מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקותצילם:דר אבישי טייכר. מתוך אתר פיקיוויקי
–
עריכה לשונית: יעל פלד
כללי: חצור זו עיר שהייתה קיימת בין התקופה הכנענית לבין התקופה הישראלית. העיר חיברה את ישראל עם לבנון, סוריה, בבל ופיניקיה. תושבי העיר עסקו במסחר, בעיקר של בדיל וברונזה.
חבל ארץ: הגליל העליון\ עמק החולה.
נקודות ציון: Lng:35.5683343630767 Lat:33.01757028302183
עונות מומלצות: כל השנה.
משך המסלול: כשעתיים.
נגישות לאנשים שיש להם נכויות:
כניסה: בתשלום.
שעות פתיחה
בתקופת שעון הקיץ: באמצע שבוע + שבת וחג משמונה בבוקר עד חמש אחר הצהריים. יום שישי וערב חג משמונה בבוקר עד ארבע אחר הצהריים.
בתקופת שעון החורף: באמצע שבוע + שבת וחג משמונה בבוקר עד ארבע אחר הצהריים. יום שישי וערב חג משמונה בבוקר עד שלוש אחר הצהריים.
חניה: חניון תל חצור.
טלפון ליצירת קשר: 04-6937290
אזהרות למפגעים במסלול
יש ללכת בשבילים בלבד, יש לשמור על הניקיון ויש לשמוע לעובדי המקום
אין לטפס על חומות או קירות, אין לפגוע בעתיקות או בממצאים הארכיאולוגיים
לעיון : הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול
איך להגיע: תיסעו מכביש 90 עד לצומת מחניים. תעברו אותו ותמשיכו עד שתראו את פסל הלוחם. משם תמשיכו לקיבוץ איילת השחר. תעשו פרסה ותחזרו כשלוש מאות מטרים עד לפנייה ימינה המובילה לתל חצור. תיסעו בכביש עד שתגיעו לחניה.
תל חצור הוא התל הגדול ביותר בארץ ישראל, מבין 200 התלים שקיימים בה. ההיסטוריה של ישוב אדם בתל מתוארך לתקופות קדומות עד לפני לפחות 5000 שנה. מרשימה במיוחד העובדה שנתגלו בו לא פחות מ 21 שכבות ישוב שונות (ובהתחשב שהמקום היה שומם יותר מאלפיים שנה).
העיר הכנענית שישבה פה לפני התנחלות בני-ישראל, הייתה עיר-מדינה גדולה ומשמעותית (20000 תושבים), עושרה של העיר נבע ממיקומה בין האדמות הפוריות של עמק החולה,ומיקומה האסטרטגי על דרכי המסחר בין מצרים ,פניקיה(לבנון), מסופוטמיה (עיראק),ואזור ערי אסיה הקטנה (תורכיה) וסוריה, יש ממצאים מתיעוד מצרי פרעוני לגבי העיר. גודלה של העיר בה לידי ביטוי בשם “ראש ממלכות האלה”.
העיר נמחתה ע”י יהושוע ולוחמיו, כמתואר בפסוק מספר יהושוע:
“וַיָּשָׁב יְהוֹשֻׁעַ בָּעֵת הַהִיא, וַיִּלְכֹּד אֶת-חָצוֹר, וְאֶת-מַלְכָּהּ, הִכָּה בֶחָרֶב: כִּי-חָצוֹר לְפָנִים–הִיא, רֹאשׁ כָּל-הַמַּמְלָכוֹת הָאֵלֶּה. וַיַּכּוּ אֶת-כָּל-הַנֶּפֶשׁ אֲשֶׁר-בָּהּ לְפִי-חֶרֶב, הַחֲרֵם -לֹא נוֹתַר, כָּל-נְשָׁמָה; וְאֶת-חָצוֹר, שָׂרַף בָּאֵשׁ.” יהושוע: פרק יא, 10-13
וחפירות שנערכו במקום מצאו עדויות לחורבן העיר בתקופת ההתנחלות של בני-ישראל.והישוב במקום פסק לתקופה של כ 150 שנה.
יש אגב מחלוקת בין תיאור החורבן בתקופת יהושוע, יש שטוענים שכלל מלחמות ישראל במלכי חצור,קובצו בתנ”ך ויוחסו ליהושוע, למרות שחלק מהקרבות נערכו בתקופת סיסרא,ודבורה הנביאה…
ובהקשר אקטואלי להיום.. המלך שלמה בנה וביצר את העיר,בעזרת מיסוי כבד על בני ישראל (הממלכה המאוחדת), הדבר היה בין הסיבות העיקריות לפיצול הממלכה עם מותו של שלמה.
כמתואר בפסוק מספר מלכים א:
“וְזֶה דְבַר-הַמַּס אֲשֶׁר-הֶעֱלָה הַמֶּלֶךְ שְׁלֹמֹה, לִבְנוֹת אֶת-בֵּית יְהוָה וְאֶת-בֵּיתוֹ וְאֶת-הַמִּלּוֹא, וְאֵת, חוֹמַת יְרוּשָׁלִָם; וְאֶת-חָצֹר וְאֶת-מְגִדּוֹ, וְאֶת-גָּזֶר”.מלכים א’– פרק ט’, 15
ההמשך ידוע רחבעם מרד יחד עם 10 שבטים ופיצל את הממלכה העברית (יש אומרים האימפריה העברית) לשתיים, לממלכת יהודה הקטנה (שבה המשיך בית דוד לשלוט עד חורבן הבית הראשון), וממלכת ישראל הגדולה (שנחרבה מאתיים שנה בערך לפני יהודה,וחלפו בה כמה שושלות של מלכים).
בעת עליית בית עמרי ומלכיו המשמעותיים, עמרי ואחאב,זכתה העיר לביצור ובנייה מחודשים,ונבנה בה מפעל מים מרהיב כמו שבנה אחאב במגידו , והפכה לעיר גדולה יותר.
העיר אגב נכבשה בעת חורבן ממלכת ישראל בידי האשורים בשנת 732 לפנה”ס.
“בִּימֵי פֶּקַח מֶלֶךְ-יִשְׂרָאֵל בָּא תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר מֶלֶךְ אַשּׁוּר, וַיִּקַּח אֶת-עִיּוֹן וְאֶת-אָבֵל בֵּית-מַעֲכָה וְאֶת-יָנוֹחַ וְאֶת-קֶדֶשׁ וְאֶת-חָצוֹר וְאֶת-הַגִּלְעָד וְאֶת-הַגָּלִילָה, כֹּל אֶרֶץ נַפְתָּלִי; וַיַּגְלֵם אַשּׁוּרָה.”מלכים ב’– פרק ט”ו, 29
אז חוותה העיר ירידה בחשיבותה, עד הפיכתה לישוב זעיר ודל שלאט לאט ננטש. חשיבות גילוי העיר בחפירות, הוא בעובדה שהיא מספקת לקיום מלכים המזכרים במקרא עד לתקופת שלמה המלך.
הביקור במקום הוא חוויה נעימה, במיוחד לחובבי היסטוריה, התל בולט בין שדות זהובים של האזור. ההליכה במקום נערכת במסלול מעגלי.
בכניסה לקיבוץ איילת השחר, נמצא מוזיאון תל חצור ובו שלל ממצאים שהתגלו בתל-חצור במהלך החפירות שנערכו במקום, כמו פסלים , תכשיטים, מצבות .אגב בחפירות סייעו ראשוני התושבים של חצור הגלילית (ששוכנת ליד האתר, וקיבלה את שמה מהתל) לפרופ’ יגאל ידין ומשלחת החפירות מהאוניברסיטה העברית בירושלים.
מסלול
האקרופוליס – העיר העליונה
שער שלמה
שער שבכל אחד מצדדיו יש שלושה תאים שבמרכזם מוצב מגדל. מדרום לו תוכלו לראות את חומת הסוגרים ומתחתיו תוכלו לראות את מפתן הבזלת ששימש לפתחו של מקדש כנעני.
ארמון מלכי חצור
במקום תוכלו לראות את חצר הארמון שבמרכזו מוצבת במת הפולחן, במזרחה יש קירות אבן ומדרומה יש מצבות אבן ושולחנות מנחה. אם תעלו בגרם המדרגות שהוביל לפתח הארמון תראו שני עמודי בזלת. בכניסתכם לארמון תוכלו להבחין בקירותיו העשויים מלבנים העטופים בלוחות בזלת וארזים, כתוביות שנכתבו בכתב יתדות, פסלים העשויים מאבן ומברונזה, תכשיטים ובמרכזו של הארמון בחדר הכס.
מלפניו תוכלו לראות את חומת שלמה\ חומת הסוגרים שאורכה כשלושה מטרים המחולקת במחיצות לכמה חלקים שווים, הנתמכת בשתי קורות מקבילות.
מפעל המים
מפעל מים מתקופתו של אחאב שהוקם כדי לספק לתושבי המקום מים כל הזמן כולל בזמן מצור על העיר.
מצודה ישראלית
במקום תוכלו לראות את שרידיה של המצודה הישראלית מתקופתו של אחאב. בנוסף בשער שהוביל למצודה תוכלו לראות שבמשקוף יש מזוזות וכתובות עבריות.
במת הפולחן
במקום תוכלו לראות במת פולחן שעליה מוצבים חפצי פולחן כגון מצבה, קטורת וצלמית מתכת.
מגדל ישראלי
מגדל שהוקם כדי להגן על תושבי המקום מצבא אשור.
בית פרטי מהתקופה הישראלית
בבית היו שלושה אגפים שבהם חיו דיירי הבית וחצר שבה נעשו עבודות הבית. בנוסף במרכזה של החצר יש בית בד ששימש למקום פרנסתם של הדיירים.
מבנה ציבורי מהתקופה הישראלית
מחסן שגגו נשען על שני טורי עמודים.
מעבר בין העיר העליונה לבין העיר התחתונה
תעלו בגרם מדרגות שיוביל אתכם לגשר שבו תעמוד לרשותכם תצפית לעיר התחתונה שממנה תוכלו להשקיף על העיר התחתונה ששטחה כשמונה מאות דונם, שבה חיו בתקופה הכנענית כחמישה-עשר אלף תושבים.
עיר התחתונה
מהתצפית תלכו עד שתגיעו לבנה גדול ומקורה שאותו תצטרכו לעקוף. משם תרדו במדרגות אבן עד שתגיעו לארמון מלכי כנען. מרחב הכניסה של הארמון מרוצף בלוחות בזלת, במרכז המבנה מוצבת במת הפולחן שאף היא עשויה מאבני בזלת ושיש לו כמה חדרים. בנוסף גגו של הארמון נבנה בדרך שבה הוא יגן על הארמון מפני נזקי מזג האוויר.
מלפניו תוכלו לראות את חומת אחאב שלאורכה יש כמה חלקים בולטים, הנתמכת בשתי קורות מקבילות.
אטרקציות בסביבה
שמורת עינות חצור
מיקום: מול תל חצור
מה יש במקום: שני בתי גידול, מדרון טרשי שבו צומחים אלון מצוי, אלה אטלנטית, שיח בתה, שיחי מרווה, קידה שעירה, צחנן מבאיש, סירה קוצנית, צמר מפוצל, קוציץ סורי, פעמונית קיפחת, חלמונית ואירוס הדור.
בשמורה יש מקטע מנחל חצור שממנו נובעים עיינות חצור, עין זהבית, עין כסף ועין משב, שמסביבם צומחים שיח פטל קדוש, הרדוף הנחלים וחרדל השדה.
במקום תוכלו להשתכשך במים ולשבת כדי לנוח ולאכול.
מוזיאון עתיקות תל חצור בקיבוץ איילת השחר
כניסה: כרטיס משולב עם תל חצור.
במוזיאון תוכלו לראות את הכלים שנמצאו במקדש הכנעני, פסלי אלים, אסטלות בזלת, כלים ממצריים, קפריסין וכריתים, כלים מתקופות שונות כגון כלי נגינה ותמרוקים. אף תוכלו להבחין בכתובות עבריות
הסנדלרייה בקיבוץ איילת השחר
במרכז המבקרים תוכלו לראות את תהליך ייצור הנעליים והסנדלים ותתנסו בתיקון נעליים וסנדלים. במקום תוכלו לרכוש ערכת יצירה המותאמת לכל גיל.
הפעילות מיועדת לילדים מגיל שלוש.
שעות פתיחה: יום ראשון, יום שלישי ויום חמישי מתשע בבוקר עד שלוש אחר הצהריים. יום שישי משמונה בבוקר עד אחת בצהריים.
טלפון ליצירת קשר: 052-4700701
מסעדות בסביבה
מסעדת אבו סאלח
מסעדה המציעה אוכל מזרחי הכולל סלטים, מרקים, פיתות מהטאבון, חומוס, ארוחות בוקר, ארוחות בשריות וארוחות דגים.
יש נגישות לאנשים שיש להם נכויות!
שעות פתיחה: תשע בבוקר עד חצות.
טלפון ליצירת קשר: 04-6800810
נומש קפה-מסעדה
מסעדה איטלקית כשרה למהדרין המציעה ארוחות בוקר, ארוחות חלביות וארוחות צמחוניות.
המסעדה נגישה לאנשים שיש להם נכויות!
שעות פתיחה: באמצע שבוע מתשע בבוקר עד עשר בלילה.
ביום שישי מתשע בבוקר עד שעה לפני כניסת שבת
ביום שבת ממוצאי שבת עד עשר בלילה.
טלפון ליצירת קשר: 077-4903080
מסעדת אל באשא
מסעדה מזרחית המציעה סלטים, חומוס וארוחות בשריות.
המסעדה נגישה לאנשים שיש להם נכויות!
שעות פתיחה: תשע בבוקר עד עשר בלילה.
טלפון ליצירת קשר: 04-6930458
מקומות לינה ליד איילת השחר
לינות באיילת השחר
- צפת 9.8 ק”מ 68 מלונות
יישובים
- יסוד המעלה 3.8 ק”מ 17 מלונות
- חד נס 12 ק”מ 18 מלונות
- מרון 13.2 ק”מ 27 מלונות
עיירות
- גדות 4 ק”מ 16 מלונות
- ראש פינה 6.5 ק”מ 35 מלונות
- רמות נפתלי 9.3 ק”מ 25 מלונות
- קצרין 11.1 ק”מ 18 מלונות
- גונן 13.2 ק”מ 6 מלונות
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.