• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול, מהר ברך לעמודי שלמה

דף הבית » מסלול טיול, מהר ברך לעמודי שלמה

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 3 דקות

כללי: מסלול ארוך המתאים בעיקר למיטיבי לכת אך לא למשפחות עם ילדים קטנים, מאחר שהוא מצריך הליכה בשבילי עפר צרים וסמוכים למצוק. מהר ברך ישנה תצפית מרהיבה ביופייה, יש האומרים הכי יפה בישראל על ההרים והנחלים באזור.

במהלך המסלול חוצים ערוצי נחל רבים.

 

חבל ארץ:  הרי אילת

נקודת התחלה: נקודת התצפית של הר ברך

נקודת סיום: חניון עמודי שלמה, פארק תמנע

מפת סימון שבילים: מפה 20, הרי אילת

שילוט והכוונה במסלול: ישנו סימון בצבע אדום

עונות מומלצות: כל השנה, אך עדיף להימנע בזמנים חמים במיוחד

משך המסלול:  בין שמונה לתשע שעות

מאפייני המסלול: מתאים למיטיבי לכת, מסלול ארוך ובחלקו מסוכן

רמת קושי: בינוני – קשה

אורך המסלול בק”מ: 9 ק”מ

כניסה: חינם

חניה: יש

קליטה בקשר: יש, לארוך כל המסלול.

נקודת מילוי מים: אין כלל, על כן מומלץ להצטייד עם הרבה מים לפני תחילת המסלול.

אזהרות למפגעים במסלול: המסלול בחלקו מצריך הליכה בדרך צרה ועל פני מצוק – סכנת נפילה. בנוסף הכניסה למסלול מצריכה נסיעה בדרך עפר.

מקומות להפסקה במסלול: לאורכו של המסלול ישנם מספר מקומות מוצלים המאפשרים מנוחה, אך הם מעטים.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: האקלים באזור הינו חם ויבש כמו שאופייני לאקלים מדברי, על כן גם הצומח והחי באזור אופייני לסביבה המדברית. העץ השולט בנוף הוא עץ השיטה.

יעלים רבים משוטטים באזור זה, כמו כן נמצא את צבי הנגב וזוחלים כמו חרדון צב ונחש המטבעות.

 

איך להגיע:

מגיעים דרך כביש מספר 12, בסמוך להר שגיב ישנה פנייה ימינה, פונים ולאחר כתשעה קילומטרים של נסיעה, הדרך תתחבר לדרך סלולה המסומנת בסימון כחול ועולה עד להר ברך

מלונות מומלצים שקרובים לפארק תמנע

 

רקע כללי על האזור:

הר ברך הינו הר בגובה של 840 מטרים, ממערב אליו ממוקם נחל ברך. מיקומו הופך אותו לאחת מנקודות התצפית היפות במדינה.

המסלול ממוקם בתוך גבולותיו של פארק תמנע, פארק אשר משתרע על שטח של 60,000 דונמים. צורתו של הפארק הינה תוצאה של פעילות טקטונית אשר התרחשה באזור זה לפני מיליוני שנים. חלק מתוצאותיה של פעילות זו, הינה פסלים טבעיים אשר המפורסמים מבניהם הם עמודי שלמה. בקעת תמנע תחומה במצוקים תלולים- צוקי תמנע.

חלק מן ההיסטוריה של האזור נטמע בפארק. בתמנע נמצאו מכרות הנחושת העתיקים ביותר בעולם ובמאות ה- 12 עד ה- 14, שבהן הנחושת שימשה כמטבע, הקימו במקום מפעל לצורך כריית הנחושת והפקתה. פעולת הכרייה השאירה שרידים ארכיאולוגים רבים במקום.

במרכזו של פארק תמנע ישנו אגם מלאכותי, במקור המטרה הייתה ליצור מבנה אשר יגן על מכרות הנחושת מפני הצפות של הנחלים באזור, בהמשך המקום הוסב לאגם, גודלו כשישה עשר דונם. מסביב לאגם ישנן פינות ישיבה מוצלות ומשחקים לילדים, כמו כן ישנה אפשרות של שיט באגם.

לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.

מסלול:

המסלול מתחיל בתצפית של הר ברך, לאחר מכן יש להמשיך עם המסלול בירידה מהר ברך, לכיוון דרום מערב עד שמגיעים לנחל בטם, (יש להיזהר בירידה, זוהי ירידה תלולה במיוחד). ממשיכים במסלול ההליכה וחוצים את נחל בטם. 

לאחר הליכה ממושכת של כארבעה קילומטרים, מסלול ההליכה נפגש עם מסלול שחור, הם מצטלבים ופונים לכיוון מזרח. ממשיכים בהליכה עד שנגיע לתצפית נוספת במסלול.

מנקודה זו נוכל להבחין במכתש תמנע וליהנות מהנוף.

 

בהמשך ההליכה, יתחבר מסלול ההליכה שלנו, עם המסלול של שביל ישראל מכיוונו של נחל מלחן. בחלק הליכה זה נוכל להבחין במאובנים. לאחר מיכן, המסלול ממשיך בכיוון ירידה צרה במה שנקרה ” מעלה מלחן” ומתחבר לנחל מנגן. (מהכיוון שלנו מדובר בירידה).

בהליכה בחלק זה יש לתת את תשומת הלב המרבית, מאחר וזהו מעבר צר מאוד וחלקו על סף תהום.

מטיילים רבים באזור, בעיקר אלו שמטיילים לאורכו של שביל ישראל, לנים באזור נחל מנגן או בבאר מלחן הידועה. באר מלחן ממוקמת בצומת דרכים מרכזית, שמחברת בין מעלה מלחן למעלה צאלה. זוהי באר גדולה אשר פתחה חסום בסורגי ברזל, הבאר נחפרה על ידי הבריטים בשנות השלושים של המאה שעברה. מטרת הבנייה הייתה לשלוט באספקת המים וכך לשלוט בבדואים שחיו בנגב בעת ההיא.

משם נמשיך בירידה אל “גבעת העבדים”, זוהי גבעה העשויה מאבן חול שבסיסה שטוח והיא מעוקלת בצדדים. על השטח העליון של הגבעה התגלו סימנים המעידים על צריבה וישנן הנחות כי גבעה זו שימשה לצורכי פולחן.

אחרי שחולפים על פני “גבעת העבדים”, נמשיך בהליכה עד לעמודי שלמה המהווים את סיומו של המסלול.

 

קצת על עמודי שלמה

עמודי שלמה הינם עמודי סלע אדומים וחלולים, העשויים מגרגירים גסים של קוורץ. גובהם של העמודים כ40 מטרים. החללים בסלע נוצרו במשך הזמן ובאופן טבעי.

שמם של העמודים, על שמו של שלמה המלך, מאחר ובתחילת המחקר על האזור, סברו כי כל פעילות הנחושת שהתקיימה במקום, התרחשה בתקופתו של שלמה המלך ועל כן שייכו את המכרות לשלמה המלך עצמו. 

עם הזמן והתפתחות המחקר במקום, נודע כי לשלמה המלך לא היה דבר עם המכרות והמקום עצמו, השרידים שנמצאו העידו על תקופה של כ200 שנה קודם לתקופתו של שלמה.

ליד עמודי שלמה נוכל להבחין בפטרייה, הפטרייה הינה צורת סלע שנוצר באופן טבעי במהלך הזמן, על ידי עזרתם של הרוחות והגשמים. הפטרייה בעברה הייתה חלק מסלע גדול יותר, אך במהלך הזמן חלקה התחתון התפורר וכך נוצרה הצורה הייחודית. 

 

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם