מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 13 דקותקרדיט לתמונה Pedelecs by Wikivoyage and Wikipedia
מוזיאונים, תרבות והיסטוריה – אלה מאפייניה הבולטים של ברלין, אחת הערים החשובות, המרתקות והיפות ביותר באירופה. הטיול בברלין פורש בפניכם את סיפורה של העיר במלחמת העולם השנייה, את נפילתה של חומת ברלין ואת החיים העיר לאורך ההיסטוריה. זוהי חוויה מרתקת ומסעירה ביותר, ולפניכם מסלול בן חמישה ימים שייקח אתכם אל מוקדי העניין המרכזיים.
כל שירותי התיירות בברלין. מומלץ מאד!!!
מלונות הכי מומלצים למטייל בברלין
מעל 1000 ספרים ומפות טיולים בברלין. המחירים הכי זולים בעולם
יום 1
1.1 קתדרלת ברלין
הקתדרלה היפהפייה הזו נבנתה בין השנים 1894 ל-1905 באי המוזיאון של ברלין והיא הכנסייה הפרוטסטנטית הגדולה ביותר בעיר. זאת בנוסף להיותה חלק משושלת פרוסית מפוארת.
הכנסייה הייתה ידועה בעיקר בזכות תקרת הכיפה שלה, המעוטרת בשמונה עיטורי פסיפס מרשימים. בין השנים 1975 ל-1982 היא נבנתה מחדש וכללה גם מגדל מחודד. קתדרלת ברלין מכילה למעלה מ-90 קברים וסרקופגים, שכן משפחת המלוכה כולה קבורה תחתה. בין הקברים ניתן למצוא מלכים פרוסים רבים כמו סופי שארלוט ופרדריק הראשון, וקבריהם מכוסים בעופרת וזהב.
אחת מיצירות האמנות המרהיבות ביותר בקתדרלה היא עוגה המורכב מ-7,000 צינורות, וזוהי אחת היצירות הגדולות ביותר בגרמניה. הדרך אל הגלריה, עם זאת, איננה מלאכה פשוטה במיוחד – המבקרים נדרשים לטפס 270 מדרגות, אך בדרכם הם חוצים מבואה הכוללת אלמנטים מתקופת הרפורמציה ומימי הברית החדשה. ארבעה מגדלים נוספים ממוקמים בסמוך.
המבקרים בקתדרלת ברלין יכולים לבקר באחד ממגוון הופעות וערבי קריאה המתקיימים בה, וכן לערוך בה סיור מודרך, שהתשלום אליו כלול במחיר הכניסה לקתדרלה.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: 45 דקות.
הכניסה בתשלום, אך היא בחינם לילדים מתחת לגיל 13.
אתר אינטרנט: www.berliner-dom.de
תחבורה: S-bahn- Alexanderplatz או Hackescher Markt
מרחק מהיעד הבא: 2 דקות ברגל.
1.2. המוזיאון הישן
בעולם הארכיטקטורה הנאו-קלאסית, המוזיאון הישן הוא בין החשובים ביותר. בנייתו של המוזיאון החלה בשנת 1823 והסתיימה שבע שנים מאוחר יותר, כאשר סגנון הבנייה שלו משקף את הארכיטקטורה היוונית העתיקה. בשנת 1904 הפך המוזיאון לבית עבור אוסף העתיקות הקלאסיות שכולל יצירות מיוון העתיקה, מרומא ומהתקופה האטרוסקית.
הקומה המרכזית במוזיאון תוכננה כדי לארח תצוגות כמו פריטי כסף יווניים יקרים, דמויות מברונזה ומחימר, אוסף תכשיטים ועיטורים נוספים. אמנות רומית רבה מוצגת במוזיאון, והיא כוללת פורטרטים, מיצגי פסיפס, ציורים של הקיסר ושל קליאופטרה, פרסקאות וסרקופגים.
האכסדרה הקדמית של המוזיאון כוללת 18 עמודים המושפעים מהארכיטקטורה היוונית ואשר מעניקים תמיכה לגג שגובהו כ-26.5 מטרים. חלק יפהפה אחר במוזיאון הוא כיפת הרוטנדה שעוצבה באופן זהה לפנתיאון ברומא. גם קתדרלת ברלין היא חלק מהמוזיאון הישן.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: שעתיים וחצי.
הכניסה למוזיאון בתשלום, אך היא בחינם לילדים מתחת לגיל 16.
אתר אינטרנט: www.smb.museum
תחבורה: S-bahn-Hackescher Markt, אוטובוס: קוים 100, 147, 157, 358 לתחנת Lustgarten
הצילום בשטח המוזיאון אסור בהחלט.
מרחק מהיעד הבא: 2 דקות ברגל.
1.3. המוזיאון החדש
המוזיאון החדש מארח גם את המוזיאון הפרה-היסטורי וההיסטוריה הקדומה, וגם את המוזיאון המצרי שבו מוצג האוסף של פפירוס. כמו כן מוצגים במוזיאון חפצים מלאכותיים מתוך האוסף הגדול של עתיקות קלאסיות.
המוזיאון החדש תוכנן במקור על ידי הארכיטקט פרדריק אוגוסט סטולר, אבל הוא ספג נזק רב במהלך מלחמת העולם השנייה, מה שחייב את שחזורו של המבנה כמעט לחלוטין. עבודה זו בוצעה על ידי הארכיטקט הבריטי דייויד צ’יפרשפילד.
למעשה, המוזיאון מחולק למספר אולמות תצוגה, בהם מוצגות יצירות מפרוסיה, מצרים ויוון העתיקה, לצד אולמות בהם מוצגים קברים מצריים או אמנות מודרנית. בנוסף, ניתן לבקר באירועים הפתוחים לקהל הרחב, בהם סיור מודרך בין תצוגות המוזיאון וסדנאות חינוכיות המיועדות לילדים.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: שעתיים וחצי
הכניסה למקום בתשלום.
תחבורה: U-Bahn-Friendrichstrasse
הזמנת סיורים מודרכים אפשרית אך ורק מבעוד מועד. הסיורים מתקיימים באנגלית ובגרמנית.
מרחק מהיעד הבא: 5 דקות ברגל.
1.4. מוזיאון פרגמון
מוזיאון פרגמון נבנה במקור כדי להציג פריטים שאותרו במהלך פינויו של מוזיאון ברלין, ביניהם עיטור העמודים של המוזיאון, שהתגלה בשנת 1886. כיום, מוזיאון פרגמון כולל שלושה מוזיאונים – אוסף העתיקות הקלאסיות, המוזיאון לתרבות איסלאמית והמוזיאון לתרבות מזרחית עתיקה. אחד הדברים שהפכו את המוזיאון למפורסם יותר הוא תהליך השחזור של כמה מהיצירות היוקרתיות ביותר בארכיטקטורה, כמו מזבח פרגמון ושער אישתאר.
בנוסף לאוספים הללו, מוזיאון פרגמון משמש גם כבית לאוסף הנומיסמטי (אוסף מטבעות), אוסף שכולל כמעט 50,000 מטבעות ומוצג לקהל הרחב מאז שנת 2004, לאחר שעבר תהליך שחזור בשש השנים שקדמו לכך.
מאז שנת 2008 עובר מוזיאון פרגמון שיפוצים ותיקונים, כך שחלק מהתצוגות סגורות לקהל באופן זמני מפעם לפעם, אבל פעילותו של המוזיאון לא הופסקה. השיפוצים הם חלק מתכנית הבינוי בצד אחד של המוזיאון.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: שעתיים וחצי
הכניסה למקום בתשלום, אך היא בחינם לילדים מתחת לגיל 16.–
יום 2
2.1. צ’קפוינט צ’רלי
צ’קפוינט צ’רלי הוא מעבר הגבול המפורסם ביותר בחומת ברלין בין מזרח ומערב העיר במהלך מלחמת העולם השנייה. מוזיאון צ’קפוינט צ’רלי החל להיבנות בשנת 1962 כאולם תצוגה המורכב משניים וחצי חדרים. ד”ר ריינר הילדבנרדט, פעיל למען זכויות אדם, הרגיש שהתצוגה צריכה להיות של חומת ברלין, וכך החלה המוזיאון לגדול והפך לתצוגה משמעותית של ההיסטוריה בחומת ברלין. המוזיאון נועד גם כדי לתעד סיפורים של אנשים שהושפעו מהחומה.
אחד האתגרים המשמעותיים של המוזיאון הזה הוא בזיהוי זכויות האדם והחופש של בני האדם בכל רחבי העולם. זו הסיבה שבגלל התצוגה החדשה במוזיאון מתייחסת להיסטוריה של קידום זכויות אדם מאז המאה ה-19 ועד היום. תצוגה חדשה זו גם מלמדת את מבקרי המוזיאון על חלקים בעולם שבהם עדיין חיים בני אדם הנאבקים על זכויותיהם ועל החופש שלהם.
בביקור במוזיאון ניתן לראות את החפצים הראשונים שהוצבו בו, פריטים ששימשו אנשים שניסו לטפס על חומת ברלין, וכן ניתן לקרוא על בני אדם שנטלו סיכון משמעותי לחייהם כשניסו להימלט. המוזיאון נועד גם כדי לסייע לאנשים לזכור את אלה שמתו כשניסו לברוח מבעד לחומת ברלין, ובביקורכם במקום אף תקבלו עידוד לשיתוף הדאגות והרעיונות שלכם ביחס לעולם שבו אנחנו חיים. המוזיאון מבצע לעיתים שימוש במחשבות, ברעיונות ובדאגות של המבקרים ונעזר בהם כדי לתכנן תערוכות עתידיות, מה שהופך את המוזיאון לאינטראקטיבי באופן שונה כמעט מכל מוזיאון אחד בעולם.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: 45 דקות.
הכניסה למקום בתשלום אך היא חינם לילדים מתחת לגיל 16.
מרחק מהיעד הבא: 11 דקות ברגל.
–
2.2. ז’נדארמנמארקט
ז’נדארמנמארקט הוא אחד מהכיכרות היפים ביותר באירופה והוא מוקף בשלוש נקודות נוף ייחודיות – בית הקונצרטים (Konzerthaus), הקתדרלה הצרפתית (Franzosischer Dom) והקתדרלה הגרמנית (Deutscher Dom). במרכז הכיכר ניצב פסלו של המשורר הגרמני פרדריק שילר.
במחצאית השנייה של המאה ה-17 החלה בנייתו של ז’נדארמנמארקט כבית ללינדן מרקט אבל כיום הוא ידוע בעיקר בזכות היופי הארכיטקטוני שלו ובזכות השקט הייחודי. בית הקונצרטים שנמצא בסמוך נבנה בשנת 1821 על ידי הארכטיקט הברלינאי המפורסם קרל-פרדריך שניקל על חורבותיו של התיאטרון הלאומי שנשרף כליל ב-1817. חלק מעמודי המבנה והקירות החיצוניים שלו הוסבו כדי שיוכלו לשמש חלק מתכנון הבניין. המבנה ניזוק באופן משמעותי במהלך מלחמת העולם השנייה ועבודות השיקום בו החלו רק בשנת 1984, אך הוסב השימוש בו והוא הפך לאולם קונצרטים המארח את התזמורת הסימפונית של ברלין.
הטיול בכיכר מומלץ בחום, וזהו מקום נפלט לנוח בו בין האטרקציות והנופים של ברלין, בעיקר בשל הארכיטקטורה המרשימה, היופי והשלווה המוצעים למבקרים.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה.
מרחק מהיעד הבא: 9 דקות ברגל.
2.3. אונטר דן לינטן
אונטר דן לינטן הוא הדרך המרכזית בברלין, אשר נמתחת לאורך כל הדרך ממזרח ברלין ועד לצידה המערבי. שמה של הדרך המרכזית נגזר מעצי הלינדן השתולים לכל אורך השדרה. מאז המאה ה-19 הפך אונטר דן לינטן לאחד הרחובות המרכזיים והמפורסמים ביותר בברלין, כשלאורכו תמצאו שפע של חנויות, מסעדות ובתי קפה שבהם תוכלו לבלות שעות ארוכות אם תרצו בכך.
לאורך השדרה הארוכה ניצבים גם מבנים היסטוריים, כמו אוניברסיטת הומבולדט, המוזיאון ההיסטורי של ברלין והמוזיאון הלאומי לזכר קורבנות המלחמה.
מידע נוסף:
זמן ביקור ממוצע: כשעה.
מרחק מהיעד הבא: 6 דקות ברגל.
2.4. מוזיאון מדאם טוסו
מוזיאון מדאם טוסו בברלין הוא יעד מבוקש בקרב תיירים ומקומיים כאחד, והוא מארח פסלי שעווה של דמויות מוכרות מתחומים מגוונים – מפורסמים מתעשיית הבידור, ספורטאים ופוליטיקאים. בנוסף לדמויות המפורסמות ניתן לבקר גם בספרייה אינטראקטיבית של פריטים ששימשו דמויות ציבוריות רבות. בין היתר ניתן לחוות את נאומו של ג’ון פ. קנדי, לדוגמה. הספרייה האינטראקטיבית נותנת למבקרים גם הזדמנות לראות פנים מוכרות שקשורות לבנייתה ולנפילתה של חומת ברלין.
אולפני הטלוויזיה של המוזיאון מאפשרים למבקרים לחוות הפקה טלוויזיונית ולקבל מזכרת נחמדה בדמות תמונות שלהם על הסט של תכניות הטלוויזיה האהובות עליהם.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה
הכניסה למקום בתשלום אך היא בחינם לילדים מתחת לגיל 16.
מרחק מהיעד הבא: 6 דקות ברגל.
–
2.5. מוזיאון השואה
המוזיאון לזכר השואה ולזכר היהודים שנרצחו בשואה ממוקם במרכז ברלין, קרוב לגשר ברנדנבורג. המבנה המרשים, נבנה על ידי הארכיטקט פטר איינזמן ונפתח לקהל הרחב ב-2005.
המוזיאון כולל מרכז מידע תת-קרקעי כמו גם תערוכת זיכרון בצד המזרחי. חלק מהתצוגה היא מרכז מידע שכולל את שמותיהם של כל היהודים שנרצחו בשואה, והמוזיאון התת-קרקעי מתאר את תהליך ההוצאה להורג של האוכלוסייה היהודית בגרמנית לפני המלחמה – ובזמן המלחמה. כחלק מתיאור זה מוצגים במוזיאון אתרים שבהם התבצעו הפשעים הנוראיים נגד האנושות.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה וחצי.
הכניסה למקום איננה כרוכה בתשלום, אך ניתן לתרום לתפעולו של המוזיאון.
המוזיאון פתוח 24 שעות ביממה.
אתר אינטרנט: http://www.stiftung-denkmal.de
כתובת דוא”ל: besucherservice@stiftung-denkmal.de
תחבורה: U-Bahn/S-bahn- Brandenburger-Tor
מרחק מהיעד הבא: 6 דקות ברגל.
2.6. גשר ברנדנבורג
גשר ברנדנבורג (Brandenburger Tor) הוא אטרקציה תיירותית פופולארית ומבוקשת בברלין, וזהו למעשה אתר המסמל את חלוקתה של ברלין במשך שנים רבות. השער שימש ככניסה מרכזית לעיר ברלין כשנבנתה לראשונה, אבל מאוחר יותר, לפני ששני החלקים של העיר אוחדו, יכלו המבקרים בגשר לטפס עליו כדי להגיע למגדל התצפית אם רצו להשקיף לעבר צדה השני של ברלין.
על הגשר עצמו ניצב פסל המסמל את אלת הניצחון, פסל שלמעשה היה בידי צרפת ושימש כפסל לתיאור ניצחונו של נפוליאון. עיצובו של הגשר תוכנן בהשראת הפרופילאה, גשר שהוביל לארקופוליס באתונה, בעוד העיטורים על הגשר מתארים את המיתולוגיה היוונית.
ממש בסמוך לגשר ניתן לזהות בשני נופים עיקריים – כיכר פאריזר פלאץ והשגרירות האמריקאית.
הגשר ניזוק במהלך מלחמת העולם השנייה אך ב-1958 החלו עבודות השיקום על ידי ברלין המזרחית. כשחומת ברלין נפלה ב-1989 נפתח הגשר לתנועה ועבר עבודות שיפוץ נרחבות עד לפתיחתו מחדש בשנת 2002.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה.
הכניסה בחינם.
תחבורה: S-bahn- Unter den Linden. Bus- 100
מרחק מהיעד הבא: 5 דקות ברגל.
2.7. הרייכסטאג
בניין הרייכסטאג, מקום מושבו של הפרלמנט הגרמני, נבנה לראשונה בשנת 1894 ובמקור נבנו בו ארבעה אגפים, שתי חצרות פנימיות ובית מחוקקים. לאחר השריפה במבנה ב-1933 נהרס ההיכל המקורי כמעט לחלוטין ולא היה מנוס מהריסתו המוחלטת של המבנה. ב-1961 החלה בנייתו מחדש של המבנה והוא הפך למקום התכנסותו של הפרלמנט.
הכניסה למבנה מורכבת מעמודים היוצרים צורת משולש. כדי להגיע לכניסה הראשית של המבנה נדרשים המבקרים לטפס בגרם המדרגות הרחב.
הכיפה של מבנה הרייכסטאג, שנבנתה מחדש, היא אחד הנופים הפופולאריים ביותר של העיר ובמקום מוצעת מעלית שנושאת את המבקרים לראש המבנה ממנו ניתן לתצפת על העיר.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה.
הכניסה בחינם אך יש להירשם מראש לביקור בבניין. מס’ הטלפון: 030-227-32152
תחבורה: S-bahn- Unter den Linden. Bus- 100
יום 3
3.1. מוזיאון בודה
מוזיאון בודה, שנפתח לראשונה ב-1904, משמש כבית ליצירות אמנות בסגנונות גותיים, ביזנטיים, בארוק וכן אמנות מימי הרנסנס ובין היצירות ניתן למצוא פסלים, מדליות ומטבעות. אוסף הפסלים הוא אחד האוספים הגדולים והמשמעותיים ביותר בגרמניה, ואוסף האמנות הביזנטית הוא מקור לגאווה בברלין בנוסף להיותו ידוע באוסף המטבעות המרשים.
למעלה מ-150 ציורים מוצגים במוזיאון בודה, בהם ציורים שראשיתם במאה ה-15. יש גם אמנות רבה שמקורה ברוסיה.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעתיים.
הכניסה למקום בתשלום.
אתר אינטרנט: www.smb.museum
תחבורה: U-Bahn- Friedrichstrasse
מרחק מהיעד הבא: 10 דקות ברגל.
3.2. מוזיאון גרמניה המזרחית (DDR)
מוזיאון DDR הוא מוסד בבעלות פרטית אשר משמש כאחד המוזיאונים המבוקשים והמתוירים ביותר בברלין. המוזיאון, שנבנה ב-2005, נפתח לראשונה ב-15 ביולי 2006 והוא מתמקד בחיי היומיום בגרמניה המזרחית, תוך שהוא מספק למבקרים הצצה לחייהם של תושבי מזרח גרמניה. המבקרים יכולים גם ללמוד על הגנת הגבולות על יד חומת ברלין ועל הפשעים שנתפסו כמשפיעים על ביטחון המדינה.
מוזיאון זה הוא אינטראקטיבי מאוד והוא מאפשר למבקרים לחקור לעומק את החדרים השונים. למעלה מ-200,000 פריטים מוצגים במוזיאון גרמניה המזרחית, מה שהופך אותו למוזיאון רב-גוני ומעניין במיוחד. מפעם לפעם גם מתקיימים אירועים במוזיאון, הפתוחים לקהל הרחב.
מוזיאון גרמני המזרחית כולל בתוכו גם מסעדות לרווחת המבקרים ואלה מציעות מאכלים מקומיים אופייניים לגרמניה המזרחית.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה ורבע.
הכניסה למקום כרוכה בתשלום.
מרחק מהיעד הבא: 8 דקות ברגל.
3.3. פרסטום
מגדל הטלוויזיה של ברלין, פרסטום (Fersehtum), נישא לגובה של יותר מ-360 מטרים וככזה, הוא ללא ספק המבנה הגבוה ביותר בברלין וניתן לזהות אותו כמעט מכל פינה בעיר. הרעיון מאחורי הקמת המגדל נהגה ב-1958 כחלק מהמאמצים של הממשלה הגרמנית לבנות מגדל משרדים אייקוני. שני ארכיטקטים גרמנים הציעו את המראה הזה של המבנה וכינו אותו “מגדל האותות”.
המבקרים כיום יכולים להגיע באמצעות המעלית לקצה המגדל, ממנו ניתן ליהנות מתצפית פנורמית על ברלין כולה. ביום בהיר ניתן לראות למרחק של כ-40 קילומטרים קדימה. בגובה של 270 מטרים, ממש מעל הפלטפורמה המשמשת כנקודת תצפית, נמצאת מסעדת טלקפה (Telecafe) כך שהמבקרים במקום יכולים גם ליהנות מארוחה טובה מהנקודה הגבוהה ביותר בברלין.
למעלה מ-1.2 מיליון בני אדם מבקרים בפרסטום מדי שנה, מה שמסביר מדוע יש צורך בהזמנת מקום מראש.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כחצי שעה.
מרחק מהיעד הבא: 6 דקות ברגל.
3.4. כיכר אלכסנדר (אלכסנדרפלאץ)
המרכז העירוני ההיסטורי הזה, הקרוי על שמו על הצאר הרוסי אלכסנדר הראשון, הוא נקודת המפגש של תרבויות, מדיניות וארכיטקטורה של מאות שנים והוא מהווה כיום מרכז קניות גדול וצומת מרכזית לתחבורה בעיר.
בנובמבר 1989 התאספו בכיכר כמליון בני אדם כדי למחות נגד השלטון, מחאה שהתקיימה זמן קצר לפני נפילת חומת ברלין והייתה, למעשה, המחאה הגדולה ביותר שהתקיימה אי פעם בכיכר אלכסנדר. זהו גם המקום שבו מבקרים יכולים למצוא את “הבית למטייל”, שקיבל את שמו האייקוני בעקבות ההגבלות של הממשל על המבקרים. המטיילים בכיכר ימצאו כיום במקום הזה ממש את משרדי העיתון היומי Berliner Zeitung. כמו כן ניתן למצוא בכיכר את הקניון המסחרי הגדול אלקסה (Alexa), שהוא חלק מהכיכר והוא מציע גם מספר רב של אולמות קולנוע לרווחת המקומיים והתיירים.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה
מרחק מהיעד הבא: 19 דקות ברגל.
3.5. מוזיאון מרקישס (Markisches Museum)
מוזיאון מרקישס ממוקם בתוך כנסייה הבנויה לבנים אדומות והוא מספר את סיפורה של ברלין באמצעות חדרים שונים שכל אחד מתאפיין בנושא מסוים, כדי להראות חלק אחר בתרבות ובסגנון החיים של תושבי גרמניה לאורך ההיסטוריה. חלק ניכר מתשומת הלב מפנה המוזיאון להתפתחותה של ברלין ולאזור ברדנבורג. ההתפתחות מוצגת באמצעות הדמיות, פסלים, מטבעות, פוסטרים וכלי נשק.
בין הפריטים המעניינים יותר במוזיאון תוכלו למצוא חלקים מקוריים מחומת ברלין, שנשמרו יחד עם הגרפיטי המקורי שהוטבע עליהם. פריט מעניין נוסף הוא מכשיר סטראוסקופ, שנחשב לפופולארי מאוד בברלין ומציג תמונות בתלת-ממד. מוזיאון זה הוא גם המטה של הקרן למוזיאון העיר ברלין, שם מאוחסנים למעלה מ-4 מיליון מסמכים ופיסות אמנות הקשורים לעיר ברלין.
ממש מאחורי המוזיאון תוכלו למצוא את פארק קולנישן שבו תוכלו לנוח ולקבל טעימה קטנה מהיופי של ברלין.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה.
הכניסה למקום בתשלום.
תחבורה: U-Bahn- Märkisches Museum. Bus- 147, 240, or 265.
מרחק מהיעד הבא: 29 דקות ברגל.
3.6. גלריית הצד המזרחי
גלריית הצד המזרחי נמצאת על אחד משרידיה של חומת ברלין, אורכה כקילומטר והיא נמתחת לאורך גדותיו של נהר הספרי (Spree River). למעשה, זוהי הגלריה הפתוחה הארוכה ביותר בעולם, והיא נוצרה זמן קצר לאחת נפילת חומת ברלין, כאשר 118 אמנים הגיעו למקום מ-21 מדינות כדי ליטול חלק בהקמתה, וכל אחד מהם הוסיף מיצירותיו הייחודיות. הציורים הללו איפשרו לאמנים להביע את דעותיהם ביחס לאירועים פוליטיים שחלו מתחילת 1989 ועד סוף 1990. יותר מ-100 יצירות נגישות לקהל בגלריית הצד המזרחי.
