מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 13 דקותקרדיט לתמונה ראשית Dias12 Pixabay
אם הגעתם לבירת יוון המדהימה לשני ימים בלבד ורוצים להספיק לראות את כל אתרי החובה והאטרקציות המדהימות שיש לעיר להציע,
המדריך השלם למטייל באתונה מסלול טיול בן 4 ימים באתונה מסלול טיול של 3 ימים עמוסים באתונה
מסלול רגוע בן שני ימים באתונה מסלול טיול של יום אחד באתונה סיור של יומיים מאתונה למטאורה ודלפי
מסלול טיול ביעד הלוהט והטרנדי, האי לפקדה ביוון סיור של יומיים מאתונה למטאורה ודלפי חובה!!!!!!
היום הראשון
האקרופוליס (The Acropolis)
האטרקציה העיקרית והגדולה ביותר של אתונה שחובה לבקר בה. האקרופוליס, או בשמותיה הנוספים “העיר הגבוהה” (High City) ו”האבן הקדושה” (Sacred Rock), היא גבעה המשקיפה על העיר וביתו של סמל המוכר ביותר של העיר, הפרתנון. אקרופוליס היתה מיושבת מאז התקופה הנאוליתית ומאז משמשת גם כאתר פולחן דתי וגם כאזור מגורים. רוב הערים היווניות נבנו סביב גבעה או תל מרכזי מכיוון שמיקום כזה נותן תצפית טובה יותר על הסביבה וזהו מקום טוב, מבחינה אסטרטגית, לסגת אליו במקרה של התקפה. מאקרופוליס תוכלו להסתכל אל הים ומטה אל העיר, על השרידים של אגורה העתיקה ועל פלאקה, השוכנת למרגלות הגבעה.
הפרתנון היה המקדש המרכזי והגדול ביותר מבין מקדשי האקרופוליס והוקדש לאלה אתנה. היו לו קישוטים עשירים, פסלים, תבליטים ועבודות אמנות שנעשו על ידי האמנים הגדולים ביותר של אותם הזמנים. בימי קדם, היה האקרופוליס המקום בו התקיים הפסטיבל האתונאי השנתי של פנת’נאייה (Athenian Festival of Panathenaia). לאחר שפלשו הפרסים לאתונה בשנת 480 לפני הספירה, האקרופוליס ומצבות הזכרון שלה נהרסו. תחת פריקלס (Pericles), בנייתה-מחדש של אקרופוליס התחילה ב448 לפני הספירה. המבנים מהמאה ה5 שאנו רואים כיום היו עשויים משיש פנטלי (Pentelic marble).
אקרופוליס והמבנים העתיקים שלה (במיוחד הפרתנון) מייצגים את שיאה של התרבות, הפילוסופיה והאמנות של ההתפתחות היוונית. מבין התגליות הארכיאולוגיות המורכבות באקרופוליס, ארבעת מבנים עיקריים בולטים: הפרתנון (Parathenon), פרופילאה (Propylaea), ארכתאון (Erechtheum) ובית המקדש של אתנה נייקי (Temple of Athena Nike).
הכניסה לאתר נעשית דרך שער ביאול (Beule Gate) ולאחר מכן דרך פרופילאייה (Propylaia). ה”פרופילאייה” (שערים מונומנטליים) עומדים בכניסה לאתר.
בית המקדש של אפטרוס נייקי (The Temple of Apteros Nike) עמד על הביצורים שהגנו על הכניסה למקדש הפנימי. בית המקדש של אתנה נייקי או “אתנה של הנצחון” הוא מקדש יווני משנת 424 לפני הספירה והוא בית המקדש הכי ישן באקרופוליס. הוא מוכר בעיקר בזכות התבליטים שעל מעקה נייקי. למקדש יש אכסדרה בעלת ארבעה עמודים בחלקה האחורי ובחלקה הקדמי, עם קירות סגורים בצדדים.
הארכתאון (Erechtheion) הוא קברו של ארכתאוס (Erechtheus), אחד המלכים הראשונים של אתונה. על הארכתאון יש גילופים יפים וקריאטידס המחזיקים את תקרת המרפסת (הקריאטדיס המקוריים נמצאים בתצוגה במוזיאון אקרופוליס). קריאטידס (Caryatids) הם דמויות מפוסלות של נשים בהם השתמשו כעמוד תומך במבנים. שימו לב היכן פוסידון הכה בתקרה וברצפה וגרם למעיין לנבוע מהם במסגרת התחרות שלו עם אתנה להחליט על שם מי מהם העיר תיקרא. ליד הקבר עומד עץ זית שנטעה אתנה בתגובה.
בפרתנון העצום והמאסיבי (ראו הפוסט הבא) ישנם 50 עמודים והוא אחד המקדשים מלאי החן והמרשימים ביותר בעולם היווני. במקור, לפרתנון היה גג שנהרס במאה ה17. מבקרים יכולים להסתובב מסביב למבנה, אבל בדיוק כמו ביוון העתיקה, הציבור הרחב לא יכול להיכנס למבנה. הפרתנון ומבנים אחרים היו נצבעים בצבע בהיר מאוד אך במהלך הזמן, איבדו את צבעם ועכשיו מופיעים בצבע השיש הטבעי שלהם.
מידע נוסף:
משך ביקור: 50 דקות.
כתובת: Athens 105 58
טלפון: 4172 321 210 1 30+
מחיר: סביר. הנחה של חצי מחיר לילדים, סטודנטים ומבוגרים.
כרטיס, התקף לשבוע אחד בלבד, כולל כניסה לאקרופוליס, לאגורה העתיקה, תיאטרון דיוניסוס, בית הקברות קרמייקוס, הפורום הרומי, מגדל הרוחות, ומקדש זאוס האולימפי.
כרטיסים אינדיבידואלים לאטרקציות ניתנים לרכישה באתרים הספציפיים.
סוף השבוע האחרון של חודש ספטמבר – בחינם.
ימי ראשון הראשונים של החודשים שבין ה1 בנובמבר עד ה31 במרץ – החינם.
הכניסה לבני 18 ומטה – חינם.
אתר אינטרנט: http://odysseus.culture.gr/h/3/eh351.jsp?obj_id=2384
דרכי הגעה: מטרו – Acropolis.
פרת’נון (Parthenon)
הפרתנון הוא המבנה העתיק העיקרי באקרופוליס, שהיא גבעה במרכז אתונה. זהו אתר מורשת עולמית, הסמל של אתונה והמבנה המפורסם ביותר מהעולם של יוון העתיקה מבין כל המבנים ששרדו. הבניין נבנה במקור לכבוד האלה אתנה, הפטרון של העיר. בית המקדש של אתנה הבתולה (“פרתנון” היא המילה היוונית ל”בתולה”) נבנה לאחר המלחמות הפרסיות כאות תודה לנצחון של העיר. הוא נבנה באתר בו עמד פעם בית מקדש שהפרסים הרסו. כאשר שליטים וכובשים התחלפו, בית המקדש שימש למטרות שונות, כולל ככנסייה, מסגד ומצודה.
בתהליך הבנייה של הפרתנון, האדריכל אנטסיס (Entasis) השתמש באשליות אופטיות בכדי ליצור ותחושה של אור ושל גובה. הבסיס של העמודות, סטילובט (stylobate), מעוגל מעט כלפי מעלה והעמודות “מתנפחות” מעט ככל שהן מתפסות, וכך יוצרות רושם סימטרי יותר, כפי שאפשר לראות במבנה. גודל בסיסו של הפרתנון הוא 30.9 מטר על 69.5 מטר. הסלה (cella, החדר הפנימי) היה בגודל של 29.8 מטר על 19.2 מטר, היו שתי שורות עמודים של עמודים-דוריים (Doric columns) שתמכו בגג. במקור, הפרתנון היה צבוע עם תקרות בצבע תכלת ופסלים בצבעים בהירים. היום ניתן לראות רק את השיש הלבן.
הפסל פידיאס (Phidias) מהמאה ה5 לקח פיקוד על קישוט המבנה ובאזור המרכזי עמד פסל בגובה של 12.19 מטרים של האלה אתנה. עד שנת 438 לפני הספירה, הבנייה הושלמה, אבל קישוט המבנה המשיך 5 שנים נוספות. למרבה הצער, נעשו שינויים מבניים בתקופות שונות עבור מטרותיו המשתנות של הבניין. לדוגמא, העמודות הפנימיות הוסרו בכדי להפוך את בית המקדש לכנסייה וכאשר הוסב למסגד, נוסף צריח. המבנה סבל מונדליזם על ידי אלמונים, אסונות טבע ותיירים שגנבו חתיכות של בית המקדש בכדי לקחת הביתה. בשנת 1687, הגג של הפרתנון נהרס כאשר הוונציאנים תקפו את העיר והעות’מאנים שהגנו, הפכו אותו למחסן של אבק שריפה. פגז התפוצץ וגרם לנזק בלתי הפיך. לורד אלגין (Lord Elgin) שיחק תפקיד מרכזי בהרס הפרתנון כשהוא לקח חלק נכבד של הפסלים וחתיכות ארכיטקטוניות. אוסף זה, הידוע בשם “שיש אלגין”, נמצא כיום בתצוגה במוזיאון הבריטי בלונדון. פסלים אחרים נמצאים בפריז וקופנהגן. רבים מפסלי הפרתנון ניתן לראות כיום במוזיאון האקרופוליס באתונה.
בעקבות הקמתה של מדינה יוונית בשנת 1832, תוספות אדריכליות מודרניות יותר הוסרו ורוב האקרופוליס והפרתנון שוחזרו. בחודשים אפריל עד אוקטובר, תוכלו להשתתף ב”הופעת שמע ואור של אקרופוליס” (Acropolis Sound and Light Show) הנערכת בשפה האנגלית.
מידע נוסף:
מרחק הגעה: 100 מטרים, 3 דקות הליכה ברגל.
משך ביקור: 50 דקות.
כתובת: Acropolis, Athens
טלפון: 72 141 32 210 1 30+
מחיר: סביר. כרטיס בחצי מחיר לילדים, סטודנטים ומבוגרים.
כרטיס הכניסה כולל כניסה לאקרופוליס ול10 אתרים נוספים.
סוף השבוע האחרון של חודש ספטמבר – בחינם.
ימי ראשון הראשונים של החודשים שבין ה1 בנובמבר עד ה31 במרץ – החינם.
הכניסה לבני 18 ומטה – חינם.
שעות פתיחה: כל יום, בשעות 8:00 עד 17:00.
אתר אינטרנט: http://odysseus.culture.gr/h/3/eh355.jsp?obj_id=2384
דרכי הגעה: מטרו – Acropolis. הכניסה לאתר דרך רחוב דיוניסיו אריאופגיטו (Dionysiou Areopagitou Street).
פלאקה (Plaka)
הפלאקה תהיה אחד המקומות הקסומים ביותר בהם תבקרו באתונה ולמרות שהיא מיועדת לתיירים, השכונה שמרה על קסם ואיכות ציורית. הפלאקה היא שכונה למרגלות האקרופוליס שנבנתה באותו האתר של אזורי מגורים עתיקים. כיום, השכונה היא מבוך של סמטאות צרות המעוטרים במבנים יפיפיים המעוצבים בסגנון ניאו-קלאסי. שכונת פלאקה מחולקת לפלאקה העליונה (Ano Plaka) ופלאקה התחתונה ( (Kato Plakaעל ידי הרחוב הראשי – רחוב אדריאנו (Adrianou street) אשר נפרש לאורך כל השכונה. לרבים מבתי הגגות יש רעפים אדומים ומרפסות מלאות באדניות. זהו ממש כפר בתוך העיר. תיירים באים לכאן לקניות וליהנות ממסעדות טובות רבות. יש בתי קפה על שפות המדרכות, רחובות רבים המיועדים להולכי רגל, נגני רחוב וכיכרות ציבוריות.
פלאקה נבנתה על חלק מחורבות אגורה העתיקה והיא הפכה לרובע הטורקי תחת השלטון העות’מאני כשהמושל הטורקי התגורר שם. תושבים נטשו את פלאקה במהלך מלחמת העצמאות היוונית (1821-1832) וחזרו ברגע שהוכרזה המדינה היוונית החדשה, תחת המלך אוטו (Otto). בסוף המאה ה19, קהילה ארוונית (אלבנית) גדולה התיישבה שם ועל שמם כונה הרובע – הרובע הארבני (Arvanite Quarter). בעקבות שריפה בשנת 1884, חפירות הובילו לגילוי של מספר מבנים רומיים עתיקים. ב1960, היתה זו מקום הולדתה של מוסיקת ווייב יוונית חדשה ובמהלך שנות ה70, היא היתה ידועה בברים ומועדוני הלילה הפרועים שלה, שמאז הוגבלו.
בתוך פלאקה, תוכלו לבקר במוזיאון בנאקי לאמנות אסלאמית (Benaki Museum of Islamic Art), מוזיאון קנלופולוס (Kanellopoulos Museum), המוזיאון היהודי (Jewish Museum), המוזיאון לכלי נגינה עממיים-יווניים (Museum of Greek Folk Musical Instruments) והמוזיאון לאמנות עממית יוונית (Museum of Greek Folk Art). תוכלו למצוא את אגורה הרומית (Roman Agora) ואת מגדל הרוחות (Tower of the Winds) בקצה המערבי של פלאקה. קניות בפלאקה כוללת גם קניות בחנויות וגם קניות בשוק. יש שוק פשפשים יד שנייה, כמו גם שוק המתקיים כל יום ראשון בבוקר, בו תוכלו לקנות עתיקות.
מידע נוסף:
מרחק הגעה: 300 מטרים, 3 דקות הליכה ברגל.
משך ביקור: שעה ו45 דקות.
כתובת: השכונה ממוקמת בצד הצפון-מזרחי של העיר אקרופוליס, בין כיכר סינטגמה (Syntagme Square) לכיכר מונסטיראקי (Monastiraki Square).
מחיר: הכניסה חופשית.
שעות פתיחה: 24 שעות ביממה.
התיאטרון של דיוניסוס (Theater of Dionysos)
על המדרון הדרומי של האקרופוליס, המדרחוב של דיוניסו אריאופגיטו (Dionysiou Areopagitou) הוא האזור של שני יציעי הופעות עתיקים – תיאטרון דיוניסוס (Dionysos Theatre) ותיאטרון אודיאון של הרודס אטיקוס (Odeion Theatre of Herodes Atticas).
תיאטרון האודיאון של הרודס אטיקוס נקרא על שם האיש שמימן את בנייתו, בסביבות שנות 160-174 אחרי הספירה. מבנה אבן הגיר פיראוס היה מכוסה בשיש והיה בעל גג מעץ ארז. מושבי הקהל (Cavea) הבנויים בצורת חצי עיגול ושרוחבם 81 מטר, נראה כי נחתכו בסלע הטבעי שמסביב ויכולים להכיל 5,500 אנשים. הקהל פונה עם הפנים לכיוון האורקסטרה (הרצפה בקדמת הבמה עליה המקהלה הייתה עומדת) והבמה. מאחורי הבמה, יש מבנה “סקין” (skene) גבוה בן שלוש קומות, שהוא בניין בגובה 28 מטר עם נישות קמורות היכן שעמדו פעם פסלים. הנקודה הגבוהה ביותר של המבנה ששרד, מגיעה לקומה השנייה. הדרך היחידה לראות את האודיאון מקרוב היא על ידי הגעה להופעה או צפייה מהאקרופוליס.
תיאטרון דיוניסוס, מהמאה ה4 לפני הספירה, נבנה במקום בו עמד תיאטרון ותיק יותר, בו הוצגו המופעים המקוריים של דרמות יווניות קלאסיות מפורסמות. לכן, הוא נחשב למקום הולדתו של התיאטרון האירופאי. מחזות של איסכילוס (Aeschylus), סופוקלס (Sophocles) ואוריפידס (Euripides) הועלו בתיאטרון זה. כמו כן, גם פסטיבלים לכבוד האל דיוניסוס (Dionysus) היו מתקיימים שם. התיאטרון לא נשמר היטב כמו האודיאון, אבל יש לו משמעות תרבותית רבה יותר. בשלב מסוים, התיאטרון יכול היה להכיל 17,000 צופים באולם של 64 שורות בעלי מושבי אבן. מתוכן, שרדו 20 שורות. למרבה הצער, גם שורות אלה כבר כוסו באדמה לאורך השנים. לתיאטרון היה גג מעץ שכנראה נהרס בשריפה. שינויים בתיאטרון נעשו לאורך התקופות השונות, כולל תוספת של 67 כסאות סביב האזור של התזמורת עבור המכובדים בתקופה ההלניסטית. בתקופה הרומית, במה חדשה נבנתה וריצפו את אזור התזמורת.
מידע נוסף:
מרחק הגעה: 400 מטרים, 6 דקות הליכה ברגל.
משך ביקור: 50 דקות.
כתובת: רחוב דיוניסו אריאופגיטו (Dionysiou Areopagitou), אתונה, המדרון הדרומי של אקרופוליס.
טלפון: 4625 322 210 1 30+
מחיר: עבור אודיאון של הרודס אטיקוס ותיאטרון דיוניסוס – מאוד זול.
הנחה לילדים, סטודנטים ומבוגרים.
עבור בני 18 ומטה – הכניסה חינם.
יש כרטיס משולב עבור שתי האטרקציות, האקרופוליס ו10 אתרים נוספים.
שעות פתיחה: תיאטרון דיוניסוס –
בין ה1 באפריל עד ה30 בספטמבר, בשעות 8:00 עד 20:00,
בין ה1 באוקטובר עד ה31 באוקטובר, בשעות 8:00 עד 18:00,
בין ה1 בנובמבר עד ה31 במרץ, בשעות 8:00 עד 17:00.
אתר אינטרנט: http://odysseus.culture.gr/h/3/eh3530.jsp?obj_id=2409
דרכי הגעה: מטרו – Acropolis.
קשת אדריאנוס (Hadrian’s Arch)
שער נצחון זה הוקם במאה ה2 לכבודו של הקיסר הרומי אדריאנוס (Hadrian). הקשת עומדת במרחק הליכה מכיכר סינטגמה (Syntagma Square). השער נבנה, כנראה, לפני ביקורו של אדריאנוס באתונה בשנת 131/ 132 אחרי הספירה. הקשת נבנתה כך שהיא נפרשת על פני דרך עתיקה שמתחילה ממרכז העיר העתיקה, שבה אגורה (Agora) ואקרופוליס ניצבות, ועד האולימפיאון (Olympieion) ודרום מזרח אתונה. הצד המערבי של הקשת נושא את הכתובת: “זוהי אתונה, העיר העתיקה/ הישנה של תזאוס” בצד המזרחי, כתובת בוספת אומרת: “זו העיר של אדריאנוס ולא של תזאוס”. כתובות יכולות לסמן כי הקשת נבנתה על הקו שחילק את אתונה העתיקה עד למערב מאתונה החדשה של אדריאנוס (Hadrianoupolis) עד לכיוון דרום-מזרח. הכתובות יכולות גם להתפרש כהכרזת אדריאנוס כגיבור החדש של כל אתונה, המחליף את תזאוס.
גובהה של קשת השיש הפנטלית (Pentelic) הוא 18 מטרים, רוחבה 12.5 מטרים ועומקה הוא 2.3 מטרים. בחלקו העליון של הכניסה המקושתת, יש עמודים קורינתיים הצמודים לקיר כתבליט. הקשת, או השער, לא הייתה במקור חלק מקיר, אבל בתקופת הכיבוש הטורקי במאה ה18, היא התאגדה כאחד משבעת השערים בחומות ההגנה מפני פולשים אלבניים.
מידע נוסף:
מרחק הגעה: 400 מטרים, 5 דקות הליכה ברגל.
משך ביקור: 40 דקות.
כתובת: Amallias Avenue, Athens.
הכניסה למקדש של זאוס האולימפי, דרומית לגנים הלאומיים.
מחיר: הכניסה חופשית.
שעות פתיחה: 24 שעות ביממה.
דרכי הגעה: מטרו – Acropolis.
מקדש זאוס האולימפי (Temple of Olympian Zeus)
השרידים של מקדש מסיבי זה, ממוקמים דרום-מזרחית לאקרופוליס. בית המקדש של זאוס אולימפיאוס (Zeus Olympios) היה המקדש הגדול ביותר ביוון העתיקה. בנייתו החלה ב515 לפני הספירה והיא הושלמה במאה ה2, בתקופה הרומית. לתהליך הבנייה היו מספר עצירות והתחלות. הבנייה החלה בתקופת שלטונו של פייסיסטרטוס (Peisistratus) וחמש השנים הראשונות עברו בצורה חלקה, אך כאשר בנו של הרודן, היפיאס (Hippias), הודח – הבנייה הוקפאה. בשנת 175 לפני הספירה, 335 שנים מאוחר יותר, העבודה התחדשה תחת המלך ההלניסטי של סוריה, אנטיוכוס אפיפנס הרביעי (Antiochus IV Epiphanes) ולפי עיצוביו של האדריכל הרומי קוסוטיוס (Cossutius). כאשר אנטיוכוס מת בשנת 164 לפני הספירה, בניית המקדש נעצרה שוב. היה זה רק במאה ה2, תחת אדריאנוס (Hadrian), שהמבנה הושלם והוקדש לזאוס אולימפיאוס. נהוג לחשוב כי המקדש ניזוק ברעידת אדמה בתקופת ימי הביניים ומאוחר יותר פורק עבור חומרי בנייה.
מבקרים באתר יכולים לראות את המבנה המסיבי הזה, שהיה גדול יותר מהפרתנון. הממדים המקוריים היו 96 מטרים על 40 מטרים. 15 מתוך 104 העמודים המקוריים נשארו במקומם. גובה העמודות הוא 17.25 מטרים ובקוטר של 2 מטרים. עמוד אחד נוסף שוכב על הקרקע. במקור, העמודות הקיפו חדר פנימי שבו עמדו פסלים מסיביים. השיש בו השתמשו בכדי לבנות את בית המקדש הובא מהר פנטלוס (Mount Pentelus). מצפון-מערב לבית המקדש, עומדת קשת אדריאנוס (Arch of Hadrian), קשת בגובה של 18 מטרים, שהוקמה ב131 אחרי הספירה לכבוד אדריאנוס. מבנים אחרים שנחפרו בסביבה כוללים מרחץ רומי ציבורי (מ130 אחרי הספירה) ומספר מקדשים רומיים.
מידע נוסף:
מרחק הגעה: 300 מטרים, 2 דקות הליכה ברגל.
משך ביקור: 50 דקות.
כתובת: Vassilisis Olgas Avenue, Athens
טלפון: 6330 922 210 1 30+
מחיר: זול מאוד. כרטיס בחצי מחיר לילדים, סטודנטים ומבוגרים.
בסוף השבוע האחרון של ספטמבר – הכניסה חינם.
ימי ראשון בין התאריכים ה1 בנובמבר עד ה31 במרץ – הכניסה חינם.
ישנו כרטיס משולב הכולל את מקדש זאוס האולימפי, האקרופוליס ו10 אתרים ארכיאולוגיים נוספים.
שעות פתיחה: ימי שני עד ראשון, בשעות 8:00 עד 20:00.
אתר אינטרנט: http://odysseus.culture.gr/h/3/eh351.jsp?obj_id=2488
דרכי הגעה: מטרו – Acropolis.
היום השני
מונסטיראקי (Monastiraki)
שוק הפשפשים של מונסטיראקי (משמעות השם היא “מנזר קטן”) ממוקם באחד החלקים העתיקים ביותר של העיר למרגלות האקרופוליס, בשכונת מונסטיראקי, בכיכר אוויסיניאס (Avissynias). השכונה ידועה בחנויות ובדוכנים אשר פרוסים לאורך הרחובות, אבל יש גם את השוק ששווה ביקור. כל אחד מהרחובות הצרים היוצאים מכיכר מונסטיראקי – מלא בחנויות מעניינות ומומלץ לחקור את הנתיבים הקטנים האלה. כיכר מונסטיראקי מוקפת בבניינים מעניינים, כמו המסגד שנבנה בשנת 1759 המשמש כיום כמוזיאון קרמיקה וכנסיית פנטנסה (Pantanassa). קרובה לשם, תמצאו את הספרייה של אדריאנוס (Hadrian’s Library) ואת העיר אגורה. שוק הפשפשים המוכר של יום ראשון, התקיים בכיכר אוויסיניאס (Avissynias) מאז שנת 1910 ויש בו אוסף של כל פריט שתוכלו לדמיין. אתם יכולים למצוא שם כל דבר שניתן למכירה, החל ממזכרות ממלחמת העולם השניה, ערכות שחמט, פליז (הסגסוגת), מחבתות נחושת ושעוני מיקי מאוס ועד לעתיקות אמיתיות. בשוק ניתן למצוא גם נברשות, בגדים, כלי מטבח או מתנות. אל תהססו להתמקח. הדבר נחמד בשוק הוא, שלא תהיו מוקפים בתיירים בלבד; גם המקומיים אוהבים לעשות קניות שם. תוכלו לשוטט ברחובות הרבים ולראות את החנויות הקטנות והייחודיות ואת החנויות הגדולות יותר המיועדות לתיירים. בקרו בסנדלרייה הנקראית “המשורר” (The Poet) ברחוב אג ט’קלס (Ag Theklas), שם תוכלו לקנות זוג סנדלי עור בעבודת יד עבורכם.
מידע נוסף:
משך ביקור: שעה ו20 דקות.
כתובת: Avissynias (Abyssinia) Square, Athens 105 55
בסוף רחוב הפאסטו (Hephaestou).
מחיר: הכניסה חופשית.
שעות פתיחה: השכונה פתוחה 24 שעות ביממה.
שוק הפשפשים – כל יום, בשעות 9:30 עד 15:00 (אך משתנה מחנות לחנות)
שוק הפשפשים העיקרי – בימי ראשון.
דרכי הגעה: מטרו – Monastiraki
אגורה הרומית (Roman Agora)
המבקרים באגורה יכולים לטייל בין מה שנשאר מהפורום הרומי או ממרכז העיר בין השנים 11 ל19 לפני הספירה. במאה ה1 לפני הספירה, כאשר אתונה הפכה לחלק מהאימפריה הרומית, השוק הישן – או “Agora” – כבר לא היה יעיל מספיק ולכן אגורה הרומית החדשה נבנתה. יוליוס קיסר (Julius Caesar) והקיסר אוגוסטוס (Emperor Augustus) מימנו את בנייתו של הפורום וציוו על בנייתם של מספר מבנים שנבנו כהרחבה של אגורה היוונית הישנה. אגורה החדשה היתה מוקפת מכל עבריה באכסדרות עם עמודים יווניים, ובתוך שדרות העמודים המקיפים היו מוסדות מסחריים, בעוד שהשטח המרכזי הנותר פתוח. גישה לאגורה הייתה דרך השער של אתנה “ארצ’גטיס” (Archegetis), שהוביל לאגורה הישנה או דרך כניסה, בצד המזרחי.
אגורה היתה המרכז החברתי והפוליטי של העיר. בין המבנים שעמדו שם, היו בתי המשפט, שירותים ציבוריים שיכלו להכיל 68 אנשים בו זמנית, חנויות ובתי מקדש. “מגדל הרוחות” (Horologion) שנבנה במאה הראשונה, הוא פיסת זמן שהשתמרה היטב. המגדל מורכב משעון המופעל באמצעות מים, שעוני שמש, מצפן ובראשו ניצבת שבשבת. זהו מגדל מתומן שנבנה בשנת 48 לפני הספירה, גובהו 12 מטר ויש לו בסיס עבה בעל שלוש מדרגות. המגדל נושא פסלי תבליט המציגים את שמונה האלים של הרוחות. השרידים של הספרייה של הקיסר אדריאנוס (שנת 132 אחרי הספירה) ניצבים בצד הצפוני של האקרופוליס.
השרידים של מבנים עתיקים, אותם תוכלו לראות באגורה, מגיעים מתקופות שונות. לאחר הכיבוש הרומאי, הגיע הכיבוש הביזנטי והכיבוש הטורקי, היכן שאגורה היתה מקומם של כנסיות, בתים, סדנאות ואפילו מסגד פטייה (Fethiye mosque) משנת 1453.
מידע נוסף:
מרחק הגעה: 400 מטרים, 3 דקות הליכה ברגל.
משך ביקור: שעה ו50 דקות.
כתובת: צפונית לאקרופוליס, מזרחית לאגורה העתיקה. הכניסה הראשית היא מרחוב צדדי של רחוב אדריאנו (Adrianou), מזרחית לסטוה אוף אטלוס (Stoh of Attalos)
מחיר: זול מאוד. הנחה של חצי מחיר לילדים, סטודנטים ומבוגרים.
ביום ראשון הראשון של כל חודש בין ה1 בנובמבר עד ה 31 במרץ ולבני 18 ומטה – הכניסה חופשית.
בסוף השבוע האחרון של ספטמבר – הכניסה חופשית.
ישנו כרטיס משולב של כניסה לאגורה הרומית, אקרופוליס ועוד 8 אתרים ארכיאולוגיים נוספים במחיר מוזל.
שעות פתיחה: כל יום, בשעות 8:00 עד 18:00.
אתר אינטרנט: http://odysseus.culture.gr/h/3/eh351.jsp?obj_id=2402
דרכי הגעה: מטרו – Monastiraki
אגורה העתיקה (Ancient Agora)
אגורה או “מקום מפגש”, היתה ליבה של אתונה העתיקה. אנשים היו באים לשם כדי לעשות עסקים, לעשות קניות, לבלות בזמנם הפנוי, לשמוע פילוסופים מרצים את דעתם, להשתתף בדיונים בבית המשפט, ללכת לבית הספר, לפתח קשרים חברתיים ולנהל פוליטיקה. חפירות באתר העתיק החלו בתחילת המאה ה20 וממצאים ארכאולוגיים רבים כללו מבנים עתיקים. המבנים העתיקים שהשתמרו בצורה הכי טובה, הם בית המקדש הפאייסטאון (Hephaisteion) והסטואה של אטלוס (Stoa of Attalos) – מרכז קניות עתיק. כיום, בתוך הסטואה שוכן מוזיאון ובית המקדש ובפארק גדול, ניתן לחקור את האתר הארכיאולוגי של אגורה.
בית המקדש של הפאייסטוס, ת’סיון או הפאייסטיון (The Temple of Hephaistos, Theseion or Hephaisteion) נבנה במאה ה5 ועומד על פיסת אדמה המשקיפה על אגורה. למרות שבית מקדש זה קטן יותר, הוא מזכיר את הפרת’נון (Parthenon). בבית המקדש יש 34 עמודים דוריים התומכים בגג ששרד באופן חלקי. מבקרים יכולים לראות הקישוטים האופקיים שנחצבו באבן ומעטרים את כותרות העמודים ותבליטים המתארים את מעשי הגבורה של תזאוס (Theseus) והרקולס (Hercules). אנדרטה לאומית-יוונית זו היא בית המקדש שהשתמר בצורה הטובה ביותר מבין כל בתי המקדש במדינה.
“הסטואה של אטלוס” או “סטואה” (The Stoa of Attalos, Attalus or Stoa), נבנה בשנת 150 לפני הספירה, תחת המלך אטלוס השני של פרגמון (King Attalus II of Pergamon). הבניין, בן שתי הקומות, איכלס בעבר 21 חנויות בכל קומה והיה בעל שדרת עמודים מקורה לאורך חזית החנויות. המבנה נהרס באופן חלקי ב267 אחרי הספירה על ידי פולשים גרמנים. בשנת 1950, שוחזר המבנה ובמהלך החפירות, נחשפו יותר חפצים ופיסות אדריכלות. מוזיאון סטואה (The Stoa Museum) מציג מגוון רחב של פריטים שנמצאו במהלך החפירה של האתר, כולל צעצועים, מטבעות, כלים וכלי מטבח.
שבילים יובילו את המבקרים דרך החורבות העתיקות. בין ההריסות בפארק הארכיאולוגי, תוכלו למצוא שרידי אודיטוריום (Odeion of Agripas), אולם מועצה (Bouleuterion), פסלי ברונזה של 10 הגיבורים (Eponymous Heroes), כמה מקדשים והספרייה של פנתיינוס (Library of Pantainos) משנת 100 אחרי הספירה.
מידע נוסף:
מרחק הגעה: 600 מטרים, 10 דקות הליכה ברגל.
משך ביקור: שעה ו45 דקות.
כתובת: 24 Adrianou St. T.K., Athens 105 55
טלפון: 0185 321 210 1 30+
מחיר: כולל כניסה למוזיאון – זול. הנחה לילדים, סטודנטים ומבוגרים.
בסוף השבוע האחרון של ספטמבר – הכניסה חופשית.
ביום ראשון הראשון של כל חודש בין ה1 בנובמבר עד ה 31 במרץ ולבני 18 ומטה – הכניסה חופשית.
ישנו כרטיס משולב של כניסה לאגורה העתיקה, אקרופוליס ועוד 8 אתרים ארכיאולוגיים נוספים במחיר מוזל.
שעות פתיחה: שני עד ראשון, בשעות 8:00 עד 17:00.
אתר אינטרנט: http://odysseus.culture.gr/h/3/eh351.jsp?obj_id=2485
דרכי הגעה: מטרו – Monastiraki
מקדש הפאסטוס (Temple of Hephaestus)
מקדש יווני זה ממוקם על גבעת קולונוס אגוריוס (Kolonos Agoraios) ומשקיף על העיר אגורה. הוא נבנה ב449 לפני הספירה והקדים את הבנייה של הפרתנון בשנתיים. הבנייה מומנה על ידי הפוליטיקאי האתונאי פריקלס (Pericles) והיה המקדש האתונאי הראשון העשוי שיש. לא ידוע בוודאות לאילו אלוהים סגדו במקדש זה, מכיוון שאולי היה זה מקדש של גיבור המוקדש לתזאוס המתואר במטופות (metopes, לוח מלבני הנמצא בין שני טריגליפים). יכול להיות שהיה זה בית מקדש לכבודם של אתנה ארגין (Ergane) והפיסטוס (Hephaestus) כיוון שנמצאו במקדש פסלי פולחן. הפיסטוס היה האל האולימפי של הרי געש ועבודות מתכת שהכין את שריון אכילס באיליאדה (Iliad) ואתנה היתה אחת מצורותיה הרבות של האלה אתנה והייתה אלת החרס והמלאכה.
בית המקדש השתנה מעט במאה ה7, כאשר הוסב לכנסיית סנט ג’ורג’ אקמאס (St. George Akamas). באותו הזמן, בקצה אחד של בית המקדש נבנתה אכסדרה מקושתת ובית המקדש היה מוקף חומה. במאה ה19, בית המקדש שימש כאתר קבורה לפרוטסטנטים שאיבדו את חייהם במלחמת העצמאות היוונית (שנת 1821). המקדש שימש ככנסייה עד 1834 – כאשר הוא הפך למוזיאון ורק לאחרונה שוחזר לעיצוב המקורי כמקדש יווני עתיק.
המקדש עומד על פלטפורמה מוגבהת ויש לו שטח מלבני (מקדש חיצוני וחדר פנימי או מקדש פנימי) הסגור משלושת צדדיו. הצד הרביעי פתוח ומאפשר לשמש לזרוח אל תוך המקדש. השטח המגודר הפנימי מוקף עמודות של עמודים דוריים מארבעה צדדים. יש לו תקרת עץ עם רעפי חרס. ניתן לראות את הקישוטים האופקיים המעטרים את כותרות העמודים על המטופות (metopes) המזרחיים, מעל הפרונאוס (pronaos, מבואה דרכה היו נכנסים אל אולם המקדש) ועל חלק מהגמלונים (Pediments, חלקו העליון המשולש של קיר, התחום משני צדדיו בגג משופע).
מידע נוסף:
מרחק הגעה: 200 מטרים, 2 דקות הליכה.
משך ביקור: 50 דקות.
כתובת: 24 Adrianou St., Athens
טלפון:
מחיר: זול. הנחה לילדים, סטודנטים ומבוגרים.
הכרטיס כולל כניסה למקדש הפאסטוס, אגורה העתיקה ומוזיאון אגורה העתיקה.
בסוף השבוע האחרון של ספטמבר – הכניסה חופשית.
ביום ראשון הראשון של כל חודש בין ה1 בנובמבר עד ה 31 במרץ ולבני 18 ומטה – הכניסה חופשית.
ישנו כרטיס משולב של כניסה למקדש הפאסטוס, אקרופוליס ועוד 8 אתרים ארכיאולוגיים נוספים במחיר מוזל.
שעות פתיחה: שני עד ראשון, בשעות 8:00 עד 15:00.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.