה חינם, בכל המסלולים צריך לבוא בלבוש צנוע, נשים נשואות צריכות לבוא במטפחות, גברים צריכים לשים כיפה, בכל המסלולים אפשר לחנות בחניון הסמוך לחלקת הקבר, בכל המסלולים פורח חורש טבעי ובכל המסלולים יש אפשרות להגיע במהלך כל השנה.

בכל המסלולים לא ידוע על סימון השבילים, קליטה בקשר או על אזהרות למפגעים במסלול.

לעיוןהנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול

קברי צדיקים בהר מירון

נקודת ציון:  Lng:35.44179426654841  Lat:32.98341110101248

קברו של רבי שמעון בר יוחאי

תנא בן הדור הרביעי ותלמידו של רבי עקיבא.

איך להגיע: בכביש 85 פונים מערבה עד שמגיעים לצומת חלפתא. ממשיכים כקילומטר ופונים ימינה לכיוון צומת חנניה. ממשיכים בכביש המפותל עד שמגיעים לפנייה שמאלה המובילה למירון. עוקבים אחרי השילוט עד שרואים את הכניסה לחלקת הקבר של רבי שמעון בר יוחאי. תיסעו עד שתגיעו לחניה של חלקת הקבר.

מסלול: מרחבת החניה נעלה לראש הגבעה שעליה נמצאים שרידיו של בית הכנסת העתיק. במקום תראו בעיקר אבנים גדולות מסותתות ששימשו את קירותיו של בית הכנסת וחוליות עמודים בצורת לב ששימשו כדי לייצב את מבנה בית הכנסת. לצדו של בית הכנסת יש תצפית שממנה תוכלו להשקיף על הר מירון, רמת דלתון והר כנען. אחרי כן נחזור למגרש החניה ונלך לקברו של רבי שמעון בר יוחאי. בדרך תוכלו לראות דוכנים למכירת מוצרי קדושה שונים. יש לציין שיש לחלקת הקבר כניסה נפרדת לגברים וכניסה נפרדת לנשים. מדובר ב אחד מקברי הצדיקים המפורסמים בארץ ישראל. בל”ג בעומר עולים לשם דתיים רבים כדי ליהנות מהילולת החג וממנהג החלאקה, התספורת הראשונה הנעשית בגיל שלוש. מבנה הקבר גדול ולו יש כיפות בצבע תכלת וכיפות בצבע לבן. בצדה של הכיפה הגדולה יש שני עמודי אש: האחד על שמו של רבי שמעון בר יוחאי והאחר על שם אליעזר בנו. במקום יש כמה חדרים: בחדר הגדול יש מצד אחד מצבה לזכרו, שעליה מוצב עמוד בצורת ארובה שאותו נהוג להדליק בל”ג בעומר. בצדו השני של החדר מוצבת מצבה לזכרו של רבי אליעזר בנו. בנוסף יש חדרים צדדיים המיועדים לתפילה. אף יש במקום מתחם שבו תוכלו להניח פתקים שבהם תוכלו לבקש כל שעולה על רוחכם וגם תוכלו להדליק נרות. בחדר הקטן ממוקם הקבר של התנא רבי יצחק  נפחא שהיה תלמידו של רבי שמעון בר יוחאי. מימין לכניסה לקבר יוצא שביל צר המגיע למערת קבורה שבה יש כוכי קבורה החצובים בסלע ששימשו לקבורתם של הלל הזקן ותלמידיו.

 

קברו של הלל הזקן

נשיא הסנהדרין שהלכתו מקובלת עד היום. בנוסף הוא היה צאצא של בית דוד מצד אמו ושל שבט בנימין מצד אביו.

דרך הגעה: בכביש 85 פונים מערבה עד שמגיעים לצומת חלפתא. ממשיכים כקילומטר ופונים ימינה לכיוון צומת חנניה. ממשיכים בכביש המפותל עד שמגיעים לפנייה שמאלה המובילה למירון. עוקבים אחרי השילוט עד שרואים את הכניסה לחלקת הקבר של רבי שמעון בר יוחאי. תיסעו עד שתגיעו לחניה של חלקת הקבר.

מסלול: תחזרו אחורה ולפני השביל לחלקת הקבר של רבי שמעון בר יוחאי תרדו במדרגות. תמשיכו בשביל כמאתיים מטרים עד שתגיעו למערה שבו קבור הלל הזקן.

קברו של רבי אדא סבא

אמורא בדור השלישי והרביעי

דרך הגעה: בכביש 85 פונים מערבה עד שמגיעים לצומת חלפתא. ממשיכים כקילומטר ופונים ימינה לכיוון צומת חנניה. ממשיכים בכביש המפותל עד שמגיעים לפנייה שמאלה המובילה למירון. עוקבים אחרי השילוט עד שרואים את הכניסה לחלקת הקבר של רבי שמעון בר יוחאי. תיסעו עד שתגיעו לחניה של חלקת הקבר.

המסלול: תחזרו אחורה עד לכניסה ותפנו ימינה עד שתראו מבנה  שלו שתי כיפות. תיכנסו למבנה ושם תראו את מערת הקבורה שבה קבור רבי אדא סבא.

קברו של רבי יוחנן הסנדלר

תנא בן הדור הרביעי שהיה תלמידו של רבי עקיבא.

דרך הגעה: בכביש 85 פונים מערבה עד שמגיעים לצומת חלפתא. ממשיכים כקילומטר ופונים ימינה לכיוון צומת חנניה. ממשיכים בכביש המפותל עד שמגיעים לפנייה שמאלה המובילה למירון. עוקבים אחרי השילוט עד שרואים את הכניסה לחלקת הקבר של רבי שמעון בר יוחאי. אחרי כן תפנו שמאלה בסיבוב חד ותמשיכו עד שתגיעו לחניה.

מסלול: מהחניה תלכו בשביל קצר עד שתגיעו לקברו של רבי יוחנן.

מערות קבורה של שישה צדיקים: רבי יהודה בן בתירא, רבי אלעזר בן חסמא, רבי בנימין בן יפת, רבי יוסף חטופא, רבי טרפון  ורבי יוסי בן קיסמא במירון

דרך הגעה: תיסעו על כביש 866 עד למירון. משם תיסעו עוד קצת עד שתראו אות דרך בורמה ב’. משם תמשיכו לדרך מהדרין עד למקום קבורתו של רבי שמעון בר יוחאי. אחרי כן תפנו שמאלה לדרך עפר ולאחר כמאה מטרים תפנו שמאלה לחורבת בית הכנסת העתיק. משם תמשיכו בדרך עפר עוד כמאתיים מטרים עד שתגיעו לבקעה קטנה. תעצרו בחניה.

מסלול: מהחניה תלכו למערות הקבורה שכל אחת מהן שייכת לצדיק אחר: מערה ראשונה שייכת לרבי יהודה בן בתירא שהיה תנא מסוף תקופת בית שני. מערה שנייה שייכת לרבי אלעזר בן חסמא שהיה תנא בן הדור השלישי ותלמידו של רבי עקיבא, רבי יהושע בן חנניה ורבן גמליאל דיבנה. מערה שלישית שייכת לרבי בנימין בן יפת שהיה אמורא בן הדור הדור השלישי ותלמידו של רבי יוחנן ורבי אלעזר בן פדת. מערה רביעית שייכת לרבי יוסי חטופא. מערה חמישית שייכת לרבי טרפון שהיה תנא ממשפחת כוהנים המיוחסים לעזרא הסופר ותלמידו של רבן יוחנן בן זכאי, שמאי, רב, חבר, בר פלוגתא ורבי עקיבא. מערה שישית ואחרונה שייכת לרבי יוסף בן קיסמא. תנא בן הדור השלישי שהתנגד למרד בשלטון הרומאי.

קבריהם של רבי יוסי דמן יוקרת ורבי כרוספדאי(האמורא והתנא) במירון

רבי יוסי דמן יוקרת הוא  אמורא בן הדור השלישי שהיה רבו של רבי יוחנן.  רבי כרוספדאי הוא אמורא בן הדור השלישי שהיה בנו של רבי שבתאי ותלמידו של רבי יוחנן .  רבי כרוספדאי השני הוא תנא שנקרא בספר הזוהר חמיד לבא, שמשמעו חמוד הלב והיה בן דורו של רבי שמעון בר יוחאי.

דרך הגעה: נוסעים מזרחה בכביש 89 עד למירון. ממשיכים עוד כשלושה קילומטר עד שתראו מבנה קטן.

המסלול: תחנו בחניה של חלקת הקבר ותיכנסו למבנה הקבורה שבו יש כוכי קבורה של משפחת רבי יוסי דמן יוקרת. לאחר הביקור במקום תרדו בשביל עד סופו ותפנו שמאלה בדרך עפר. מצד ימין תראו מדרגות. תעלו במדרגות עד שתגיעו למבנה קבורה נוסף. שם תמצאו שתי מערות קבורה: באחת קבור התנא רבי כרוספדאי ובשנייה קבור האמורא רבי כרוספדאי.

קברו של רבי יוסף סארגוסי

אין מידע עליו

דרך הגעה: נוסעים מזרחה בכביש 89 עד למירון. ממשיכים כשלושה קילומטר עד שתראו משמאלכם שביל עפר

מסלול: מהחניה תלכו בשביל עד שתגיעו ושם למצבתו.

קברו של רבי שמעון בן מנסיא

תנא בדור החמישי שהיה תלמידו של רבי מאיר. עמד בראש חבורת “עדה קדושה”, קבוצת חכמים שלמדה בצוותא בירושלים, שנהגה לחלק את היום לשלושה חלקים: שליש לתורה, שליש  לתפילה ושליש למלאכה.

דרך הגעה: נוסעים מזרחה בכביש 89 עד למירון. ממשיכים עוד כארבעה קילומטר עד לדרך עפר הממוקמת משמאלכם.

המסלול: תחנו בחניה של חלקת הקבר ותלכו בשביל המוביל למבנה הקבר שלו.

קברו שלי רבי יוסי בר יעקב

תנא שהיה תלמידו של רבי שמעון בר יוחאי.

דרך הגעה: מכביש 89 תפנו לכיוון מירון. תמשיכו כשלושה קילומטר ותפנו לדרך עפר המובילה לחניה.

מסלול: מהחניה תלכו בשביל עפר עד שתראו מבנה שלו יש שתי כיפות ובו קבור רבי יוסף בר יעקב.

קברם של שמאי הזקן, אשתו ותלמידיו

אב בית הדים שייסד את אסכולת בית שמאי.

דרך הגעה: תיכנסו בשביל העפר שלפני מושב מירון ותיסעו עד לחניה של חלקת הקבר.

מסלול: תלכו בשביל כחמש מאות מטרים עד שתגיעו למעיין המכוסה בבטון שלצדו יש בית שאיבה. שם תפנו שמאלה בדרך עפר ותלכו בשביל מפותל עד שתגיעו לראש ההר. תמשיכו כשש מאות מטרים עד שתגיעו לחלקת הקבר שלו הממוקמת במבנה מפואר  דו-קומתי שבו יש שתי שקתות : באחת קבור שמאי ובשנייה  קבורה אשתו. בסמוך לה חצובים כוכי קבורה ושוקי קבורה מהמאה הרביעית לספירה שבהם קבורים תלמידיו של שמאי.

קברו של רב המנונא סבא

אמורא בבלי בן הדור השני והשלישי.

דרך הגעה: תיכנסו בשביל העפר שלפני מושב מירון עד השביל המוביל לקברם של שמאי, אשתו ותלמידיו. שם תפנו לשביל המוביל לקברו של רב המנונא סבא ותחנו בחניה.

מסלול: מהחניה תלכו בשביל עד למערה שבה קבור רב המנונא סבא.

קברם של רבי בנאה ואלקנה

רבי בנאה נמצא בדור המעבר בין התנאים לבין באמוראים ותלמידו היה רבי יוחנן.  בנוסף הוא הקים בית מדרש בטבריה.  אלקנה הוא אביו של שמואל הנביא

דרך הגעה: בכביש 89 פונים מזרחה עד שמגיעים לצפת. שם תמשיכו כשלושה קילומטרים עד שתראו מבנה קטן ואז תחנו בחניה.

מסלול: מהחניה תלכו למבנה הקטן שבו יש כוכי קבורה. משם תפנו שמאלה לדרך עפר ותלכו בה כשמונה מאות מטרים עד שתגיעו למערה שבה קבורים רבי בנאה ואלקנ

 

אטרקציות בסביבה

קברי צדיקים בגוש חלב – חמש דקות נסיעה

נקודת ציון:  Lng:35.445614984312215  Lat:33.02458130607985

קברו של רבי מאיר

ר’ מאיר היה בנו של רבי יצחק ש”ץ והיה חזן ופייטן.

נוסעים מכביש 89 עד לרחוב הראשי של גוש חלב. תמשיכו לנסוע כשלוש מאות מטרים ותחנו את הרכב. מהחניה תרדו במדרגות הממוקמות מצד שמאל עד שתגיעו למצבה המוקפת גדר ושם הוא קבור.

קברו של יוחאי

יוחאי ואשתו השתוקקו לילד, אך הם היו עקרים. יום אחד יוחאי חלם חלום שבו הוא נמצא בפרדס שבו יש עץ יבש. לפתע יורד מלאך מהשמים שבידו צלוחית מים ומתמקם בסמוך לעץ היבש. המלאך משקה את העץ במים ובמפתיע העץ פורח. מייד יוחאי מבקש מרבי עקיבא שיפתור לו את החלום: העץ הפורח הוא סמל המרמז שהם יזכו ללדת בן. לאחר שנה נולד להם בן: שמעון בר יוחאי.

נוסעים מכביש 89 עד לרחוב הראשי של גוש חלב. תמשיכו לנסוע עד לצומת ותפנו לדרך העפר שמשמאל. תיסעו בה כשבעים מטרים עד שתגיעו לצומת נוסף שבו תפנו שמאלה לסמטה. תיסעו בסמטה עד שתגיעו לחלקת הקבר.

קברו של יואל הנביא מתקופת התנ”ך

נוסעים מכביש 89 עד לרחוב הראשי של גוש חלב. תמשיכו לנסוע עד לצומת ותפנו לדרך העפר שמשמאל. תיסעו בה כשש מאות מטרים . תפנו ימינה ומייד אירי כן שמאלה לעבר מטעי הזיתים עד שתגיעו למבנה הממוקם  בראש הגבעה. שם יש מערה שבה קבור יואל הנביא.

קברם של שמעיה ואבטליון

שמעיה היה נשיא ואבטליון היה אב בית דין.

נוסעים מכביש 89 עד לרחוב הראשי של גוש חלב. תמשיכו לנסוע כמאה ועשרים מטרים ותחנו את הרכב. תגיעו לצד הימני ותלכו כשמונים מטרים עד שתראו מבנה שלו כיפות. תיכנסו למבנה ושם תראו את מצבותיהם של שמעיה ואבטליון.

קברי צדיקים בעין זיתים – תשע דקות נסיעה

נקודת ציון: Lng:35.48224411074784  Lat:33.0068677732262

קברו של רבי יהודה בר אלרעי

תנא בן הדור הרביעי שהיה בנו ותלמידו של רבי אלעאי.

נוסעים בכביש 89 עד לצומת עין זיתים. משם תמשיכו צפונה לכביש 866. בכביש 866 תיסעו כקילומטר עד שתראו שלט שבו מצוין שמו של רבי יהודה מצדו הימני של הכביש. תחנו בחניה ותלכו לראות את חלקת הקבר.

 

מסעדות בסביבה

מסעדת “ליאלי בירות” בגוש חלב

מסעדה המציעה ארוחות בשרים וארוחות דגים ברוח המטבח הלבנוני האותנטי. המסעדה ממוקמת בלב מטעי הדובדבנים והתפוחים הנמצאים בכביש מירון – סאסא בסמוך לכפר גוש חלב.

שעות פתיחה: שמונה בבוקר עד עשר בלילה א’ – ש’ 08:00 – 22:00

טלפון ליצירת קשר: 057-9440954

מסעדת הארזים בגוש חלב

מסעדה המתמחה באוכל כפרי, בבשרים על האש ובאוכל לבנוני אותנטי. המסעדה ממוקמת בכניסה לגוש חלב.

שעות פתיחה: עשר בבוקר עד עשר בלילה.

טלפון ליצירת קשר:057-9443183

בית קפה בלדנא בגוש חלב

בית קפה המשלב בין אוכל ערבי אותנטי לבין אוכל מודרני. במקום שוררת אווירה כפרית. תוכלו לבחור אם לאכול בפנים או בחוץ ואף תוכלו לבחור אם לאכול באזור מעשנים או אם לאכול באזור שבו לא מעשנים. במקום יש נגישות לאנשים שיש להם נכויות.

שעות פתיחה: עשר בבוקר עד שתיים בלילה.

טלפון ליצירת קשר: 9426921–057

מסעדת הר מירון בגוש חלב

מסעדה המציעה ארוחות בשרים וארוחות דגים ברוח המטבח הערבי האותנטי. במקום יש נגישות לאנשים שיש להם נכויות.

שעות פתיחה: באמצע שבוע מתשע בוקר עד עשר בלילה ובסוף שבוע מתשע בבוקר עד חצות.

טלפון ליצירת קשר: 057-9440935

מסעדת זחלאווי בגוש חלב

מסעדה המציעה ארוחות בשרים וארוחות דגים ברוח המטבח הלבנוני האותנטי. במקום יש נגישות לאנשים שיש להם נכויות. המסעדה ממוקמת לרגלי הר מירון.

שעות פתיחה: מיום ב’ עד שבת מעשר בבוקר עד חצות.

טלפון ליצירת קשר: 057-9443329

מקומות לינה

 

 

 

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם