מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקות
מסלול הטיול והתמונות באדיבות ובאישור של רשות הטבע והגנים
גן לאומי מבצר נמרוד
גן לאומי מבצר נמרוד נמצא בצד הדרך העולה מבניאס לנוה אטי”ב (כביש 989, בין סימני ק”מ5-4).
כאן שוכן המבצר הגדול ביותר בישראל. הסיור במקום הוא חוויה בלתי שגרתית. מסלול הסיור עובר דרך שער אדיר, שמאחוריו מוצב משקוף ענק, הנושא כתובת מימיו של הסולטן הממלוכי בייבארס (מאה 13). בחפירות גם גילו אבן ועליה חרות ברדלס, שהיה סמלו של הסולטן. ממצא מעניין אחר, ליד מגדל השמירה של השער, הוא בית שימוש מאותה תקופה.
מסלול הסיור עובר בין מגדלי שמירה, מאגרי מים גדולים ואולמות ענקיים. במקום הגבוה במבצר נמצא מגדל העוז (דון ז’ון), שהוא מבצר בפני עצמו. מראשו אפשר לצפות במדרונות המיוערים של החרמון ובנחלים העמוקים שיורדים ממנו.
כדאי לצאת מהמבצר דרך מעבר הסתרים, הבנוי מאבני ענק. המעבר נמצא בחומה הצפונית, לא הרחק משער הכניסה. הוא מוליך את המטייל אל מחוץ לחומה בגרם מדרגות מפואר העובר בתוך מנהרה מרשימה. פתח המוצא הוסווה היטב מבחוץ.
תצפית הר בנטל
כתב אלי מערבי מהגולן
כביש הגישה למרומי הר בנטל יוצא כחצי ק”מ מדרום לכניסה לקיבוץ מרום גולן.
הר בנטל, המתנוסס מעל קיבוץ מרום גולן, מתנשא לרום של 1,165 מטרים מעל פני הים. כביש סלול מוביל לראשו של ההר, שהוא הר געש כבוי. ההר בנוי כולו טוף ובזלת ובו תופעה וולקנית מעניינת: לוע הר הגעש נסתם בתקופה מסוימת, וההתפרצות שבאה אחריה לא הצליחה לפרוץ את ה”פקק” ופרצה לוע חדש במדרון המערבי של ההר.
לאורך הכביש העולה לפסגה הוצבו שלטי הסבר על התופעות הגיאולוגיות הנראות בהר. מהפסגה, שבה פועל בית הקפה קופי-ענן, יש תצפית מרהיבה על החרמון, צפון הגולן, הגולן הסורי והרי דרום לבנון. שביל מסומן באדום יורד מהפסגה, במדרון הצפוני של ההר, עד למאגר בנטל. במדרון הצפוני צומח חורש מפותח של עצי אלון מצוי, אלון תולע, לבנה רפואי.
ניתן לקבל הסבר בעברית ובאנגלית על המקום במתקן הסברה אוטומטי המסביר על האתר ואף להשתמש במשקפת המוצבת במקום (מומלץ להביא משקפות אישיות).
ניתן להיכנס ולהתרשם מהבונקר הפתוח למבקרים, יורדים דרך במדרגות בכניסה לבונקר.
המלצה אישית, לבקר בנקודת התצפית לעת השקיעה.
במרומי הר בנטל נמצא בית הקפה הגבוה בישראל, 1165 מ`, מסעדת קופי ענן, מקופי ענן יש תצפית נוף מדהימה אל מרחבי סוריה, רמת הגולן, החרמון והרי הגליל.
ניתן גם לשבת במרפסת התצפית השקופה של המסעדה על כוס משקה חם או קר וליהנות מהנוף המדהים.
הנקודה הבולטת ביותר בתצפית בהר בנטל הוא הקיבוץ שנמצא בחיקו של הר בנטל, קיבוץ מרום הגולן.
זהו הקיבוץ הוותיק ביישובי הגולן והוא גם היישוב העברי הראשון מעבר לקו הירוק. הוא עלה הקרקע ב- 14 ביולי 1967 כגרעין מתיישבים מקרב קיבוצי החולה. כחודש לאחר סיום המלחמה. ראשית ישב הגרעין שהקים את הקיבוץ במחנה סורי נטוש בעלייקה (אתר ברק), לאחר מכן עבר לקונטרה. בין השנים 1969 ו-1973 הופגז היישוב פעמים רבות על ידי הצבא הסורי. במרץ 1972 עבר היישוב למיקומו הנוכחי. במהלך מלחמת יום כיפור פונה היישוב למשך הלחימה, ולאחר מכן הופגז שוב במהלך מלחמת ההתשה שלאחר המלחמה.
דגשי בטיחות
אסור לרדת מהתצפית וממקומות לא מסומנים, ההרים אביטל ובנטל ממוקשים.
איך מגיעים:
מצומת עמיעד לכיוון קריית שמונה על כביש מס` 90, בצומת מחניים לפנות ימינה לכביש מס` 91, סעו בכביש לכיוון צפון לרמת הגולן, בצומת השריון לפנות שמאלה לכביש מס` 978 ובצומת הבאה פנו ימינה לכיוון מרום גולן עד להגעה לצומת מעגלית, שמאלה זה לקיבוץ מרום גולן, ימינה זה לראש הר אביטל (לבסיס הצבאי) וישר זהו הכביש שחוצה את קרקעית הלוע של הר אביטל ומתחבר לכביש מס` 98.
לרוצים לעלות לתצפית בהר בנטל ול”קופי ענן” עליהם לפנות שמאלה ובצומת הבאה עפ”י השילוט ימינה בכביש המפותל עד לחניון ולנקודת התצפית.
לאלו הרוצים להגיע ללוע של הר אביטל, יש להמשיך ישר.
הר אביטל נקרא בערבית הר אבו א-נדא (“בעל הטללים”), על שם הקדוש הקבור בראשו. אבו נדא היה כמו חוני המעגל לתושבי הסביבה, שהאמינו בכוחו להוריד טל ומטר. כיום אי אפשר להגיע אל הקבר הקדוש – האזור חסום בבסיס צבאי ובשדה מוקשים.
הר בנטל מתנשא לגובה של 1171 מ`, ואילו הר אביטל מתנשא לגובה של 1204 מ`. הר אביטל והר בנטל אלו הם שני הרים שכנים, על הגדול שבניהם, הר אביטל לא ניתן לעלות מכיוון שהוא שטח צבאי (ישנו בסיס צבאי בראש ההר). אך על הר הבנטל ניתן לבצע תצפית נוף לעומק שטח סוריה, העיירה קונטרה, על רמת הגולן ועל צפון מדינת ישראל והחרמון.
לאלו השוכרים צימרים באזור, מומלץ לראות את “גלישת החלב” זהו ערפל לח וסמיך מכסה את הלוע של הר הגעש, התופעה מתחילה עם זריחת השמש ונמשכת עד לשעות הבוקר המוקדמות. מומלץ להתמקם על הכביש הצר (שאנו ממוספר) בין הר אביטל להר הבנטל, זהו הכביש שחוצה את קרקעית הלוע של הר אביטל ומתחבר לכביש מס` 98.
רכס בשנית ועין ג’וויזה
נקודת ההתחלה ברכס בשנית: כשני ק”מ מצפון לכניסה למושב אלוני הבשן פונים ימינה (מזרחה) מכביש 98 ועולים בדרך סלולה לתל חזקה. למרגלות התל נכנס השביל (סימון ירוק) דרך שער ברזל קטן לתוך החורש. נקודת הסיום ברכס בשנית: סימון השביל הירוק בצד הכביש, כקילומטר מדרום לכניסה למושב אלוני הבשן (כביש 98).
מסלול טיול באורך שלושה קילומטרים ברכס בשנית (הר חזק), בגבול המזרחי של הגולן. השביל (סימון ירוק) עובר בחורש יפה ומסתיים במעיין הכפר הנטוש ג’וויזה. אורך השביל כ- 3 ק”מ. משך הטיול כשעה וחצי. יש לדאוג לרכב בנקודת הסיום של המסלול.
לפני שמתחילים את המסלול הרגלי כדאי לנסוע עוד כ- 500 מטרים דרומה ולהעפיל לפסגת תל א-שעף אל-כביר. מראש המוצב, שהוא בלתי מאויש, יש תצפית מרהיבה על מישורי החורן הסורי, על כפריו הרבים, הפרוש למרגלות הרכס כמו על כף היד.
לכל אורך הדרך כמעט, נראה את בתי מושב אלוני הבשן, המשמשים כנקודת ציון בולטת בשטח. השביל תחילה שטחים מיוערים ופתוחים לסירוגין. לאחר שחוצים דרך עפר, רואים משמאל טרסה ארוכה ולידה עצים גדולים במיוחד. זה מקום יפה למנוחה. הטרסות מעידות שהאזור היה מעובד בעבר.
השביל מתעקל מעט ומגיע לחלקת שדה גדולה. לאחר שעוברים ליד מצוק בזלת ארוך, מגיעים לדרך עפר רחבה. כאן צועדים כ- 15 דקות ומגיעים למעיין המקסים של הכפר הצ’רקסי הנטוש ג’וויזה, הנובע בצל עצי צפצפה. מכאן ועד נקודת הסיום של הטיול נותרו רק 500 מטרים.
הערה: מי שאינו מעונין במסלול ההליכה אך רוצה ליהנות מהמעיין, יכול ללכת אליו מנקודת הסיום ולחזור לרכב.
שמורת טבע גמלא
הכניסה לשמורת טבע גמלא נמצאת מדרום לקצרין, בצד כביש “ציר המפלים” (כביש מס’ 808, ליד סימן ק”מ 22).
לסיור רציני בשמורת גמלא ראוי להקדיש לפחות ארבע שעות. השמורה משלבת אטרקציות שאין שני להן בישראל.
שרידי העיר גמלא – גמלא שוכנת במדרון תלול של גבעה הנמצאת בנוף מרהיב, בין הנחלים דליות וגמלא. לאתר מוביל שביל תלול, שהירידה בו נמשכת 20 דקות. לפני שיורדים לאתר, כדאי לצפות בו מפינת הנצחה לראשוני המתיישבים בגולן, המשקיפה על העיר ממעל. הסיור באתר עובר ליד חומת העיר ובין המבנים השונים. במיוחד מרשים מבנה בית הכנסת, שפעל עוד לפני חורבת בית המקדש. גמלא מרדה ברומאים ונפלה לאחר קרב קשה. ראשי החיצים ואבני הקלע הרבות שנמצאו כאן מעידים על כך.
מפל גמלא – שביל מסומן (סימון אדום) פונה צפונה לנחל גמלא ומגיע למרפסת המשקיפה על מפל גמלא. המפל, הנופל מגובה של 50 מטרים לבריכה גדולה, הוא הגבוה ביותר בישראל. בדרך למפל ניצבת קבוצת דולמנים. דולמן הוא מבנה הבנוי מאבני בזלת עצומות, ששימש כמצבת קבר של נוודים שחיו בגולן לפני כ- 4,000 שנים.
מצפור הנשרים – בחזרה מהמפל כדאי לעצור במצפור הנשרים. העופות הגדולים הללו מתחילים לשוב לקניהם בשעות אחר הצהריים המוקדמות. הנשרים מעופפים ממש מעל לראשי המטיילים והמראה מרהיב. מצפור מיוחד ובו מסך טלוויזיה ומערכת מצלמות מאפשר צפייה נוחה בנשרים בשידור חי.
למסלול המלא ברכס בשנית יש לדאוג לרכב מאסף בסוף המסלול.
למסלולי ההליכה יש להצטייד במים, בכובע ובנעלי הליכה.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.