• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול המשלב נסיעה ברכב והליכה רגלית בנחל הבשור

דף הבית » מסלול טיול המשלב נסיעה ברכב והליכה רגלית בנחל הבשור

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

נחל הבשור מתחיל בהר מחיה, ממשיך לרמת עובדת, עובר בנחל קער ובנחל הרועה, משם ממשיך למושב אשלים , לחולות חלוצה ולחלוצה העתיקה, ממשיך לנחל באר שבע ונשפך לים התיכון. הוא נחשב לאחד הנחלים הגדולים באזור הנגב ואורכו כשמונים קילומטרים. שמו בערבית הוא נחל ואדי שללה שמשמעו נחל השלוליות.

זמן קריאה משוער: 7 דקות

 צילם: אודי שטיינוול. מתוך אתר פיקיוויקי

כתיבה ועריכה לשונית פלד יעל

כללי: נחל הבשור מתחיל בהר מחיה, ממשיך לרמת עובדת, עובר בנחל קער ובנחל הרועה, משם ממשיך למושב אשלים , לחולות חלוצה ולחלוצה העתיקה, ממשיך לנחל באר שבע ונשפך לים התיכון. הוא נחשב לאחד הנחלים הגדולים באזור הנגב ואורכו כשמונים קילומטרים. שמו בערבית הוא נחל ואדי שללה שמשמעו נחל השלוליות.

באזור תוכלו לראות צמחייה כגון עצי שקד, עצי תאנה, עצי אשל ועצי שקמה לצד שיחי קנה סוף, שיחי מקור החסידה, שיח רותם המדבר. בנוסף תוכלו לראות שלושה מאגרי מים, האוגרים כשבעה מיליון מ”ק מים, שהקימו קק”ל ועמם יחד הסוכנות היהודית. מעיינות כגון עין צאלים, עין שרוחן ועין הבשור . אף תוכלו לראות בעלי חיים כגון נחשים, שועלים, קרקלים, זאבים, צבועים, דורבנים, גיריות, נמיות, דיות, עיטים, עקבים, בזים, חוגלות, עפרונים, ברכיות, שרשירים ואגמיות.

זהו מסלול טיול המשלב בין נסיעה ברכב לבין הליכה רגלית בנחל הבשור  

מסלול הטיול עובר במקטע של נחל הבשור שאורכו  ארבעה-עשר קילומטרים והוא מורכב מכמה מסלולי הליכה קצרים שבמהלכם תוכלו לראות אתרים ארכיאולוגיים כגון באר רבובה, תל צווארין, תל שרוחן וגשר הרכבת.

חבל ארץ: צפון הנגב.

מפת סימון שבילים: מפת סימון שבילים מספר 13 – מישור חוף הנגב

עונות מומלצות: אביב, סתיו וחורף, אך מומלץ לטייל שם בעיקר באביב ובחורף בשל הפריחה הנהדרת.

מאפייני המסלול: מסלול המשלב בין נסיעה ברכבים לבין שבילי הליכה המותאם למשפחות ולרוכבי אופניים.

רמת קושי:  קלה.

מקום לפיקניק: בתצפית הראשונה, בבאר רבובה ופארק אשכול.

כניסה: חינם, למעט בפארק אשכול.

אזהרות למפגעים במסלול: המים אינם מיועדים לשתייה או לרחצה, אין להשאיר ברכבים פריטים יקרי ערך.

לעיוןהנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול

מקומות להפסקה במסלול: בתצפית הראשונה, בבאר רבובה ובפארק אשכול.

פריחה: באביב תוכלו ליהנות מכלניות אדומות, נוריות, פרגים, חרציות, תלתן הארגמן ודרדר הקורים.

בסתיו תוכלו לראות חצב ופרחים שאי אפשר לזהותם בשל צבעם הדומה לצבעה של האדמה.

בחורף תוכלו לראות עירית גדולה, כלניות אדומות, סחלבים, כרכומים, סתווניות ושטחים שלמים שבה פורחים צבעוני המדבר.

איך להגיע: תחילת הנסיעה לכיוון נחל הבשור יכולה להיות תיסעו בשתי דרכים:

תיסעו בכביש 40 עד לצומת קמה שבו תיפנו ימינה. תמשיכו לנסוע עד לתחנת הדלק ותיפנו שמאלה לכביש 264 . משם תיסעו עד שתגיעו לצומת הנשיא שבו תיפנו ימינה לכביש 25. תיסעו בכביש זה עד שתגיעו לצומת גילת.

תיסעו בכביש המוביל לאשקלון עד לצומת יד מרדכי שבו תיפנו שמאלה. תיסעו בכביש זה עד שתגיעו לצומת גילת.

המסלול

בשלב זה שתי הדרכים משתלבות זו בזו. מצומת גילת תיפנו שמאלה לכביש 241.  משם תיסעו עד לצומת אורים שבו תיפנו שמאלה לכביש 234. תמשיכו לנסוע עד צומת צאלים שבו תיפנו ימינה לכביש 222 עד שתגיעו לבאר צאלים.

באר צאלים: נסיעה קצרה מהגשר דרומה מובילה אל מגדל תצפית ממזרח לדרך, ממנו ניתן ללכת כרבע שעה הליכה קלה אל באר צאלים, לידה מפלס מי התהום המליחים גבוה ובו התפתח סבך של עצי אשל וקנים ביניהם ניתן לטייל.

תמשיכו לנסוע בכביש עד שתגיעו לשילוט המכוון לנחל הבשור. בכביש זה  תיסעו כחצי קילומטר עד שתראו את השילוט לנחל הבשור. תיפנו ימינה לשביל העפר: דרך הבשור עד שתגיעו למגדל תצפית נחל הבשור ושם תחנו את רכבכם.

תטפסו למגדל התצפית שממנו תוכלו להשקיף על מישור הנגב שבו יש מטעי פרי ופרדסים, נחל הבשור וסבך הצמחייה שבו תוכלו לראות עצי אשל וקנה סוף. במקום יעמדו לרשותכם שולחנות פיקניק. לאחר שתרדו מהמגדל תחזרו לרכבכם.

משם תיסעו בשביל עפר המסומן בכחול כקילומטר וחצי עד שתגיעו לגשר התלוי\גשר החבלים ולצדו תורידו את הנוסעים. הנהג ימשיך לנסוע כשני קילומטרים עד לשלט המכוון לחווה החקלאית. אחרי כן ימשיך לנסוע לפי השילוט עד שיגיע לחווה החקלאית שלצדה הוא יחנה את רכבו. אחרי כן הוא יבקש מאחד הנהגים שנוסעים לכיוון ההפוך, שיקפיצו אותו לגשר התלוי\גשר החבלים.

גשר שהוקם בשנות התשעים שאורכו כשמונים מטרים והוא מחבר בין צדו הימני של הנחל לבין צדו השמאלי של הנחל. מתחתיו תוכלו לראות בריכת מים טבעית המהווה את מקום מחייתם של הצבים והאגמיות, ומסביבה גדלים קני סוף. תעברו את הגשר ואחרי כן תעלו בשביל כמאה מטרים, שלאורכם תוכלו לראות בורות מים, אמות מים, גדרות נמוכות ששימשו בעבר למכלאות שהיו מיועדות למקום מחייתם של הצאן והבקר ובית בד שבו הפיקו שמן, עד שתגיעו לאנדרטה שהקימו לזכרם של מטיילים שנהרגו בתאונת טרקטורון שהתרחשה במקום . בנוסף תעמוד לרשותכם תצפית המשקיפה על בריכת המים ועל ערוץ נחל הבשור. משם תרדו בשביל המסומן בירוק ותלכו בו כשני קילומטרים עד שתגיעו לחווה חקלאית קדומה ולרכבכם שהשארתם במקום.

תמשיכו לנסוע כשלושה קילומטרים שבמהלכם תראו מטעים ופרדסים עד שתגיעו למאגר המים הגדול שלצדו תחנו את רכבכם. תלכו מעט כדי לראות את שאר מאגרי המים . מאגרי המים השונים אוגרים מי גשמים ומי שיטפונות ומשמשים להשקיית הפרדסים, המטעים והשדות. במקום תוכלו לראות עופות כגון שקנאים, ברווזים ואגמיות. אף תוכלו לראות שלטי זיכרון לזכרם של החיילים מאוסטרליה ושל החיילים מניו-זילנד שנהרגו במקום בתקופת מלחמת העולם הראשונה. לאחר שתראו את כל מאגרי המים תחזרו לרכבכם.

משם תמשיכו לנסוע כשני קילומטרים שבמהלכם תראו עצי אשל ושרידי כפר בדואי, עד שתגיעו לבאררבובה ותחנו לצדה את רכבכם. התורכים בנו את הבאר הזו ומאוחר יותר הבריטים שיפצו אותה. הבאר מגודרת, ממוקמת במרכזו של מבנה העשוי מכורכר ועומקה כעשרים . היא שמשה בתחילה לשימושם של תושבי הכפר הבדואי רואייבה ולהשקיית השדות והפרדסים, ואחרי כן לצורכיהם השונים של הבריטים שיכלו להשתמש בה עד למלחמת העצמאות. לצדה תוכלו לראות בריכת מים ושוקת המיועדת להשקיית הצאן והבקר. בנוסף תוכלו לראות עצי תמר, עצי שקמה ועצי אשל.  במקום תוכלו לשבת כדי לנוח ולאכול. בסוף סיורכם במקום, תחזרו לרכבכם.

תמשיכו לנסוע בשביל העפר כארבעה וחצי קילומטרים, שבמהלכם תראו את שני קברים של בדואים, גבעות עגולות, צמחייה ירוקה ופרחים ססגוניים, עד שתגיעו לעץ שיטה גדול שלצדו ממוקם תל צווארין שבו תחנו את רכבכם. במקום זה תוכלו לראות שרידי יישוב שהיה קיים לפני שלושת אלפים שנה. במקום תוכלו לראות שרידים של כלי צור ופריחה מרובה, בעיקר בחורף. אחרי כן תחזרו לרכבכם שהשארתם ליד הבאר. לאחר השהיה במקום, תחזרו לרכבכם.

אחרי כן תעברו לשביל המסומן בירוק ותיסעו כחצי קילומטר עד שתגיעו לעין שרוחן שבו תחנו את רכבכם. עין שרוחן נובע מערוץ נחל הבשור ומימיו שמשו לסיפוק צורכיהם השונים של התושבים שחיו במקום מהתקופה הכנענית עד לתקופה הרומית. מסביבו תוכלו לראות עצי דקל. בהמשך תטפסו בשביל המוביל לתל שרוחן שבמהלכו תראו שרידים של חומת היישוב\העיר העשויה מבוץ ומבנה ציבורי.

תל שרוחן משתרע על פני שישים ושישה דונם שבהם תעמוד לרשותכם מגדל תצפית שממנו תוכלו להשקיף על ערוץ נחל הבשור ועל פארק אשכול. בנוסף במקום תוכלו לראות שרידים שלפי דעה אחת הם של יישוב מצרי שהתקיים בין המאה השמונה-עשרה לפני הספירה, תקופת הברונזה, לבין  המאה הרביעית לספירה, התקופה הרומית. עם זאת ישנה דעה הסוברת שמדובר בשרידי העיר שור התנכית.  אף תוכלו לראות  במקום שרידים של חלקות חקלאיות, שרידים של הארמון של המושל המצרי, שרידים של חומה אשוריות, שרידם של מצודה רומית ושרידים של מצודת גבול, לתחנת דרכים ולמקום מפגש בין החקלאים החיים במערב לבין החקלאים החיים במזרח. בשנת 1948 בתקופת מלחמת העצמאות המקום שימש עבור המצרים למוצב צבאי ובסוף המלחמה הוא צה”ל כבש את המקום.

לפני שתתחילו ללכת במסלול , מומלץ לנהג לנסוע עם רכבו ולנסוע עמו לחניון של פארק אשכול ולחנות שם את הרכב. אחרי כן הוא יבקש מאחד הנהגים שנוסעים לכיוון תל שרוחן שיקפיצו אותו בחזרה לתל שרוחן.

משם תיסעו כשש מאות מטרים ותיפנו ימינה בשביל המסומן באדום המוביל לתצפית “גבול הבתרונות” שממנו תוכלו להשקיף על רכסי הכורכר המעידים על מיקומו של קו החוף הקדום. אחרי כן תחזרו לתל שרוחן.

מתל שרוחן תרדו בשביל המסומן בשחור כשלושה קילומטרים שבמהלכם תלכו בשביל שבו תוכלו לראות את צמחיית הנחל ושרידים של כלי צור, שברי עצמות של בעלי חיים, שרידי פחם ושרידי מחצבות מהתקופה הכלכוליתית, תקופת הנחושת, עד שתגיעו לגשר שמתחתיו תוכלו לראות את מקטע פסי רכבת.

בשנת 1915 הקים המהנדס, מייסנר פחה, מסילת רכבת שהייתה מיועדת עבור הרכבת הבריטית שנסעה מרפיח שבמצריים עד באר שבע שבישראל. בתחילה רכבת זו שמשה להעברת מים ומזון עבור הכוחות התורכים, אך בשנת 1917 הרכבת עברה לשימושם של הכוחות הבריטיים והכוחות האוסטרלים. המקטע של פסי הרכבת שתראו בסוף המסלול הוא הסתעפות של המסילה התורכית שסללו הבריטים כדי שהרכבת שתעבור עליהם תוכל להעביר כוח אדם וציוד מלחמתי בעת המנדט הבריטי וכיבוש הארץ. רכבת זו שמשה  את הבריטים בין שנת 1918 עד שנת 1927.

תמשיכו ללכת בשביל עד שתגיעו לכביש 241 ותיפנו ימינה. תמשיכו ללכת עד שתגיעו לגשר העובר מעל נחל הבשור ולאחריו תראו שילוט לפארק אשכול. תיפנו ימינה ותלכו עד שתגיעו לכניסה הראשית של פארק אשכול.

פארק אשכול\פארק נחל הבשור הוא פארק לאומי בתשלום, המשתרע על פני שלושת אלפים דונם שהקימו קק”ל ורשות הטבע והגנים. הגן נקרא על שמו של ראש ממשלת ישראל בין שנת 1963 לבין שנת 1969, לוי אשכול. לאורכו של הפארק תוכלו לראות עצים ושיחים העמידים למים מלוחים ומדשאות שבהם יש שולחנות לפיקניק ואזור למנגל. בנוסף במקום תוכלו לראות בריכות מים טבעיות, מעיין הבשור הנשפך לבריכה גדולה שאין הרחצה בה מותרת וגן שעשועים.

בנוסף תוכלו לראות  שרידים של שקתות מים ואמות מים שנבנו במלחמת העולם הראשונה, שרידים של כנסייה ביזנטית, שרצפתה עשויה מפסיפס, ממלחמת העולם הראשונה, שרידים של כנסייה נוספת מהמאה השישית לספירה, שרידי יישוב מתקופת הברונזה עד התקופה הלניסטית, שרידי תחנת דרכים מצרית ותצפית המשקיפה על נחל הבשור.

בכל שנה מתאריך 1.2 עד תאריך 1.3  בימי שבת מתקיים במקום  הפסטיבל “שוק על יד המים” שבמהלכו יש הופעות, דוכנים שונים וסדנאות שונות.

אטרקציות בסביבה

דרך השדות

דרך שאורכה כעשרים קילומטרים שבה תעברו דרכן של שלוש נקודות, שער צאלים, שער הגבולות ומושבי חבל שלום שבהם תיחשפו לגידולים החקלאים השונים המאפיינים את האזור.

דרך הגעה לאזורים החקלאיים של שער צאלים: תיסעו בכביש 222 עד לקיבוץ צאלים ובפנייה שלפניו תיפנו ימינה עד שתראו את השילוט לדרך השדות.

דרך הגעה לאזוריים החקלאיים של שער הגבולות: תיסעו לכביש המוביל לשער הגבולות ותיפנו ימינה לכביש העוקף עד שתגיעו לאזורים החקלאים. לבסוף תיסעו לכביש 232 ותמשיכו בו עד לצומת מושבי חבל שלום, שבו תיפנו שמאלה. תמשיכו לנסוע עד לצומת הממוקם בין מושב תלמי יוסף לבין מושב פריג’ן ותיסעו לפי השילוט המוביל לאזורים החקלאיים.

דרך הגעה לאזורים החקלאיים של שער חבל שלום: נוסעים על כביש 232 דרומה עד צומת הכניסה למושבי חבל שלום, פונים שמאלה עד לצומת שבין תלמי יוסף לפריגן, שמתחבר לדרך השדות.

תיאור האזורים החקלאיים: השבילהעוברבאזורים החקלאייםשל כל אחת מהתחנות הללו מסומן בכתום ובמהלכו תוכלו לראות שדות של תפוחי אדמה, בטטות, צנוניות, גזרים, מלפפונים, פלפלים ועגבניות. בנוסף תיחשפו לשדות של פירות שונים כגון תותים, פירות הדר ופירות הצבר. אף תוכלו לראות פרחים שונים כגון חמניות, אירוסים. גם תוכלו לראות חממות שונות כגון של פרחים ושל צמחי תבלין. לבסוף תוכלו לראות מאגרי מים וגבעות שבהן תוכלו לראות אירוסים.

מחלבת צאלה

המחלבה שהקימו אמנון וצאלה לפני כארבעים שנה שבה יש מחלבת עיזים שבה הם עובדים.    במוצרי החלב: גבינות קשות, יוגורט וגלידה, המיוצרים במחלבה אין חומרים משמרים והם נעשים ידנית.

במהלך ביקורכם במחלבה תשמעו על ההיסטוריה של המקום, תסיירו בדיר, במכון החליבה תשמעו על תהליך יצירת הגבינות, תוכלו לטעום מהגבינות השונות המייצרים במקום ואף תוכלו לרכוש מוצרי חלב בחנות של המחלבה. במקום תוכלו ליהנות גם מגלריה שבה מוצגים פריטים העשויים מעץ מלא, מקומות ישיבה מוצלים שבהם תוכלו לעשות פיקניק, עמדה לשתייה קרה וחמה, ומזנון שבו תוכלו לרכוש פלטת גבינות, לחמים ביתיים ומאפים שונים

שעות פתיחה: באמצע שבוע ובשבת מתשע בבוקר עד שש בערב.  ביום שישי מתשע בבוקר עד ארבע אחר הצהריים.

טלפון ליצירת קשר: 052-8478935 או 052-8815889.

 –

 –

מסעדות בסביבה

הניסים של השף

מסעדה של השף ניסים המגישה ארוחות בשרים, ארוחות דגים, ארוחות צמחוניות וארוחות המותאמות לילדים.

המסעדה נגישה לאנשים שיש להם נכויות, למעט בשירותים.

שעות פתיחה: בתיאום מראש.

טלפון ליצירת קשר: 057-9442188.

=

בית ליבנה

מסעדה של נחמיה לבנה המיעה ארוחות בשרים וארוחות המותאמות לילדים. מסעדה זו ממוקמת במבנה הבנוי בסגנון אירופאי שבו יש אווירה כפרית. בנוסף תעמוד לרשותכם פינת משחקים המיועדת לילדים.

המסעדה נגישה לאנשים שיש להם נכויות.

שעות פתיחה: בתיאום מראש.

טלפון ליצירת קשר: 052-8284152

מקום לינה מומלץ

מלון לאונרדו אשקלון

כדאי לכם לנסוע כחמישים דקות נסיעה לעיר אשקלון, שבה תוכלו ללון במלון היוקרתי לאונרדו השייך לרשת מלונות פתאל. במלון זה תיחשפו להוויה האירופאית הן ברמת השירות, הן בעיצוב והן באווירה. מדובר בחוויה שלא תשכחו לעולם. אם לדרום הגעתם תגלו מלון המאפשר חוויה שאותה לא הכרתם!


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם