• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול מסטלה מאריס עד מערת אליהו

דף הבית » מסלול טיול מסטלה מאריס עד מערת אליהו

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 7 דקות

מנזר סטלה מאריס. צילם: זאב טמיר. מתוך אתר פיקיוויקי

עריכה: עינת מנדלבאום.  וידיאו: צחי שקד. מדריך טיולים + מיכל קנדל, מדריכת טיולים

כללי: חיפה ידועה כעיר רב תרבותית, עיר אשר בני דתות שונות ועמים שונים חיים בה זה לצד זה בשלווה תוך כיבוד אמונתו ואורח חייו של כל אחד מהצדדים. אזור סטלה מאריס ממחיש זאת. סטלה מאריס או בשמו העברי כוכב הים נמצא ממש בראשו של רכס הכרמל. גולת הכותרת במקום היא מנזר הכרמליתים אשר החלו את בנייתו במאה ה- 17 לאחר שגורשו ממקום משכנם הקודם באזור ואדי שיח, נחל היורד מן הכרמל לכיוון הים. את מנזרם הקודם בנו הכרמליתים במאה ה-13 וגורשו חזרה לארצם. במאה ה- 17 החליטו לנסות כאן את מזלם שנית והפעם המאמצים השתלמו גם אם לא בקלות. בניית המנזר צלחה גם בזכותו של מלך צרפת באותה תקופה אשר העניק להם תמיכה ולכן נקרא כל האזור בו שוכן המנזר בשם כרמל צרפתי. הכרמליתים העריצו את דמותו של אליהו הנביא ולכן הקימו את המנזר שלהם על רכס הכרמל הקשור לסיפורו של אליהו. אליהו הנביא מככב במסלולנו גם באתר נוסף בו נבקר והוא מערת אליהו- אתר הקדוש לנוצרים, ליהודים, למוסלמים ואף לדרוזים. המסלול בו נלך הוא מסלול נוח בו יככבו צבעי הלבן של המבנים והכחול של הים. במהלך המסלול ניתן בהחלט להרגיש שאנו נמצאים ביוון בה ניתן לראות מנזרים התלויים בין שמים וארץ ובולטים בה צבע הלבן הבוהק והכחול הטורקיזי של הים. בנוסף, במיוחד אם המסלול נעשה בתקופת החורף או האביב ניתן להנות מפריחה שופעת- ייחוד נוסף של העיר חיפה בה משתלבים הנוף העירוני והטבע זה בזה.

חבל ארץ: כרמל- חיפה

נקודת התחלה: מנזר הכרמליתים, סטלה מאריס

נקודת סיום: מערת אליהו

מפת סימון שבילים: מפה מספר 4- הכרמל

שילוט והכוונה במסלול: ללא סימון

נקודות ציון: Lng:34.969228320011446  Lat:32.82661418204158

גישה לאזור המסלול: ברגל

עונות מומלצות: כל השנה. בחורף ובאביב נהנה בנוסף לנוף המקסים הנשקף ממרומי ההר גם מפריחה שופעת האופיינית לכרמל

משך המסלול: כשעתיים

מאפייני המסלול: מסלול נוח וקליל, נעשה ברובו בירידה מתונה. מסלול המשלב בין אתרים היסטוריים וקדושים לבין טבע ונוף. למרות הפסטורליות של המסלול, הוא נמצא בליבה של עיר מרכזית בארץ כך שהטיול לא חייב להסתיים עם הגיעכם לסוף המסלול. ניתן לשלב בו עוד אטרקציות רבות שישנן בחיפה ובכרמל. המסלול נותן הצצה לאתרים לא שגרתיים ולאמונתם של אנשים אשר נפעמים מהכרמל ורואים בו מקום קדוש. הכרמל הוא הר שמשך אליו לאורך ההיסטוריה בני דתות שונות ולכן חיפה היא עיר מעורבת בה חיים יהודים, מוסלמים, נוצרים, בהאים ואף דרוזים מעט מחוצה לה. את מיזוג התרבויות הזה ניתן לראות במהלך המסלול הלא ארוך הזה.

רמת קושי: קל

אורך המסלול בק”מ: כ- 2 ק”מ

איך להגיע: לנקודת ההתחלה של המסלול ניתן להגיע במספר דרכים. המגיעים ברכב פרטי יסעו בכביש החוף עד הפניה ימינה (למגיעים מכיוון דרום. למגיעים מצפון הפניה היא שמאלה) לדרך צרפת. עולים עד למפגש עם רחוב טשרניחובסקי ובכיכר פונים שמאלה לעבר דרך סטלה מאריס שבתחילתה נמצא מנזר הכרמליתים. ניתן גם להגיע לתחילת המסלול באמצעות הרכבל שהנקודה העליונה שלו היא בסמוך למנזר. נוסעים בכביש החוף עד למסעדת יטבתה בעיר שלידה נמצאת הנקודה התחתונה של הרכבל. עולים ברכבל אל תחילת המסלול. אפשר להגיע לחיפה גם בתחבורה ציבורית ומתחנת חוף הכרמל לקחת אוטובוס 103, לרדת ליד מוזיאון ההעפלה וחיל הים ולעבור לנקודת הרכבל התחתונה באמצעות גשר העובר מעל כביש החוף.

נגישות לנכים: המסלול אינו נגיש לכסאות גלגלים או עגלות ילדים. המתקשים בהליכה יכולים להסתפק בחלקו העליון של המסלול- אזור מנזר הכרמליתים ולהתפעל מהנוף הנפלא במקום.

מקום לפיקניק: מקום לפיקניק מסודר ישנו ליד מערת אליהו הנביא. זאת אם אתם מוכנים לחכות עד סוף המסלול. אם לא, תוכלו להסתפק בספסלים שנמצאים לצד הדרך במהלך הירידה מאזור הקפלה לעבר מערת אליהו. גם נקודת התצפית העליונה של הרכבל היא מקום נפלא לשבת, לצפות בנוף ולערוך פיקניק מאולתר. אגב, אם לא הצטיידתם באוכל שישביע את רעבונכם בנקודה העליונה של הרכבל ישנן גם מספר מסעדות.

לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול

כניסה: חינם

חניה: חינם

קליטה בקשר: תקינה

נקודת מילוי מים: במערת אליהו ישנם שירותים ומקום למילוי מים אך כיוון שאליה נגיע בסוף המסלול, יש להגיע מצוידים.

אזהרות למפגעים במסלול: בימים גשומים יש להיזהר מהחלקות. כיוון שהמסלול כולל ביקור באתרים הקדושים לדתות השונות יש להגיע בלבוש צנוע.

מקומות להפסקה במסלול: ניתן לעשות הפסקות בנקודות שונות. נקודות בהן תוכלו לשבת על ספסל ולא על האדמה הן ביער הברושים שבדרך למערת אליהו הנביא. תוך כדי ירידה במדרגות תוכלו מדי פעם לעשות הפסקה על גבי הספסלים המוצבים בדרך. גם ליד מערת אליהו עצמה ישנו מקום למנוחה.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: לאורך המסלול ישנה פריחה עונתית יפהפייה המאפיינת את הכרמל. בחורף ניתן לראות את הרקפות המבצבצות בצידי הדרך ובין הסלעים או את הכלניות ומאוחר יותר הנוריות. בסוף החורף ובתחילת האביב נוכל לראות עמודים זקופים ומלאי תפרחת צהובה. זהו העיריוני הצהוב, פרח ממשפחתם של החצב ובן חצב יקינטוני. הוא מעטר את המדרון היורד מן המנזר הכרמליתי אל הקפלה שנמצאת במרכז המדרון עד מערת אליהו. בנוסף ניתן לראות את פרחי הפשתה הורודים וגם שיחים של לוטם אשר פורחים בורוד או לבן באביב. בכל עונה נוכל לראות את הפריחה האופיינית לה כך שהמסלול הוא גם חגיגה מהבחינה הזאת.

לינה מומלצת: בחיפה בכלל ובאזור הכרמל פרט ישנו מבחר רחב של מקומות לינה. ישנו מקבץ של בתי מלון הנמצאים על החוף וגם מלונות הנמצאים במרומי הכרמל. הנה כמה מהם:

מלון דן פנורמה: כל מי שנמצא בעיר התחתית בחיפה ואפילו באזור הקריות וצפונה משם יכול לראות את שני המבנים הגבוהים הנמצאים במערב הרכס (צד ימין אם מסתכלים מצפון) אלה הם מגדל פנורמה ומלון דן פנורמה הצמוד לו. מלון דן פנורמה הוא ברמה של חמישה כוכבים. הנוף ממנו הוא אכן פנורמי וחולש על כל אזור מפרץ חיפה והים הפתוח עד לגליל ואפילו החרמון בימים טובים. המלון מציע תנאים טובים מאוד- חדרים נוחים ונעימים, בריכה ומשחקיה לילדים. בנוסף, הוא נמצא במרכז הכרמל, לא רחוק ממקום תחילת המסלול (ניתן להאריך את הטיול ולהגיע ברגל- הליכה של כחצי שעה נוספת). לפרטים נוספים על מלון דן פנורמה באתר השוואת מלונות בארץ ובעולם.

מלון טמפלרס: כבר כאשר מסתכלים על מלון טמפלרס מבחוץ רואים מלון בסגנון שונה. המבנה העתיק של המלון כמו כל סביבתו, שדרות בן גוריון במושבה הגרמנית שנבנתה בידי הטמפלרים, נותן תחושה מיוחדת. המלון נמצא לא רחוק מנקודת ההתחלה (יש להגיע באוטובוס) של המסלול או נקודת הסיום וגם לא רחוק מנקודת הרכבל התחתונה. במלון וחדריו ניתנים כל התנאים לחופשה מפנקת ומסביב ישנם בתי קפה רבים וגם הגנים הבהאים המגיעים עד פסגת ההר. לפרטים נוספים על מלון טמפלרס באתר שמציג את החופשה שרציתם במחירים הזולים ביותר

מסלול: המסלול מתחיל במרומי ההר במנזר הכרמליתים. הכרמליתים שייכים לזרם הקתולי והם הגיעו לארץ מאיטליה. הכרמליתים אימצו את אליהו הנביא כפטרון שלהם ולכן הקימו את המנזר בקרבתה של מערת אליהו, המקום שממנו, על פי האמונה, המריא אליהו במרכבת אש השמימה. בשל הסגידה לאליהו הנביא ישנו מנזר כרמליתי נוסף גם במוחרקה, קרן הכרמל (אזור דלית אל כרמל ועוספיה) שזהו המקום בו התרחש המאבק בין אליהו לנביאי הבעל. כאשר ניכנס לתוך המנזר והכנסייה ניכנס מיד לאווירה המיוחדת השורה בו. באולם הכנסייה ניתן לראות ציורי קיר יפים ובתוך מערה קטנה נערכות התפילות וישנם גם נרות דולקים. כאשר נצא מן המנזר נחצה את הכביש ונוכל לראות את הפסל של הבתולה מרים.

בסמוך נמצאת הנקודה העליונה של הרכבל אשר מהווה גם נקודת תצפית על כל הנוף הנפלא של הים הפתוח, מפרץ חיפה וסביבתו כולל הגליל המערבי וגם הגליל העליון אם מסתכלים ימינה יותר (כיוון מזרח). בימים טובים נוכל לראות גם את החרמון מבצבץ בין שני הרים שנראים כמו שומרים עליו. אם הטיול הוא בחורף כשהחרמון מושלג נסו לתפוס אותו בעיניכם. מדהים שניתן לראותו ממרחק גדול כזה. מאחורי פסלה של מרים נמצא מחנה צבאי ובו מבנה גדול ומרשים ששימש בית קיץ עבור עבדאללה פאשה. ב- 1928 הוקם במקום מגדלור ואז נקבע השם סטלה מאריס או כוכב הים. מעט דרומית לפסל ישנו שביל שמתחיל לרדת לכיוון מערב. זהו השביל בו נלך. הירידה היא מתונה. נוכל לעשות מדי פעם הפסקה תחת עצי האורן או החרוב שילוו אותנו. במהלך הירידה נוכל כבר לראות מבנה לבן עם כיפה שנראה כאילו נלקח מנופיה של יוון. זוהי קפלת הלב הקדוש. המקום החל דרכו כטחנת רוח בה מתבצעת טחינת הקמח באמצעות אנרגיית הרוח אך  מהר מאוד הוסב המבנה לשמש כקפלה- בית תפילה עבור הכרמליתים. המבנה נראה מסתורי משהו גם בשל העובדה שהוא תמיד נעול. בהמשך הירידה מן הקפלה נמצאים שני מבנים שהקימו הבריטים. אלו עמדות לתצפית ולירי ששימשו אותם במלחמת העולם השנייה. כעת נתחיל לרדת במדרגות רבות, חלקן כאלה שחצובות בסלע. בערך באמצע הדרך יעברו המדרגות בתוך יער של ברושים. כאן ישנם ספסלים ואפשר לנוח במקום ואף לערוך בו פיקניק. נמשיך ונרד עד שהשביל יהפוך לדרך עפר. הדרך הזו מובילה אל האתר הנוסף הקשור לאליהו והוא מערת אליהו. כאשר חזרו הכרמליתים לארץ במאה ה- 17 הם בנו תחילה את משכנם מעל מערת אליהו אך נתקלו בהתנגדותם של המוסלמים ששלטו בארץ באותה עת ואז בחרו את מקום המנזר הנוכחי. אין ספק כי צריך נחישות, כוח רצון חזק והרבה מאוד אמונה על מנת להתגבר על התנגדויות וקשיים רבים כל כך. המקום הוא קדוש לכל הדתות המונותיאיסטיות- היהדות, הנצרות והאיסלאם. זאת בשל העובדה שסיפורו של אליהו הנביא היה סיפור דרמטי מאוד כולל סוף לא שגרתי- העלייה השמימה ולכן כל הדתות אימצו את הסיפור ואת אליהו הנביא. כיוון שהמערה היא מקום קדום משערים כי שימשה כמקום קדוש גם עבור עובדי אלילים. מבנה המערה הוא מעוגל כשאורכו עולה על רוחבו במידה משמעותית. המערה מחולקת לאזור לנשים ואזור לגברים. לצד המערה ישנם מבני אבן ועצי פיקוס גדולים ומרשימים. גם כאן ניתן לעשות מנוחה ועצירה. לאחר הביקור במערת אליהו נרד במדרגות לכיוון מוזיאון חיל הים והמוזיאון הימי הלאומי (ראו פירוט בהמשך). ניתן אף לבקר בהם אם הגענו בשעות המתאימות. בסמוך למוזיאונים ישנו גשר שבעזרתו נעבור אל הצד השני של כביש החוף ונגיע מסעדת יטבתה בעיר שהיא נקודת הרכבל התחתונה. מכאן ניתן להגיע לרכב אם חניתם למטה או לחזור ברכבל אל הנקודה העליונה ואל מנזר הכרמליתים ממנו החל המסלול.

אטרקציות בסביבה: בחיפה אטרקציות מסוגים שונים. זוהי עיר גדולה שבה טבע ונוף, מרכזי קניות, בתי קפה ומסעדות, מוזיאונים ועוד משתלבים זה בזה. כיוון שהטיול שלנו עסק באתרים הקדושים לדתות שונות וכיוון שחיפה היא מיזוג של כל הדתות בחרנו לציין עוד אתר דתי משמעותי שהביקור בו הוא חוויה:

הגנים הבהאים וכיפת הזהב: הגנים הבהאים הם שילוב נפלא בין מקום בעל קדושה דתית בו אפשר ללמוד על הדת המיוחדת הזאת שראתה אף היא בכרמל מקום קדוש לבין מקום המעוצב באופן ייחודי ושהנוף הנשקף ממנו הוא יפהפה. ניתן להיכנס לגנים הבהאים בנקודה העליונה שנמצאת ברחוב יפה נוף סמוך למרכז הכרמל ומרכז פנורמה או בנקודה התחתונה שנמצאת במושבה הגרמנית. במושבה הגרמנית ניתן רק להיכנס ולהישאר למטה ולצפות על כל הגנים עד למעלה (על פי חוקי הדת הבהאית רק לבהאים מותר לעלות במדרגות. הירידה מותרת לכולם). בנקודה העליונה ניתן להיכנס לגן ולרדת מספר מפלסים באופן עצמאי או להמשיך למטה בסיור מודרך. סיורים מודרכים יוצאים מנקודה הנמצאת בקרבת שער הגנים למעלה. הם מגיעים עד כיפת הזהב שנמצאת במרכז. יש אפשרות להגיע גם לכיפת הזהב הנמצאת בשד’ הציונות. כיפת הזהב היא מקדש הבאב, מנהיג הדת הבהאית. זוהי דת מיוחדת שהופצה בעולם ומקורה בפרס. המקדש עבר גם שיפוץ מבחוץ והזהב בכיפתו נוצץ מתמיד. ניתן להתחיל את הסיור מכיפת הזהב ולרדת עד לנקודה התחתונה. בכל מקרה מדובר על אתר מרשים, גנים תלויים מהממים ביופיים אשר הוסיפו הרבה מאוד יופי וייחוד לחיפה. בסמוך לשער העליון של הגנים ישנה טיילת לואי בה ניתן לטייל, לצפות בנוף המרהיב ולנוח.

המוזיאון הימי הלאומי: הזכרנו אותו כבר קודם עם ההגעה לסוף המסלול. כשנכנסים אל המוזיאון הימי הלאומי נכנסים אל עולם של סיפורים, הרפתקאות, גילויים, שודדי ים ותיבות אוצר. הקשר בין הים לארץ שלנו בכלל ולחיפה בפרט הוא קשר עמוק ורב שנים. האוספים במוזיאון כוללים ממצאים ארכיאולוגים שנמצאו בים או קשורים אליו כמו כדים, מטבעות ואוצרות נוספים שנמצאו בים וגם מפות עתיקות. חלק מיוחד מוקדש לשודדי הים- הפיראטים כך שגם הילדים ימצאו במקום עניין רב. ישנם דגמים של ספינות שודדים, כלי נשק עתיקים בהם הם עשו שימוש כמו חרבות, גרזנים ושריון. במוזיאון מוצגים פסיפסים שהתגלו בשיקמונה העתיקה ועוד. 

פרטים נוספים

מערת אליהו
שעות פעילות בחורף בימים א’-ה’ בשעות 8:00-16:00, ימי שישי 8:00-12:00
שעות פעילות בקיץ בימים א’-ה’ בשעות 8:00-18:00,ימי שישי 8:00-13:00.
הכניסה ללא תשלום

רכבל חיפה
שעות פעילות: חורף מ10:00 עד 18:00 ובקיץ 10:00 עד 20:00
כניסה: בתשלום .ילד עד שנתיים חינם
כתובת:סטלה מאריס ת עליונה, טיילת בת גלים תחנה תחתונה
איך מגיעים?המגיעים מתל אביב דרך כביש החוף יסעו עד צומת בית החולים רמב”ם ופנייה לעד לסוף שכונת בת גלים ליד מסעדת יוטבתה .


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם