מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 21 דקות–
יום 1 בישקק.
הגעה לבישקק בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות, אפשר לצאת לסיור עירוני ולבקר במוזיאון להיסטוריה, בכיכר המרכזית, בכיכר הניצחון ובפסלו של מאנס. לאחר מכן אפשר להתחיל לטעום את המאכלים המקומיים במסעדות המפוזרות בעיר.
לינה בבישקק ,בתי מלון בשפע מ3 כוכבים ועד 5 כוכבים ,בתי הארחה ,וחדרים להשכרה יומית.
=
יום 2 בישקק – פארק אלה ארצה.
לאחר ארוחת הבוקר כדאי לסייר בבירת קירגיזסטן, בישקק, שוכנת בעמק נהר CHUI בצפון המדינה, בסמוך לגבול עם קזחסטן. זוהי העיר הגדולה ביותר במדינה ומרכזה התעשייתי. העיר נוסדה בסוף המאה ה-19 ובנויה כיום ברובה בסגנון סובייטי, כולל שדרותיה וגניה (שהקנו לה את התואר “העיר הירוקה ביותר במרכז אסיה”). הנופים הפראיים קורצים מרחוק, מתנשאים באופק, כמו פסגות רכס אלה-טו (ALA-TOO) המתרוממות עד לגובה של כ-4,890 מטר, וקוראות למבקרים לצאת אל הטבע סביב. ימת איסיכול נמצאת במרחק חמש שעות נסיעה, העיר אוש במרחק 12 שעות, מעבר ההרים טורוגרט (TORUGART) לסין במרחק של שש שעות, ולא חסרים אתרים קרובים יותר לצאת אליהם מהעיר. אך לפני שתעשו זאת, כדאי לתור כמה מאתריה של בישקק:
המוזיאון ההיסטורי (HISTORICAL MUSEUM, לשעבר מוזיאון לנין) נמצא בכיכר אלה-טו, בה ניצב פסל החירות ארקינדיק (ERKINDIK). פסל זה הוקם לכבוד יום העצמאות השמיני של המדינה, ובראשו אישה מכונפת. תצוגותיו של המוזיאון ההיסטורי כוללות מוצגים מתקופת הברונזה, חפצי נוודים מתחילת הספירה הנוצרית, כלי קרמיקה וזכוכית, מטבעות עתיקים, אוסף אתנוגרפי מסוף המאה ה-19 ותחילת המאה העשרים, תלבושות מסורתיות ועוד. המוזיאון לאמנויות יפות (MUSEUM OF FINE ARTS) מוקדש לאמנות ולפולקלור קירגיזיים, רוסיים וסובייטים וכולל אוסף בן יותר מ-17 אלף עבודות. מוזיאונים נוספים בעיר כוללים את מוזיאון פרונזה הנושא את אחד משמותיה הקודמים של העיר, בו יש אגף לתרבות יהודית, ומוזיאונים פחות מוכרים כמוזיאון הפיסול תחת כיפת השמיים, המוזיאון הזואולוגי, מוזיאון המינרליים ועוד. בעיר ניצבים אנדרטאות רבים, כמו הארקינדיק בכיכר אלה-טו. בכיכר הניצחון ניצבת אנדרטת הניצחון שהושלמה ב-1984, המציגה אישה המחכה לאהובה שלא שב מהמלחמה. מדרום להיכל הבלט ובניין האופרה ניצב פסלו של טוקטוגול סטילגנוב , זמר ומשורר קירגיזי אהוב. ברחוב פילהרמוניה ניצבת אנדרטה המוקדש למאנאס, גיבור מיתי מסיפורי האגדות הקירגיזיות. הוא מונצח רכוב על סוסו הקסום בקרב עם דרקון. גיבור מקומי נוסף הוא הסוציאליסט אורקויה סלייבה, המונצח באנדרטת קדושי המהפכה .אם חשקה נפשכם בראיה ירוקה, כאלו לא חסרות בעיר. בפארק פנפילוב יש גלגל ענק ומתקני שעשועים לילדים, ברחוב פרוספקט ארקינדיק פופולרי לשיטוט רגלי נעים בערבים ובסופי שבוע, ובנוסף עומדים לרשותכם פארק OAK ופארק KEMAL ATATURK, על שמו של הגיבור התורכי הידוע. חובבי התרבות יוכלו לפקוד את בניין האופרה והבלט, את התיאטראות העירוניים ואת היכל התזמורת הפילהרמונית של קירגיזסטן.
מומלץ מאוד לפני שמתחילים לזוז לעומק קירגיסטן{במהלך הטיול עולים לגבהים של 5000 עד 6000 מטר גובה עדיף שהגוף יתרגל יום יומיים לאוויר הגבוה} ,לעלות לפארק אלה ארצה הנמצא כ 40 ק”מ מעיר מקום לטיולים רגליים,סקי,טיפוס הרים, הפארק משתרע לשטח של 200 קמ”ר ,יש בו עמקים ,נהרות עשירים בדגי פורל, הגדול בהם נהר אלמידין הרים המגיעים לגובה של 4895 מטר,יש בו בעלי חיים נדירים , כמו עיזי בר ,צבאים , נמר השלג, ומרמיטות בכרי דשא הנרחבים . בהמשך שבילי ההליכה הרבים שנמצאים בפארק. יש את הקרחונים הגדולים והיפים בהרי טיין שאן ,כמו כן אפשר היה להציץ במפלי המים הנחבאים בין ההרים.
אין מפות שבילים של הפארק אנא להיזהר לא להתברבר בפארק……
בכניסה לפארק יש לשלם נכון להיום -150 סום=2 דולר לאדם.
ביקור בפארק אפשרי בכל השנה ,הכבישים המובלים לפארק די טובים לנסיעה בחורף,
לצערי אין שילוט לאורך הדרך שמורה על הכיוון לפארק, תצטרכו לשאול עוברי אורח בדרך……. [בשפה הרוסית או קירגיזית}.
לחובבי הסקי אתר סקי בפארק אלה ארצה האתר בעיקר לחובבים יש בו את כל הציוד הדרוש לביצוע סקי, יש הרבה אטרקציות באזור הפארק כמו טיפוס הרים, רפטינג, וטרקים מעולים שיביאו אתכם ללב הקרחונים שיש במעלה ההרים .מסלולים אחרים בפארק יביאו אתכם למפלי המים הנחבאים בין ההרים.
עדיף לצאת מהפארק בשעות אור יום.
–
יום 3 אגם איסיכול – צולפנטה
עולים על כבישA-365 שמוביל לאגם איסיכול המדהים, כ-250-280 ק”מ, כדאי מאוד לבקר במגדל בורנה שנמצא כ-10 ק”מ מדרום לעיר טוקמאק.
יש אגדה שמספרת על חאן חזק שהיה לו בת יפה ” “Monara, שאהב מאוד ורציתי להגן עליה מפני החיבה של גברים צעירים, כתוצאה מכך הוא בנה מגדל גבוה שבו הוא כלא אותה. הילדה גדלה במגדל, המשקיף על העמק דרך ארבעה החלונות בכיפה שנראה ל – צפון, דרום, מזרח ומערב. אספקת האוכל נעשתה על ידי חבל שבקצהו יש סל ,המשרתים היו מעברים את האוכל לסל והיא הייתה מעלה את הסל.. יום אחד הסל הכיל גם עקרב שעקץ והיא מתה מהפצע. החאן היה מוכה צער והתייפח בקול רם כל כך שחלקו העליון של המגדל נפל.
למעשה המגדל הוא כל מה שנותר בעיר העתיקה Balasugan ששוכנת למרגלות עמק Shamshy. המגדל הוקם במאה ה -10, העיר הייתה מקום הולדתו של המשורר Jsup Balasugyn שכתב פואמת אפית שנקראה Katadgu Bilim “הידע שמביא אושר”, אשר כבר תורגם למספר שפות – כולל תרגום האחרון לאנגלית על ידי וולטר מאי.
עם קאשגאר Balasagyn הייתה אחת מהבירות של אמירות המזרח. (העיר הבירה של מערב האמירות הייתה סמרקנד). העיר ניצלה מהריסה על ידי המונגולים של ג’ינגיס חאן, ושינתה את השם Gobalik “עיר טובה” במאה ה -13.
היו סקרים ארכאולוגיים גדולים של האתר בשנת 1920, 1950 ו -1970. הארכיאולוגים גילו שהעיר פרוסה בשטח של כ 25-30 קילומטרים רבועים. היו שם שרידיו של מבצר מרכזי, חלק מחנויות, בזארים, ארבעה מבני דת, בתי מגורים, בית מרחץ, חלקת אדמה ראויה לעיבוד ומים ראשי (צינורות אספקת מים מקניון באזור). שתי טבעות של קירות שהקיפו את העיר.
למרות Kharakhanids (שבנה את העיר) היה מאמין בדת האסלאם, הם נתנו לדתות אחרות להתקיים בעיר, ויש כמה דוגמאות של כתובות נוצריות המוקדמות (נסטוריאני).
מתחם המוזיאון היום מכסה כ -36 דונם. הוא כולל את המגדל עצמו, שחזורים של מאוזוליאום שנמצא באתר, תלולית זה כל מה שנותר מהארמון / המצודה, אוסף של balbals (מצבות בשימוש על ידי עמים נוודים טורקיים שנהגו לשוטט במרכז אסיה) וגילופי סלע (ציורים על אבנים) ומוזיאון קטן. סוללת עפר על שנבנו חומות העיר עשויה מעץ והטיח מוקפת העיר.
בורנה זה מגדל צריח – ואם כן זה הוא הוותיק במרכז אסיה. שם בורנה עצמו הוא כנראה שיבוש של המילה Murana התורכיה (= צריח). בנייה דומה, קטנה יותר נשמרה בUzgen, בסמוך לגבול האוזבקי, להשלים עם כתר הכיפה ופתחים שמהם המואזין הייתי קורא למאמינים לתפילה.
במקור 45 מ ‘גבוה, נכון להיום 25 מ’ ,החלק – העליון אבד ברעידת אדמה במאה ה -15. במגדל בסיס מתומן ועל זה נבנה מגדל חרוטי. בצד החיצוני של המגדל הוא דפוס של עבודת הקלה בלבנים. הקוטר בחלק התחתון של המגדל הוא 9.3 מטרים והעליונים הוא 6 מ. צילומים של המגדל לפני שיחזור בשנת ה -1970 ניתן לראות במוזיאון הקטן ומראים את זה בבירור.
בפנים יש מדרגות לולייניות צרות שזה אמור להיות מקורי, שהוביל לחלק העליון. גישה הייתה באמצעות מדרגות נשלפים, או דרך הגג של המסגד – עכשיו יש מדרגות מתכת שמובילות לדלת כמעט 7 מ ‘מעל פני קרקע בצד הדרומי. מהחלק העליון ניתן לקבל תצוגה טובה של עמק צ’ו וTokmok. כמו כן, ניתן להבחין בקווי הקירות של היישוב בשדות המקיפים את המגדל.
למרגלות המגדל כמה שחזורים של היסודות של כמה מאוזוליאום עתיק עשויים מלבנים שרופים. יסודות אלה נחשפו בשנתי ה -1970. צורות וגדלים השונות מציינים את המצב ומספר השונים של דיירים.
בסמוך נמצאת גבעה קטנה מדידת 100 מ”ר וגובה 10 מטרים. זה כנראה היה מסתיר את מתחם ארמון (או מקדש – הארכיאולוגים לא בטוחים), שהיה קיים במאה ה -10 – כלומר לפני שהעיר עצמה נבנתה.
קצת יותר רחוק יש אוסף של 80 balbals (פסלים קטנים של שהיו סמני קבר נוודים) מן המאה ה -6, גילופי סלע (המתאר יונקים, מסעות ציד וכלי אבן), אבני רחיים ואבני דיש, מתקופת מאה ה -2 לפנה”ס, יש אוספים אחרים ברחבי עמק צ’ו ובדרום קזחסטן. אוניברסיטת מאנאס הקירגיזית-הטורקית סייעה לפרסם חוברת, “דמויות אבן מפוסלות של בורנה.
המוזיאון הקטן, שהוקם בשנת 1976, יש כמה ממצאים באתר, (הצנצנות, מטבעות, משחק לוח …), אבל יש טענה שאומרת שהממצאים הטובים ביותר הועברו לפני זמן רב למוסקבה או סנט פטרסבורג. את עצמו, מגוון רחב של חפצי הסקיתים כבר נמצא, כולל מסכה כבדה קבורה זהב “- כיום אשר מאוחסנת במוזיאון ההיסטורי בבישקק. שני החדרים עמוסים בכלים בגדלים שונים, מכוסות קטנות; נרות חרס וברונזה; מטבעות מגילים שונים; דוגמאות לסוגים שונים של עבודות יד ממטה הגילים ;; מכשירים לטחינת תירס; חתיכות של צינורות מים ממערכות מים, ההשקיה וביוב של העיר.
לאחר ביקור במגדל בורנה כדאי להמשיך לעבר העיר ” KOCHKOR “קוצקור.העיר היא למעשה איגוד של שני כפרים. חברים טובים שלי קוראים לעיר “כפר הקירגיזי המנומנם מעט” למרות שזה קצת קשה לדמיין את זה “ישנוני” כאשר אתה מחשיב את מספר האנשים בכיכר המרכזית כמעט בכל יום. על עמודי התאורה לאורכו של הרחוב הראשי יש את “הציורים במוזיאון לאמנות יפה של בישקק חיים הקירגיזית מסורתיים המוגברים על ידי מדיניות התנחלות סובייטית נאורה.” – פטיש ומגל; רקטת פיצוץ לחלל ואטום המייצג מדע; גלגל שיניים המייצג את התעשייה וטכנולוגיה; תירס המייצג את החקלאות באזור … וכן הלאה. יש גם גדרות עץ הצבועות עם קרשים מוחזקות ביחד על ידי צורת יהלום מוארכת – האופייניות לכפרים בכל מקום בברית המועצות לשעבר.
למעשה ההיסטוריה של Kochkor מייצגת זה בכמה דרכים. זה אמור להיות האתר של ההתיישבות הראשונה בעמק. יש כמה דרכים עתיקות לדרום – בין קארה סו הממוקם על הכביש הראשי, ועוד אחד מBalykchi לניירין, בנקודה שבין הדרך לSuusamyr ,מדובר בנקודת עצירה טבעית למחנה ל נוודים ומטיילים. מסגד ופונדק (Chayhana) הוקמו באזור שתמיד משך מגוון רחב של לאומים. כמו הקירגיזיים – האוזבקיים –אויגורים – Dungans {דונגנים},מתנחלים רוסים וגרמנים מאוחר יותר נמשכו לאזור.
כ -25 קילומטר מKochkor יש אזור {צונג טוז} של מינרלים של מלח וסלעים, בעידן הסובייטי הוקם מפעל כדי לחלץ את המינרלים. המפעל עדיין עובד ומלח מופק לא רק לשימוש בקירגיזסטן – אלא גם ליצוא. כמו כן בתקופה הסובייטית הרבה אנשים היו באים לכאן לטיפול באסתמה ואלרגיות. במהלך הטיפול היה כרוך להישאר במכרה במשך 10 שעות ביום במשך 16 ימים. בשנים האחרונות יש תכנית פיתוח נמצאת בדרך להפוך אותי לאתר נופש ובריאות כולל מתן אירוח לתיירים.
מצפון לKochkor שם היה אמור להיות כביש מעל רכס ההרים הקירגיזי עלא-מדי לGorge Kegety שיורד אל עמק Chui. הדרך מופיעה בספר המסעות כאחד הדרכים המרהיבים למסלול לאופני הרים , אבל זה לא אפשרי לנסוע לאורכו ברכב , אפילו לא ברכב 4WD (! אנחנו כבר ניסינו את זה), בגלל מפולות-עפר ו מפולות. כמו כן, הוא סגור על ידי שלג עד לאמצע הקיץ.
כדאי לעצור בעיר קוצ’קור ,תוכלו לראות הדגמה חיה של הכנת שטיחי לבד בקואופרטיב מקומי המנוהל על ידי נשים, המכינות את כל השטיחים מלבד גולמי. בקוצ’קור גם אפשר להתארח בבתי המקומיים ולאכול ארוחת צהריים על טהרת המטבח הקירגיזי.
המשך הדרך המרהיבה לאגם מפותלת ומהממת לאורך כל הדרך מלווה אותנו נהר צווי הגדול והשוצף, לאחר כל הפיתולים מתגלה אגם איסיכול הגדול, העיר הראשונה שנעבור בה היא בלקצי.
“BALYKCHY” ממוקמת בקצה המערבי של האגם ,היא אחד משלש העירים הגדולות באזור אגם איסיכול.
יש סיפור שחייל רוסי המשרת באזור התאהב באזור והחליט לפרוש כאן. הוא בנה צריף קטן והיה לו כל כך הרבה הצלחה בדיג …. שהרבה אנשים מקומיים באו להתיישב בקרבת מקום, כשהוא מת אומרים שהעיר שגדלה סביב הצריף שלו נקראה על שמו: Riybachie – “הדייג”.
לאחר קבלת עצמאות של קירגיסטן קראו לעיר איסיכול .אבל זה גרם לבלבול והשם שונה בשנת 1992 לBalykchi (שהוא שווה הערך הקירגיזית של Riybachiye – בליק הוא בקירגיזי דגים). היום העיר היא צומת חשובה כתחנה סופית לרכבת מבישקק והצומת של הכביש לסין ואלה שהולכים לאורך הצפון והחוף דרומי.
יש מוזיאון היסטוריה והפולקלור בעיר, עם 6 חדרים – אחד עם תמונות, קטעי עיתונות ועוד הקשורים לאפוס מאנאס; אחר מתעד את ההיסטוריה של העיר, חדר ייעודי לקו ספינת הקיטור שפעל מתוך Balykchy, עוד חדר מבוסס סביב הרכבת, חדר נוסף המתאר את האנשים חשובים מההיסטוריה של העיר ולבסוף – גלריה לאמנות. הוא שוכן במה שהיה אמור להיות בית תרבות, שנבנה בשינה 1953 המוזיאון, עצמו נפתח בשנת 1998.
יש פסל של Pyetor Semyenov Tianshansky בפאתי העיר, על הכביש מבישקק. על תלולית קטנה פסל בגובה של מ ‘3.6.. הוא הוקם בשנת 1982. בקרבת מקום נמצאים 4 פסלי אבן מתקופת -6 למאה ה -9 – חשבו להיות מצבות ו” דיוקנאות “של האנשים המתים שקבריהם מסומנים.
יש פסל ברונזה של Sayakat Karalaev על עמוד גרניט. הוא היה אחד מגדולי Manaschi של המאה העשרים, נולד בשנת 1894 בחוף הדרומי של אגם איסיכול. הוא החל ללמוד האפוס בשנת 1918 והחל להופיע ב 1925 , הוענק לו תואר כבוד האמן הלאומי של הרפובליקה הקירגיזית בשנת 1939. הוא נפטר בשנת 1971.
בצד ימין של הכביש הראשי יש אתר זיכרון לחללים ממלחמת העולם השנייה ,הכולל שתי דמויות על מסד קטן – אישה מחזיקה לעצמה ילד קטן – שהוקם בשנת 1975. ברחוב ” 40 שנים של SSR הקירגיזית יש אנדרטת מלחמה נוספת, הפעם לנופלים במלחמה באפגניסטן. זה בצורה של טנק T-54 ברמפה עשויה מגרניט אדום – ויש קיר קטן המכיל את שמותיהם של החיילים שנפלו. זה האנדרטה היחידה לנופלים במלחמה שניתן למצוא במחוז איסיכול. בצד שמאל של הכביש יש אתר זיכרון שלישי – הפעם לנופלים בסכסוך עם קיצונים אסלאמיים ב- 1998 – הכולל “אש תמיד” וחיילי קסדה ועם לוח המכיל את שמותיהם של הנופלים חיילים. שוב, זה הזיכרון היחיד שיש בסכסוך זה במחוז איסיכול.
בדרך לניירין, כ -9 קילומטר מחוץ לעיר, ארכיאולוגים חשפו שרידים של יישוב קדום (מהתקופה שבין ה -10 וה -12) כולל “חצר עפרות” המציין עבודה במתכת שבוצעה באזור.
לאחר מכן כדאי להמשיך בעליה מזרחה לכיוון חופי אגם איסכול לעיר צולפנטה.
לינה :יש מבחר של בתי מלון ,בתי הארחה
–
יום 4 צולפנטה
התעוררתם ……מבט מהחלון לעבר איסיכול הוא האגם גדול של קירגיסטן כ -180 קילומטר אורך, 70 קילומטר רוחב, ו 668 מטרים עומק, בנקודה העמוקה ביותר, (העומק הממוצע הוא כ -300 מ ‘), הוא הר אגם השני בגודלו בעולם ,והאגם החמישי העמוק ביותר בעולם. הנוף של אגם איסיכול מחולק למספר סוגים ספציפיים למדי ובהם: מדבריות ; מדבר ערבה חצי יבש, שיחים; יערות; Meadows Alpine, וביצות על אדמת קרח ,כרי דשא נהרות, צוקים, קרחונים ושדות שלג. האגם נמצא על נתיב הטיסה למגוון רחב של ציפורים נודדות – האוכלוסייה יכולה להשתנות בין 50,000 ל -100,000 המים של האגם עשיר בצמחייה , ובשפע של דגים, (עם למעלה מ -150 מינים מיוצגים), שהם מקור מזון חשוב לביקור ציפורים. האגם הופיע כתוצאה של פעילות וולקנית. הוא מחומם מלמטה על ידי פעילות תרמית ואף פעם לא קופא אפילו במעמקי החורף. בקיץ טמפרטורת המים מגיעה צלזיוס 25-28 מעלות ואפשר לשחות, האגם מוקף מכל עבר בפסגות המושלגת של הרי טיין שאן. בעלי החיים מסביב לאגם הוא מאוד מגוון, האגם הוא ביתם של יותר מ83 מינים של יונקים, 368 מינים של ציפורים, על 75 מינים של דגים ו37 מינים של זוחלים ודו חיים. 259 ציפורים יש קן קבוע באגם, 32 מינים של ציפורים נדירות ובסכנת הכחדה. דרך שטחה של קירגיזסטן עובר מסלול נדידת ציפורים, שם הם עוצרים למנוחה במהלך הטיסות עונתיות וכמו ציפורים רבות מבלים את החורף בקירגיסטן.
בקירגיזית המילים “איסיכול” זה אומר “אגם חם” – כלומר לא בגלל המים חמים, (אם כי יש מספר רב של מעיינות חמות המקומיות באזור), אלא משום שהאגם לא קופא לעולם. כ- 134 נחלים ונהרות זורמים לתוך האגם, מסביב לאגם התגלו בשנים האחרונות תלי קבורה , ואחד התלים החשובים ביותר שהתגלה על חופו של איסיכול, קבר בקוטר שישה מטרים מוקף בכמה תלוליות שווא לבלבל שודדי קברות פוטנציאליים. התל מורכב משני כוכי קבורה – אחת במרכז ועוד אחד בצד. למרות כל התחבולה בשימוש על ידי הקדמונים שבנו את התל, הקבר המרכזי נבזז על ידי גנבים, ולעולם לא נדע מה הוא מכיל אוצרות פעם אחת, אבל הקברים ממוקמים 15 מטרים דרומה מהמרכז, לא נפגעו, והכילו קבריו של “אדם הזהב”. הקבר הכיל גם 4,000 עיטורי זהב, צלחות ודמויות של בעלי חיים שונים. הממצא החשוב ביותר היו הבגדים. הלוחם לבש מעיל זמש אדום מעוטרים בלוחות אדומים וכובע עור גבוה מעוטר בדמויות של ציפורים ובעלי חיים. בצד שלו היו לו פגיון – שני הצדדים של הלהב המתאר 21 חיות קודש, כוללים זאב, יעל, אנטילופה, נחש, ונמר שלג. פניו של הלוחם הייתה מכוסות בקטיפה שחורה – ללא עיניים, פה, האף ושיניים. “אדם הזהב” היה לא גבוה, מגיע עד לגובה כתפיו של האדם המודרני. מכיוון שהגוף הוא כל כך קטן, ארכיאולוגים צרפתים הציעו כי זה הגוף של המלכה המפורסמת Massagete, Tomiris, שהביס והרג את המלך הפרסי הגדול סיירוס.
כדאי לעשות סיור קצר לאתר מצפון לצולפנטה יש שם ציורי אבן שצוירו על סלעי האזור במאה השישית עד הראשונה לפני הספירה. {מאוד מעניין ומרשים}
את שאר היום כדאי לעשות על חוף האגם למנוחה לצפות ברכסיי ההרים מסביב המעוטרים שלג {גם באוגוסט} כדאי גם לאכול ארוחת צהרים על גבי יכטה עם ליווי של מוסקה מקומית {מומלץ חוויה אמתית}.
–
יום 5 קרקול –אלטין ארשאן.
Karakol הוא בסוף המזרחי של אגם איסיכול. העיר הגדולה ביותר ומרכז הממשל של אזור איסיכול, העיר הוקמה על ידי מתנחלים רוסים בשנת 1869. תרגום השם קרקול הוא “יד שחורה”.
בתקופה סובייטית היא נקראה Prezhevalsk ניקולאי פרז`בלסקי לאחר החוקר הרוסי שעשה כמה מסעות למרכז אסיה וכמעט הגיע לשערי טיבט. יש מוזיאון המוקדש לו באתר של הבית שהוא בנה, קצת פחות ממרחק של 10 קילומטרים ממרכז העיר, 6 שנים לאחר מותו בשנת 1888 הוקמה אנדרטה וקפלה קטנה שנבנו לצד קברו, ולאחר מכן בשנת 1957 השלטונות הסובייטיים בנו מוזיאון על שמו.
היישוב נקרא במקור Karakol – אז בשנת 1886 קיבל את השם Prezhervalsk. לנין החזיר את שמה המקורי בשנת 1926, סטלין שינה את שמה שוב ל – Prezhevalsk בשנת 1935. לבסוף בשנת 1991 זה היה שמם Karakol פעם נוספת.
עולים על כביש A-363 שמוביל לעיר קרקול כ-140 ק”מ, היא בנויה בתי קוטג’ ציוריים מעץ, עם שדרות מעוטרות בעצי צפצפה, בוסתנים ונופי הרים המתרוממים בדרמטיות ממזרח. קרקול היא בסיס יציאה מצוין לטיולים באזור, לפעילויות טיפוס הרים, למסלולי הליכה ולסיורי יום בשפע אתרים סמוכים. בעיר עצמה כדאי להציץ בקתדרלת השילוש הקדוש , במוזיאון המקומי ובשווקים המצוינים של העיר. במיוחד כדאי לסייר בשוק הבהמות של יום ראשון מהגדולים באסיה. הזדמנות להרגיש ואולי להבין קצת יותר את התרבות המקומית דרך המסורות. לאחר הביקור בשוק כדאי להמשיך בסיור מודרך בעיר קרקול. העיר השלווה כיום מתגוררים בה כ- 70,000 תושבים, נמשיך לביקור באחד המבנים המעניינים בעיר – כנסייה פרבוסלאבית מ- 1872, בנויה מעץ ובולטת למרחוק בשל חמשת “הבצלים” הירוקים, מבנה נוסף שנראה הוא מסגד שניבנה בשנת 1904 שמשמש את המיעוט הדונגני {מוסלמים סינים} דוברי רוסית, המסגד בנוי מעץ ללא אף מסמר. בתום הסיור כדאי לאכול במסעדה {בבעלות דונגני} מקומית שבעיר, לאחר מנוחה טובה לעלות לרכב ולהמשיך בנסיעה כ -35 -45 ק”מ {הנסיעה בשבילי עפר …חוויה אמתית} לאורך ערוץ קניוני שוצף וסוער אל עבר המעיינות החמים אלטין אראשן. במשך הנסיעה כדאי לרדת להליכה לאורך הנהר הסוער. הגעה למעיינות לקראת ערב.
לינה בפנסיון פשוט או יורטות בסמוך למעיינות החמים..
הנסיעה למעיינות אלטין ארשאן כרוכה בהחלפת רכב בחניון באזור ,אין אפשרות לג’יפ לעלות למעלה, בחניון יש משאיות “זיל” {מהצבא הרוסי} שמשמשות להובלת התיירים לאלטין ארשאן.
לא תמיד אפשר למצוא מקום לינה במעיינות אלטין ארשאן זה נתון להזמנות מראש {כמעט שנה מראש} אם אין אפשרות זה מחייב לחזור לעיר קרקול ללינה.{בתי הארחה והרבה חדרים להשכרה}
עדיף להצטייד באוכל ושתיה לפני הגעה לאזור.
–
יום 6 אלטין ארשאן –גייט אוגוז.
אלטין ארשאן זה כנראה האתר הפופולרי ביותר על ידי תיירים זרים מבקרים באזור Karakol ובקירגיסטן בכלל. האזור ידועה ביפיו המהמם. Altyn Arashan זה בתרגום “ספא הזהב” הדרך לאתר עוברת דרך עמק אק סו. הדרך לא קלה, מאוד תלול ודורש כלי רכב מיוחד {משאית צבאית רוסית “זיל” }. הדרך עוברת דרך יערות אורנים המכילים מעיינות רבים נסתרים ( חמות וקרות) באזור יש מגוון עצום של חיות בר ,ציפורים,חרקים,פרחים וצמחים מסוגים שונים.{ידוע גם על דובים }. יש מוזיאון קטן עם פוחלצים של דובים. האזור כולו הוא שמורת טבע Arashan, שמשמש למחקר בוטני מיוחד לשמו.
מעל אתר נמצאות מערה מיוחדת בשם טאש קאזול,ופסגות וההרים אק סו שמגיעים לגובה של 5022 מטר מעל פני הים. והפסגות של רכס Ak סו שתעלינה ל5022 מ ‘. מעל פני הים.
יש חובה של היתרים הדרושים לטיולים באזור, והם יכולים להיות תקפים במשך 3 ימים או 10 ימים {תלוי בחברה המייצגת את המטייל}. מ Altyn Arashan יש מספר מסלולי טרקים, כולל אחד על ערוץ Karakol,השני הוא לכיוון אגם “אלה קול ” , האגם הוא באורך של 2.3 קילומטר ו700m רוחב שהופך אותו הגדול ביותר של באזור של אגן איסיכול . עומק האגם לא ידוע, לפחות, (אנחנו לא יכולים למצוא recod של העומק בכל מקום הספרות), אבל Kyrgyzstana Encylopedia אומר שהנפח הוא 4.3 מיליון מטרים מעוקבים. המים הצלולים של האגם מוזנים על ידי זרמי קרחונים שיוצרים מפלי מים נפלאים . האגם קופא מאוקטובר עד מאי.שינויים בצבע של האגם על פי השעה ביום, העונה ומזג האוויר – המים יכולים להיראות בצבע סגול, כחול כהה או אפילו ורוד.
והמסלול החביב עלי והטוב ביותר הוא לכיוון Djety Orguz …..זהירות ללא מדריך יש אפשרות טובה לסטות מהמסלולים.
אלטין אראשן הוא ערוץ הוא מדהים ביופיו. באורך של 5 קילומטר מראשיתו עם צדדים סלעיים נשגבים, מכוסה שיחים, רוחב הערוץ הוא רק 20-30 מ ‘. ואז זה מתרחב והופך להיות נוח לטיולים. עצי אשוח הרבים מציגים מחזה מדהים. יש הרבה כרי דשא ירוקים ויפים, פרחים מרהבים וריחנים, מפלי מים, ומעיינות מים טהורים חמים וקרים אפשר להשתעשע וליהנות מהם.
לאחר ארוחת הצהריים כדאי לצאת לכיוון גיטי אוגוז. כעשרים קילומטר מדרום-מערב לקרקול שוכן קניון גיטי אוגוז, המתפאר בצוקי אבן גיר אדומה בעלי תצורות מעניינות. אתר טבע נוסף בסביבה הוא עמק קארקרה הנפלא למסלולים רגליים בטבע. עדיף למצוא זמן ללכת בערוץ הציורי הזה. {מדרכי החברה ימליצו לכם על מסלולים מועדפים}. כמה מכם יכולים לטייל למפל הר; אחרים יכולים ללכת במורד הערוץ לאתר נופש שנבנה בזמן סובייטי. ניתן יהיה לעשות אמבטיה עם מעיינות חמות ויש אפשרות לעיסוי שם. או שאתה יכול לטייל לסלעים האדומים שיש צורות יוצאות דופן. בגלל הסלעים האלה נקרא הערוץ גיטי אוגוז פירושו “7 שוורים”. ואכן זה נראה כמו שוורים ענקיים ממרחק רחוק. כמו כן תוכל לראות את הר הלב השבור, שם המדריכים שלך יספרו לך על זה אגדה. בערב כדאי לנסות לאכול את המאכל הלאומי– kurdak {מומלץ במיוחד באזור גייטי אוגוז}. אפשר גם להשתתף בעשייתו כדי לדעת את הסודות של נשים הקירגיזית .. במהלך הארוחה תוכל ליהנות מופע פולקלור קירגיזי.
לינה בעיר קרקול
–
יום 7 אגם סון קול.
יוצאים מעיר קרקול בכביש A-363 בנסיעה בצד הדרומי של האגם. הנסיעה לאגם סון קול כ -370-400 ק”מ, הנסיעה על כביש A-363 עד לכפר ” Ottuk” שם פונים לכביש A-365 עד לאגם “אורטו טוקול” שם פונים לכביש A-367
שמוביל לאגם סון קול { כמעט ואין שילוט על הכביש }. הנסיעה עצמה לאזור האגם היא לאורך ערוצים הציורים, השיא היה שמגיעים לגובה של 3600 מטר ונתצפת על כל אזור האגם נוף מרהיב, מלווה בהמון עדרים של כבשים פרות וסוסים מרהבים, כדאי ומומלץ לרדת ולטייל בין היורטות של הנוודים והדייגים הרבים הנמצאים שם, ללגום מהקומוז חלב הסוסים המתוסס המשקה הלאומי של הקריגזים ,ולהתארח באחד היורטות ולטעום מהמטעמים הנפלאים של הנוודים.
סון קול הוא אגם הר בטווח המרכזי טיאן שאן, כמעט במרכז קירגיזסטן. תרגום אחד של השם הוא “האגם האחרון”. נמצא בגובה של 3016m : , באורך של 29 ק”מ ורוחב של 18 ק”מ ועומק מרבי של 13.2m – זה האגם השני בגודלה של קירגיזסטן. הטמפרטורה הממוצעת היא כ -3.5 מעלות צלזיוס, ובקיץ זה כ -11 מעלות צלזיוס. טמפרטורות החורף יכולות ליפול נמוכות כמו -20 ° C, ויש משהו כמו 200 ימים של שלג. בחורף הוא לעתים קרובות בלתי אפשרי להגיע לרמה. בניגוד לאיסיכול (האגם הגדול ביותר של קירגיזסטן) אגם סון קול קופא בחורף – בין ספטמבר ליוני. הוא שוכן במישור חסר עצים, מישור הר גבוה, והוא מוקף בכרי דשא מוריקים שמשמשים את רועי הערים “קוצוקור” ועיר “ניירין ” למרעה הקיץ לצאן מרעיתם {סוסים או כבשים} הנוודים מקימים מחנה יורטות {אוהל קירגיזי} באזור האגם שמשמש אותם לכל חודשי הקיץ.. למעשה יש ראיות לכך שנעשה בו שימוש למרעה בזמנים קדומים. (יש כמה הסדרים מוזרים של ‘אבנים עומדות’ ומעגלי אבנים – שום דבר בקנה המידה של סטונהנג ‘- אבל הם מספקים גירוי מעניין לספקולציות על איך הם הגיעו לשם ומה היה המטרה שלהם).
Yurts- אוהל עגול על מסגרת עץ הם הדירה של הנוודים הטיפוסית נמצאת בכל מרכז אסיה, תוכל לראות כמה עשרות {אם לא מאות}פזורים במישור. הרועים מקבלי אורחים בשמחה לקבל את פני תיירים ולהגיש כוס Kumyz – חלב הסוסה חמוצה – ואפילו לתת למבקרים לישון לילה, (בדרך כלל על מחצלות על הרצפה), אבל זה עשוי להיות הטוב ביותר לעשות סידורים מראש. ישנן מספר מחנות שהוקמו בחודשי הקיץ כדי להתאים תיירים … עם מטבחים, חדרי שירותים ומתקני כביסה. כמו כן ניתן לארגן רכיבה על סוסים וטרקים שנמשכים כל דבר משעה ליום.
ישנן ארבע דרכים מהעמקים. אחד מSary בצפון המזרח, השנייה דרך רצף דרמטי של למעלה משלושים פיתולים, סיבובים חדים מניירין בדרום המזרח (אם יש לך זמן אתה יכול לקחת את עיקוף למפל יפהפה מוקף יער); השלישי הולך לאק-טל בדרום המערב, והרביעי בא מעבר מכרות הפחם של קארה צייק בצפון המערב. אפשר גם לעשות טרקים על סוסים מחלק מהעמקים שמסביב כמו טרק שבא ממכרות המלח בצ’ונג טוז (טרק של 3 ימים – אבל אל תצפו להיות מסוגל פשוט להפוך ולמצוא סוסים מוכנים ומחכה … מסע כזה צריך להיות מאורגן מראש).
בחורף, לעומת זאת – ולעתים קרובות באביב ובסתיו חודשים מדי – כבישים אלה נסגרים על ידי שלג. (אף על פי כן עשינו את זה עם ג’יפים } אין אוטובוסים עד לאגם … אם אתה לא בטיול מאורגן קשה היה לך להגיע לאזור… אפשרות נוספת ארוכה ויקרה לקחת מונית מעיר ניירין או קוצקור. אם אתה רוצה אפשר אפילו לארגן מסוק לטוס אתכם מבישקק (במחיר !!!), אבל למרות המחיר זה חוויה מרתקת לטוס מעל ההרים לא היית מוכן להחמיץ נוף מרהיב .
היופי של האגם מקסים מקומיים ותיירים כאחד. יש סיפור שכאשר אחד מהח’אנים המקומיים, Ormon החאן, ראה את האגם בפעם הראשונה הוא הטיל קנס של ארבעים סוסים, (לא סכום קטן – אז או עכשיו), בשבט המקומי – כי הם הסתירו כזה נס ממנו!
עבור המבקר במקום זה להרגיש שהם חווים “טבע טהור”. למרות שאין עצים במישור … יש שפע של עשבי תיבול (כגון קמומיל, לענה, חזזיות, כובע של הנזיר ושורש זהב) – שרבים מהם יקרים לסגולות הרפואיות, ופרחים נמצאים בשפע באביב (במיוחד Edelweiss). יש כ -66 מינים שונים של עופות מים ההופכים את בתיהם על חוף האגם או באזור שמסביב – כשני שליש מכל הזנים נמצאים בכל קירגיזסטן. בקרב אלה שתייר מזל עשוי לראות הם: כמה מינים שונים של שחפים וברווזים; עגורים, חסידות, mergansers, קירחת-אגמיות, שרוני, בזים, נשרים זהב, shags ואווז ההר ההודי נדיר מאוד. בעלי חיים שאתה יכול לראות כוללים צבאים, שועלים, מרמיטות, כבשים מרקו פולו, לינקס, נמרים וזאבים. לא היו דגים באגם עד 1959 – כאשר דגים הוכנסו במיוחד לאגם ועכשיו, (אפילו באמצע החורף), דגים מהאגם אפשר היו לציין במכירה בשווקים של נרין וKochkor – אבל בינואר 2004 פקוח הדייג הודיע כי היא אסרה דיג לכמה מינים באגם למשך שנתיים.
(זה לא אותו דבר כמו לראות את הדבר האמתי בטבע – אבל אתה יכול לראות מבחר קטן של דגימות ממולאות של חיות בר במוזיאונים ובנרין Kochkor)
לינה ביורטות כולל ארוחת בוקר.
–
יום 8 –גלאל אבאד
כדאי לנוח טוב בלילה בבוקר יוצאים למסע ארוך מאוד אבל בצורה פנטסטית, נעלה על כביש A-365 וניסע כ-80 ק”מ דרומה. לאחר הגעה לצומת T גדולה יש לפנות ימינה לכביש {אין מספר אין שילוט} שמוביל לעיר גלאל אבאד כ 220 ק”מ.
בדרך יש את העיירה קזרמן כדאי לעצור שם למנוחה והתרעננות, המשך הנסיעה כדאי לעשות לפני החשכה.
לינה בעיר גלאל אבאד
בתי מלון ברמה בנונית ,חדרים להשכרה במרכז העיר.
–
יום 9 גלאלל אבאד –ארסלן בוב.
בבוקר אתם מתעוררים לסגנון קצת שונה מהימים האחרונים גלאל אבאד היא ה המרכז המנהלי, כלכלי ותרבותי של כל אזור גלאל אבאד. היא שוכנת בדרום לעמק Kugart, למרגלות הרי באבש אתא שבצפון.
האקלים יצוין לקיץ יבש, חם, בסתיו חמים ושטוף שמש עם פרצי גשם נדירים וחורפים חמים עם לחות גבוהה. האזור הוא מרכז לגידול פירות וירקות.
אחד הענפים העיקריים של קירגיזסטן של דרך המשי עבר בגלאל אבאד והאזור שימש לאירוח לנוסעים במשך אלפי שנים, אם כי שרידים ארכאולוגיים קטנים ניתן לראות היום – למעט בחלק מהחלקים המרוחקים יותר של האזור – כגון עמק Saimalu וChatkal. אלה כללו נוסעים, סוחרים, תיירים וצליינים (למראות קודש השונים), ואנשים חולים שאתם מבקרים באתרי ספא המרפאים כגון בהר איוב טאו, בגובה של 700 מ ‘מעל פני ים כשלושה קילומטרים מחוץ לעיר.
גלאל אבאד מפורסם בספא שלה.יש אגדה שהמים מהספא נרפאו מצורעים. על פי האגדה היה קבר, מסגד, וארמונו של החאן ליד הספא.
אגדה אחרת מספרת על איוב, איש עשיר שניהל חיים טובים מאוד. שלרוע המזל הוא הגיע לידיעתו של אלוהים שהחליט להעניש אותו על יהירותו ואת אורח חיים הסוררים שלו. אלוהים לקח את הכל מאיוב, הרס את הבית שלו ושלח לו מחלות רבות. גופו היה מכוסה בפצעים שהיו כל כך רעים שתולעים גדשו ביניהם. איוב סבל כ- ארבעים שנה, נחלש וסופו של דבר לא יכול אפילו לקום מהמיטה שלו. בבוא העת אלוהים שכח את איוב, יום אחד זקן נתקל בו ורחם עליו, והבטיח: “אני ארפא אותך עם חיים במים”. הוא לקח אותו לעמק, השכיב אותו על הקרקע ואמר: “פגע בקרקע עם רגל הימין שלך.” איוב עשה כפי שנאמר לו, מכה את כדור הארץ בכל הכוח שהוא יכול לגייס, ומן האדמה פרצה מזרקה של מים חמים. בהוראותיו של הזקן איוב רחץ במים והכוח חזר לגופו החולה. ואז אמר הזקן, “עכשיו להכות את הקרקע ברגל שמאל”, ושוב איוב עשה כפי שנאמר לו. מזרקה חדשה פרצה מן האדמה, אבל הפעם המים היו קרים. בהוראותיו של הזקן הוא שתה את המים וכאביו נעלמו, והתולעים עזבו את גופו. כוחו של איוב גדל, והוא חי במשך זמן רב, מעולם לא חלה שוב. בדיוק כמו איוב באגדה, כל מי שרוחץ במעיין החם ושותה את המים של המעיין הקר יחיה חיים ארוכים וללא חולי.
על אחת הגבעות המשקיפות על העיר יש בית קפה עם נוף יפה על העיר – “Ikram-Ajy” , בגובה של 1000 מטרים, הכולל “אולם מלאכות לאומיות”, חנות מזכרות, ואולם בידור. מכאן כדאי לתצפת על כל העיר ,ולראות כמה צבע ירוק יש בעיר. כמות העצים הירוקים שיש בעיר היא ענקית.
גלאל אבאד נחשבת כעיר שוק, בנוסף לירקות והפירות יש מבחר ענק של בקר שמחליף ידיים ללא סוף. רחובות העיר מעוקלים צרים מימי הביניים והבתים מוקפים בחומות חימר גבוהות. מסגדים מעוטרים בקישוטים צבעוניים..
כאשר הסובייטים הקימו בסיס באזור, חשיבות רבה צורפה לספא של גלאל אבאד. אתרי בריאות נבנו ושניהם חקלאות ותעשיית המזון התפתחו במהירות. העיר עברה תקופה גדולה של שחזור של 1950.
כיום גלאל אבאד הוא ביתם של מפעלים בתעשיות נפט, הבנייה, עיבוד עץ, אלקטרו-טכני, האור ומזון. יש שוק משגשג – וחנויות רבות המתמחים במוצרים כמו “ריבת אגוז” – עשויה מפירות בשלים ודבש.
כמו בכל ערי ברית המועצות לשעבר הרחוב הראשי נקרא רחוב לנין ואפשר לראות מזרקות ופסליו של לנין. וכמו כן יש מוזיאון היסטורי ותרבותי. המלצה שלי להיכנס לשוק המקומי של העיר ולטעום את ריבת אגוז. “הפירות” לקוחים מהעץ לפני שהקליפה הקשה מבושלת. הם גם מוכרים דברים כמו אגוזי מלך בדבש. בשוק אפשר לקנות כל מיני פירות טריים ומגוון רחב של אגוזים.
כדאי לצאת לפני החשכה לכיוון ארסלנבוב, עולים על כביש P-191 ונוסעים כ – 80 ק”מ ליער האגוזים הגדול בעולם ארסלנבוב….
ARSLANBOB “Royal Woods” של דרום קירגיזסטן. ארסלנבוב הוא אמר להיות על שמו של גיבור המאה ה -11 שמצא את מותו בקרבת מקום. יש אגדה אחרת שמספרת על אדם חרוץ צנוע ורציני שהנביא מוחמד שלח במציאת מקום יפה ונוח – גן עדן עליי אדמות. הוא נסע דרך אדמות רבות עד שמצא עמק ציורי זה אבל נהר הר קצף שחסר עצים. בהשראת דיווחיו הנביא שלח לו שקית של זרעים מסוגים רבים ושונים של עצי פרי וכמובן עץ האגוז. הגיבור טיפס לראש הר ולהפיץ את הזרעים על העמק והפיכתו “ליער האגוזים הגדול בעולם”, שהוא נטע במשך שנים רבות.
ברוסית, אגוזי מלך ידועים כמו “Gretski” כי אלכסנדר הגדול שהיה במקום שלח צמחים חזרה ליוון ממסע הבחירות שלו במרכז אסיה. לא ברור איך הגיעו לכאן העצים, מקור העצים ממלזיה. אגוזים מהאזור יוצאו לאורך דרך המשי בימי הזוהר שלה.
העצים אשר יכול לחיות עד 1000 שנים, עם כתרים בצורה כיפה שלהם על גבי גזעים עבים שני מטר, יכולים להגיע לגובה של 30 מטרים , נמצאים על מדרונות הרים ולאורך גדות נהר, בגובה של בין 1000 ו 1800 מטר מעל פני הים. ארסלנבוב עצמו טמון באזור. כמו גם את האגוזים, שהם עשירים בחומרים מזינים, עץ אגוז הוא מצרך יקר ערך, והוא משמש בייצור רהיטים. כריתת היערות אחרונים (לעץ, על אף העובדה שהיערות מוגנים על ידי החוק) היו מאוד שנויים במחלוקת בקירגיסטן.
בכפר יש אוכלוסייה של כ -15,000 איש, דרך ארוכה במעלה העמק, הכפר ששכן על הגבעות נותן לרבים מבתי נוף מרהיב. בכיכר הכפר הקטנה יש פסל של אריה. יש גם את מוזאון Arstanbap-Aty (מהמאה ה -15). בקרבת מקום נמצא מסגד חדש. במרחק הליכה ממרכז הכפר יש מפל קטן (כ -23 מטר) ובקצה הצוק יש מערה קטנה, המכונה “מערת ארבעים מלאכים” – שבו אישה קדושה נהגה לראות את עתידם של אנשים
הכפר הוא מסורתי, בעיקר אוזבקי,
עדיף לעשות סיור עם סוסים בכל האזור המצוין הזה ,{סוסים משכירים באזור הכפר} או לשוטט רגלי בשבילים של יער האגוזים הענק, לחפש את מפלי המים ואת מערת ארבעים המלאכים, מקום שמרומם את הרוח ומעביר הרגשה שאתה בקצה העולם.
לינה בכפר .יש דירות וחדרים להשכרה….{ בגלל עומס התיירים באזור ללא הפסקה שם כולל בחורף כדאי להזמין מקומות חודשים מראש…..} כמו כן מומלץ ביותר לטעום מאוכל של המקומיים {אוזבקיים}.
–
יום 10 סרי צליק
נפרדים יפה מהמארחים האוזבקיים ויוצאים לכביש P-191 נוסעים כ- 250 ק”מ ,שייקח אותנו לאחד האזורים היפים בקירגיסטן ולדעתי אחד המקומות היפים בעולם !!!! עמק סרי צליק.
כ -500 קילומטר מבישקק ו -300 קילומטר מאוש , נמצאת השמורה הביוספרית Sary Chelek , הנמצאת בעמק בין הרים { Chatkal Mountains }. היא נוסדה בשנת 1959 כדי להגן ולחקור את הנופים וטהור טבעיים של ערבות שפלה ורכסים עם פסגות מושלגות; נהרות ואגמים הרים מהירים; עמקים פורחים וכרי דשא אלפיני (שוכבים בין 1200 מ ‘ו4274m) – עם הצמחייה המגוונת שלהם ואת עולם החי. ניתן למצוא יותר מ -1000 מינים של צמחים, 160 מינים של ציפורים ו -34 מיני יונקים (כגון צבאים, דובים, לינקס, זאבים, שועלים, גיריות, דורבן … אפילו נמרי שלג) כמו כן הוא אמור להיות מקום נפלא למי שמעוניינים בחרקים מכל הסוגים.
אזור הפארק מורכב מהעמקים ונהרות , נהר סו קארה, זורם לאורך מסלול מתפתל דרך כמעט כל שטחה של השמורה, במקומות התלולים בין רכסים וסלעים שיצרו מפלים ומפלים מהירים עד 3 מטרים, אפשר למצוא קרחונים ושדות קרח קבועים ועוד אגמים הרים גבוהים נחבאים ששוכבים על צפון המדרונות המיוערים. עמקים נחתכים עמוק לתוך הרכסים ידי הנחלים שזורמים מההרים ובמקום שבו הם נפתחים אל המישורים של עמק פרגנה .
מפלס המים עולה עם העונות – משתנה בכ 65 סנטימטר. האגם מוזן בגדול על ידי נהר Sary Chelek, יש עוד רבים של זרמים, וזרמים תרמיים מתחת לאדמה.
ישנו ויכוח מסוים על איך שהוא נוצר – כמה חוקרים חושבים שזה נבע מהקריסה של שני רכסי הרים שחסמו את הנהר ,ואחרים אומרים כתוצאה משינוי לאורך קו שבר לפני 2000 שנה. המים לעתים קרובות מופיעים בגוון ירקרק של כחול שהופכים את התמונות אטרקטיביות.
השם “Sary Chelek” פירושו “דלי צהוב “. יש אגדה שאומרת שהשומר של הכוורות במקום כלשהו על חוף האגם שפך דבש לתוך האגם וכך נלקח על ידי הצבע של הדבש שהוא החליט לקרוא לאגם “דלי צהוב “. יש אנשים שחושבים שהאגם קבל את השם מן העובדה כי בסתיו כאשר כל העלים של העצים הופכים לצבע צהוב זה נראה כ – “דלי צהוב”.
גישה לאגם אפשרית רק מצפון ודרום. מהצפון יש מסלול טרקים על ההרים של טלאס שחוצה מעברי הרים גבוהים וקניונים עמוקים, ומהדרום יש כביש כמעט לחוף האגם מהכפר ארקוט כ – 20 ק”מ משם.
יש גם כמה אגמים קטנים אחרים בדרום-המזרח (כגון קלה קול,יורי קול, ארם קול,צריק קול, ובקלי קול, אבל Sary Chelek נחשב “הפנינה” – “היהלום שבכתר” .
יש בעמק ערוצים אטרקטיביים והרים מיוערים. רק בעזרת ג’יפ בלבד אפשר לעקוב אחר נקיק מרשים בשם “גילו” עם הזדמנויות נרחבות לחקור את אזורי הר הגבוהים.
ציורים בצוקים של חיות בר (מתקופת 1 ומאה 2) נמצאים בערוץ Kara-Tokoi ב ‘גובה של 3000 מטר. מחקרים ארכאולוגיים מפורטים, לעומת זאת, לא בוצעו באזור. ישנם כמה אתרים ידועים כגון טוסקול אתא הממוקם על חופו הדרומי של האגם ומקום הפולחן של מוסלמים מקומיים.
בדרך לSary Chelek יש את “יויום טאש” הידוע כמקום עתיק של פסק דין. אדם שהיה לו המון חטאים ינסה לעבור הוא היה נתקע אבל אדם טהור יעבור דרך ללא פגע. אם מישהו היה חשוד במשקר או גניבה, הם התבקשו לבקר במקום הזה – והפחד ניסיון פוטנציאל זה יכול לעורר היה מספיק כדי להוביל להודאות מלאים.
החופים הציוריים של האגם נחשבים על ידי רוב התושבים והתיירים למקום היפה ביותר בקירגיזסטן. המדרונות התלולים (במקומות תלולים), מכוסים בעצי אורן, אשוח הכסף ,ועצים (ערער).
בדרך כלל האקלים באזור הוא יותר מתון מאשר בכל שאר קירגיזסטן. רכסי הרים גבוהים להגן על השמורה מהרוחות הצפוניות קרות בחורף והטמפרטורה כאן היא הרבה יותר גבוהה מאשר במקומות אחרים בעמקים (למרות שזה יכול ליפול ל -27.) כיסוי שלג בחורף, שנמשך במשך 100 יום בכל שנה, די אחיד – במורדות הדרומיות, לעתים קרובות אין שלג מיושב, אבל במקומות אחרים זה יכול להיות מעל מטר עמוק. בתחילת הקיץ (מאי ויוני) יש שילוב של חום ולחות, המעניק בסוף הקיץ כדי ימים חמים ויבשים ללא רוח.
דיג מותר בנהרות המזינים את האגם, אבל לא באגם עצמו. ציד אסור לחלוטין בתוך השמורה, למרות ציד בלתי חוקי הוא בעיה. למרבה הצער, מבקרים רבים לא מעריכים למה שהשטח מיועד ומתעלמים מהכללים לביקור בשמורת, אפילו בניגוד להוראות מהצוות החברה המארחת הם נכנסים לאזורים מוגבלים, מדליקים מדורות, קטופים פרחים ופירות, דגים באגמים ונהרות, ומשאירים את האשפה שלהם, כל אחד מהם יש השפעה פוטנציאלית על המגוון הביולוגי של האזורים המוגנים.
יש רשת ענפה של שבילים ומסלולים גם לסוסים , למשל מtourbaza בArkyt. טיול יום אחד או יותר הם פעילות פופולרית של אורחים בtourbaza בJylgyn . ישנם מסלולי יום של 3-5 ימים, אשר חוצים את Chatkal ההר לטלאס בצפון קירגיזסטן .
לצערי אין מפות שבילים לאזור ,חברת ALFA-TOUR-KG ממליצה בכל תוקף לא לנסות לבד לבצע טרקים באזור ללא מדריך צמוד……
יש מוזיאון באזור האגם המכיל מודל טופוגרפי של חיות בובות פרווה, חרקים וציפורים, ודוגמאות לסוג של עצים והעץ שלהם שונה. תיוג ותיאורים הם ברוסית.
יש “אכסניה” חדשה שנבנתה בפארק ליד האגם, כמו כן יש אפשרות לינה בכפרים הסמוכים לאגם, ניתן למצוא מקומות לינה בyurts,
הקהילות המקומיות מציעות מגוון רחב של שירותים, ויש מספר סדנאות לייצור חפצים של עבודות יד מקומיות מעור, עץ, כסף – כמו גם תלבושות לאומיות, כלי נגינה, וחפצים של שימוש יומיומי. ישנם מוזיאונים מקומיים בכפרים של קיזיל-טו. בקניון Urkit יש מוזיאון “גיאו-ביולוגי”.
באזור יש הרבה אפשריות לינה ,אם זה בכפרים מסביב ,ואם זה באכסניה החדשה שהוקמה ליד האגם.
–
יום 11 בישקק
נפרדים מהנוף המדהים הזה בתחושה שנחזור לכאן שוב ……..
דרך ארוכה ביותר יש לעבור עד בישקק על כביש M-41 ,כ 500 ק”מ ,כדאי לעשות מספר עצירות בדרך להתרעננות ומנוחה. לקראת ערב מגיעים לבישקק
לינה בבישקק
–
יום 12
הביתה………..
–
הערות לטיול:
נא להגיע עם ציוד מתאים ,להליכה בהרים, ביגוד מתאים ,
נא לדאוג להזמנת מקום לינה בכל אחד מהמקומות מראש {מחודשיים אפריל עד תחילת ספטמבר קשה למצוא חדר אחד פנוי לאורך המסלול}
נא לדאוג להזמנת רכבים ג’יפים מראש {מבחר קטן}.אזהרה עם השכרת הרכב ,צילום הרכב מכל הצדדים לפני חתימה על חוזה שכירות…..
כמעט ואין שילוט לכבישים הראשיים, ובטח שאין לדרכי העפר שמובלים לאתרים ,בעומק קירגיסטן קשה למצוא תושבים שמדברים אנגלית ולפעמיים קשה גם למצוא תושבים שמדברים רוסית.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.