• תַפרִיט
  • תַפרִיט
תצפית לעמק יזרעאל. צילום: אילנה שקולניק - Ilana Shkolnik. מתוך אתר פיקיוויקי

מסלול טיול מומלץ מתל יזרעאל לעין יזרעאל

דף הבית » מסלול טיול מומלץ מתל יזרעאל לעין יזרעאל

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

כללי: אזור תל יזרעאל ועין יזרעאל היו מקום פעילות שוקק גם בימי קדם וגם בתקופות מאוחרות יותר, ממש עד ימי קום המדינה.לא סתם היה זה אזור מלא פעילות. התל מהווה מקום אסטרטגי אשר שולט ממש על כל האזור, בין תל מגידו ממערב לבקעת בית שאן ממזרח, ובין הגליל התחתון מצפון ועד לצפון השומרון מדרום. השילוב של מקום גבוה מסביבתו שעליו הוקמה העיר יזרעאל, ושל מקור מים בסמוך אליו הוא שילוב מנצח כנקודה להקמת ישוב מרכזי ביחס לסביבתו.

חבל ארץ: עמק יזרעאל ועמק חרוד

נקודת התחלה: תל יזרעאל

נקודת סיום: עין יזרעאל

מפת סימון שבילים: מפה מס’ 3- גליל תחתון, עמקים וגלבוע

נקודות ציון: 718397/231961 (Lng:35.33074381102837 Lat:32.55617260476643)

שילוט והכוונה במסלול: סימון כחול 3470

עונות מומלצות: כל השנה

משך המסלול: כשעה

מאפייני המסלול: המסלול קל, מתאים לכל המשפחה, מתחיל בירידה מהתל שבה המסלול חשוף ועובר לאחר מכן בשדות מעובדים עד ההגעה לחורשת איקליפטוסים שבליבה נמצא עין יזרעאל.

רמת קושי: קל

אורך המסלול בק”מ:1.5 קילומטרים

כניסה: חינם

איך להגיע: הכניסה למסלול היא מכביש 675. לבאים מכביש החוף יש לפנות לכביש ואדי ערה לכיוון עפולה. משם להמשיך בכביש הסרגל עד צומת הסרגל ולפנות לכביש 675

חניה: המסלול אורכי ולכן יש להשאיר רכב אחד בנקודת ההתחלה של המסלול בחניון תל יזרעאל ורכב אחד יש להשאיר בנקודת הסיום ליד עין יזרעאל

קליטה בקשר: תקין

נקודת מילוי מים: אין, להגיע מצויידים במים

אזהרות למפגעים במסלול: ניקבה עם תקרת בטון נמוכה בתוך עין יזרעאל בה נמצא המעיין עצמו. ההליכה היא בתוך מים בגובה של20 ס”מ בערך ואם רוצים לעבור דרכה יש ללכת כפופים ולהצטייד בפנסים

מקומות להפסקה במסלול: בתחילת המסלול בתל ובסיום המסלול בעין יזרעאל

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: שיא הפריחה הוא בחודשים פברואר- אפריל. בתחילת האביב נראה במקום פריחה יפה של חרצית עטורה שמעטרת את הסביבה בפריחתה הצהובה, עכנאי יהודה בפריחתו הורודה- סגולה, פרגים בתחילת האביב ומיני צמחים הכוללים עשבים ושיחים נוספים האופייניים לאזורים חשופים.

לינה מומלצת: אזור עמק יזרעאל, עמק חרוד והגלבוע הם אזורים מלאים בישובים כפריים אשר רבים מהם מתפרנסים היום גם מתיירות. פיתוח התחום התיירותי באזור כמו פתיחת הסקי בגלבוע, פארק המעיינות, הטסת כדורים פורחים מהגלבוע הם חלק מהפיתוח בענף זה. בהתאם לאטרקציות, כך גם מתרבים הצימרים וכפרי האירוח בסביבה. הבאנו כמה מהם אך הרשימה כמובן עוד ארוכה:

אירוח כפרי ניר דוד: נמצא בקיבוץ ניר דוד בסמוך לגן השלושה והגלבוע. מכיל 41 בקתות עץ בגדלים שונים, גם למשפחות וגם לזוגות. בבקתות תמצאו את כל הנדרוש לכם לחופשה מהנה, כולל מטבח מאובזר ואמבטיה נוחה, טלוויזיה וכמובן מרפסת וגינה מחוץ לצימרים. ניתן גם להתארח בבריכת הקיבוץ מידע על אירוח כפרי ניר דוד 

כפר נופש עין חרוד: כפר נופש הכולל 26 חדרי אירוח סך הכל. הם מתחלקים לסוויטות, בקתות נופש וחדרי אירוח בסגנון קיבוצי כך שרק אתם תוכלו לקבוע את סגנון האירוח המתאים לכם. כל היחידות מכילות מטבח מאובזר, אמבטיה וכל התנאים להעברת זמן החופשה בנעימים. ניתן לבלות בבריכת הקיבוץ. קישור לקבלת מידע נוסף: למחיר של שהייה בכפר נופש עין חרוד 

המסלול:

את המסלול נתחיל מהחניון שליד תל יזרעאל. המסלול מתחיל עם שביל הליכה קצר המותאם גם לכיסאות גלגלים. ניתן ללכת בו ולהגיע לתצפית על הנוף המקסים הנשקף. התל חולש על כל אזור העמקים: עמק בית שאן ממזרח ועמק יזרעאל ממערב. ניתן לראות את רכס הרי הגלבוע הכולל את הר שאול, הר הגיבורים ונעט מהר ברקן. נראה גם את חורשת האיקליפטוסים שהיא בעצם היעד שלנו במסלול כי ממש בתוכה נמצא עין יזרעאל. עוד לפני נקודת התצפית נראה את האנדרטה שהוקמה לזכר הנופלים במקום בקרבות תש”ח ולבני ההכשרה שהקימו את קיבוץ יזרעאל הסמוך. במהלך מלחמת העצמאות לאזור התל, שבו שכן כפר זירעין הייתה חשיבות עצומה כי הוא שלט על הדרך שהובילה מעפולה ליישובי העמק ולכן כיבושו היה חשוב כדי להחזיר את הביטחון ליישובי הסביבה. לצד השביל המוביל לתצפית ניתן לראות פסוקים מהתנ”ך הקשורים לאזור זה, שהיה מרכזי ביותר לממלכת ישראל. כאן התרחשה הפרשה של כרם נבות היזרעאלי, אשר על ידי מעשה נורא של איזבל אשת אחאב הכרם נלקח מבעליו. הדבר נעשה לאחר שנבות הוצא להורג על לא עוול בכפו. באותה תקופה לאחר פילוג עם ישראל לממלכת ישראל וממלכת יהודה יזרעאל היה אזור אהוב מאוד על המלכים ובו שכן ארמון המלך אחאב.

לאחר התצפית נמשיך בדרכנו צפונה ולכיוון מטה. נעבור דרך שער בקר, שם ישנו עץ שקמה בולט. תחת עץ זה ניתן לעשות גם הפסקה קטנה אם רוצים, למרות שהדרך היא קצרה ממילא. זהו אזור ירידה מתון אשר חשוף לשמש, לכן באופן כללי מסלול זה מומלץ פחות בעונת הקיץ. בצידי הדרך נוכל להבחין במספר בורות ומערות החצובות בסלע. עץ חרוב שבו ניתקל כעת הוא המקום בו מתעקל השביל מעט לכיוון שמאל. כעת נמשיך בירידה במדרגות ומעבר דרך שער בקר נוסף. ההליכה כעת במשך כמה מאות מטרים היא על דרך עפר המובילה היישר לחורשת האיקליפטוסים שבה צפינו קודם מלמעלה. אם נרים את הראש נוכל לראות את כל המסלול שעברנו. אמנם מסלול קצר אך זהו מסלול קליל ונעים אשר סיומו בחורשה לצד הבריכה הוא בהחלט סיום נעים לטיול. כעת ניתן להיכנס לניקבה כאשר לא נשכח כמובן להתכופף ולקחת פנסים איתנו. הניקבה היא למעשה המעיין עצמו. המעיין כיום מקבל את מימיו באופן מלאכותי מקידוח מים מליחים המוזרמים אליו. בעקבות שאיבות שהיו במקום בעבר בעיקר למטרות השקיה, המעיין המקורי התייבש לחלוטין. כיום לא נראה כמעט צומח המאפיין גדות נחלים כפי שהיה פה בעבר. בעבר הייתה במקום צמחיה עבותה של קנים והמקום שימש מקום מסתור מפני הבריטים באימונים של לוחמי ההגנה.

אטרקציות בסביבה: מכיוון שהמסלול מתל יזרעאל לעין יזרעאל הוא קצר, ניתן בהחלט לשלב איתו פעילויות או ביקורים במקומות בסביבה, או מסלולי טיול נוספים אם עדיין יש לכם כוח להליכה. הנה כמה רעיונות להמשך הטיול שלכם:

1. ניתן לבקר בגן- גורו שנמצא בקיבוץ ניר דוד. זהו גן חיות אוסטרלי שכוכביו המרכזיים הם הקנגורו ודובי הקואלה. ישנה גם פינת ליטוף ופעילויות שונות לילדים בעיקר בעונות “הבוערות”.

2. אתר הסקי בגלבוע: אם אתם חובבי סקי אין ספק שהמקום ייתן לכם הרבה הנאה, אבל גם אם לא, מלבד הסקי יש במקום גם מסעדות וחנויות.

3. ביקור בסחנה: גן השלושה שבו בריכות גדולות והמון מדשאות ירוקות, פינות צל תחת עצים הוא מקום מצוין לעשות בו פיקניק ולבלות בו חלק מהיום. בריכת עין יזרעאל אינה מותרת לרחצה על פי השילוט במקום כך שאם בכל זאת אתם רוצים לטבול במים, זה מקום מתאים לכך.

4. לעשות מסלול של דרך נוף הגלבוע: דרך נוף גלבוע היא דרך מקסימה בה אתם נוסעים ממש בלב ההר. אתם רואים את היערות שניטעו על הגלבוע יחד עם תצפית לכיוון מטה. אם הטיול הוא בעונה המתאימה, כלומר בסביבות מרץ תוכלו לראות גם את אירוס הגלבוע בפריחתו. 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם