מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
אם אתם מחפשים מסלול קצר וקרוב לבית, מן הסוג שמאפשר לערוך טיול של ממש במינימום מאמץ ובזבוז זמן, תל מיכל עשוי להיות בהחלט אופציה אידיאלית מבחינתכם. בסמוך למרינה בהרצליה, מרחק דקות מהקניון הממוקם בסמיכות, מסתתרת פיסת היסטוריה אותנטית בת אלפי שנים שתשאב אתכם אחורנית במנהרת הזמן, תעניק לכם חוויית עבר מעמיקה, ותפגיש אתכם עם תקופות שונות במהלך ההיסטוריה העשירה של ארצנו.
תל מיכל. צילום: דר אבישי טייכר. מתוך אתר פיקיוויקי
=
אם אתם מחפשים מסלול קצר וקרוב לבית, מן הסוג שמאפשר לערוך טיול של ממש במינימום מאמץ ובזבוז זמן, תל מיכל עשוי להיות בהחלט אופציה אידיאלית מבחינתכם. בסמוך למרינה בהרצליה, מרחק דקות מהקניון הממוקם בסמיכות, מסתתרת פיסת היסטוריה אותנטית בת אלפי שנים שתשאב אתכם אחורנית במנהרת הזמן, תעניק לכם חוויית עבר מעמיקה, ותפגיש אתכם עם תקופות שונות במהלך ההיסטוריה העשירה של ארצנו.
אז אם השגרה והחדגונית משהו משעממת אתכם, ומנגד, כל חופשה איננה מסתמנת באופק, תוכלו לקחת פסק זמן קצר מהחיים השוטפים, על שלל לחציהם ודרישותיהם, לצאת לתל מיכל במסגרת זוגית או משפחתית, ולהתנתק לגמרי מהקדמה ומסממניה. כאן תוכלו להקשיב לעצמכם, לנקות את הראש מהיסוד, לשכוח מהעולם שמעבר לתל, ולשאוף עמוק עמוק אוויר ואווירה של ימים שחלפו ואינם עוד.
– אזור: השרון
– מפת סימון שבילים: 7 – השרון ומערב השומרון
– מיקום: הרצליה פיתוח
– גישה: רגלית או באופניים
– שביל טיול: איננו מסומן
– עונה מומלצת: בכל השנה. עם זאת, המסלול חשוף ברובו לשמש, כך שמומלץ לשהות בו בשעות המתאימות.
– רמת קושי: מתאים לכל המשפחה
– סוג המסלול: קווי קצר
– הכניסה: ללא עלות
– אורך המסלול: קילומטר אחד
– משך המסלול: כשעה
– מידע ואזהרות:
יש להיזהר מקרבה לשפת המצוק. אם אתם יוצאים עם הילדים, נקטו משנה זהירות בנקודות המועדות במהלך המסלול.
איך מגיעים?
תל מיכל ממוקם בלב המודרניזציה הישראלית, בסמוך למרינה בהרצליה. אם אתם מחוץ להרצליה, סעו בכביש החוף ובמחלף הסירה פנו לכיוון הים (דרך שדרות אבא אבן). חנייה מומלץ לחפש באזור המפגש של רחוב וינגייט ושדרות אבא אבן. לחילופין, תוכלו לנסות גם את אופציית החנייה של קניון ארנה, הממוקם בסמוך.
לכניסה לתל מיכל, ניתן לבחור בשביל החול הפונה אל התל משדרות אבא אבן, מול פינת רחוב וינגייט. אם אתם מצוידים בעגלת ילדים, מומלץ לדלג על כניסה זו ולהעדיף את דרך הגישה החלופית אשר יוצאת מכיוון רחוב השונית, בכיוון קצהו הדרומי של תל מיכל. בהשוואה לשביל הקודם, דרך זו תהיה תלולה משהו. שביל ישראל, אגב, עובר למרגלות התל אך איננו מטפס אל התל עצמו.
קצת היסטוריה…
תל מיכל הוא שריד לעיר נמל היסטורית ושוקקת שאיבדה פופולאריות עקב הקמתה של העיר אפולוניה מצפון לה. באתר חמש גבעות מרשימות, כשהדומיננטית ביניהן ממוקמת בדרום מערב המתחם.
תקופת הברונזה התיכונה ב’, ובמספרים – כ – 4000 שנה אחורנית, מסומנת כתקופת ראשית התיישבות באזור. באותה העת, היישוב שימש כתחנת סחר למוצרים שיובאו מקפריסין וממצרים. לאחר מכן, בנקודת זמן משוערת של כתשע מאות – אלף שנים לפני הספירה, התפתחו הקשרים המסחריים בין ממלכת הפניקים בצור לבין ממלכת ישראל, והייתה לתל עדנה מחודשת.
תקופה אחרת בתולדות התל מתוארכת לתקופה הפרסית, כשלוש מאות – חמש מאות שנים לפני הספירה. המצודה המתנוססת עד היום על פסגת התל הוקמה, ככל הנראה, בתקופת השלטון הרומאי בארץ ישראל, ועם היווסדה של אפולוניה במרחק לא גדול, איבד תל מיכל את תהילתו.
התקופה הערבית הקדומה הותירה אף היא, ככל הנראה, את חותמה על תל מיכל, בדמות מגדל שמירה. ממצאים ארכאולוגיים אחרים מלמדים על יישוב במקום בסביבות המאה השלוש עשרה, ולאחר מכן, כך מסתבר, שקע התל סופית במצולות ההיסטוריה.
משנת 1977 עד לשנת 1980 התבצעו באזור תל מיכל חפירות ארכיאולוגיות, ועם הקמת המרינה בשנת 1997, בוצעו באזור חפירות ארכיאולוגיות נוספות. במסגרת תנופת הבנייה הצפויה בסביבת התל, מתוכנן תל מיכל להפוך לפארק ארכיאולוגי פתוח.
צילום:דר אבישי טייכר. מתוך אתר פיקיוויקי
תיאור המסלול
המסלול מורכב, בגדול, מהליכה בשבילי עפר שאינם מסומנים. בתחילת המסלול, יש להמשיך בהליכה עם שבילי העפר לכיוון דרום מערב. זה הזמן להליכה נינוחה ומרעננת, תוך מתן תשומת לב הולמת לשלטי ההסבר הפזורים בצדי הדרכים ומזמינים אתכם ללמוד דבר או שניים על הצומח באזור ועל הממצאים ההיסטוריים ששרדו את תהפוכות הזמן ונחשפו במהלך החפירות הארכיאולוגיות שבוצעו באזור.
העתיקות בתל מיכל, אגב, אינן מוגבלות לאזור פסגת התל, ומשתרעות על פני עשרות דונמים בסביבה. באזור תמצאו גם גת עתיקה שנחשפה לא מזמן בגבעה שמצפון לתל, בית קברות עתיק יומין, ועוד. בעקבות השילוט תוכלו להגיע עד לפסגת התל, בה תוכלו לצפות גם באגן אבן גדול ממדים, לצד שרידיה המרשימים של מצודה עתיקה. מצד מערב, הרכס נקטע על ידי קיר תמך אשר הוקם תוך בניית המרינה בחוף הרצליה.
הצמחייה במהלך המסלול הינה צמחיית חולות אשר שווה התבוננות מעמיקה בהחלט. רותם המדבר, לענה חד זרעית, שיחי אטד החוף, ועוד. אם יתמזל מזלכם לקפוץ לסיור בתל מיכל באביב, תפגשו בפריחה עונתית מרהיבה הכוללת תלתן ארץ ישראלי, חרצית עטורה, פרג אגסי וחבלבל החוף, המתמזגים יחדיו למרבד ססגוני ומדהים. אם תגיעו בשלהי הקיץ, תוכלו לפגוש גם בחבצלת החוף הפורחת בסביבות המצוקים.
לסיום, תוכלו לשוב על עקבותיכם עד לנקודת המוצא, או לחילופין, לגלוש להנאתכם בשבילי העפר אל הגיא הממוקם דרומית לתל. משם, תוכלו לצאת לרחוב השונית, כשמול עיניכם מתנוססים מגרשי החנייה של קניון ארנה הסמוך.
–
אופציות נוספות לבילוי באזור:
– מערות שמריהו
בליבה של חורשת אורנים קסומה ואפופת שלווה בכפר שמריהו, נחשפו כמאה מערות קבורה, חלקן פתוחות. האתר נחשב לאחד מאתרי מערות הקבורה המרשימים ביותר בכל מישור החוף, ויהיו שיאמרו כי הוא המרשים שבכולם.
איך מגיעים?
מערות שמריהו ממוקמות לא הרחק מ”בית סניור” שבכפר שמריהו.
– מערות אפקה
לא הרחק מתל אביב ממוקם אתר מערות אפקה המרכז בתוכו אוסף מרשים למדי של מערות קבורה עתיקות יומין, המהוות שריד לבית הקברות של יישוב שומרוני היסטורי שהתקיים בקרבת מקום. הפריחה הססגונית המקיפה את המערות בעונת החורף והאביב, היא עוד סיבה טובה לגיחה לאזור.
איך מגיעים?
ניתן להגיע למערות אפקה מכיוון שדרות קק”ל בתל אביב. עם ההגעה לצומת הנפגש עם רחוב רקנאטי, פנו אל הרחוב והמשיכו בנסיעה עד שתפגשו בכיכר באזור המפגש עם רחוב אבא אחימאיר. פנו ימינה בכיכר והמשיכו בנסיעה עד שתגיעו אל מפגש הרחובות גרונר ודרזנר. אתרו חניה, ותוכלו לצאת מידית אל המסלול הרגלי הממתין לכם.
הגן הלאומי אפולוניה ממוקם באזור צפון מערב הרצליה. בגן תפגשו שרידי עבר קסומים ומעוררי השראה בדמות מבצר צלבני עתיק, ווילה ימית רומאית מרשימה, שביל ים, תצפית מדהימה, ועוד.
איך מגיעים?
דרך הגישה לגן הלאומי הינה דרך מחלף רבין בכביש החוף. במחלף, פנו לכיוון מערב ועקבו אחר שלטי ההכוונה אל הגן הלאומי תל ארשף. בהגעתכם לרחוב קרן היסוד סעו עד לכיכר במפגש עם רחוב וינגייט. כעת, פנו ימינה, סעו ברחוב וינגייט והמשיכו בנסיעה גם ברחוב גולדה מאיר עד שתגיעו לצומת המפגש עם רחוב שער הים. המשיכו ישר בכיוון צפון, ולאחר כקילומטר של נסיעה מרחוב קרן היסוד, הכביש יתעקל מערבה בחדות ויוביל אתכם לרחוב יגאל ידין. המשיכו עם הכביש עד שתגיעו אל הגן הלאומי.
–
מסעדות באזור:
– ביסטרו 56
בסמוך לתל מיכל, בקניון ארנה, ממוקמת מסעדת בשרים איכותית ומפנקת שרק בשבילה שווה לכם לצאת לטיול…
מול גלוית הנוף המדהימה של המרינה וגלי הים ועם מרפסות פתוחות שיביאו עד אליכם את הבריזה הקסומה שאין לה תחליף, אתם מוזמנים להתענג על ארוחה בשרית מושקעת בניחוחות צרפתיים – ים תיכוניים ועל בר אלכוהולי עשיר שישלים את החגיגה.
אם תעדיפו לשבת בתוך המסעדה, תוכלו לשקוע בכורסאות המפנקות וליהנות מהעיצוב המוקפד והחמים שמסביבכם. גם כאן, הנוף המופלא נשקף מכל פינה בעד החלונות הרחבים הממזגים את המסעדה היוקרתית עם הטבע האין סופי שלמרגלותיה. לרשותכם גם חדר ישיבות וכנסים לכל מטרה, בתוספת אמצעי מולטימדיה מתקדמים ללא תשלום נוסף. ניתן לערוך במקום אירועים עד 300 משתתפים.
כתובת: השונית 5, הרצליה פיתוח
ליצירת קשר: 09-9565181
– Tib’s
מסעדה מרעננת ברוח איטלקית המציעה מגוון מעדני דגים, סושי, גבינות, פסטות ופיצות חמות היישר מן הטאבון. עם עיצוב יוקרתי, שירות איכותי ומרפסות מרעננות, ממתינה לכם חוויה מושלמת. אז אם אתם מעדיפים לסיים את הטיול שלכם באזור בארוחה קלה אבל מושקעת, זה המקום.
כתובת: אריה שנקר 14, הרצליה פיתוח
ליצירת קשר: 073-7585697
– קפה רוטשילד
אם אתם בראש קליל יותר ומחפשים בית קפה משובח מהזן היותר מפנק, אל תוותרו על ארוחה טובה בקפה רוטשילד. בית הקפה גאה בארבעה סוגי קפה מעודנים הממתינים רק לכם, בתפריט עשיר על טהרת הגבינות והדגים, ובפינוקים מדליקים כמו פופקורן חם שיהפוך את הארוחה לחגיגה של ממש.
כתובת: סוקולוב 17, הרצליה
ליצירת קשר: 09-9556656
אופציות לינה בסביבה:
אם תרצו לצאת לחופשה מושלמת ולשלב את הסיור בתל מיכל כחלק מחופשה מדהימה באזור הרצליה, מגוון מלונות בהרצליה ממתינים לכם, לחופשה בלתי נשכחת.
תיהנו מכל רגע!
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.