מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 3 דקותצילום תמונה ראשית: דורון ניסים
מסלול טיול זה באדיבות ובאישור רשות הטבע והגנים
גן לאומי מבצר יחיעם
גן לאומי מבצר יחיעם – נמצא בקיבוץ יחיעם. נוסעים מנהריה מזרחה, לכיוון מעלות (כביש מס’ 89). בצומת געתון פונים דרומה בכביש המוליך ליחיעם (כביש מס’ 8833).
מבצר יחיעם נמצא בתחום קיבוץ יחיעם, בגליל המערבי. בחורבותיו התיישבו בשנת 1946 מקימי הקיבוץ, שהפכו את קירות האדירים לעמדות מגן במלחמת העצמאות, כאשר היו נתונים במצור.
ככל הנראה היה המבצר חלק מנחלתו של “מבצר המלך” במעיליא. מאוחר יותר קנו אותו אבירי מסדר הטבטונים. הסולטן הממלוכי בייברס כבש את המבצר והרסו בשנת 1265.
רוב המבנים הנראים כיום הם מתקופתו של ד’אהר אל-עמר, השיח’ הבדווי שהשתלט על הגליל בשנות ה- 60 של המאה ה- 18. הוא בנה חומות חדשות, הקים מגדלים וחפר חפיר סביב המבצר.
הביקור בגן הלאומי יחיעם כולל צפייה בסרט המתאר את מאבק אנשי קיבוץ יחיעם במלחמת העצמאות.
מראש המבצר נראים הנופים המרהיבים של הגליל המערבי ולמרגלותיו עובר נחל יחיעם בתוך חורש יפהפה. בנחל יש מסלול טיול מסומן, אך מי שהולך בו, רצוי שידאג לרכב מאסף בסוף המסלול, סמוך ליישוב כליל.
שעות פתיחה: 17:00-8:00. טל’ 03-9033130. הכניסה בתשלום.
שביל הפסגה בשמורת הר מירון
לחניון שביל הפסגה – עולים מהמשך כביש 89, לפני צומת סאסא (בין סימני ק”מ 33-32) הכביש עולה לראש ההר ומגיע לחניון.
טיול בשביל הפסגה הוא סיור יפהפה בשביל הגבוה ביותר בגליל. השביל מקיף את פסגת הר מירון (1,208 מטרים) והוא מעניק תצפיות ממעוף הציפור על הגליל העליון, דרום לבנון והגולן. השביל עובר בחורש ים-תיכוני מפותח, שבו ייתכן מפגש עם בעלי חיים, בעיקר ציפורי חורש וסבך. באביב מתכסה האזור בפריחה מרהיבה.
השביל, שאורכו כקילומטר וחצי (סימון אדום), מתחיל בחניון וחוזר אליו. משך הסיור: כשעה עד שעה וחצי.
מירון: בית הכנסת הקדום וקבר רשב”י
לקבר רשב”י – מגיעים ממושב מירון, השוכן בצד צומת מירון (כביש מס’ 89).
בל”ג בעומר קשה להתקרב לכאן, אבל בפסח הרבה יותר נינוח ואפשר להתרשם מאווירת המסתורין השוררת במקום שבו קבורים רבי שמעון בר יוחאי (רשב”י) ובנו אלעזר. האתר שוכן בפאתי מושב מירון, מעט מדרום למושב (יש שילוט). המבנים, המקיפים את החצר, הם בני מאות שנים ובקברו של התנא האגדי אפשר תמיד למצוא אנשים שבאים להתפלל ולבקש ממנו בקשות.
מחכים למשיח
מעט מצפון לקבר רשב”י נמצאים שרידי מירון העתיקה ובראשם בית הכנסת המפואר, שנבנה במאה ה- 3 לספירה. זהו אחד מבתי הכנסת הגדולים בגליל. הוא מיוחד בכך שקיר אחד שלו חצוב מתוך הסלע הטבעי. הפתח המרכזי של בית הכנסת מכוסה במשקוף גדול, שנבקע מתישהו במהלך ההיסטוריה. האגדה אומרת שכאשר המשקוף הזה ייפול מעצמו, אות הוא שהמשיח בדרכו אלינו.
שמורת נחל עמוד
הכניסה לשמורת נחל עמוד נמצאת כ- 3 ק”מ מדרום לצומת מירון (כביש מס’ 866, בין סימני ק”מ 41-40).
דמיינתם פעם את גן עדן? בטח יצא לכם בדמיון משהו שדומה ל שמורת נחל עמוד: מים זורמים בין עצי דולב גדולים, גשרים עתיקים וטחנות קמח ישנות, עצי בוסתן וחורש ירוק של אלון מצוי. עצי הפרי אף מניבים פרי טעים בקיץ. שילוב בין צומח טבעי לבוסתנים מאפיין את מסלול הטיול בנחל עמוד עילי.
במבואה לשמורה פועלת תחנת מידע, שבה אפשר להתעדכן בנעשה בשמורה. יש מי שתייה, פינות ישיבה, שירותים ומזנון. בשמורה מסומנים כמה וכמה שבילים. השאירו לעצמכם שלוש-ארבע שעות של כיף במסלול יפה יורד דרך לעין יקים דרך משטרת עין תינה – מבנה משטרה בריטי נטוש ומוכה קליעים (סימון אדום). סימן ההיכר של המעיין הוא מבנה משאבות מבטון ועץ גדול של אגוז מלך, שממש מזמין לשבת בצילו. מהמעיין מומלץ להמשיך בעקבות אמת המים, דרך בריכת אגירה מעניינת ובוסתן משוקם, אל ערוץ הנחל.
השביל חוצה את הנחל בגשר אבן עתיק ומגיע לבריכות שכווי. זהו מקום נפלא. האפיק הזורם מתרחב לבריכות קטנות ורדודות, שעליהן מצלים עצי דולב גבוהים. ליד הבריכות נמצאים שרידי טחנת קמח.
מבריכות שכווי שבים לגשר שבו חצינו קודם את הנחל, אך עתה להמשיך היישר לפנים, על פי הסימון הכחול. השביל מגיע למפגש נחל עמוד עם נחל מירון ועולה בנחל מירון בחזרה לעין יקים. מכאן עולים למבואת השמורה בשביל שבו ירדנו לתחילת המסלול.
שעות ביקור: 8:00-17:00. הכניסה למסלולי השמורה עד שעתיים לפני הסגירה. הכניסה בתשלום.
לינה בחניון נחל עמוד
חניון הלילה שוכן סמוך למרכז המידע של השמורה. בחניון תמצאו שירותים ומי שתייה, שולחנות פיקניק ומשטחי לינה. תיאום לינה: מרכז חינוך והסברה גליל, טל’ 6934331-04.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.