מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 3 דקותקרדיט תמונה ראשית: אודי שטיינוול, מתוך אתר פיקיויקי
כללי: אין כמו לראות מפלים זורמים אחרי הגשמים. מפלי פרוד הם מפלים נסתרים, שממוקמים בצדה הצפוני של בקעת בית הכרם, בנחל צלמון עליון, למרגלות הרי מירון. המפלים זורמים בחוזקה אחרי רדת הגשמים, בעיקר בחורף, ויוצרים בריכות קטנות ונוף מרהיב, שנדיר מאד למצוא בארצנו הקטנטונת. המפלים אינם גבוהים במיוחד, אבל ללא ספק מרגשים אנשים שאוהבים לצפות בזרימה איתנה של מים. המסלול מחולק לשני חלקים, החלק התחתון המוביל למפלי פרוד והחלק העליון המוביל לאשדות פרוד.
חבל ארץ: הגליל העליון.
מפת סימון שבילים: 2 – הגליל העליון.
סוג המסלול: קווי.
אורך המסלול: כ-3 קילומטרים במלואו, אך ניתן לקצר למקטעים קצרים יותר.
משך ההליכה: המסלול המלא אורך בין שעתיים לשלוש.
דרגת הקושי: קלה עד בינונית, מתאימה למשפחות אוהבות לכת. שימו לב שבחורף יש סכנת החלקה, לכן הקפידו ללכת בזהירות.
עונות מומלצות: חורף.
ציוד למסלול: כובע, מים, ונעליים נוחות להליכה.
נגישות לאנשים שיש להם נכויות: לא.
כניסה: ללא תשלום.
לעיון: הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.
איך להגיע? מומלץ להגיע למסלול דרך צומת חנניה, שהינו נקודת המפגש בין כביש 85 לכביש 866. מצומת חנייה תמשיכו בעלייה מתונה, כשאתם חולפים על פני פנייה לכפר עין אל-אסד. לאחר כ-2.5 קילומטרים מצומת חנייה, פנו ימינה לעבר קיבוץ פרוד. מיד אחרי הפנייה, תפנו ימינה לחנייה התחתונה, שממנה יוצאים לעבר המפלים. אם אתם מגיעים בשני רכבים, אתם יכולים להשאיר את הרכב המאסף בנקודת הסיום שנמצאת ברחוב האגוז במושב שפר, בערך 2.5 קילומטרים ממסעף פרוד.
המסלול:
החלק התחתון של המסלול – כ-1.5 קילומטרים:
החלק התחתון של המסלול מתחיל מהחנייה התחתונה, שאליה הגעתם לפי הוראות ההגעה. תוכלו למצוא במקום שלט, שמסביר על המסלול. תצאו מהחנייה בשביל עפר העובר לצד הנחל, שזורם רק לאחר גשמים. לאחר זמן קצר של הליכה, תוכלו להבחין מצד שמאל בשוקת ובשני ציונים של קברי צדיקים, שהם מבנים לבנים קטנים בעלי כיפות כחולות. המבנים הללו נבנו בשנת 1982-83 לזכרם של ישמעאל בעל הברייתות ונחמיה העמסוני. המבנה התחתון מבין השניים נמצא מעל למערת קבורה עתיקה, כך שאם אתם רוצים אתם מוזמנים להציץ. באזור הזה היה קיים גם הכפר פראדייה, ששימר את השם הקדום של היישוב היהודי שהתקיים כאן בתקופת התלמוד, פרוד.
תמשיכו בשביל העובר לצד הנחל עד שתגיעו לשדה פתוח. תחצו את השדה ותמצאו בקצהו שביל, העובר בין סלע גדול למערה בולטת. תרדו במדרגות החצובות בסלע ותגיעו לשני מפלים, שמתנשאים לגובה של כשלושה מטרים. אלו הם מפלי פרוד, שזורמים רק ימים ספורים בשנה, לאחר שיורדים גשמים חזקים באזור. אבל, גם אם הגעתם לכאן כשאין זרימה, תוכלו ליהנות מהמראה היפה של עצי החרוב ועצי האלה הארצישראלית.
מכאן תצטרכו לחזור חזרה אל הרכב שהחניתם במגרש החנייה.
החלק העליון של המסלול – כ-1.5 קילומטרים:
לאחר הביקור במפלי פרוד, תוכלו להמשיך לחלק העליון של המסלול, העושה את דרכו אל האשדות של פרוד. תתחילו את ההליכה בדרך עפר, העושה את דרכה לאורך הגדה המערבית של ערוץ נחל צלמון. לאחר זמן קצר, תעזבו את דרך העפר, תמשיכו לתוך ערוץ הנחל, תחצו צינור מים ותגיעו אל שביל המסומן בסימון שבילים כחול. המסלול הזה עולה לאורך אשדות פרוד, שזורמים רק בעונת הגשמים, בעיקר בסוף החורף ובאביב. האשדות אומנם נמוכים, אך הסביבה המקסימה שסובבת אותם, של עצי אורנים ועצי חורש נוספים, יוצרת מראה מלבב גם כשהזרימה לא רבה.
תמשיכו בשביל, שעובר ברובו בגדה המזרחית של הנחל, ותיצמדו לגדר הבקר העוברת בסמוך. תעברו דרך שני שערי ברק ותמשיכו לכיוון צפון-מערב, דרך אזור שמשמש את הבקר, עד שתגיעו לעלייה בדרך עפר ישנה, המתעקלת ימינה. הדרך הזו תוביל אתכם אל הקצה של מושב שפר. לאורך הדרך תוכלו ליהנות גם מתצפיות יפהפיות לכיוון דרום, לעבר כפר חנניה, הר תבור, רכס לבנים, מצפה אלות ומאגר המים המרשים שנמצא בסמוך לקיבוץ פרוד.
תמשיכו דרך שער מתכת כחול ועל דרך כורכר, שעוברת מעל לבתי המושב. בצומת דרכים, תמשיכו ישר לעבר עין רמיאל, או בשמו האחר, מעיין שפר, שהוא מקור המים של מפלי פרוד. המעיין נמצא ברחוב האגוז במושב שפר והינו נקודת הסיום של המסלול.
אתרים נוספים בסביבה:
חורבת שמע: זהו אתר ארכיאולוגי קטן, הממוקם בהר מירון ומזוהה עם העיר תקוע הגלילית. תוכלו לשוטט בין השרידים העתיקים של בית הכנסת של היישוב, גתות, מערות וכן מאוזוליאום מרשים. הכניסה בחינם. חורבת שמע נמצאת במרחק כ-15 דקות נסיעה מהחניון של מפלי פרוד.
בית ג’אן: בית ג’אן הוא הכפר הגבוה ביותר בארץ ישראל המערבית והינו מהכפרים הדרוזים הגדולים ביותר בישראל. בימי קדם, תושבי הכפר עסקו בעיקר בגידול גפנים ובתעשיית השמן ואת זאת יעידו עשרות גתות היין, שנמצאו בסביבות הכפר ומתוארכות לתקופה הרומית-ביזנטית. תוכלו לשוטט בין בתי הכפר העתיקים, לבקר במרכזי המבקרים וליהנות מסיור קולינרי טעים במיוחד בין המסעדות של הכפר. בית ‘אן נמצא במרחק כחצי שעה נסיעה מהחניון של מפלי פרוד.
הר מצפה הימים: אם אתם מעוניינים במסלול מאתגר, אתם יכולים לנסוע אל המסלול של הר מצפה הימים, שמתחיל מכביש 866, ליד בריכת המים של כפר שמאי. השביל מטפס בסימון שבילים כחול ומגיע לפסגה של הר מצפה הימים, שמתנשא לגובה של למעלה מ-700 מטרים. מראש הפסגה תוכלו ליהנות מתצפית יפה אל עבר הים התיכון והכנרת, צפת, הר כנען והגליל התחתון, בתנאי כמובן שהראות טובה. משך המסלול הוא כחמש שעות, כך שחשוב להקפיד לצאת אליו מוקדם ככל האפשר כדי לא להיכנס לשעות החשיכה. זהו מסלול קווי, שמסתיים בכביש 85 באבן דרך 40, לכן מומלץ מאד להגיע בשני רכבים כדי להשאיר רכב מאסף.
פקיעין: עוד כפר דרוזי נפלא, ששווה לבקר בו אם אתם בסביבה, הוא הכפר פקיעין. מלבד בתי הכפר העתיקים והמעיין המרכזי של הכפר, תוכלו לבקר כאן גם בבית הכנסת העתיק של היישוב (בתיאום מראש דרך הטלפון 04-9997197) ובמערה של רשב”י, שנמצאת ליד עץ החרוב המפורסם. קראו – מסלול טיול בכפר פקיעין.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.