בעקבות מזג האוויר, 40 מהיצירות שוחזרו ב-2009 ומאז, קבוצות של תלמידים מטיילות אל הגלריה ונהנות מסיור מודרך לאורכה. חלק מבתי הספר אף מבקשים – ומקבלים – שיחות עם חלק מהאמנים שתרמו לגלריה. הביקור בנקודה הזו הוא הזדמנות מצוינת ללמוד על ההיסטוריה של ברלין בפרט ושל גרמניה בכלל בדרך שנותנת תחושה ממשית של החיים בעיר.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה ורבע.
הכניסה אינה כרוכה בתשלום.
הגלריה פתוחה אך ורק בשעות האור.
אתר אינטרנט: http://www.eastsidegallery-berlin.de/
דוא”ל: info@eastsidegallery-berlin.com
תחבורה: U-Bahn- Warschauer Strasse
יום 4
4.1. טירגארטן
הפארק הציבורי העתיק ביותר בברלין נקרא טירגארטן והוא פארק רחב ממדים שכדאי לבקר בו ולתפוס בו מנוחה קצרה בין שפע האטרקציות שיש לברלין להציע. הפארק ממוקם באופן נוח למדי ליד רבות מהאטרקציות של העיר.
בעבר היה המקום סגור לקהל הרחב והגישה אליו ניתנה למתי מעט שהורשו להגיע למקום לצרכי ציד, עד שהמלך הפרוסי פרדריך החליט לאפשר כניסה לכל מי שחפץ בכך, ולא רק לנבחרים הבודדים.
במלחמת העולם השנייה נגרם לפארק נזק משמעותי ולאחר מכן המצב אף החמיר כשתושבי ברלין החליטו לעקור את העצים הנותרים ולהשתמש בהם כעצי הסקה בחורף הקר שלאחר המלחמה. ב-1995 החליטה הממשלה המקומית לשחזר את הפארק ולהוסיף לו צמחיה חדש, עצים ושיחים שהעירו את הפארק חזרה אל החיים. בשטח הפארק נמצא גם גן החיות של ברלין שהובא אל המקום ב-1844 ועד היום ניתן לראות בו 13,000 בעלי חיים.
עמוד הניצחון, שעליו נישא פסל של אלה עם שיעור זהוב, נמצא גם הוא בטירגארטן, ובקצה עמוד הניצחון ניתן למצוא נקודות תצפית עוצרות נשימות על הפארק ועל השטחים הסמוכים לו. עוד ניתן למצוא בפארק את ארמון בלוו, שהוקם במאה ה-18 ונבנה במקור לשימושו של הנסיך אוגוסט פרדיננד הפרוסי, וכיום משמש כמכון משכנם של הנציגים הרשמיים של ברלין מטעם הנשיא הגרמני.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה.
הכניסה למקום אינה כרוכה בתשלום.
הפארק פתוח אך ורק בשעות האור.
תחבורה: S-bahn- Tiergarten
מרחק מהיעד הבא:22 דקות ברגל.
4.2. גמלדה גאלרי (Gemaldegalerie)
גמלדה גאלרי היא מוזיאון אמנות שמאגד בתוכו את האוספים היוקרתיים ביותר של ציורים מרחבי אירופה, שיוצרו בין המאה ה-13 למאה ה-18. המוזיאון נפתח ב-1830 בבעלות המוזיאון המלכותי ואוסף יצירות האמנות כלל בעיקר יצירות מאוספיהם של פרדריך הגדול ושל פרדריק וויליאמס.
המבקרים במוזיאון יכולים כיום לראות כמה מיצירות האמנות הטובות ביותר שנעשו אי פעם באירופה, ויצירות אלה משקפות תקופות זמן מחמש מאות שונות. חלק מהאמנים שעבודותיהם מוצגות כאן הם ג’ן ון אייק, פיטר פול רובנס ורפאל. גם ציירים איטלקים מהמאות ה-13 וה-16, ציירים הולנדיים מהמאה ה-15 וה-16 וגם חדר נפרד שבו מוצגות 16 יצירות של רמברנדט.
מספר רב של יצירות נהרסו במהלך מלחמת העולם השנייה, כך שלאחר המלחמה חולקו אוספי האמנות בין ברלין המזרחית למערבית. ב-1997 נבנה מבנה חדש כחלק מהמוזיאון והאוספים שחולקו – חזר הביתה. המבנה החדש נבנה כדי להציג אוספים אלה בפני עצמם ולבודד אותם מתערוכות אחרות.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעתיים.
הכניסה למקום כרוכה בתשלום אך היא בחינם לילדים מתחת לגיל 16.
