מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
הדרך לגליל המערבי עוברת לצד הים הכחלחל ממערב ומרחבים ירוקים ממזרח. לצד הפרות הרועות באחו הירוק, עומדות ומצפות, האנפות לליטרת הבשר שלהן, אלו הם החרקים המקננים על גב הפרות. עוזבים את קו הים ומתחילים לטפס בכבישים הפתלתלים ביין יישובי ההר בגליל המערבי. אמנון גופר, מדריך טיולים וממייסדי עמותת זמן גליל מערבי, מציין בפנינו כי את עצי השקמה הנראים בדרך לא נראה בגליל העליון, יען כי הם מאפיינים אזור זה בלבד.
–
כתבה וערכה: שרה פלד. כתבת יאיר טיולים
–
הדרך לגליל המערבי עוברת לצד הים הכחלחל ממערב ומרחבים ירוקים ממזרח. לצד הפרות הרועות באחו הירוק, עומדות ומצפות, האנפות לליטרת הבשר שלהן, אלו הם החרקים המקננים על גב הפרות. עוזבים את קו הים ומתחילים לטפס בכבישים הפתלתלים ביין יישובי ההר בגליל המערבי. אמנון גופר, מדריך טיולים וממייסדי עמותת זמן גליל מערבי, מציין בפנינו כי את עצי השקמה הנראים בדרך לא נראה בגליל העליון, יען כי הם מאפיינים אזור זה בלבד.
עוזבים את קו החוף, אל תוך המרחבים המנוקדים בעצי אלון. באלון הגליל נמצא את יקב יפתחאל, יינות, מכוורת ופעילות חקלאית.
אמנון גופר שהיה איתנו בסיור, ממליץ על מסלול קטן ליד יפתחאל, בגבעות שבהם גדלים שבעת המינים. יש לחנות ליד האקליפטוסים ולצאת לשיטוט.
אנו ממשיכים לכיוון לוטם, בדרך חולפים ליד יודפת, לאוהבי הרוחניות כדאי לבקר. כביש 805 מכניס אותנו לעראבה, עיר שוקקת מומלצת לחובבי שווארמה “שוארמה אלחלל” ברחוב הראשי. פונים לכביש 804 לביקור ביקב לוטם. היקב ממוקם בנקודת תצפית הכי יפה בקיבוץ לטם מעל בקעת סכנין במקום הצופה לכנרת ולכל הגליל התחתון. ביקב נעשה שילוב של איכות בלתי מתפשרת של עשיית יין מענבים אורגניים איכותיים מכרם קיבוץ צבעון על יד הר מירון ותהליכים אנרגטיים ייחודיים כגון השמעת מוזיקה ליין בכל תהליך ייצורו והתיישנותו. ביקב פועל מרכז מבקרים אשר פתוח בכל ימות השבוע. ניתן לבקר ולהנות מיין טוב, נוף מדהים ואוירה ייחודית. הקשבנו למוסיקה המתנגנת ליין, ולהסברים המקיפים של היינן יונתן קורן שאף הכין לנו ארוחת בוקר גלילית מתוצרת האזור: טחינה שחורה, דג כבוש, ברוסקטות עם סביצה וירקות. סלט עלעלים עם גרידת גבינות קשות וחצילים קלויים. הארוחה לוותה ביין רוזה סמוק. בסוף השבוע פתוח המקום לאוכל ושתייה במחירים סבירים ביותר.
יצאנו שבעים אל היעד הקולינארי הבא נמצא בתרשיחא. בדרך אמנון גופר ממליץ לאוהבי לכת על מסלול חביב בנחל צלמון (משאירים את הרכב במנסרה ומשם יוצאים למסלול), אולם אנו דבקים בהגעה ישירה את הטעם המתוק הממתין לנו ב”גלידה בוזה”. עולים על כביש 85 שמאלה וימינה לפקיעין המתחדשת. חולפים על פני מצפה חורשים והכפר הערבי מחול, הכפר היחידי הערבי שהוקם אחרי 48 בעזרת יצחק בן צבי. כפר חדש לא עתיק. וכבר אנחנו על כביש 89 למעלות ולתרשיחא.
אדם זיו מקיבוץ סאסא טייל בעולם וחלם לעשות גלידה. הוא עבד בגלידריות שונות בעולם והתמקצע בתחום. את תקופת הסטאז’ הארוכה ביותר עשה באיטליה, בגלידרייה קטנה באחד הכפרים ליד פירנצה. כשחזר לארץ כבר היה לו חלום מגובש: להקים באחד מכפרי הגליל גלידרייה איכותית שתייצר גלידות מחומרים איכותיים וטבעיים עם גוון גלילי. בחיפושיו אחר המקום המושלם להגשמת חלומו פגש את עלאא סוויטאת, הבעלים הצעיר של מסעדת “אלומה” בתרשיחא. עלאא היה האדם הראשון שעיניו נצצו בהתלהבות כששמע על רעיון הגלידרייה, ובן רגע הפכה השותפות לטבעית ומובנת מאליה. כך נולדה בוזה (“גלידה” בערבית), מיזם משותף לקיבוץ סאסא ועלאא סוויטאת. חלפו שנתיים, והמקום כבר עומד ומשגשג, ומשׂמח יום יום מאות אוהבי גלידה. שורשיה של בוזה נטועים עמוק בגליל: “באהבה לחומרי הגלם, לטעמים, לריחות ולאנשים. את כל אלה אנחנו מנסים להכניס לגלידה שלנו. אנחנו מכינים אותה במקום, מחומרי הגלם הטובים ביותר, מאחורי חלון זכוכית שקוף. אנחנו שומרים אותה מתחת למכסי נירוסטה בטמפרטורה קבועה כדי לשמור על טריותה ואיכותה, עד לרגע בו תוגש”. הטעמים רבים, מומלץ לטעום מסקרפונה תאנים, ריבת חלב.
חוזרים לכביש 89 ופונים למצפה הילה. בדרך חולפים על פני בתי העשירים של מעיליא הנוצרית. בכניסה ליישוב נזכרים בגלעד שליט וממהרים למארחים הבאים שלנו, חאן יקב תמר וגפן. ירון מספר לנו על היקב: “יקב אורגני. מגדלים ענבי טמפרלינו. ענב ספרדי עם טעם של פירות יער. הכרם בן 7 שנים. יין ללא סינון שוכב בחבית שלוש שנים עד הביקבוק. היין לא למכירה. מיוצר עבור אורחי החאן שמקבלים אותו חופשי במהלך השהות.” טועמים מהיין המופלא ביקב התת קרקעי סביב שולחן המכיל תצוגה מרשימה של פותחני בקבוקי יין עתיקים שאסף ירון כהן במהלך השנים בשיטוטיו בעולם. מנהלת החאן, תמר אשתו, מראה לנו את חדרי הצימרים המפוארים לזוגות בלבד, מעוצבים בהקפדה בעיצוב אישי מיוחד שלה. כל חדר עם טרסה וג’קוזי הצופים אל המערב ההררי הנשפך אל הים. בצד טעימות היין, קיבלנו טעימות קולינריות מעשה ידיה של תמר: מאפיים מלוחים, טראפלס שוקולד, תמרים ממולאים ותותים נוצצים טריים. מומלץ ביותר.
הסיור מסתיים לו עם שקיעת החמה בעכו העתיקה. במבנה עתיק משוחזר הקים ארגוןJNF ארה”ב מרכז מידע חדש לתיירים שמהווה שער לגליל המערבי, בניהולה של עמותת זמן גליל מערבי שבו תוכלו לקבל את כל המידע אודות הריחות, הטעמים, הלינה, האטרקציות, האמנות והיופי הטמונים בחבל ארץ יפהפה זה. לא להחמיץ!
הכתבה נערכה באדיבות “עמותת זמן גליל מערבי” ו JNF – JEWISH NATIONAL FUND ובארגון חברת קאצ’קעס יחסי ציבור.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.