מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקותסלע הגיר הלבן בתל צפית. צילם ד:ר אבישי טייכר
כללי: תל צפית היא גבעה חביבה מאוד אשר נמצאת במרחק נסיעה קצר יחסית מגוש דן, ממש בלב המשולש שיוצרות הערים תל אביב, ירושלים ובאר שבע. מקור שמה של תל צפית הוא בשם הכפר הערבי תל א- צאפי שהיה במקום עד מלחמת השחרור ומשמעות שמו הוא: התל הבוהק. אכן התל בוהק ובהיר כמו לבנה במילואה בשל סלעי הקירטון הבהירים שהם הסלע המרכזי ממנו הוא מורכב. תל צפית הוא מיקומה המדוייק של העיר גת שהיא החשובה מבין חמשת ערי הפלישתים וממנה הגיע גולית ועשה לעצמו בושות במלחמתו מול דוד. העיר גת מוזכרת במקומות נוספים בתנ”ך כמו בעת כיבוש יהושע את הארץ, נדודיו של ארון ה’, זו גם העיר בה, למרבה הפלא, קיבל דוד מקלט בעת מנוסתו משאול, זאת למרות הקרב עם גולית שהתרחש מוקדם יותר. העיר מוזכרת גם בתקופת שלמה המלך ולאחר פיצול הממלכה לממלכת יהודה וישראל ישנם סימנים ועדויות לקשרים שהיו בין ממלכת יהודה לעיר גת. כאשר מגיעים אל ראש הגבעה ניתן להשקיף לכל הכיוונים על הנוף היפהפה עליו היא חולשת. נוכל לראות את הכרמים והשדות הרבים באזור (לא בכדי ישנם באזור ישובים ששמם הגיע בהשראתו של היין- גפן ותירוש), על הישובים כפר מנחם, גפן ולוזית השוכנים בסמוך לתל וגם על הרי יהודה הבולטים בכיוון מזרח. נראה גם את הרצף של יערות קק”ל שהגדול בהם הוא יער חרובית שבו ניתן לאחר הטיול (או לפניו אם הגעתם רעבים) לעשות פיקניק מסודר. במהלך המסלול נוכל למצוא רמזים לחיים קדומים במקום כמו בורות מים ושרידי מבנים אחרים.
חבל ארץ: מישור החוף הדרומי, באזור המהווה גבול בין מישור החוף לשפלת יהודה.
נקודת התחלה: למרגלות תל צפית.
נקודת סיום: למרגלות תל צפית (מסלול מעגלי)
מפת סימון שבילים: מפה מספר 10- גוש דן וחוף פלשת.
שילוט והכוונה במסלול: סימון שבילים בצבע ירוק ואדום.
נקודות ציון: (Lng:34.84586096471105 Lat:31.698213679531815) (1237, 1359)
גישה לאזור המסלול: ברגל
עונות מומלצות: כל השנה, אם כי בחורף ובאביב תוכלו להנות מירק ופריחה על התל ובסביבתו. בנוסף, המסלול כולו חשוף לשמש כך שבקיץ מומלץ לעשותו בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחר הצהריים.
משך המסלול: כשעתיים
מאפייני המסלול: המסלול הוא קצרצר וקליל. הוא כולל עליות ירידות מתונות. חלק מההליכה היא בשבילים צרים וחלק בשבילים רחבים יותר. התל וסביבתו חשופים לשמש ואינם מיוערים. הצמחיה הבולטת היא צמחי בתה ועשב ופרחי בר עונתיים בעיקר בחורף או באביב. קרוב לנחל האלה נראה צמחיה האופיינית לנחלים.
רמת קושי: קלה
אורך המסלול בק”מ: כשני ק”מ
איך להגיע: מגיעים למחלף אשדוד ופונים בו שמאלה לכביש 41 עד שמגיעים לצומת רא”ם (מסמיה). מעט לפני הצומת פונים שמאלה לכביש 383. נוסעים כ- 6 ק”מ נוספים עד שמגיעים לפניה ימינה ליער חרובית. נוסעים בכביש זה עד שישנה פניה ימינה לכיוון תחנת כוח צפית ושביל עפר שמאלה. אנו פונים שמאלה אל השביל שלאחר מכן מסומן באדום. נוסעים בעקבות הסימון האדום עד שמגיעים לחניה הממוקמת למרגלות התל.
נגישות לנכים: המסלול אינו נגיש לכסאות גלגלים או לעגלות ילדים.
מקום לפיקניק: אם הגעתם רעבים מאוד, תוכלו לערוך פיקניק מסודר ביער חרובית הנמצא סמוך למסלול. תוכלו גם לדחות את הפיקניק מסודר לסוף המסלול ולערוך אותו ביער לאחר מכן. ביער חרובית ישנם מתקנים הכוללים שולחנות וכסאות וגם מתקנים הנגישים לנכים בפארק נכי צה”ל שבמקום. במסלול עצמו תוכלו לערוך עצירות ומנוחות מדי פעם.
לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול
כניסה: חינם
חניה: חינם
קליטה בקשר: תקינה
נקודת מילוי מים: לא קיימות במהלך המסלול נקודות למילוי מים. יש להגיע מצויידים. ניתן למלא מים ביער חרובית הנמצא בסמוך למסלול.
אזהרות למפגעים במסלול: בחורף יש להזהר מאדמה בוצית וסכנת החלקה בהליכה בין הסלעים.
מקומות להפסקה במסלול: הפסקה במהלך המסלול ניתן לעשות בנקודות שונות אך מומלץ לקחת פסק זמן לאחר שהגעתם לראש התל ולנוח תוך כדי צפיה בנוף. ניתן לעשות הפסקה עוד קודם לכן במהלך הטיפוס ולנוח על אחד הסלעים כשלצידכם המצוק הלבן ובו המערות שנחצבו.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים: אם תטיילו בין שבילי התל בקיץ ולאחר מכן בחורף או בתחילת האביב תוכלו לראות איך התל משנה לחלוטין את פניו בהפרש של חודשיים. האדמה שנראתה חרבה בקיץ, אפורה ומלאה בקוצים, סרפדים ומשוכות צבר, מתמלאת חיים לאחר הגשמים. היא לובשת ירוק, כולה מתמלאת עשב ופריחה. בסביבות ינואר היא מתמלאת בכלניות אדומות ומאוחר יותר גם בפרגים, לוטם אשר פורח בפריחה סגולה ולבנה, וצמחי בתה נוספים כמו תלתנים, מרגניות, סביונים ועוד. הגבעה וסביבתה נטועה בעצי פרי כמו רימונים, שיזפים, תאנים ותמרים וכן בעצים המאפיינים אזורים מדבריים או כאלה שעל גבול המדבר כמו עצי אשל או שקמים. ברחבי יער חרובית ניתן לראות בחורף גם פריחה של נרקיסים ורקפות בנוסף לפריחת הכלניות.
לינה מומלצת: תל צפית נמצא בלב השפלה, כאשר תל אביב וירושלים נמצאות במרחק של כחצי שעה עד שעה נסיעה, כך שניתן לשלב את הטיול למקום עם לינה באחת הערים. ישנם בתי מלון הנמצאים בישובים הקרובים עוד יותר למסלול. אם אתם מחפשים ללון ממש בקרבת מקום הנה:
צימרים למזכרת: מלון בוטיק וצימרים בישוב מזכרת בתיה. מזכרת בתיה היא מושבה קטנה השומרת על צביונה. היא נמצאת בקרבת העיר רחובות וכרבע שעה נסיעה מהמסלול. הצימרים ממוקמים באחד מהמבנים הראשונים במושבה, מבנה מסוף המאה ה- 19 אשר שופץ ושוחזר במטרה לשמור על האותנטיות שבו. בצימרים שמונה חדרים, בחלקם ישנו ג’קוזי. חלק מהחדרים מתאימים לזוגות וחלקם למשפחות. בכל חדר שינה טלוויזיה, די וי די, פינת קפה ואינטרנט. לפרטים נוספים על צימרים למזכרת בתיה ובסביבה הקרובה.
מסלול: לאחר שהחנינו את הרכב למרגלות התל, נוכל להתחיל את הטיול בפיקניק על ספסלי האבן שבמקום. את ההליכה נתחיל בשביל המסומן בירוק. זהו שביל צר שעימו נטפס אט אט למעלה. תוך כדי הליכה נוכל לצפות בסלע הקירטון שהוא הסלע המרכזי במקום. הקירטון הוא סלע משקע ימי וידוע בהיותו רך יחסית לעומת סלע הגיר ולכן האזורים בהם הוא הסלע העיקרי הם אזורים בעלי נוף פתוח בגלל היותו סלע אשר עובר בליה וסחיפה בקלות יחסית. הרכות שלו גרמה לאדם לנצל אותו למטרות בניה וייצור סיד. במצוק שלידו נעבור נוכל לראות מערות שנחצבו בידי האדם. חלקן נחצבו כאמור למטרות בניית העיר שהיתה באזור לאורך שנים וחלקם שימשו כקולומבריום- מקום לגידול יונים בגומחות הסלעים. צבעו של הסלע ייחודי בלובנו ובבוהק שלו. סלע הקירטון הוא סלע שלו תכונה נוספת שהשכיל האדם לנצל והיא שהוא אינו חדיר למים. הם נאגרים בו על פני הקרקע ולא מחלחלים. לכן, חלק בלתי נפרד מהנוף הוא בורות שנחפרו לצורך אגירת מי הגשמים. נמשיך בטיפוס למעלה. נוכל להשקיף על הנוף הפרוש למרגלותינו ומשלב את שדות האזור יחד עם עציו של יער חרובית שמעבר להם. מעלינו מתנשאים המצוקים הלבנים שנתנו לתל את שמו הערבי שצלילו נשמר גם בעברית. התל כאמור נמצא כמיקומה של העיר גת הקדומה אך זיהוי התל עם העיר הפלישתית לא היה מובן מאליו. למעשה זיהוי זה נעשה רק בחפירות האחרונות שנערכות בתל משנת 1996. נחזור אל השביל הירוק ונמשיך ללכת סביב התל ונתחיל בטיפוס שאליו בעליה מתונה. לאחר מספר דקות נגיע לריכוז של עצי זית. ניתן לנוח מנוחה קלה במקום. בהמשך העליה לתל נראה שטחי חפירה. כמו מתוך תיבת אוצר אינסופית נשלפים מהתל עוד ועוד כלי אבן ומתכת, חלקם נמצאים שלמים ועל רבים ניתן לראות סממנים המשייכים אותם אל הפלישתים. שטחי החפירה אותם נראה אינם נמצאים בהכרח באותו שלב כך שבכל אחד מהם נמצאים ממצאים מתקופות שונות לחלוטין. נמשיך בעליה ונגיע אל פסגת התל. הנוף הנשקף מפסגת התל הוא פתוח לחלוטין. נוכל לראות את הרי יהודה מתנוססים במרחק ממזרח כשקרוב יותר נוכל לראות גבעות מיוערות הסמוכות לבית שמש. גבעות אלה היוו גבול בין ממלכת ישראל ויהודה לאחר מכן לבין הפלישתים. ישראל שלטה על אזור ההר עד הגבעות והפלישתים על אזור החוף. העיר גת נחשבה לחשובה מערי הפלישתים כי הייתה ממוקמת סמוך לדרך הים- דרך מסחר חשובה מאוד באותה תקופה. ממערב נוכל לראות את מישור החוף הדרומי עם הערים קריית מלאכי ועוד יותר כמערבה ממנה אשדוד. מצפון נראה את גבעות שפלת יהודה. תחתנו נראה גם את ערוצו של נחל האלה. נחל האלה הוא נחל אכזב בדרך כלל אך פה ושם ניתן לראות בו מעיינות קטנים. הוא מהווה יובל חשוב של נחל לכיש. בסביבתו ישנם כרמי ענבים וגם שדות חיטה המחליפים צבעים במהלך העונות מחום לירוק ולצהוב עם הבשלת החיטה. גם חומוס הוא מהגידולים הנפוצים באזור. כעת נתחיל את דרכנו למטה ונמשיך בשביל הירוק. בדרכנו נוכל לראות שלט על כתובת גוליית אשר לפי דברי חוקרים יכולה להיות סימן לכך שהקרב בין דוד וגולית אכן התרחש במציאות ואינו פרי דמיונם של סופרים כפי ששיערו. נוכל גם לראות תעלה עמוקה החרוצה סביב התל שנחפרה כנראה על ידי חזאל מלך ארם דמשק על מנת לכבוש את העיר. לאחר מכן בפיצול שבילים נעבור ללכת בשביל המסומן באדום. נלך בשביל זה מספר דקות ולאחר מכן נחזור ונלך סביב התל עד שנגיע לרחבת העפר שבה חונה הרכב.
אטרקציות בסביבה:
מאחורי הדבש: מאחורי הדבש הוא מרכז מבקרים המכניס אותנו לעולמה של הדבורה ושל הדבוראי באמצעות צפיה על חיי הדבורים בכוורת השקופה, משחקים והצגות, יצירה של נר מדונג וסרטים. המקום נמצא בכפר חב”ד. לפרטים נוספים על מאחורי הדבש
מלוא הטנא: מלוא הטנא הוא מרכז חקלאי אורגני אשר נמצא לא רחוק ממסלולנו בישוב כרמי יוסף. במקום נערך סיור במטעים, ביקבים ובבתי הבד אותם ראינו לכל אורך הדרך. כעת נוכל גם להתנסות בקטיף עצמי של שלל הפירות הגדלים במקום, ולהנות מארוחה המבוססת על תוצרי המקום. לפרטים נוספים על “מלוא הטנא”
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.