• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול נחל קישון. מעין אלרואי לפארק העמקים

דף הבית » מסלול טיול נחל קישון. מעין אלרואי לפארק העמקים

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

מעיין אלרואי. צילום:דר אבישי טייכר. מתוך אתר פיקיוויקי

כתיבה ועריכה לשונית: עינת מנדלבאום

כללי: נחל קישון הוא מהנחלים הגדולים בארץ. הנחל זורם לאורך 70 ק”מ מג’נין בשומרון דרך עמק יזרעאל, עמק זבולון עד השפכו לים התיכון. זהו נחל איתן בעל אגן ניקוז גדול. יש לו יובלים רבים אשר זורמים אליו ומגדילים את הזרימה בו. בגלל 7 הק”מ האחרונים של הנחל הוא “זכה” לשם רע מאוד בכל השנים. אל חלק זה של הנחל הוזרמו במשך שנים ללא פיקוח שפכים תעשייתיים מכל אזור מפרץ חיפה. הדבר גרם לזיהום כבד בנחל. בשנים האחרונות החל שיקום של הנחל. נבנה פארק הקישון באזור מעגן הדיג, מקום מלא מדשאות וצמחיה המהווה התחלה של תיקון לעוול שנגרם לנחל כל השנים. מסלול הטיול שלנו מתרכז באזור שנקרא מפער הקישון שמהווה מעבר צר בין אזור הכרמל ואזור גבעות האלונים שבטבעון- שפרעם. במקום נמצא עין אלרואי אשר הא אחד המעיינות היחידים המזינים את נחל הקישון שנותרו זורמים. נראה היכן עברה רכבת העמק ההיסטורית ונוכל לטייל בפארק העמקים המקסים, שלא רבים כנראה יודעים על קיומו.

חבל ארץ: עמק יזרעאל/ כרמל

נקודת התחלה: מעיין אלרואי

נקודת סיום: פארק העמקים

מפת סימון שבילים: מפה מספר 4- כרמל ורמות מנשה

שילוט והכוונה במסלול: לא מסומן

נקודות ציון: (35.101, 32.718) 

גישה לאזור המסלול: ברגל, באופניים

עונות מומלצות: כל השנה. בחורף ובאביב אפשר להנות מירק ופריחה ובתחילת הקיץ אפשר להנות מפירותיהם של עצי התות באזור.

משך המסלול: כשלוש שעות

מאפייני המסלול: מדובר על מסלול קליל ומישורי, בו נעבור באמצעות הרכב מתחנת עצירה אחת לאחרת. המסלול מלא פינות חמד. יש בו שילוב של מים, צמחיה, נוף של הר הכרמל הנשקף ממול מצד אחד והנוף הרך של גבעות האלונים של אזור טבעון מהצד השני, עצי פרי ולחובבי ההיסטוריה או חובבי רכבות- המסלול נותן הצצה לרכבת העמק בתחנת רכבת אלרואי נוכל לראות את קרונות מהתקופה וכן תמונות ממנה. הגשר הבנוי אבן מעל נחל הקישון מעניק גם הוא מראה מיוחד למקום. כל מי שנחל הקישון מתקשר אצלו רק לזיהומים, ידבר אחרת לאחר שטייל במסלול והכיר צד אחר לגמרי שלו.

רמת קושי: קל, מתאים לכולם

אורך המסלול בק”מ: שני ק”מ של הליכה ועוד כחמישה ק”מ נסיעה בין התחנות.

איך להגיע: מכביש 70, כביש יקנעם- יגור פונים לכביש 75 לכיוון קריית טבעון. עוברים על גבי גשר מעל נחל הקישון. לאחר כמה מאות מטרים נוספים פונים לכביש 7213 לכיוון אלרואי.

נגישות לנכים: בפארק העמקים יש גישה גם לכסאות גלגלים ועגלות ילדים. ירידה למעיין אלרואי כרוכה בירידה בגרם מדרגות.

מקום לפיקניק: בפארק העמקים ישנם שולחנות לפיקניק ונקודות מוצלות בהן ניתן לעצור לפיקניק.

לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול

כניסה: חינם

חניה: חינם

קליטה בקשר: תקינה

נקודת מילוי מים: אין. לבוא מצויידים

אזהרות למפגעים במסלול: אין מפגעים מיוחדים לאורך המסלול.

מקומות להפסקה במסלול: כל תחנות העצירה טובות להפסקה במסלול. ניתן לשבת מעט ליד עין אלרואי ולצפות בבריכה אליה זורמים מי המעיין וכמובן בפארק העמקים, שם אפשר גם לעשות פיקניק רציני יותר ולתפוס שולחן מתוך שולחנות הפיקניק במקום.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: גם עין אלרואי וגם פארק העמקים שופעים בצמחיה האופיינית לנחלים. בעין אלרואי ישנו עץ צפצפה גדול שבצילו ניתן לשבת. שיחי הרדוף הנחלים צובעים את אזור המעיין בוורוד. צמחי נענע משובלת, פטל קדוש ושנית גדולה יוצרים סבך עקשני, שמדי פעם ניתן למצוא בו אזורים דרכם ניתן להציץ אל המעיין ולראות גם דגים השוחים בו. בעין אלרואי וגם בפארק העמקים ישנם עצי תות. תות לבן וגם תות שחור. כעת (לקראת שבועות) זהו זמן הבשלתו של התות השחור. בעת הטיול בפארק העמקים תראו גם עץ אקליפטוס ענק ועתיק, מהגדולים ביותר בארץ. עצים נוספים הנטועים לאורך הפרק הם אלון תבור, עצי חרוב, עצי תאנה, איקליפטוסים נוספים וגם אורנים. לצידו של הפארק ישנו גם מטע של עצי זית.

לינה מומלצת: באזור נחל קישון ניתן למצוא מקומות לינה באזור עמק יזרעאל וגם באזור הכרמל. הנה כמה:

מול היער: מול היער הוא מלון קטן ואיכותי במושב המקסים בית לחם הגלילית. במקום חדרים נעימים ומפנקים, כולל ג’קוזי. ישנו במלון ספא ופינות ישיבה ירוקות בהן ניתן לשבת ולצפות על הנוף המדהים. בנוסף, טיילו לכם בערב או אחר הצהריים בין הגלריות והמבנים המעניינים של המושב. לפרטים נוספים על מול היער באתר השוואת מלונות בארץ ובעולם.

מלון נופש בית אורן: טיפוס במעלה הכרמל יביא אתכם אל אזור מקסים ביופיו, טבול בעצים, נמצא בלב היער וצופה אל הים. שם נמצא קיבוץ בית אורן ובו מלון נופש בית אורן. במלון חדרים נוחים ונעימים, מכילים גם פינת קפה ותה כולל מכונת קפה, אמבטיה מאובזרת, פינות ישיבה ומדשאות ברחבי הקיבוץ. ניתן לטייל באזור המלון במסלולי טיול רבים ברחבי הכרמל. בקיבוץ גם חוות סוסים שממנה ניתן לרכב עם השקיעה…

לפרטים נוספים על מלון נופש בית אורן באתר בו תמצאו בדיוק את המלון שתחפשו.

מסלול: נתחיל את המסלול ממעיין אלרואי. המעיין נמצא בשכונת אלרואי שבקצה קריית טבעון. בעין אלרואי ישנו שילוב נהדר של מים צלולים אשר מפכים כשסביבם צמחיה סבוכה. שיחי פטל קדוש, נענע משובלת אשר מסתעפת ומתפשטת על כל סביבתה, הרדוף הנחלים וצמחים אוהבי מים אחרים מכסים את גדות המעיין. עץ צפצפה גדול מצל ממש עליו. מי המעיין זורמים לתוך בריכה. הבריכה הגדולה הוקמה כדי לעשות שימוש במי המעיין להשקיית פרדס שהיה במקום. בין המעיין לבריכה מונח צינור גדול של חברת מקורות המזרים מי קולחין להשקיית שדותיו של עמק יזרעאל. אל המעיין יורדים בגרם של מדרגות אבן. על המדרגות ניתן לשבת ולנוח מעט. מן המעיין זורם פלג מים קטן אשר נשפך אל הקישון. רווחים בצמחיה הסבוכה דרכם ניתן לצפות אל הפלג מגלים את מימיו הצלולים ואת הדגים השוחים בהם. בצידה של הבריכה ישנו שריד למסילתה של רכבת העמק. על אדני המסילה רשום המספר 1908 שזו השנה שבה הונחה המסילה. נמשיך ללכת בשביל קצר שנמצא בסמוך לזרימת הנחל. ניתן לראות צמחים רבים ושלטי הסבר אודותם. זה לצד זה נמצאים עצי תות לבן, צפצפות, איקליפטוסים, שיחים גדולים וצבעוניים של הרדוף הנחלים ועצי דולב מזרחי בעלי העלים המשוננים המזכירים את עליו של עץ המייפל ונותנים אוירה אירופאית. השביל הקצר ממשיך עד לעץ אקליפטוס גדול. הליכה של קילומטר נוסף תביא אותנו לגשר אבן בעל מראה עתיק הבנוי מספר קשתות. זהו גשר הג’למה שבפארק העמקים. אנו נמשיך עוד כמה מאות מטרים לקצה הישוב אלרואי ונגיע לתחנת הרכבת ההיסטורית. במקום ישנם מבנה התחנה וכמה קרונות ישנים. הקרונות נתרמו על ידי רכבת ישראל. תחנת הרכבת ותוואי מסילת הרכבת שבמקום כמעט והוצאו ממקומם על ידי דחפור שביצע עבודות במקום. הם היו מכוסים בהר גדול של אשפה ולולא יוזמתו של תושב המקום המבנה הישן היה נהרס ולא היה לו זכר. רכבת העמק הוקמה בשנים 1901-1905 ופעלה עד 1952 בצפון הארץ בין חיפה לדרעא שבדרום סוריה ועברה בין היתר באלרואי, כפר יהושע, גשר ובית שאן. אחד הקרונות העתיקים במקום משמש כמוזיאון קטן ובו תלויות תמונות מהתקופה. היום נבנית במקום מסילה חדשה במטרה לשחזר את רכבת העמק אך בתוואי שונה כשסיומה יהיה בבית שאן, ובנסיעה שתהיה, בתקווה, מהירה יותר מנסיעתה של רכבת העמק ההיסטורית שהיתה ידועה באיטיות שלה… לאחר סיום הביקור בתחנת הרכבת ההיסטורית, ניסע חזרה בכביש 7213 ונפנה ממנו חזרה לכביש 75. לאחר כמה מאות מטרים שלט חום יפנה אותנו ימינה אל פארק העמקים. הפארק נמצא ממש לצידו של הקישון. בפארק ישנם שבילי הליכה נוחים ונעימים המתאימים גם לרכיבה על אופניים, לעגלות ולכיסאות גלגלים. לכל אורך הפארק נטועים עצים כמו חרובים, עצי תאנה, עצי תות שחור אותם ניתן לקטוף ולאכול ממש בעונה זו, עצי אלון התבור מרשימים בגזעם ובצמרתם הרחבה, וליד הנחל ישנם צמחי קנה סבוכים ושיחי ענק של הרדוף הנחלים. ניתן לעלות על גשר הג’למה וגשר אבן אחר שעובר מעל אפיק הנחל ולתצפת ממנו על הנוף. אםשר לטייל גם למרגלות הגשרים. בפארק שולחנות לפיקניק. ממש על שפת הנחל נמצא עץ אקליפטוס מרשים במימדיו אשר מוקף בגדר עץ להגנה.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם