מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 7 דקותמערת עלמה – מויקיפדיה
Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license
עריכה לשונית:יעל פלד
העירו והרחיבו: אתר טיולים – נלך
כללי
כפר ריחנייה הוא כפר צ’רקסי שנוסד בשנת 1873 והתיישבו בו בשנת 1878. הבתים בכפר מחוברים זה לזה כדי ליצור חומה המגנה על המקום. בעבר אנשי הכפר לא תקשרו עם ערביי הגליל, אך בשנות החמישים התושבים הערביים פרצו את חומותיו של הכפר ומאז יש קשרים הדוקים בין תושבי הכפר לבין התושבים הערביים שבגליל. הייחודיות של כפר ריחנייה מתבטאת בלבוש מסורתי, במנהג הכנסת האורחים: כל אורח זוכה במשך ארבעה ימים לכבוד גדול, במנהג הנישואין: לפי מנהג זה חוטף החתן את כלתו מבית הוריה. אם הוא נתפס החתונה נדחית והחתן מקבל אות קלון ואם הוא לא נתפס נערכת חתונה,במנהגים נוספים ובשפה.
מערת עלמה היא מערה עמוקה – מאה ושמונה מטרים – שנוצרה בשל תופעות קרסטיות שבמהלך ההליכה בה תיעזרו ביתדות. אפשר להגיע עד עומק 157 מטרים . ושם המערה מסתעפת לכמה פתחים. בעבר המערה נקראה “מערת הבבליים” “מערת הבבלים” בשל הסיפור על אנשי בבל שעלו לישראל . מערה זו נחשבת למקום קדושה עבור החרדים.
חבל ארץ: גליל עליון.
מפת סימון שבילים: מפה מספר 2 – גליל עליון.
נקודת התחלה: כפר ריחנייה.
נקודת סיום: כפר ריחנייה או דלתון.
סימון השבילים: אדום
שילוט והכוונה במסלול: מתחילים בשביל מסלול האדום, עוברים לשביל המסומן בלבן וחוזרים לשביל המסומן באדום.
נקודות ציון: Lng:35.505473326325614 Lat:33.0381781,35.5093507
עונות מומלצות: סתיו, אביב וקיץ.
מתחילתחודש נובמבר עד סוף חודש מרץ כולל, המערה סגורה כדי לשמור על שנת השינה של העטלפים!
משך המסלול: שעה, שלוש שעות או יום שלם.
מאפייני המסלול: מסלול המיועד למשפחות ולמיטיבי לכת.
רמת קושי: קל – בינוני
אורך המסלול: שלושה קילומטר, שבעה קילומטר או חמישה עשר קילומטר.
ציוד למסלול: נעלי הליכה טובות, בגדים שאפשר ללכלך, מים, כובע, חבל (לא חייב) פנס וסוללות.
נגישות לאנשים שיש להם נכויות: אין.
מקום לפיקניק: לא ידוע
כניסה: חינם.
חניה: כפר ריחנייה.
קליטה בקשר: מחוץ למערה יש ואילו מחוץ למערה אין.
נקודת מילוי מים: אין.
אזהרות למפגעים במסלול: יש לתאם הגעה למסלול עם צה”ל, יש לטייל בקבוצות, יש להימנע מלהיכנס בתיקים למערה, יש להיזהר בכניסה לאולמות שאינם במסלול, יש להיזהר מהחלקה, יש לדאוג שלא לסנוור את העטלפים ויש להיעזר ביתדות הפרוסות לאורך המערה. אנשים שסובלים מקלסטרופוביה לא מומלץ להכנס. יש סיכוי טוב להתלכלך בבוץ ולשלשת
לעיון : הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול
מקומות להפסקה במסלול: לא ידוע
פריחה: בסתיו פורחים פרחי החלמוניות והסתווניות.
איך להגיע
יש לכם שתי אפשרויות הגעה למקום:האחת לנסוע בכביש 85 עד לצומת חנניה שבו תפנו שמאלה ותעלו על כביש 866. משם תמשיכו עד שתגיעו לכפר ריחנייה. והשנייה לנסוע בכביש 90 עד למחלף פילון. משם תעלו על הכביש המוביל לצפת ותמשיכו עד עין זיתים. שם תפנו ימינה ותמשיכו עד כפר ריחנייה.
חניה לרכב פרטי: בכפר ריחנייה תיסעו עד שתגיעו לשטחים החקלאיים שלו. משם תמשיכו עד שתגיעו
חניה לרכב שטח: תמשיכו לנסוע כשלשו מאות וחמישים מטרים עד לצומת שבילים: שביל המסומן בשחור ושביל המסומן באדום. תעברו לשביל המסומן באדום ותיסעו עד השילוט של רשות הטבע והגנים.
–
מסלול
שביל קצר – שלושה קילומטר: תלכו בשביל המסומן באדום כשני קילומטרים, שבמהלכם תראו טרסות חקלאיות וטרשים – אדמת אבנים, עד שתגיעו לגבעה קטנה . מאה מטר לפני המערה תיראו שילוט אליה ומקום הכניסה למערה מסומן בעמוד ברזל שעליו מופיע חץ בצבע לבן. תוכלו להסתכל במערה ומייד לצאת ממנה.
שביל בינוני – שבעה קילומטר: מהכניסה למערה תרדו לאולם הכניסה של המערה. במהלך הסיור בה תראו עטלפים, נטיפים, סדקים ובולדרים. הביקור במערה מלווה במחזירי אור לבנים המובילים אתכם למערה ובמחזירי אור אדומים המובילים אתכם ליציאה מהמערה. אם אתם מאבדים את סימני הדרך, יש לחזור אחורה עד ששוב תראו אותם. בקטעים מסוימים תצטרכו לזחול! ההליכה במערה היא במסלול מסודר שלאורכו תוכלו להחזיק במעקב תומך.במהלך הסיור תיתקלו במקום שבו יש מדרגה גבוהה ששם תוכלו לבחור אם לטפס עליה או אם לרדת לכיוון סבך שיחי תאנה. בעומק של חמישים מטרים מתחת לפני הים תראו חץ החקוק בתקרה שיוביל אתכם לכיוון המערה הפנימית. הירידה למערה הפנימית אורכת כחמישים מטרים שבמהלכם תהיו חייבים להחזיק במעקה הבטיחות כדי למנוע החלקה. תמשיכו ללכת עד שתגיעו שוב למדרגה גבוהה, אך לעומת הקודמת כולם יצטרכו לטפס עליה ולצורך זאת תשתמשו ביתדות תומכים. אחרי כן תרדו עוד חמישים מטרים עד שתגיעו לאולם המרכז, “מעבר הלידה” . משם תעברו בשביל צר שבו תצטרכו לזחול עד שתגיעו ל”מסדרון דמוקלס”, מסדרון גבוה שמעליו יש סלעים גדולים שבסופט תגיעו למדרון חלקלק שבו תצטרכו ללכת בזהירות רבה. משם תרדו לחדר התחתון וצורך זאת תצטרכו להשתמש ביתדות ותמשיכו ללכת עד שתראו שלט כחול שעליו כתוב “סוף המסלול”. המעוניינים יוכלו להמשיך בשביל הפונה שמאלה עד שתגיעו למעיין הנשפך לבריכה קטנה המוקפת בנטיפים מרהיבים. אחרי כן יש לחזור על עקבותיכם וללכת על פי הסימון האדום כדי שתוכלו לצאת מהמערה. המעוניינים יוכלו להמשיך במסלול האדום במעלה הר אביתר כדי להשקיף על האזור. תמשיכו בדרך עד שתראו שבעל המסומן באדום. תפנו בו לכיוון מזרח ותמשיכו ללכת לאורכו של נחל חצור ולאחר כמאתיים מטרים תפנו שמאלה ותלכו עד שתצאו מערוץ הנחל. משם תטפסו במעלה הר דלתון כדי להשקיף על האזור ממקום יותר גבוה. במהלך ההליכה תראו מטעים וחורש ים תיכוני. בחירה באופציה זו תאריך לכם את הדרך בארבעה קילומטרים. יש לציין שאפשר לעשות את המסלול גם בדרך ההפוכה כלומר להתחיל בדלתון ולסיים בכפר ריחנייה. מי שיבחר להתחיל בדלתון ילך בשביל המסומן באדום כחמישים מטרים עד שיגיע לשביל המסומם בירוק. משם ילך כארבע מאות מטרים עד למפגש שבילים שבו תבחרו ללכת בשביל המסומן באדום. (ההמשך הוא כמו בהלוך)
שביל ארוך – חמישה-עשר קילומטר: מהמערה תמשיכו במסלול השחור כשני קילומטרים עד שתגיעו לשביל המסומן בירוק. משם תלכו לחורבת מרות ששם תראו שרידים של יישוב יהודי קדום שהיה קיים מימי אלכסנדר ינאי החשמונאי עד לשלטון הצלבנים. תושבי המקום התפרנסו מחקלאות. במקום תוכלו לראות שרידים של מערכת ההגנה של היישוב הכוללת חומה, חפיר – תעלה שמונעת את הגישה לחומה ומקום מסתור. בנוסף תוכלו לראות במקום שרידים של בית כנסת קדום שחזיתו מקושטת באבנים, בכניסתו יש חדר לימוד, קירותיו אדומים ורצפתו עשויה מפסיפס של לוחם צעיר ולצדו כתוב: “יודן בר שמעון מני”. גם תוכלו להבחין שבחלקו הדרומי של האולם כתוב: “וזאב וטלה ירעו כאחד” ומשני צדיו של הכתוב יש ציור של כד מים גדול שמימינו עומד טלה ומשמאלו עומד זאב. אף תוכלו להבחין בחצר בית הכנסת שבה בנו את בית המדרש ששימש את תושבי המקום. במקום תראו ספסלי אבן, חדר לימוד וכורסת חכם בית המדרש. גם תוכלו להבחין שבמשקופו של בית המדרש יש תבליטים של שני נשרים שביניהם כתוב: “ברוך אתה בבואך וברוך אתה בצאתך”. אף תוכלו לראות במקום שרידי מטבעות קדומים עשויים מברונזה ומטבעות קדומים עשויים מזהב ששימשו באותה תקופה.משם תמשיכו עד לשביל המסומן בכחול, תפנו עמו ימינה ותמשיכו כקילומטר עד ששוב תראו שביל המסומן באדום המוביל לכיוון שמאל. תלכו במסלול עד שתגיעו לשביל המסומן בשביל ישראל. בשביל ישראל תלכו כשמונה קילומטרים עד שתגיעו בחזרה לכפר ריחנייה.
שביל ארוך במיוחד – עשרים קילומטרים: המעוניינים יוכלו להמשיך בשביל הירוק עוד כמאתיים מטרים עד שתגיעו למערת קבורה החצובה בסלע. משם תפנו לערוצו של נחל קציון ובו תלכו כשני קילומטרים עד לחורבת קציון שבה תוכלו לראות שרידים של מבנה גדול מאבני גזית ומעוטר באבנים. עמודיו של המבנה נטויים, ולכן נוצרה מחלקת אם מדובר בבית כנסת קדום או במקדש לאלילים. המבנה בנוי בין בריכת אגירה אחת לבין בריכת אגירה נוספת. רוב השרידים המיוחדים נפלו לבריכות, למעט עמוד אחד שעצב אמן מיוחד. לצדו תוכלו לראות את המשקוף שאף אותו אמן גילף: הוא חילק את המשקוף לשלושה ריבועים מעוטרים – בריבועים הממוקמים בצדדים מופיעים צמחים ואילו בריבוע המרכזי מופיעה ורדה רוזטה, סיכה מצופה זהב מהמאה השלישית לפני הספירה. בצדם האחורי של העמודים יש רצועות מעוטרות שלכל אחת מהן יש קישוט הייחודי לה כגון חרוזים, כדים ופירות. אף תוכלו לראות עוד פריטים מיוחדים כגון מזוזות וקורות אבן. אף יש למבנה זה חצר שבו תוכלו להבחין בשטחים חקלאיים. המעוניינים יוכלו לפנות מזרחה בשביל הכחול וללכת בו כשני קילומטר עד לשדות עלמה. האחרים יוכלו להמשיך בשביל הכחול עד לנחל קציון ותרדו בשביל תלול כשני קילומטרים עד שתגיעו למפגש שבילים: שביל כחול ושביל אדום. תפנו שמאלה בשביל המסומן באדום ותעלו במעלה נחל דישון. תמשיכו ללכת כשבע מאות מטרים עד שתגיעו לשביל ישראל שבו תלכו כשלושה קילומטרים. בסוף הדרך יחכה לכם רכב שיחזיר אתכם למקום שבו השארתם את הרכבים.
–
אטרקציות בסביבה
מוזיאון ריחנייה
מוזיאון שבו תוכלו לשמוע על התרבות הצ’רקסית. בכניסה למוזיאון יחכה לכם מדריך הלבוש בבגדים המייצגים את העדה הצ’רקסית. המדריך יוביל אתכם לאולם שבו תוכלו לצפות בסרטון המציג את ההיסטוריה והתרבות של העדה הצ’רקסית. אחרי כן תסיירו באולמות התצוגה שבהם תוכלו לראות פריטים שונים הקשורים במורשת הצ’רקסית. משם תלכו לראות את המסגד המיוחד שבו מתפללים בני העדה הצ’רקסית.
–
סדנה להכנת חלוז בריחנייה
החלוז הוא מאפה צ’רקסי הממולא בגבינה שלו רוטב מריבה או מזיתים – תלוי אם אתם מעוניינים במאפה מתוק או במאפה מלוח. במהלך הסדנה תקבלו הסבר על החלוז, תקבלו את הוראות ההכנה שלו ותכינו אותו בעצמכם. כמובן שבסוף הסדנה תוכלו לאכול את מה שהכנתם בליווי תה. הסדנה כרוכה בתשלום סמלי.
–
מרכז המבקרים אדיר בדלתון
יקב אדיר: יקב כשר שבו מייצרים יינות מיוחדים מענבי הגליל. במרכז המבקרים תצפו בסרטון המתאר את תהליך ייצור היין. בהמשך תשתתפו בסדנת יין שבמהלכה תסיירו בכרמים, תקבלו הסבר על סוגי הגפנים, תקבלו מידע על תהליך ייצור היינות. לבסוף תוכלו לטעום מהיינות המייחדים את היקב.
מחלבת אדיר: מחלבה כשרה שבה מייצרים גבינות מחלב עיזים. בתחילת הסיור תצפו בסרטון המתאר את תהליך ייצור הגבינה. בהמשך תשתתפו סדנת גבינות שבה תלמדו על סוגי הגבינות, תהליך ייצורן ועוד. בנוסף כל משתתף יכין לעצמו גבינה על פי תאמו האישי. לבסוף המשתתפים יטעמו מגבינות המחלבה כדי להשוותן לגבינות שהם הכינו בעצמם.
ימי כיף במקום: מרכז מבקרים אדיר מציע שבעה מסלולים שכל אחד מהם פותח בסיור במרכז המבקרים ובארוחת בוקר.
מסלול 1: שייט קיאקים בנהר הירדן+ ארוחת צהריים במסעדת בשרים.
מסלול 2: טיול אופניים+ שייט קיאקים בנהר הירדן+ ארוחת צהריים במסעדת דגים+ ביקור בחוות התבלינים.
מסלול 3: טיול טרקטורונים, ריינג’רים או באגי+סדנת יין.
מסלול 4: סדנת יין+ שייט קיאקים בנהר הירדן+ סדנת שוקולד + ארוחת צהריים במסעדת בשרים+ ביקור בחוות התבלינים.
מסלול 5: שייט קיאקים בנהר הירדן+ ביקור בחוות התבלינים + ארוחת צהריים חלבית + ביקור ביקב רימון
מסלול 6: סדנת גבינות+ טעימות יין וגבינות+ סיור בצפת
מסלול 7: טיול טרקטורונים+ סדנת גבינות+ ארוחת צהריים חלבית+ ביקור ביקב רימון
שעות פתיחה: באמצע שבוע מתשע בבוקר עד חמש אחר הצהריים וביום שישי מתשע בבוקר עד שתיים בצהריים.
טלפון ליצירת קשר: 04-6991039
מסעדות בסביבה
אוסרוקה בכפר ריחנייה
מסעדה שנקראת על שם גיבור צ’רקסי שמוזכר במיתולוגיה הצ’רקסית הממוקמת בגינת משפחת ח’ון. המסעדה מציעה ארוחות בוקר וארוחות חלביות ברוח המסורת הצ’רקסית.
שעות פתיחה: מותנות בתיאום מראש. טלפון ליצירת קשר: 04-6980349 או 050-5203146
–
מסעדת אדיר בדלתון
מסעדה המציעה ארוחות בוקר וארוחות חלביות המיוצרות ממוצרי החלב המיוצרים במחלבה.
שעות פתיחה: באמצע שבוע מתשע בבוקר עד חמש אחר הצהריים וביום שישי מתשע בבוקר עד שתיים בצהריים.
טלפון ליצירת קשר: 04-6991039
–
מקומות לינה
- צפת 59 מלונות
- אמירים 21 מלונות
- בסביבת בית גא’ן 6 מלונות
- בסביבות ג’יש 39 מלונות
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.