• תַפרִיט
  • תַפרִיט
נחל צביה

מסלול טיול מומלץ ממתלול אבינדב ונחל צביה

דף הבית » מסלול טיול מומלץ ממתלול אבינדב ונחל צביה

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

 כללי: מסלול הטיול הכולל את מתלול אבינדב ונחל צביה הוא אחד המסלולים הפחות מוכרים בדרום הגלבוע. הוא משלב הליכה באזור מישורי ומתון בתחילת המסלול ולאחריו טיפוס ומרום המסלול ירידה תלולה ומאתגרת. מתלול אבינדב נקרא על שם בנו של שאול המלך שנלחם יחד אתו במלחמה נגד הפלישתים בה נפלו שניהם.

חבל ארץ:  עמקים, אזור הגלבוע

נקודת התחלה: צומת מירב שבדרך נוף הגלבוע

נקודת סיום: בעין מודע, בסמוך לקיבוץ רשפים

מפת סימון שבילים: מפה מס’ 3- גליל תחתון, עמקים וגלבוע.

נקודות ציון: 241393/708912.  Lng:35.42899367652399 Lat:32.45723115214281

שילוט והכוונה במסלול: בכניסה למסלול ישנו שלט עם סימון שחור 3540

עונות מומלצות: באביב ישנה פריחה יפה באזור. בסתיו ובחורף ניתן לטייל אך לא לאחר גשם. מכיוון שאין כמעט פינות מוצלות לאורך המסלול וכמעט כולו חשוף, מומלץ לא לטייל בו בקיץ. בכל מקרה העונה האטרקטיבית ביותר לטיול במקום היא האביב.

משך המסלול: כ- 5 שעות

מאפייני המסלול: המסלול הוא בדרגה בינונית ומתחיל בטיפוס למתלול אבינדב וממשיך בירידה בערוץ התלול של נחל צביה. לפני הטיפוס למתלול אבינדב ניתן לבקר גם במערת אבינדב, מה שמצריך פניה לשביל המסומן בשקוף ולאחריו לחזור לשביל הסימון של הנחל, הסימון השחור. הירידה בנחל צביה כוללת ירידה במספר מפלים גבוהים. באחד כדאי להעזר גם בחבל. המסלול חשוף, כמעט ללא עצים מלבד כמה עצי חרוב באזור מתלול אבינדב ובתחילת הירידה לנחל. באביב האזור פורח במיוחד בשלל פרחי האביב. המסלול מסתיים בעמק, למרגלות הגלבוע בעין מודע.

רמת קושי: בינונית, ישנו טיפוס יחד עם ירידה מאתגרת.

אורך המסלול בק”מ:6 קילומטרים

איך להגיע: תחילת המסלול היא בכביש 667 סמוך לשער האחורי של קיבוץ מירב. זהו מסלול אורכי ולכן יש להשאיר רכב אחד בנקודת הסיום בקרבת עין מודע. ניתן להשאיר את הרכב בחנייה של פארק המעיינות או בסמוך לקיבוץ רשפים או שלוחות. לאחר השארת אחד הרכבים בסוף המסלול, יש לנסוע בכביש 669 לצומת שלוחות, שהוא המפגש עם כביש 90, כביש הבקעה. כאן יש לפנות ימינה, לעבור את גוש ישובי ביכורה. לאחר היציאה משדי תרומות נפנה ימינה ונעלה לגלבוע בכביש 667. עם סיום העליה, כ-200 מ’ לפני המסעף לכביש הגישה לקיבוץ מירב ולמלכישוע נפנה שמאלה אל השער האחורי של קיבוץ מירב שם ניתן לחנות.

כניסה: חינם

חניה: חניית אחד הרכבים היא בנקודת היציאה למסלול ליד השער האחורי של קיבוץ מירב. חניית הרכב השני תהיה בקרבת עין מודע. בגלל הפיתוח של שביל המעיינות החדש לא ניתן לחנות ממש ליד עין מודע. ניתן לחנות או ליד קיבוץ רשפים או קיבוץ שלוחות ומעין מודע לחזור למקום החנייה ברגל, או בפארק המעיינות ליד גן השלושה, לשם ניתן לחזור מעין מודע בהסעה פנימית.

קליטה בקשר: עד לערוץ- תקין. בתוך הערוץ קליטה לסירוגין

נקודת מילוי מים: אין. צריך להצטייד בכמות מספיקה של מים.

אזהרות למפגעים במסלול: מכיוון שנחל צביה הוא בעל אופי קניוני, יש ללכת בו בזהירות. ישנם מפלים גבוהים אשר בהם לא הותקנו דרגיות ויש ללכת בהם בזהירות יתרה תוך שימוש בחבל אם צריך. ישנם גם מקומות שבהם ההליכה היא ממש על שפת המצוק.

מקומות להפסקה במסלול: המקומות המוצלים לאורך המסלול הם מעטים. בשתי הנקודות המוצלות נותני הצל הם עצי חרוב. ניתן לעשות הפסקות ליד מערת אבינדב, לאחר הטיפוס למתלול אבינדב שם ישנם שלושה עצי חרוב וזו פינה נחמדה ומוצלת וגם לפני הכניסה למפלונים של נחל צביה תחת עצי חרוב, אך יש לשים לב כי באביב גדלים במקום סרפדים כך שבעונה זו לא ניתן לנוח ולשבת בפינת צל זו.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: בחורף ובאביב כל הסביבה משנה את צבעיה מצהוב שמאפיין אותה בתקופה היבשה לצבע ירוק הנובע מצמיחה של עשבים רבים הנותנים תחושה של כר מרעה מוריק ולפריחה עונתית. ניתן למצוא בעונת האביב חוטמית זיפנית, כלך מצוי, פרגים ועוד שלל פרחים המאפיינים צמחיית בתה.

 

לינה מומלצת

באזור נחל צביה ומתלול אבינדב ישנם מושבים וקיבוצים אשר אירוח ותיירות הוא חלק חשוב ממקורות הפרנסה שלהם. לכן, ישנו באזור מבחר גדול של צימרים שבהם ניתן להתארח. חלק מהצימרים הם במתכונת של בתי הארחה קיבוציים וחלקם הם צימרים פרטיים שהתנאים בהם מפנקים יותר. ליקטנו מכאן ומכאן:

וילה בכפר: צימר מפנק שנמצא במושב כפר יחזקאל. הוא כולל ארבע סוויטות, כולן מתאימות למשפחות של עד שלושה ילדים. כל אחת מהסוויטות מעוצבת בצורה שונות בהשראת עונות השנה. כוללות מטבח מאובזר, אמבטיה הכוללת גם מוצרי טיפוח. סביב הווילה נמצאת גינה גדולה. קישור לקבלת מידע נוסף: וילה בכפר והמחיר הכי זול ברשת האינטרנט, ברגע זה

כפר נופש עין חרוד: כפר נופש הכולל 26 חדרי אירוח סך הכל. הם מתחלקים לסוויטות, בקתות נופש וחדרי אירוח בסגנון קיבוצי כך שרק אתם תוכלו לקבוע את סגנון האירוח המתאים לכם. כל היחידות מכילות מטבח מאובזר, אמבטיה וכל התנאים להעברת זמן החופשה בנעימים. ניתן לבלות בבריכת הקיבוץ. קישור לקבלת מידע נוסף: כפר הנופש עין חרוד והמחיר הכי זול ברשת האינטרנט, ברגע זה

 

המסלול

המסלול מתחיל בנקודה שהיא אחת מתוך מעט נקודות הצל במהלכו. עצי חרוב יפים ורחבים מאפשרים לעשות אתנחתא קלה לפני תחילת המסלול. לאחר ירידה קלה ניכנס לאזור שנחשב חלק משורת הגלבוע המזרחי. כפי שמתאפיין נוף הגלבוע באופן כללי, גם כאן הנוף הוא חשוף. בעונת הקיץ הצבע הצהוב ישלוט במקום והוא יראה צחיח. בעונת החורף או האביב הצהוב מתחלף בירוק והאזור נראה ממש כמו אחו מוריק. שערים המיועדים לבקר אותם ניתן לראות במהלך המסלול בנקודות מסויימות אכן מוכיחים שזהו אזור המשמש למרעה. אם נסתכל למעלה לרום המצוק נוכל לראות את מערת אבינדב שנראית מרחוק כמו חור בתוך הסלע. בשלב זה השביל עדיין מתון ועובר מעל ערוצו של נחל אבינדב. על מנת לבקר במערת אבינדב יש לפנות ימינה. נוכל לראות סימון שקוף שמפנה אותנו לשם. לאחר כמאה מטרים נגיע למערה. יש לה חלק פנימי וחלק חיצוני. על מנת להצליח לפלס דרכנו בחלק הפנימי של המערה יש להצטייד בפנס. בחלק החיצוני ניתן גם לראות ללא אמצעי תאורה. הכניסה למערה מתחילה בזחילה עד שמגיעים לחלל פנימי רחב. יש לשים לב כי ישנו חשש לקיומן של קרציות המעבירות את מחלת קדחת המערות. קחו זאת בחשבון. הכנסו ליתר ביטחון עם בגדים ארוכים המכסים את הגוף. לאחר ביקור במערה נשוב אל השביל המסומן שחור ולאחר הליכה באזור סלעי נגיע למתלול אבינדב. מתלול אבינדב כולל מספר מצוקים נמוכים. לאורך כל השביל ניתן לצפות לכיוון בקעת בית שאן. זוהי תצפית מרהיבה וניתן לראות נקודות בולטות בנוף כמו עתיקות בית שאן או גן לאומי כוכב הירדן שכולל גם הוא מבצר עתיק. ירידה מתונה תוביל אותנו ממתלול אבינדב לתחילתו של נחל צביה עצמו. נתחיל בנקודה בה ישנם עצי חרוב, הנותנים צל, אך יש לשים לב לא להתיישב על סרפדים הצומחים בסביבה. לאחר ירידה בכמה מדרגות סלע נגיע למפל הגדול של הנחל. גובה המפל הוא כחמישה מטרים. דרגיות בגדה הדרומית שלו יסייעו לנו לעבור אותו ביתר קלות. לאחר המפל הגדול ערוץ הנחל נהיה צר יותר ויותר ומקבל אופי קניוני ותלול. ההליכה נעשית כאשר לצידנו מצוקים מאונכים כמעט. השביל בו אנו צועדים עוקף את המפלים האחרונים של הנחל ומשם יוצא המסלול היישר אל בקעת בית שאן. מכאן הנוף נעשה שונה מהנוף הסלעי שראינו בשעות האחרונות ונהיה רחב, ירוק ופורה יותר. פניה שמאלה לאחר יציאה מהנחל מובילה אותנו לגבול של מטע. משם נמשיך ימינה ונלך לאורך מעבר של בקר ולאחר מכן נלך לאורך שדרת איקליפטוסים עד אמת מים. פניה משם ימינה תוביל לחורשת איקליפטוסים. אין ספק שצל העצים יחד עם הירוק נותן שלווה לאחר הירידה המאומצת בערוץ הנחל. בלב חורשת האיקליפטוסים נמצא מעיין עין מודע. עין מודע הוא ממעיינותיו הגדולים של עמק בית שאן. יש במקום בריכה בה ניתן להשתכשך ולהתרענן. לאחר החלפת כוחות ומילוי מצברים ניתן לנסוע בהסעה לכיוון חניית פארק המעיינות או ללכת לכיוון כביש 669 בין קיבוץ רשפים לשלוחות. תלוי, כמובן, היכן החניתם את הרכב לפני היציאה למסלול.

עריכה לשונית. עינת מנדלבאום


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם