מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 3 דקותקרדיט לתמונה של מבצר יחיעם מן האויר – לקוח מויקיפדיה. לשימוש חופשי
עריכה לשונית – דנה ברגר
כללי: מבצר יחיעם הוא מבצר מרשים בגודלו, הטומן בחובו סיפור מרתק על מלחמה, הישרדות, מצור ושחרור. עד היום ניתן לראות שרידים מהתקופות השונות לאורך ההיסטוריה בסביבת המבצר וחומותיו. לצד מגדלי האבן תוכלו להמשיך גם במסלול אל נחל יחיעם – מסלול אידאלי בעונה החמה, משום שהנחל מוצל וקריר – ולסייר בכפר כליל האקולוגי והמיוחד.
חבל ארץ: הגליל העליון.
נקודת התחלה: רחבת החניה ליד מבצר יחיעם.
נקודת סיום: במסלול המעגלי הקצר (למבצר) – רחבת החניה. במסלול הארוך (הכולל את הנחל) – ביישוב כליל.
מפת סימון שבילים: 2385.
נקודות ציון: 2667 – 1713
שילוט והכוונה במסלול: ירוק.
עונות מומלצות: כל השנה.
משך המסלול: כשעתיים וחצי.
מאפייני המסלול: מסלול רגלי או מסלול אופניים, מתאים למשפחות.
אורך המסלול בק”מ: כ 3.5 ק”מ.
כניסה: בתשלום.
טלפון לבירורים: 04-9856004
שעות כניסה: בימי הקיץ – שבעה ימים בשבוע בשעה 8:00-17:00, בחורף 8:00-15:00. ניתן להיכנס עד שעה טרם השעה המצוינת.
איך להגיע: נוסעים על כביש 89 ופונים בצומת געתון לעבר קיבוץ יחיעם. בכניסה לקיבוץ ניתן להבחין במבצר ולצדו – במתחם החנייה.
חניה: חניון המבצר.
נגישות לנכים: לא.
קליטה בקשר: תקין לכל אורך המסלול, למעט בערוץ הנחל.
נקודת מילוי מים בתחילת המסלול, בגן הלאומי.
אזהרות למפגעים במסלול: בימים גשומים (או מיד אחריהם) יש להיזהר מפני החלקה.
מקומות להפסקה במסלול: ניתן לעצור בנקודות שונות לאורך המסלול.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים: חורש ים תיכוני וצמחיית נחל לאורך הערוץ.
לינה מומלצת: בגן הלאומי מבצר יחיעם ישנה אפשרות ללינת לילה. בנוסף, ניתן למצוא מגוון מקומות באזור הר מירון. לרשימת מקומות לינה נוספים באזור.
פיקניק: ישנה חורשת פיקניק במתחם הגן הלאומי.
הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה – לחצו כאן
אטרקציות בסביבה: לחצו כאן לרשימת מסלולים נוספים באזור מירון.
מידע כללי:
במבצר יחיעם תמצאו שרידים של מבצר צלבני ועות’מני, שהוקם כחווה חקלאית מבוצרת, הכוללת שני מגדלים ואזור מגורים ביניהם. המצודה נמסרה למסדר הגרמני הטבטוני ב-1208, שהחזיק בה עד להריסתה ב-1265 על ידי הסולטן הממלוכי א-ט’טאהר בייבארס. עד היום ניתן לראות במבצר את סימני החריכה על החומות, זכר לתקופה ההיא.
השייח’ מאהד אל חוסיין שיקם את המבצר אחרי 500 שנים וב-1738 נכבש המקום על ידי דאהר אל עומר. בתקופת מרד הפלאחים, ב-1840, התבצרו המורדים, שהותקפו על ידי איברהים פחה.
מאוחר יותר שימש המבצר מקום התיישבות עבור מייסדי קיבוץ יחיעם, ובמלחמת העצמאות שימש לצרכי הגנה. בינואר 1948 הותקף הקיבוץ, לאחר שגדוד סורי חדר מכיוון לבנון, אך חרף העובדה שתושבי הקיבוץ היו כ-50 בלבד – לעומת 400 סורים בכוח התוקף – ספגו התוקפים אבידות רבות בנפש, לצד ארבעה תושבי יחיעם שנפלו בקרב. בתום מבצע זה עמד הקיבוץ בפני מצור במשך ארבעה חודשים, עד לשחרורו, חלק ממבצע ‘בן עמי’.
קיבוץ יחיעם הוקם ב-1946 והוא נקרא על שמו של יחיעם וייץ, מפקד בפלמ”ח שנפל ביוני 1946, בליל הגשרים, באזור גשר כזיב. זאת לאחר ששמו המקורי היה ‘קיבוץ הסלע’, כפי שקראו לו חברי השומר הצעיר, שייסדו אותו.
המסלול:
סיורנו מתחיל בכניסה למתחם. נטייל בין המגדלים, האולמות המרכיבים אותם והחומות סביב. שימו לב לשרידים מתקופות שונות – מימי הצלבנים, מתקופת התורכים וכן ממלחמת השחרור והמצור הקשה על יושבי קיבוץ יחיעם. ניתן לעלות אל המגדל הצלבני השלם ולהשקיף אל הגליל המערבי ואל נחל יחיעם.
לאחר התצפית נצעד בחזרה אל חניית המתחם ונמשיך לכיוון דרום (שמאלה), לעבר הוואדי. עם הגיענו לגדר, נמצא שער ונעבור דרכו אל הירידה לנחל בשביל ירוק. בעת הירידה יש להיזהר מפני החלקה, משום שהיא מעט תלולה אך בקצה הירידה נגלה ערוץ נחל מוצל ונעים. אם הגעתם לאחר ימי גשם תקבלו ערוץ רטוב, אך ברור ימות השנה הוא יבש. אם נמשיך לאורך הערוץ נגיע לכפר כליל האקולוגי, המיוחד והמרשים ביופיו.
בתי הכפר יושבים על 10-40 דונם כל אחד והשטחים נותרו טבעיים כשהיו. החשמל בכפר מופק באמצעות לוח סולארי או גז, כך שאכן, מדובר בכפר אקולוגי למדי. נמשיך בכפר עם הסימון הירוק על השביל שמעל הואדי ונחצה את הנחל לעבר הגדרה המזרחית. ניתן לעלות למרכז היישוב מנקודה זו, ללא קשר לסימון השבילים.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.