מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 11 דקות–
בנתה את המסלול וכתבה:נגוהה שפרלינג
–
אמרתם ניו אורלינס אמרתם מוסיקה; ניו אורלינס היא ללא ספק שם נרדף לג’אז. העיר בה נולד סגנון המוסיקה המרתק הזה ועוד סגנונות מוסיקה לא פחות מוכרים ומרתקים מזמנת את חובבי המוסיקה לטיול מרתק, גדוש בחוויות תרבותיות נדירות וייחודיות שישתלבו נהדר בטעימות של אוכל נפלא, תרבות ייחודית והיסטוריה מרתקת. סצנת המוסיקה בניו אורלינס פועמת וחיה ביום ובערב, בלילה ועם עלות השחר – עשרים וארבע שעות של מופעים, הופעות, קונצרטים, מופעי רחוב, מסיבות פתוחות וסגורות, ג’אמים, ערבי במה פתוחה ומה לא? נכון שגם אתם רוצים? אז למה אתם מחכים?
–
ניו אורלינס נחשבת לעיר המרתקת בארצות הברית – אולי זה עובדת היותה שונה מכל מעיר אמריקאית טיפוסית, אולי זה המרקם האנושי המגוון הייחודי שמתקיים בה, אולי זה הקסם והמסתורין סביב הקבוצות הדתיות שמקיימות בה חיים קהילתיים לרבות תרבות הוודו שנולדה ועדין חיה שם, אולי זה התרבות הקולינרית העשירה, אולי זה האנשים החמים ומסבירי הפנים ואולי זה היותה ערש המוסיקה השחורה, הג’ז, ריתם אנד בלוז ועוד. אולי ואולי אולי, התשובה הא שכנראה מדובר בהכל יחד- כל הדברים האלה הם שהופכים את ניו אורלינס למקום ששווה לבקר בו. למרבה הצער ישראלים רבים שעושים את מסלול החוף לחוף “קוסט טו קוסט” באמריקה הצפונית מוותרים על ביקור בניו אורלינס בשל חוסר שמן ובשל הקושי היחסי להגיע לעיר הדרומית הזו. והם עושים טעות. טעות גדולה. אם תשאלו כל תייר ממוצע שביקר בכל המקומות המרכזיים והנגישים בארצות הברית על מה לא היה מוותר ואיזה מהיעדים השאירו בו חותם אמיתי רבים מהם היו מצביעים ללא היסוס על ניו אורלינס.
על כן נמליץ גם לכם לעשות את המאמץ ולהגיע לשם. בטח אם אתם חובבי מוסיקה. שם תוכלו לבקר כל יום בהופעה אחרת. תוכלו ללכת לרחוב ולראות אמנים ויוצרים, מוסיקאים מוכשרים, נגנים וזמרים שעומדים בקרן רחוב ומנגנים. תוכלו להיות כל יום, כל ערב וכל רגע מהלילה במופע רחוב מגניב. תשבו בפאב ותוכלו לעלות לנגן בג’אם או בערב במה פתוחה. תוכלו לשוחח עם מוזיקאים בעלי שם שהמוסיקה היא כל עולמם. תוכלו להיקלע למפגשי יצירה ואשכרה ליצור מוסיקה עם כאלה שהנגינה היא נשמת אפם, חייהם והדת שלהם. תוכלו לראות קונצרט, לרקוד במועדון או סתם להלך ברחוב ולהתמכר למוסיקה שנובעת שם מכל פינה ומכל מקום כשממקומות הבילוי ומחלונות הגסט האוסים השונים ישליכו עליכם מחרוזות פרחים שמסמלות את האירוע השנתי במקום הלא הוא אירוע המרדי גרא.
ואם כבר מזכירים את המרדי גרא אז נכון שביקור בעיר בימי הפסטיבל משול לביקור בריו דה ז’ניירו בימי הקרנבל, אבל בדיוק כמו בריו, גם כאן, בניו אורלינס יש הרבה מה לעשות ומה לראות גם מחוץ לימי הפסטיבל. חובבי המוסיקה שביניכם יחוו בניו אורלינס חויה יוצאת דופן. מעבר לאוכל טוב, אתרים היסטוריים ותרבותיים, חשיפה לחיי שגרה יוצאי דופן וקסם בניחוח אירופאי (ניו אורלינס מזכירה יותר את אירופה מאשר את ארצות הברית ויש לכך סיבות היסטוריות), תזכו גם לסצנת המוסיקה הטובה בעולם.
ספרי טיולים באנגלית על ניו אורלינס מלונות מומלצים בניו אורלינס מה לעשות בניו אורלינס
–
ניו אורלינס – ערש הג’אז
על ג’אז וניו אורלינס אפשר לכתוב בלי סוף אבל נחטא אם לא נתחיל את התייחסותנו הקצרה לנושא באמירה המפורשת שמוסיקה בניו אורלינס היא לא רק ג’אז. סגנון המוסיקה המרתק הזה הוא לא הסגנון היחיד בעיר שמכבר מאות משמשת ככוהנת המוסיקה הגדולה של אמריקה הצפונית וחלקים נרחבים בעולם כולו. הג’א, הבלוז, R&B ומוסד לוויות הג’ז נולד שם והרבה מאד סגנונות מוסיקה התפתחו שם, לרבות הרוק אנד רול והסול מיוזיק ROCK AND ROLL SOUL MUSIC וגם סגנון הזיידאקו, סגנון הקאנטרי, הגוספל, האופרה ואפילו רוק כבד.
–
אז מה הפך את ניו אורלינס למרכז מוסקילי כה בולט?
התשובה החד משמעית היא מקוריות. ניו אורלינס מהווה מרכז רב תרבותי בשל ההרכב האנושי המיוחד של העיר שהיוותה מאז שחר ההיסטוריה כור היתוך של שלל תרבויות: אינדיאנים, אפרו אמריקאים, צרפתים, אמריקאיים, גרמנים, איטלקים, איריים ואנשי תרבות הקאיג’ון ממלאים את רחובותיה ותורמים משהו מתרבותם לתרבות הייחודית של ניו אורלינס. במוסיקה הניו אורלינסית ניכרים גם השפעות של מוסיקה קובנית ומוסיקה מהאיים הקריביים השכנים. ערב רב של תרבויות שהותכו למקשה תרבותית אחת מקורית הולידה את המוסיקה הניו אורלינסית שכחללק מתהליך תרבותי ערבבה בין מוסיקת האופרה האירופאית והמוסיקה שהתנגנה באומות הנשפים של החברה הגבוהה לבין המוסיקה, המחול והתיפוף של העבדים השחורים. מקשה תרבותית שנוצרה יש מאין, נולדה כשכולה מקוריות וחדשנות וכנראה שזה מה שהופך אותה למובילת דרך ואוונגרדית בתחום המוסיקה.
תוסיפו לזה המון שמחה עממית, אמתית, מהבטן – שמחה סביב מוסיקה, מחול, יצירה ונגינה שחיזקה את התושבים בימים קשים והיותה חלק מפס הקול של חייהם התרבותיים לאורך כל ההיסטוריה. וכאילו המרקחת הזו לא מספיק עמוסה, חדרו אליה גם ההשפעות של גדודי הצבא שהתמקמו בעיר לתקופות מסוימות והזרימו גם את המארשים הצבאיים שהשתלבו עם המוסיקה השחורה, האינדיאנית והאירופאית.
דברי הימים של העיר כוללים את פועלם המוסיקלי של אין ספור יוצרים בעלי שם ושיעור קומה, ביניהם, רול מורטון, לואי ארמסטרונג Louis Armstrong, אורי קיד, סידני בצ’ט, קינג אוליבר, דיקסי לנד ג’אז בנדThe Original Dixieland Jazz Band, פיט פונטיןPete Fountain, אל הארט Al Hirt, לואי פרימה וקלי סמית, Louis Prima and Keely Smith, לני קרביץLenny Kravitz, רול מורטון Roll Morton, מאליה ג’קסון Mahalia Jackson פאטס דומינוטרומבון שורטי Trombone Shorty, משפחת מרסאליסthe Marsalis family ועוד רבים וטובים.
–
מסלול טיול בניו אורלינס בסימן של מוסיקה:
כדי לחוות את סצנת המוסיקה בניו אורלינס לא צריך לעשות הרבה מלבד פשוט לטייל ברחובות העיר. גם מי שלא מחפש אחר מוסיקה המוסיקה תגיע אליו. אבל מי שרוצה טיול עומק בסימן של מוסיקה יכול להתחבר מסלול שנציע להלן – צסלול בן שלושה ימים ולילות: הלילות הן החלק המרכזי. המסלול הזה יכלול הרבה שיטוט ברחובות, הרבה מופעים, ישיבה בפאבים, כניסה למועדונים ושוב – הרבה ספיגת אווירה ברחובות המוסיקה המרכזיים. הגיעו לטיול הזה עם הרבה נינוחות, רוגע ומרץ. לא סתם ניו אורלינס מכונה “הנוחות הגדולה” The Big Easy ולא סתם לסגנון המוסיקה שהומצא בה קוראים ג’אז, כשמשמעות הביטוי היא אנרגטיף, חי, סוחף ותוסס בדיוק כמו העיר המרהיבה הזו שחיה ביום ובלילה.
המוסיקה מהווה חלק כה מרכזי מהחיים בניו אורלינס עד כדי שהשפיעה על כל שגרת החיים בעיר. אם יש מקום שראוי להיקרא עיר ללא הפסקה מדובר על ניו אורלינס ללא ספק. מהבוקר ועד הערב בכל פינה כמעט המוסיקה היא התפריט העיקרי של בני העיר שלא רק עושים מוסיקה, מציגים מוסיקה וצורכים מוסיקה אלא גם נהנים. חדוות המוסיקה שם היא בלתי נתפסת ולא רק מוסיקה אלא גם שירה ומחול. המוסיקה משתלבת בכל היבטי היום יום של התושבים:
טקסים דתיים וביקורים בכנסיות כוללים מוסיקה. כך גם הלויות, מצעדים, תהלוכות חגיגיות, קרנבלים, חתונות, נשפים, מפגשים חברתיים ואפילו מפגשים בשכונה ומפגשים משפחתיים בבתים – הופעה ספונטנית של בני משפחה במרפסת הדירה אינה מחזה כה נדיר. בקיצור, מוסיקה בניו אורלינס היא הכל הכל הכל. בעיר הזו שהיא מוסד מוסיקלי מעמדה של המוסיקה בא לידי ביטוי בהלוויות – שם למרות העצב יש מוסיקה והרבה. זהו המקום הראשון בעולם שבו הומצא המונח לווית ג’אז, מוסד שאומץ מאז על ידי לא מעט חובבי מוסיקה מושבעים שרוצים לוויה מהסרטים. לווית ג’אז כוללת נהי, בכי וביטויי עצב עד להורדת הגופה לקבר ולאחר מכן נגינה של להקה שמופיעה ואז מלווה את המבקרים בסיום מסע ההלוויה.
–
הסיור המוסיקלי שלנו יכלול הצצה למורשת ולהיסטוריה של המוסיקה בניו אורלינס והבנה של שורשיה, הקשרה התרבותי וההיסטורי ומקומה אז והיום כגורם משפיע ומעצב. כמה טוב יהיה לטייל במקום שבו יצרו יצירות גדולות בו הופיעו וחלמו גדולי היוצרים ולצפות במופעים במקומות שבהם הוצגו המופעים הכי מרשימים. לא סתם טוענים שכל המוסיקה האמריקאית נולדה בניו אורלינס ואתם תבקרו בעיר ההולדת של התופעה האנושית הכי קסומה.
–
את היום הראשון נתחיל בשיטוט ברחובות העיר ועצירה אחת לכמה זמן מול שיירת נגינה, תזמורת, להקה או מופע רחוב. הכל מרתק יפה ונשמע מצוין. לאחר שיטוט ואכילת ארוחת בוקר מזינה (אל תוותרו על הדונטס המפורסמים של העיר) נשים פעמינו לכנסייה. כל כנסייה “שחורה” תתאים ואם מדובר בימי ראשון ויש גם מיסה אז החוויה תהיה נהדרת אף יותר. פשוט כנסו לאחת הכנסיות בשכונות ה”שחורות” של העיר, היכן שמתרכזת אוכלוסייה אפרו אמריקאית, הביטו למעלה ולצדדים ואז שבו וצפו במופע גוספל מהמם ומצמרר.
מוסיקת גוספל בניו אורלינס
–
מיסה בכנסייה בניו אורלינס
שיטוט בשכונות אלז’ירס, מרג’יני, טרמיי או קרולטון יזמנו לכם כנסייה “נחשקת” שכזו. אם אתם רוצים בכל זאת המלצה מדויקת אז תתרכזו בשכונת טרמיי המרהיבה ולכו לכנסיית סנט אוגוסטין (Saint Augustin Church)
כתובת Governor Nicholls St 1210
טלפון 504-5255-934.
שירה בכנסיית סנט אוגוסטין
–
ואם כבר בכנסיות עסקינן כדאי לכם לשקול ביקור בקתדרלת סנט לואיס השוכנת בצדה הצפוני של כיכר ג’קסון שברובע הצרפתי. קתדרלת סן לואיס נבנתה בשנת 1794 ונחשבת לקתדרלה העתיקה ביותר בארצות הברית.
כתובת: 615 Pere Antoine Alley, New Orleans
SAINT LOUIS CATHEDRAL קתדרלת סנט לואיס
אגב אם אתם רוצים לצפות במופע גוספל ואתם בעיר ביום ראשון לכו למופע כזה במועדון האוס אוף בלוז שברחוב פרנץ’ מן. שם בכל יום א’ בבוקר יש מופע גוספל שווה במיוחד. כתובת: 225 Decatur St
טלפון ליצירת קשר והזמנות: 504-3104-999
מופע גוספל “גוספל בראנץ’” במועדון האוס אוף בלוז
–
לאחר החוויה התרבותית המרתקת הזו נתמקד בשכונה טרמיי. כן, אותה שכונה ששמה עיטר את אחת מסדרות המופת המשובחות של הטלויזיה האמריקאית בשנים האחרונות “טרמיי”. סדרה זו מתעדת את החיים בשכונה המרתקת אחרי הוריקן קתרינה. בסדרה אפשר לראות את חיי היום יום של התושבים ואת מקומה של המוסיקה השולטת בעולמם. הסיור ברחבי השכונה פשוט מאלף. מדובר בשכונה ותיקה ועשירה בהיסטוריה, אדריכלות ותרבות. השכונה היותה מרכז תרבותי מוסיקלי עוד מהמאה ה18 וגם כיום היא מקום חייהם, משכנם ומרכז פעילותם של יוצרים מוזיקליים רבים, מפורסמים יותר ופחות.
שכונת טרמיי
אגב את הסיור ברחובת טרמיי תוכלו לעשות בלווי מדריך. ישנן הרבה מאד חברות תיור וסוכנויות נסיעות המציעות סיורי נושא מאורגנים שאחד מהם הוא סיור מוסיקלי וחלקם מציעים גם ליווי של מדריכים מוסיקאים. הסיור מרתקים משום שהם מתובלים בהסברים וסיפורים אליהם לא תוכלו להגיע בעצמכם וחלק מהמדריכים ינגנו וישירו לכם וגם יתנו לכם טיפים על מקומות בילוי שווים והופעות מומלצות. לכן כדאי מאד לשקול את זה. מקומות אלה גם מציעים לעתים כריסי כניסה למופעים שרכישתם משתלבת במחיר הסיור וזה יכול להיות שווה במיוחד, אז תבדקו.
סיור מוסיקה ומורשת ברחובות ניו אורלינס
את היום הראשון נסיים בהופעה חיה אקראית. אל תדאגו לא תתקשו למצוא כזו: ביום הכי חלש בניו אורלינס ישנן רק ארבעים – חמישים הופעות חיות. את כל המידע תוכלו למצוא בשבועון המוסיקה המפורסם שמחולק בחינם בכל פינה בעיר הלא הוא שבועון גאם ביט הנודע Gambit. ומעבר לכך, בעידן האינטרנט לא באמת בעיה למצוא מה מתנגן איפה ומה יש לעיר להציע בדיוק ביום שתבלו בה בכיף.
אנחנו נמליץ לכם פשוט ללכת לאיבוד ולדלג ממקום למקום. איפה? ברחוב בורבון שברובע הצרפתי, הרחוב הכי חי ותוסס בעיר ושם הכל קורה לצפייה רחוב בורבון בורבון סטריט
ברחוב מגזין
או
ברחוב פרנצ’מן (Frenchman) שברובע מרג’יני (Marginy)
וכמובן בכיכר הג’קסון ההומה ביום ובלילה
פשוט לכו ברחובות והתמסרו לאווירת החגיגה והפסטיבל שקיימת בכל ימות השנה ושמתעצמת כשאחת הנשים מוכנה לחשוף את החזה שלה תמורת מחרוזת מקושטת.
אז כשתסיימו את ההופעה נמליץ לכם על טעימה מפאב שממנו תמשיכו למועדון. בשני אלה תיהנו ממוסיקה טובה, הופעה חיה והרבה מוסיקה וקצב. ניתן גם להיכנס לתאטרון מוסיקה חיה – יש לא מעט כאלה ברחבי ניו אורלינס, הכוונה לאולם מופעים מזמין. בקיצור, כנסו לפאב, תראו הופעה וכשימאס לכם קחו כוס פלסטיק כמו כולם, מלאה במשקה אלכוהולי משובח והמשיכו במסע הדילוגים. אל תיבהלו – זו לא עבירה על החוק: ניו אורלינס היא המקום היחיד בארצות הברית שבו מותר לשוטט עם אלכוהול חשוף ואשכרה ללגום אותו ברחוב לא כשהוא מוסווה בשקית חומה.
–
ההמלצה הזו והמלצתנו הבאות תופסות לכל הערבים והלילות שתבלו בעיר. הרי לא תספיקו לחוות ולראות הכל בערב או לילה אחד, ארוך ורווי אלכוהול ככל שיהיה.
בשורה התחתונה: אתם יכולים לברר מה חם ומה מתאים ולאן כדאי לכם ללכת או שפשוט תסתמכו על ההמלצות הבאות:
מועדון המייפל ליף (עלה מייפל בתרגום חופשי) Maple Leaf ששוכן לו בשכונת קרולטון (Carrollton) ונחשב למוסד מוסיקלי ניו אורלינסי בעל שם שהוא בבחינת אתר חובה שבו תוכלו לצפות בהופעות הכי שוות ושמחות בעיר.
כתובת: 8316 Oak St
טלפון: 504-8669-359
מועדון המייפל ליף בניו אורלינס
Le Chat Noir לה שאוט נואר
מועדון לילה והיכל הופעות המציע בכל יום מופע מהפנט, מקברט ועד ג’ז.
כתובת: 715 St. Charles Ave.
מספר טלפון: 504-581-5812
שעות פעילות: ימי שלישי בין השעות19:00-00:00; בין הימים רביעי עד חמישי וכן ביום שבת בין השעות 19:00- 02:00 וביום שישי בין 17:00 ל02:00. יש לרכוש כרטיסים למופעים מראש. המופעים בשעות שונות.
ערב מאלף בלה שאוט נואר ניו אורלינס
–
Snug Harbor Jazz Bistro סנאג הארבור ג’אז ביסטרו
בר אינטימי ושקט בו מתנגנות הופעות ג’ז שוות בכל ערב. מי שמחפש מופע אינטימי ורגוע זה המקום בשבילו. למקום מגיעים אחלה מבקרים, יש אקוסטיקה מצוינת וגם אחלה אוכל, אז למה לא?
כתובת: 626 Frenchman St
מספר טלפון: 504-949-0696
ימי ושעות פעילות: המקום פתוח בכל ערב ויש על פי רוב שתי הופעות בערב, האחת בשעה 2000 והשנייה בשעה 2200.
מופע אינטימי בפאב סנאג הארבור ג’אז ביסטרו
–
מועדון האוז אוף בלוז House of Blues
למועדון ידוע ובעל שם זה מספר סניפים. נמליץ לכם להתמקד בסניף שברחוב פרנצ’מן ולבחור הופעה שווה
כתובת: 225 Decatur St
טלפון ליצירת קשר והזמנות: 504-3104-999
מועדון האוס אוף בלוז
–
הולווין וולף Howlin´ Wolf
מועדון מצויין בו מתקיימות הופעות ג’אז ומוצע לאורחים אחלה אוכל אחד
כתובת: 907 S Peters St.
טלפון ליצירת קשר והזמנות: 504-522-9653
ושעות פעילות: בין הימים ראשון עד שבת בין השעות מידי יום 17:00- 02:00 מועדי ההופעות משתנים.
מועדון הולווין וולף הופעה שווה
–
Preservation Hall פרזרווישן הול
מקום בילוי שהוא מוסד ניו אורלינסי ותיק. שווה לעמוד הרבה זמן בתור הארוך ולא לוותר.
כתובת: 726 St. Peter St
טלפון ליצירת קשר והזמנות: 504.522.2841
שעות פעילות: בין הימים ראשון עד שבת. בכל יום יש הופעה בשעה 20:15
פרזווירישן הול
–
Spotted Cat ספוטד קט
טלפון ליצירת קשר והזמנות:504-943-3887
כתובת 623 ST Frenchman
מופע חוויתי בגוספל קאט
–
Mid-City Lanes Rock & Bowl מיד סיטי ליינס רוק אנד בואל
כבר אמרנו לכם שמוסיקה נמצאת בכל מקום בניו אורלינס? אז גם באולם באולינג יש במה ועליה הופעות ממש טובות. אז למי שרוצה לשחק באולינג ולצפות בהופעה (כן ניו אורלינס ייחודית עד כדי כך) מתאים בילוי במיד סיטי ליינה שם מתקיימות כל ערב הופעות חיות.
כתובת: 3000 S. Carrollton Av.
טלפון ליצירת קשר והזמנות: 504-861-1700
שעות פעילות: בין הימים ראשון עד רביעי בין השעות 12:00- 00:00; בין הימים חמישי עד שבת בין השעות 12:00- 02:00
ערב של כיף במיד סיטי ליינס רוק אנדבואל
–
Vaughn´s מועדון וואנס
מועדון מצויין שמקיים הופעות ג’אז ובלוז
כתובת: 800 Lesseps St
טלפון ליצירת קשר והזמנות: 504-947-5562
שעות פתיחה: מידי יום בין השעות 12:00- 02:00
–
D.B.A די בי איי
ראשי תיבות של טרמיי בראס בנדס. הרבה הופעות שוות חיות ואחלה אווירה.
כתובת 618 Frenchman
טלפון ליצירת קשר והזמנות504-9423-731;
–
את היום השני נתחיל במעוז המרכזי של מוסיקה בניו אורלינס הלא הוא New Orleans Jazz National Historical Park ניו אורלינס ג’אז נשיונל היסטורי פארק. מדובר בפארק לאומי המצוי בפיקוח מינהל הפארקים הלאומיים האמריקאים (מעין מקבילה לקק”ל שלנו) ואשר הביקור בו מהווה חוויה מוסיקלית ראויה. הפארק השוכן בשכונת טרמיי ליד הרובע הצרפתי פתוח לקהל מאז שנת 1994 וכולל אלפי קילומטרים רבועים של ירוק וקסם. הפארק כולל מרכז מבקרים מרתק ויש בו היכל למופעים שכל יום מתנגנת בו הופעה שווה. הפארק ששואף לשמר את המסורת ארוכת השנים של מוסיקת הג’ז הניו אורלינסית מרכז את כל המידע המשאבים והאתרים הקשורים לשורשי ולהתפתחות מוסד מוסיקת הג’ז בניו אורלינס. מול מרכז המבקרים מתקיימים כל הזמן, בבוקר ובערב, מופעי ג’ז קבועים ובמרכז עצמו ישנם תערוכות, הרצאות, סרטים ומצגות שקשורות לג’ז. מכאן תצאו למסלול הליכה בפארק הזרוע מופעי רחוב ומוצגים ויזואליים הקשורים למוסיקת הג’ז. הרוב הגדול והכמעט מוחלט של האירועים בפארק זה הם חופשיים ופתוחים לציבור בחינם.
כתובת של מרכז המבקרים: 916 N Peters St, New Orleans, LA 70116
שעות פתיחה: בין הימים שלישי עד שבת מרכז המבקרים פתוח למבקרים בין השעות 09:00 – 17:00 ובימים ראשון ושני הוא סגור למבקרים
טלפון: +1 504-589-4841
–
את היום השלישי נתחיל ברחוב רמפארט RAMPART STREET. ברחוב הזה מצוי גם לואי ארמסטרונג ג’אז פארק LOUIS ARMSTRONG JAZZ PARK. רבים מתבלבלים בינו לבין הפארק הלאומי ההיסטורי בו בקרתם אתמול. אין מה להתבלבל- פארק לואי ארמסטרונג הוא חלק מהפארק הלאומי למורשת הג’ז. הפארק זרוע מדשאות ופסלים של אמנים בעלי שם ויש בו לא מעט מופעי רחוב. מקום מיוחד וראוי לביקור בפארק לואי ארמסטרונג הוא כמובן קונגו סקוור המפורסם CONGO SQAURE. בכיכר קונגו מתקיימים מפעם לפעם מופעים המכונים אפריקן דראם סירקל אנד דאנס AFRICAN DRUM CIRCLE AND DANCE. המופע התרבותי פולקלוריסטי המרתק הזה מתקיים בקונגו סקוור סמוך לרחוב ראם פארט ושווה לברר מתי זה קורה. מופעים אלה הם חגיגות של המורשת ההיסטורית והתרבותית של ניו אורלינס. מופעים אלה מופקים על ידי “החברה להגנת כיכר קונגו”. זהו ארגון קהילתי שאת הקמתו יזם אמן כלי ההקשה הנודע לותר גריי ואשר שם לו למטרה לשמר את המשמעות ההיסטורית של כיכר קונגו, שם התכנסו אפרו אמריקאים למפגשים חברתיים ונהגו לערוך שם מופעי תרבות, ריקוד, נגינה ושירה.
גם כיום משמשת הכיכר כמקום מפגש ובמקום מתקיימים מופעי תיפוף ומעגלי ריקוד ללא הפסקה.
ישנם מופעים קבועים, שלרוב מתקיימים בכיכר קונגו בימי ראשון.
מפעם לפעם ישנם מופעים “רציניים” יותר, פסטיבלים ותהלוכות וכן אירועים פוליטים וכנסים.
כמו כן המקום הוא ספוט פופולרי לחגיגות חתן וכלה. החתן והכלה מתקשטים בראשית יום נישואיהם ויוצאים לחגוג ברחובות העיר. אתם ודאי תפגשו יותר מפעם אחד את בני הזוג חוגגים, מקושטים ומצודדים, מלווים בתזמורת ובחבורת רוקדים צוהלים. המחזה מחמם את הלבבות.
כמו כן, בכל חג מציינים את החגיגות בכיכר קונגו שהפך למקום ההתכנסות האולטימטיבי גם לציון אירועים שונים. כך, למשל, ביום מרתין לותר קינג מתקיימות חגיגות לציון פועלו מדי שנה ובסיומן מתחילים בצעדה לעבר אנדרטת מרתין לותר קינג השוכנת בחלקה הדרומי של שדירת קלייבורן, דרום קלייבורן אווניו CLABORE AVENUE.
כתובת: 701 N Rampart St, New Orleans, LA 70116
טלפון: +1 504-658-3200
שעות פתיחה: בין הימים שלישי עד חמישי בין השעות 10:00–19:00; ביום שישי וביום ראשון בין השעות 10:00-21:00
רמפאטרט סטריט
פארק לואי ארמסטרונג
מעגל מתופפים בקונגו סקוור
–
בשלב מסוים נשים פעמינו אל אולפני ההקלטות ג’יי אנד אם J&M RECORDING STUDIOS הידוע גם בשם קוסימו מאטטאסה Cosimo Matassa על שם האיש והאגדה שהקימו אותם. אולפני הקלטות וותיקים אלה מהווים מוסד אמריקאי מפורסם בפני עצמו בעל משמעות תרבותית והיסטורית. האולפנים שמכילים גם מוזיאון של אוצרות המוסיקה הניו אורלינסית הם לא פחות מאתר קדוש בעיני רבים. רק הידיעה שבאולפנים האלה נוצרו יצירות אלמותיות כגון היצירה של פאטס דומינו “האיש השמן”, גוד רוקינג טונייט של רוי בראון וטראפי טוטי “Frutti Tutti” של ליטל ריצ’רד מרטיטה את הלבבות ונוסכת חרדת קודש על היכל מוסיקה מונומנטלי זה. הסטודיו השוכן ברחוב רמפרט Rampart STREET הוקם על ידי מטסה בשנת 1945. בחדר הבקרה הזעיר בסטודיו יצרו פלאים שמלווים את כולנו עד היום. Matassa נולד בניו אורלינס בשנת 1926.הוא לא התכוון לעשות קרריה ממוזיקה ויעידו על כך בחירותיו האקדמיות – מטסה בחר ללמוד כימיה באוניברסיטת טוליין עד שנטש את הלימודים לאחר חמישה סמסטרים והתמסר למה שהפך מרכז חייו. בחלק האחורי של החנות של משפחתו ברחוב Rampart בפאתי הרובע הצרפתי של ניו אורלינס הקים את הסטודיו שבהמשך נדד מעט. כיום משמשת הסטודיו כחנות מוסיקה.
די מהר הפכו האולפנים של מטסה למוקד עליה לרגל של אמנים מהשורה הראשונה. מי לא הקליט במקום הזה? איזה אמן ג’אז מפורסם לא נולד פה? איזה תקליט בעל שם לא הופק על ידי מסדה? החל מריי צ’ארלס, אלן טוסן, אירמה תומאס, רוי בראון וסם קו עבור בג’רי לי לואיס וארל פאלמר וכלה בד”ר ג’ון, קאובוי ג’יימס, סלים גיטר, סמיילי לואיס, לויד פרייס ועוד רבים אחרים. עם כל הלהיטים שהופקו שם לא פלא שJ & M סטודיוס הפך למעין מכה של המוסיקאים.
אולפן הקלטות J&M על שם אביו של מטאסה ג’וזף, משמשת כחנות בימינו
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.