אתר אינטרנט: www.smb.spk-berlin.de/gg
תחבורה: : U-Bahn- Potsdamer Platz. Bus- 200 or 347
מרחק מהיעד הבא: 2 דקות ברגל.
4.3. הגלריה הלאומית החדשה (Neue Nationalgalerie)
הגלריה הלאומית החדשה משמשת כבית לאוסף גדול ביותר של פסלים וציורים מהמאה ה-20. עבודות האמנות האירופאיות הללו מכסות טווח רחב של יצירות החל מהתקופה המודרנית המוקדמת של שנות ה-60′. האוסף כולל יצירות של דיקס, פיקאסו, גרוס, קירשנר ואחרים.
אוסף היצירות המודרניות בגלריה מכסה תקופות זמן שהובילו למגמות החשובות ביותר במאה ה-21, כמו לידתן של טכניקות ציור פוסט-מודרניות ואמנות קונספטואלית. כמו כן מוצג במקום אוסף של אמנות מהרפובליקה הדמוקרטית של גרמניה, אוסף שיצירותיו נוצרו לכל המאוחר ב-1989 על ידי כמה מהאמנים המפורסמים ביותר בגרמניה.
בכניסה לגלריה אפשר להבחין בפסל של ניומן שנקרא “אובליסק שבור” ובגינה שבשטח הגלריה תמצאו פסלים של אמנים שונים. לאחר שתיכנסו אל הגלריה עצמה מומלץ לתת תשומת לב ליצירותיהם של קאלדר, ריקלי ומור, שכן אלה יצירות בולטות יותר מכל יצירה אחרת המוצגת בגלריה.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה וחצי.
הכניסה למקום כרוכה בתשלום אך היא בחינם לילדים מתחת לגיל 16.
אתר אינטרנט: www.neue-nationalgalerie.de
תחבורה: S-bahn- Potsdamer Platz, U-Bahn- Mendelssohn-Bartholdy-Park
מרחק מהיעד הבא: 7 דקות ברגל.
4.4. מוזיאון הסרטים של ברלין – מומלץ
מוזיאון הסרטים של ברלין מציג תערוכה קבועה שנקראת, בפשטות, “סרט”. תערוכה זו מלווה את המבקרים, צעד אחר צעד, לאורך אבני הדרך החשובות ביותר שהתרחשו בעולם הקולנוע מאז ימיו הראשונים, ימי הסרט האילם. תערוכה זו מתייחסת גם לקשר שבין החברה לבין התמונות הנעות, ועל הדרך שבה הפכו הסרטים למה שהם היום.
יש במוזיאון למעלה מ-1,000 מיצגים המורכבים מאביזרי במה, תסריטים ופריטי לבוש שהופיעו בסרטים מוכרים, כמו גם אפקטים מיוחדים שנוצרו באמצעות המדיה הדיגיטלית. מסלול הקריירה של כמה מהבמאים המפורסמים ביותר נחקר גם הוא בעוד המבקרים למדים על אופן עשיית הסצינות ומאחורי הקלעים של חלק מהסרטים המפורסמים ביותר כמו “מטרופוליס” ו”הקבינט של ד”ר קליגרי”
חלק אחד במוזיאון הסרטים מתמקד בשחקן הגרמני המפורסם מרלן דיטריך שחפציו האישיים מוצגים לראווה. חלק אחר מוקדש כולו לז’אנר המדע הבדיוני כמו גם לאנימציה. המקרים במוזיאון הסרטים של ברלין למדים גם על רפובליקת ויימאר, התקופה ההיסטורית שבין השנים 1918 ו-1933. כאן ניתן ללמוד על תרבותה של הרפובליקה ועל הדרך שבה היא שינתה את הפרופגנדה האידיאולוגית בתקופת הנאצים.
במקום הזה גם מתקיים פסטיבל הסרטים השנתי.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה ורבע.
הכניסה למקום כרוכה בתשלום.
כתובת: Potsdamer Strase 2, Berlin, 10785. Germany
טלפון: 49.888.49.30.247+
שעות פעילות: שלישי-ראשון: 10:00-18:00. חמישי פתוח עד 20:00. שני סגור.
תחבורה: תחתית: U2 לתחנת Potsdamer Platz אוטובוס: M48, 200
אתר המוזיאון
מרחק מהיעד הבא: 8 דקות ברגל.
4.5. כיכר פוטסדאם (Postdamer Platz)
כיכר פוטסדאם היא אחת הכיכרות הערניות והעמוסות ביותר באירופה. בשנות ה-20 וה-30 של המאה הקודמת הייתה הכיכר צומת מרכזי באירופה ולאחר שנהרסה במלחמת העולם השנייה שוחזרה מחדש ונפתחה בשנת 1998. כיום, זהו מרכז מסחרי גדול ועמוס שכולל מרכז קניות, בתי קפה, בתי קולנוע וברים.
במהלך הביקור בכיכר כדאי לבקר במרכז סוני ובכיפת הזכוכית שלו, המרכז שבו נמצא קולנוע ה-IMAX לצד בתי קפה ומסעדות, ולצדו נמצא בניין הקוהלף (Kohalf) הנישא לגובה 93 מטרים ומאפשר נקודת תצפית יפהפייה על העיר.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כחצי שעה.
מרחק מהיעד הבא: 7 דקות ברגל.
4.6. הטופוגרפיה של הטרור
במקום שבו שכנו בעבר משרדי הגסטאפו וה-SS נמצא כיום המוזיאון הייחודי הקרוי בשם “הטופוגרפיה של הטרור”. המוזיאון מעניק למבקרים סקירה מקיפה של התפתחות הסוציאליזם הלאומי בעשורים האחרונים, מבלי לדלג על הפשעים שבהם אשמה התנועה הזו. יש במוזיאון מרכז תיעוד מאסיבי והמבנה עצמו הוא בעיקר ארכיטקטורה מודרנית בצורה מעניינת של קוביית זכוכית. ישנם גם ארבעה אולמות תצוגה במוזיאון ובהם מוצגים פריטים קבועים ומתחלפים.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה ורבע.
הכניסה למקום אינה כרוכה בתשלום.
תחבורה: U-Bahn- Potsdamer Platz
מרחק מהיעד הבא: 9 דקות ברגל.
יום 5
5.1 פוטסדאם
הביקור בעיר פוטסדאם ראוי בוודאי לכמה שעות טובות, שכן זוהי עיר יפהפייה ומרתקת. במשך שנים היא שימשה כעיר הבירה של מלכי פרוסיה וכיום היא ידועה בזכות הארמונות האלגנטיים והבתים הבטוחים. במהלך הביקור בעיר כדאי לבקר בכמה מהאטרקציות המרכזיות בו, כמו גשר גלינקה (Glienicke Bridge), הקולוניה הרוסית המקסימה (Alexandrowka), ארמון סנסוצ’י (Sanssouci Palace) והרובע ההולנדי (Hollandisches Viertel) במרכז העיר.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כ-5 וחצי שעות.
טיול זה מתמקד ביעד אחד מרכזי ולא מומלץ לשלב עמו מסלולים נוספים. בפוטסדאם לבדה תוכלו לבלות שעות ארוכות
הצעות נוספות בברלין
פארק טרפטאו והאנדרטה הסובייטית
כתב וצילם: עוזי טאובר
פארק טרפטאו רחב הידיים משתרע כאן מזה כ- 150 שנה. בפארק, עשרות דונמים של עצי נוי, ברכות מוצנעות, פריחה עונתית מתחלפת, מזרקות ועוד. מותק של מקום לרגיעה, או פיקניק.
בלב הפארק ניצבת האנדרטה הסובייטית – Sowjetisches Ehrenmal הענקית לזכר המלחמה הגדולה. האנדרטה, אשר עוצבה והוקמה בין השנים 1947-1949, ע”י מעצב הגנים יקוב בלופולסקי – Belopolsky והפסל ייבגני ווצ’טיץ’- Vucheritch, מציינת את פרק המלחמה הגדולה בין גרמניה הנאצית לבין ברית המועצות. כזכור, הפרו הנאצים את הסכם “ריבנטרופ-מולוטוב” משנת 1939, ובמלחמת בזק, “מבצע ברברוסה”, פלשו אל רוסיה ב- 21 ביוני 1941. החודשים הראשונים היו חודשי הלם, הרס, מוות והשפלה לסובייטים. השנים הבאות הכריעו את הכף, לא במעט בשל החורף הרוסי, בשל מרחביה ובשל עתודות האדם הבלתי נדלות של רוסיה, ולא במעט גם בשל הלחץ של בעלות הברית מדרום וממערב.
האנדרטה הוקמה מסביב לקברותיהם של 7,000 חיילים סובייטים שנהרגו בקרבות על ברלין.
אל האנדרטה מובילים שני שערי ענק המוקדשים למלחמה. את פני המבקרים מקבל הפסל של “אימא רוסיה” המבכה על מתיה. שדרה ארוכה של עצי ערבה בוכייה, לצד צפצפות, עצי לבנה ועצי דולב, מוליכה אל שער ענק מגרניט המתאר שני דגלים סובייטיים ענקיים מורכנים, בחזית כל דגל, פסל של קצין רוסי מרכין ראש וכורע ברך. מכאן, מבט מזרחה אל גן הקברים. חמישה קברי אחים ענקיים מרובעים נמשכים לכל אורך המתחם המרכזי, בכל מרובע קבורים 1,000 חיילים. משני צידי מתחם הקבורה מתרוממים תבליטי אבן המתארים את מאורעות הפלישה הגרמנית ואת הזוועות שעוללו הנאצים ברוסיה. בצלע כל תבליט חקוקה ציטטה מנאומיו של סטאלין. שתי שורות התבליטים מובילות אל שיאה של האנדרטה; פסל ענק של חייל סובייטי הניצב גאה (לגובה 12 מטרים, ובמשקל 80 טונות) ואוחז בידו האחת ילדה מפוחדת. בידו השנייה אוחז החייל חרב אשר זה עתה רוצצה את צלב הקרס.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.