מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
לבקר בזנזיבר – הארכיפלג המופלא המציע חופשה חלומית תוכלו ללמוד מאיתנו מה יש לעשות שם. אז נכון שים שמימיו צבועים טורקיז ומעוטר בחול לבן, בריכה אינסופית הנושקת לאוקיינוס, שמש שלא נגמרת, שקט ונוף בתולי יכולים למלא את כל הטיול. אבל מלבד רביצה על החוף, ניתוק ואושר מוחלט יש לזנזיבר עוד הרבה מה להציע.
Rob from United Kingdom – wikipedia
תכננה את המסלול, כתבה וערכה: נגוהה שפרלינג
אם אתם ברי מזל ועתידים לבקר בזנזיבר – הארכיפלג המופלא המציע חופשה חלומית תוכלו ללמוד מאיתנו מה יש לעשות שם. אז נכון שים שמימיו צבועים טורקיז ומעוטר בחול לבן, בריכה אינסופית הנושקת לאוקיינוס, שמש שלא נגמרת, שקט ונוף בתולי יכולים למלא את כל הטיול. אבל מלבד רביצה על החוף, ניתוק ואושר מוחלט יש לזנזיבר עוד הרבה מה להציע.
כל פיסת חוף זוכה היום לכינוי “גן עדן עלי אדמות” אבל מי שהיה בזנזיבר לומד להתקמצן ולא לכנות כך כל פיסת חוף שבנמצא. זה קורה כשהוא פשוט מבין שהתואר הזה שמור למקום הזה ממש, כי בהשוואה אליו כל חוף, קסום ככל שיהיה, פשוט מחוויר.
פעם זנזיבר היה מקום לעשירים בלבד, מילת קסם שמפעילה את בלוטות החשק אבל נותרת בגדר מושא בלתי מושג, חלום שלא ניתן להגשימו… אולי כי עד זה מכבר ההגעה לזנזיבר כללה החלפת מטוס והפלגה במעבורת, ארכה כמעט יממה וכללה גם פרידה לשלום מסכום כסף רציני. אך כיום השתנו פני הדברים: מאז שטיסות ישירות יוצאות מישראל ונוחתות בשדה התעופה של זנזיבר עוד ועוד ישראלים זוכים לטעום מהקסם שממתין להם במרחק של שש שעות טיסה בלבד; וגם אתם יכולים…
אז לפני שמתחילים במסלול כדאי שתדעו לאן אתם צפויים להגיע:
זנזיבר- נעים להכיר
כשמדברים על זנזיבר מתכוונים לחופי זנזיבר ולא רבים יודעים שלמעשה זנזיבר היא חבל ארץ של ממש הכולל ארכיפלג של שבעים וחמישה איים. הרבה גם טועים וחושבים שזנזיבר זה באזור דרום מזרח אסיה ליד תאילנד או הודו או איפשהו ליד האיים המלדיביים אבל הם טועים. אמנם האוקיינוס בו הם טובלים הוא האוקיינוס ההודי ממש כמו האיים המלדיביים אבל זנזיבר לא קשורה למזרח הרחוק. חבל הארץ הקסום הזה שוכן לו בטנזניה שבאפריקה וכולל בין שבעים וחמישה האיים שלו, שחלקם כלל לא מיושבים, את שלושת האיים הגדולים זנזיבר (שנקרא בשפה הסוואהילית: אוּנגוּגָ’ה), את האי פמבה ואת האי מאפיה. האיים הקטנים שהם גם לא ממש מתויירים כוללים, בין היתר את פריזון איילנד, צומבה, מיסאלי באווה, צפאווני ועוד.
האי זנזיבר משתרע על פני 1650 קמ”ר שלאורכם ולרוחבם פזורים כשמונה מאות אלף איש. הרוב הגדול של התושבים הם מוסלמים ובאי ישנו גם מיעוטים נוצרי והינדי. המטבע בו משתמשים באי זנזיבר הוא שילינג טנזני (TSH) ובחלק מהמקומות ניתן גם להשתמש ביורו ודולר.
אגב, מקור השם זנזיבר נעוץ בהיסטוריה של המקום שנכבש על ידי עמים רבים, ביניהם, ערבים, הודים, פרסים ועוד. בתקופת השלטון הערבי באי זכו המקומיים לכינוי השחורים וארצם זכתה לכינוי ארץ השחורים, שבערבית נשמע כך “ז’ינז’ אל באאר” ZINJ EL BARR. מזכיר את זנזיבר, לא?
מבחינת מזג האוויר: מזג האוויר בזנזיבר שמשי בכל ימות השנה. לעתים החום מכביד והלחות מקשה, אבל צלילה במי האוקיינוס או טבילה באחת הבריכות של בתי המלון המפוארים יוכלו לפתור את העניין בקלות. לעתים יכול היום השמשי להיות מופרע בממטרי גשם. וזה קורה רק בעונה הגשומה. בזנזיבר קיץ כל השנה אבל יש הבדל בין העונות הגשומות לעונות הלא גשומות. וכשמדברים על עונות גשומות לא מדברים על חורף, אלא לרוב מדובר בממטרים קצרים, שמופיעים במפתיע ללא הודעה מוקדמת ונעלמים די במהירות. הגשם בזנזיבר נוטה להופיע בעיקר במהלך החודשים מרץ (יותר נכון אמצע מרץ), אפריל ומאי (בתקופה זו הגשמים יותר כבדים וממושכים) ובחודשים נובמבר, דצמבר וינואר, שאז מדובר בעונה גשומה צנועה יותר עם גשמים ממוקדים. אבל אין לכם מה לחשוש- כאמור, הממטרים קצרים וממוקדים, הם מהווים הפוגה נעימה מהחום הגדול ואם גשם זנזיברי נדיר יתפוס אתכם באמצע טיול יום באחד הכפרים תוכלו לתפוס מחסה אצל המקומיים וזו הזדמנות נהדרת להתחבר אליהם.
–
ועכשיו, רגע לפני שנצא לדרך כדי שנכיר כמה מילים שימושיות: “ג’מבו” (שלום בסווהילית) “ממבו?” (מה נשמע?) אקונה מטטה (הכל טוב, בואו נזרום עם החיים אין סיבה לדאגה) ו”פוואה!” (טוב).
–
מה יש לעשות בזנזיבר?
לזנזיבר מומלץ להגיע לתקופה של עשרה ימים עד שבועיים. רבים מהימים יחלפו בטיול שקט לאורך חופים מטריפים, רביצה אין סופית בשמש, אכילה במסעדות, קריאת ספרים והרבה התבודדות, מנוחה והתחברות לטבע בתולי, לרוגע ולשלווה. ביתר הזמן תיהנו מספורט ימי, צלילה, שיט ושחיה עם דולפינים, מהתחברות לאוכלוסייה המקומית החביבה, לטיול בשמורות טבע ולסיור בערים, כפרים ואיים. הקצב של הטיול בזנזיבר הוא קצב איטי. יש לזכור שמדובר במדינת עולם שלישי השונה מאד ממדינות המערב וכל טיול בה, לכל קצה שלא יהיה הוא חוויה בפני עצמה.
אמנם זנזיבר הוא אי ששוכן באפריקה אבל בעוד בטנזניה ישנו ספארי רחב ידיים, שמורות טבע ונופים עוצרי נשימה, בזנזיבר לא תמצאו את אלה וגם לא חיות או שבטים נידחים. החופים הם ללא ספק האטרקציה המרכזית באי אבל יש מלבדם עוד הרבה מה לראות. מי שצולל יזכה לבלות במצולות היפים ביותר, ריפים עמוסים שכיות חמדה. מי שאוהב טבע יזכה לראות הרבה ים ושמיים בצבעים מטרפים וגם מיני חיות מגוונים, כגון, קופים אדומים (אותם ניתן למצוא רק באי), ציפורים צבעוניות, צבי יבשה גדולי ממדים, גם גלישת גלים ניתן ומומלץ לעשות בזנזיבר.
חובבי התרבות והפולקלור שביניכם ייהנו מהתרבות המקומית, מהנשים בלבוש המסורתי, המקומות העבודה בהם כאילו הזמן קפא מלכת, בבתי האבן הקטנים, בשווקים בהתחברות למקומיים ולדייגים ובחוויות תרבותיות אותנטיות שיקרו בדרכו בעת הטיול.
כמעט בכל אי נהוג לחלק את מסלול הטיול לאזורים- החלק הצפוני של האי, החלק הדרומי של האי, כשכל כמה ימים מאפשרים לסקור את צפון מזרח וצפון מערב, דרום מזרח ודרום מערב. זהו מצב העניינים גם כשמדובר בזנזיבר, אך להבחנה בין מזרח למערב חשיבות רבה במיוחד: האיים המזרחיים בזמן השפל הרבה פחות מצודדים ואין מה לחפש שם אלא רק בזמן הגאות. במרכז האי שוכנת העיר המרכזית סטון טאון, שחופיה מזוהמים ולא מומלצים לשחייה. כאשר אנו מדברים על צפון האי אנו מתייחסים לחלק הצפוני, מעל סטון טאון, וכשמתייחסים לדרום, הכוונה היא לשטח שמשתרע דרומית לעיר הזו.
זנזיבר – האי המדהים בעולם – צפו:
חומר נוסף במדריך למטייל בטנזניה
זנזיבר – מסלול טיול של ארבעה עשר ימים (שבועיים) בזנזיבר
את ימי הטיול הראשונים נתחיל בצפון האי, כשלאזור ניתן להקדיש חמישה ימים לפחות. כמובן שהכל תלוי בזמן שיש לכם והבחירה כאן קלה. את כל האטרקציות תוכלו לראות מהר ולהשלים את כל רשימת ה”חייבים להספיק” ממש ממש מהר, אבל אם תיקחו זמן ותתמסרו לחופים, לשקיעות, לשאנטי ולשלווה מול המים אז תוכלו גם לחוות את האזור הרבה מאד ימים.
–
יום ראשון – העיירה והחוף נונגווי Nungwi:
נונגווי הוא הכפר הצפוני ביותר באי זנזיבר והוא שוכן לחוף הנושא את אותו שם. זהו החוף הכי פופולרי בזנזיבר ומי שמחפש אווירה צעירה ושוקקת יחסית, עם הרבה מסעדות והרבה תיירים וגם לא מעט פינות חמד יוכל להתמקם באחד מבתי המלון ו/או בתי ההארחה הרבים הפזורים לאורך החוף ובתוככי העיירה. כאן תוכלו לבלות בחופים הטובים ביותר בזנזיבר ותיהנו מהגישה הנוחה ביותר אל אתרי הצלילה היפים שקיימים באי בהמוניהם.
ביום הזה נקדיש כמה שעות טובות לשיטוט לאורך החוף, התמסרות לקרני השמש ורביצה על החול הלבן אל מול מי האוקיינוס הצבועים טורקיז. בשלב בו תהיו רעבים תוכלו לאכול בכפר עצמו, באחד ה”קיבנדות”-אותם דוכני אוכל מגוונים שממוקמים בכל פינה בכפר, או באחת המסעדות לאורך החוף. ראויות לציון המסעדות הבאות הממוקמות לאורך החוף ומציעות תפריט מגוון ולא מאד יקר: LANGI LANGI בונגלוס קפה, באראקה ביץ’ ו SAURCHE RESTAURANT.
–
לצפיה – לאנגי לאנגי בונגלוס קפה במלון לאנגי לאנגי בחוף נאנגווי, זנזיבר
לאחר ארוחת הצהרים לכו לטייל לאורך החוף הצבוע טורקיז בגוונים משתנים וזרוע סירות מקומיות ועצרו לשוחח עם הדייגים. המקומיים מסבירי פנים וכך גם התיירים הרבים הנוהרים לזנזיבר בכלל ולחוף ננונגווי בפרט. חלק מהכיף זה להתחבר גם אליהם. יש הרואים חוויה גם בנבירה במרכוליותיהם של המקומיים המוכרים כל מה שיכול לפתוח את הארנק שלכם, החל ממשקפי שמש של “מותגים מקוריים”, עבור במזון ומשקאות, וכלה במזכרות מקומיות. אל תיבהלו מהחבר’ה המחופשים. מקומיים שמתעקשים שהם חיים את המסורת של בני שבט המאסאיי ויתנדבו להצטלם תמורת כסף. אם אתם לא מעוניינים לזרום הרחיקו אותם באהבה ונחישות.
עם רדת הערב פנו זמן רב לשבת על צלחת פירות טרופיים ולצפות באחת השקיעות המיני רבות המחכות לכם בשעות הערביים של ימי השבועיים הקרובים.
כשהערב יפנה מקום לשעות הלילה אל תוותרו על בילוי לילי. חוף נונגווי הוא החוף התוסס ביותר בזנזיבר אבל קחו הכל בפרופורציות שהרי הכל יחסי. לא מדובר בגואה ולא בתאילנד. בזנזיבר אין הרבה מה לעשות במובן המערבי של המילה. אין מסיבות, דרינקים והתמנגלויות עד אור הבוקר, אבל אם כבר יש הפנינג הם מתרחשים בחוף נונגווי. שם תמצאו פאבים קטנים, מסעדות המשמיעות מוסיקה ואוירה יותר תוססת. שימו לב: בסוף השבוע, רביעי עד ראשון יותר שוקק באי אז אל תתבאסו אם נפלתם על ערב “מת” כי יתכן שהוא באמצע השבוע.
לצפיה חוף נאנגווי זנזיבר
–
יום שני: שמורת Mnemba מנמבה (ISLAND CONSERVATION AREA MIMCA)
את היום השני נמליץ לכם לפתוח בצפייה בזריחה. אל תתעצלו. שווה לקום ולהביט. מראה מרהיב מרהיב. העצלנים ביניכם יפסידו בגדול והם מוזמנים להמשיך לתכנית הטיול שלנו, צלילה בשמורת מנמבה סביב האי אונגוזה, שהוא אגב אי בבעלות פרטית ולא ניתן לעגון בו, אבל יותר משווה להפליג לסביבותיו.
לשמורת מנמבה תגיעו בשיט קצר מנונגווי לאי אונגוז’ה, שם שוכנת לה שמורת מנמבה. מי שמשתלב בספארי צלילה יוכל לצאת עם ציוד הצלילה בקבוצה מאורגנת ולהגיע בסירה למנמבה במסגרת סיור הצלילה. ואם כבר עסקינן בצלילה – חובבי הז’אנר יעופו לגבהים אדירים (און יותר נכון ישקעו במצולות) מרוב התלהבות. זנזיבר בכלל ואזור זה בפרט נחשבים לאתרי הצלילה המרהיבים בעולם. ריף מנמבה וחופי השמורה הם המקום המומלץ ביותר לצלילה וגם המיותר ביותר בכל זנזיבר. מאות זנים של דגים, עשרות סוגים של עשבים וצמחים ועשרות מינים של אלמוגים. דגי ים, תמנונים, קיפודי ים, כוכבי ים ברקודות מאיימות חדות שיניים, זהרונים, לובסטרים, אלמוגים, מורנות, צניניות, זנים נדירים של דגים מורנות, אבנונים, חשופיות, עקרבנונים, דיונונים, תמנונים, סרטנים וצדפות שונות ואפילו כרישים. אפרופו כרישים, הסיכוי לצפות בכאלה גובר למי מבינכם שיבחר לצלול באתר הצלילה שכינויו הקיר הגדול (THE Big wall) בו ברי מזל זוכים לפגוש כרישים, בעיקר כרישים מזן וויט טייפ, WHITE TYPE.
עוד רבות ניתן לכתוב על ענין הצלילה בשמורת מנמבה ובזנזיבר בכלל, אך לא כאן המקום… מי שבעניין של צלילה כמו רבים מבאי זנזיבר מוזמן לקפוץ לסוף הכתבה לתת הפרק שעוסק בצלילה בזנזיבר.
כמובן שמי שלא רוצה לצלול יוכל לשנרקל וליהנות מחוויה יוצאת דופן של פעם בחיים.
צפו – צלילה בחוף שמורת מנמבה:
מעבר לצלילה תוכלו לשחות עם דולפינים שזו חוויה מרהיבה בפני עצמה. יש הרבה סוכנויות המציעות לכם שחייה עם דולפינים. בכל חוף תוכלו לעלות על הסירה ולהגיע אל אזור בו הם נוהגים לשחות. אם יהיה זה בשמורת מנמבה מה טוב. שחיה עם דולפינים משמעה הפלגה בסירה המתנה להגעתה של להקת דולפינים מזדמנת וקפיצה למים לשחייה ומשחק עם הדולפינים שהם בעלי חיים מאד חברותיים.
צפו – שחיה עם דולפינים בזנזיבר
בין שחיה לצלילה תאכלו על הסירה: רוב סוכנויות הנסיעות המוציאות הפלגות לצלילה, שנירקול או שחיה עם דולפינים מצטיידים בארוחות ושתייה עבורכם והאוכל נהדר, אז תיהנו!
את היום הנהדר הזה נסיים בחזרה במלון בחוף נונגווי שם נאכל ארוחת ערב באחת המסעדות, טיול לאורך החוף ולילה טוב.
–
יום שלישי האי טומבטו
גם היום הזה יתחיל בהפלגה קצרה והפעם אל האי טומבטו. שוב צלילה בריף מרהיב ועוצר נשימה שיסב לכם אושר גדול אבל הפעם באווירה קצת אחרת. האי הטנזני טומבטו מכונה בפי המקומיים האי המכושף. המקומיים והמדריכים יישבעו לכם שאם תשתקו ותתרכזו תשמעו בעת הצלילה קולות של שוהי העולם הבא. הם בטוחים שבמצולות יש לא מעט שדים ורוחות שיתגלו לברי המזל ביניכם. אנחנו לא בטוחים שזה אכן יקרה אבל מה שבטוח זה שכשתצללו לא תאמינו שכל היופי ששם אכן אמתי ולא תבינו למה מזלכם כה גדול.
צפו – האי טומבטו:
באי טומבטו שני אתרי צלילה מרכזיים. האחד הוא Shitani שבתרגום לעברית משמעו זה שטן והכינוי הזה הוא בהמשך לכל האגדות סביב האי המכושף טומבטו. אתר הצלילה השני נקרא Mwana wa Mwana (“מוואנה” בסווהילית משמעו תינוק) והוא מטריף מעבר לכל דמיון.
גם באיזור זה תוכלו לשנרקל ולא רק לצלול וכן לשחות עם דולפינים. להבדיל משמורת הטבע מנמבה, באי טומבטו אתם רשאים לעגון ולטייל וטיול שם אכן נהדר. גם הפעם תאכלו בספינה ותיהנו מהשלמת עוד יום של ים, מים, שמש וחיים מרתקים בעולם המים.
אם היום הזה יסתיים בשעות אחר הצהריים זה נהדר. לא התבלבלנו- אתם הרי צריכים גם זמן ליהנות מהספא במלון, מהחוף לצידו השתכנתם, מהבריכות, מהפעילויות וממתקני המלון.
–
יום רביעי יער הגשם ג’וזאני ושמורת המנגרובים
האי אונגוג’ה היה מכוסה בעבר הלא רחוק יער גשם טבעי ושמורת ג’וזני הידועה גם בשם יער ג’וזאני Jozani Chwaka Bay National Park היא למעשה השריד האחרון מהיער העצום שהיה על האי. יער ג’וזאני הוא יער גשם נחמד עם עצים, שרכים וצמחיה קסומה, צפרדעים ועוד חיות. ביער הגשם תפגשו גם קופים מזן נדיר מאד – קופי הקולובוס – אלה הם קופים עם גב אדום, ידידותיים מאד. כשיראו אתכם הProcolobus kirkii, אותם קופים נדירים הם יתקבצו סביבכם, ישמחו למראכם, ידלגו, יקפצו ויתקשרו אתכם. מומלץ להגיע אל המקום בשעות היותר קרירות שאז הקופים עסוקים באכילה, במשחק, בתקשורת ובטיפוח קשרים חברתיים.
הקופים הללו חיים בלהקות, כל להקה על פרטיה מתרכזת על קבוצת עצים. בכל להקה יש שלושים עד חמישים פרטים כששבתוכם לרוב לא יותר מארבעה זכרים והיתר נקבות וצאצאים. קופי הקולובוס הם חמודים, מרתקים וחשוב שתנצלו את הזכות לראות אותם. למרבה הצער הקופים הנחמדים הללו (הם נחמדים ביער הזה כי התרגלו לחברתם של בני אדם ולפי כך אינם מסוכנים) מצויים בסכנת הכחדה. הם ניצודים, נדרסים ושטחי היער הטבעי שמצטמצמים פוגעים ביכולת ההישרדות שלהם. על פי הערכות ממין קופי הקולובוס נותרו רק כ-1,500 פרטים כששליש מהם, כחמש מאות קופים, חיים להם ביער ג’וזני. תושבי האי מכנים את הקופים קימה פונג’ו (Kima Punju) שהמשמעות של המונח בשפה הסוואהלית היא “קוף הרעל”. הקופים זכו לכינוי זה שלא בצדק בשל אמונות טפלות וסיפורי בדים. על פי האמונה המקומית העצים עליהם משתכנים הקופים קמלים ומתים לאחר שהקופים אוכלים את עליהם. גם כלבים שנתקלים ומנשנשים קוף קולובוס נפגעים ומאבדים את הפרווה שלהם רק בגלל שאכלו קוף קולובוס (אתם מכירים כלבים שמנשנשים קופים? גם אנחנו לא, אבל לכו תדעו… באפריקה כמו באפריקה…). בכל מקרה, הקופים הללו למרות שהם מכונים קופי הרעל הם לא מסוכנים, בטח לא אלה שבשמורה. מחד הם אינם יכולים להיות חיית מחמד- ריחם גופם מבחיל אך הם בהחלט נעימים למראה ולתקשורת. אגב, מרפאים מסורתיים ומכשפים באיי זנזיבר משתמשים באיברי גוף שלהם למעשי כישוף.
בקיצור, בעת טיול בשמורת ג’וזני אתם תזכו לראות את הקופים הללו מקרוב ותתפעלו מהם, אולם תנהגו בזהירות ותכבדו את כללי המקום, הן למען ביטחונכם האישי והן למען בריאות הקופים. ראשית, אל תגעו בקופים, שמרו על מרחק של לפחות שלושה מטרים מהם, אל תתנהגו באופן מאיים (עם כל הידידותיות שלהם והנוחות שהם חשים ליד בני אדם, אם הם מתרגזים הם תוקפים), אל תאכילו אותם, אם הם מתקרבים אליכם התרחקו מהם והימנעו מקשר עין עימם, צלמו אותם אבל לא יותר מדי מקרוב, אל תרעישו יותר מדי וזכרו הם עלולים לנשוך ולהעביר לכם מחלות. אפרופו מחלות אתם גם מסכנים אותם ועלולים להדביק אותם במשהו שאתם “סוחבים” אז אם אינכם חשים בטוב חשוב להימנע מביקור בשמורה.
ביער תטיילו בינות לעצים גבוהים מאד (רובם פיקוסים וחלק מהעצים מתנשאים לגובה של אפילו מאה מטר), בינות לצמחיה ירוקה , סבך ושיחים. טעימה של טבע נהדר. טיילו בשמורה להנאתכם, היא לא גדולה, כולה עשרה קילומטרים רבועים שלאורכם ולרוחבם מסתובבים לא רק קופי הקולומבוס אלא גם הנמר הזנזיברי ושני מינים של אנטילופות קטנות, אך באלה סביר כי לא תתקלו.
ביער הזה ניתן לטייל בין שלוש שעות ליום שלם – הכל תלוי בקצב שלכם ובחיבה שלכם לז’אנר של טיולים בשמורת טבע. אל שמורת ג’וזני נמליץ להגיע עם מדריך מקומי שיוביל אתכם ביער בסיור נעים ונחמד, ממוקד וקליל. עלות הטיול והתשלום למדריך איננה גבוהה.
לצפיה – טיול בשמורת ג’וזני
–
התחנה הבאה ביום הזה היא שמורת המנגרובים The Pete-Jozani Mangrove Boardwalk. שמורה נחמדה זו המשתרעת לאורך החוף ממוקמת קילומטר מדרום לשמורת ג’וזני. שמה של השמורה “שמורת המנגרובים” היא על שם הצמחייה הייחודית הצומחת בה: שיחי ועצי מנגרובים. מנגרובים הם עצים ושיחים הגדלים בתוך מים מלוחים לאורך חופי ים וגדלים באזורי אקלים טרופיים וסוב טרופיים. יער המנגרובים בזנזיבר כמו כל יערות המנגרובים מהווה מערכת אקולוגית ייחודית לה תפקיד חשוב במערך האקולוגי הימי. מחקרים מראים כי באיזור בו יש צמחיית מונגרביםיש פחות בליה ויש גם סיכוי נמוך יותר לחוף זה להפגע מצונאמי.
שמורת המוגרובים בזנזיבר יושבת על התפר שבין הים והיבשה כוללת חורשה צפופה של שורשים וענפים המהווים בית גידול למינים רבים של בעלי חיים. השמורה זרועה גשרוני עץ הנמתחים בצורת פרסה לאורך סבך המנגרובים הגדל בסמוך לים. תוכלו להלך לאורך הגשרוים הללו וללמוד על בעלי החיים השוכנים בבית גידול צמחי זה. לא קרק בעלי החיים והמערכת האקולוגית הטרופית נהנית מהמנגרובים אלא גם תושבי זנזיבר והאיים הסמוכים אשר משתמשים בצמחים, שיחים ועצים אלה לשם בניית רהיטים ואפילו בתים.
–
יום חמישי- סיור בכפר נאנגווי ובחוף ונסיעה לחוף סמוך קנדווה כולל מסיבת פול מון
אתם שוהים בחוף נאנגווי בהתאם להמלצתנו ובשלב זה אתם בטח מרגישים שם כמו בבית ומכירים בו כל פינה, אבל לא מצאתם זמן להכיר אותו לעומק וכמו שצריך. ביום הזה נקח את הדברים באיזי ובין שחיה, מסאז’, ארוחה ומנוחה נשלב ביום הזה גם סיור בכפר נאנגווי. זהו כפר אפריקאי טיפוסי והומה בו חיים התושבים השלווים כשנשות הכפר עטויות תלבושות ססגוניות בשלל צבעי הקשת וילדי הכפר נרגשים ושמחים למראה האורחים וכל זאת בינות לבתי אבן קטנים. במסגרת הסיור בנאנגווי תבקרו באתר בניית סירות הדאו המקומיות. אלה הן סירות דיג ציוריות המשלבות בחופי האיים ותורמות למראה הציורי שלהם. סירות הדאו dhows” הן סירות עץ שמשמשות לדיג וכיום גם למטרות תיירות ותנועה. אלה הן שירת מפרש מעץ, שעשויה להיות גם ממונעת. אתר בניית סירות הדאו בחוף נאנגווי מיוחד בשל עובדת היותו ותיק ועתיק. הסירות בו נבנות בטכנולוגיות ישנות ושתביטו בייצור הטיסות תרגישו שהזמן עצר מלכת. אחרי הכל, שלוש מאות שנים הכל נראה באתר בדיוק אותו דבר. נמליץ לכם גם לצאת לשיט קצר בסירת העץ המקומית.
לצפייה – שיט בסירת דאו בזנזיבר
כשבשוטטות שלכם בכפר ובחוף תגיעו לקצה החוף תבחינו במרכז השימור וההצלה של צבי הים. זהו מקום בו תוכלו לשהות הרבה זמן, לשחות, לשנרקל ולטייל לצד צבי הים.
צפו – שמורת צבי הים בחוף נאנגווי, זנזיבר:
לצפייה – הכפר נאנגווי
בחצי השני של היום סעו כשלושה קילומטרים ותגיעו לחוף קנדווה Kendwa Beach. אל החוף תגיעו בנסיעה או ברגל. ההליכה על החוף מתאפשרת רק בזמן השפל, אז גם מזג האוויר נסבל הרבה יותר. אפשר להגיע לחוף קנדווה גם דרך היבשה ולא לאורך החוף אבל אפשרות זו טובה למיטיבי לכת בלבד משום שמדובר בדרך טרשית וסלעית, לא סלולה ולעתים מפרכת. אפשרות הגעה נוספת היא בעזרת שיט בסירה, במחיר של כ 20 דולר לכיוון.
חוף קנדווה הוא חוף נעים, מיוחד, זרוע צדפים וחול לבן, ומעוטר במי ים כחולים וטורקיז. בחוף הזה נמליץ לכם לשחות, לטייל בינות למקומיים ולצפות בשקיעות המרהיבות. אם תרצו שקט, ניתוק וגן עדן פרטי פשוט תצעדו דרומה. מדרום לקנדווה ישנם חופים יפיפיים וריקים מאדם, ממבנה ומתשתיות, ממש חופים בתוליים וקסומים שמתאימים למי שרוצה לגנוב שלווה, שקט ודממה, רחוק מכל אדם והצקה. גן עדן פרטי משלכם. שימו לב- בחודשים יוני ויולי יכול שיהיו בחוף רוחות וגשמים ותתכן גם ירידה בטמפרטורות.
לצפייה – חוף קנדווה זנזיבר
– בחוף קנדווה, כמו בכל חופי זנזיבר תוכלו לצלול ולשנרקל. לאכול ולשתות ולמשוך עד הערב שאז יש מסיבה בחוף. אפרופו לאכול יש לנו המלצה למסעדה טובה בחוף קנדווה שנקראת KIRIKO HAPPY. אם שפר עליכם מזלכם והגעתם לאיזור בזמן ירח מלא תוכלו להשתתף בפול מון פרטי.
מסיבת פול מון בחוף קנדווה מתקיימת בבבר מסעדה של מלון קנדווה רוקס, HOTEL kendwarocks . המסיבה מתקיימת במרחב מוגדר ותצטרכו לשם מראש ולקנות כרטיס. מחיר הכרטיס עומד על עשרת אלפים שילינג טנזני שהם משהו כמו שבעה דולרים לערך. אגב, אורחי המלון לא נדרשים לשלם. לאחר התשלום תקבלו צמיד שמאשר ששילמתם. אל תוותרו על הצמיד והתעקשו לשלם גם אם יגידו לכם שלא צריך. לפעמים המקומיים מנצלים את תמימותם של המבקרים כדי לעורר מהומה ולדרוש תשלום כפול בטענה שהתיירים התגנבו למקום. מסיבת הפול מון עמוסה, שמחה, תוססת, מגניבה ועמוסה בהמון מקומיים ותיירים.
לצפיה – מסיבת פול מון במלון קנדווה רוקס זנזיבר
–
גם כשאין פול מון יש במקום מסיבה, כל עוד מדובר ביום שבת. במלון קנדווה רוקס שבחוף קנדווה מתקיימת מסיבה בכל שבת, אליה מגיעים תיירים ומקומיים כאחד. אגב, אם בא לכם לנשנש, הפיצה שם סופר מומלצת ומוגשת עד השעות הקטנות של הלילה.
–יום שביעי – סיור חופים בצפון האי
בצד הצפוני של האי ישנם כפי שהבנתם חופים מהממים רבים ובכולם מומלץ לבקר, כל אחד לפי מה שהוא מחפש: שקט ושלווה, ניתוק והתבודדות, נוף, או קרחנה. אז הנה האפשרויות לפניכם:
ישנו החוף Matemwe מאטמווה: זהו חוף אינטימי ורומנטי, קסום ומיוחד, שלו ומנותק, הומה אם לא מאד ממסור אך גם לא מבודד ושומם לחלוטין. החוף שממוקם בצפון-מזרח זנזיבר, חמישים דקות נסיעה מסטון טאון מתאים לאוהבי ה”באמצע”- לא קרחנה ולא התבודדות. משהו טוב שמשלב את היתרונות של שני הסגנונות הקיצוניים המנוגדים. לחוף הזה כמו לרוב החופים הדרום מזרחיים לא מומלץ להגיע בשעות השפל שאז הוא נסוג בצורה חדה ומדהימה ורצועת החוף הופכת עצומה. אך בשעות הגאות החוף הופך לגן עדן של ממש והשחייה בו נהדרת. גם החיכוך עם המקומיים הוא נהדר. בעיקר בשעות הבוקר אז הכפר מתעורר לחיים והמקומיים מתקבצים סביבכם, מחייכים, ידידותיים, שרים ורוקדים לכבודכם. זוהי חויה בלתי נשכחת. צרו קשר עם הילדים החמודים, שוחחו עם הדייגים החרוצים והתרשמו מחייהם של התושבים החרוצים והשלווים שחיים שם. שימו לב – הם מאד ביישנים ולכן לוקח להם זמן להפשיר, כבדו אותם, התחברו איתם לאט וברגישות וכך תזכו להכיר אנשים נפלאים ומארחים למופת. גם השנירקול והצלילה כמובן מומלצים שם למי שרוצה לחזות בחיים תת מימיים עשירים ומדהימים ביופיים. אם אתם רוצים ללון במקום הזמינו מקומות מראש משום שבתי המלון ובתי ההארחה באי ספורים.
לצפיה חוף מטמאווה זנזיבר
–
חוף דרום מזרחי נוסף המרוחק כארבעים דקות נסיעה מסטון טאון הוא חוף קיוונגווה Kiwengwa. היופי של החוף הזה קשה לתיאור. שורת דקלים ארוכה על חוף חולי לבן ומי טורקיז שמרחיבים את הריאות ומטעינים את הנפש. מה הפלא חוף קיוונגוואה הוא החוף שמככב בגלויות של זנזיבר? אם גם אתם רוצים להלך בתוך גלויה ולחוות שלווה, שקט, נוף ויופי שלא נגמרים סעו לבקר ואפילו תלונו לילה אחד בחוף קוינגווה. מעבר לרביצה בשמש, אכילה לשובע, שנירקול צלילה תוכלו לעשות בחוף גם ספורט ימי (בננה, אופנוע ים וכדומה) וכן לרכב על אופניים או לדהור על סוסים. גם החוף בזמן השפל פחות נעים לשהייה.
צפו – חוף קיוונגווה
אגב, אם בא לכם דווקא שקט וניתוק ולא קרחנה אז תוכלו במקום או בנוסף לחוף מטאוומה או קיוונגווה תוכלו לבקר בחוף מווהנהזה (Mwanahaza): חוף זה ששוכן לו בחלק הצפוני של החוף המזרחי, מול האי מנמבה הוא חוף מנותק, מבודד ומהווה ממש גן עדן פרטי. לא תמצאו בו בית מלון או מסעדה פאב או דוכן, רק חול, ים ושמיים והרבה מאד שלווה. בחוף הנידח והבתולי הזה שורצות כמה משפחות של דייגים.
–
יום שמיני – סיור בניחוח תבלינים
אקלים מצוינים, אדמה פורייה ודשנה, תנאי צמיחה אולטימטיבים הם שהפכו את האי זנזיבר לממלכת התבלינים. לא סתם המקום מכונה אי התבלינים, כשבו ובאיים שכנים יש מיליוני שיחי תבלין, עצי תבלין וכל מה שנכנס היום לאוכל שלכם. מאז ומתמיד נחשבה אדמת זנזיבר לפוריה ובימים שבהם מדינות המערב ראו בתבלינים שבקולוניות זהב של ממש האיים זנזיבר, אוּנגוּגָ’ה (Unguja) ופמבּה (Pemba) היו כר גידול פורה שהטיל ביצי זהב בדמות תבלינים מגוונים- הל, ציפורן, וניל, פלפל שחור, קינמון, קקאו, קפה, למון גראס, זנגוויל, קינמון ומה לא.
טיול בריח התבלינים באי זנזיבר כולל ביקור במטעי תבלינים וצפייה בתהליכי הפקתם המרתקים.
הידעתם למשל שטעמו של הפלפל השחור במתכונתו הטריה, לפני העיבוד, שונה לגמרי מטעמו לאחר תהליך זה שבסופו הוא חריף ובראשיתו הוא טעים וערב לחך? הידעתם שהווניל הוא פרי של סחלב המטפס לגובה עשרה מטרים וםירותיו הם תרמיליים. לשם הפקתו התרמילים נקטפים לפני שהבשילו ומופקת מהם התמצית ריחנית על ידי הרתחה. לאחר ההרתחה עובר הצמח ייבוש ואז הוא מאוחסן. גם את הפלפל השחור מרתק לראות כיצד יוצרים: מדובר בצמח מטפס שפירותיו נאספים לפני הבשלתם ומונחים לייבוש. מה הפלא אם כך שתתקלו בהמון תבלינים לייבוש המונחים בפתחי הבתים?
צפו – סיור תבלינים באי זנזיבר:
כדי לראות את כל הפלא הזה ועוד כדאי לקחת סיור מודרך ולבקר במטעים מומלצים ונעימים לביקור שמתרכזים ברובם במערב האי ובמרכזו. וסוכנויות טיולים מקומיות מציעות סיורים יומיים אל מטעי התבלינים, החל ממטעי ציפורן גדולים וכלה במטעי תבלינים קטנים ומשפחתיים. הסיור מתחיל לרוב בתשע בבוקר ונמשך עד שעות אחר הצהרים ובמהלכו תוכלו לטעום ולהריח את התבלינים השונים, לשתות משקאות מתובלים ומרתקים, טעימים להפליא ולאכול ארוחה מקומית נהדרת (עוד על אוכל בזנזיבר בהמשך הכתבה). נסו לבחור בסיור שכולל גם ביקור בחוות הגידול הבאות:
חוות קיזימבאני (Kizimbani): חווה חקלאית מיוחדת השוכנת כ-17 קילומטר ממזרח לעיר זנזיבר ובה ניתן לצפות בתהליכי גידול ועיבוד של תבלינים.
חוות “Spice Farm”: חוות תבלינים עם אוירה מיוחדת בה צמחים להפליא עצי ציפורן, אגוז מוסקט והל. החווה נמצאת כ-15 קילומטר מהקצה הצפוני של העיר זנזיבר. אם תגיעו באופן עצמאי היעזרו בהוראות ההגעה הבאות ושימו לב לפרטים: כדי להגיע אל ספייס פארם יש לנסוע מסטון טאון לכיוון צפון, לעבור את תחנת המשטרה ולהמשיך בכביש לכיוון הכפר מקוקוטוני (Mkokotoni). עוד לפני ההגעה לכפר זה יש לפנות ימינה לעבר הכפר קידיצ’י (Kidichi) ולחרוג ממנו בדרך עפר. דרך עפר זו מובילה לחוות התבלינים. שימו לב לשילוט.
צפו – ביקור בחוות תבלינים בזנזיבר
—
יום תשיעי – סטון טאון: עיר האבן וסביבותיה
איך זה שאתם כבר שבוע בזנזיבר וטרם בקרתם בלב ליבו של האי? מרכז הפעילות והלב התיירותי של האי הוא ללא ספק סטון טאון, עיר האבן שמכונה גם זנזיבר טאון (לא זנזיבר סיטי, שימו לב) בשל מעמדה המרכזי באי. בסווהילית מכונה סטון טאון Mji Mkongwe – מְגִ’י מְקוֹנְגְוֶוה – “העיר העתיקה”. הסיבה בשלה לא ביקרתם שם עד כה היא שפשוט יש הרבה מה לעשות והזמן לא בורח. בזנזיבר, כמו שכבר אמרנו הכל לאט ובשאנטי ואקונה מטטה. אמנם הגענו מאוחר לסטון טאון אבל העיקר שהגענו.
אז מה יש לעשות ולראות ביישוב הזה שנחשב לעיר באפריקה אבל לכפר בעיניים מערביות? ולא מדובר בסתם עיר, סטון טאון היא עיר הבירה של זנזיבר וגם העיר הגדולה ביותר באי והיא מציעה למבקרים בה חוויה תרבותית, אנתרופולוגית, קולינרית ואסתטית. בעיר המרכזית והסואנת הזו חיים מאתיים וששה אלף תושבים, שהם כשליש מתושבי האי. בעיר מנשבות רוחות העבר והיא בעלת חשיבות היסטורית, אנתרופלוגית וארכיטקטונית. ההשפעות של האירופאים, הערבים וההודים שחלפו בה ניכרים בכל פינה ובחלקים רבים של העיר מנשבות רוחות מרתקות של היסטוריה, תרבות, ארכיטקטורה וקולינריה; כשכל אלה הובילה את אונסק”ו להכריז על העיר כעל אתר מורשת.
בעיר סטון טאון נטייל במשך יומיים. יש כאלה שמתאהבים בעיר ואחרים מחכים לברוח מהחום והצפיפות. אחרי הכל אנחנו באפריקה… למי שמתאהב בעיר יש הרבה מה לראות ומה לעשות והוא יוכל לשהות שם יותר מיום או יומיים.
לצפיה סיור בעיר סטון טאון זנזיבר:
סטון טאון מכונה עיר האבן בשל בתי האבן הקטנים המעטרים את סמטאותיה. מדובר בעיר בעלת ערך היסטורי- היא נבנתה לפני כמאתיים שנים על ידי הסולטן סעיד שחיפש מקום פלא שבו יעגנו סביסותיו, יבשה בה הוא ואנשי הארמון יוכלו לבלות בביקורם באיזור. בניית בתי האבן המיוחדים הללו ארכה מאה שנה משום שכללה שימוש באלמוגים ואבנים- חידוש מהפכני בתקופה זו ובאזור שבו כל הבתים בנויים מקש, חימר, אדמה או עץ.
את הביקור סטון טאון נתחיל בשוטטות חופשית בין בתי האבן באיזור העתיק של העיר. תתרשמו מהאווירה וצרו קשר עם המקומיים. חלקם נחמדים ולא רואים בכם “דולרים מהלכים” בלבד. הבתים עצמם מרשימים, בייחוד דלתות העץ המאד מאד כבדות (מאה קילוגרם ויותר הן שוקלות) שיגרמו לכם לתהות מי למען השם סחב אותן לשם בציוד פרימיטיבי עתיק. הדלתות המגולפות של סטון טאון זנזיבר הפכו לסימן ההיכר של העיר ולסמל לחשיבותה. מדובר ביצירות אמנות של ממש. נשאלת השאלה למה המקומיים השקיעו כל כך בדלתות? זה לא המקום היחיד באפריקה שזה קורה זאת משום שתושבי היבשת רואים בדלת סמל סטטוס – ככל שהדלת שוקלת יותר וגדולה יותר כך נחשבים בעליה לעשירים יותר – ולכן מייחסים לה חשיבות רבה. בשל חשיבות זו היחס לדלת הבית מדהים: היא נבנית מחומרים איכותיים שעולים כסף רב, היא הפריט הראשון שנבנה ומוצב בבית, עוד לפני הקירות, כלומר קודם היא מוצבת ורק לאחר מכן נבנים הקירות הסובבים אותה, פרטי אמנות מכסים את הדלת שמעוצבת בתשומת ב רבה.
העיצובים של הדלתות שרובן עשויות מעץ טיק, מלחמן או מפרי הג’ק כוללים גילופים מעניינים, עיטורים, ציורים שונים, חלקם סמלים הודיים, חלקם ציורי טבע (דגים, צמחים) וחלקם צורות של סמלים מקומיים. גם סמלים מתרבויות אחרות משובצים בדלתות, לרוב תרבויות של שליטים שכבשו את זנזיבר בימי ההיסטוריה, לרבות, סמלים ערביים, פרסיים, עות’מאניים. חלק מהדלתות אף מעוטרות בצמחיה מקומית, מעל רובן ישנה קשת, בחלקן משובצים פסוקים מהקוראן. ידיות דלתות הבתים עשויים ממתכת ופליז. על פי המסורת המקומית לעיצוב הדלת יש אמירה, הוא אמור לבטא את עולמם של שוכני הבית, על האמונות, הרגשות, השאיפות והמאפיינים שלהם. לא פעם משקיעים בני הבית בדלתות מעוצבות הכוללות אלמנטים מעולם המדע, האמנות והרוח כדי להעיד על השכלתו ורוחב אופקיו של ראש המשפחה.
וחלקן אף משובצות במעין בליטות מתכת ופליז, שעל פי המסורת נועדו למנוע מפילים לשבור אותן (אם מישהו מצליח לאתר פיל בזנזיבר זה ככל הנראה קרה בזמן שישן וחלם). בחלק אחר מהדלתות ישנם גילופים של אמצעי הגנה שונים שנועדו כנראה להגן על בני הבית מפני פולשים, כך, למשל ישנן דלתות עם גילופים של שלשלאות ברזל. גם סמלים נגד רוחות ועין הרע וכל מיני מרעין בישין משובצות בדלתות ופעמים רבות ניתן לראות גם גילוף של פרח הלוטוס, שמסמל לפי המסורת המצרית פוריות ולפי המסורת ההודית מסמל שלום ושלווה.
הדלתות מהוות מפגן מרהיב של אמנות, אדריכלות ארכיטקטונית מעניינת, תרבות פולקלור והיסטוריה. זוהי מעין תערוכה חיה ששומרת על הישרדותה שנים רבות (כל דלת שורדת כמאה וחמישים שנה לערך) וזה מרתק ומעניין מאד.
השיטוט בסמטאותיה ובחצרותיה של סטון טאון תוביל אתכם למירב האטרקציות בעיר בלי בעיה בכלל. מי שרוצה גם לזכות בהסברים יכול להיעזר במדריך מקומי המציע סיור דובר אנגלית. זה לא יקר וזה בהחלט מומלץ.
בסיור בעיר תתקלו בכמה מאתרי הביקור המומלצים:
המוזיאון הלאומי של זנזיבר להיסטוריה ולתרבות בבית הפלאים (בית אל-אָגָ’אִיבּ):
בית הפלאים שמשמש כיום כמוזיאון הלאומי של זנזיבר הוא מבנה מרשים ביותר שנבנה בין השנים 1870 – 1888 על ידי אחד הסולטנים הערבים שפלשו לאזור על חורבותיו של ארמון קודם. מי שלא מעוניין בכך לא חייב להיכנס למוזיאון ויכול רק לשוטט במבנה בן 4 הקומות ולהתרשם מהאלמנטים המיוחדים המעורבים בבנייתו. הקדישו למקום שעה. אם תבקרו בתוך המוזיאון תוכלו לבלות שם שעתיים ולהתרשם מהתערוכות שמוצגות במוזיאון הלאומי (Peace Memorial Museum) וכוללות מוצגים המלמדים על ההיסטוריה והתרבות של האזור, לרבות חפצי נוי, שרידים, אביזרים יום יומיים ועוד. אגב, מדובר במקום נעים לפיקניק צהרים.
צפו – המוזיאון הלאומי של זנזיבר להיסטוריה ולתרבות בבית הפלאים (בית אל-אָגָ’אִיבּ):
המשיכו את הטיול מהמוזיאון והגיעו אל השיטוט בסמטאות יוביל אתכם אל השוק של סטון טאון המכונה שוק דרג’אני. שוק דראג’ני הוא השוק המרכזי בסטון טאון. והביקור בו מהווה חוויה בפני עצמה- מרכולות טריות של דגה, פירות וירקות שזה עתה נדוגו ונקטפו. נשים מעוטרות, לבושות בשלל צבעים, סוחבות סלים עמוסים בכל טוב, ילדים שמחים ומתרוצצים בצהלות שמחה והאוירה קסומה ומיוחדת. הקדישו לשוק מינימום שעתיים (ולחובבי הז’אנר נמליץ להסתובב שם יום שלם), במסגרתן תשוטטו בשוק שמשתרע על פני שני רחובות עיקריים. בשוק תמצאו אוכל ואם תחצו את הכביש תמצאו גם מזכורות וביגוד. ביום רביעי וביום שבת פועל במקום שוק פשפשים מרתק.
צפו – סיור בשוק דראג’אני, סטון טאון, זנזיבר- Darajani Market, Stone Town, Zanzibar
–
אם בשלב זה תהיו רעבים ולא אכלתם בשוק זה בהחלט הזמן לנשנושים. הנה המלצות למסעדות בסטון טאון:
TEA HOUSE RSTAURANT סטון טאון, זנזיבר
מסעדה המציעה תפריט מזרח תיכוני עם דגש על אוכל פרסי
Emerson Spice (סטון טאון, זנזיבר)
מסעדה המציעה תפריט מגוון הכולל אוכל אפריקני, מאכלי ים, אוכל בינלאומי ומטבח פיוז’ן
Zanzibar Coffee House Cafe סטון טאון, זנזיבר
מסעדה המציעה תפריט סטנדרטי של בית קפה עם אוכל בינלאומי
House of Spices סטון טאון, זנזיבר
מסעדה המציעה תפריט איטלקי וים תיכוני. אחלה פיצה שבעולם.
6 Degrees South Grill and Wine Bar סטון טאון, זנזיבר
מסעדה המציעה תפריט מגוון הכולל מאכלי ים, גריל ומטבח פיוז’ן ובמקום ישנו גם אחלה בר יין
The Silk Route סטון טאון, זנזיבר
מסעדה המציעה תפריט הודי אסייאתי
מסעדת לוקאמן, סטון טאון, זנזיבר
לצפייה בסרטון אודות הממסעדה:
ועכשיו נמשיך בטיול:
ביציאה משוק דג’ארני תתקלו באתר תיירותי שנקרא “המבצר הגדול” או המבצר העתיק (The Old Fort Ngome Kongwe) . מדובר במבנה העתיק ביותר בעיר האבן, (נבנה במשך חמש שנים בין 1710-1715) כמגדל שמירה שאמור להגן על המקומיים מפני פלישה אפשרית. המבצר הישן נבנה על ידי העותמאנים בין שנת 1698 לשנת1728. עשיתם חשבון נכון – במשך שלושים שנה… הביטו במגדל והתרשמו מחומות האבן העבות בצריחיהן עמדות ירי ותחושו את ההיסטוריה של המבנה ששימש בהמשך לא כמבצר אלא כבית כלא, בית מכס, תחנת רכבת, נמל ואפילו מרכז טניס לנשים. כיום שוכנים במבצר המרכז לתרבות זנזיבר ומספר עסקים מקומיים לרבות חנויות נחמדות של אמנים. בחצר המבצר נערכים מופעי תיאטרון ויהיה נהדר אם יצא לכם לצפות באחד שכזה. הקדישו למבצר הגדול בין שעה לשעתיים.
לצפיה – המבצר הוותיק בסטון טאון טנזניה
עם צאתכם מהמבצר המשיכו לטייל סביב המבצר וצאו לכיוון מזרח שם תבקרו בביתו של ד”ר ליווינגסטון הרופא המפורסם שחקר את היבשת השחורה וסיפורים רבים נקשרו בשמו.
בהמשך דרככם התעכבו מעט בבניין ברמאל (Bharmal Building): הבניין ששימש כמשכנו של הנציב הבריטי מעניין לא רק בשל ההיסטוריה הקשורה בנוכחותו אלא גם בזכות ייחודו הארכיטקטוני. הוא עוצב ונבנה בשנת 1900 על ידי האדריכל ג’ון סינקלר. האדריכל שניסה לשלב בין הסגנון הבריטילזה המקומי יצר מבנה מרשים שמשלב בין סגנון הבניה של בית כפרי אנגלי לבין ארמון בסגנון ערבי והתוצאה מרשימה בהחלט. בבניין זה סביר שתתעכבו ממש מעט ותמשיכו הלאה אל הנמל העתיק של סטון טאון.
בנמל העתיק של סטון טאון נשארו בעיקר שרידים, אך הם מרתקים ומספרים את דברי הימים. טילו בינות הריסות הסירות והספינות המכוסות מנגרובים וצפו בילדים המשחקים שם.
ליד הנמל הוותיק שוכן הנמל המודרני (וגם כן, מודרני במושגים של אפריקה) שמשמש כנמל המרכזי של האי זנזיבר. הוא מכונה נמל המים העמוקים והוא נחנך בחודש אוגוסט של שנת 1925. הנמל סואן, עמוס, רועש ומהמם, מבנהו מיוחד והחיים של העיר והאי על כל היבטיהם מתרחשים בו ומקבלים ביטוי. הנמל שמשמש כמקום מעגן לסירות דאו מקומיות, לסירות מטען ולמעבורות המפליגות בקווים סדירים לדאר א סאלאם, פאמבה ומומבסה שבקניה, בנוי בצורה ייחודית. אבני הבניין ששימשו בבנייתו הובאו מצ’וּקְוָואנִי שבצפון זנזיבר ושינוען התאפשר בזמנו בזכות “רכבת החוף”- רכבת קלה שנסעה לאורך החוף.
צפו – הנמל של סטון טאון, זנזיבר
בטיילת שלצד הנמל תגיעו למחוז חפצכם הבא- ממש בזמן שהרי את היום הראשון של שוטטות בסטון טאון תסיימו בוודאי רעבים. ובכן, זה הזמן לבקר בשוק האוכל הלילי הקדום של סטון טאון. מעבר לאוכל טעים ומזין הביקור בו מהווה גם חוויה רב חושית, תרבותית ואנתרופולוגית. כל לילה נפתח בטיילת ליד הנמל שוק אוכל לילי שמציע דוכנים עם שתיה ומזון מקומיים וערבים לחך.
בשוק תשוטטו בין המוני אנשים ותיהנו מהאווירה הנהדרת בזכות תיירים רבים ומקומיים שמתקבצים ליד הנמל וליד גני גמהורי (JAMHURI) ונהנים מפירות (תפוזים, ליצ’י, בננות ומה לא בעצם), משקאות מעניינים (כוס מיץ קני סוכר למשל, אל תוותרו על התענוג), מאכלים מקומיים נהדרים (למשל “סמבוסה (אותו מאפה בצקי המזכיר בורקס מטוגן בשמן עמוק ורותח וממולא בבשר עגל), מאכלים מזרחיים (שישליק או קבב בפיתה) ומאכלים מערביים (פיצה, דגים, המבורגרים, צ’יפס, פירות ים) ועוד ועוד…
בין דוכני האוכל פזורים גם דוכני מזכרות, דוכני תכשיטים, דוכנים של חפצי נוי (פסלים מגולפים, נרגילות ועוד), להקות מקומיות המנגנות מוסיקת טארב שכה נפוצה ברחבי האי ומאד מעניינת, היא מהווה שילוב של ערב רב של סגנונות לרבות מוסיקה ערבית, מוסיקה הודית, מוסיקה אפריקאית-שבטית ומוסיקה פורטוגזית. נשמע מרתק? ועוד איך! והכל במופע חי בעזרת כלי הקשה וכלי מיתר; וכל זאת כשבין לבין מסתובבים הרבה מאד בליינים זרים ומקומיים שבהיעדר מקום אחר לבלות שבו רואים את השוק כמקום הנפלא ביותר לבילוי בשעות הערב.
צפו: מוסיקת טאארב
צפו בשוק האוכל בזנזיבר
–
יום עשירי – עוד קצת מסטון טאון
את היום השמיני נתחיל בסיור מחודש בסמטאות סטון טאון. נשים את פעמינו לאזור בו שכן בעבר שוק עבדים, שמכונה Former Stone town SLAVE MARKET. אזור זה בו עומדת כיום הקתדרלה האנגליקנית קרייסט צ’רץ’ הוא אזור ידוע לשמצה בשל העוולות שנעשו בו כלפי האפריקאים שנחטפו בכל רחבי היבשת השחורה והובלו כצאן לעמדת המכירה בשוק זה. הגיעו אל השוק ובקשו להכנס לסיור מודרך באנגלית. העלות של הסיור היא כמה דולרים וההסברים של המדריך שווים הכל. במשך שעה ואף יותר הוא יתאר לכם את ההיסטוריה האפלה במהלכה זנזיבר הפכה למקום המסחר המרכזי ביותר באפריקה. משלחות לכידה של סוחרי אדם יצאו למסעות צייד בכל רחבי היבשת השחורה ולכדו עבדים פוטנציאליים. אלה הובאו לזנזיבר, נכבלו בשלשלות והועמדו למכירה ברחבי השוק שנפתח על ידי הסולטאן סעיד בשנת 1811, ועד מהרה הוא הפך לאחד החשובים במזרח אפריקה. סוחרים ממולחים וקרי לב ראו בבני האדם שנשבו – גברים, נשים וטף – סחורה רבת ערך ומקור הכנסה מצוין ופשוט “שיווקו” אותם לחו”ל- לפרס, להודו, לפורטוגל, למדינות ערב ולמדינות המערב. העבדים נחשבו לסחורה חמה ומבוקשת ותמורתם היו מתקבלים מזון, כסף, וסחורות רבות ערך. ברבות השנים הפכה זנזיבר למרכז העולמי של המסחר בבני אדם וסחר העבדים התקיים בשוק זה במשך מאתיים שנה. בשנות השיא שהן בשנות ה-30 של המאה ה-19, נמכרו בשוק העבדים של סטון טאון כשישים אלף עבדים מדי שנה, עד לסגירתו בשנת 1873. אגב, שוק העבדים של סטון טאון הינו השוק האחרון שנסגר מבין כל שווקי אפריקה.
צפו – שוק העבדים הקדום, סטון טאון זנזיבר
כיום עומדת במתחם שוק העבדים הקדום הקתדרלה האנגליקנית CHRIST CHURCH שמכונה גם Anglican Christ church & Hamamni Persian Baths. קתדרלה זו נבנתה במשך שש שנים בין השנים 1873 – 1879. לאחר שנסגר שוק העבדים רכשו את אדמות השוק מיסיונרים בריטים והבישוף של זנזיבר בשנים אלה, ד”ר אדוארד סטיר, תכנן את בנייתה. הקתדרלה הייתה מקום עליה לרגל והיא החלה לפעול עוד טרם הושלמה בניית הגג כדי שיוכלו להתפלל בה בחג המולד של שנת 1877. הקתדרלה לא רק יפה, נושאת בחובה סיפור היסטורי חשוב ומעניינת מבחינה ארכיטקטונית, אלא ההקשר התרבותי שלה גם הוא לא פחות מרתק. סביב הקתדרלה, בנייתה ותפקידיה מסתובבים לא מעט מעשיות וסיפורי בדים. למשל סיפור אודות ההסכם שחתמו הבישוף של זנזיבר והסולטן הסולטאן ברע’ש בן סעיד שקבע כי בתמורה לכך שהסולטן יתרום לקתדרלה שעון מפואר הבישוף יתחייב שגובהה של הקתדרלה לא יעלה על גובהו של בית הפלאים. סיפור נוסף עוסק בצלב שבקתדרלה, שלפי האמונה נבנה מענפיו של העץ שתחתיו נקבר לבו של דייוויד ליווינגסטון, אותו רופא מפורסם שנפטר ונקבר בזמביה. אמונה רווחת נוספת גורסת כי המזבח המצוי בקתדרלה הוקם בדיוק במקום שבו הייתה קודם לכן “עמדת ההצלפה”. זוהי העמדה בה נהגו סוחרי העבדים להצליף בעבדים האומללים רק די להראות לקונים הפוטנציאליים את כושר עמידותם ואת איכות הסחורה העומדת למכירה פומבית.
צפו – קתדרלת הכנסייה של ישו, סטון טאון, זנזיבר
הבניין הבא בו תצפו הוא הסטייט האוס (“בית המדינה”) STATE HOUSE. מדובר בעוד מבנה שתוכנן על ידי האדריכל סינקלר בשנת 1903 כמבנה שישמש בית עבור נציגי השלטון הבריטי. גם בבניין זה כמו ביתר בנייניו של סינקלייר ניכר השילוב בין הסגנון האירופי לבין הסגנון הערבי והמראה מרתק. כיום משמש בית המדינה כמקום מושבו של נשיא זנזיבר.
נמליץ לכם לאחר מכן לבקר במסגד מאלינדי שהינו המסגד העתיק ביותר הפועל כיום בסטון טאון. כאמור רוב תושבי האי זנזיבר הם מוסלמים אדוקים ורבים מהם גרים בסטון טאון ופוקדים את אחד מארבעת המסגדים הפעילים בעיר כשמסגד מאלינדי הוא הוותיק בחבורה- נבנה בשנת 1831, והורחב פעמיים, בשנת 1841 ובשנת1890.
אם לא קצה נפשכם במבנים דתיים שרכו רגליכם לכנסייה סמוכה, היא קתדרלת סנט ג’וזף SAINT JOSEF CATHEDRAL. מדובר בכנסייה קתולית שהוקמה בין השנים 1897 – 1900 על ידי מיסיונרים צרפתים. המבנה מרשים, עיצובו מרתק וייחודו בכך שהוא המבנה הבולט ביותר בקו הרקיע של סטון טאון.
לצפיה – המקהלה של כנסיית סנט ג’וזף בסטון טאון
בהמשך הטיול תמשיכו לדלג מביקור קצר במבנה מסוים לביקור קצר במבנה אחר והפעם תשימו פעמיכם לבית אל-אמאני (“בית השלום”) שמוכנה גם המוזיאון לשלום ובאנגלית (Peace Memorial Museum (Beit el Amani. מוזיאון זה שוהה במבנה משנת 1925 וגם הוא כמו מבנים מרכזיים רבים בעיר סטון טאון תוכנן על ידי האדריכל ג’ון סינקלר. הפעם כיוון האדריכל לכיוון ערבי יותר, והדבר ניכר בצבעים ובעיטורים, בנוכחותם של הקשתות, הכיפה ועיטורי הברזל המעוטרים. סיור במבנה מרשים ומרתק ותוכלו להקדיש לו חצי שעה. בגן הסובב את המבנה ניתן לנוח ולעשות פיקניק כמה זמן שתרצו. ומי שרוצה להיכנס ולסייר במוזיאון – כן, כיום משמש המבנה כמוזיאון, יכול להקדיש לעניין שעתיים. בעבר שכן בבית אל-אמאני המוזיאון הלאומי של זנזיבר שהועבר לבית הפלאים. כיום שוכן בבית אל אמאני מוזיאון הטבע והביקור בו נחמד ומומלץ לחובבי הז’אנר.
עוד מבנה סמוך שווה להציץ בו הוא החמאם הפרסי Hamamni Persian Baths שהוקם בין השנים 1870 – 1888 על ידי הפרסים ששלטו באזור באותה תקופה. החמאם היה פתוח לציבור הרחב עד שנסגר ב-1920. הוא שופץ בשנת 1978 ונפתח לקהל אך כיום הוא איננו פעיל עוד. סיור קצר ותמשיכו ליעד הבא.
והיעד הבא הוא בית מרקחת איתנַאָשֶרי (The Ithnaasheri Dispensary) שייחודו במבנה בו הוא שוכן. מבנה ותיק המספר את דברי הימים. הוא נבנה בשנת 1890 ועץ הסולטאן לענייני מכס, ששמו סר תאריה טופאן שהיה הודי. אותו הודי נדיב תרם את הבניין בשנת 1899 לקהילה ההודית, מתוך כוונה שישמש כבית חולים לקהילה, אך הדבר לא צלח והוא החל לשמש כבית מרקחת. הבניין שופץ באופן יסודי בשנת 1996, מה שמאפשר הנאה מעיצובו הייחודי הכולל חזית עם מרפסות מעוטרות, בסופו של דבר, לאחר מותו נמכר הבניין, והוקם בו בית מרקחת. סיור קצר והופ ליעד הבא.
והפעם, מבנה נוסף, הוא מָמְבּוֹ מָאסִיאִיגֶה. מונח זה שמשמעותו “היחיד במינו” ניתן לבנין הבאמת יוצא דופן הזה ולא בשל מראהו, תפקודו, או ההיסטוריה המנשבת בין קירותיו אלא בשל אנקדוטה חביבה הקשורה בהליך בנייתו. באותו מבנה שנבנה בשנת 1847 שולב חומר לא אחר מאשר ביצים. כן, שמעתם היטב (או יותר נכון קראתם היטב) אלפי ביצים שולבו במלט ששימש כחומר הגלם לבניית קירות הבניין מתוך אמונה כי בכך יחזקו אותו ויתרמו לשרידותו, חוזקו ועמידותו של הבניין. לבניין היו שימושים רבים, כך, לתקופה שימש כמעונו הרשמי של הקונסול הבריטי, כמקום משכנו של הנרי מורטון סטנלי למסעותיו באפריקה ואפילו כבית חולים (בין השנים 1913 ל-1924). כיום משמש הממבו מאסיאגה את רשם החברות הזנזיברי, ולפי התכניות עוד עתיד להפוך למוזיאון לגילוי ארצות.
את הסיור בסטון טאון תוכלו לסיים בביקור בחוות תבלינים בעיר, אם לא מיציתם את הביקור בחוות ביום סיורי התבלינים.
צפו סיור תבלינים בסטון טאון
–עוד המלצה היא על התלות לדייגים מקומיים. בחופי סטון טאון או בכל חוף אחר באי ישנם דייגים שדגים בלילה. שבו לידם או הצטרפו אליהם לשיט דיג תמורת תשלום סכום סמלי ותחוו חויה חד פעמית. השיחה עם הדייגים, ההתבוננות בפועלם, הדגים הנמשכים אל האור והשיט בבריזה הלילית – כל אלה ועוד הם חויה נהדרת ומומלצת.
ועכשיו כשהגיע הערב והסיור הסתיים לכו שוב לשוק הלילי או צאו לבלות ולקרוע את העיר. בסטון טאון אין הרבה איפה לבלות אבל ישנם כמה מקומות נחמדים ללגום איזה דרינק ולשמוע מוסיקה טובה. אחד המקומות הוא טאטו. בר \ מסעדה בסטון טאון הפועל החל מהשעה 12 בצהריים ועד אחרון הלקוחות, אולם שימו לב מי שרעב- המטבח נסגר בשעה 22:00. אחר כך יש הרבה ריקודים, מינגלינג וכיף. המקום נחמד ונעים, ניתן לשתות ולאכול וגם לשיר ולרקוד ולהתענג על צלילי המוסיקה בשלוש הקומות אותן מאכלסים בעיקר תיירים (בניגוד לשאר מקומות הבילוי באי אותם פוקד בעיקר קהל מקומי. כאן תראו בעיקר תיירים ותרגישו לרגע בדאנס בר מערבי שינתק אתכם מהמציאות שבחוץ. מומלץ להגיע בסוף השבוע, קרי, בימים רביעי עד ראשון.
ומה עם חופים בסטון טאון?
אל תשלבו בסיור ביקור בחופים משום שחופי סטון טאון מזוהמים ולא מומלצים לשחיה. אולם אם מאד בא לכם לשחות, מחפשים דרך לברוח מהחום ובא לכם חוף כי הלא לשם כך הגעתם לזנזיבר נמליץ לכם על חוף קסום, שלמרות קרבתו לסטון טאון הוא איננו מזוהם ובהחלט מומלץ לבקר בו למי שעיתותיו בידיו:
חוף מנגהפוואני (MangapwanI BEACH)
חוף נסתר שעד שלא מתקרבים אליו לא חושפים את הקסם החבוי. חוף זה ראוי להקרא מטמון, וההגעה אליו מעט מחייבת מאמץ, מאתגרת, שלא לומר אפילו מפרכת אבל חיפוש המטמון שווה בהחלט את המאמץ. חוף מנגה פאווני הוא חוף חלומי וקסון, מפרצון תכול טורקיז התחום בכמה צוקים נישאים (בגובה חמישה עשר מטרים) ומנוקד באיים קטנים וכל אלה משווים לכל האיזור מראה דרמטי עוצר נשימה. עם הגעתכם לכיוון החוף אתם תחנו בחניה של מלון סרנה שממוקם בגובה, בערך שנים עשר מטרים מעל המפרצון. תוכלו לאכול שם ומיד להמשיך לעבר החוף שמצוי למרגלותיכם. בבית המלון יש גם שירותים ומלתחות מסודרים לשימוש באי החוף. מבית המלון סרנה יוצא שביל אל בחוף שם תוכלו לנוח, לשזוף את גופכם ואת עיניכם בכל היופי הזה, ליצור קשר עם המקומיים וליהנות מהניתוק וההתבודדות בחוף הזה שלא רבים מגיעים אליו. מלבד היופי והשקט יש לחוף יתרון נוסף- בניגוד לחופים בצד זה של האי לגאות או לשפל אין השפעה על קו המים והשחייה נהדרת בכל שעות היום, אם כי שימו לב- המים נעשים מאד עמוקים במרחק קצר מהחוף.
דרכי הגעה לחוף מנגה פוואני:
כדי להגיע לחוף מנגה פוואני, צאו מסטון טאון וסעו לכיוון צפון עד שתגיעו לכפר בובובו (Boobooboo). שם תוכלו אגב לעצור להתרעננות וארוחה, לא רע בכלל. מהכפר בובובו עליכם להמשיך בנסיעה צפונה מרחק של קילומטרים ספורים (שלושה – ארבעה) ואז עליכם לחפש בצד הדרך שלט עץ שקל לפספס אותו (שימו לב!) ועליו כתוב “מנגהפוואני” לצד סמל מלון סרנה. יש לפנות בכיוון שמורה השלט להתעקל עם הכביש (הרעוע מאד) שמאלה. בשלב מסוים הכביש הרעוע הופך מכביש אספלט רעוע לכביש חולי אבל זה בסדר לא הגעתם לסוף הדרך, המשיכו איתו. לאחר כמה עשרות מטרים תראו תיירים רבים. פניהם, תודה לאל אינן מועדות לחוף מנגה פוואני אלא למערות העתיקות ששימשו מקום מסתור לעבדים נמלטים. המערות שוכנות מצד שמאל ואילו אתם צריכים להמשיך ישר והשתדלו לא למשוך אחריכם נחיל של תיירים, אנחנו רוצים שחוף מנגה פוואני יישאר נסתר וחבוי. אם בא לכם, בקרו במערות בדרך הלוך או חזור מהחוף.
–
יום אחד עשר – אי הצבים, הכפר קיזימקזי, טיול שקיעה בסירת דאו וטיול שיט ודיג
את היום התשיעי נתחיל ממערב לסטון טאון ונדרים אט אט. היום יתחיל בהפלגה מנמל זנזיבר אל אי האסירים שידוע גם בכינויו אי הצבים CHANGUU ISLAND. האי נמצא במרחק חצי שעה הפלגה מערבה מנמל זנזיבר והוא מספר את דברי הימים הקשים שידעו תושבי האי לא מזמן. בתקופה שבה במדינות המערב עברו מהפיכות של רוקנרול, שחרור האשה, המעבר לקפיטליזם, השתלטות האתאיזם, התפשטות הסמים וסקס חופשי, תושבי זנזיבר ידעו מאבקים עקובים מדם. כיום זנזיבר שייכת לפדרציה טנזניה אך נהנית מאוטונומיה בתחומים רבים. אולךם עד שהגיעה למעמדה זה ידע האי הקטן ותושביו טלטלות רבות, מאבקי כוח, מלחמות שבטים ונהרות של דם וסבל. בין השנים 1964 עד 1984 היו מלחמות שבטים בין תושבי האי ובמהלכן רבים מתושבי האי נעצרו ללא משפטם, חירותם נשללה והם נכלאו באי צ’אנגו שלימים קיבל את הכינוי אי האסירים. מלבד סיור ניתן ומומלץ לצלול ברף של אי הצבים אולם לשם כך יש להוציא אישור מיוחד מהרשויות המקומיות ולא תמיד מספיקים לעשות זאת בזמן משום שזה עלול להיות תהליך איטי, מסורבל ואורך זמן רב. אם זה חשוב לכם התחילו בתהליך מיד עם הנחיתה בזנזיבר ואולי יתמזל מזלכם.
צפו – סיור באי האסירים, זנזיבר
הביקור באי האסירים כולל שיט יארך ארבע שעות לערך בסיומן חיזרו לסטון טאון ושם נמליץ לכם לצאת לכמה שעות של טיול דיג. מדובר בהצטרפות לדייגים מקומיים שיוצאים לדוג וחויה נהדרת מאין כמותה. המחיר סמלי וההנאה מובטחת.
לצפיה- טיול דיג בזנזיבר
אופציה נוספת היא לקחת טיול שקיעה. הכוונה לשיט מאורגן בעלות של עשרה עד חמישה עשר דולר למשתתף. הטיול נמשך שעתיים בשעות הערביים וכולל שיט, שנירקול, שחיה וצפיה בשקיעה. אם תצטיידו בנשנושים ובירות זה בכלל יהיה נהדר. פעמים רבות המקומיים מצטיידים בכלי נגינה והחגיגה האמיתית מתחילה בלב האוקיינוס.
אלטרנטיבה נוספת במקום טיול השקיעה ו/או השיט למטרות דיג היא נסיעה דרומה לכיוון הכפר Kizimkazi. הכפר קיזימקזי הוא כפר קטן הממוקם בדרומה של זנזיבר והוא פשוט מדהים ביופיו! רציתם מים בצבע טורקיז? חול לבן חלק? דולפינים ידידותיים? והרבה שמש, שקט ויופי? זה המקום בשבילכם. שהו שם בין שעה ליומיים כדי לחוות את המקום. ממש כמו בסרטים ובו גם אפשר לשנרקל עם דולפינים, שמענו מישהו שקוראים לו “קפטן עליי” שעשה לנו את החוויה ב 20$ חוויה מדהימה ביופייה! בכפר ישנו “במרוג’ו Traditional village” שנמצא ממש ליד ה”Promised Land” ועלה 20$ לחדר זוגי (10$ לאדם).
לצפיה – הכפר קיזימקזי KIZIMKAZI
–
יום שנים עשר – טיול חופים בדרום האי
אחרי שסיימנו לתור את צפון האי נתמקם בדרומו. לשם סריקת החלק הדרומי של זנזיבר נמליץ לכם להתמקם ללינה בחוף המדהים פאג’ה PAJE. חוף פאג’ה הוא חוף יפה, תוסס, עם מתקנים לתיירים, מים וחול מדהימים, שקיעות ממכרות ופאבים ומסעדות נחמדים. מי שמחפש אקשן ופעילות ספורט ימי, שחיה, צלילה ומינגלינג יעשה טוב אם יגיע לחוף פאג’ה. שם תוכלו לרבוץ שעה או שלושה ימים לפי בחירתכם.
נמליץ לכם גם להתנסות במה שהפך לסמל של פאג’ה: קייט סרפינג (Kite surfing). הכוונה לגלישה על גלשן קטן תוך שימוש במצנח מיוחד שמנצל את כוח הרוח ומאפשר לגלוש כדי לגלוש. הגלשן קייט שדומה מאד לגלשן גלים רגיל בצורתו אך קטן ממנו משמעותית כולל מוט היגוי שמחובר ל”טרפז” (מעין ריתמה המחוברת לגוף הגולש). מוט ההיגוי שמכונה “בר” מאפשר שליטה על הגלשן וכיוונו. זהו ספורט מגניב המיועד לנשים וגברים, ספורט אקסטרים שהפופולריות שלו צוברת תאוצה ובחוף פאג’ה הפך לפעילות אקסטרימיסטית MUST. מעבר לכיף גדול וחוויה אמיתית הקייט סרפינג צובר עוד ועוד פופולריות מכיוון שהוא איננו דורש פעילות גופנית, השליטה בכלי והגלישה קלים, לא נדרשת עקומת למידה והספורט הזה מתאים לכולם- כל מי שרוצה יכול להתחבר לגלוש ולחוות.
אם אתם רעבים דיגמו אחת מהמסעדות הבאות:
מסעדות בחוף פאג’ה
MR KAHAWA
מסעדת OCEAN RESORT אושן רסטורט
או מסעדת באוזינגה BAUZINGA
לצפיה – קיט סרפינג KITE SURFING בחוף פאג’ה זנזיבר
בחוף פאג’ה תוכלו לרבוץ כאוות נפשכם או להרחיק לחוף מגניב ומאד מומלץ נוסף, גם בו אגב תוכלו ללון. זהו חוף ג’מביאני:
חוף JAMBIANI
חוף גמבאיני הוא חוף שקט ושלו, עם שירותי תיירות בירים פלוס אבל פחות מתוייר מחוף נאנגווי. לחוף היפיפה והשלו צמוד הכפר הנושא את אותו שם – ג’מביאני – וזרועים בו מסעדות, בתי מלון קטנים ובתי הארחה חביבים. החוף, שממוקם כשעה וחצי נסיעה דרומה מסטון טאון מושפע מאד מהגאות והשפל, כבשפל הוא נסוג בצורה קיצונית (עד 900 מטרים), אבל פרט לעובדה זו הוא נעים מאד ומוכתר על ידי לא מעט תיירים כעל אחד החופים היפים בזנזיבר, מכוסה חולות לבנים אינסופיים ומים צלולים כשכל היופי הזה משתרע על כחמישה קילומטרים. מי שמעוניין ללון בחוף ג’מביאני ולא מחפש פאר ויוקרה יוכל ללון באחד מבתי החוף הפזורים על האי ומאובזרים באופן מספק כשהשהות בהם לא עולה הרבה כסף (30-40 דולר ללילה). במחיר כזה תוכלו ללון בסוג של בית פרטי על קו החוף הכולל שניים ואפילו ארבעה חדרי שינה, סלון, שירותים, מקלחת ומטבח וכמובן מרפסת וגינה.
צפו – חוף גמביאני JAMBIANI BEACH זנזיבר
אגב, אל תיבהלו יתר על המידה מעניין נסיגות המשמעותית של קו המים בשפל, שכן, למרות שהשחייה הופכת פחות נגישה בגלל צעידה משמעותית שנדרשת לשם הגעה לקו החוף המחודש, אולם אפשר ליהנות מהחוף החדש שנגלה לפניכם. באזור שבו המים הנסוגים נותרים בעלי חיים מימיים מרתקים, אצות ושלל צמחים שחושפים את העולם התת מימי בצורה מרתקת ונגישה.
ואם אתם מחפשים היכן לאכול נמליץ לכם לשקול בחיוב ארוחה במסעדה מיוחדת שכולם מכירים והפכה לאטרקציה בפני עצמה מסעדת “דה רוק”. האוכל סביר, המחירים גבוהים, אבל החוויה שווה בעיני רבים. מדובר במסעדה חדשה וצעירה, היפית ומגניבה שהמיקום שלה מנצח. היא שוכנת לה באין מפריע בלב ים על פסגתו של סלע ומכן שמה The Rock. בזמן השפל אפשר להגיע אל המסעדה ברגל אך בגאות יש לקחת סירה שתביא אתכם אל מחוז חפצכם, שם תוכלו לאכול באין מפריע מול נוף מהמם באווירה ייחודית ויוצאת דופן.
מסעדות נוספות מומלצות בג’מביאני: מסעדות בחוף ג’מביאני:
נמליץ לכם לנסות את Stone Fish Restaurant המשפחתית והאינטימית המציעה דגה טריה שזה עתה נימושה מהים ומבושלת במקום. ההמתנה שם ארוכה – בואו לפני שתחושו רעבים, האוירה נהדרת, האוכל מצויין, הבעלים אדיר והמחיר סבביר מאד ואפילו זול.
צפו – מסעדת סטון פיש STONE FISH, חוף גמביאני JAMBIANI BEACH זנזיבר
נמליץ גם על מסעדת SECUNDA STELLA סקונדה סטלה ועל מסעדת בלו ריף BLUE REEF השוכנת בלודז’ נעים.
צפו- Blue Reef Sport & Fishing Lodge, Jambiani, Tanzania
–
יום שלושה עשר –שמורת מפרץ מנאי (MENAI BAY CONSERVATION AREA), כולל הכפר פומבה Fumba (שימו לב- לא האי פמבה) והאי עוזי UZI ISLAND.
מפרץ מנאי מכונה מפרץ הדולפינים וראוי שיכונה גם המפרץ המקסים, המפרץ המרהיב או כל שם תואר אחר שראוי לתאר את חבל הארץ הכל כך קסום הזה. לאזור זה המשתרע על דרום מערב האי זנזיבר נקדיש את היום השלושה עשר בטיול שלנו. המפרץ ואזורו קרוי שמורת מפרץ מנאי (MENAI BAY CONSERVATION AREA) והינו אחד האזורים היפים ביותר באי. שמורת מפרץ מנאי (Menai Bay) כוללת חולות לבנים, מים טורקיז, המוני דולפינים והמים מנוקדים באיים קטנים לבנים, מעין איונים שלמעשה מהווים את פסגתם של שרטונות הניצבים במימי האוקיינוס. באזור זה יש המון מה לעשות:
ראשית, לצפות ולשחות עם הדולפינים.
שנית, אם יתמזל מזלכם תוכלו גם לחזות בלוויתנים: החודשים יוני ועד דצמבר הם עונת הנדידה של הלווייתנים ובמסלול הנדידה שלהם הם מבקרים גם את המפרץ מנאי וברי המזל שביניכם שישהו שם בזמן המתאים יוכלו לזכות לצפות בהם במים.
שלישית, סיור בחוף בזמן השפל, שאז באזור שבו המים הנסוגים נותרים בעלי חיים מימיים מרתקים, אצות ושלל צמחים שחושפים את העולם התת מימי בצורה מרתקת, תוכלו לחזות בהרבה מאד זנים של חיות ואצות, לרבות סרטני הקוקוס וצבי הים שמקננים על החוף.
רביעית ניתן להפליג במימי השמורה ולשייט בין האיונים הלבנים.
הפלגה לאי Vundwe גם מומלצת למי שרוצה שוב לחזות בקופי הקולומוס האדומים באי הקטנטן.
חמישית, צלילה ושנורקלינג בשונית האלמוגים המרהיבה שבשמורה תבטיח לכם חוויה מרגשת וחד פעמית.
אתר נוסף בו תבקרו באזור הוא הכפר פומבה המשתרע לאורך חוף פומבה. שימו לב לא מדובר באי פמבה- זהו איזור שונה לחלוטין. מדובר בכפר פומבה השוכן אל מול שמורת מפרץ מנאי-
Fumba: מול מפרץ הדולפינים
הכפר פומבה FUMBA הוא כפר דייגים שקט ומנומנם בו מומלץ לטייל ולהתחבר אל המקומיים. יותר נכון לכנות את המקום פנינסולה כי זהו חצי אי. משם אפשר להשקיף על שמורת מנאי ולעשות כל מה שעושים בחוף זנזיברי מהמם טיפוסי.
בהמשך הטיול נמליץ לחובבי השקט, ההתבודדות והאתגר מבינכם לקחת טיול מאורגן (האמיצים ביניכם יוכלו להשכיר ג’יפ) ולנוע לעבר האזורים הפחות מתויירים באי. אחד מהם הוא האי עוזי Uzi Island. כפרים נידחים חופ-ים פראיים מבודדים וחוויה עוצרת נשימה. יש לכם שם אפשרות לקחת סיור עם בחור דובר עברית.
צפו – האי אוזי UZI ISLAND זנזיבר
לאיזור הזה הדרום מערבי של האי זנזיבר הכולל את שמורת מפרץ מנאי, הכפר פומבה והאזור המבודד והמרתק של עוזי אילנד תוכלו להקדיש בין יום לשבוע. הכל נתון לבחירתכם. יש כאלה שמתים על האזור הזה ואחרים מתבאסים מענין הגאות והשפל. אבל שוב, אם תלמדו את השעות ותדעו לנצל גם את השפל פחות תתבאסו. נשאיר לשיקול דעתכם את משך הזמן שתשהו כאן וכעת נפנה את תשומת לבכם לאפשרות טיול נוספת. תוכלו את היום האחרון לשהייתכם באי המופלא זנזיבר לנצל כדי להפליג לאחד האיים הסמוכים. ישנו האי פאמבה וישנו האי מאפיה. שניהם לא מאד מתויירים ושניהם מתאימים רק לחובבי הז’אנר (תקראו בהמשך ותבינו). בכל אופן, האחריות שלנו היא להציע והאחריות שלכם היא לבחור מה מתאים לכם. אז הסכיתו, קראו, שקלו והכריעו.
היום הארבעה עשר ויותר: עוזבים את האי המרכזי ושטים לאיים שכנים: האי פמבה ו/או האי מאפיה המכונים איי התבלינים
יום הטיול שלהלן יכול להיות גם שבוע טיול ויכול לכלול שהייה באי אחד או בשני איים – פמבה הצפוני או מאפיה הדרומי, או רק באחד מהם. לא רבים התיירים שמגיעים לזנזיבר ומשלבים את שני אתרים הללו במסלול הטיול שלהם. אנחנו כמובן ממליצים לכם לקרוא אודות האתרים הללו ולהחליט בעצמכם אם לבקר בהם, אם לבקר בשניהם, אם לבקר באחד מהם ואם ללון שם או רק לקפוץ ליום טיול. כל האפשרויות פתוחות בפניכם.
האי פמבה. מכונה גם שמורת פמבה (PEMBA CHANNEL CONSERVATION AREA)
האי פמבה נמצא כ-50 ק”מ צפונית לזנזיבר. בעבר היה האי פמבה חלק מהפדרציה של זנזיבר יחד עם האי זנזיבר. האי פמבה הוא איי קטן – קטן בשליש מהשכן הגדול זנזיבר, הוא כמעט ולא מיושב- ארבע מאות אלף תושבים בלבד, פני השטח שלו שונים מפני השטח של האי זנזיבר- הוא הררי ומיוער יותר (המון המון עצי דקל) והוא הרבה פחות מתוייר.
לאי פמבה מגיעים תיירים שלא מפחדים משקט, בתוליות ושממה. שלא נבהלים מאתגרים ומביקור בעולם שמנותק מציוויליזציה ומודרניזציה. ושמאד אוהבים דיג, צלילה, אוכל טוב ונוף. באי פמבה שהוא הרבה הרבה פחות מתוייר מהאי זנזיבר אין הרבה תשתיות ושירותי תיירות ובכל זאת, ואולי דווקא בשל כך, השהייה שם מדהימה ומהווה חוויה יוצאת דופן. רוב המטיילים שמבקרים בפמבה נשבעים שהצלילה שם הרבה יותר שווה מכל מקום בזנזיבר. מדברים על ריפים ושוניות שאין שני להם, על חיים תת מימיים עשירים במידה שאין לתאר ועל חוויה שכל צוללן חייב לעצמו.
ביקור באי פמבה יכלול סיור (רצוי סיור מאורגן) בין חופי האי, צלילות, שנורקלינג ומנוחה.
גם האי פמבה כמו האי זנזיבר, ואולי אף יותר ממנו זכה לכינוי אי התבלינים בשל שיחי ועצי התבלינים הרבים שצומחים בו הודות לאדמה הפורייה באי ורבים מתושבי האי פמבה מתפרנסים מהעניין. לא סתם משמעות שמו של האי בערבית הוא האי הירוק ולא סתם הוא והאי מפיה (למרות שהם מרוחקים זה מזה – מפיה שוכנת דרומית לזנזיבר ופמבה צפונית לו) מכונים יחד שניהם איי התבלינים. תשובי פמבה עוסקים בחקלאות או בדיג לפרנסתם והתבלינים מהווה מקור עיסוק מרכזי. על כן יכלול הסיור באי ביקור במטעי וחוות תבלינים ובחורשות של עצי ציפורן שאלפים מהם נטועים על אדמת האי.
בין האטרקציות באי נמליץ לכם לבקר במיסאלי – אי אלמוגים בחוף המערבי של האי פמבה המוקף בשוניות מרהיבות ומהווה מקום דיג מרכזי לאוכלוסייה בפמבה. האי שאינו מיושב נחשב למקום קדוש עבור תושבי זנזיבר. אם תבקרו באי, מעבר לשיט, שנירקול וצלילה בקרו גם בשלוש המערות המשמשות כמקדשים. אם תגיעו למקום אל תוותרו על צלילה בריף סביב מיסאלי- פונדו ונג’או – שנחשב לאחד מהריפים השווים והטובים ביותר באזור מזרח אפריקה, בזכות מגוון החי העצום שבו.
לצפיה – האי מיסאלי MISALI ISLAND, פמבה, זנזיבר, טנזניה
לצפייה – בעלי חיים במיסאלי, בים וביבשה, מיסאלי, פמבה, MISALI ISLAND PEMBA ZANZIBAR
צלילה באי פמבה: מרבית התיירים המגיעים לאי פמבה עושים זאת למטרות צלילה. מעבר לריף במיסאלי נמליץ לכם גם לצלול בצ’אקה צ’אקה- צאו משם בסירה שתעצור ליד שוניות וריפים.
שקלו להיעזר בסוכנויות צלילה מקומיות. Swahili Divers הוא מועדון צלילה מומלץ שמציע גם לינה בריזורט מפנק, השירות מעט יקר אבל בטוח, משתלם ומומלץ. גם FUNDU LAGOON מומלץ ואיכותי.
דרכי הגעה לאי פמבה: אז עכשו כשהבנתם שממש בא לכם לשלב בביקור בזנזיבר גם הגעה לפמבה ואי מעניין אתכם איך מגיעים לשם, לאי שממוקם חמישים קילומטרים מזנזיבר. ההגעה לאי פמבה יכול להיעשות בטיסה – ישנן טיסות תכופות מטנגה זנזיבר ודר; ניתן להגיע בהפלגה במעבורת- מדובר בהפלגה לא ארוכה ולא מאד יקרה, למשל, שיט במעבורת לקונדה (שזו העיירה הקרובה ל-Swahili Divers) אורכת כשעה וחצי שעתיים ועולה 2000 TSH.
לצפיה – האי פמבה, PEMBA ISLAN’ ZANZIBAR TANZANIA
לינה באי פמבה: אין הרבה מה להתלבט. מקומות הלינה באי פמבה מעטים
האי מאפיה Mafia ISLAND
עוד אי תבלינים מבודד שמהווה אחד מאתרי הצלילה מבין הטובים בעולם הוא האי מאפיה, רק שבהשוואה לאי פמבה הוא הרבה יותר מבודד אבל לא פחות מרתק ולא פחות מומלץ לחובבי הצלילה שביניכם. האי הממוקם מאה וחמישים קילומטרים דרומית לאי זנזיבר, חיים בו כארבעים אלף תושבים שרובם עוסקים בדיג וחקלאות, וניתן למצוא בו חופים בתוליים, טבע שופע, נופים מרהיבים ובעיקר עולם חי תת מימי עשיר ומיוחד במינו שהופך אותו לאתר צלילה חובה, כזה שאסור לפספס.
מי שצולל באי מאפיה יראה אצות, שוניות, צמחיה וחיים מתחת למים שלא יראה בשום מקום אחר בעולם. יופי וקסם שאין להם סוף. דגים מעופפים, ראנרים, דגי חרב ענקיים, כרישי ריף, צבי ים, אספירנות (ברקודות), דקרים (דגי לוקוס), דגי טונה, מקרל, ראנרים, לויתנים, דולפינים, סוסוני ים, צניניתיים, כרישונים (לרבות כרישונים לבנים), חתולי ים והרשימה עוד ארוכה. מאד. וזה עוד בטרם דברנו על מגוון של אלמוגים צבעוניים, שושנות ים בשלל צבעים -סגולות, אדומות וכתומות, אצות, צדפות ומה לא בעצם.
הצלילה יכולה להתקיים בהרבה מאד מאתרי הצלילה באי ורצוי לבצעה בעזרתם של מועדוני צלילה המציעים חבליות של ספארי צלילה. אחד מאתרי הצלילה המוכרים באי מאפיה הוא חוף מפרץ צ’ולֶה (Chole Bay) שהוכרז כשמורת טבע לאומית. לצפיה – צלילה במפרץ צ’ולה
סביב מפרץ צ’ולה יש עוד עשרות אתרי צלילה שבהם תוכלו לצלול. תבחרו את אתר הצלילה בהתאם להמלצת המדריך שיתחשב כמובן במזג האוויר, בניסיון שלכם כצוללים וענייני שפל וגאות. אחת הצלילות המרהיבות תחכה לכם בקינאסי פאס (Kinasi Pass) שם תוכלו לעשות צלילת זרם (drift dive) בשל המבנה באזור- המים זורמים במעין מסדרון במהירות החוצה, והצוללים מרחפים עימם בעודם מתבוננים בלהקות של דגים טורפים המחכים לטרפם כשפניהם אל הזרם הכולל סעודות משביעות.
אתר צלילה נוסף באי מאפיה הוא מובילה אל ג’יבונדו (Jibondo) אליו מומלץ להגיע בסירת מנוע מהירה. מדובר באי יפהפה בפתחו של מפרץ צ’ולה שכמו מאפיה הכי קרוב לענות על ההגדרה של אי בודד. גם כאן תוכלו לצלול וכן לתקשר עם מקומיים שעוסקים בדיג ובבניית סירות דאו.
מעבר לצלילה ניתן ומומלץ לעשות באי מאפיה טיול דיג שכולל הסברים ולמידה על שיטות הדיג בן משתמשים תושבי האי. כמובן שאין המדובר בשיטות דיג מתוחכמות ומודרניות, כלל וכלל לא, אלא דיג בשיטות מסורתיות. חכה, פיתיון וסירת דיג רעועה המתרחקת מן החוף.
ומה עוד? שחיה, שיזוף והתמסרות לשמש- החופים הנחמדים לשחיה באי מאפיה רבים ורובם נטועים עצי קוקוס מזמינים.
מעבר לצלילות, דיג ושיזוף תוכלו לסייר בכפרים הקטנים הפזורים על פני האי, להתרשם מהלגונות ומהחופים המרהיבים ולסייר ביערות שמאכלסים עולם חי עשיר. מרבית הכפרים מאד מוזנחים, ישנים ולא מודרניים. אסופה של בתי בוץ עם גגות קש, ביניהם מקשרים שבילי עפר, כבישים לא סלולים וקילומטרים רבים של אדמת חמרה אדומה הזרועה מטעי תבלינים עמוסים בעצי ציפורן ועצי קשיו, מטעי תירס ושדות של בננות. הקלישאה האפריקאית קמה לתחייה בכפרים הללו וכל מה שתוכלו לדמיין למשמע המילה כפר אפריקאי נעור באי מאפיה לתחייה- נשים לבושות בדים צבעוניים שואבות מים מבארות וגברים בגלימות לבנות רובצים בחוסר מעש בצל העצים.
באי צ’ולה הקדישו זמן לביקור בכפר הדייגים צ’ולה והתרשמו ממאות עטלפי הפירות נדירים שצובאים על העצים בשעות הערב.
נמליץ לכם גם לקפוץ לביקור באי ג’ואני (Juani) בו ניתן לבקר בהריסותיה של עיר סוואהלית עתיקה בשם קואה (Koa), וכן לשנרקל, לשחות ולצלול בלגונה המקומית שהדרך אליה שופעת טבע וחיות בר, ביניהם, קופים, אנטילופות וחזירי בר. ואם כבר בחיות עסקינן, עולם החי התת מימי הוא לא עולם החי היחיד באי מאפיה. טיול ביערות האי יזמן לכם מפגש עם בעלי חיים יבשתיים מרתקים לא פחות מהעמיתים המימיים שלהם. יערותיו של האי מאפיה משמשים בית גידול לאוכלוסיות מוגנות של בעלי חיים, לרבות, צבי ים המטילים את ביציהם על החופים הלבנים, היפופוטמים, עטלפי פירות, אנטילופות, קופים, וגם מאות אלפים!!! של עופות מים העוצרים לקנן באזור בעת הנדידה.
נמליץ לכם גם להגיע לנקודה הצפונית ביותר באי מאפיה היא ראס מקומבי (Ras Mkumbi). גם לכאן כדאי לכם להגיע בסיור מאורגן, מה גם שמעבר לנוחות אין לכם הרבה ברירות- כמעט ואין תחבורה ציבורית באי מאפיה ואין אפשרות לשכור רכב. הדרך לראס מקומבי מרתקת- כפרים נידחים, יערות צפופים, מרחבי סוואנה מנוקדים בעצי באובב, שטחי עיבוד חקלאי והרבה שממה ואווירה.
באי מאפיה תוכלו לשהות כמה שעות או כמה ימים. נמליץ לכם לקחת סיור המוצע באחד מבתי המלון. הסיור באי כולל ביקור ביערות האי, הגעה אל האגמים שבו, טיפוס אל המגדלורים, ביקור בכפרי דייגים, באיים ובחופים המבודדים.
דרכי הגעה לאי מאפיה: הדרך המומלצת היא טיסה. טיסות יוצאות מזנזיבר (טיסה מזנזיבר לאי מאפיה אורכת כ-45 דקות טיסה ומחירו של כרטיס טיסה הלוך-חזור הוא 300$ (כלומר 150 דולר לכל כיוון)) או מדאר א סאלאם. לרוב מדובר במטוסים קטנים. הפלגה פחות מומלצת – דרך ארוכה וסירות רעועות, שילוב לא מומלץ לבעלי קיבה רגישה ומי שאוהב את החיים וחס עליהם.
כפי שכבר הבנתם שירותי התיירות באי מאפיה רחוקים מלהיות המתקדמים בעולם והם בסיסיים ביותר. וכולם ערוכים בסימן של שירותי צלילה ושנירקול, שירותי טיולים בטבע ושירותי סיורים באי.
מסלול טיול מקוצר
אז כמו שראיתם בזנזיבר, בוודאי אם תכללו בטיול את האי מאפיה והאי פמבה ניתן לשהו הרבה מאד זמן. אנחנו המלצנו על מסלול של שבועיים שיכול גם להימתח לחודש ימים. בכל אזור באי זנזיבר ניתן לשהות כמה ימים ולהתמסר לחוף שמימיו טורקיז, לחול הלבן, לשקט, לשווה ולנופים. באיפמבה אפשר לשהות כמה ימים וכן באי מאפיה. אבל במקרה בו עיתותיכם לא בידיכם והמציאות מכתיבה לכם רק ביקור קצר תוכלו לצמצם את מסלול הטיול באופן הבא:
מסלול טיול של שמונה ימים בזנזיבר:
במסלול הטיול המקוצר של שמונה ימים באי זנזיבר ראשית לא יכללו האיי פמבה והאי מאפיה. בנוסף השהות בכל אתר תצטמצם. עדין סיור יכלול שני חלקים- ביקור בחלק הצפוני ובסטון טאון הממוקמת במרכז האי פחות או יותר וביקור בדרום האי.
אל תוותרו על החוף ננגווי אך השקיעו פחות זמן בסיור בין חופיו. החוף ננגווי, לרבות ביקור בשמורת הצבים, סיור בכפר צפיה במפעל לייצור סירות הדאו והפלגה באחת כזו הן מאסט. אבל כל הכיף הזה יכול להיגמר בחצי יום שחציו השני יכלול ביקור בחוף.
אפרופו חוף, אפשר לשהות בחופי האי בלי סוף, אבל אם ברצונכם לחסוך זמן צמצמו שעות רביצה וטיול לאורך החוף.
ביום השני לטיול טיילו באזור הצפון. אל תוותרו על שמורת חוף מנמבה, בוודאי אם אתם צוללים. אם אין לכם זמן תוכלו לוותר על צלילה באי טומבטו.
את היום השלישי הקדישו לאחד מחופי הצפון, לא צריך לבקר בכולם. בין חופי הצפון תוכלו לצמצם ולבקר בחופים הכי מומלצים. לא נאמר לכם באילו כדאי לכם לשהות ועל מה לוותר משום שההמלצה תלויה בטעם אישי ובהעדפות של כל אחד מכם. בגדול אם אתם מחפשים שקט, ניתוק, שלווה ואינטימיות בחרו באחד החופים הבאים: מטאמווה, קיוונגאווה, מוואנזה או מנגה פולני. אם בא לכם יותר אקשן לכו על חוף קנדווה וחוף נאנגווי.
ביום הרביעי התרכזו במרכז האי וצמצמו את הטיול בסטון טאון ליום אחד. זה בהחלט אפשרי- אל תתמהמהו בכל בנין ואל תכנסו לסיור במוזיאונים, פשוט דלגו מאתר לאתר כשכמובן אסור לוותר על שוק האוכל הלילי ועל נמל העיר. אין צורך בסיור בחוות תבלינים בטח אם תקדישו חצי יום לסיור תבלינים באי.
ביום החמישי תשלבו בין סיור תבלינים לבין הפלגה לאי האסירים. חצי יום בכל מקום זה בסדר גמור ובהחלט מספק.
היום השישי יוקדש לשמורת היער ג’וזאני ולשמורת המנגרובים ובשלב זה כבר תתחילו להדרים. כשתגיעו לדרום התמקמו בחוף פאג’ה אם אתם חובבי אקשן או בחוף ג’מביאני אם אתם חובבי הניתוק. קחו בחשבון שהמרחק מפאג’ה וג’מביאני לאטרקציות בדרום – שמורת חוף מנאי בעיקרן הקיים אם כי הוא נסבל בהחלט.
את הימים השביעי והשמיני הקדישו לשמורת חוף מנאי, לכפר פומבה ולסיור באוזי אילנד וסביבותיו.
טיפים לנוסעים לזנזיבר
ועכשיו אחרי שבנינו לכם מסלול טיול מדוגם ותפור למידותיכם כדאי שתדעו כמה דברים שקשורים לביקור בזנזיבר:
פולה פולה:
כדאי שתלמדו את הביטוי הזה ותפנימו אותו. פולה פולה בשפה הסווהילית – השפה המדוברת בטנזניה – משמעו לאט לאט, והכל שם אכן באיזי, מאד באיזי, ואם לדייק אז מאד מאד מאד באיזי. הקצב האפריקאי הוא הקצב ששולט באי וזה אומר שאתם חייבים הרבה מאד סבלנות. תשכחו מתודעת שירות, תקתקנות ויעילות. כבר בנחיתה בשדה התעופה אתם תבינו במה דברים אמורים, כשכל פעולה נעשית בעצלתיים ונראה כי כולם מסביב רצים, מתאמצים ושועטים אבל שום דבר לא קורה ולא זז. זה ימשיך בזמן תהליך הקבלה בבית המלון ויגלוש למסעדות, בהן תוכלו לשבת אפילו שעתיים עד שתזכו להכניס משהו לפה. אין ספק, זה החלק הפחות כיפי בטיול הזה, אבל אפשר להתגבר על הבאסה. צריך להגיע מוכנים לעניין, לקחת בחשבון ששום דבר לא קורה מהר ולהכניס מראש את חישובי הזמנים. ההמתנות אמנם עשויות להיות מפרכות ומורטות עצבים אך אם תתכוננו אליהן מראש ותקחו בחשבון את קיומן תהיו פחות מוטרדים מהן. כך, למשל מומלץ להגיע למסעדה בטרם פיתחתם רעב של ממש, לפחות שעה לפני שאתם מוכנים לאכול וככה לא תסבלו מההמתנה ההזויה (במושגי המערב) לאוכל.
הפולה פולה מתבטא כבר בשדה התעופה וממשיך גם בעת תהליך הקבלה בבית המלון -יוקרתי, שירותי ומפנק ככל שיהיה. כמה שהם משתדלים תושבי זנזיבר מתנהלים בקצב שונה משלנו ויקח זמן עד שיראו לכם את חדרי המלון, יתנו לכם לבחור, חדר, יחתימו אתכם על טפסים ובדרך יעשו לא מעט טעויות. ראו הוזהרתם- אין טעם וגם לא כדאי להתעצבן זה לא נותן כלום, זה סתם מעכיר את האווירה וזה רק יגרום למקומיים להיות יותר איטיים כי הם יפעלו תחת לחץ.
אתם דולרים מהלכים
כמו כל תושבי אפריקה גם בזנזיבר האוכלוסיה מאד עניה ברובה. ומה לעשות כשהם רואים מבקרים מהעולם המערבי השבע הם רואים כסף מהלך. רוב תושבי האי זנזיבר הם מקסימים, נחמדים, אדיבים ונעימים ברמות. אבל חלקם, בעיקר במקומות הסופר מתויירים, כמו חוף נאנגווי וסטון טאון יש גם כמה שרק ינסו לסחוט מכם כסף. זה אומר שכשתצאו משדה התעופה יקפצו עליכם הרבה מקומיים בצעקות ואף יגעו בכם. במקומות שונים באי ירדפו אחריכם ילדים או גברים ויציעו את מרכולותיהם שוירותיהם. לא תמיד זה נעים וזה עלול להעיק אבל נסו להיות סבלניים ולהבין לליבם. אם תהיו אסרטיביים ותהדפו אותם בנחישות ובאדיבות הם יתרחקו. אל תכעסו יותר מדי כנסו למוד שאנטי או יותר נכון מוד אקונה מטטה וקחו את זה בקלות. המקומיים ברובם מקסימים, מסבירי פנים ותוכלו להתחבר אליהם ולספוג מהם הרבה ידע, תרבו ואנושיות, אל תאפשרו לקומץ מקומיים למוד תיירים להרוס לכם את התענוג שבהתחברות לקהילה מקומית אותנטית.
מוסלמים בזנזיבר
יש כמה עובדות שמחייבות שנקדיש פסקה לענין דתם של תושבי זנזיבר. כידוע רובם המכריע של תושבי זנזיבר הם מוסלמים, עוד ידוע כי המוסלמים משום מה לא מאד אוהבים יהודים. עובדה זו גורמת לרבים להסס לפני הגעה לזנזיבר. האם יש מה לדאוג מעוינות של מוסלמים בזנזיבר? ובכן לעת עתה לא. לא היו עדויות לאנשטישמיות או אלימות כלשני או יחס בלתי ראוי ליהודים. האי זנזיבר שורץ לא מעט ישראלי וכולם מעידים על יחס נהדר, נעים ואפילו חם במיוחד. אנחנו מקווים שלא תתבדו… בכל מקרה, כישראלים כמו בכל מקום עליכם לפתוח עיניים ולנקוט משנה זהירות, זהו, למרבה הצער הגול שלנו בימים מתוחים אלה.
עניין האסלאם לא ישפיע עליכם שם ולא יפגע ביחס אליכם אבל מה שכן צריך לקחת בחשבון בקשר אליו זה עניין הרמדאן. במקומות פחות מתוירים יתכן קושי להשיג אוכל בימי הרמדאן, כך למשל באי מאפיה ובאי פמבה שם תוכלו להישאר רעבים יום שם אז קחו זאת בחשבון. בזנזיבר פחות סביר שיקרה כדבר הזה אבל אם אתם מגיעים בתקופת הרמדאן בררו מה קור בענייניי אוכל כדי להימנע מחוסר נעימות.
תחבורה בזנזיבר
ברחבי האי בזנזיבר הכי מומלץ והכי נוח לנוע בעזרת “מאטאו”. זהו מעין רכב שמשמש כמונית מקומית. ישנן מוניות בשפע בזנזיבר, בטח באיזורי התיירות. כבר כשתנחתו בשדה התעופה תיקח אתכם מטאו למחוז חפצכם. עשרות נהגי מונית יציעו את שירותיכם. מצאו לכם אחד אדיב שיוכל גם לשמש כמדריך שלכם ולטייל אתכם ברחבי האי תחפצו בכך. אפרופו טיול ברחבי האי, הכביש בזנזיבר די עלוב. אמנם יש כביש אספלט אבל הוא צר ורעוע והרבה מה”כבישים” המובילים ליעדים השונים הם לא יותר משבילי עפר. נו…. באפריקה כמו באפריקה…. אגב, בזנזיבר נוהגים בצד שמאל של הכביש
קחו בחשבון שמונית משדה התעופה לנאנגווי עולה חמישים דולר. אם תמצאו נהג מונית אדיב ותסגרו איתו דיל לטיולים נוספים באי הוא יעשה לכם מחיר ובוודאי ששכירת שירותיו תעלה לכם פחות ממה שתשלמו לנהג מונית שישודך לכם על ידי נציג הקבלה במלון. בנוסף למוניות ישנם גם רכבים קטנים יותר המציעים שירותח הסעה ונקראים דלה דלאס.
מעבר לנהגי מוניות ישנם גם אוטובוסים מקומיים שנעים בין היעדים המרכזיים באי, אך רובם כמובן צפופים מאד, איטיים והשהייה בהם לא מאד נעימה.
וישנה כמובן גם הזדמנות לשכור רכב פרטי או אופנוע:
השכרת רכב בזנזיבר:
הרבה מטיילים המגיעים לזנזיבר בוחרים להשכיר שם רכב פרטי או אופנוע. מצד אחד זה נוח, מאפשר גמישות, אפשר להגיע לכל מקום בקצב שלכם… אך מצד שני, הכבישים שם רעועים, הרכבים לא משהו, הנהיגה באי היא בצד שמאל של הכביש (וכך גם תיבת ההילוכים- היא משמאל להגה) וזה לא הכי סימפטי.
אם בכל זאת תחליטו לשכור שם רכב עליכם לדעת את הדברים הבאים:
על מנת להשכיר רכב פרטי או אופנוע בזנזיבר יש להציג רישיון נהיגה בתוקף. המקומיים טוענים שמספיק רישיון נהיגה ישראלי ואנחנו נמליץ לכם להגדיל ראש ולהצטייד גם ברישיון נהיגה בינלאומי. זה לא סיפור גדול אלא פרוצדורה פשוטה ועדיף ללכת על הצד הבטוח. בהגיעכם לזנזיבר עליכם להוציא רישיון נהיגה מקומי. עלותו זולה והוא מגיע באופן די מגוחך על פיסת נייר. אבל למרות עליבותו מדובר במסמך חשוב ואתם תסתבכו מאד אם תתפסו נוהגים בלעדיו.
חשוב מאד כמובן גם להצטייד בביטוח רפואי וביטוח רכב, לוודא שאין השתתפות עצמית ויש לעבור שוב ושוב על הניירת ולוודא שהכל הכל הכל תקין ומכוסה. אל שאירו חורים, כי זו אפריקה ובאפריקה כמו באפריקה… שימו לב- ברוב המקרים הרכבים בסוכנויות השכרת רכב בזנזיבר מבוטחים אך ורק בביטוח צד שלישי. לכם זה לא מספיק בכלל. התעקשו על ביטוח מקיף ואל תסמכו על המקומיים.
בעניין הביטוח לא רק שזה יגן עליכם ויבטיח פיצוי במקרה של גנבה או תאונה אלא גם יגן עליכם מפני שוטרים זועמים. בזנזיבר ישנו חוק המחייב להדביק מדבקה המפרטת את מועדי פקיעת הביטוח על שמשת הרכב. יש להדביק תווית עגולה זו גם על אופנועים. אם אין דסקית תקפה אתם עלולים להסתבך לכן דרשו זאת מהמשכיר בלי להסס כלל וכלל.
אפרופו “להסתבך” עם משטרת התנועה, בואו נספר לכם קצת על השוטרים הזנזיברים שאוכפים את חוקי התנועה. שוטרי התנועה בזנזיבר לובשים מדים לבנים ומעיל זרחני אך חלקן גם יהיו לבושים אחרת- שוטרות מתקשטות בחצאיות כחולות וחלק מהשוטרים לובשים גם מדי חקי. גם הכובעים של השוטרים אינם אחידים- חלקם יחבשו כובע עם שוליים לבנים ואחרים יחבשו כומתות שחורות.
שוטרי התנועה מפוזרים בכבישי האי ומדי כמה קילומטרים ישנו מחסום תנועה. עצרו בכל מחסום, אל תנסו להתחכם או לברוח ושתפו פעולה עם השוטרים. מאורע זה איננו נדיר – ביום נהיגה ממוצע אתם עלולים להיעצר במחסום לביקורת אפילו 20 פעמים. אם תקבלו קנס בגין עבירה כלשהי תיאלצו לשלם במזומן. אל תתווכחו, אל תציעו שוחד, אל תתחכמו, אל תלעגו לאנגלית של השוטרים ואל תשחקו אותה תמימים או שוטים שלא דוברים אנגלית. שלמו את הסכום גם אם אתם זכאים ולא אשמים ותמשיכו ליהנות מהחופשה.
עוד נקודה חשובה בקשר לנהיגה בזנזיבר: הנהיגה בלילה מסוכנת ולא מומלצת. אין תאורה מספיקה, אין קווי הפרדה ולא רואים הרבה. מעבר לכך, גם ביום הנהיגה בכבישי זנזיבר מסוכנת. הכבישים צרים ובשוליהם רוכבים מאות רבות על אופניים, עמוסים במשאות חורגים מגבולות הכלי, לכן חשוב לשים לב.
ומה קורה אם חלילה עשיתם תאונה?
שמרו על קור רוח ובד בבד היו חכמים. במקום התאונה יצטברו תוך שניות מאות סקרנים מקומיים שיקיפו אתכם וידברו בקולי קולות. בשלב זה עליכם לשים עין על הציוד שלכם וטוב תעשו אם תנעלו את הרכב. נסו להשאר רגועים ודברו באדיבות עם השותפים שלכם למפגש הבלתי רצוי. התקשרו לבעל סוכנות השכרת הרכב, אתרו במקום מישהו דובר אנגלית שיתווך והתכוננו לשלם על הנזק. גם אם חתמתם על ביטוח מקיף וגם אם לא (הרבה מהתיירים מבטחים על זה כי זה פשוט לא קיים בזנזיבר) תיאלצו לשלם על הנזק שנגרם לשני הרכבים וכלל לא משנה אם אתם אשמים או לא. זו עוד סיבה טובה להתפנק ולסמוך על נהג מונית שישמש גם כמדריך ויטייל אתכם באי.
בנוסף לכל ההנחיות ואמצעי הזהירות הנ”ל נמליץ לכם גם לוודא ש”ארגז הכלים” של הרכב מצויד. הדרכים בזנזיבר אינן אידאליות ופנצ’רים אינם מאורע נדיר. על כן וודאו שיש צמיג רזרבי וכי הוא מנופח, ודאו שברכב יש גֵ’ק, מפתח גלגלים שמתאים לברגים של הגלגלים וכל מה שצריך לשם החלפת תקר. אל תעזבו את הסוכנות עם הרכב עד שלא וידאתם שזה אכן המצב ואל תסמכו על שום הבטחה של בעל הסוכנות שהוא ישלח לכם את מה שחסר למלון. אם אתם שוכרים אופנוע הקפידו כמובן לקבל גם קסדות, מדדו אותן, ודאו שהן תקינות ושמישות.
לאחר שקבלתם את הרכב תדלקו אותו ברגע הראשון בו תראו תחנת דלק. האי עמוס בחופים מדהימים ולגונות מטריפות אבל פחות זרוע בתחנות דלק ולכן הצטיידו במספיק דלק לפחות למאתיים הקילומטרים הבאים.
מחירי השכרת רכב פרטי בזנזיבר:
מי שמעונין לשכור רכב פרטי בזנזיבר ייאלץ להפרד מסכום של שלושים וחמישה עד חמישים וחמישה דולר אמריקאי להשכרת רכב לעשרים וארבע שעות. מחיר השכרת אופנוע הוא עשרים וחמישה עד שלושים וחמישה דולר. אין הרבה מבחר של רכבים ויש בעיקר סוזוקי ודומיה עם שתי דלתות או ארבע.
ומה לגבי אופניים?
האופניים הם כלי רכב מרכזי בזנזיבר ואפשר לשכור כאלה בקלולת רבה. זה אולי נחמדו ונוח אבל מאד לא מומלץ. כי חם ומייגע ומייזע והכבישים קשים לרכיבה וניתן להפצע ולהפגע בקלות, עזבו אתכם מצרות!
צלילה בזנזיבר:
יש שטוענים שהשם השני של האי זנזיבר הוא אי התבלינים, אחרים מתעקשים לקרוא לו גן עדן, אבל נראה כי הכינוי שהכי מתאים לו ושם התואר שהכי הולם את האי הקסום הזה הוא אתר צלילה גדול וחלומי. חופים מרהיבים עם קירות אלמוגים, ריפים מגוונים ושוניות מעלפות ומאלפות. כל צוללן בר דעת יודע שזנזיבר זה המקום לצלול בו.
ישנם חופים רבים שבהם מתקיימים צלילות וסוכנויות צלילה רבות המתחרות על כיסי הצוללנים ומציעות ספארי צלילה הכולל סירות המסיעות את הצוללים לספוטים נחשקים, השכרת ציוד צלילה ומדריכים מיומנים. ספארי צלילה יכול לכלול טיול של יום או של כמה ימים ולכלול יעד אחד או מספר יעדים. חשוב לציין שהמקום מתאים גם לוונאביז צוללנים, כלומר למי מכם שזקוקים לקורס צלילה למתחילים- ניתן לעשות קורסי צלילה (עד רמת Divemaster). לצוללנים המנוסים יהיו גם צלילות מאתגרות. נהדר, לא?
לא משנה מה תבחרו דעו שאין כמו צלילה בזנזיבר שמציעה צפייה בחיים תת מימיים עשירים במיוחד לרבות שחיה לצד צמחי ים נדירים ובעלי חיים מימיים נדירים.
כאשר מדברים על צלילה בזנזיבר מדברים על צלילה באחת משלושה היעדים הבאים: האי זנזיבר, האי פמבה והאי מאפיה.
באי זנזיבר בכל חוף ניתן לצלול, אבל הצלילה בעיקר מרתקת ומומלצת בשלושה מוקדים עיקריים: שמורת חוף מנאי, שמורת מנמבה והאי טומבטו. ישנם לא מעט מועדוני תלצילה בזנזיבר, אנחנו נמליץ על כמה מהם:
מועדוני צלילה מומלצים בזנזיבר- האחד הוא divine diving center שהוא בבעלותו של מדריך הצלילה הישראלי אופז מיכאל. השני הוא Spanish Dancer Divers ומועדון הצלילה One Ocean
מועדוני הצלילה הללו יציעו לכם צלילות בכמה אתרי צלילה. כדאי שתכירו את מפת האי ואת מאפייניהם אתרי הצלילה שבו. אנחנו גם נעזור קצת בזה:
אתרי הצלילה בזנזיבר-
אתר צלילה פופולרי לקורסי צלילה, בשל הנוחות שבו ותנאי הצלילה האופטימליים הוא אתר הצלילה Kichafi, בו ניתן לצלול לעומק של שנים עשר עד שמונה עשר מטרים. שם תראו שונית בריאה עם אלמוגים, אצות, חתולי ים, מאות זנים של דגים ועוד. אתר צלילה נוסף שמתאים לצוללנים מתחילים הוא קורל גרדן, שם הזרם חלש והמים ידידותיים.
אתר צלילה נוסף שמתאים למי שמחפש צלילה ידידותית הוא Renco Bommi בו ניתן לצלול לעומק של שבעה עד ארבעה עשר מטרים וליהנות מצלילה קלה בתנאים נוחים והתמנגלות עם מגוון בעלי חיים השורצים מתחת למים לרבות דגים גדולים ממאות סוגים וזנים, חסילון גמל שלמה, דגי עלה ותמנונים.
אתר צלילה מאד פופולרי לכולם- מתחילים ומנוסים, צוללנים ומשנרקלים הוא ללא ספק החוף קנדווה.
עוד מומלץ לצלול כאמור באי טומבטו ונמליץ על נקודה מסוימת: אתר הצלילה Mwana wa Mwana בו ניתן לצלול לעומק של שניים עד שנים עשר מטרים. שם תמצאו שונית בריאה ושוקקת חיים עם בעלי חיים ימיים מרתקים וחלקם נדירים, לרבות, אלמוגים, שושנות ים, פרוג פיש, חשופיות ים, חתולי ים צבים ירוקים וצלופחי סרט.
ואם כבר באי טומבטו עסקינן זהו אחד מאתרי הצלילה המומלצים באי זנזיבר. באי טומבטו תוכלו לצלול לעומק של שניים עד חמישה עשר מטרים ושם תזכו לראות נוף אלמוגים מדהים ועוצר נשימה שיותיר אתכם ללא מילים.
אתר צלילה פחות פופולרי הוא Hamdus או Leons: אתר צלילה לעומקים של שנים עשר עד ארבעה עשר מטרים
אתר צלילה נוסף פחות פופולרי הוא Misoli בו ניתן לצלול לעומק של שנים עשר עד ארבעים מטרים.
אתר צלילה מעניין הוא חאג’י, בו ניתן לצלול לעומק של עשרה עד שמונה עשר מטרים ו7להתקל ביצורים מימיים יחסית נדירים, דוגמת דגי עקרב, סטון פחש וסנאפר צהוב.
באתר הצלילה Mbwangawa תוכלו לצלול לעומק של שנים עשר עד שמונה עשר מטרים ולהנות ממגוון חיים תת מימיים. אך אם אתם מחפשים מגוון הצפינו לאתר הצלילה Chakatuni שממוקם בקצה הצפוני של זנזיבר ובו ניתן לצלול לעומק של שנים עשר עד שמונה עשר מטרים. באתר זה תשחו לצד אלמוגים קשים, ביניהם חיים זנים שונים ומגוונים של בעלי חיים ימיים, לרבות, קרוקודייל פיש, אבנונים, צלופחים ועוד.
עוד אתר צלילה המציע מגוון של בעלי חיים מימיים ובחלקם נדירים הוא הריף של שיין, בו ניתן לצלול לעומק של שנים עשר עד ששה עשר מטרים ולחזות בדגים נדירים ויצורים מימיים מרתקים, ביניהם, סוסי ים, דגי צפרדע, חשופיות ואפילו דגי מאוריציוס סקורפיון.
מיטיבי הספורט המימי צלילה – אותם צוללנים מנוסים – מוזמנים לצלול באתר הצלילה Hunga בו לעתים ישנם זרמים חזקים. באתר זה ה ניתן לצלול לעומק של שנים עשר עד שמונה עשר מטרים תפגשו דגי שונית, דגי תנין, stingrays, gurnards מעופף, דגי מים פתוחים גדולים, להקות גדולות של דגי ברקודה, להקות גדולות של דגי טונה, trevallies , שרימפס, תמנונים, מנטות, דיונונים ועוד!
עוד אתר צלילה לצוללנים שרוצים לאתר את עצמם הוא LevenBank, בו ניתן לצלול לעומק של ארבעה עשר עד ארבעים מטרים בו יש זרמים חזקים הסוחפים מהאוקיינוס חיות “שוות” במיוחד לצפיה כגון כרישים, מנטות, וכרישי לווייתן.
אפרופו כרישים, אם אתם מקווים לראות כרישים נסו את אתר הצלילה Nankivell בו ניתן לצלול לעומק של שנים עשר עד שמונה עשר מטרים ולזכות לראות אולי כרישי שונית. גם אם לא תזכו למראה הנדיר הזה תוכלו לחזות בהנאה באלמוגים מרתקים עם מגוון דגים עצום, לרבות דיונונים, להקות דגים גדולות ועוד.
צפו – צלילה באי זנזיבר
–
ומה לגבי מאפיה ופמבה?
אם תגיעו לפמבה שהוא אי פחות מתוייר ופחות מיושב וכל יעד התיירות בו הוא צלילה צלילה ושוב צלילה היעזרו באחת מסוכנויות הצלילה הבאות – סוואהילי דיוורס או פונדו לגון ותצללו באי מיסלי או בצ’אקה צ’אקה.
צפו: צלילה באי פמבה
אם תגיעו לאי מאפיה שהוא האי בהא הידיעה לחובבי ספארי צלילה הקפידו לצלול במפרץ צ’ולה, בג’יבונדו או, אם אתם צוללנים עתירי נסיון בקיאנסי פאס.
לצפיה צלילה באי מאפיה
בכל צלילה תרוויחו חוויה עוצרת נשימה. מגוון עצום של צמחיה- אצות, אלמוגים שושנות ים בשלל גוונים משובבי נפש;
ומגוון בלתי נתפס של חיות ים מרתקות ונדירות- דגי ליצן, דגי זברה, דגי חצוצרה, דגי חרב ענקיים, דגי טונה, מקרל, סנאפר צהוב, דיונונים, דגי תנין, חתולי ים, צבי ים, דגים מעופפים, ראנרים, כרישי ריף, צבי ים, אספירנות (ברקודות), דקרים (דגי לוקוס), דולפינים, צלופחים, לוויתנים, צניניתיים, כרישונים (לרבות כרישונים לבנים), פרפרונים, ניצרנים, בטאים, כרישי שוניות, תוכינונים, דגי מורנה, חסילונים, מַנטות, דגי קרוקודיל, גרופרים גדולים, לובסטרים, שרימפס ים צבעוניים ולעתים גם כרישי ים פתוח, לווייתנים גדולי סנפיר ונתבים וראשתנים (תלוי בעונה כמובן ועוד ועוד ועוד ועוד. ממש עוד הרבה. והכל מרהיב ועוצר נשימה.
אוכל בזנזיבר
המטבח הזנזיברי הוא מטבח אפריקאי טיפוסי מלא בתבלינים, עובר בישול ארוך ושרדני. אנחנו מדברים על בשר, עוף, דגים ופירות ים שמוגשים לצד אורז, תירס וירקות. הכל עסיסי ומלא בטעמים וארומות מרתקות. בזנזיבר יש הרבה מאד מסעדות עם אוכל מקומי ערב לחך. מי שמגיע לזנזיבר ואוהב לאכול ייהנה מאד מאד. ראשית בתי המלון, בטח אלה היוקרתיים והמפנקים בסגנון הכל כלול, מציעים שפע בלתי נתפס של אוכל מכל הסוגים והמינים. מעבר לכך, ישנן מסעדות עם אוכל מקומי וכן מסעדות עם אוכל מערבי והכל טעים, נקי, משביע ומענג. האוכל בזנזיבר הוא חוויה. בוודאי כשמדברים על דגים ופירות ים- הכל נמשה טרי מן הים, מבושל במקום וערב לחך. וזה עוד לפני שדברנו על הפירות הטריים, חלק נדירים, על הירקות המעולים ועל המשקאות המיוחדים. תענוג תענוג. שיהיה בתאבון.
לצפיה – אוכל זנזיברי במיטבו
–
דיג בזנזיבר:
אז מה היה לנו עד כה? כיף חיים בזנזיבר שכולל שיזוף, רביצה, מנוחה. התנתקות, ספר טוב, חול לבן, מי טורקיז, נופים, שקיעה, טיולים, צלילה, שיט, שנירקול, קופים, שמורות טבע, כפרי דיגים ציורים, עיר עם ארכיטקטורה והיסטוריה ותרבות מרתקים, קולינריה משגעת… וכל זה באי אחד קטן… ומה נשאר? אה! אפשר גם לעשות ספורט ימי (בננה, אבובים, אופנועי ים, גלשני רוח, קיט סרפינג, סירת מנוע ועוד; וגם אפשר לדוג.
רבים מתושבי האי זנזיבר מתפרנסים מדיג ואתם תראו דייגים בכל פינה. אם תרצו לדוג שם מובטחת לכם חוויה נהדרת- דגה עשירה ומגוונת, דיג במקומות יפים עם נוף מרהיב ותקשורת עם הדייגים המקומיים שהם אנשי שיחה מרתקים שנעים יהיה להתחבר אליהם וללמוד על אורחות חייהם הכה שונים.
מי שרוצה לדוג בזנזיבר יכול לפעול באחת משלוש הדרכים הבאות: לפנות לדייג מקומי ולהציע להתלוות אליו, בתשלום כמובן ואז לצאת אתו לדיג, מומלץ גם בבוקר וגם בערב – חוויה שונה בכל אחד מהמועדים.
אפשרות נוספת היא לשלם עבור סיור דיג – סוכנויות מקומיות מציעות טיולי יום ממש נחמדים למי שמעונין בדיג.
האפשרות השלשית היא לשכור בתשלום סמלי ציוד דיג ופשוט לשבת על החוף. ציוד כזה ניתן לשכור בהוסטלים, בריזורטים, בדוכנים על החוף ובסוכנויות טיולים. זה כיף ואחלה תעסוקה, אבל זה פחות מגניב מהתלוות לדייגים המקומיים, בין אם ביוזמתכם ובין אם במסגרת יום טיול מאורגן.
עכשיו, מה זה אומר בדיוק דיג בזנזיבר? ובכן זה הזמן להניח מאחור את כל הפנטזיות, להפרד מכל מה שאתם מדמיינים וחושבים ולהפרד לשלום מכל מה שהכרתם. פשוט תשכחו משיטות דייג מודרניות, אמצעי דיג משוכללים, חכות מתוחכמות וחידושים טכנולוגיים. הדיג בזנזיבר מתבצע בדיוק כמו פעם, כמו לפני מאות שנם: סירת דאו מעץ רעועה שנבנית על ידי המקומיים, חכה, חוט וקרס פשוטים, דלי ויאללה למים.
אם תצטרפו לדייגים תעלו איתם לסירת הדאו ויחד תיסעו לאתרי דיג מומלצים בהם תדוגו מה שיעלה בחכתכם. הם יעזרו לכם לדוג, יספקו לכם את ציוד הדיג (אם אפשר לקרוא לזה כך) ואת הפיתיון, ינקו ויבשלו עבורכם את הדגים בסיומו של יום כיף אותנטי בו תפגשו תרבות אחרת של אותם הדייגים שעבורם הדייג הוא גם מקצוע וגם דרך חיים. מחיר סיור שכזה הוא מגוחך (דולרים בודדים) ומאד מאד מומלץ.
ועכשיו תשאלו: מה זה אומר אתרי דיג? איפה מומלץ ונהוג לדוג בזנזיבר?
ובכן, ישנם שני סוגי דיג: האחד הוא דיג בשוניות והשני הוא דיג בים הפתוח. הדיג בשוניות נעשה מהחוף או בקרבתו לחרוב ותוצאותיה כוללות מרכולת של דגים קטנים בעיקר. בים הפתוח זה סצנריו שונה לגמרי- תפליגו עמוק לתוך האוקיינוס (בסירת דאו, סירת מנוע, סירת פדלים או קיאק) וסביר שתעלו בחכתכם דגים גדולים הרבה יותר. זה נשמע חלומי אבל אליה וקוץ בה- ההפלגה לתוך הים איננה מתאימה למי שסובל מטלטולי הסירה ולבעלי קיבה רגיש, ראו הוזהרתם.
לצפייה – טיול דיג בזנזיבר
–
חיי לילה בזנזיבר
תשכחו מבנגקוק הסוערת והסואנת, מגואה הזרועה מסיבות, מקוסמוי העליזה או קופנגן שמציעה מסיבות חוף הכי הכי. זנזיבר מצטיינת בהרבה דברים אבל לא בחיי לילה תוססים ופרועים. העונות שאינן עונות השיא החופים בשעות הערב לרוב שוממים ומשעממים. בחודשים שהם העונה המומלצת לביקור באי (דצמבר עד פברואר ויוני עד ספטמבר) העניינים קצת יותר נחמדים. ועדין, אם יש מסיבת פול מון היר בגרסה פחות נועזת ומתקרחנת בהשוואה לפול מון פרטיס במקומות אחרים ברחבי הגלובוס, ואם יש מועדון או בר זה מועדון או בר במושגים מקומיים.
ועדין אל תתייאשו, בעונה ניתן למצוא היכן לבלות באי זנזיבר ואנחו רכזנו עבורכם את כל האפשרויות הלא מאד רבות:
–
פול מון בחוף קנדווה KENDWA
מסיבת פול מון בחוף קנדווה מתקיימת בבבר מסעדה של מלון קנדווה רוקס, HOTEL kendwa rocks . המסיבה מתקיימת במרחב מוגדר ותצטרכו לשם מראש ולקנות כרטיס. מחיר הכרטיס עומד על עשרת אלפים שילינג טנזני שהם משהו כמו שבעה דולרים לערך. אגב, אורחי המלון לא נדרשים לשלם. לאחר התשלום תקבלו צמיד שמאשר ששילמתם. אל תוותרו על הצמיד והתעקשו לשלם גם אם יגידו לכם שלא צריך. לפעמים המקומיים מנצלים את תמימותם של המבקרים כדי לעורר מהומה ולדרוש תשלום כפול בטענה שהתיירים התגנבו למקום. מסיבת הפול מון עמוסה, שמחה, תוססת, מגניבה ועמוסה בהמון מקומיים ותיירים.
לצפיה – מסיבת פול מון במלון קנדווה רוקס זנזיבר
–
בר מסעדה ליווינגסטון. סטון טאון.
ברצועת החוף שנגני, סטון טאון ישנו לאונג’ נחמד בו ניתן לשבת. הלאונג’ קרוי על שמו של דיוויד ליווינגסטון, מגלה הארצות המפורסם מציע בילוי ביום ובלילה. יש שם אחלה אווירה, תפריט עשיר ואחלה נוף – הבר שוכן בנמל אל מול החוף, מיקום מצוין לצפייה בשקיעה. תוכלו לשבת שם בכל שעות היום והערב, אבל הגיעו מוקדם. בימים שלישי ושבת יש שם מסיבת ריקודים נחמדה עם דיג’יי של ממש ובימי שישי יש הופעה חיה של להקה שנוהגת לנגן קאברים של שירים מוכרים.
לצפייה – בר לווינגסטון לאונג’ בשעות היום
—
טאטו. בר \ מסעדה. סטון טאון.
עוד מקום בילוי נחמד בסטון טאון הוא הטאטו בו ישנן שלוש קומות שבהן ניתן לבלות ואפילו לרקוד עד השעות הקטנות של הלילה. יש בו הרבה תיירים. אם אתם רעבים שימו לב המטבח נסגר ב2200.
מה עוד בסטון טאון? ? נסו גם את BAWANI DISCO במלון באווני בזנזיבר טאון ואת אפריקה האוס בר מרפסת במלון אפריקה בזנזיבר טאון.
ואם תרצו לבלות בחופים ולא בעיר אז נסו את
מקום הבילוי המומלץ DEO BAR ששמו מעיד על תוכנו. מדובר בסירת דאו עתיקה שהוסבה לבר גדול ונעים. הבר ממוקם ליד חוף בובובו, הוא שוכן תחת כיפת השמים וסביבו פזורות סירות דאו קטנות המשמשות כשולחנות.
נמליץ לכם לנסות גם את OBAMA BEACH BAR הממוקם בKIWENGWA, ליד מלון DREAMS OF ZANZIBAR, שם אפשר לשתות, לשבת, ךהרגע להתמנגל ואפילו לרקוד עד ארבע לפנות בוקר- מאד לא אופייני לזנזיבר.
נמליץ לכם לדגום גם את BREEZES BEACH CLUB שנמצא בחוף DONGWE
–
לינה בזנזיבר
יש המון אפשרויות לינה בזנזיבר בכל הרמות, בכל הסגנונות ובכל החופים. ראשית לכל תשכחו מבת מלון הבנויים לגובה, מדובר בבתי הארחה ובתי נופש שרובם בסגנון של בונגלוס, בקתות, דירות ולעתים גם וילות. מחירי הלינה בזנזיבר גבוהים והיא נחשבת יקרה. ישנם בתי הארחה מאד בסיסיים ובתי מלון מאד מאד מאד מפוארים, עם המון יוקרה, נוף מרהיב, מתקנים מתקדמים ושירות מהטוב שקיים לרבות פרסונל ג’וסר (סוחט מיצים אישי) פרסונל באטלר (“משרת” או יותר יפה לומר מלווה אשי) ומה לא.
הכל תלוי בתקציב שלכם. אנחנו כאמור המלצנו לכן ללון בצפון בחוף ננגווי ובדרום בחוף פאג’ה אבל עכשו כשאתם מכירים את האי זנזיבר כל כך כל כך טוב תבחרו לכם את האזור בו תרצו לשהות בהתאם להעדפות שלכם, לטעם האישי, לסגנון ולמה שאתם מחפשים ומעל הכל כמובן לתקציב שלכם.
אנחנו נציג לפניכם פרטים, לרבות סרטונים, על כמה מבתי המלון המומלצים בכל איזור ובכל רמת אירוח ותוכלו להיעזר במידע הזה כדי לבחור מה שאתם הכי אוהבים ומתאים לכם:
בתי מלון, אפשרויות לינה בחוף נאנגוי NUNGWI
–
בתי מלון, אפשרויות לינה בחוף קנדווה KENDWA
בחוף קנדווה אין יותר מדי בתי מלון ואפשרויות לינה.
בתי מלון ואפשרויות לינה בסטון טאון זנזיבר
בסטון טאון יש הרבה בתי מלון, אכסניות ובתי הארחה בכל הרמות והסגנונות. בגלל שהחופים פחות מושכים מיתר חופי האי רבים מעדיפים שלא לישון בעיר ולכן מחירי הלינה בבתי המלון שם מעט יותר אטרקטיביים. יש שנהנים גם מהעובדה שהמיקום של העיר מרכזי ושהכל חי, סואן, תוסס וקרוב. אז לשיקולכם.
בתי מלון ואפשרויות לינה בחוף פאג’ה
–
בתי מלון ואפשרויות לינה בחוף ג’מביאני
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.