מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקותשלט כניסה לנהלל מצילומי יהודית גרעין-כל. מתוך אתר פיקיוויקי
כללי: עמק יזרעאל הוא אזור מלא בהיסטוריה מהתקופות הקדומות ביותר ועד לתקופה של טרום ותחילתה של מדינת ישראל. הפעם נטייל באזור נהלל שהוא בעל חשיבות רבה להתיישבות החדשה. מושב נהלל הוא מושב העובדים הראשון. יצאו ממנו אושיות הישוב העברי כמו משפחת דיין, יהונתן גפן ומאיר שלו שרבים מספריו נכתבו על החיים המקום בתקופת ההתיישבות, שהיא תקופת ילדותו. זהו מסלול שנעשה ברכב ובמהלכו נצא לגיחות וביקורים באתרים באזור, חלקם אתרים היסטוריים וחלקם אתרי טבע כמו אזור תל שימרון והגן הלאומי.
חבל ארץ: עמק יזרעאל
נקודת התחלה: תל שימרון
נקודת סיום: חורשת הבונקרים
מפת סימון שבילים: מפה מספר 3- גליל תחתון, עמקים וגלבוע
שילוט והכוונה במסלול: ישנו שילוט בכבישים. האתרים עצמם אינם מסומנים
נקודות ציון: Lng:35.21439703113173 Lat:32.70386648938769
גישה לאזור המסלול: רכב, רגלית באתרים, אופניים
עונות מומלצות: כל השנה. בחורף ובאביב תזכו לראות גם פריחה עונתית יפה.
משך המסלול: כשלוש שעות
מאפייני המסלול: מדובר על טיול קליל אשר חלק גדול ממנו נעשה ברכב במעבר שבין אתר לאתר. האתרים עצמם מתאימים יותר כאתרים לפיקניק ושוטטות קלה ונינוחה במקום. טיול שמשלב בתוכו הרבה היסטוריה ונוסטלגיה, הצצה לחיים של פעם, על התמימות, המוטיבציה והרצון החזק ליצור שינויים. מושב נהלל הוא מהפכני וראשון מסוגו ובא לתת תשובה לכל אלה שחיפשו חיים חקלאיים אך בשיתוף חלקי, בשונה מהשיתוף המלא בקיבוצים וחוסר השיתוף במושבות. ניתן גם לראות שבאופן יחסי לגודל המקום צמחו ממנו דמויות חשובות ובולטות מבחינה היסטורית ותרבותית. אזור תל שימרון והגן הלאומי הוא נקודת תצפית יפה ממנה נוכל לראות את אזור נהלל. ניתן גם לבקר בבית העלמין של נהלל בו קבורים משה דיין ובני משפחת דיין וכן אילן ואסף רמון ז”ל. כיוון שהאזור ברובו הוא מישורי אפשר לעשות את הטיול גם באופניים.
רמת קושי: קלה
אורך המסלול בק”מ: כעשרה ק”מ
איך להגיע: מגיעים לצומת אלונים (אליו מגיעים בפניה שמאלה מצומת התשבי ) ממשיכים לכיוון מזרח בכביש 75 עד צומת רמת ישי ופניה ימינה לכיוון נהלל לכביש 73. פונים ימינה וממשיכים עד לכביש הגישה לתמרת. לאחר כמאה מ’ פונים שמאלה לכיוון בית העלמין של נהלל והעליה אל תל שימרון.
נגישות לנכים: נגישות חלקית בעיקר באתרים המישוריים או בתוך הישוב נהלל
מקום לפיקניק: אזור מסודר לפיקניקים הוא החניון בגבעת עודד (חורבת סיפן), שם ישנו חניון וחורשה עם שולחנות לפיקניקים. גם בחורשת הבונקרים אליה מגיעים בסוף הטיול ניתן לקנח בפיקניק.
לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול
כניסה: חינם
חניה: חינם
קליטה בקשר: תקינה
נקודת מילוי מים: אין. להגיע מצויידים
אזהרות למפגעים במסלול: אין מפגעים ידועים במהלך המסלול.
מקומות להפסקה במסלול: כל אחד מהאתרים בהם נבקר במהלך הטיול מתאימים לעצירה ולמנוחה.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים: באזור תל שימרון ישנה פריחה של כלניות ורקפות בחורף. סביב הבריכה שבתל שימרון נוכל להנות מבוסתן מטופח שעציו נושאים פרי בעונות המתאימות. בסמוך לנהלל, לצד כביש 73 ישנה פריחה של נרקיסים בשטח מוריק בין עצי פקאן אשר בחורף תמצאו אותם עירומים. את הרכב לא ניתן להחנות לצד הדרך כי זהו כביש מרכזי. יש להמשיך עוד כ- 300 מ’ עד לפניה לבסיס מחנה יהודית ושם לחנות. זהו שטח פתוח וירוק בחורף שבו תמצאו מקבצים של נרקיסים שמפיצים סביבם ריח מתוק. באזורי מקורות המים בהם נעצור נטייל ישנם שיחי פטל סבוכים וצמחיית מים נוספת כמו הרדופים. כאשר מטיילים באזור העמק קשה כמובן להתעלם משדות החיטה שמשנים צבעם בהתאם לעונות השנה ומכסים שטחים נרחבים בירוק בחורף ובאביב ומזהיבים כאשר הקיץ מתקרב ולאחר הקציר נותרים השדות הקצורים בצבע חום עד לגשמים הבאים.
לינה מומלצת: אנו מטיילים ממש במרכזו של עמק יזרעאל כך שקרובים אליו גם מקומות לינה באזור הגלבוע וגם באזור מערב העמק. להלן מספר אפשרויות:
פינה בעמק: פינה בעמק הוא מתחם צימרים הנמצא בקיבוץ מזרע ממש בליבו של עמק יזרעאל. מלבד נוף מקסים של שדות העמק מציע המקום גם חדרים נעימים. בפינה בעמק ישנם 73 חדרים בסה”כ בגדלים שונים וברמות אירוח שונות. חלקם ממוקמים בבתים חד קומתיים וחלקם בבתים דו קומתיים. במתחם הצימרים מדשאות רבות עם פינות ישיבה וברביקיו, בריכה, פינת חי, גן שעשועים ועוד. לפרטים נוספים על פינה בעמק מאתר השוואת מלונות.
נח בתבור: מתחם צימרים בכפר קיש ובו שלוש בקתות כפריות אשר מאובזרות היטב ומשקיפות אל נוף יפה של הגליל התחתון והר תבור. תוכלו להנות מג’קוזי גדול, טלויזיה, מערכת קולנוע ביתית ועוד. במתחם הצימרים ישנה בריכת שחיה. לפרטים נוספים על נח בתבור מאתר המשווה מחירי מלונות בארץ ובעולם.
מסלול: נתחיל את המסלול בנקודה גבוהה יחסית לעמק יזרעאל (מלבד הרי הגלבוע כמובן) והיא תל שימרון. סביב תל שימרון ישנו גן לאומי שימרון. תל שימרון הוא למעשה השלוחה וה”שפיץ” של הרי נצרת והוא מזדקר מעל עמק יזרעאל. זוהי נקודה מעולה לתצפית כיוון שהיא נמצאת ממש במרכז העמק מבחינת מזרח- מערב. כיוון שכך, ניתן לראות ממנה גם את הרי הגלבוע מציצים מכיוון דרום מזרח וגם את הרי הכרמל מדרום מערב. שימרון היתה עיר כנענית אך יש הסוברים כי התקיימה כאן גם עיר יהודית בשם שמעון וזהו בעצם מקור השם. בשנות השלושים היה ניסיון להתיישב בתל והמזכרת שיש בתל מאותו ניסיון הוא מבנה בטון. הצמחיה השכיחה באזור הם עצי אלון ומצוי ושיחים של אלת המסטיק. במורדות התל נמצאים עצי שיטה מלבינה בעלי גזע וענפים בצבע בהיר ומכאן שמם. בפסגתו של התל ישנו מגדל שמירה מתקופת המנדט הבריטי. סביב פסגתו של התל נטוע יער אורנים שגם בו ניתן לערוך פיקניק. מנקודה זו ניתן להשקיף על כל העמק ושדותיו. למרגלותיו של תל שימרון, בסמוך לבית העלמין של נהלל, יוצא שביל עפר רחב אשר נמצא לימינו של בית העלמין. ממשיכים בהליכה של מספר דקות ומגיעים למזלג הכולל ארבעה שבילים. פונים אל השני משמאל ולאחר מכן פונים ימינה. מגיעים אל בריכת תל שימרון. זוהי בריכה חביבה המוקפת צמחיה ועצי פרי. לאחר הביקור בבריכה נחזור אל הרכב ונמשיך אל התחנה הבאה. ניסע מרחבת החניה בתל שימרון אל כביש 73, נחלוף על פני נהלל. נפנה אל כביש המוביל לבסיס רמת דוד וממנו ימינה אל דרך עפר. נגיע לגבעה הנקראת גבעת עודד או חורבת סיפן. למרגלות הגבעה נובעים מעיינות עין סיפן. במקום הנביעה ישנה צמחיה רבה של פטל, צבר ועצים כמו תאנה ורימון. בגבעת עודד עצמה ישנו חורש של עצי חרוב ועצים נוספים. לאחר העצירה בגבעת עודד אפשר להמשיך עוד כקילומטר אחד לכיוון מערב, לפנות שמאלה כאשר מגיעים למרכז המזון של נהלל ולהגיע לעין שני. זהו מעיין שלידו בריכה עגולה המוקפת עצים רבים- עצי נוי ודקלים. גם עין שני היא פינה נחמדה לעצור בה, לצפות בשדותיו של נהלל. בעבר היתה כאן ביצה. היום מרבית מי המעיין נשאבים אך עדיין ישנם מספיק מים על מנת למלא את הבריכה. לאחר הביקור בעין שני כדאי לבקר בנהלל עצמה (נפרט עוד מעט באטרקציות). לאחר מכן כדאי להמשיך לקיבוץ יפעת ולבקר במוזיאון לראשית ההתיישבות (פירוט עוד מעט). לאחר הביקור ביפעת אפשר לסיים את הטיול בחורשת הבונקרים: מקיבוץ יפעת ממשיכים ישר בכביש 73 עוד כקילומטר. לצד הדרך נמצאת חורשת איקליפטוסים גדולה. במקום בנו הבריטים שלושה בונקרים בהם אחסנו תחמושת. על מנת להסוות את הבונקרים ניטעה החורשה על ידם.
אטרקציות בסביבה: כפי שהבטחנו, כמה דברים בנהלל:
הסליק בנהלל: הסליק התגלה רק בספרו של מאיר שלו, רומן רוסי. עד אז היה סוד כמוס של משפחת אבידב שבתחומי המשק שלה נחפר הבור ששימש כסליק. זהו סוד שנשמר שנים. נכדו של יאני אבידב, עפר אבידב מספר את הסיפור בסליק שהיום משמש כמוזיאון. הוא מספר גם סיפורים רבים נוספים אודות סבו שהיה איש מוסד וסיפורי התיישבות פיקנטיים נוספים.
מרכז מבקרים של חברת לבידו: חברת לבידו היא חברת קוסמטיקה טבעית במושב. ביקור במקום כולל טיול להנאתכם בתוך גן הכולל עצים רבים וצמחי מרפא. בנוסף ניתן לשמוע הרצאות בתחום, להשתתף בקטיף של צמחי מרפא ולהשתתף בייצור של מוצרי טיפוח באופן עצמי.
המוזיאון לראשית ההתיישבות בעמק: המוזיאון שנמצא בקיבוץ יפעת מציג אוסף של כלים מתקופתה של ראשית ההתיישבות. הוא כולל טרקטורים ישנים וכלי חקלאות נוספים ואוסף של מוצגים אשר ממחישים את החיים באותה תקופה: בגדים, כלי בית ועוד.
–
עריכה לשונית: עינת מנדלבאום
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.