• תַפרִיט
  • תַפרִיט
עין תמר -צילום:דר אבישי טייכר. מתוך אתר פיקיוויקי

מסלול טיול לעינות עמינדב

דף הבית » מסלול טיול לעינות עמינדב

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

עין תמר -צילום:דר אבישי טייכר. מתוך אתר פיקיוויקי

כללי: הר ועינות עמינדב נמצאים בלב ליבם של הרי ירושלים. זהו רכס יפהפה אשר מסלול הטיול בו עובר בין בריכות מים לאזור מיוער, בין  חורבות עתיקות וטרסות שעליהן גדלו בעבר גידולים שונים כמו גפנים. במהלך המסלול נטייל בין שורה של מעיינות, חלקם יבשים וחלקם נובעים חלק מהשנה. יש גם את המעיין בעינות עוזי אשר נובע כל השנה. בכל מקרה, מראה נקודות הנביעה מרענן אם לא את הגוף אז את הנשמה. היערות שבתוכם נטייל הם שילוב בין חורש טבעי לאזורים המיוערים בעצי מחט על ידי קק”ל.

חבל ארץ: מבואות ירושלים

נקודת התחלה: ליד מושב עמינדב

נקודת סיום: ליד מושב עמינדב

מפת סימון שבילים: מפה מספר 9- מבואות ירושלים

שילוט והכוונה במסלול: סימון שבילים ירוק, בדרך חזרה בשביל לא מסומן.

נקודות ציון: (1620, 11290)    (Lng:35.12797999131944  Lat:31.751046956468894)

גישה לאזור המסלול: רגל

עונות מומלצות: כל השנה, גם בקיץ בגלל מקורות המים הרבים איתם באים במגע במהלך המסלול וכן היותו מסלול מוצל יחסית.

משך המסלול: כשלוש שעות

מאפייני המסלול: זהו מסלול מלא בפינות חמד, הוא מיוער ומוצל ברובו. נעבור בו ממעיין אחד לאחר ומבריכה אחת לאחרת. רוב המסלול הוא מישורי ובדרכים נוחות. יער עמינדב חרוש בדרכים סלולות לנוחיות המבקרים. ישנן גם פינות לפיקניק בהן ניתן לעצור ולערוך פיקניק. זהו מסלול טיול מעניין ומגוון שמאפשר להנות הן מן הטבע, הן ממעשה ידי אדם בעת העתיקה יותר והן ממעשה ידי אדם בעת החדשה. במהלך מסלול הטיול מתגלה אזור ירושלים במלוא תפארתו. השילוב של מים, צמחיה מגוונת ועשירה, נוף הררי ושבילים נוחים הוא שילוב אופטימלי.

רמת קושי: קל- בינוני

אורך המסלול בק”מ: כ- 3 ק”מ.

איך להגיע: נוסעים בכביש מספר 1 עד מחלף הראל, שם פונים דרומה לכיוון כביש 3965. מגיעים לצומת הר איתן ופונים בו שמאלה לכביש 395 ולאחר מכן בצומת כרם פונים ימינה לכביש 386 ומיד לאחר מכן לכיוון הדסה עין כרם לפי השילוט. עוברים את בית החולים ופונים לכיוון הישובים אורה ועמינדב לאורך כביש 3877. בכניסה לישוב עמינדב פונים שמאלה ולאחר מכן ימינה אל יער עמינדב וחורבת סעדים. ממשיכים עוד כמה מאות מטרים עד לחניון פיקניק קטן שם מחנים את הרכב.

נגישות לנכים: המסלול אינו נגיש לנכים או עגלות ילדים.

מקום לפיקניק: בחורבת סעדים בתחילת המסלול ישנם שולחנות פיקניק כך שניתן לפתוח את הטיול בפיקניק.

לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול

כניסה: חינם

חניה: חינם

קליטה בקשר: תקינה

נקודת מילוי מים: אין. יש להגיע מצויידים.

אזהרות למפגעים במסלול: יש לשים לב בכניסה לבריכות.

מקומות להפסקה במסלול: ניתן לעשות הפסקות במקומות שונים במהלך המסלול כי רוב הדרך מיוערת ומוצלת. מקומות בולטים להפסקה הם עינות עוזי בו ישנה בריכה בה ניתן לטבול ועין תמר .

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: הצמחיה באזור משלבת עצי חורש טבעי כמו אלה ארצישראלית, אלון מצוי, חרוב ושקדיות, יחד עם עצים שניטעו כמו חורשות אורנים, עצי פרי שניטעו בתקופות קדומות יותר ושרדו כמו תאנים, עצי זית, רימון, גפנים שמשתרגות ועוד. תחת העצים המעניקים מצילם ישנה פריחה עונתית של נוריות כמו נוריות אסיה או נורית ירושלים הצהובה. בחורף ישנה פריחה של רקפות בין הסלעים והכוכים הרבים המצויים בסביבה ושאותם נראה במהלך המסלול. באזורי המעיינות ישנה צמחיה המאפיינת אזורי מים כמו פטל קדוש היוצר סבך בלתי עביר לפעמים, נענע משובלת, טיון דביק ועוד. חורבת סעדים היא שמורת טבע ולכן אם יתמזל מזלנו נוכל לראות בעלי חיים מכרסמים שונים, דרבנים, ציפורי שיר ואפילו שועלים ותנים.

לינה מומלצת: באזור המסלול ניתן למצוא מקומות לינה הן בירושלים והן סביב לה. הנה כמה מקומות מומלצים:

מלון בוטיק אלגרה: אם אתם מעוניינים בפינוק אמיתי בסביבה ייחודית, מלון בוטיק אלגרה הוא מקום מצויין. המלון נמצא בעין כרם. עין כרם שומרת על צביון כפרי פסטורלי. שילוב של סביבה ייחודית שכזו יחד עם התנאים במלון הוא שילוב מנצח. במלון שבעה חדרים המציעים את כל התנאים, ובנויים בסגנון ייחודי הכולל קשתות והרבה אבן. עוד על מלון בוטיק אלגרה באתר ייחודי המשווה מלונות בארץ ובעולם.

מלון צובה: מלון צובה נמצא בלב הרי ירושלים. האווירה בו היא כפרית ונעימה. החדרים נוחים וגדוהלים וניתנים בו כל השירותים. בריכה ובריכת ילדים עומדות לרשות האורחים והחדרים מאובזרים היטב. עוד על מלון צובה באתר השוואת מלונות

מסלול: נתחיל את המסלול בחורבת סעדים. זהו מקום הידוע כמקום קדוש המשמש כמקום תפילה לשייח’ אשר על פי האמונה מרפא עקרות ומעניק פוריות. אם נרד מעט במורד המדרון נראה מערה אשר שימשה כבית בד ונכתשו בה זיתים על ידי אבני רכב ושכב. אבן השכב עדיין נמצאת במקום. בחורבת סעדים בולטים מספר עצי אלון גבוהים ורחבים במיוחד. חורשת אלונים וחרובים בליבה של קרחת יער יחד עם שולחנות פיקניק שבמקום מאפשרים למי שרעב כבר עכשיו לערוך כאן פיקניק לפני המשך המסלול. נמשיך עם סימון שבילים ירוק של קק”ל ונרד בטרסות אשר היום צומחים עליהן בעיקר אורנים ובעבר שימשו לגידולים שונים. נמשיך עוד כמה מאות מטרים ונגיע לעינות עמינדב. המעיינות רוב הזמן יבשים. מן המעיינות יוצאת מנהרה המובילה לבריכה אשר אוגרת את המים כאשר המעיינות מפכים. נמשיך בהליכה בתוך יער האורנים הנטוע על גבי הטרסות עד שנגיע לעינות עוזי. בדרך נראה מערות קטנות ועגולות. הן שימשו את תושבי האזור לאחסון כלי עבודה ומזון. נוכל גם לצפות מדי פעם בחלקים מתוך הנוף היפה של הר איתן ותל צובה והישוב אבן ספיר שבתיו מציצים פה ושם. עינות עוזי כוללים שני מעיינות כאשר אחד מהם נובע כל השנה. מי המעיין מוזרמים אל בריכה שניתן לשכשך בה מעט. הבריכה עמוקה דיה והמים קרים ומרעננים בעונה זו. מעינות עוזי נמשיך לכיוון דרום מזרח אל עבר עין תמר. עין תמר הוא מעיין קטן וחביב. ההליכה אליו נעשית לאורכו של ואדי גדול. כאן, לעומת  חלקו הראשון של המסלול, רואים טרסות שהשתמרו היטב. המדרגות ישרות ומשורטטות. נגיע לעין תמר. המעיין נקרא על שם תמר נתן, בחורה צעירה שנהרגה בעת טיול בחו”ל. המעיין אינו נובע באופן רציף, אך כאשר הוא נובע מימיו נאספים אל בריכה קטנה ועתיקה מהתקופה הביזנטית. ניתן לראות בקירות הבריכה שבחלקם השתמרו גומות קטנות ששימשו להשרצה של דגים. גם כאן ישנם שולחנות פיקניק למי שהעדיף לחכות עם הפיקניק לשלב מתקדם יותר של הטיול. לאחר ישיבה בעין תמר ושכשוך הרגליים בבריכה הקטנה נמשיך ונטפס על מנת להתחיל לחזור לרכב. אנו פורשים מהשביל הירוק בו הלכנו עד כה. ההליכה היא תחילה בתוך ערוץ הואדי לכיוון דרום. נמשיך בטיפוס בסדרה של מדרגות. מגיעים לדרך המתאימה לרכבי שטח ובה פונים ימינה. ממשיכים עם הדרך עוד כקילומטר אחד עד שמגיעים לחורבת סעדים. למי שרוצה להאריך את הטיול, ישנה אפשרות נוספת להמשיך מעין תמר לעין חנדק. סימונו של שביל ישראל והשביל הירוק ממנו פרשנו מובילים לעין שריג- בריכה עם מים נקיים ורדודים. השבילים ממשיכים ויורדים דרך היער אל הנקבות של עין חנדק. אלה הן שתי נקבות חצובות. אם מעוניינים ללכת בתוך הניקבות יש להצטייד בפנס. ירידה דרך הגיא של עין חנדק מובילה אל טרסה גדולה במיוחד שגובה כעשרה מטרים. היא בנויה אבנים ענקיות ונועדה ליצור אזור לגידול חקלאי. היא יוצאת דופן בגודלה. על אף שטרסות הן שכיחות והיוו בעבר שיטת חקלאות נפוצה, עדיין לא נראו כמעט טרסות בגודל כזה.

אטרקציות בסביבה:

קיפצובה: אם אתם מגיעים עם הילדים, ובמיוחד אם אתם נמצאים באזור יותר מיום אחד, קיפצובה הוא מקום נהדר להנות בו. זהו פארק מלא אקשן הנמצא בקיבוץ צובה שבהרי ירושלים. הפארק כולל מתקני ענק מתנפחים, מכוניות וסירות מתנגשות ועוד שפע הפתעות. הפארק ממוקם בשני מבנים מקורים כך שניתן לבקר במקום גם בשעות החמות בחודש אוגוסט.

מלוא הטנא: מרכז מבקרים חקלאי אורגני בישוב כרמי יוסף שלמרגלות הרי ירושלים. במקום נערכים סיורים במטע הזיתים, בבוסתן ובבית הבד. הילדים יתנסו בבציר ענבים ובקטיף של מגוון פירות העונה.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם