• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול שביל שער שומרון

דף הבית » מסלול שביל שער שומרון

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 6 דקות

יער ראש העין. צילם: אודי שטיינוול. מתוך אתר פיקיוויקי

כללי: שביל מחבר בין הישוב שערי תקווה שבמורדות השומרון המערביים ליער ראש העין. השביל לכל אורכו מעוטר בכרמים של זיתים ושקדים, שרידים קדומים של ישובים, גתות, בתי בד שהיו במקום ועוד. זהו שביל חדשני בתכנונו אשר חי בשלום עם הכבישים הראשיים החוצים אותו. מעברים תת קרקעיים לאורכו מאפשרים לשביל ולכבישים להתקיים זה לצד זה. אם תראו בזווית העין נקודות צבעוניות בכביש הגישה לישוב שערי תקווה דעו כי אינכם מדמיינים. זהו ספסל יפהפה שאורכו הוא כ- 300 מ’. הוא ארוך ומפותל ומעוטר כולו בפסיפס צבעוני, מעשה ידיה של אמנית בת המקום. מזכיר בסגנונו את פארק גואל שבברצלונה. השביל עולה לגבעות, בהן גבעת המגדל שממנה יש תצפית נפלאה על כל הנוף- השומרון מצד אחד ומהצד השני תל אביב, שנמצאת בסך הכל כחצי שעה נסיעה מהמקום. המסלול עובר דרך ערוץ נחל וחורש. הוא מלא בטבע והיסטוריה וניתן להנות בו מפריחה רבה בייחוד בחורף ובאביב.

חבל ארץ: מערב השומרון

נקודת התחלה: שערי תקווה

נקודת סיום: שערי תקווה לעושים מסלול מקוצר מעגלי או בסמוך ליער ראש העין למגיעים בשני רכבים.

מפת סימון שבילים: מפה מספר 7- השרון ומערב השומרון

שילוט והכוונה במסלול: השביל מסומן בכחול. ניתן לקבל גם חוברת שמחולקת מטעם הישוב שערי תקווה המפרטת את המסלול ובו ישנה גם מפה שלו.

נקודות ציון: (Lng:35.02639547744296  Lat:32.11762830433356)   (11580, 1438)

גישה לאזור המסלול: ברגל, אופניים

עונות מומלצות: בעיקר חורף ואביב בהן הפריחה בשיאה.

משך המסלול: חצי יום למסלול מקוצר, כשבע שעות למסלול הארוך.

מאפייני המסלול: ניתן לעשות את המסלול בשני אופנים: האחד, הוא כמסלול קווי ארוך והשני הוא כמסלול מעגלי קצר יותר. המסלול הוא מתון יחסית, יש בו מעט ירידות ועליות קצרות. הוא עובר בתוך הטבע של מערב השומרון, אזור שהיה מיושב בתקופות קדומות ויש לכך סימני דרך רבים. המסלול עובר בחלקו בתוך חורש המתמלא פריחה בעונות החורף והאביב. ישנם מעברים תת קרקעיים המאפשרים מעבר והמשך הליכה בטוח הן לבני אדם והן לבעלי חיים. פעם אחת יש צורך לחצות כביש ראשי במהלך המסלול במקום שאינו מוסדר ולכן יש לעשות זאת בזהירות. זהו מסלול נעים וקליל אך ארוך. אם אתם עם רכב אחד מומלץ לעשות את המסלול הקצר יותר. אם הגעתם עם שני רכבים כדאי להמשיך ולהגיע ליער ראש העין שהוא יער חביב מאוד, מלא פריחה בעונות הפריחה ולא מאוד מלא באנשים, כך שתוכלו לסיים את המסלול בפיקניק. המסלול ברובו הוא מעבר לקו הירוק אך בתחומי גדר ההפרדה.

רמת קושי: קל. הקושי היחידי הוא האורך.

אורך המסלול בק”מ: כתשעה ק”מ למסלול הארוך, כשישה ק”מ למסלול המקוצר.

איך להגיע: על מנת להגיע לנקודת הסיום שליד ראש העין להשארת רכב אחד, נוסעים בכביש 5 ממחלף קסם לכיוון מזרח. פונים ימינה בכביש לשערי תקווה ובצומת פונים שוב ימינה לכביש קצר המגיע לרחבת החניה שלפני מפעל הבטון הסמוך ליער ראש העין. כדי להגיע לנקודת ההתחלה מגיעים שוב אל צומת הטי וממשיכים ישר אל עבר הישוב שערי תקווה. למגיעים עם רכב אחד, כאשר מגיעים אל צומת הטי פונים שמאלה, נוסעים מתחת לכביש 5 וממשיכים בכביש 505 המגיע לשערי תקווה. חונים ברחבת החניה שבכניסה לישוב.

נגישות לנכים: המסלול אינו נגיש לכסאות גלגלים או עגלות ילדים.

מקום לפיקניק: הפארק שבתחילת המסלול בו תוכלו לראות גם את הספסל המיוחד שבסיומו בריכה קטנה עם “צפרדע המשאלות” הוא מקום לפיקניק. יש בו גם שירותים וניתן למלא מים. יער ראש העין גם הוא מקום בו תוכלו לערוך פיקניק. יש בו ספסלים ושולחנות.

לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול

כניסה: חינם

חניה: חינם

קליטה בקשר: תקינה

נקודת מילוי מים: בתחילת המסלול בכניסה לשערי תקווה

אזהרות למפגעים במסלול:

בתחילת המסלול יש לחצות את כביש שערי תקווה- אלקנה. החציה אינה מסודרת לכן יש להזהר בעת החציה.

– ישנה סכנת החלקה לאחר הגשמים.

-היציאה משערי תקווה נעשית דרך שער אחורי קטן שביציאה מהישוב. השער נעול בערב ולעיתים בחלק משעות היום. במצב כזה ניתן לצאת ולהכנס מהשער הראשי של הישוב.

-בחודשים אוקטובר- נובמבר זוהי עונת מסיק הזיתים ולכן ישנה נוכחות רבה של פלסטינים במקום.

מקומות להפסקה במסלול: ניתן לעשות הפסקות בנקודות שונות לאורך המסלול ואפילו מומלץ בשל אורכו של המסלול. נקודות בולטות להפסקה הן הפארק שהוא נקודת ההתחלה, הדולינה והמערה שבחלקו הראשון של המסלול, גבעת המגדל ממנה ניתן לצפות על כל הנוף, וביער ראש העין שהוא נקודת הסיום ובו ניתן לערוך פיקניק.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: המסלול מלא בפריחה עונתית. בסתיו ישנה פריחה לבנה ויפה של עמודי החצבים הפזורים בשטח. ישנו ריכוז בולט שלהם באזור הדולינה שבתחילת המסלול. בסביבות דצמבר ישנה פריחה של נרקיסים. לאורך כל עונת החורף תמצאו במהלך המסלול ובסופו שביער ראש העין כלניות ורקפות שצובעות חלקים ניכרים מהשטח באדום ובורוד. עם תחילת האביב תתקלו פה ושם בפרטים של צבעוני ההרים ומאוחר יותר נוריות ופרגים. פרח נוסף שבולט בסוף מרץ- תחילת אפריל הוא בן דודו של החצב אשר פרחיו הם סגולים. זהו בן חצב יקינטוני שעמודים עם אשכולות הפרחים שלו ניצבים לאורך השביל. כמובן שבאביב ישנם פרחי בתה רבים כמו תלתן הארגמן, תגית מצויה, חרציות, סביונים ועוד. בחורף תוכלו לראות את פריחתן של השקדיות. מספר שקדיות מפוזרות לאורך המסלול. חלקן נמצאות בסמוך לדולינה ולמערה ופריחתן הלבנה בשילוב המערה והדולינה יוצרות מראה מיוחד.

לינה מומלצת: המסלול נצא קרוב מאוד למרכז הארץ. הוא נמצא במרחק של כחצי שעה בלבד מתל אביב וגם לא רחוק מאזור השרון. לכן, למעוניינים לטייל במקום ישנן אופציות רבות ללינה. הנה מספר אפשרויות:

 לינות ברעננה 

מלון לאונרדו בוטיק תל אביב: מלון לאונרדו בוטיק הוא מלון חדש יחסית אשר ממוקם בצפון תל אביב. המלון הוא שקט ואיכותי. תוכלו לקבל בו את כל השירותים. החדרים מאובזרים היטב והוא נגיש למקומות בילוי רבים ברחבי העיר, מסעדות וכל מה שיש לתל אביב להציע. עוד על מלון לאונרדו בוטיק תל אביב באתר דרכו תוכלו למצוא את מקום הלינה המתאים ביותר עבורכם.

מסלול: נתחיל את המסלול בהצצה על הספסל המיוחד והארוך מעשה ידיה של פאני שוורץ, אמנית מהישוב. כפי שכבר ציינו, הוא מיוחד ומקורי מאוד. הוא גם עובר בסמוך לפינת החי של הישוב. בין בעלי החיים במקום תוכלו למצוא עדר של אייל נקוד, הלוא הוא במבי ובנוסף גם טווסים, עיזים ועוד. השביל ממשיך ועולה לכיוון הדולינה. דולינה היא עמק קטן ועגול בין סלעים שנוצר כתוצאה מהמסת סלעים. לצידה של הדולינה ישנה מערה קטנה שנוצרה גם היא מהמסת הסלעים ויצירת חורים, תופעה שנקראת קארסט. מעל המערה ישנן מספר שקדיות כך שאם הגעתם בחורף תוכלו לראות את פריחתן. בתחילת האביב ישנה במקום גם פריחה של צבעונים. ליד השקדיות ישנם גם שרידים של גת קדומה. זהו אזור בו גודלו גפנים וזיתים רבים כך שעוד ניתקל במהלך המסלול בשרידים של מתקנים חקלאיים קדומים. הדולינה נמצאת בנקודה הגבוהה ביותר לאורך המסלול וממנה אפשר לצפות מערבה ולראות בקטן את מגדליו של הגוש העירוני הצפוף. נמשיך עם השביל המסומן בכחול. נלך בין כרמי הזיתים לכיוון כביש שערי תקווה- אלקנה. נפנה ימינה ונחצה בזהירות רבה את הכביש. כביש צר שהופך לדרך עפר הוא המשך מסלולנו. השביל עוקף את מכון השפכים של אלקנה. כאן נחצה את ערוץ הנחל או נעקוף אותו על ידי המשך הליכה של עוד כמה מטרים קדימה. נעבור ליד נחל אלקנה, בו ישנה זרימת שפכים של הישוב אך לצידו ישנה צמחיית נחלים מגוונת ועצים שניטעו על ידי תושבי המקום. נמשיך עם השביל בין עצי זיתים. משטח סלע אותו נוכל לראות מצד שמאל שלנו שימש את תושבי המקום בתור גורן. בהמשך נראה מבנה אבן נוסף וממנו ישנה פניה שמאלה לערוץ נחל הזורם אל נחל אלקנה. בסמוך אליו ישנו שטח ובו בורות מים, שרידי מבנים, גתות ועוד. במקום ישנה פריחה של נרקיסים בחורף ופריחה סגולה של בן חצב יקינטוני באביב. בהמשך השביל נעבור בסמוך לגבעה שבראשה נמצאת חורבת סריסיה. הגבעה בנויה טראסות. ניתן לטפס אל החורבה אך השביל המסומן אינו עובר דרכה. נמשיך בשביל בין מטעי הזיתים ושוב בסמוך לנחל אלקנה נעבור בתוך צמחית נחלים עבותה. עליה קצרה אך תלולה תביא אותנו אל גבעת המגדל. הגבעה נקראת כך בשל שרידים של מבנה ריבועי הבנוי אבני גזית. המבנה נבנה בתקופה הרומית ושימש כנראה לאיסוף מיסי יבול מתושבי הסביבה. קרוב אליו נראה מבנה מהתקופה הביזנטית וכן שרידים של בית בד שהוקם בזמן הכיבוש המוסלמי. לבעלי רכב אחד שהשאירו את רכבם בשערי תקווה מומלץ להסתובב בנקודה זו ולחזור חזרה באותה דרך אל הרכב. בעלי רכב המחכה ליד יער ראש העין יכולים להמשיך. כעת נעבור מספר פעמים במעברים התת קרקעיים. נשוב לגבולות הקו הירוק לאחר שנעבור בחורשת איקליפטוסים דלילה ובה מבנה בטון. אבן גבול המסמנת את הקו הירוק כפי שסומן לאחר מלחמת העצמאות. נעבור במעבר התת קרקעי האחרון בטיול. ניתן ללכת לגיחה קצרה למערת קסם. זוהי מערה מהתקופה הפרה היסטורית בו התגלו שרידים להפקת להבים מצור. המערה עצמה מוגדרת כעת כאתר חפירות ולא ניתן להכנס אליה אך ניתן לצפות מבחוץ. לאחר הליכה השביל מתחבר לנחל רבה, אחד ממקורות הירקון. כעת ממשיכים לתוך יער ראש העין. בתוך היער נטועים עצים רבים- אורנים, איקליפטוסים וברושים. מרבדים של כלניות, רקפות ופרחים נוספים מכסים את אדמת היער בחורף. ניתן לטייל בשביל מעגלי- “שביל פרחי הבר” המקיף את היער ואורכו כקילומטר אחד. אפשר לקנח את המסע הלא קצר הזה בפיקניק ביער הנעים הזה. אם עשיתם את המסע באופניים וכוחכם עדיין במותניכם תוכלו להמשיך ברכיבה לאורך טיילת נחל רבה שחוצה את ראש העין , להגיע לירקון ולהמשיך לאורכו עד תל אביב.

אטרקציות בסביבה:

גן לאומי מקורות הירקון ותל אפק: שני גנים לאומיים שכנים. בגן לאומי מקורות הירקון תוכלו לטייל בתוך יער נעים, לראות חמורים שגרים במקום ולהגיע עד לבריכת הנופרים ולראות את פריחתם הצהובה. פסי רכבת מובילים אל גן לאומי אפק. כניסה לאחד הגנים מאפשרת כניסה לגן השני ללא תשלום נוסף. בפארק אפק תוכלו לראות את תל אפק, שרידים לעיר הקדומה אפק ואת מבצר אנטיפטריס מהעיר הרומית אנטיפטריס. ברחבי פארק אפק ישנו אגם גדול, מדשאות רחבות, מתקני משחקים ועוד.

אייסקייט: אם מתחשק לכם להתנתק, ולו לכמה שעות מן הקיץ הלוהט, אייסקייט הוא מקום נהדר לכך. זהו מקום בו תוכלו להחליק על הקרח ממש בתל אביב בסמוך ללונה פארק. כל המעוניין להחליק יוכל לקבל עזרה והדרכה מהמדריכים במקום, גם אם זו הפעם הראשונה.

 

עריכה לשונית:עינת מנדלבאום

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם