מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 12 דקות–
מויקיפדיה: על פי פרופסור בנימין בית-הלחמי, בעולם קיימות כעשרת אלפים דתות שונות (שרובן התפתחו במאתיים השנים האחרונות), ולהן קרוב לשישה מיליארד מאמינים. כאשר בראש צועדות הנצרות עם כ-2.4 מיליארד מאמינים, האסלאם עם כ-1.7 מיליארד מאמינים, וההינדואיזם עם קצת יותר ממיליארד מאמינים. אף שכל דת דוגלת בעקרונות אמונה ודרך חיים שונים, והן צרות ויריבות אחת לשנייה, המשותף לכולן רב על המפריד.
במשך אלפי שנים בנו אדריכאלים מקומות קדושים מסוימים ( בתי תפילה, אגמים, נהרות ואפילו סלעים ) בעולם לכבוד כוחות עליונים באמצעות חומרי בניה משובחים והקפדה על פרטים הקטנים. מבנים אלו משמשים כמקום רב עוצמה לטקסים דתיים. בין אם זה מרחב טבעי או אתר המיועד לסגידה, נסיעה ליעדים אלה ברחבי תבל הייתה מזמן סוג של חיבור רוחני. לכל אחד יש את האתר הקדוש לו תוך מתן אפשרות למטייל לגלות תובנות לגבי התרבות וההיסטוריה המקומית.
מצורפים כמה מהמקומות הקדושים ביותר בעולם, שמעוררים ההשראה בעולם מבחינה רוחניות, היסטוריה, ארכיטקטורה או סתם יופי מרהיב עוצר נשימה.
אם אתה רוצה לגלות מקומות נוספים או לתכנן מסע רוחני משלך’ המקומות הקדושים לחיים של נשיונל ג’אוגרפיק הוא מדריך ל 500 היעדים השלווים והחזקים בעולם עם פירוט היסטורי, מפות איתור ומידע מעשי למטיילים.
במאמר זה ניגע במעטים מהם. הסרטים המדהימים שתראו כאן הם גבוהה באיכות K4/K8/K12 שיגרמו לכם, לתפוס כנפים מהכורסא שלכם ולעוף בדימיון אל היעדים הבאים:
מקדש הבאהים, ישראל BAB SHRINE, ISRAEL
ויקיפדיה: המרכז הבהאי העולמי הוא המרכז המנהלי והדתי של הדת הבהאית. הוא שוכן בצפון ישראל – בערים חיפה ועכו ובסביבותיהן, וכולל את אתרי העלייה לרגל הבהאיים העיקריים ואת המבנים המשמשים משכן למוסדות הבינלאומיים של הדת, ובהם מבני משרדים, בתים לעולי רגל, ספריות, ארכיונים, מרכזי מבקרים, מקדשים וגנים רחבי ידיים. שורשיו של המרכז הבהאי העולמי בשהותו של בהאא אללה בארץ ישראל בתקופת השלטון העות’מאני, במחצית השנייה של המאה ה-19.
כל הפעילות הבהאית במישור הבינלאומי מרוכזת על ידי המרכז הבהאי העולמי, ובכלל זה ניתוב משאבים וקבלת החלטות המשליכות על הדת הבהאית כולה. בית הצדק העולמי השוכן בחיפה הוא הסמכות העליונה של הדת, והוא נעזר בפעולותיו במרכז ההוראה הבינלאומי הסמוך ובמוסדות הבהאיים האחרים.
מבני המרכז הבהאי העולמי וסביבותיהם, ובמיוחד המתחם הבהאי על הר הכרמל ומתחם אל-באהג’ה בעכו, מעוצבים בקפידה, תוך שימת דגש על יופי, אסתטיקה ועיצוב נופי, הנחשבים לעיקרון חשוב בדת הבהאית.
הגנים רשמיים בכרמל נשפכים במורד. 19 טרסות המקיפות את מקדש הכיפה אל נביא האמונה הבהאית, המשקיף על הים התיכון בחיפה.
לגנים בעכו ישו חשיבות רבה בדת ובמסורת הבהאית; בה נכלא בהאא אללה, בה התגורר לאחר ששוחרר בתנאים מגבילים, ובה מת ונקבר. האתר החשוב ביותר בסביבותיה של העיר הוא אל-באהג’ה שבו ניצבים אחוזתו וקברו, אולם מספר מבנים נוספים בעיר ובסביבותיה נקשרו בחייו.
הם מהווים מוקד עלייה לרגל לבהאים מרחבי העולם, ויעד תיירותי לתיירים ולמבקרים אחרים. בשנת 2008 הוכרזו 26 ממבני המרכז השוכנים ב-11 אתרים שונים בחיפה ובגליל המערבי כאתר מורשת עולמית.
–
סטונהנג’, אנגליה
סטונהנג’ הוא מונומנט פרהיסטורי השוכן במישור סולסברי שבמחוז וילטשייר באנגליה, כ-8 קילומטרים צפונית לעיר סולסברי דרך שדות ירוכים ודרכים פתלתלות ניתן להגיע גם מלונדון ובת’. סטונהנג’ הוא אחד מהאתרים הפרהיסטוריים המפורסמים בעולם, והוא מורכב מתעלה מעגלית רדודה שעל גדתה הפנימית בנויה סוללת עפר המקיפה מעגל גדול של אבנים עומדות שבמרכזו חמישה טריליתונים בצורת פרסה. ויקיפדיה
יש הטוענים שהמבנה בן 5,000 השנים ויש מדענים שטועני0 בן 3000 שנה שימש כנראה את כוהני הדת הפגאנית שקדמו לדת נצרות באירופה. שימש לפולחני שמש אסטרונומיים, ופולחן קבורת מתים בנהרות. משערים שזה היה מקום ההתארגנות לקראת הארועים. הוכרז על ידי אונסקו כאתר מורשת.
יש התאמה מוחלטת בין מעגל אבני המשקופים למעגלי האבנים הפנימיים. לפי שרטוטים עתיקים ותמונות ששרדו לאחר נסיונות שיפוץ בתקופות קדומות, מתגלה כי באחד מהכיוונים עמדה אבן שונה משאר אבני המעגלים, כאשר יום אחד בשנה ( 21 ביוני ) קרני השמש בחדירתם פנימה יוצרים אלומת אור בעלת משמעות מיוחדת, שאת פשרה אין יודעים עד היום.
לפי ספירה בעין ועדויות תומכות נוספות, היו במבנה המקורי כ-30 אבנים ענקיות שעד היום בדומה לפרמידות של המצרים, אין איש מנחש איך סיתתו אותן ואיך העלו אותן למרומי האבנים הניצבות.לא כל שכן, איך הניחו אותן בצורה כל כך מדויקת ונכונה שחלקן נשארו על תילן במלחמות ובפגעי מזג האוויר.
מידע טכני:קוטר המעגל הגדול הוא 33 מטר. באתר נמצאו שלדים של כ- 260 בני אדם. משלושים האבנים המקוריות נשארו על תילן רק 17. גובה האבן הגבוהה ביותר מתקרב ל 7 מטרים. משקלה של כל אבן יותר מארבעה טונות. האבנים נחצבו בהרים השחורים של ויילס.
–
ג’וו שאקיימאוני
סל הבודהא ג’וו שאקייאמוני נחשב לפריט הבודהיסטי הקדוש ביותר בטיבט. הפסל נוצר על פי דמותו של שאקיאמוני כשהיה בחיים, והואר על ידי בודהה באופן אישי. זה היה יותר מ -2,500 שנות היסטוריה. עכשיו מעוגן במקדש ג’וקאנג בלהאסה, טיבט, זהו אוצר הבודהיזם.
מנזר ג’וקאנג כולל ארכיטקטורה בודהיסטית טיבטית ייחודית, והוא כבר מזמן מקום קדוש ויעד סופי עבור עולי הרגל הבודהיסטים הטיבטים. מנזר ג’וקאנג היה אחד משני המקדשים שבנה סונגסן גמפו בשנת 647 כדי להתחתן עם שתי נשותיו מרחוק – הנסיכה וונצ’נג משושלת טאנג (618-907) והנסיכה הנפאלית טריטסון, שכל אחת מהן הביאה איתן שני פסלי בודהה. המקדש, שילוב של טכניקות אדריכלות של האן, טיבטי ונפאלי, שומר על שרידים תרבותיים רבים שלא יסולאו בפז. המפורסם והיקר ביותר הוא פסל ג’ובו שאקיאמוני בן ה -12 שהביא על ידי הנסיכה וונצ’נג, המונף על ידי אלפי עולי רגל ביום ובלילה. לאורך מאות שנים, בחלקים רבים של מנזר ג’וקאנג נצפו נזקים ושחיקות, בעיקר רכיבי העץ שלו. בעזרת השלטון המרכזי המימון של פרויקט השיפוץ הסתיים ביוני 2011. שנה לאחר מכן החל שיקום ציורי קיר של המקדש, הראשון והנרחב ביותר בתולדות ג’וקאנג, על שטח של יותר מ -4,000. מ”ר. כיום חיים 100 נזירים במנזר ג’וקאנג וכולם מתחילים לזמר כתבי קודש ב 05:00 כל יום. הנזירים משתוקקים להיות נקיים ממרירות ולקבל אושר, והם עובדים קשה למען המטרה הזו. הקדש המשתרע על שטח של 25,100 מ”ר.נכלל ברשימת המורשת העולמית של אונסק”ו בשנת 2000
–
סנטה מריה דל פיורה היא הקתדרלה של העיר פירנצה
סנטה מריה דל פיורה היא הקתדרלה של העיר פירנצה. סנטה מריה דל פיורה היא אחת הקתדרלות הגדולות ביותר בעולם. פירוש שמה של הקתדרלה הוא “מרים הקדושה של הפרחים” על שם סמל העיר ושמה – פירנצה. הקתדרלה ידועה כאחת מנקודות הציון החשובות ביותר ברנסאנס האיטלקי וכן גם בזכות כיפתה המפוארת שנבנתה במאה ה-15 על ידי פיליפו ברונלסקי. ויקיפדיה
כיפת הרנסנס הראשונה והמודל לכיפות רבות שעוקבות אחריהן (טיפוס עליה לתצפית מפוארת). בסמוך בבפטיסטריום של פירנצה, מוצגות דלתות הברונזה המרהיבות של ג’יברטי, שמיכלאנג’לו כינה “שערי גן העדן.” יצירות אלה עוזרות להגדיר את הרנסנס, כאשר פירנצה פרחה ואומנויות קלאסיות נולדו מחדש.
–
מקדש אקסרדהאם, ניו דלהי, הודו
אקסרדהאם או מתחם Swaminarayan Akshardham הוא מקדש הינדי וקמפוס רוחני-תרבותי בדלהי, הודו. המכונה גם מקדש אקסרדהאם או סוומינריאן אקהארדהאם, המתחם מציג אלפי שנים של תרבות הינדו והודו מסורתית, רוחניות ואדריכלות. ‘אקסרדהאם’ פירושו משכנו האלוהי של האל. זה מקום נצחי של דבקות, טוהר ושלווה. בנוסף להיות משכן האלוהים, בית פולחן הינדיהוא משמש גם כקמפוס רוחני ותרבותי המוקדש לדבקות, למידה והרמוניה. מסרים רוחניים הינדים נצחיים, מסורות דתיות תוססות וארכיטקטורה עתיקה כולם מהדהדים באמנות ובארכיטקטורה שלה. זוהי מחווה צנועה לבהווואן סוומינריאן (1781-1830), האווטרים, הוותיקים והחכמים הגדולים של ההינדואיזם.
מופע האור קולי והמים המושקע, מתחיל בשעה 19:15. לא לפספס!
https://youtu.be/mpTDF6o1EIQ
מנזר סן מיקלה, Sacra di San Michele
נבנה על עצמותיו של מוצב צבאי, על המעבר מצפון איטליה למה שהיה בעבר גאליה הדרומית. במשך מאות שנים מקדש זו של המלאך מיכאל נכבשה על ידי הבנדיקטינים.
–
כנסיית הדלגרים Hallgrímskirkja
כנסיית הַדְלְגְרִים היא כנסייה לותרנית ברייקיאוויק, בירת איסלנד. גובהה 74.5 מטר והיא הבניין השני בגובהו במדינה. הכנסייה נקראת על שמו של המשורר ואיש הכנסייה האיסלנדי הדלגרימיר פייטירסון (Hallgrímur Pétursson, 1614-1674), שחיבר, בין היתר, את “מזמורי-תהלים של הפסיון” (איסלנדית Passíusálmar). ויקיפדיה
–
המסגד של מוחמד עלי, מצרים Muhammad Ali of Egypt
המסגד נמצא במצודת סאלח אל-דין בה שבקהיר. באופן כללי היא תמיד אחד הדברים המוצבים ברשימת הדברים לעשות במצרים. המסגד יפה מבפנים כמו שהוא מושך מבחוץ, לא רק זה, אבל זה קשור לפאשה. המסגד הגדול של מוחמד עלי פאשה מכונה גם מסגד אלבסטר. המסגד העות’מאני הזה ממוקם בפסגת המצודה, מה שהופך את כל העניין לאטרקטיבי יותר עבור המבקרים להתקרב אליו ולבדוק איך הוא נראה מבפנים, כמו גם כיצד תיראה קהיר מלמעלה. מסגד מוחמד עלי נחשב למסגד הנראה ביותר בקהיר עם צללית האנימציה שלו ומינרטים תאומים. מסגד זה נחשב גם לגדול ביותר שנבנה במאה ה -19, אשר נבנה עבור בנו של מוחמד עלי פאשה לאחר שנפטר. כדאי לבקר בכל המקום – בין אם המצודה כולה ובין אם נעצרת ליד המסגד. מקום זה יפה מאוד מבפנים ואחת הנקודות החיוביות שצוינו להזכיר כאן היא שעומדת בראש, מכיוון שהוא בנוי על קרקע גבוהה יותר, תינתן לתיירים את ההזדמנות לתצפית מלאה על העיר, קהיר, ויכול גם להצליח לראות את הפירמידות – המרוחקות מאזור זה – אם השמיים צלולים. אנו ממליצים על המקום הזה לצלמים המעוניינים בסופו של דבר עם תמונות יפות לעיר אך עדיף לא לעשות הרבה בתוך המסגד במיוחד אם יש אנשים שמתפללים.
–
מסגד הסולטאן אחמד, טורקיה sultanahmet Istanbul
המסגד הכחול, כפי שהוא מכונה ברחבי העולם, או מסגד הסולטאן אהמט הוא מסגד באיסטנבול, שנבנה בין השנים 1609 עד 1616 בפקודת הסולטאן אהמט הראשון, על שמו קרוי המסגד, ובו מקום קבורתו של הסולטאן. המסגד נמצא בחלק העתיק של איסטנבול, במקום בו היה מרכז העיר קונסטנטינופול עת הייתה בירת האימפריה הביזנטית, אל מול האיה סופיה. ויקיפדיה
המסגד מואר על ידי 200 חלונות צבועים (ויטראז’) וכן מנורות שמן ויותר מ 20,000 אריחים תכולים מעטרים את הקירות הפנימיים.
–
מגדל השטן, וויומינג, ארה”ב
ויקיפדיה מגדל השטן הוא מונולית – מחדר פלוטוני מסוג פקק געשי הנמצא בגבעות השחורות, במחוז קרוק שבמדינת ויומינג שבארצות הברית. גובהו 1,558 מטר מעל פני הים, והוא מתנשא לגובה של 386 מטר מעל סביבתו. ב-24 בספטמבר 1906 הכריז נשיא ארצות הברית תאודור רוזוולט על ההר כמונומנט לאומי ששטחו 5.45 קמ”ר. האינדיאנים עדיין מעריצים ומקיימים טקסים במגדל.
הקתדרלה של ווסיל, רוסיה ST. BASIL’S CATHEDRAL
קתדרלת ההשתדלות שעל התעלה, הידועה יותר בשמה השני כנסיית וסילי המבורך או קתדרלת וסילי הקדוש, היא כנסייה אשר ממוקמת בקצה הדרומי של הכיכר האדומה, ליד מגדל ספאסקיה של הקרמלין, במוסקבה בירת רוסיה. בנייתה הוזמנה בידי איוואן האיום והיא נבנתה בין השנים 1555 ל-1561, כדי להנציח את כיבוש קאזאןויקיפדיה. זהו אתר מורשת עולמית של אונסק”ו
האגדה אפילו טוענת כי הצאר עיוור את האדריכל לפני סיום הבניין, כך שלעולם לא ניתן היה לשכפל את העיצוב.
–
קפלה של הצלב הקדוש, אריזונה, ארצות הברית
HOLY CROSS CHAPEL, ARIZONA, UNITED STATES
הקפלה הוזמנה על ידי אמנית בשם מרגריט ברונסוויג. הסיפור מספר כי מרגריט קיבלה השראה מטיול בעיר ניו יורק . במטוס שטסה בו מעל האזור היא ראתה מקום שהחליטה שהוא מושלם לקפלה שלה. עם זאת, האתר היה בבעלות שירות היערות של ארה”ב. עם קשרים קיבלה את אישור הממשלה . אדריכל הפרויקט היה ריצ’רד היין בהנחיית העיצוב של האדריכל אוגוסט ק. שטראץ. הכנסייה עשויה מבטון מזוין. הקירות בעובי 30 ס”מ. למרות שהבניין מיוצר על ידי האדם, נראה שהוא צומח ישירות מהסלע עם שורשיו הבטוניים הנוקשים והחזקים. לכנסיה לקח לבנות 18 חודשים . הבניין הושלם בשנת 1956 . הבניין זכה בפרס הכבוד של ה- AIA בשנת 1957. הוא גם נקבע כציון דרך לאומי.
–
מקדש אוסה ג’ינגו, USA JINGŪ, JAPAN
מקדש שינטו זה נבנה במאה השמינית והוקדש לחכימן, אל הקשתות והמלחמה. אחד המקדשים היוקרתיים ביותר ביפן. כמה ממבניו הם אוצרות לאומיים, וכמה מנהגים, כמו נשיאת מיקושי (מקדשים ניידים) ופסטיבל Hōjō-e התחיל באוסה ג’ינגו (או אוסה האצ’ימאן-ג ‘).
וואט רונג חון, תאילנד Wat Rong Khun
המקדש הלבן הוא מקדש בודהיסטי אשר שוכן במרחק של כ-13 קילומטרים דרומית לעיר צ’יאנג ראי שבתאילנד. המקדש תוכנן על ידי האמן התאילנדי צ’אלרמצ’אי קוסיתפיפאט, שרצה ליצור מחווה למלך תאילנד, ראמה התשיעי, ומימן את בנייתו. האמן נולד למשפחה סינו-תאית באזור צ’יאנג ראי. בתחילת דרכו הוא היה צייר ולאחר מכן הפך לאדריכל. ויקיפדיה
בתאילנד ישנם 33,000 מקדשים מסורתיים. אבל עם החיצוניות המלכותית והעולמית שלה, ווט רונג חון אינו דומה לשום פולחן אחר. מהראשים העצבניים התלויים מסביב, לידיים המושטות אליך כשאתה חוצה את הגשר למקדש הראשי, כל חלק באתר זה הוא ייחודי. בעוד וואט רונג חון מושך אליו אלפי תיירים מרחבי העולם, הוא זכה להתייחסות שלילית כשנפתח לראשונה מכיוון שמבקרים אמרו כי זו אינה אמנות תאילנדית מסורתית. עם זאת, המקדש ממשיך לעמוד בהתרסה כסמל לאמנות תאילנדית עבור עולם מודרני.
–
ריו אורובמבה, פרו Urubamba River
ריו אורובמבה הוא נהר בפרו שאורכו 725 ק”מ והוא חלק מאגן הניקוז של נהר אמזונאס. מי הנהר משמשים להשקיה ועמק האורובמבה מאוכלס. ראשית הנהר בביצות מדרום לקוסקו שבהרי האנדים. הוא מקיף כמעט במלואו את ההר עליו הוקמה העיר מאצ’ו פיצ’ו, וזורם צפונה אל קניון פונגו דה מניקה. ויקיפדיה
הנהר הידוע גם בשם וילקנוטה או וילקמייו נראה מזמן על ידי המקומיים כהשתקפות קדושה של שביל החלב. אבל אפילו הרפתקנים מודרניים שהגיעו לרכוב על המפלים (או על אופני הרים לאורך הגדות ) מרגישים בתחושת כבוד.
–
מקלט לאס לאגאס, קולומביה Las Lajas Sanctuary Colombia
סמוך לגבול קולומביה עם אקוודור יושבת בזיליקה ניאו-גותית ואחת היפות בעולם שכדאי לבקר בה לתפאורה בלבד. ממוקם בערוץ בנרינו, קולומביה בסמוך לעיר איפאליס. נקיק נהר דרמטי, אותו סוקרת הכנסייה מגובה של כ -45 מטרים. אולם סיפור האחוריים של לאס לאגאס – נס אחד בן המאה ה -18 – משכנע באותה מידה, בין אם אתה מאמין ובין אם לא.
–
פושימי אינארי, יפן Fushimi Inari-taisha
מקדש שינטו משנת 711 לספירה השוכן על צלע הר. היעד הפופולרי ביותר בכל קיוטו. קבר קדוש של פושימי אינרי עם למעלה מ- 10,000 שערי טוריי בצבעים כתומים בהירים, והוא חובה לראות בטיולכם ביפן!!!
–
בזיליקה לה סגרדה פמיליה – ברצלונה, ספרד
ויקיפדיה: סגרדה פמיליה בקטלאנית: La Sagrada Família – “המשפחה הקדושה. היא כנסייה הנמצאת בברצלונה. הכנסייה תוכננה על ידי אמן המודרניסטה :האדריכל הקטלאני אנטוני גאודי ובנייתה החלה בשנת 1882. בשנת 1926 נהרג גאודי בתאונה, אך עבודות הבנייה המשיכו גם לאחר מותו, וזאת על אף מחלוקות רבות שנבעו מכך שגאודי לא השאיר תוכניות לפני מותו. בניית הכנסייה הופסקה בזמן מלחמת האזרחים הספרדית (באותה תקופה גם ניזוק מבנה הכנסייה עקב הלחימה בברצלונה). בנייתה של הכנסייה חודשה שוב בתום המלחמה, וקיבלה תנופה גדולה לאחר מותו של פרנקו]. בנייתה נמשכת עד ימינו, וצפויה להסתיים ב-2026 לכל הפחות (כ-143 שנים אחרי תחילתה)[1]. הכנסייה מהווה את אחת האטרקציות התיירותיות החשובות של ברצלונה, יחד עם מבנים ומקומות נוספים בתכנונו של גאודי.
הכנסייה נבנתה בסגנון המודרניסטה הטבעי המאפיין את גאודי. עיצובה הושפע מארכיטקטורת הקתדרלות הגותיות של ימי הביניים, ומסגנונות האר-נובו והתחייה הגותית, שהיו פופולריים מאוד בסוף המאה ה-19. האדריכל, כמו במבנים אחרים שלו, היה אחראי לא רק על התכנון אלא גם על הבנייה עצמה. כמו כן, רוב האלמנטים הקישוטיים שהמבנה משופע בהם פוסלו על ידי האדריכל עצמו.
התכנון עצמו כולל 18 צריחים בגובה של כ-100 מטרים כל אחד. הצריחים מחולקים לשלוש חזיתות המסמלות את לידתו, מותו ותחייתו של ישו. כיום קיימים רק שמונה מתוכם, והשאר עדיין בבנייה. צריח נוסף בגובה של כ-170 מטרים יתנשא במרכזם ויסמל את ישו עצמו, ומסביבו יוקמו ארבעה צריחים נמוכים במקצת שיסמלו את ארבעת האוונגליונים. מאחורי הצריח המרכזי יוקם צריח נוסף שיסמל את הבתולה.
כיום ניתן לעלות (במעלית בלבד) לראשי הצריחים הקיימים, מהם נראה מבט פנורמי של ברצלונה.
באתר הכנסייה נמצא מוזיאון הסוקר את תולדות הכנסייה מתחילת בנייתה ועד ימינו, ומציג שרטוטים ודגמים שונים הקשורים לתכנונה.
המבנה הוכרז על ידי אונסק”ו ב-2005 כאתר מורשת עולמית.
–
המקדשים הבודהיסטים בהר ג’יוחואה (Mount Jiuhua), סין
יעד ביקור לעולי רגל ולנזירים בודהיסטים. שנמצא באחד מארבעת ההרים הקדושים לדת הבודהיסטית בסין.
–
המנזר התלוי, סין
מתריס נגד כוח המשיכה: המקדש התלוי המרהיב ( אחד הפלאים הנשכחים בעולם) על מצוק הר הנג בשאנשי, ממוקם כ 60 ק”מ דרומית-מערבית לדאטונג, סין . המבנה הוקם לפני יותר מאלף שנה והוא עומד כמעט 250 מטרים מעל פני האדמה. בית המקדש גובהו יותר מ 160 מטרים. מנזר היחיד שמייצג שילוב של בודהיזם, טאואיזם וקונפוציאניזם.
המקדש כולל 40 חדרים המקושרים על ידי מבוך מסחרר של מעברים צרים. המקדש נבנה על ידי קידוח חורים בצד המצוקים שלתוכו הוכנסו קורות עץ אלון ועמודי עץ אלון. המבנה התומך העיקרי מוסתר בתוך הסלע. המנזר ממוקם באגן הקניון הקטן, וגוף המבנה תלוי מאמצע המצוק מתחת לפסגה הבולטת, ומגן על המקדש מפני גשם, סחף ואור שמש. בתוך המקדש מוצגים ב 78 פסלים וגילופים ברחבי המקדש. על פי המקדש, המקדש נבנה על ידי נזיר בשם ליאו רן במהלך שושלת וויי הצפונית המאוחרת (386-534 לספירה) ושוקם בשנת 1900. המקדש הוא אתר מורשת עולמית של אונסק”ו. בשנת 2010 הוא נרשם במגזין הזמן “כעשרת הבניינים המסוכנים ביותר בעולם”.
–
מנזרי מטאורה, יוון
ויקיפדיה מטאורה ( שפרושו מיוונית: מושעה באוויר ) הוא מקבץ מנזרים יוונים אורתודוקסיים על פסגותאבן חול השוכן בנומוס טריקלה שבמחוז תסליה במרכז יוון. מנזרי מטאורה ראשיתם בתקופה הביזנטית המאוחרת וחלקם המשיכו להתקיים עד לימינו. במטאורה כשישים עמודי סלע תלולים, אשר על גביהם נבנו במהלך ימי הביניים מנזרים מבודדים הנראים כתלויים באמצע השמיים. המנזרים נמנים עם הגדולים והחשובים ביוון, שניים רק להר אתוס. בזכות תופעות הטבע המרהיבות והנדירות והתרבות הייחודית של מטאורה, הוא הוכרז בשנת 1988 כאתר מורשת עולמית. מנזרים אלה מייצגים הישג אמנותי ייחודי והם אחת הדוגמאות החזקות ביותר להפיכתו האדריכלית של אתר למקום של בדידות, מדיטציה ותפילה.
–
הר קאילש, טיבט
ויקיפדיה הר קאילאש הוא הר בטיבט, הנמצא ברכס הרי ההימלאיה בגובה: 6,638 מ׳, הנחשב לאחד המקומות הקדושים ביותר להינדים ולבודהיסטים. בודהיסטים מחשיבים את ההר למרכז היקום, ועבור ההינדים ההר הוא משכנו של האל שיווה. ההר מהווה גם את המקור לכמה מן הנהרות הארוכים ביותר באסיה כגון האינדוס, הסוטלי והברהאמפוטרה. מדי שנה, אלפי עולי רגל מגיעים להר. יש הטוענים שאם אתם צופים בקפידה בהר אתם יכולים לראות את פני האל שיווה. יש המאמינים שהקפתו ברגל 107 פעמים עשויה לחולל ניסים.
–
מקדש הטיגריסים – תאילנד
ויקיפדיה: מקדש הנמר , או וואט פאה לואנג טא בואה יאנסמפנו , היה מקדש בודהיסטי השוכן הרחק מכל תרבות, כ -200 ק”מ מערבית לבנגקוקנ בטהראוואדה במחוז סאי יוק במחוז קנצ’אנבורי בתאילנד במערב המדינה. הוא נוסד בשנת 1994 כמקדש יער ומקדש לבעלי חיים בר, ביניהם נמרים, בעיקר נמרים הודו-סיני הטיגריס הראשון אומץ ב 1999 והיום הגיעו ל-100 טיגריסים . מקדש טייגר מקדש “מסחרי”, גובה דמי כניסה, על צילום, ליטו, ואפילו לטייל איתם. יש הטוענים שהם רגועים בגלל שהם מסוממים.
בכל יום אחר הצהריים נערך טקס יומי – נזירים בודהיסטים מוציאים את הנמרים שלהם בני 3-5 שנים ברצועה לטיול באזור הגובל בבורמה. הם מאכילים אותם וחוגגים אותם כחיה הקדושה ביותר שלהם. הנזירים מתייחסים לבעלי חיים בוגרים ביראת כבוד. הנמרים היו בעבר “האריסטוקרטים” של הג’ונגל של דרום מזרח אסיה, אך כיום, שליט בלתי מעורער זה של ממלכת החיות הוא אחד המינים בסכנת הכחדה בעולם. שלוש משמונה תת המינים כבר נכחדו, גורל שיכול היה גם להתגבר על האחרים. רק בערך 500-2000 נמרים של הודוצ’ינה עדיין מאכלסים את אזורי הג’ונגל השלמים של דרום סין, בורמה, תאילנד, קמבודיה, מלזיה וויאטנם. סרט תיעודי זה מציג את היחסים ההרמוניים בין טורפים לבני אדם מבלי להתעלם ממקסימום הנזיר כי “נמר תמיד יהיה נמר, גם אם הוא ניזון מהיד. זה תמיד יהיה חיית בר.
בודה גאיה הוא אתר דתי ומקום עליה לרגל המשויך למתחם המקדש מהאבודהי במחוז גאיה שבמדינת הודר ביהאר. זה מפורסם שכן זהו המקום בו נאמר שגאוטאמה בודהה השיג הנאורות תחת מה שנודע כ”עץ הבודהי “. מאז ימי קדם, בודה גאיה נותרה מושא עלייה לרגל והערכה עבור הינדים ובודהיסטים כאחד. עבור בודהיסטים, בודה גאיה הוא החשוב ביותר מבין ארבעת אתרי העלייה לרגל העיקריים הקשורים לחייו של גוטמה בודהה, ושלושת האחרים הם קושינאגר, לומביני וסארנת. בשנת 2002 הפך מקדש מהאבודהי, שנמצא בבודה גאיה, לאתר מורשת עולמית של אונסק”ו.
–
הר פוג’י, יפן
הר פוג’י הוא הר געש בגובה 3,776 מטרים במרכז האי הונשו, הגדול באיי יפן, שוכן כמאה ק”מ דרומית-מערבית לטוקיו,. זהו ההר הגבוה ביותר ביפן. הר פוג’י הוא הר געש פעיל, והתפרצותו האחרונה ארעה בשנת 1707. להר פוג’י מקום מיוחד בתרבות היפנית, והוא מקודש בעיני היפנים. ויקיפדיה
ניתן לראות אותו ביום בהיר ( אני ראיתי את ההר ביום הכי צלול ). חרוטו הסימטרי של הר פוג’י, מושלג כמה חודשים בשנה, הוא סמל ידוע ליפן והוא מתואר לעתים קרובות באומנות וצילומים, כמו גם מבקרים על ידי מטיילים ומטפסים.
העיירות והכפרים בצל הר פוג’י הם ייחודיים לחלוטין. הם עוברים בקצב אחר לשאר יפן ומתברכים במים ובאדמת פוג’י שהם מהפוריות בעולם. פוג’י הוא משקל הנגד לטוקיו ויפן העירונית.
אולורו, אוסטרליה
ויקיפדיה: אוּלוּרוּ הוא צורה מסלע טבעי בגובה 863 מ׳ הממוקמת בפארק הלאומי אולורו-קאטה ג’וטה שנמצא במרכז יבשת אוסטרליה, והוא אחד המונוליתים הגדולים בעולם.הפארק נמצא בחלקה הדרומי של הטריטוריה הצפונית, כ-335 ק”מ בקו אווירי מהעיר הקרובה ביותר (אליס ספרינגס), או 450 ק”מ בנסיעה בתוואי הרגיל (שלא לרכבי 4X4). שתי האטרקציות המרכזיות בפארק הן סלע אולורו וקאטה-ג’וטה (Kata-Tjuta), אשר ידוע גם בשם “הרי האולגה” (The Olgas).
אולורו בנוי מאבן חול (מסוג ארקוזה) אחת שהמינרל העיקרי בה הוא פצלת השדה, גובהו 318 מטר מעל פני השטח ו-863 מטר מעל פני הים. היקפו 9.4 ק”מ והוא נמשך כ-2.5 ק”מ אל תוך הקרקע. אולורו מכונה גם “איירס רוק” (ayers rock) על שמו של הנרי איירס, ראש ממשלתה לשעבר של דרום אוסטרליה. האירופאי הראשון שהגיע למקום היה ארנסט ג’יילס (Ernest Giles) בשנת 1872.
אולורו נחשב קדוש לתרבות האבוריג’ינית, וניתן לראות מסביבו ציורים אבוריג’יניים רבים. בשנת 1985 הועבר האתר בחזרה לחזקת האבוריג’ינים, ואלה החכירו אותו לממשלת אוסטרליה. כיום, 25 אחוזים מההכנסות מדמי הכניסה לאתר מועברים לקרנות למען רווחת הקהילות האבוריג’יניות באזור.
המקום הוא אתר תיירות פופולרי ורבים מטפסים עליו מדי שנה לאורך נתיב תלול שאורכו הלוך וחזור 1.6 ק”מ, וזאת למרות בקשת האבוריג’ינים שלא לטפס על הסלע, הן משום שהוא אתר קדוש להם והן בשל מקרי המוות והפציעות הרבות שנגרמו לאורך השנים בשל הטיפוס הלא בטוח על הסלע. מאז שהחלו רישומים מסודרים, 35 מטפסים קיפחו את חייהם בטיפוס על אולורו. החל מ-26 באוקטובר 2019 הטיפוס על אולורו נאסר, וזאת לפי החלטה שהתקבלה פה אחד בוועדה משותפת לאבוריג’ינים המקומיים ולממשלה. לפני כן עלתה עליו משלחת עם מאות משתתפים במה שהיה הטיפוס האחרון.
–
ההארימנדיר סאהיב – אמריצר, הודו
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.