מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 8 דקותבנתה, כתבה וערכה: עינת מנדלבאום
העיר פיזה נמצאת בצפון איטליה בחבל טוסקנה המקסים. בגלל הנמל הגדול שהיה לה, פיזה נחשבה למרכז מסחרי חשוב מאוד בימי הביניים. היא נחשבה לאחת מארבע הרפובליקות הימיות של איטליה. האתר המוכר ביותר בפיזה המושך אליו תיירים רבים מדי שנה הוא מגדל פיזה הנטוי. היום לא ניתן כבר להיכנס אליו בגלל נטייתו שמקצינה עם הזמן אך הוא מהווה אטרקציה מרכזית. עם זאת, המגדל הוא לא האטרקציה היחידה של פיזה. יש בה אתרים נוספים הסמוכים למגדל, מוזיאונים, ישנו נהר הארנו אשר הליכה לצידו היא מהנה. בפיזה העתיקה היו חיים שוקקים לא פחות מהיום. בחפירות שנעשו בשנים האחרונות התגלו שרידי אוניות, חלקן עוד מלפני הספירה. מלבד האוניות עצמן שהן שריד מרתק, התגלו שרידים של תכולת האוניות כמו שרידי חיות בר, מה שמצביע על קרבות בעלי חיים שנעשו לשעשוע הקהל כמו ברומא וגם שרידי קרמיקה, זכוכית ועוד. כל אלה מראים על העושר והמרכזיות מהם נהנתה פיזה בתקופת האימפריה הרומית. גם לאחר תקופת האימפריה הרומית המשיכה פיזה להיות מקום מרכז בזכות הנמל שלה. בפיזה הוקמה אוניברסיטה שנחשבת לעתיקה מאוד. היא הוקמה עוד במאה ה- 14. מאוחר יותר התפרסמה פיזה גם בזכות המדען שנולד בה- גלילאו גליליי, אשר על שמו נקרא גם נמל התעופה של העיר. מלבד האזור שבו נמצא מגדל פיזה והקתדרלה המפורסמת שלה, בפיזה אזורים נוספים שהבילוי בהם מהנה לא פחות. האוניברסיטה של פיזה היא אחת האוניברסיטאות העתיקות ביותר בעולם. עד היום פיזה היא עיר אוניברסיטאית המושכת סטודנטים וצעירים רבים אליה. ניתן לראות ולהרגיש את הרוח הצעירה השורה בעיר בין המבנים העתיקים והיפהפיים שלה, בין המוזיאונים המלאים ביצירות אמנות ובין הכנסיות שלה. לאורך נהר הארנו, ישנן שלל כיכרות רחבות ידיים ההומות צעירים שבאים לשבת באחד מבתי הקפה. פיזה היא עיר קסומה ומיוחדת הממוקמת גם באזור מקסים המלא בעיירות קטנות שאת הביקור בהן ניתן לשלב במהלך שהותכם בפיזה.
–
אז מתחילים במסלול הטיול בפיזה
מתי להגיע לפיזה
מזג האויר נוח בפיזה כל ימות השנה. החורף בפיזה הוא קר אך ביחס למקומות אחרים באירופה הוא בהחלט נעים ואינו יורד אל מתחת לאפס, דומה לחורף ישראלי, אך חורף ישראלי אמיתי. החורף הוא בהחלט עונה מיוחדת בפיזה כי זו אינה העונה המתויירת. האביב הוא עונה אידיאלית לביקור בפיזה. בעונה זו מזג האוויר נעים וחמים, הטמפרטורות מגיעות בשיאן אל לא יותר מ- 25 מעלות וזו אינה עונת השיא כך שהאתרים והעיר אינם עמוסים בתיירים. הקיץ הוא עונת השיא מבחינת התיירות. זו גם העונה החמה מכל הבחינות. הטמפרטורות מעט נעימות יותר מאשר בארץ אך יכולות להגיע גם ל- 30 מעלות. עם זאת, כפי שתראו בהמשך, בקיץ ישנם אירועים ופסטיבלים רבים במיוחד שהופכים את הביקור בעיר לחווייתי וצבעוני. גם הסתיו הוא נעים לביקור. הטמפרטורות בו דומות לאביב, אפילו מעט חמימות יותר. הסתיו הוא העונה שלאחר עונת השיא בה פיזה מתרוקנת בהדרגה מתיירים וניתן לחוות את העיר בצורה נינוחה ורגועה יותר. יש לקחת בחשבון כי אוקטובר נחשב לחודש הגשום ביותר לאורך השנה. ליקטנו כמה אירועים ופסטיבלים לאורך השנה. גם אירועים ופסטיבלים אלה יכולים להיות חלק מהשיקולים מתי להגיע לביקור בעיר:
קיץ:
פסטיבל Luminara: זהו הפסטיבל המקסים ואחד הבולטים בעיר הנערך ב- 16 ביוני ובו לאורך הארנו נדלקים אלפי נרות, ישנם מופעים וקונצרטים וגם זיקוקים צבעוניים המכניסים הרבה צבע לעיר.
תחרות שיט: למחרת, ב-17 ביוני, נערכת מדי ארבע שנים תחרות שיט צבעונית המכניסה לעיר הרבה מאוד אקשן ואזור הארנו מתמלא כולו אנשים ואנרגיות.
הקרב על הגשר: ביום האחרון ביוני נערך הקרב על הגשר: בפסטיבל מלא תלבושות המדמה את תקופת ימי הביניים משוחזר קרב אופייני לאותם ימים עם אבירים ושאר גיבורים מאותם ימים.
חורף:
בחורף העיר כולה לובשת חג לקראת חג המולד. במרכז העיר נערך שוק חג המולד הצבעוני בו נמכרים קישוטים לעץ, מתנות ושאר אביזרים מיוחדים לחג לצד אוכל ושתיה המחממים את הבטן, משקאות מתובלים, מאכלים מתוקים ועוד. טיול בפיזה בחורף הוא חוויה מיוחדת במיוחד בתקופה הקודמת לחג המולד ובחג עצמו.
אביב:
פסטיבל הפרחים: אחד הפסטיבלים הבולטים והצבעוניים הנערכים בפיזה באביב הוא פסטיבל הפרחים. פסטיבל זה נערך בחודש מאי. מזג האוויר הנוח מוציא אנשים רבים אל הרחובות, כולל הסטודנטים שנמצאים בחופשה, הפריחה לאחר החורף יפהפיה ופסטיבל הפרחים המביא שפע של פרחים ססגוניים אל העיר.
בסתיו אין אירועים בולטים בפיזה.
Piazza dei Miracoli: נתחיל את המסלול באזור בו מרוכזים האתרים החשובים והמפורסמים ביותר בפיזה- Piazza dei Miracoli. כאשר נכנסים אל הכיכר רחבת הידיים, המהווה את המרכז הדתי של העיר, ניתן לראות ארבעה מבנים בולטים וייחודיים אשר בכל אחד מהם נבקר במהלך הטיול. הראשון הוא כמובן מגדל הפעמונים הנטוי של פיזה, השני הוא הקתדרלה היפהפיה והמרשימה מבחוץ ומבפנים, השלישי הוא הבפטיסטריום (בית הטבילה) של פיזה והרביעי הוא הקאמפו סאנטו שנמצא בצידו הצפוני של הקאמפו. מקום זה שימש בעבר כבית עלמין והוא מעוטר פרסקאות צבעוניים. בעבר יצירות אמנות רבות עיטרו את המקום, היום נותרו רק שתיים עיקריות. הקאמפו סאנטו מוקף חומה וכולל מדשאה ירוקה ופתוחה. את כל המבנים יוצאי הדופן הללו תראו בכיכר. כעת, לאחר שהתרשמתם מן המראה הכולל של הכיכר המיוחדת הזו, זה הזמן לבקר באתרים המרכזיים שבה המסמלים את פיזה.
זמן שהיה בכיכר עצמה: כחצי שעה
שעות פעילות: כל הזמן
–
הבפטיסטריום: הבפטיסטריום( היגועה גם בשמה פיאצה דיי מיראקולי) או בית הטבילה הוא אחד המבנים המרכזיים והבולטים בקאמפו ובפיזה בכלל. הוא נבנה לראשונה ב- 1153 כשסגנון הבניה הוא סגנון רומנסקי. מאוחר יותר בנייתו המשיכה על ידי האדריכל פיזאנו והוא מעוטר גם ביצירות מאוסף היצירות המרשים של משפחת פיזאנו. בניית המבנה הסתיימה באופן סופי ב- 1363 כשנוספה למבנה גם הקתדרלה בסגנון גותי הסמוכה אליו. מבנה הבפטיסטריום הוא מעגלי ובשל האקוסטיקה המדהימה שבו מתקיימים בו גם קונצרטים. המבנה העשוי שיש מקושט ומעוטר כולו ביצירות בסגנון גותי ורומנסקי.
כתובת: 17 Piazza del Duomo
זמן שהיה: כחצי שעה
מרחק מתחנה קודמת: נמצא בכיכר עצמה.
שעות פעילות: אפריל- ספטמבר: 8:00-20:00, יתר השנה: 9:00-18:00
–
קאמפו סאנטו: הקאמפו סאנטו נמצא בחלקו הצפוני של אזור הקאמפו. גם הוא נחשב לאחת האטרקציות המרכזיות בכיכר. הקאמפו סאנטו שימש בעבר כבית עלמין ודרכו עברו תהלוכות לוויות. בעבר היה המקום מעוטר יצירות אמנות רבות. היום נותרו משלל היצירות שתי יצירות מן המאה ה- 14- “ניצחון המוות” ו- “יום הדין האחרון”. במעבר בו עברו תהלוכות הלוויות ניתן לראות פרסקאות צבעוניים המעטרים אותו. את הקאמפו סאנטו החלו להקים ב- 1277 והבניה הסתיימה ב- 1464. סביב “האדמה הקדושה” (פירוש הביטוי קאמפו סאנטו) ניתן לראות ארבעה מבנים שבתוכם וגם מחוצה להם ישנן קשתות. על קירות המבנים ניתן לאות ציורי קיר וגם סרקופגים רומיים.
כתובת: Piazza del Duomo, 23
זמן שהיה: חצי שעה עד שעה
מרחק מתחנה קודמת: נמצא בסמוך, כדקה הליכה.
שעות פעילות: נובמבר- פברואר: 10:00-17:00, מרץ: 9:00-18:00, אפריל- ספטמבר: 8:00-20:00, אוקטובר: 9:00-19:00.
–
הקתדרלה של פיזה: הקתדרלה מהווה אף היא את אחד המבנים הבולטים והחשובים ביותר בפיזה. מגדלי הקתדרלה חוצים את קו הרקיע של העיר ובולטים יחד עם המגדל הנטוי על רקע מבני העיר. הקתדלה, או הדואומו בולטת גם בלוחות השיש המהודרים המעטרים אותה בצבעי לבן, ירוק וורוד. תוך הכנסיה מפואר מאוד גם הוא. הכנסיה מעוצבת בסגנון רומנסקי וגותי. הקתדרלה נחשבת למבנה הבנוי בסגנון גותי הרביעי בגודלו בעולם. כשתיכנסו אל תוך הכנסיה תחושו בגודל העצום שלה. פסיפס ענק ומרשים המציג את ישו כמלך מוצג בתוך הכנסיה. את דוכן המטיפים שבכנסיה תכנן ג’ובאני פיזאנו אשר ראיתם יצירות מביתו המוצגות בבפטיסטריום. בנית הכנסיה מתחילתה ועד אחרון הפרטים שבה והבאתה לידי המבנה שהיא היום לקח לא מעט זמן. הבניה החלה במאה ה- 13 והסתיימה במאה ה- 15. בראש המבנה מבחוץ ישנו שעון אשר נראה שהמילים “איזה שעון בן חיל אשר איננו נח” מתוך שיר הילדים המפורסם נכתב בדיוק עליו- שעון זה עובד מאז 1443… אם ברצונכם לראות את נופה של פיזה מראש הכיפה תוכלו לעשות זאת אך קחו בחשבון שיש לעלות 463 מדרגות… (וגם לרדת…)
כתובת: Piazza del Duomo, 11-17
זמן שהיה: חצי שעה עד שעה
מרחק מתחנה קודמת: נמצאת ממש סמוך.
שעות פעילות: אפריל- ספטמבר: 10:00-20:00, נובמבר- פברואר: 10:00-12:45 ו- 14:00-17:00 (מלבד ימים מיוחדים כמו חג המולד בהם הכנסיה פתוחה ברצף), אוקטובר: 10:00-19:00 (במרבית הימים מלבד ימי חג), מרץ: 10:00-18:00 מלבד ימים מיוחדים. (לפרטים מדויקים על שעות הפעילות בדקו באתר הקתדרלה)
לפרטים נוספים על הקתדרלה של פיזה
–
המגדל הנטוי של פיזה: זה האתר שלו מחכים המטיילים המגיעים לפיזה- מגדל הפעמונים הנטוי והמפורסם שבזכותו פיזה הפכה לאתר תיירות כה מבוקש. המגדל ממוקם ממש בצמידות לקתדרלה בכיכר המפורסמת של פיזה. האדריכל שתכנן את בניית המגדל כמובן לא חלם שהמגדל יטה הצידה במשך השנים. אדמה לא יציבה במקום גרמה לשקיעת צידו האחד של המגדל ולכן גם להטייתו של המגדל הצידה. את השקיעה בצד אחד ניסו לתקן באמצעות הגבהת הצד השוקע. משנה לשנה הנטיה הולכת ומחריפה. את הקרדיט על תכנון המגדל לא יכול לקחת אדריכל אחד. בנייתו מתחילתו עד סופו נמשכה כמאתיים שנה, מן המאה ה- 12 עד המאה ה- 14 כשהיא מופסקת מספר פעמים בשל מלחמות שפרצו במקום. המגדל בנוי בסגנון רומנסקי כשכל קומה בנויה עמודים הניצבים בצורת מעגל וביניהם קשתות. בראש המגדל, בקומתו השמינית נמצא תא הפעמונים. אל ראש המגדל מובילות 297 מדרגות- לא מעט מדרגות אך עדיין עדיף על פני 463 מדרגות שבקתדרלה…
כתובת: Piazza Duomo
זמן שהיה: כשעה
מרחק מתחנה קודמת: נמצא בסמוך אליה.
שעות פעילות: אפריל- ספטמבר: 9:00-21:00 (מאמצע יוני עד סוף אוגוסט: 8:30-22:00), דצמבר- ינואר: 10:00-17:00 (בחג המולד 9:00-19:00), נובמבר ופברואר:9:40-17:40, מרץ: 9:00-18:00 (מלבד ימים מיוחדים, ראו באתר), אוקטובר: 9:00-19:00 (מלבד ימים מיוחדים).
–
כיכר קבליירי: זה הזמן לעזוב את כיכר הניסים של פיזה בה שוכנים מונומנטים מופלאים ולהכיר חלקים נוספים של העיר. נדרים ונטייל לאורך הארנו והכיכר הראשונה בה ניתקל היא כיכר קבליירי. הכיכר הייתה מרכזית מאוד בימי הביניים ובתקופת הרנסנס שופצה לבקשת בני משפחת מדיצ’י. בכיכר נמצא גם ארמון קבליירי לו נקדיש זמן נפרד לאחר שנטייל בכיכר עצמה. בכיכר שוכנת גם כנסיה חשובה אחרת בפיזה- כנסיית סן סטפן. לכיכר, אשר בה התגורר מסדר האבירים של סן סטפנו היה חלק חשוב לאורך השנים בחייה הפוליטית והאזרחיים של פיזה. הכיכר נחשבת לשנייה בחשיבותה בעיר לאחר כיכר הקתדרלה. את הכיכר מקשטת גם מזרקה ופסלים והיא תמיד הומה ושוקקת חיים.
כתובת: Piazza dei Cavalieri
זמן שהיה: חצי שעה עד שעה
מרחק מתחנה קודמת: כעשר דקות הליכה
שעות פעילות: כל הזמן
ארמון קבליירי: ארמון קבליירי היה ארמון האבירים. זה המקום בו הוכשרו אבירי מסדר סן סטפן. הארמון שופץ והורחב בתקופת הרנסנס, במאה ה- 16 ע”י וזארי. קורסי הכשרת האבירים בארמון נמשכו עד תחילת המאה ה- 19 בה החליט נפוליאון להפוך את המקום למכללה, Scuola Normale Superiore, אשר לימים הפכה לחלק מאוניברסיטת פיזה. הארמון המרשים מעוטר כולו בפסלים בשלל דמויות וצורות כמו גלגל המזלות ודוכסים שמשלו בחבל טוסקנה. גרם מדרגות כפול ומרשים מוביל אל הכניסה לארמון.
כתובת: 7 Piazza dei Cavalieri
זמן שהיה: כשעה
מרחק מתחנה קודמת: הארמון נמצא בכיכר.
שעות פעילות: את הארמון ניתן לראות מבחוץ בכל שעה.
לפרטים נוספים על ארמון קבליירי
–
הגנים הבוטניים: הגנים הבוטניים של פיזה הוקמו בסמוך לאוניברסיטה בשנת 1544. אלה הגנים הבוטניים העתיקים ביותר באירופה. הכניסה אל הגנים היא כמו כניסה אל תוך סיפור. הגנים מוקפים חומות אבן ובתוכם בריכות מים, חממות, אוספי צמחים נדירים כמו קקטוסים, ערוגות פרחים ומגוון רחב של צמחי מים. במקום ישנו גם מוזיאון בוטני בו ישנו אוסף של זרעים נדירים.
כתובת: 13 Via Luca Ghini
זמן שהיה: כשעה
מרחק מתחנה קודמת: כחמש דקות הליכה
שעות פעילות: אמצע ספטמבר- סוף מאי: כל יום מלבד ראשון, 9:00-18:00, יוני- אמצע ספטמבר: כל יום 9:00-19:00
מסביב לפיזה:
פיזה נמצאת בחבל טוסקנה, חבל ארץ קסום ומלא ביופי- גבעות משתפלות, כרמים ושדות וגם עיירות קטנות שנפלא לטייל בהן. כאשר נמצאים בפיזה אפשר לעשות טיולי כוכב לעיירות הנמצאות סמוך לפיזה, עיירות עם גגות אדומים, כנסיות ציוריו, רחובות וסמטאות מתפתלים ואווירה איטלקית אמיתית. מומלץ להכנס לרכב ולנסוע באופן ספונטני במרחביו של חבל טוסקנה, להכנס לכפרים וליקבים הרבים שבו ולטעום מבחר יינות, גבינות ומשאר תוצרי האזור. הנה שתי עיירות אשר חובה לשלב את הביקור בהן במהלך הטיול:
סיינה: סיינה היא אחת הערים היפות באזור ובאיטליה בכלל. זוהי עיר המשלבת בין סגנון ימי הביניים הכולל סמטאות צרות ורחובות תלולים המשתרעים על פני גבעות העיר לבין עיר מודרנית מלאה במסעדות קטנות ובתי קפה. בדומה לפיזה, גם בה ישנו אזור הקאמפו, הכיכר המרכזית המלאה בהיסטוריה וסיפורים. הכיכר המיוחדת בנויה בצורת מניפה המורכבת מתשעה “קפלים”, שהם סמל למועצת העיר שכללה תשעה חברים. הכיכר המרוצפת אבנים אדומות שוקקת חיים תמיד ומלאה במסעדות ובתי קפה הומים. בקרבת הכיכר נמצא ארמון העיר ומגדל השעון. מדי שנה נערך בקיץ מירוץ הסוסים המסורתי המהווה כבר שנים תחרות בין רובעיה השונים של העיר. מבניה הבולטים של העיר בנויים בסגנון גותי ורומנסקי, התקופה בה בלטה העיר ופרחה. סיינה ידועה גם באמנות שלה. בסיינה נולדה אסכולת האמנות שמטרתה הייתה לשמח את העם ולספק הנאה. מסיינה הגיעו מספר ציירים מפורסמים בתקופת הרנסנס. הקאמפו של סיינה נמצאת ממש במרכז העיר וממנה משתלחות שלוש גבעות המהוות את חלקי העיר. במבנה ארמון העיר נמצא גם המוזיאון העירוני שמומלץ לבקר בו. הקתדרלה של סיינה מזכירה במידת מה את הקתדרלה של פיזה ולא במקרה. תכנן אותה האדריכל המפורסם גובאני פיזאנו. מדרום לקתדרלה נמצאת גם גלריית ציורים המאגדת את יצירותיהם של מיטב אמני טוסקנה. ברחובותיה הראשיים של סיינה תוכלו לטייל בין ארמונותיהם של אצילי העיר וליהנות מטיול בעיר יפהפיה שנחשבה ליריבתה המושבעת של פירנצה במשך שנים.
סאן ג’ימיאנו: כבר הדרך אל סאן ג’ימיאנו היא מלאת קסם, דרך המתפתלת בין כרמים של גפנים וזיתים בתוך נוף טוסקני טיפוסי. סמל ההיכר של סאן ג’ימיאנו מציץ מדי פעם בין נוף הירוק- 14 המגדלים של העיירה, מגדלי אבן שנבנו עוד בימי הביניים. מגדלים אלה הם רק קומץ מתוך כמות המגדלים העצומה שקישטה את העיר באותם ימים- 74 מגדלים בסך הכל. העיירה זו היא עיירת ימי הביניים שהשתמרה היטב. היא מוקפת חומה ובעלת סמטאות אבן ציוריות ומתפתלות. הרחוב הראשי בעיירה הוא פורטה סאן ג’ובאני, רחוב תלול אשר לאורכו ישנן מסעדות, גלריות אמנות ועוד הפתעות. כמו בעיירות אחרות בטוסקנה, האזור השוקק חיים והמרכזי בעיירה היה הכיכר. בסאן ג’ימיאנו ישנה כיכר מרכזית המפוצלת למעשה לשתיים- כיכר הבאר וכיכר הקתדרלה (פיאצה דל דואומו). הקתדרלה בנויה בסגנון רומנסקי ובתוכה יצירות מרהיבות כמו פרסקאות המתארים את סיפורי התנ”ך והברית החדשה. בקרבת הקתדרלה נמצא המוזיאון העירוני שהיה בעבר בית העיריה. מן המוזיאון ניתן לטפס אל ראש המגדל ולצפות בנוף המרהיב של העיירה וסביבתה הירוקה.
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.