• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול מושלם ומומלץ של שבעה ימים מרהיבים במרוקו

דף הבית » מסלול טיול מושלם ומומלץ של שבעה ימים מרהיבים במרוקו

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 22 דקות

ויקיפדיה  הסכם ישראל–מרוקו הוא הסכם נורמליזציה בין ממלכת מרוקו למדינת ישראל בתיווך ארצות הברית עליו הוכרז ב-10 בדצמבר 2020. ההסכם נחתם ברבאט ב-22 בדצמבר 2020 וב-26 בינואר 2021 פתחה ישראל משרד קישור ברבאט וב-9 בפברואר 2021 פתחה מרוקו משרד קישור בתל אביב.

מרוקו (Morocco) היא שער הכניסה לאפריקה ומציעה למטיילים בה שלל חוויות. בטיול במרוקו תוכלו לבקר בערים עתיקות, בשווקים ססגוניים, ברכסי הרים מרשימים ובמדבר עוצר נשימה. מסלול הטיול הבא ייקח אתכם לשבעה ימים מרהיבים במרוקו, שמתאימים לאלה מכם שמעוניינים לחוות את כל גווניה של מרוקו. נקודת ההתחלה של המסלול שלנו הוא בעיר מרקש.

חשוב להדגיש – מסלול הטיול שנציג במאמר הוא בגדר הצעה בלבד. אתם מוזמנים לשנות אותו בהתאם לצרכים שלכם, להעדפותיכם וללוח הזמנים שלכם. בנוסף, המסלול אינו כולל את הטיסות הלוך וחזור ואינו כולל את זמן ההתאקלמות ביום הראשון במרוקו. אנא, קחו את הזמנים הללו בחשבון כשאתם מתכננים את הטיול שלכם.

מומלץ לקרוא – המדריך השלם למטייל העצמאי במרוקו.

מרוקו – היסטוריה על קצה המזלג:

ההיסטוריה של מרוקו מתחילה לפני כשלושת אלפים שנה עם הברברים, שהינם המתיישבים הראשונים שהגיעו ממרכז אפריקה השחורה והתיישבו באזור. עד היום, הברברים רואים עצמם כחלק בלתי נפרד ממרוקו. הרומאים, שהגיעו לאזור בשנת 146 לפנה”ס, כינו אותם “ברברים” כיוון שלא ידעו כיצד לדבר ביוונית או בלטינית.

האימפריה הרומית שלטה באזור עד שנת 428 לספירה ולאחר נפילתה, הגיעו במקומם שבטים גרמניים מסקנדינביה. שבטים אלו הביאו עמם את הנצרות והרסו את ערי החוף, שהיו תחת שליטתה של האימפריה הרומית. הברברים ניצלו את המומנטום ושבו להתיישב באזור.

כמאתיים וחמישים שנה מאוחר יותר, בשנת 670, הגיע לצפון אפריקה הכיבוש הערבי. בין היתר, השלטון הערבי השתלט גם על מרוקו, והדת השלטת התחלפה והפכה לאסלאם. ברברים רבים החלו להיטמע בערבים, אימצו את שפתם ואת חלק מאורחות חייהם. כך, אוחדו מספר שבטים והוקמו מספר שושלות ברבריות, ששלטו במרוקו במשך מאות שנים.

המצב החל להשתנות בשלהי המאה ה-19, כאשר סוחרים אירופאיים החלו לחדור לאזור. גרמניה, ספרד וצרפת החלו להקים מושבות במרוקו במטרה לנצל את משאביה הטבעיים הרבים ואת הערך האסטרטגי של מיקומה. בשנת 1912, צרפת הצליחה להשתלט על כל המדינה מלבד חלק קטן יחסית על החוף הצפוני, שהיה ועודנו תחת שליטתה של ספרד. נמל טנג’יר הוכרז כאזור בינלאומי. למזלם של נשי מרוקו, המושל הצבאי הצרפתי הראשון העריך מאד את התרבות הערבית והתנגד להרס הערים העתיקות. הוא הורה להקים ערים חדשות לצידן של העתיקות. המושלים הצבאים, שבאו לאחר מכן, פחות התחשבו בתושבים המקומיים והגבירו את קצב ההתיישבות הצרפתית בהרי הריף, שנמשכים לאורך חוף הים התיכון.

לאחר מלחמת העולם השנייה, הסולטן מוחמד החמישי יזם את הקמתה של מפלגת איסתיקלאל, שהביאה בסופו של דבר לעצמותה של מרוקו.

דברים שכדאי לדעת לפני שמגיעים למרוקו:

איך מגיעים? הדרך הנוחה ביותר להגיע במרוקו היא באמצעות טיסה לקזבלנקה או למרקש.

איך מתניידים? קל יחסית להתנייד ברחבי מרוקו ואם אתם מתכוונים לבקר באזורים פחות מתויירים, אתם תמיד יכולים לשכור רכב. הערים המרכזיות של מרוקו מחוברות ביניהן באמצעות מסילות רכבת ומרושתות בצורה נוחה בתחבורה ציבורית.

מתי כדאי להגיע? האקלים משתנה במרוקו בהתאם לאזור שבו אתם נמצאים. אך, באופן כללי, העונות המומלצות ביותר לביקור במרוקו הן אביב (מאמצע מרץ עד מאי) וסתיו (מספטמבר עד אוקטובר). בעונות אלו, מזג האוויר הוא לרוב חמים ונעים. האזורים שלאורך החוף נעימים לאורך כל השנה.

המטבע המקומי: המטבע המקומי הוא הדירהם המרוקאי (MAD). שקל אחד שווה כ-2.7 דירהם מרוקאי. כרטיסי אשראי מתקבלים בערים הגדולות בלבד, לכן חשוב להצטייד בכמות מספקת של שטרות.

החשמל: המתח החשמלי הוא 220 וולט, 50 הרץ. השקע הנפוץ הוא שקע מסוג C, עם שני חורים עגולים. מומלץ להצטייד במתאם חשמלי.

השפה: השפה הרשמית במרוקו היא השפה הערבית. הערבית המרוקאית קיימת בעיקר במערב מרוקו והינה סוג של שילוב בין השפות הברבריות והערבית.

השעה: מרוקו נמצאת באזור הזמן UTC וקיים בה שעון קיץ בדומה לישראל. במהלך החורף, השעה במרוקו מקדימה את ישראל בשעתיים.

אזור החיוג: +212.

מומלץ לבדוק עם מרפאת המטיילים האם יש צורך בחיסונים לטיול שלכם במרוקו. חשוב גם לבדוק לגבי הוויזה.

כל שירותי התיירות המומלצים למטייל במרוקו

 

מסלול הטיול המומלץ במרוקו (על קצה המזלג):

היום הראשון – מכירים את מרקש:

מרקש (Marrakech) היא העיר הרביעית בגודלה במרוקו. לאורך השנים, היא זכתה במספר כינויים. אחד מהם הוא “העיר האדומה”, על שם צבעם האופייני של בנייני העיר העתיקה. השני הוא “פריז של מרוקו”, בזכות פניני האדריכלות הרבות הנמצאות בתוכה. מאז שנת 1985, היא מוגדרת כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק”ו. יום הטיול הראשון שלכם במרוקו ייקח אתכם בין כמה מפניני האדריכלות של העיר, דרך מוזיאונים מרתקים והרובע היהודי הססגוני.

אם אתם רוצים לחוות את המירב מהעיר וגם להכיר לעומק את ההיסטוריה שלה, כדאי להזמין סיור עם מדריך פרטי, שייקח אתכם לכל המקומות החשובים במרקש.

התחילו את הבוקר בכיכר ז`מע אל-פנה (Jemaa El Fna) – הכיכר הגדולה הזו, שניצבת בפתח העיר העתיקה של מרקש, היא נקודת פתיחה מצוינת ליום שלכם. במקום הזה תוכלו לשוטט בין שפע של דוכנים ססגוניים, לצפות במספרי סיפורים ובמוזיקאים ואם תרצו, גם לשלם עבור מגדת עתידות. אם עוד לא אכלתם ארוחת בוקר, תוכלו לעצור גם באחד מבתי הקפה שמסביב לכיכר וליהנות מארוחה קלה לפני שאתם ממשיכים ביום.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין חצי שעה לשעה, בהתאם לרמת העניין שלכם.

המשיכו למסגד קוטוביה (La Koutoubia) – המסגד הזה, שהמינרט שלו מתנשא לגובה של כ-77 מטרים, הוא נקודת הציון המפורסמת ביותר במרקש והמסגד הגדול ביותר בעיר. אגדה מקומית מספרת שבתחילה, מי שהתקבל לתפקיד המואזין של המסגד היה צריך להיות עיוור, כיוון שהמינרט השקיף לעבר הרמון המלך. אנשים שאינם מוסלמים אינם מורשים להיכנס, אך עדיין, כדאי לעבור ולהתרשם מבחוץ מהמבנה הגדול, שנבנה בראשית המאה ה-12 ונחשב לאחת מיצירות המופת של האדריכלות של שושלת האל-מוואחידון.

כמה זמן מומלץ לבקר? מספיק זמן כדי להתרשם מהמבנה החיצוני של המסגד.

איך תגיעו? מסגד קוטוביה נמצא במרחק כ-950 מטרים מכיכר ז`מע אל-פנה. כדי להגיע, צאו מהכיכר דרומה על רחוב Rue Moulay Ismail והמשיכו ישר עד הפנייה ימינה לרחוב Avenue Hommane Al Fatouaki. פנו בפנייה השלישית ימינה ותוך זמן קצר תהיו למרגלותיו של המסגד. משך ההליכה הוא כ-10 דקות.

עצרו לביקור במוזיאון דאר סי סעיד (Dar Si Saïd) – אם אתם מתעניינים בתרבות ובאמנות המרוקאית, המוזיאון הזה הוא בשבילכם. המוזיאון נמצא בארמון מרוקאי עתיק ומכיל אוסף נפלא של מנורות שמן, תכשיטים, כלי קרמיקה, יצירות שיש ועורות רקומים. יש במוזיאון גם אוסף של שטיחים מרוקאים מרהיבים, מסגרות מיוחדות של חלונות ודלתות. הארמון עצמו, שבתוכו שוכן המוזיאון, הוא ארמון בן שתי קומות שהוקם בסוף המאה ה-19. יש בו מספר חצרות מקסימות, תקרות מגולפות בעץ, עיטורי אריחים וציורי קיר יפהפיים.

דמי הכניסה סבירים.

שעות הפתיחה: ימים רביעי עד שני בין השעות 10:00-18:00. המוזיאון סגור בימי שלישי.

כמה זמן מומלץ לבקר? כשעתיים-שלוש.

איך תגיעו? מוזיאון דאר סי סעיד נמצא במרחק כ-1.5 קילומטרים ממסגד קוטוביה. כדי להגיע, צאו חזרה לרחוב Avenue Hommane Al Fatouaki ופנו בה שמאלה. המשיכו עם הרחוב כשהוא מתעקל ימינה ולאחר העיקול פנו בפנייה השלישית שמאלה לרחוב Arset Moula Taoula. פנו ימינה ברחוב הזה והמשיכו בו עד למזלג. פנו שמאלה לרחוב Riad Zitoun Lakdim והמשיכו בו עד לפנייה השנייה ימינה לעבר רחוב Rue Riad Zitoun el Jdid. פנו שמאלה לרחוב זה ומיד לאחר מכן ימינה ושוב ימינה, עד שתגיעו למוזיאון. משך ההליכה הוא כ-15 דקות.

עשו סיבוב בארמון אל באהיה (Bahia Palace) – לאחר שביקרתם בארמון הצנוע של מוזיאון דאר סי סעיד, הגיע הזמן לבקר בארמון גדול ומרשים במיוחד – ארמון אל באהיה, שנוסד בשלהי המאה ה-19 בתור ארמון המגורים של הווזיר הגדול של מרוקו באותה התקופה. בארמון תוכלו לראות אריחים מרהיבים, תקרות מלאות בציורים וריהוט האופייני לארמונות המרוקאיים. מומלץ לעצור להתרשם מחצר השיש המפוארת וכן מחדרי החמאם המרשימים.

דמי הכניסה סבירים.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 9:00-16:45.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין שעה לשעה וחצי.

איך תגיעו? ארמון אל באהיה נמצא במרחק כ-600 מטרים ממוזיאון דאר סי סעיד. כדי להגיע, צאו ברחוב המוביל דרומה מהמוזיאון עד שתגיעו לרחוב Rue de la Bahia. ברחוב זה פנו שמאלה והמשיכו בו עד לפנייה ימינה לרחוב Djane Ben Chegra. המשיכו עם רחוב זה עד שייקח אתכם לארמון. משך ההליכה הוא כ-8 דקות.

בקרו בארמון אל באדי (Palais El Badi) – הארמון האחרון ביום הטיול הראשון שלכם במרוקו הוא ארמון אל באדי, או ליתר דיוק – בהריסות של ארמון אל באדי. הארמון נבנה בסוף המאה ה-16, בתקופת שלטונו של הסולטן אחמד אל-מנסור, שהיה הסולטן המפורסם ביותר מבין השושלת הסעדית. אולם, מהר מאד הארמון נהרס לאחר מותו של הסולטן בשנת 1603 ודעיכתה של השושלת. החומרים היוקרתיים, שבהם קושט הארמון, שהגיעו בחלקם מאיטליה, נבזזו. מומלץ לעלות לחומות הארמון כדי להתרשם מהמראות המרהיבים של העיר העתיקה.

דמי הכניסה זולים.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 9:00-18:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין שעה לשעה וחצי.

איך תגיעו? ארמון אל באדי נמצא במרחק כ-800 מטרים מארמון אל באהיה. כדי להגיע, צאו מהארמון דרומה לכיוון רחוב Avenue Imam El Ghazali ופנו ברחוב זה ימינה. מיד לאחר מכן, פנו ימינה לרחוב Trik Amiak Mkhaznia והמשיכו ישר עד שתגיעו לכיכר, בה פנו בפנייה הראשונה שמאלה. כשתגיעו לסוף הרחוב, פנו ימינה ותראו את ארמון אל באדי. משך ההליכה הוא כ-15 דקות.

סיימו את היום ברובע היהודי של מרקש (Mellah) – הרובע היהודי של מרקש נוסד במאה ה-16 והיום מאוכלס בעיקר במוסלמים. לאורך השנים, הוא היה המקום שאליו הגיעו ובו פעלו חכמים רבים, ביניהם רבי אברהם קורקוס ותלמדיו, רבי אברהם פינטו, רבי יצחק דלויה, רבי אברהם אזולאי, רבי שלמה עמאר ורבי שלום בוזגאלו. בסיום היום הראשון שלכם במרקש, אנו ממליצים לעשות סיבוב ברובע היהודי, לבקר בבית הכנסת הקטן, צלאת אל עזמה (Slat Al Azama synagogue) ולפקוד את בית הקברות היהודי (Miara cemetery), שבו קבורים אלפים מבני ובנות הקהילה היהודית של מרקש.

כמה זמן מומלץ לבקר? כשעתיים.

למידע נוסף אודות הרובע היהודי, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של הקהילה היהודית של מרקש.

בסוף היום תתמקמו במלון שלכם במרקש ותכינו את עצמכם ליום הטיול הבא.

אם עוד לא החלטתם באיזה מלון אתם רוצים להעביר את הלילה במרקש, הנה לכם כמה המלצות למלונות שווים:

  • מלון Riad Sadakaמלון זה מציע מחירים נוחים, נמצא במיקום מרכזי במרקש וכולל גם בריכת שחייה פנימית. יש גם בריכת ילדים. ארוחת הבוקר של המלון טעימה מאד וכוללת מגוון מנות מהמטבח המרוקאי. החדרים נוחים ונעימים. להשוואת מחירים עבור מלון זה – לחצו כאן.
  • מלון Riad Karmelaמלון זה אומנם קצת יותר יקר מהקודם, אך נמצא במרחק הליכה מכמה מהאטרקציות המרכזיות של מרקש ומספק מגוון שירותים, כגון סאונה, ג’קוזי ובריכת שחייה. זהו מקום מושלם לטיול של ירח דבש, כיוון שהמלון גם כולל סוויטות מיוחדות לירח דבש, הכוללות מגוון פינוקים. להשוואת מחירים עבור מלון זה – לחצו כאן.
  • אתר הנופש Four Seasons Resort Marrakechאם אתם מעדיפים להתרחק מהרעש וההמולה של העיר העתיקה של מרקש, אתם יכולים להעביר את הלילה באתר הנופש הזה, שמציע רמת אירוח של חמישה כוכבים. המלון כולל חדר כושר מאובזר, מספר בריכות שחייה, מרכז ספא, מועדון ילדים ועוד שלל שירותים. להשוואת מחירים עבור מלון זה- לחצו כאן.

היום השני – ממשיכים לחקור את מרקש:

ביום הטיול השני שלכם במרוקו תמשיכו להכיר את האטרקציות השונות של העיר מרקש. התחילו את הבוקר בשווקים התוססים של העיר, המשיכו לביקור במוזיאון מרקש, שנמצא באחד מהמבנים ההיסטוריים היפהפיים של המקום וסיימו בגנים המרהיבים של מאז’ורל. בסיום הסיור שלכם במרקש, המשיכו ליעד הטיול הבא במסלול, שנמצא במרחק כשעתיים ו-45 דקות נסיעה מהעיר.

פתחו את הבוקר בשווקים של מרקש (Marrakech Souks) – אחת מגולות הכותרת של מרקש היא השווקים התוססים וצבעוניים שלה, שנמצאים באזור העיר העתיקה, המכונה “מדינה”. כדאי להתחיל את היום בכיכר ז`מע אל-פנה, שבה התחלתם ביום הקודם ומשם להמשיך לאחת מהסמטאות הסמוכות לכיכר. השווקים פועלים בסמטאות השונות. כדאי לבקר בשוק הנעליים, בשוק הנגרים, בשוק העורות ובשוק הבשמים והתבלינים. הניחוחות, הצבעים והקולות יהממו אתכם. ואם תרצו, תוכלו גם לרכוש משהו קטן למזכרת. אך, זכרו שעוד יום ארוך לפניכם.

שעות הפתיחה: השווקים מתחילים לפעול סביב השעה 9:00 בבוקר ופועלים עד 19:30 בערב לערך.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין חצי שעה לשעה, בהתאם למידת העניין שלכם.

המשיכו לביקור במוזיאון מרקש (Musée de Marrakech) – זהו מוזיאון בעל אוסף מרשים של עבודות קרמיקה וטקסטיל מקומיות, מטבעות עתיקים ואמנות עכשווית. עבור רבים מהמבקרים, גולת הכותרת של המוזיאון היא המבנה שבו הוא נמצא. מדובר בארמון היסטורי, שנבנה בתחילת המאה ה-20 ושימש בעבר כמקום מגוריו של אחד משרי ממשלת מרוקו. הארכיטקטורה משלבת אלמנטים צפון אפריקאים ופורטוגזיים, ויש חצר פנימית מרשימה מאד, שבה נברשת גדולה ומיוחדת מאד.

דמי הכניסה זולים.

שעות הפתיחה: בין השעות 9:00-17:00. מאוקטובר עד מרץ, המוזיאון פתוח עד השעה 18:00 בלבד.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין שעה לשעה וחצי.

איך תגיעו? מוזיאון מרקש נמצא במרחק כ-800 מטרים מהשווקים של מרקש. כדי להגיע, חזרו לכיכר ז`מע אל-פנה וצאו ממנה צפונה דרך רחוב Souk Laksour. פנו בפנייה הראשונה ימינה ולאחר מכן בפנייה השנייה שמאלה לרחוב Souk Semmarine. המשיכו ישר עד הפנייה שמאלה לרחוב Rue Azbezt. המשיכו ברחוב זה עד שתראו את המוזיאון מצד ימין. משך ההליכה הוא כ-10 דקות.

בקרו בגני מאז’ורל (Jardin Majorelle) – הגיע הזמן לצאת קצת מהצפיפות של העיר העתיקה של מרקש וליהנות מהאווירה הפסטורלית הקיימת בגני מאז’ורל. הגנים הטרופיים הללו מלאים בעצי דקל, קקטוסים ושיחים שונים. הם הוקמו וטופחו על ידי הצייר מאז’ורל, שהגיע למרקש מצרפת הרחוקה מסיבות רפואיות. הוא ידוע בעיקר בזכות ציוריו, המתארים את חיי היומיום של המקומיים במרוקו. היום, סטודיו הציור הכחול של מאז’ורל, שניצב במרכז הגנים, משמש כמוזיאון המוקדש לאמנות המקומית

דמי הכניסה זולים.

שעות הפתיחה: ימי רביעי עד ראשון בין השעות 9:00-18:00. הכניסה האחרונה אפשרית בשעה 17:30.

כמה זמן מומלץ לבקר? כשעה.

איך תגיעו? גני מאז’ורל נמצאים במרחק כ-3.8 קילומטרים ממוזיאון מרקש. אם יש ברשותכם רכב שכור, כדאי להשתמש בו כדי להגיע למקום. אם לא, אתם יכולים לקחת מונית, שתגיע ליעד תוך כ-15 דקות. אפשרות נוספת היא כמובן ללכת ברגל, אך משך ההליכה הוא כחצי שעה.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של גני מאז’ורל.

המשיכו לעבר היעד הבא במסלול הטיול – קזבלנקה (Casablanca) – אחרי שנהניתם מטעימה קטנה של מרקש, הגיע הזמן להמשיך אל יעד הטיול הבא שלכם, קזבלנקה. העיר נמצאת במרחק כ-240 קילומטרים ממרקש. אם אתם מתניידים ברכב שכור, צאו ממרקש צפונה על כביש מספר N9 והתחברו לכביש מהיר מרקש (Marrakech Highway). המשיכו על כביש זה עד להשתלבות עם כביש A7 והמשיכו בו צפונה עד לקזבלנקה. משך הנסיעה הוא כשעתיים ו-45 דקות. יש גם אפשרות לעלות על רכבת במרקש ולנסוע לקזבלנקה. משך הנסיעה ברכבת הוא כשעתיים ו-40 דקות.

כשתגיעו אל מרקש, מומלץ להתמקם בבית המלון שלכם ולהכיר את הסביבה הקרובה. אם אתם מתבלטים באיזה בית מלון לבחור, הנה כמה המלצות לבתי מלון בקזבלנקה:

  • מלון ibis Casa Voyageursזהו מלון מודרני המציע אירוח ברמה טובה המתאימה לכל כיס. הוא קרוב לתחבורה הציבורית, נמצא במרכז העיר, כולל מסעדה, חנייה חינם וטרסה חיצונית נעימה. להשוואת מחירים עבור מלון זה – לחצו כאן.
  • מלון Kenzi Basma Hotelמלון זה מספק חדרים גדולים ונעימים במחירים סבירים. המלון נמצא במרכז העיר, במרחק הליכה קצר מהעיר העתיקה של מרקש. להשוואת מחירים עבור מלון זה – לחצו כאן.
  • מלון Sofitel Casablanca Tour Blancheגם המלון הזה נמצא במרחק הליכה מהעיר העתיקה של מרקש ונחשב לאחד ממלונות היוקרה של העיר. הוא כולל בריכה פנימית מחוממת וחדרים מרווחים ונעימים מאד. יש גם ארוחת בוקר מפנקת. להשוואת מחירים עבור מלון זה – לחצו כאן.

היום השלישי – מכירים את קזבלנקה:

קזבלנקה (Casablanca) היא עיר יחסית חדשה, שנמצאת על חוף הים האטלנטי והינה הבירה הכלכלית של מרוקו. בקזבלנקה תוכלו ליהנות מאווירה מטרופוליטאנית, שכנראה לא תמצאו באף עיר אחרת במרוקו, ולבקר במגוון מוסדות ואתרים מרתקים. יום הטיול השלישי שלכם במרוקו יתחיל באחת מהכיכרות המרכזיות בקזבלנקה. משם, תמשיכו ותבקרו בכמה מאתריה המרכזיים של העיר – קתדראלת הלב הקדוש מפוארת, השוק הישן של העיר, המסגד עם המינרט הגבוה בעולם וטיילת מרהיבה לאורך חוף הים.

אם תעדיפו לסייר בעיר במסגרת סיור מודרך – תוכלו להזמין מראש סיור מודרך בקבוצה קטנה בקזבלנקה, שכולל את כל האטרקציות המרכזיות של העיר. יש גם אפשרות להזמין את הסיור הזה בתור סיור פרטי.

ביום טיול זה מומלץ להישאר ללון במלון בקזבלנקה. להשוואת מחירים עבור מלונות מומלצים בקזבלנקה – לחצו כאן.

התחילו את הבוקר בכיכר מוחמד החמישי (Place Mohammed V) – כיכר מוחמד החמישי היא הכיכר המרכזית של קזבלנקה, כך שאין מקום טוב יותר להתחיל בו את הסיור בעיר. בנק מרוקו, הדואר המרכזי ומפקדת המשטרה – כולם נמצאים כאן. פסלו של המושל הצבאי הצרפתי הראשון במרוקו ניצב במרכז הרחבה כדי להוקיר לו תודה על בניית נמל קזבלנקה, הנמל הגדול ביותר במדינה.

כמה זמן מומלץ לבקר? כחצי שעה.

המשיכו לביקור בקתדראלת הלב הקדוש (Cathédrale Sacré Coeur)  – הקתדראלה המרשימה הזו נבנתה על ידי הצרפתים הקתוליים ב-1930. המקום נקרא קתדראלה, אך בפועל מעולם לא שימש כמקום מושבו של בישוף, מה שנחשב לקריטריון המרכזי הנדרש כדי לקרוא למקום קתדראלה. מאז שנות ה-50 של המאה ה-20, המקום אינו משמש עוד כמרכז דתי אלא כאתר תיירותי-תרבותי, שבתוכו נערכים מגוון ירידים ותערוכות. מומלץ להיכנס פנימה כדי להתרשם מהסגנונות האדריכליים השונים בתוך מבנה הקתדראלה. ניתן לעלות לראש המגדלים של הקתדראלה כדי ליהנות מתצפית פנורמית מהממת של העיר ושל האוקיינוס האטלנטי.

דמי הכניסה זולים.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 8:00-18:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין חצי שעה לשעה.

איך תגיעו? קתדראלת הלב הקדוש נמצאת במרחק כ-750 מטרים מכיכר מוחמד החמישי. כדי להגיע, לכן דרומה לאורך רחוב Hassan II ואז פנו ימינה שדרות Rachidi. אתם תראו את הקתדראלה לפניכם. משך ההליכה הוא כ-10 דקות.

עשו סיבוב במדינה הישנה (Old Medina) – כעת, הגיע הזמן לבקר באחד מהאזורים המרתקים בקזבלנקה – האזור ההיסטורי של העיר, הנקרא גם מדינה הישנה. באזור תוכלו לראות שאריות מהמצודות העתיקות ומחומות העיר הישנה, לאבד את דרככם בסמטאות הצרות והמתפתלות וכמובן, לשוטט בשוק הססגוני והתוסס. תוכלו למצוא כאן פריטי עור, שמנים שונים, בדים, תבלינים וענתיקות. אם עדיין לא אכלתם ארוחת בוקר, אתם יכולים לעשות זאת באחד מבתי הקפה הנמצאים באזור המיוחד הזה של העיר.

כדי להוציא את המיטב מהביקור שלכם במדינה הישנה, מומלץ לשכור את שירותיו של מדריך מקומי. תוכלו להזמין מראש סיור הליכה מרתק במדינה הישנה.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין שעה לשעתיים.

איך תגיעו? מדינה הישנה נמצאת במרחק כ-1.5 קילומטרים מקתדראלת הלב הקדוש. כדי להגיע, אתם יכולים ללכת ברגל צפונה לאורך רחוב Rue d’Alger, לפנות ימינה לרחוב Boulevard Hassan II ולהמשיך לאורך רחוב זה עד שתגיעו לאזור מדינה הישנה. משך ההליכה הוא כ-15 דקות.

בקרו במסגד חסן השני (Hassan II Mosque) – אחד מהאתרים המרכזיים במרוקו – אם לא המרכזי ביותר – הוא מסגד חסן השני, שידוע בזכות המינרט הגבוה ביותר בעולם, המתנשא לגובה 210 מטרים. המלך חסן השני הורה על בנייתו של המסגד בין השנים 1986 ל-1993. הסגנון האדריכלים מופע מאד מהסגנון המורי וכולל עיטורים מרהיבים, המגולפים בעמודים ובקירות המסגד. המסגד נמצא על פלטפורמה, שנבנתה מעל לאוקיינוס האטלנטי, ובנקודה מסוימת תוכלו להציץ מטה אל הגלים, דרך רצפה מפוארת מזכוכית. הביקור במסגד הוא במסגרת סיור מודרך.

יש להגיע בלבוש צנוע כדי לכבד את המקום. כמו כן, חל איסור לצלם את המסגד בוידאו.

דמי הכניסה זולים. ילדים בני 6 ומטה נכנסים ללא תשלום.

שעות הפתיחה: שעות הפתיחה משתנות מעט בהתאם לעונה, אך בדרך כלל הסיורים המודרכים במסגד מתחילים סביב השעה 9:00 בבוקר ומסתיימים סביב השעה 15:00. השעות משתנות בזמן הרמדאן.

כמה זמן מומלץ לבקר? כשעה.

איך תגיעו? מסגד חסן השני נמצא במרחק כ-1.5 קילומטרים ממדינה הישנה. כדי להגיע, התקדמו ברגל לכיוון צפון-מערב לאורך שדרות Sour Jdid עד שתראו את המסגד לפניכם. משך ההליכה הוא כ-20 דקות.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מסגד חסן השני.

עלו לראש מגדלור אל האנק (Phare d’El Hank) – המגדלור הזה, שנבנה בשנת 1919, הוא מהמבנים האיקונים ביותר בקזבלנקה. במשך שנים, הוא עזר לספינות לנווט את דרכן באוקיינוס. כדי להגיע לראש המגדלור, תצטרכו לטפס 256 מדרגות. אך אל דאגה – הנוף המהמם של העיר, הנשקף מלמעלה, ללא ספק שווה את זה.

הכניסה ללא תשלום, אך מצופה לתת טיפ לאדם שפותח לכם את המגדלור.

שעות הפתיחה: בעיקרון, מדי יום בין השעות 9:00-18:00. ייתכן שיהיה סגור, אם האדם שאחראי על פתיחת המקום לא הגיע.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין חצי שעה לשעה.

איך תגיעו? מגדלור אל האנק נמצא במרחק כ-3.2 קילומטרים ממסגד חסן השני. ניתן להגיע באמצעות הליכה של כ-40 דקות מערבה לאורך החוף, אך אם אתם רוצים לקצר את זמן ההגעה, אתם יכולים לעלות על מונית שתיקח אתכם אל היעד תוך כ-10 דקות.

העבירו את שארית היום באזור לה קורניץ’ (La Corniche) – אחר הצהריים, אנו ממליצים לעשות את דרככם לאזור לה קורניץ’, השוכן לצד חוף האוקיינוס האטלנטי ומציעה מגוון אפשרויות בילוי – מועדונים, מסעדות ובתי קפה, לצד מלונות מובילים. תוכלו להלך על חוף הים, לשאוף אוויר רענן ולסיים את היום באווירה רגועה וטובה.

איך תגיעו? אזור לה קורניץ’ נמצא במרחק כ-3 קילומטרים ממגדלור אל האנק. כדי להגיע, אתם יכולים להתקדם דרום-מערבה לאורך חוף הים עד שתגיעו אל טיילת החוף של לה קורניץ’, מה שייקח לכם כחצי שעה הליכה. אפשרות נוספת היא לעלות על מונית, שתיקח אתכם אל היעד תוך כ-5 דקות בלבד.

עם רדת הערב, תוכלו לעשות את דרככם חזרה למלון שלכם ולהתכונן לקראת יום הטיול הבא.

היום הרביעי – מכירים את מקנס וממשיכים לפאס:

ביום הטיול הרביעי שלכם במרוקו, אנו ממליצים לנסוע אל מקנס (Meknes), שנחשבת לאחד מארבע הערים הקיסריות של מרוקו. היא אף הוכרזה כאתר מורשת עולמית בשנת 1996. תקופת הזוהר של העיר החלה במאה ה-15, כאשר מלך מרוקו הכריז עליה כבירת מרוקו בשנת 1672. בתקופה ששימשה כעיר ביר של הממלכה, נבנו בה מספר רב של מבנים מונומנטליים, שניתן לראות עד היום.

כדי להגיע למקנס מקזבלנקה, מומלץ לשכור רכב. המרחק בין שתי הערים הוא כ-238 קילומטרים ומשך הנסיעה הוא כשעתיים וחצי, לכן מומלץ לצאת מקזבלנקה מוקדם ככל הניתן. צאו צפון-מזרחה על כביש A501, צאו ימינה לכביש A5 והמשיכו בו עד להתחברות מחודשת לכביש A501. המשיכו על כביש זה צפונה עד לפנייה ימינה לכביש N6 ולאחר מכן, פנו ימינה לכביש A2. המשיכו על כביש זה מזרחה כל הדרך עד למקנס. יש גם אפשרות להגיע ברכבת, אך הנסיעה אורכת כשלוש שעות וחצי.

התחילו את היום במאוזוליאום של אסמאעיל, מלך מרוקו (Mausoleum of Moulay Ismail) – זהו מהאתרים העמוסים ביותר במקנס ולכן מומלץ לבקר בו מיד עם הגעתכם למקנס. מדובר על קברו של אסמאעיל, מלך מרוקו, שהקים את מקנס והפך אותה לבירה של מרוקו לפני מאות שנים. המבנה שבו נמצא קברו נבנה עוד בזמן חייו. רק מוסלמים מורשים להיכנס אל החדר שבו נמצא קברו, אך אתם מוזמנים להיכנס לחדרים ולאולמות האחרים של המבנה, שמרשימים מאד בפני עצמם וכוללים מגוון אלמנטים אדריכליים יפהפיים.

הכניסה ללא תשלום, אך תרומה מתקבלת בברכה.

שעות הפתיחה: ימים שבת עד חמישי בין השעות 8:30-12:00 ו-14:00-18:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין חצי שעה לשעה.

התרשמו משער מנסור (Bab Mansour Laleuj) השער הזה, שהינו מהגדולים והמרשימים במרוקו, הוא שער הכניסה אל העיר העתיקה של מקנס. השער עומד מול כיכר אל-הדים, שנחשבת לכיכר הידועה ביותר במרוקו. השער נקרא “שער מנסור” על שם האמן הנוצרי המומר לאסלאם, שעיצב את דלת השער. מומלץ להצטייד במצלמה ולקחת כמה דקות כדי להתרשם מעבודת הקרמיקה המרשימה, שמעטרת את השער וכוללת מוטיבים אסלאמיים.

הכניסה ללא תשלום.

כמה זמן מומלץ לבקר? עד חצי שעה.

איך תגיעו? שער מנסור נמצא במרחק כ-1.2 קילומטרים מהמאוזוליאום של אסמאעיל, מלך מרוקו. כדי להגיע, אתם יכולים לעלות על מונית או ללכת ברגל כ-15 דקות.

המשיכו למוזיאון לאמנות האסלאם (Dar Jamai Museum) – במוזיאון זה תוכלו לא רק להתרשם מהאמנות האסלאמית, אלא גם לקבל הצצה אל אורח החיים של עשירי מרוקו בעבר. המוזיאון נמצא בתוך ארמון מפואר, שנבנה במקום בשנת 1882 כדי לשמש כמקום מגוריו של הווזיר העליון של הסולטן המרוקאי. מלבד החדרים המרשימים והריהוט המקורי שעוד נמצא כאן, תוכלו לראות גם מגוון מלאכות יד של אמנים מקומיים, ביניהם גילופי עץ, יצירות קרמיקה ותכשיטים.

לאחר הביקור במוזיאון, מומלץ לשבת לאכול ארוחת צהריים באחת מהמסעדות הסמוכות.

דמי הכניסה זולים.

שעות הפתיחה: ימים ראשון עד שני ורביעי עד שבת בין השעות 10:00-17:30. המוזיאון סגור בימי שלישי.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין שעה לשעתיים.

איך תגיעו? המוזיאון לאמנות האסלאם נמצא במרחק כ-350 מטרים משער מנסור. מדובר על כ-5 דקות הליכה.

עברו ליד שער חמיס (Khemis Gate) – זהו עוד אחד משעריה העתיקים של העיר מקנס. השער הזה נבנה במהלך המאה ה-17 וגם הוא, כמו שער מנסור, מעוטר בעיטורים מרהיבים. שווה לעצור לכמה רגעים כדי להתרשם ולהצטלם.

הכניסה ללא תשלום.

כמה זמן מומלץ לבקר? עד חצי שעה.

איך תגיעו? שער חמיס נמצא במרחק כ-750 מטרים מהמוזיאון לאמנות האסלאם. מדובר על כ-10 דקות הליכה.

המשיכו לביקור במוזיאון בורג’ בל קארי (Borj Bel Kari Museum) – המוזיאון נמצא בתור מגדל מצודה, שנבנתה כאן במאה ה-17 כחלק ממערכת ההגנה על הקסבה של הסולטן אסמאעיל. המוזיאון מכיל בתוכו אוסף מרשים של קדרות, כך שמומלץ להיכנס ולהתרשם.

דמי הכניסה זולים.

שעות הפתיחה: ימים ראשון עד שני ורביעי עד שבת בין השעות 9:00-16:00. המוזיאון סגור בימי שלישי.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין חצי שעה לשעה.

איך תגיעו? מוזיאון בורג’ בל קארי נמצא במרחק כ-650 מטרים משער חמיס. מדובר על כ-10 דקות הליכה.

סעו לפאס (Fez) – כדי להגיע לפאס ממקנס, מומלץ להשתמש ברכב שכור. המרחק בין שתי הערים הוא כ-54 קילומטרים ומשך הנסיעה הוא כשעה. צאו ממקנס על כביש N13 ופנו מזרחה על כביש A2. המשיכו על כביש זה כל הדרך עד לפאס. יש גם אפשרות לנסוע ברכבת ממקנס לפאס, משך נסיעה של כשעה. 

עם הגעתכם לפאס, אנו ממליצים להתמקם במלון ולהתכונן ליום הטיול הבא. אם אתם מתלבטים באיזה מלון להעביר את הלילות בפאס, הנה לכם כמה המלצות:

  • מלון Riad Laaroussaזהו מלון מומלץ במיוחד לזוגות, הרוצים ליהנות מהעיר פאז ובו זמנית להתפנק. החדרים של המלון מעוצבים עד הפרטים הקטנים ביותר וללא ספק מכניסים אתכם לאווירה של מרוקו. המלון כולל גם סאונה תורכית וטראסה יפהפייה בגג, שבה אפשר לנוח אחרי יום טיול ארוך. להשוואת מחירים עבור מלון זה, לחצו כאן.
  • מלון Riad-Boutique Borj Dhabמלון זה מציע חוויית אירוח של חמישה כוכבים ומתאים למשפחות ולזוגות. תוכלו ליהנות בו מטיפולים שונים ומעיסויים, ולמצוא שפע של מסעדות וברים בסביבה הקרובה. השוו מחירים למלון הזה כאן.

היום החמישי – מכירים את הרובע היהודי של פאס

פאס (Fez) היא העיר השנייה בגודלה במרוקו. פאס היא בעלת היסטוריה יהודית עשירה, שכן הקהילה היהודית התגוררה בה כמעט ללא הפסקה מייסודה של העיר בראשית המאה ה-9 ועד אמצע המאה ה-17. מיד עם הגעתה של הקהילה היהודית לפאס, היא זכתה למעמד מכובד ובעל השפעה בעיר. התרכזו בה מנהיגי העם, הסופרים והחכמים של מרוקו. אפילו הרמב”ם בחר להתגורר בפאס במשך מספר שנים. הפעילות הרוחנית והדתית הנרחבת של בני הקהילה היהודית בפאס הפכה את העיר לאחד מהמרכזים היהודיים המשמעותיים במרוקו. ביום הטיול החמישי שלכם במרוקו, אנו ממליצים להעמיק אל תוך הרובע היהודי של פאס, הנקרא מלאח (Mellah), ולהכיר את ההיסטוריה היהודית של העיר. כדי לחוות את האזור בצורה מיטבית, אנו ממליצים לשכור את שירותיו של מדריך טיולים מקומי.

התחילו בביקור בבית הקברות היהודי של פאס (Jewish Cemetery of Fez) – בית הקברות היהודי מפורסם מאד וניתן למצוא בו תיירים מכל רחבי העולם. בין היתר, קבורה כאן סוליסה הקדושה. סוליסה הייתה יהודייה, שחוזרה על ידי המושל האסלאמי, אך סירבה להתאסלם. הסירוב הזה הוביל לשיסוף גרונה.  מבית הקברות תוכלו ליהנות מתצפית מופלאה על הרובע היהודי.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין חצי שעה לשעה.

המשיכו לבית הכנסת איבן דנן (Ibn Danan Synagogue) – בית הכנסת הזה, שנבנה במאה ה-17, הינו מבתי הכנסת העתיקים והחשובים בצפון אפריקה. הוא נבנה על ידי מימון בן סידן, סוחר יהודי עשיר מהעיירה אית אסחאק. בשלהי המאה ה-19, בית הכנסת חודש והוענקה לו צורתו הנוכחית. בית הכנסת מכיל אוסף מרשים של תשמישי קדושה מרוקאים ונחשב למונומנט היסטורי של העיר פאס. אם אתם מגיעים ובית הכנסת סגור, נסו ליצור קשר בטלפון  +964 772 543 3321.

יש דמי כניסה סמליים.

כמה זמן מומלץ לבקר? כחצי שעה.

איך תגיעו? בית הכנסת איבן דנן נמצא במרחק כ-600 מטרים מבית הקברות היהודי של פאס. כדי להגיע, הקיפו את בית הקברות ממערב ופנו ימינה לרחוב Rue Bou Ksissat. המשיכו על רחוב זה עד שתראו את בית הכנסת מצד ימין. משך ההליכה הוא כ-10 דקות.

בקרו גם בבית הכנסת צלאת אל פאסיין (Synagogue Al Fassiyine) – בית הכנסת הזה, שידוע גם בתור “בית הכנסת של התושבים”, כלומר של קהילת התושבים, שהיו חלק מיהדות המזרח העתיקות ודוברות הערבית. בית הכנסת קם ככל הנראה בין המאה ה-13 למאה ה-15 ונחשב לעתיק ביותר מבין בתי הכנסת במרוקו. בשנת 1646, הסולטן מוחמד ה-13 הורה להרוס את בית הכנסת, אך אנשי הקהילה סירבו לוותר עליו, התפללו בו תפילת מנחה מדי יום וכך הצליחו להציל את עמודיו ואת כתליו. מסוף שנות ה-50 של המאה ה-20, אנשי הקהילה הפסיקו להתפלל בו באופן סדיר והוא שקע בהזנחה. לאחר תהליכי שיקום ושימור, הוא שב לפעילות בשנת 2016 ופתוח גם למטיילים.

כמה זמן מומלץ לבקר? כחצי שעה.

איך תגיעו? בית הכנסת צלאת אל פאסיין נמצא במרחק כ-150 מטרים מבית הכנסת איבן דנן. כדי להגיע, כל שעליכם לעשות הוא לצאת אל הרחוב הראשי, לפנות ימינה ובסמטה הבאה לפנות שמאלה אל בית הכנסת. משך ההליכה הוא דקות ספורות.

התרשמו משער סמרין (Semmarin Gate) – שער מרשים זה היה במקור שערה הדרומי של העיר העתיקה של פאס, אך בשלב מסוים, כשהעיר הלכה והתרחבה, הפך לשער בתוך תחומה של העיר העתיקה. בתרגום לעברית, שמו של השער הוא “שער מפרזלי הסוסים”. הוא נקרא כך, משום שחנויות של מפרזלי סוסים עמדו בקרבת מקום בעבר. השער הוקם כחלק ממערכת הביצורים שהקים הסולטן אבו יוסוף יעקוב בן עבד אל חק בשנת 1276.

כמה זמן מומלץ לבקר? כמה דקות. העיקר שתספיקו להתרשם מהמבנה של השער.

איך תגיעו? שער מסרין נמצא במרחק כ-170 מטרים מבית הכנסת צלאת אל פאסיין. כל שעליכם לעשות הוא לצאת אל הרחוב הראשי, לפנות בו ימינה ולהמשיך ישר עד שתעברו את שער סמרין.

התרשמו מהחזית של הארמון המלכותי של פאס (Royal Palace of Fez) – הארמון אומנם לא קשור כל כך לקהילה היהודית, אך נמצא באזור, כך שמומלץ לעבור ולהתרשם מהמבנה החיצוני של הכניסה הראשית. ללא הזמנה מיוחדת, אין אפשרות להיכנס פנימה אל תוך הארמון. מדובר על הארמון המלכותי של מלך מרוקו בעיר פאס. המבנה הבסיסי של הארמון הוקם בשנת 1276, אך הוא הורחב ושופץ והיום, רובו מתוארך למאות ה-17 עד ה-20.

כמה זמן מומלץ לבקר? כמה רגעים. מספיק זמן כדי להתרשם משערי הכניסה ולהצטלם.

איך תגיעו? הארמון המלאכותי של פאס נמצא במרחק כ-2 קילומטרים משער סמרין. כדי להגיע, פנו ימינה בסמטה שאחרי שער סמרין ולאחר מכן שמאלה. המשיכו ללכת בסמטה זו עד שתגיעו למזלג דרכים, שם בחרו בדרך ההולכת שמאלה. בהמשך, פנו ימינה והמשיכו עד לפנייה שמאלה לרחוב Avenue de l’Unesco. כשתגיעו לשער מרשים נוסף ממערכת הביצורים של העיר, פנו שמאלה לרחוב Avenue Moulay Hassan והמשיכו ברחוב זה עד הפנייה השנייה ימינה. פנו בפנייה השנייה ימינה והמשיכו ישר עד שתגיעו לאזור המתחם של הארמון. בדרך, כמובן, אנו ממליצים להתרשם מהסמטאות של הרובע היהודי וליהנות מהאווירה המיוחדת. משך ההליכה הוא כ-25 דקות.

סיימו את היום מוקדם ותיהנו מהאווירה התוססת של פאס. תוכלו לשוטט קצת בשווקים הססגוניים, לאכול באחת המסעדות או פשוט לנוח קצת במלון שלכם.

היום השישי: מכירים את פאס לעומק

ביום הטיול השישי שלכם במרוקו, עשו סיבוב בעיר העתיקה של פאס. בקרו במרכז שבו מכינים וצובעים את העורות של פאס, הציצו לתוך מספר מוסדות אסלאמיים חשובים בעיר, עיברו דרך הרחוב הצבעוני ביותר בסביבה והתרשמו מהשער הכחול, שהינו השער הידוע ביותר בפאס. לאחר מכן, עשו את דרככם אל היעד הבא במסלול הטיול, הלאו היא העיר רבאט.

התחילו את היום בביקור במרכז הבורסקאים של פאס (Chouara Tannery) – השווקים של מרוקו מלאים במוצרי עור מרהיבים, שצבועים במגוון צבעים. האם חשבתם אי פעם כיצד צובעים את העורות הללו?  בבוקר היום הרביעי שלכם אנו ממליצים לכם להגיע לביקור במרכז הגדול והעתיק לצביעת עורות בפאס. המרכז הזה, שפועל באוויר הפועל, פעיל כבר אלף שנה לערך! תוכלו לראות כאן מספר רב של בריכות מלאות בצבעים מרהיבים ולראות את הבורסקאים והאמנים בעבודתם. הצבעים, אגב, מיוצרים מחומרי גלם טבעיים לגמרי. כך למשל, הצבע האדום מיוצר מפרחי פרג אדומים.

הכניסה אומנם ללא תשלום, אך כנראה שתצטרכו לשלם סכום סמלי כדי להציץ מבעד לחנויות העור שמסביב למתחם.

שעות הפתיחה: המרכז פתוח מדי יום בין השעות 8:00-19:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? כחצי שעה, מספיק כדי להוציא מהמקום צילום ראוי לרשתות החברתיות.

איך תגיעו? מרכז הבורסקאים של פאס נחבא היטב בסמטאותיה של העיר העתיקה. הוא נמצא ברובע Fes el Bali. אם מקומיים ניגשים אליכם ומציעים להראות לכם את הדרך לתצפית לעבר מרכז הבורסקאים, קחו בחשבון שאתם יצפו לקבל טיפ. לכן, מומלץ להגיע איתם להסכמות כספיות לפני שהם לוקחים אתכם אל היעד, כדי שלא תופתעו ממחיר גבוה לאחר מכן. אם אתם רוצים להגיע ללא עזרתו של מקומי, אנו ממליצים להגיע לחנות מספר 10, שממנה יש נקודת תצפית נהדרת על המרכז. גם חנות 64 מציעה נקודת מבט מרהיבה.

המשיכו להתרשמות קצרה מאוניברסיטת אל-קרוויין (University of Al Quaraouiyine) האוניברסיטה הוקמה בתור מדרסה אסלאמית בשנת 859 לספירה ובמהרה הפכה לאחד מהמרכזים החינוכיים והרוחניים המובילים בעולם המוסלמי. היא הפכה לחלק ממערכת האוניברסיטאות המודרנית של מרוקו בשנת 1963. יש הטוענים, שהיא מוסד ההשכלה הגבוהה הוותיק ביותר בעולם. מומלץ להציץ פנימה. המסגד שבו שוכנת האוניברסיטה הוא יצירת מופת של ארכיטקטורה אסלאמית. כיוון שהאוניברסיטה מתפקדת גם בתור מסגד, אין אפשרות לאנשים לא מוסלמים להיכנס פנימה ולהסתובב במתחמים השונים של המקום. לכן, יש אפשרות רק להציץ מבחוץ.

שעות הפתיחה: ימי שני עד חמישי בין השעות 8:15-16:00, שישי בין השעות 8:00-16:00. המקום סגור בימי ראשון ושבת.

כמה זמן מומלץ לבקר? מספר דקות, רק כדי להתרשם מהמבנה החיצוני ואולי להציץ פנימה.

איך תגיעו? האוניברסיטה נמצאת במרחק כ-450 מטרים ממרכז הבורסקאים של פאס. כדי להגיע, התקדמו צפונה על רחוב Rue chouara ופנו שמאלה לרחוב Rue Zenqat Blida. לאחר מכן, פנו שמאלה לרחוב Rue Derb Blida ולבסוף, המשיכו ישר על רחוב Rue Rhabt L’Qais עד לאוניברסיטה. משך ההליכה הוא כ-5 דקות.

המשיכו להצצה אל מדרסת אל אטרין (Al Attarine Madrasa) – המדרסה הקטנה הזו הוקמה במאה ה-14 במרכז הרוחני, בכניסה לשוק הבשמים והתבלינים של פאס. פירוש שמה הוא “מדרסת המבשמים”. גולת הכותרת של המדרסה היא החצר הפנימית שלה וקירותיה, המקושטים בשלל עיטורים של אמנים מהשושלת המרינית, ששלטה במרוקו במאות ה-13-15. הסולטנים של השושלת המרינית היו ידועים כפטרונים נלהבים של מדרסות, מרכזים ללימוד דתי.

דמי הכניסה זולים.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 8:00-18:00. אם מתקיים במקום אירוע דתי, המקום נסגר לביקורים.

כמה זמן מומלץ לבקר? כחצי שעה.

איך תגיעו? מדרסת אל אטרין נמצאת במרחק כמה צעדים מאוניברסיטת אל-קרוויין. המשיכו מהאוניברסיטה מעט צפונה, מהדרך שבה באתם, ותראו את המדרסה מצד שמאל, ברחוב הנקרא Rue Talaa Kebira. מדובר על דקה הליכה.

המשיכו לביקור במוזיאון גילוף עץ בפונדק הנגרים (Nejjarine Fondouk) – המוזיאון המקסים הה נמצא בתוך מבנה עתיק של חאן, שזכה לכינוי “פונדק הנגרים”. תוכלו למצוא כאן תצוגה מפוארת של גילופי עץ שונים, דלתות, תיבות ומסגרות של חלונות. החצר המרכזית של הפונדק, שמעוטרת בשלל גילופי עץ ואמנות סטוקו, שווה את מחיר הכניסה.

דמי הכניסה זולים.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 10:00-17:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין חצי שעה לשעה.

איך תגיעו? מוזיאון גילוף העץ בפונדק הנגרים נמצא במרחק כ-240 מטרים ממדרסת אל אטרין. כדי להגיע, התקדמו מערבה על רחוב Rue Talaa Kebira עד לפנייה שמאלה לרחוב Rue nejjaarine ובמזלג פנו ימינה לעבר המוזיאון. משך ההליכה הוא כ-5 דקות.

עיברו דרך רחוב הקשת בענן (Rainbow Street) – הרחוב הצבעוני ביותר בעיר העתיקה של פאס הוא רחוב הקשת בענן. רחוב זה צבוע בשלל צבעי הקשת ומלא בשטיחים צבעוניים, במראות, בצמידים ובאמנות מסוגים שונים. כל מה שאתם רואים ברחוב הזה הוא למכירה, כך שאם מתחשק לכם לעשות קצת קניות לפני סוף היום, אתם בהחלט יכולים להקדיש לרחוב כמה דקות.

כמה זמן מומלץ לבקר? כמה זמן שאתם צריכים כדי להתרשם מהצבעוניות של הרחוב.

איך תגיעו? רחוב הקשת בענן נמצא במרחק כ-900 מטרים ממוזיאון גילוף העץ בפונדק הנגרים. כדי להגיע, התקדמו לרחוב Rue nejjaarine והמשיכו בו צפונה עד לפנייה שמאלה לרחוב Rue Talaa Kebira. לאחר מכן, פנו שמאלה לרחוב Zkak lahjar והמשיכו בו עד שהוא הופך לרחוב Rue Talaa Sghira. המשיכו ישר ברחוב זה עד שתגיעו בסופו של דבר לחלק המכונה רחוב הקשת בענן.

למידע נוסף, בקרו בעמוד הפייסבוק של אמנות רחוב הקשת בענן.

המשיכו לביקור במדרסת בוא אינאניה (Bou Inania Madrasa) – מדרסה נוספת, ששווה ביקור, היא מדרסת בוא אינאניה, שהוקמה באמצע המאה ה-14 על ידי הסולטן המריני בוא אינאניה. מדובר באחד מהמבנים היפים ביותר במרוקו, כך שאם אתם אוהבים ארכיטקטורה, זהו ללא ספק המקום בשבילכם. המקום תפקד כבית ספר תיאולוגי עד שנות ה-60 של המאה ה-20.

דמי הכניסה זולים.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 9:00-17:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? כחצי שעה.

איך תגיעו? מדרסת בוא אינאניה נמצאת בסמוך לרחוב הקשת בענן, ברחוב Rue Talaa Kebira. מדובר על מרחק של דקות בודדות.

סיימו את הסיור בעיר העתיקה בשער הכחול (Blue Gate) – זהו שער הכניסה הידוע ביותר בעיר העתיקה של פאס. הצבע הכחול מייצג את צבעה של העיר פאס, שידועה בזכות הקרמיקה שלה, הצבועה בדגמים של כחול. כשיוצאים דרך השער, רואים שהצד השני שלו ירוק והוא מסמל את צבע האסלאם.

איך תגיעו? מדרסת בוא אינאניה נמצאת במרחק כ-350 מטרים מהשער הכחול. כדי להגיע, המשיכו מערבה על רחוב Rue Talaa Sghira והמשיכו עם רחוב זה גם כשהוא פונה ימינה והופך לרחוב ‫Boujloud‎. הישארו על רחוב זה עד שתגיעו לשער הכחול. משך ההליכה הוא כ-5 דקות.

סעו לרבאט (Rabat) – כדי להגיע לרבאט מפאס, מומלץ להשתמש ברכב שכור. המרחק בין שתי הערים הוא כ-210 קילומטרים ומשך הנסיעה הוא כשעתיים וחצי. צאו מפאס מערבה על כביש A2 עד לרבאט. יש גם אפשרות להגיע לרבאט באמצעות אוטובוס מפאס, שמשך הנסיעה שלו הוא כשלוש שעות.   

עם הגעתכם לרבאט, אנו ממליצים להתמקם במלון ולהתכונן ליום הטיול הבא. אם אתם מתלבטים באיזה מלון להעביר את הלילה ברבאט, הנה לכם כמה המלצות:

  • מלון Riad Meftahaמלון זה ממוקם ממש מחוץ לעיר העתיקה של רבאט ומעוצב בצורה מרוקאית אותנטית. הוא ידוע בזכות אנשי הצוות החביבים והמקצועיים וכן בזכות ארוחת הבוקר המצוינת, שכלולה במחיר הלינה. הוא נחשב לאחד מהמלונות הזולים ברבאט. להשוואת מחירים עבור מלון זה, לחצו כאן.
  • מלון Hotel Le Diwan Rabat – Mgalleryגם מלון זה נמצא במרחק הליכה קצרה מהעיר העתיקה של רבאט. הוא ידוע בזכות חדריו המודרניים והצבעוניים ובכלל, האווירה האמנותית של המקום. יש בו גם מסעדה נהדרת ומרכז ספא מפנק. להשוואת מחירים עבור מלון זה, לחצו כאן.

היום השביעי: עושים סיבוב ברבאט וממשיכים לקזבלנקה

ביום הטיול השביעי והאחרון שלכם במרוקו, אנו ממליצים לעשות סיבוב קצר בעיר רבאט (Rabat), שהיא עיר הבירה של מרוקו. התחילו את היום בביקור בחלק העתיק של צ’לה, תמשיכו לביקור בכמה מהמונומנטים הגדולים של העיר ועשו סיבוב באחת משכונותיה היפות. בסיום היום, תוכלו לעשות את דרככם לקזבלנקה ומשם לעלות על טיסה חזרה לארץ.

פתחו את הבוקר בעיר המתים של צ’לה (Chellah) – עיר המתים הזו, שמתוארכת לימי הביניים, שוכנת על גבי עיר רומית עתיקה בשם צ’לה, שהוקמה במקום במאה ה-1 לספירה וננטשה כמאה שנים מאוחר יותר. היום, ניתן להלך בין השרידים השונים של העיר המוסלמית שהוקמה כאן במאה ה-14, הכוללים מסגדים ומבני מאוזוליאום מפוארים. יש גם חלקים מהעיר הרומית שנחשפו בחפירות ארכיאולוגיות, כך שאפשר לראות שרידים של בית מרחץ ומקדש. יש גם להקת חסידות, שהשתלטה על ההריסות השונות והקימה באתר מספר רב של קינים ענקיים.

דמי הכניסה זולים.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 9:00-17:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין שעה לשעתיים.

המשיכו למגדל חסאן (Hassan Tower) – אחד מהמבנים הידועים ביותר ברבאט הוא מגדל חסאן. הוא נבנה בתקופת שושלת אל-מוואחידון על ידי השליט דאז, יקוב אל-מנסור, שתכנן לבנות במקום מסגד מפואר. אולם, כאשר נפטר בשנת 1150, הבנייה הופסקה. מגדל חסאן, שמתנשא לגובה 45 מטרים, הוא הרכיב היחיד שנותר מהתוכנית המקורית של אל-מנסור. אפשר רק לדמיין את מה שתוכנן להיבנות כאן.

בסמוך למגדל נמצא גם המאוזוליאום של מוחמד החמישי (Mausoleum of Mohammed V). במבנה המפואר נמצאים קברי המלך המרוקאי, מוחמד החמישי, ושני בניו, המלך חסן השני והנסיך עבדאללה. המבנה נחשב לאחת מיצירות המופת של האדריכלות המרוקאית, כך ששווה להעיף מבט. למבקרים לא-מוסלמים אין אפשרות להיכנס פנימה, אבל אפשר להביט על המאוזוליאום מבחוץ.

שעות הפתיחה: את המגדל ניתן לראות מבחוץ. המאוזוליאום פתוח מדי יום בין השעות 8:00-18:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? כחצי שעה.

איך תגיעו? מגדל חסאן והמאוזוליאום נמצאים במרחק כ-2.8 מטרים מצ’לה. כדי להגיע, מומלץ להשתמש ברכב השכור שלכם או לעלות על מונית, שתיקח אתכם ליעד תוך כ-5 דקות נסיעה. יש גם אפשרות ללכת ברגל, אך משך ההליכה הוא כחצי שעה.

עשו סיבוב בקסבה אודאיאס (Oudaias Kasbah) – הקסבה היא מהאזורים התיירותיים המובילים של רבאט. בין החומות המבוצרות, שנבנו כאן במאה ה-11, נמצאת השכונה הנעימה והיפה של אודאיאס. מומלץ לשוטט ברחבי הקסבה בקצב שלכם, ליהנות מהסמטאות המתפתלות וממראה הבתים היפים. כדאי גם להגיע לרחוב Rue el Jamma, שם נמצא מסגד הקסבה, שנבנה בשנת 1150 ונחשב למסגד העתיק ביותר ברבאט. גולת כותרת נוספת, שכדאי לבקר בה, היא גני אנדלוסיאן (Andalusian Gardens). גנים אלו נוצרו בתקופת השלטון הצרפתי על רבאט וכוללים מגוון עצים ושיחים יפים.

כמה זמן מומלץ לבקר? בין שעה לשעתיים.

איך תגיעו? קסבה אודאיאס נמצאת במרחק כ-2 קילומטרים ממגדל חסאן והמאוזוליאום. כדי להגיע, מומלץ לעלות על מונית, שתיקח אתכם אל היעד תוך כ-5 דקות נסיעה.

סעו לקזבלנקה – המרחק מרבאט לקזבלנקה הוא כ-92 קילומטרים ומשך הנסיעה הוא כשעה. אם יש לכם טיסה לישראל מרבאט, אתם יכולים להישאר בעיר ולצאת בטיסה משם. אך, עדיף לחזור לקזבלנקה ולעלות על טיסה משם, כיוון שיש יותר טיסות שממריאות משם לישראל.

אנו מאחלים לכם חופשה נהדרת במרוקו וטיסה בטוחה חזרה הביתה!


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם