• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול יום מומלץ באמסטרדם: מגלים את המוזיאונים

דף הבית » מסלול טיול יום מומלץ באמסטרדם: מגלים את המוזיאונים

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

מדריך קצר זה יפנה אתכם לכמה מוזיאונים שונים בתכלית, וזאת בכדי לייצר את אותה החוויה של גיוון, רענון וחדשנות לאורך כל היום, סיור מומלץ לחובבי החיים הטובים ובעלי העניין הנוסף בטיול שלהם.

זמן קריאה משוער: 8 דקות

כתב וערך עידו ענבר – ido.inbar@gmail.com

ישנה אמרה הולנדית שאומרת כי “העץ שמזדקף גבוהה מעל שאר העצים יחטוף את כל הרוח”, אך למרות הניסיון לעודד את האוכלוסייה ליישר קו ולהימנע משוני וייחוד שעלולים להוות בסיס לסיכון, הרי שהולנד היא בירת אומנות נחשבת ונחשקת, ובעלת היסטוריה עשירה של אמנים מכל הסוגים שזקפו את ראשם, התבלטו מעל השאר, והשאירו את חותמם מעל דפי ההיסטוריה.

הולנד בכלל, ואמסטרדם בפרט מהווים מרכז תרבותי עם היסטוריה עשירה, והזדמנות לגלות, לראות ולחוות רעיונות ומיצגים מרחיבי תודעה, להעשיר את הידע האישי שלנו, וליהנות מתגליות מיוחדות ויופי עתיק וחדשני כאחד.

אמסטרדם ידועה לרבים כמקום לבוא ולבלות בו, לשתות בירה הולנדית קרה, לעשן את המריחואנה החוקית של המדינה, ולטייל ברחובות הקסומים ללא מטרה ומעשה. ובכל זאת, תיירים מנוסים שיודעים להוציא את המיטב מהחופשה שלהם יכולים לקבל מתנות רבות מהעיר המופלאה, שמציעה הרבה מעבר לכל מי שרק מבקש.

באמסטרדם יש למעלה מחמישים מוזיאונים, ולכל אחד נושא משלו, אופי משלו, ומיצגים משלו, מה שמאפשר לכם ליהנות מיום מוזיאונים שלם, מבלי לחוות דה ז’ה וו, ואפילו להפך, להרגיש שהכול מתחדש ומתרענן עם כל מיצג ומיצג.

מדריך קצר זה יפנה אתכם לכמה מוזיאונים שונים בתכלית, וזאת בכדי לייצר את אותה החוויה של גיוון, רענון וחדשנות לאורך כל היום, סיור מומלץ לחובבי החיים הטובים ובעלי העניין הנוסף בטיול שלהם.

  1. נתחיל עם הריקסמיוזיאום – Rijksmuseum – המוזיאון הלאומי של הולנד

כפי שתראו בסרט הדוקומנטרי המצורף, מוזיאון הריקסמיוזיאום הוא הגדול ביותר בהולנד לאומנות והיסטוריה, ולכן בחרנו להתחיל בו לתחילת מסענו המשותף ללמידה, עניין ותיירות רחבה. נתחיל בגדול ביותר, ולאט לאט נפנה ונתפתל לעבר מוזיאונים שוליים יותר, שונים ומשונים.

אך בואו לא “נקפוץ מעל הפופיק”, ונתבונן לרגע באותו המוזיאון שנמצא באחד מהבניינים המרשימים ביותר באמסטרדם ובהולנד בכלל, מוזיאון בו נחקקו לא מעט פנינים היסטוריות כבר ברמת העיצוב, עוד הרבה לפני האוספים המרשימים שתמצאו בתוכו, עם מאות אלפי חפצי אומנות.

העיצוב החיצוני של המוזיאון, כולל הגינות שמבחוץ, הפסלים והקירות מהווה כבר כניסה לעולם רחב של התבוננות ויופי, ומפגש עם מחשבה רחבה ואלגנטיות הולנדית קלאסית.

רמברנדט למשל מופיע כפסל כחלק מהמבנה ומחוצה לו, ונגלה רק לאלו שסוקרים את המוזיאון מבחוץ, מלמעלה למטה, לפני שהם נכנסים לבניין. כך, באותה הסריקה עצמה, תוכלו לגלות עוד רמזים להיסטוריה ההולנדית, בציורים שמהווים חלק מקירות המבנה החיצוניים.

האוסף שתפגשו ב- Rijksmuseum כולל גם את עבודותיו של רמברנדט שכבר הוזכר, המפורסם בציירי הולנד במאה ה-17, עם 20 ציורים שמושכים אליהם את מרב תשומת הלב של חובבי הציור הקלאסי ותלמידי אמנות מכל העולם.

לא רק ציורים תמצאו ב- Rijksmuseum, אלא גם אוסף של למעלה מחמישים אלף חפצי אומנות מהמרשימים והיפים ביותר בעולם, אמני זכוכית ומתכת, אמני עץ, ואוסף רחב במיוחד של קדרות מדלפט – Delftware, עיר הולנדית הידועה כביתו של הצייר יאן ורמיר, וייצור הקדרות הייחודי למקום, בייחוד הקדרות הכחולה.

הביקור במוזיאון בתשלום, וניתן לרכוש כרטיסים בקופות בכניסה, או באתר המוזיאון ברשת.

כתובת: Museumstraat 1

טלפון: +31 20 6747 0000

שעות פתיחה: כל יום 9:00-17:00 (דוכן מכירת הכרטיסים נסגר ב-16:30)

חנות המזכרות, בית הקפה והגנים היפים נסגרים בשעה 18:00 – והכניסה אליהם ללא תשלום.

אתר מוזיאון הרייקסמיוזיאום – Rijksmuseum

איך להגיע?

מתחנה מרכזית – טראם 2 או 5 לתחנת Rijksmuseum

מתחנת Zuid Station – טראם 5 לתחנת Rijksmuseum

מתחנת Sloterdijk Station – טראם 12 לתחנת Museumplein

לכל דרכי הגישה – איך להגיע למוזיאון הרייקסמיוזיאום – Rijksmuseum

  1. FOAM – מוזיאון הצילום פום של אמסטרדם – תמונה שווה עולם ומלואו!

ביקור בריקסמיוזיאום יכול לקחת שעות רבות, אך לאלו שבחרו להקצות שעתיים בלבד למוזיאון, וזוהי ההמלצה למי שרוצה ליהנות מיום מוזיאונים מבלי לצאת מותש, אלא רענן ומלא השראה, מוטב כי ישים את פעמיו לעבר המוזיאון המומלץ הבא ברשימה – FOAM, מוזיאון הצילום פום של אמסטרדם, מה שישאיר אותנו במרחב האומנותי, אך ייתן אווירה קלילה ואוורירית יותר מזו של Rijksmuseum והעולם הקלאסי.

אומנם מרחק ההליכה ממוזיאון ה- Rijksmuseumלמוזיאון פום הוא רק רבע שעה, אך ההבדלים בתחושה בין שני המוזיאונים ייתנו לכם את ההרגשה כי הלכתם עד לעולם אחר לגמרי.

כדי לרכך את המעבר, נציע לכם לעבור ולהתרענן באחת המאפיות היותר טעימות בעיר, שנמצאת בדרך בין שני המוזיאונים – פטיסרי הולטקאמפ אמסטרדם (Patisserie Holtkamp Amsterdam), וליהנות ממגוון כה רחב של אפשרויות מתוקות, עד כי תחושו כי מדובר במוזיאון בפני עצמו, ורק הריח המתקתק הוא זה שיעיר את בלוטות הטעם שלכם, ויזכיר לכם שהגיע הזמן לבחור אחד או יותר מן המיצגים המרשימים, ולנגוס ביתר שאת.

http://www.patisserieholtkamp.nl/

רשימת המאפים והמתוקים של Patisserie Holtkamp Amsterdam מרשימה במיוחד, שכן הם אוספים ומשדרגים מתכונים כבר משנת 1969, בחנות שנבנתה בשנת 1928, כך שהיה להם את כל הזמן שבעולם להציע לכם בונבונים, עוגות, שוקולדים, קאפקייקס, עוגיות, עוגות-קינוח ייחודיות, פאי, ומיני מאפים שלא ניתן לתאר במילים, כראוי ליום סיור במוזיאונים.

המקום המיוחד הזה הוא מפעל קטן ומוצלח, והם מספקים את המאפים, המתוקים ושאר המוצרים שלהם לאינספור בתי עסק באמסטרדם ומחוצה לה, כולל לבתי קפה ומלונות פאר, מסעדות וספינות תענוגות, כך שאין מה לחשוש – מדובר בלא פחות מנס מתקתק שירים לכם את המוראל לקראת המוזיאון המרשים שבדרך.

כתובת: Vijzelgracht 15

שעות פתיחה: שני-שישי 08:30-18:00, שבת – 08:30-17:00.

טלפון: +31 20 6248757

אתר האינטרנט של פטיסרי הולטקאמפ אמסטרדם (Patisserie Holtkamp Amsterdam)

איך מגיעים – מרחבת המוזיאונים ביציאה מהרייקסמיוזיאום המשיכו ישר על Museumbrug‏, ופנו ימינה בתעלת Prinsengracht‏, ושוב ימינה ב-Vijzelgracht‏, עד שהמאפיה תופיע משמאלכם.

אחרי שהתענגתם על האושר הצרוף שבמתוק המתוק הזה, צאו ימינה מהחנות, והמשיכו לאורך Vijzelstraat‏ עד ל- Keizersgracht‏שם תפנו ימינה ותגיעו מיד למוזיאון הבא – הפום.

Foam Fotografiemuseum הוא מרחב קסום שמחליף תצוגות באופן תדיר למדי, עם מיצגי צילומים מכל העולם הכוללים אמני צילום בעלי שם בינלאומי לצד צלמים בתחילת דרכם, כולל אמני ווידיאו-ארט ומולטימדיה.

מעבר למיצגי הצילומים המרהיבים תוכלו למצוא במקום ספריה עם ידע עשיר על נושא הצילום והאומנות, ואפילו בית-דפוס כחלק מהמקום עצמו, אותו בית הדפוס בו מודפס מגזין הצילום העשיר של המוזיאון העונה לשם FOAM Magazine, וזהו רק רמז דק לכמה המקום לוקח את עצמו ברצינות. הארגון שמאחורי FOAM מחזיק מערך חינוך לאומנות הצילום הכולל מערכי שיעור המתאימים לילדים בכל גיל, דרך הפעלות לקבוצות בעלי מוגבלויות, ועד לחינוך והשכלה גבוהה, מה שאומר שאתם נכנסים למרחב בו הצילום הוא לא רק אומנות, אלא דרך חיים.

מומלץ להיכנס לאתר המוזיאון ולראות מה מציג, אלא אם כן אתם בגל הספונטני, פתוחים לפגוש את מה שהעולם מגיש לכם, מהלך משתלם למדי כשמטיילים במקום כמו אמסטרדם, ובעיקר כשמבקרים במוזיאון פום.

מיצגי האומנות המצולמת ש-FOAM מארחים נעים בין הסטנדרטי לביזארי, ה”מיין-סטרים” למנודה, מהאישי ועד לפוליטי, וכל מה שבאמצע. לפניכם שלוש דוגמאות של קצוות שונים לגמרי של עולם האומנות, המתחברים להם תחת קורת גג אחת, בזמנים שונים, במרחב המרגש של מוזיאון פום:

  • שנות השישים העליזות בלונדון – צילום בבירת המגניבות (Swinging Sixties London – Photography in the Capital of Cool) – מיצג תמונות מסעיר ומעורר עניין, שמעיר במבקר את הנוסטלגיה על עידן שבו הכול היה אפשרי.
  • חופרים עננים (Digging up Clouds) – עבודתו של Sjoerd Knibbeler היא המחשה וויזואלית של תופעות טבע בלתי-ניתנות לתפיסה על-ידי העין, כמו הרוח, תנועת האוויר, ושינויי אקלים שונים, דרך עולם אסוציאטיבי עשיר וצילום של אובייקטים ייצוגיים.
  • “התנ”ך ודילדו” (Bible and Dildo) – מיצג של מומו אוקאבה (טוקיו) – צילומי גוף שגורמים לצופה לחוות שילוב של מבוכה, כעס, בלבול וסקרנות, בתמונות שקשה להסביר במילים.

אפשר ומומלץ ליהנות מהסיור המודרך והחינמי שמתרחש בכל יום חמישי בשעה 18:30, באנגלית או בהולנדית (יש להירשם מראש אונליין באתר המוזיאון).

כתובת: Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam

שעות פתיחה: שני עד רביעי 10:00-18:00, חמישי-שישי 10:00-21:00, שישי ושבת – 10:00-18:00

טלפון: +31 20 551 6500

איך מגיעים: טראם מספר 16 או 24 מתחנה מרכזית אמסטרדם עד לתחנת Keizersgracht.

למפת ההגעה למוזיאון הצילום פום – לחצו כאן

אתר האינטרנט של מוזיאון הצילום פום באמסטרדם

הכניסה בתשלום.

  1. מוזיאון החתולים – מהיום תסתכלו על חתולי הרחוב בדרך אחרת!

אם תהיתם פעם מי צופה במאות-אלפי סרטוני החתולים המועלים ל-YOUTUBE מדי שנה, בוודאי תוכלו לפגוש את האנשים הללו כאן, ואם אתם מהם, תוכלו להחליף פרטי קשר למפגשים עתידיים.

ממש כמו שרומא מתהדרת במקלט החתולים הנעים והתיירותי, כך מתהדרת אמסטרדם בגרסא נטולת החתולים אך עמוסת האמנות – מוזיאון ה”KattenKabinet”. המוזיאון הזה כולו סביב החיה המוכרת, והוא מציג את בעל החיים דרך פוסטרים, פסלים, גילופים, תמונות, הדפסי-אבן (ליטוגרפיות), ציורים, איורים, כרזות של הצגות, ועוד.

חנות מוזיאון ה-Cat Cabinet מציעה לאוהבי החתולים מבחר אקסקלוסיבי של יצירות סביב החיה המתחנחנת, הכולל פוסטרים וגלויות, ספרים וחוברות, וכמובן, את השמאלץ התיירותי הידוע בצורת חולצות למזכרת.

לא מומלץ לבעלי אלרגיה לחתולים!

כתובת: Herengracht 497

שעות פתיחה: שני עד שישי – 10:00-17:00, שבת-ראשון – 12:00-17:00.

סגור ביום חג המולד 25 בדצמבר, בראשון לינואר וב-27 לאפריל, שהוא יום המלכה.

טלפון: +31 20 626 90 40

איך מגיעים: צאו ממוזיאון הפום ימינה לתוך Keizersgracht ופנו מיד ימינה ל- Vijzelstraat. חצו את הגשר של Herengracht ופנו שמאלה לאורך התעלה, ותוך דקה נוספת אתם שם.

אתר האינטרנט של מוזיאון החתולים באמסטרדם – קטקאבינט Katten Kabinet

רגע לפני המוזיאון הבא, הגיע הזמן לארוחה טובה, ואין כמו להתחבר לאסתטיקה עם העולם הקולינרי האומנותי והמושלם של יפן. המסעדה ממוקמת בנוחות בסמוך למוזיאון החתולים KattenKabinet, מה שאומר שתגיעו לשם בנינוחות ובהליכה נונשלנטית בתוך פחות מדקה אחת.

המסעדה SUMO SUSHI & GRILL RESTAURANT היא חלק מרשת די גדולה החולשת על הולנד כולה, ועם הצלחה שכזו קשה להתווכח, והאמת היא שאין סיבה.

השילוב בין אוכל לאומנות הוא אחד המוכרים, ויפן מייצגת אותו בצורה דקורטיבית במיוחד. השילוב בין אמנות לארוחות “אכול כפי יכולתך” הוא דבר פחות מוכר בעולם, אך כאן הוא משתלב מעולה, בייחוד אצל מי שפיתחו תיאבון בריא לאחר ביקור בשלושה מוזיאונים, והזרוע עודנה נטויה.

התפריט המרגש כולל המון (!) סוגי מנות, הכוללים סושי, ניגירי, טמאקי, מאקי, גונקאן, סשימי, ותוספות סלטים יפניים, מרק מיסו, וכמובן אדמאמה. מעבר לכך המסעדה היא גם “גריל-האוס”, או “מסעדת על-האש”, אך בשמירה על המסורת היפנית, עם מנות שיפודים מסורתיות של בשרים ודגים כאחד, ומגוון כה רחב של עשרות מנות נוספות עד כי תאלצו ללמוד את אומנות-קבלת-ההחלטות-תוך-כדי-רעב-והתמסרות-לריחות-המנות-מהשולחנות-שליד, אומנות לא יפנית, אך שדורשת מיומנות ודיוק.

למזלכם, תפריט הקינוחים צנוע במיוחד וכולל בעת כתיבת שורות אלו רק 4 סוגי קינוחים, כדי שלא תצטרכו להחליט שוב ושוב.

כל התפריט מעורר תיאבון, ומנות הניגירי לדוגמא כוללות כמה יצירות מופלאות ודקורטיביות כמסורת המטבח היפני, כמו ניגירי מקרל, סרטנים, תמנונים, סלמון, ועוד. לטבעונים והצמחונים זה לא המקום האידיאלי, אך אין ספק שמנות הניגירי-טופו שלהם יעשו לכם נעים בפה ובבטן, ויש עוד מגוון מנות רחב מספיק בכדי להביא את הסועד הטבעוני לשובע.

מעבר

איך מגיעים: צאו ממוזיאון החתולים שמאלה ל-HERENGRACHT ופנו מיד שמאלה ל- Vijzelstraat, עד שתגיעו למספר 26.

כתובת: Vijzelstraat 26

שעות פתיחה: שני-שבת 12:00-22:30, ראשון 17:00-22:00.

טלפון: +31 20 420 7822

  1. האספקט היהודי – מוזיאון ההיסטוריה היהודית של אמסטרדם.

איך אפשר לבקר באמסטרדם, או בכל מדינה אחרת באירופה או בעולם, מבלי לתת מעט כבוד להיסטוריה של המורשת של העם היהודי?

מוזיאון זה מציג אוסף נרחב של ההיסטוריה של המיעוט היהודי בהולנד, מיעוט שכלל כמה אושיות מפורסמות במיוחד כמו ברוך שפינוזה, הפילוסוף היהודי-הולנדי שנחשב בעיני רבים ליהודי החילוני הראשון, וכתב כנגד הרעיון כי המקרא מקורו בכתיבה אלוהית, אלא שהוא יצירה אנושית לכל דבר. ברוך שפינוזה, שהושפע בין היתר מהרמב”ם, מרנה דקארט ומאברהם כהן דה-הירירה, שהיה בעצמו הוגה דעות ומקובל יהודי בהולנד של המאה ה-16, התפרסם בעיקר בזכות “תורת המידות”, חיבור פילוסופי הנלמד עד ימינו, ורשימת ספריו שראו אור בעברית נמצאת כאן בערך “ברוך שפינוזה” בוויקיפדיה.

המוזיאון, שנפתח לראשונה כבר בשנת 1932 ועבר לא מעט גלגולים, וכיום הוא ממוקם בסמוך לבית הכנסת הפורטוגזי העתיק (ששווה גם הוא ביקור, בייחוד ביום כיפור), בקומפלקס של ארבעה בניינים שהיו בעבר בתי-כנסת אשכנזים.

המוזיאון מחזיק למעלה מ-11,000 מוצגים, כאשר רק חלקם הקטן, פחות מחמש אחוז, מוצג בכל רגע. חפצי קודש, כתבים, תמונות וציורים, כולם מציגים את ההיסטוריה היהודית הענפה, הכוללת מסחר, דת, משפט, וכמובן, את מלחמת העולם השנייה.

איך מגיעים: צאו ממסעדת סומו בחזרה ל-Herengracht, שם תפנו שמאלה לאורך התעלה עד שתגיעו לאמסטל, שם תפנו שמאלה ומיד ימינה לגשר Blauwbrug. בגדה השנייה של האמסטל תקחו את השני ימינה – ל- Nieuwe Amstelstraat, והמשיכו ישר עד ליעד שיופיע מימינכם.

לחילופין – מטרו 51, 53 ו-54 עד לתחנת ווטרלופליין (Waterlooplein)

טראם 9 או 14 לתחנת Plantage Kerklaan.

כתובת: Nieuwe Amstelstraat 1

שעות פעילות: כל יום 11:00-17:00. המוזיאון סגור במועדים שונים המופיעים בלינק זה

טלפון: +31 20 531 0310

אתר האינטרנט של מוזיאון ההיסטוריה היהודית באמסטרדם

אוכל, שתייה, אנשים ואומנות – 5&33

אז אחרי לא פחות מארבעה מוזיאונים שונים וייחודיים, כדאי לסיים את היום בבר-מסעדה שהוא יותר ממקום לאכול בו ארוחת ערב, מקום שמחזיק גלריה ייחודית (מעבר לפינה), בר ומסעדה, ומציע אירועים משתנים ומסקרנים שמושכים אליהם מקומיים ותיירים כאחד, מקום לאנשים, אוכל, שתייה, שיחה ואומנות –הנושא את השם – 5&33.

באתר האינטרנט שלהם, שאת כתובתו הוספנו כאן בהמשך, תמצאו את רשימת ההתרחשויות השונות במקום, שיכולות לכלול תערוכות כמו “יופיו של הפופ” (The beauty of pop) – תערוכה של Frank E Hollywood,  אירועים כמו “ימי ראשון של בלאדי מרי” הכוללים בראנצ’ אחה”צ עסיסי בין 12:00-18:00 עם די.ג’יי מקומי וכמובן – בלאדי מרי, – או “תודה לג’ין שהיום יום שישי” שכולל אירוח של סוגי ג’ין הולנדים שונים בכל פעם שיש אירוע.

התפריט מעניין, פשוט ובועט, עם מנות לא יומרניות אף עם עוקץ:

ראשונות – רביולי גבינת עיזים או מרק אפונה.

מנות על בסיס ביצים – אבוקדו וביצים עלומות על צנימים, סלמון מעושן עם חביתה מקושקשת, ואפילו ארוחת בוקר אנגלית מלאה.

בעיקריות – ריזוטו עם אספרגוס ירוק, מקרל על הגריל עם חצילים, ועוד.

תפריט המשקאות מורכב בעיקר מגרסאות שונות של “בלאדי מרי”, בוורסיות שונות ומשונות, שהיו גורמות למרי עצמה להרים גבה לפני שהיא אומרת “לחיים”.

איך מגיעים: צאו ממוזיאון ההיסטוריה היהודית וצעדו כדקה אחת לעבר ווטרלופליין (Waterlooplein), שם תתפסו את טראם 54 או 53 לעבר תחנה מרכזית, שם תרדו. משם תצעדו לעבר Stationplein, בו תפנו שמאלה כשהוא הולך ומתעקל ומשנה את שמו ל- Middentoegangsbrug, עד שלא תוכלו ללכת יותר, ותפנו ימינה ומיד שמאלה לתוך Prins Hendrikkade‏ וישר עד שהוא הופך ל Martelaarsgracht, ומיד תגלו את מספר 5.

כתובת: Martelaarsgracht 5

שעות פעילות: ימי חול – 6:30-01:00, סופי שבוע (שישי-ראשון) 6:30-02:00.

טלפון: +31 20 820 5333

אתר האינטרנט של 5&33 בר-גלריה מומלץ במיוחד באמסטרדם.

לבחירת המלון המתאים לחופשה שלכם, באזור בו תעבירו את יום המוזיאונים המומלץ באמסטרדם, בקרו באתר למלונות המומלצים באמסטרדם.

אפליקציות שימושיות לטיול באמסטרדם:

לא רוצים ללכת לאיבוד? אפליקציית “אמסטרדם אוף-ליין סיטי מאפ” (Amsterdam Offline City Map) מגיעה בחינם, ומאפשרת לכם לשוטט במפה הווירטואלית, לקבל מידע ובעיקר לא ללכת לאיבוד, גם כשאתם לגמרי אוף-ליין, ללא חיבור אינטרנט בסביבה. האפליקציה מתאימה לאנדרואיד בגרסא 2.3 ומעלה.

להורדת מפת אמסטרדם לאנדרואיד לחצו כאן.

מקורות מידע מעניינים על המוזיאונים באמסטרדם:

אתר התיירות הרשמי של אמסטרדם

עמוד וויקיפדיה בערך המוזיאון להיסטוריה יהודית

אמנים הולנדים בוויקיפדיה


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם