• תַפרִיט
  • תַפרִיט

טיול מומלץ מנחל שורק לבית גוברין דרך מערת הנטיפים

דף הבית » טיול מומלץ מנחל שורק לבית גוברין דרך מערת הנטיפים

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 3 דקות

נתחיל את טיולינו בצפייה ב”אהבה הנכזבת” בין זקיף לנטיף בשמורת הטבע מערת הנטיפים. הבאים מתל אביב, יפנו במחלף שער הגיא לכיוון בית שמש (כביש מספר 38), יפנו מזרחה לבית שמש ויחלפו על פני הכניסה לעיר עד לצומת מחסייה. שם יפנו שמאלה ויטפסו עם הכביש עד לפנייה משולטת לכיוון מערת הנטיפים. הבאים מירושלים, יטפסו בכביש 368 (צומת כרם -נס הרים) וימשיכו לכיוון בית שמש עד לצומת משולטת שתפנה אותנו לכיוון המערה.

כתבו: יותם גנדלר, ודינה וינשטיין. רשות הטבע והגנים.

התמונה באדיבות: דר’ אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיויקי

נחנה את כלי הרכב בחניון השמורה ולפני שנרד בשביל אל המערה נצפה לכיוון צפון, אל הרכס המרשים שמולנו, שהוא חלק משמורת הטבע נחל שורק. נבחין ממול בפתח גדול של מערה – זוהי מערת שמשון. “ויהי אחרי כן ויאהב אישה בנחל שורק ושמה דלילה” שופטים ט”ז, ד’. אם כך אהבת שמשון ודלילה התרחשה ממש מולנו ומתחתנו. מקום הולדתו של שמשון הגיבור היה “בין צרעה ובין אשתאול…” שופטים כ”ה, י”ג, לא רחוק מהמקום שאנו נמצאים.

בדרך אל מערת הנטיפים נזכור כי נחל שורק היה הגבול בין מלכת הפלשתים ששלטו במישור החוף ובין שבט דן, שרק לאחר שהובס בקרב על ידי הפלישתים עבר לצפון הארץ. שרידים מהתיישבותו בצפון נמצאים בשמורת הטבע תל דן.

הסיור במערה מודרך, אורכו כ- -45 דקות, והוא כולל צפייה בסרט המסביר את היווצרות המערה על נטיפיה וזקיפיה ומספר איך נתגלתה המערה. במהלך הסיור נגיע אל השניים שמילימטרים ספורים מפרידים ביניהם, אך הם לא יפגשו לעולם. אהבה עצובה.

 לאחר הביקור במערה נחזור אל כלי הרכב וניסע לכיוון בית שמש. בצומת מחסייה נפנה שמאלה, נעבור על פני הכניסה למושב זנוח ונמשיך עד לשלט כתום שיפנה אותנו למערת התאומים. מערת התאומים נמצאת בנחל מערה, שהוא חלק משמורת הטבע נחל דולב. דרך עפר עבירה לכל כלי רכב תוביל אותנו לרחבת חניה. נחנה את הרכב, נצטייד במים ובפנסים (לא בנרות) ונצא למסלול המסומן בסימון שבילים אדום, מהלך של כחצי שעה עד למערת התאומים. השביל עובר באפיק נחל המערה, בינות עצי אלון ואלה והוא נוח להליכה לכל המשפחה.

מערת התאומים היא מערת נטיפים מרשימה פחות ממערת הנטיפים שביקרנו בה קודם, אך ההליכה בה לאור פנסים, הלחות, קולות טפטוף המים והנטיפים והזקיפים, היא חוויה מיוחדת. האגדה מספרת כי שמה של המערה ניתן לה על שום התאומים שנולדו לאישה עקרה לאחר ששתתה ממי המעיין הנובע בתחתית המערה. מעשה שדרש אומץ רב. לפנינו אהבת אם לילדיה.

נחזור אל המכונית, ניסע חזרה אל הכביש, נפנה ימינה לכיוון בית שמש ונמשיך עד כביש מספר 38. נפנה לשמאל (דרום) ונמשיך עד לשלט כתום שיפנה אותנו שמאלה (מזרח) לכיוון מנזר בית ג’ימל. שוב אהבה והפעם אהבת האל. שימו לב לעצי החורש אלון ואלה ולעצי הבוסתן שקד, חרוב ותמר המלווים את דרככם.

ניסע חזרה לכביש מספר 38, נפנה שמאלה (דרומה), נחלוף על פני הכניסה לרמת בית שמש, על פני הכניסה למושב זכריה, על פני צומת זכריה והנה נכנסנו לעמק האלה. מיד לאחר צומת זכריה נבחין מימננו בהר גבוה שחלקו קרח (בגלל שריפה) זהו גן לאומי תל עזקה. נמשיך בנסיעה ונתבונן מסביבנו. ההרים הגבוהים הפכו לגבעות רכות ועגולות יותר ושטחים חקלאיים נרחבים מגוונים את הנוף הטבעי היפה. תוך כדי נסיעה ניזכר שכאן בעמק התחולל הקרב בין דויד לגוליית וקרבות נוספות בין הפלישתים לעם ישראל. “ויאספו פלישתים את מחניהם למלחמה ויאספו שוכה אשר ליהודה ויחנו בין שוכה לבין עזקה באפס דמים” שמואל א’ י”ז, ב’. אם נפנה בצומת האלה שמאלה (מזרחה) ונמשיך כמה עשרות מטרים יפנה אותנו שלט עץ לתל שוכה. “ושאול ואיש ישראל נאספו ויחנו בעמק באלה ויערכו מלחמה לקראת פלישתים” שם, ב’. “ופלישתים על ההר מזה וישראל על ההר מזה והגיא ביניהם” שם, ג’. הגיא הוא עמק האלה. אהבת עם לארצו. אהבה זו באה לידי ביטוי גם במסעם של 35 לוחמים שיצאו מהר טוב לעזרת לוחמי גוש עציון במלחמת השחרור, ונרצחו בדרכם על ידי מרצחים מכפר נטיף. קיבוץ נתיב הל”ה נקרא על שמם והוא הוקם במרכז עמק האלה. ובל נשכח את אהבת העם לטלוויזיה שבאה לידי ביטוי בתחנת הלוויינים שנמצאת אף היא בעמק האלה.

אנו ממשיכים בנסיעה לכיוון דרום בכביש מספר 38. שימו לב לעצים אדומי הגזע שנראה לעתים בדרכנו. אלו עצי הקטלב. שתי אגדות שעניינן אהבה מסבירות למה אדומים גזעו וענפיו של הקטלב. הראשונה מספרת על עץ שהתאהב ביונה שקננה בין ענפיו ונעשה אדום מהמאמץ ללכת אחריה, השניה מספרת על אב שאהב את כלת בנו ובנו הרגו ומכאן קטלב – קטל אב.

בהמשך הכביש מצדו המערבי אנו נוסעים לצד פארק בריטניה. בפארק יש שילוב מיוחד בין עצי חורש טבעי לבין עצי בוסתן, טרסות חקלאיות, אזורי פקניק ופריחה מדהימה באביב.

נמשיך בנסיעה עד לשלט שיפנה אותנו מזרחה לכיוון שמורת טבע ח’ירבת מדרס. נסע על-פי השילוט עד לרחבת החנייה ונצא לסיור רגלי בשמורה, בעזרת דפדפת ההסבר שבמקום. נטייל ברחבי השמורה, יותר נכון, נזחל במערת המסתור, נטפס אל הפירמידה העתיקה ומשם נצפה אל נוף שפלת יהודה אל הגבעות עגולות החמוקיים.

נחזור אל הרכב ואל כביש מס’ 38, שם נפנה שמאלה (דרומה) עד לצומת ושם נפנה ימינה (מערבה) לכיוון בית גוברין. נפנה שוב שמאלה על פי השילוט לגן לאומי בית גוברין. 

התחלנו את הטיול מתחת לפני האדמה במערת הנטיפים ונסיים אותו במסע מרתק נוסף אל מתחת האדמה בבית גוברין. לאחרונה נחשף ושוקם באתר אמפיתיאטרון רומי, שהוא חלק מהעיר הרומית-ביזנטית הקדומה והוא מרשים מאוד. אחת המערות הנמצאות באתר הוא קולומבריום בית גידול ליונים, ששימשו בעת העתיקה למאכל, לזיבול (בהפרשותיהן) וכזבח קורבן לאלים. ומה מייצג את האהבה יותר מזוג יונים? 

ולקינוח במערה הצידונית, מערת קבורה, נמצאה כתובת ארוכה ורומנטית:

“לא נשאר עוד משהו שאוכל לעשות למענך ולעשות דבר שיענג אותך.

שוכבת אני עם אחר, אך אותך אני אוהבת, היקר לי מכל…”

וכן הלאה אהבת אישה לאהובה.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם