• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול מקיסריה לג’יסר א-זרקא

דף הבית » מסלול טיול מקיסריה לג’יסר א-זרקא

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

אם קיסריה עבורכם היא יישוב יוקרה המסמל את האריסטוקרטיה הישראלית במיטבה, אתם מוזמנים לערוך סוויץ’ מהיר ולצאת לסיור מעמיק בקיסריה האמתית, היא קיסריה ההיסטורית, שאמות המים היפהפיות שלה שרדו באופן מרשים למדי אלפיים שנות מאבקי טבע, חילופי שלטון, ובני אנוש שהשמירה על הסביבה איננה עומדת בראש מעייניהם. אמות המים של קיסריה ממוקמות, נכון להיום, לאורך החוף בין קיסריה לבין ג’יסר א-זרקא, כשהן מהוות עדות היסטורית מדהימה, חיה ונושמת, לקיסריה האגדתית מימים עברו. אתם מוזמנים לחוויה שכולה היסטוריה, אווירה, אוויר ומים, לא רחוק מהבית.

זמן קריאה משוער: 6 דקות

צילם: יאסר שואהנה. מתוך אתר פיקיוויקי

אם קיסריה עבורכם היא יישוב יוקרה המסמל את האריסטוקרטיה הישראלית במיטבה, אתם מוזמנים לערוך סוויץ’ מהיר ולצאת לסיור מעמיק בקיסריה האמתית, היא קיסריה ההיסטורית, שאמות המים היפהפיות שלה שרדו באופן מרשים למדי אלפיים שנות מאבקי טבע, חילופי שלטון, ובני אנוש שהשמירה על הסביבה איננה עומדת בראש מעייניהם. אמות המים של קיסריה ממוקמות, נכון להיום, לאורך החוף בין קיסריה לבין ג’יסר א-זרקא, כשהן מהוות עדות היסטורית מדהימה, חיה ונושמת, לקיסריה האגדתית מימים עברו. אתם מוזמנים לחוויה שכולה היסטוריה, אווירה, אוויר ומים, לא רחוק מהבית.

תיהנו!

סוג הטיול:  הליכה רגלית

מיקום: קיסריה

אורך המסלול: 3.5 ק”מ

משך הטיול: שעתיים – ארבע שעות

דרגת קושי: קל. מתאים לכל המשפחה.

נקודות למילוי מים במהלך המסלול: בבית חנניה, בחוף הקשתות בקיסריה ובג’יסר א-זרקא.

נקודות לעצירה: ניתן לנוח במדשאה שבכניסה למושב בית חנניה. כמו כן, ניתן להשתמש בשירותים של בית העם הממוקמים בסמוך.

עונה מומלצת: בכל השנה, לא בגשם

מפת סימון שבילים מס’ 7

איך מגיעים?

מכביש החוף, פנו במחלף קיסריה לכיוון קיסריה. לאחר הכניסה לעיר, סעו בהתאם לשילוט המכוון אל חוף הרחצה, לכיוון אמת המים. זוהי נקודת הפתיחה של המסלול. על מנת להגיע אל נקודת הסיום של המסלול, סעו על פי השילוט לכביש 4 ופנו בו שמאלה, לכיוון צפון. המשיכו עד הפנייה לבית חנניה ולג’יסר א-זרקא, פנו שמאלה, לכיוון מערב, לכביש 6531 והמשיכו ישר. עברו במעבר צר מתחת לכביש מס’ 2, והיכנסו לג’יסר א-זרקא. חצו את היישוב בנסיעה לכיוון מערב, והמשיכו ישר, עד שתגיעו לטיילת ג’יסר. זו נקודת הסיום של המסלול, וכאן יהיה עליכם להשאיר את רכב האיסוף שלכם.

לעיוןהנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול

אמות המים של קיסריה

לאחר שתחנו את רכבכם בנקודת הפתיחה, צאו בהליכה לכיוון צפון, עם סימון שביל ישראל. את המסלול מלווים שרידי הקשתות של אמת המים הגבוהה, זו אשר הובילה מים ממעיינות שומי בכינויים ההיסטורי, או כפי שהם מכונים כיום – מעיינות שוני, אשר ממוקמים באזור בנימינה, בסמוך למבצר שוני. אמת המים הוקמה במאה הראשונה לפני הספירה, בימי שלטונו של הורדוס, והיוותה חלק משמעותי ממערכת האספקה של המים אל העיר קיסריה בתקופת האימפריה הרומית. מעבר לאמת מים זו, המכונה האמה הגבוהה, ניתן למצוא גם את אמת המים הנמוכה יותר, שהובילה אל העיר קיסריה מים מנחל תנינים. המסלול העומד בפניכם רחב, פתוח, ומזמין, ותוכלו לבחור בין הליכה על שפת הים, לבין הליכה לאורך אמת המים. צעידה לאורך חוף הים תהיה נוחה יותר, אך הצעידה בקרבה לאמת המים ולשביל המסומן תהיה מאתגרת יותר והעושר הבוטני שתגלו לאורכה יהיה מרשים הרבה יותר.

קיומן של אמות המים מאפיין את התנהלות הרומאים בכל הנוגע לאספקת מים לעריהם הגדולות, וזאת, למרות העובדה שקיסריה נוסדה מעל שכבת מי תהום גבוהה למדי, אשר מאפשרת אספקת מים נוחה לעיר בעזרת בארות.

כאמור, האמה הגבוהה התחילה כתעלה שהובילה לקיסריה מים מעיינות שומי. כיום, תעלה זו שרדה בקטע המתחיל בסמיכות למחצבות בנימינה, ומסתיים בסמוך לקיסריה. בנקודה זו, אמת המים הושחתה עם השנים בעקבות החיכוך המתמיד עם גלי הים. למעשה, לא נותרו כיום שרידים מוגדרים במקטע שבין מחצבות בנימינה לבין עינות שומי, והגדרת עינות שומי כנקודת הפתיחה של מערכת אספקת המים לקיסריה, מבוססת על הנחות טופוגרפיות והידרולוגיות של מומחים. תעלה זו עוברת מעל מבנה קשתות, האופייני גם הוא לסגנון הארכיטקטורה הרומאי. בכפר גי’סר א-זרקא, בו היה על התעלה לחצות רכס כרכר, עוברת התעלה בתוך נקבה חצובה, שלה פירים אנכיים. הנחת היסוד היא כי חלק זה של המערכת נוסד בתקופתו של הורדוס, שייסד את העיר קיסריה, או מעט לאחר תקופתו.

מומחים משערים כי עם התפתחות האוכלוסין בעיר קיסריה, אספקת המים באמצעות התעלה לא סיפקה את צרכי תושבי העיר ,ועל כן, נוצר צורך בהקמת מערכת נוספת לאספקת מים. המקור הנוסף שנבחר לתגבר את אספקת המים לעיר היה נחל תנינים העליון, הממוקם כיום בסמיכות למושבים אביאל ועמיקם. המעיינות שהיו באזור בעבר, אגב, התייבשו עם השנים, בעקבות שאיבות קידוחים אשר הנמיכו את פלס מי התהום באזור. ריכוז המעיינות התבצע בעזרת נקבה חצובה תת קרקעית, אשר בה הוצבו פירים במרחקים קבועים של ארבעים מטרים. אורך הנקבה היה כשישה קילומטרים, וגם היא מאפיינת עד מאוד את גישת הנדסת המים שהייתה מקובלת אי אז, בתקופת האימפריה הרומית.

באזור בקעת הנדיב, התעלה עוברת בתוך תעלה בנויה, כאשר היא עוקפת בכפר שומי את התיאטרון הרומי, ובסמוך למחצבות בנימינה, מצטרפת אל התעלה הראשונה. האמה השנייה הוצמדה אל הדופן הימנית של התעלה הראשונה, והסגנון הארכיטקטוני של התעלה הראשונה, יושם גם בבנייתה.

ההערכה היא כי התעלה השנייה והמפל התת קרקעי הממוקם כיום באזור אביאל ועמיקם הוקמו, ככל הנראה, בידי הלגיונות הרומיים אשר התמקמו בארץ בימי הקיסר אדריאנוס, בתקופת מרד בר כוכבא. נכון להיום, התגלו עשר כתובות לטיניות, שכולן מופיעות על התעלה השנייה, וכמעט כולן מאזכרות את הקיסר אדריאנוס, ואת הלגיון השישי, השני והעשירי של הצבא הרומי. כתובת נוספת שנמצאה מופיעה ביוונית, ומתוארכת לשנה 385 לספירה. תוכנה של הכתובת מספר על תיקון אמת המים.

ככל הנראה, מפעל המים היה פעיל לאורך 1200 שנים, אך באופן לא רציף, עד לתקופה הצלבנית, ובמהלך תקופה זו, בוצעו באמות תיקונים ושינויים שונים.

בנקודה בה חוצות אמות המים את אזור הביצה שבין גי’סר א-זרקא לבין בית חנניה, התרחשו במהלך השנים תקלות מהותיות, בעקבות שקיעה ממושכת של היסודות. בניסיון לפתור את הבעיה, הופנתה בשלב מסוים התעלה הראשונה לאמה אשר עוקפת את הביצה מצד דרום. האופי הארכיטקטוני של הקטע העוקף שונה מהסגנון הארכיטקטוני המאפיין את האמות, וסביר להניח, בעקבות כך, שעקיפה זו בוצעה בתקופה הביזנטית. במאמץ נוסף להתגברות על תופעת השקיעה באזור הביצה, בוצע שינוי גם בתעלה השנייה, והונחו בה שלושה צינורות עשויים חרס, כשזרימת המים התבצעה בתוכם בלבד. שינוי זה קיים אך ורק בקטע שבין מחצבת בנימינה, לבין נקודת הסיום של העקיפה, כאשר, ככל הנראה, המשך הזרימה של המים היה בתוכה של התעלה. השלב האחרון בתולדותיה של התעלה השנייה היה סתימת התעלה, ובנייתם של מסד ותעלה קטנה אחרת, התעלה השלישית, במקומה. את שרידי תעלה זו ניתן לראות כיום בקרבת קיסריה, כמו גם באזור בית חנניה. כמו כן, ניתן להבחין במסד, אשר נבנה מעל למעטפת הטין שעל הצינורות. מערכת זו סיפקה לקיסריה מים במפלס גבוה יותר בהשוואה למפלס של התעלה השנייה, אך כמות המים שסופקה הייתה קטנה יותר. ניתן לשער ששינוי זה התבצע במהלך התקופה הצלבנית, אז הייתה העיר קטנה, ומפלסה היה גבוה יותר בהשוואה למפלס העיר בתקופות היסטוריות קדומות יותר.

אמת המים המוכה מבין שתי אמות המים ניצלה באופן אופטימלי, כפי הנראה, את כל מקורות המים אשר היו ממוקמים במרחק סביר מהעיר קיסריה, ואשר היו בגובה הדרוש, אך כמות המים שבהם לא יכלה לספק את כל צרכי האוכלוסייה בעיר. מצפון לעיר קיסריה ממוקם מקור מים בולט המורכב ממעיינות שופעים אשר נובעים בביצת כבארה, בסמוך לקיבוץ מעגן מיכאל כיום. החיסרון הבולט של מקור מים זה היה נעוץ בכך שמפלס המים לא היה גבוה דיו למפלס שהיה דרוש לאספקת מים אל העיר. במטרה לרומם את מפלס המעיינות אל הגובה הרצוי, הוקמו שני סכרים. הראשון שבהם, חסם את המוצא של נחל תנינים אל הים דרך רכס הכרכר הממוקם מדרום לקיבוץ מעגן מיכאל בימינו. הרכס השני, חצה את מישור החוף, באזור הממוקם כיום דרומית לתחנת הרכבת בזיכרון יעקב. באופן זה, יצרו המקימים שטח סגור, אשר גבולותיו הינם: במזרח – הר כרמל, בדרום – החוליות הסמוכות לבית חנניה, במערב – רכס הכרכר ובצפון – הסכר. זרימת המעיינות השופעים יצרה באזור זה אגם שמפלסו היה מתאים למפלס הדרוש לאספקת מים לעיר קיסריה. תחילה, המים זרמו בתעלה החצובה מצד מערב של רכס הכרכר, ולאחר מכן, המים זרמו בתעלה בנויה המכוסה בקמרון. מערבית לג’יסר א-זרקא האמה הנמוכה עוברת מתחת לזו הגבוהה, ולאחר מכן, מהלך האמה הנמוכה מקביל לאמה הגבוהה, ממזרח לה.

כפר הדייגים גיסר א-זרקא

במהלך הדרך, טרם תפגשו בשפך הנחל, תגיעו למעגנו הקטן והציורי של כפר הדייגים ג’יסר א-זרקא. כאן, תוכלו לצפות בדייגים העורכים את הכנותיהם לדיג אותנטי, שנעלם מזמן מהנוף במחוזותינו. לאחר המעגן תפגשו בגבעה, לאחריה תגלו את שפך נחל תנינים, ובסמוך אליו, את תל תנינים. בתל זה נמצאו שרידיו של יישוב המתוארך לתקופות ההלניסטית, הביזנטית והרומית, וממנו, ניתן לרדת אל שפך הנחל. בסמוך לאפיקו של הנחל ניתן לצפות בגשר הקשתות אשר נבנה בתקופת השלטון העותומני, לכבוד ביקורו של הקיסר וילהלם השני באזור, בשנת 1898. מטרת הגשר הייתה להקל על הקיסר ירום הודו ועל אשתו, שהצטרפה למסע, לחצות בקלות את אפיק הנחל, במהלך המסע לאורך החוף. כיום, אגב, תראו את הגשר כשהוא מכוסה באופן חלקי בחול. גשר זה מהווה גם מקור לשם הכפר שנוסד בסמוך לאחר עשרות שנים: ג’יסר א-זרקא – גשר נחל תנינים.

סיום המסלול

למרגלות התל, בשפך נחל תנינים, פנו על פי הסימון של שביל ישראל בכיוון מזרח. המשיכו בהליכה לאורך הנחל עד שתגיעו לטיילת ג’יסר, ובמילים אחרות – לנקודת הסיום של המסלול.

אופציות נוספות לבילוי באזור:

– הגן הלאומי בקיסריה:

במתחם הגן הלאומי בקיסריה מספר אתרים בולטים מומלצים לביקור, כמו התיאטרון הרומי המשוחזר, בית מרחץ רומי, מתחם האצטדיון, חומות העיר הצלבנית, ועוד. הכניסה בתשלום.

– פסיפס הציפורים בקיסריה:

פסיפס מדהים שהיווה חלק מרצפתה של וילה בעלת שתי קומות שהוקמה בפאתי קיסריה בסביבות המאה השישית לספירה, בסוף תקופת השלטון הביזנטית. רצפת הפסיפס משלבת 120 מדליונים, הכוללים דגמי ציפורים שונות, ומכאן נגזר שמו של הפסיפס. לאורכו של כל אלכסון בפסיפס מופיע דגם ציפור זהה, בעוד לאורכה של מסגרת הפסיפס מופיעים דגמי בעלי חיים שונים. מרהיב!

– שמורת חרובי קיסריה

בשמורה זו חולות מיוצבים בעלי צמחייה עשירה, כשהזן השולט הם שיחי אלת המסטיק ועצי חרוב מצוי. בנוסף, ניתן לפגוש גם באשחר ארץ-ישראלי, בשמשון סגלגל, ברותם המדבר, בקידה שעירה, ובעוד מינים מגוונים. מומלץ מאוד לחובבי הבוטניקה!

מסעדות באזור

– בית קפה ומסעדה אג’נדה

בית הקפה ומסעדת סושי אג’נדה ממוקמת במבנה מרהיב הפונה אל נופו הקסום של הים, ומציעה שילוב קולינרי מסעיר של סושי מהמזרח הרחוק, המשתלב בקוקטייל מדהים עם המטבח האיטלקי במיטבו. האווירה הנעימה במסעדה משלימה את החוויה, לארוחה שתגעגעו אליה.

כתובת: תחנת דלק פז 1, קיסריה

טלפון ליצירת קשר: 04-6262092

– מינאטו סושי בר

מסעדת סושי מפנקת באווירה יפנית, המציעה שירות אדיב, תפריט עשיר והרבה כיף. זה המקום לארוחה שהיא אגדה יפנית של ממש, עם בר יפני מרהיב המאפשר לאורחים לצפות בהליך הייחודי של הכנת המנות האותנטיות המוכנות במקום.

אז אם בא לכם סושי טוב שישלים את הטיול בקיסריה וישדרג את החוויה לרמה אחרת – אתם מוזמנים!

כתובת: תחנת דלק פז, לפני מחלף כביש החוף, קיסריה

טלפון ליצירת קשר: 04-6360812

– עספור

מסעדת בשרים, גריל בר ושיפודים בסגנון ישראלי אותנטי, עם טעימות מרגשות מאגן הים התיכון, צפון אפריקה ומערב אסיה.

עספור מזמינה אתכם להתענג על בשר איכותי, מנות עשירות מכל הלב, ומבחר סלטים ללא הפסקה, במחירים סבירים בהחלט. עם האווירה הייחודית השוררת בחלל המסעדה ועם השירות האדיב שלנו, ממתינה לכם חוויה מושלמת!

טלפון ליצירת קשר: 04-6264041

אופציות לינה באזור

תוכלו לשלב את הטיול בסביבות קיסריה עם חופשה מפנקת באחד המלונות הרבים הממתינים לכם באזור.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם