מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 3 דקות
עבור המאמינים שבינינו, ביקור בבית פולחן כשאנחנו מטיילים יכול להיות דרך לחזק את קשרי הקהילה שלנו אפילו כשאנחנו נמתחים אותם: כל בית כנסת אחרי הכל, היא בית רחוק מהבית.
אפילו עבור אלה מאיתנו שלא מאמינים, מרחבים אלה חושפים את התעלות של הרוח האנושית. לעתים קרובות הם מייצגים אותנו במיטבנו: לא רק בשאיפה, אלא גם בכושר המצאה, אומנות ומסירות. מעל לכל, מדובר במקומות בהם אנו נפגשים כדי לחלוק את מה שחשוב ביותר בחיים, אם לחגיגה או לאבל. ומי ובכל מקום שאנחנו נמצאים, הם תמיד מייצגים תקווה.
אנו מעריכים כבוד לכמה מהמרחבים הקדושים ביותר מעוררי ההשראה בעולם – מקומות בהם היינו מבקרים בגלל יופיים המרהיב בלבד, אבל זה תמיד, ובעיקר באופן אישי, נותן לנו זאת הרבה יותר.
יש לכם מידע נוסף? כיתבו לי ועם סרטון יוטיוב.
הכותל המערבי, ישראל
לאחר שהרומאים הרסו את בית המקדש השני בירושלים לפני כמעט 2000 שנה, קטע שנותר בחומת התמך הפך, לכאורה, לאתר הקדוש ביותר של היהדות – השריד הנגיש הבודד למה שהיה קודש הקודשים. רחבת אבן גיר זו מושכת בעברית בשם “הכותל”, ומושכת אליה מיליוני מבקרים מדי שנה, ורבים מהם משאירים תפילות בכתב יד בסדקים.
–
בית כנסת סובוטיצה, סרביה
בית הכנסת השני בגודלו באירופה, בית הכנסת סובוטיצה בצפון סרביה בסמוך לגבול הונגריה. הבית כנסת בסגנון האר-נובו ההונגרי.
בית כנסת אל-גריבה, תוניסיה
הקהילה היהודית בג’רבה חוזרת כ- 2,500 שנה אחורה, כאשר על פי הדיווחים, קבוצת כהנים (כמרים) ברחה מחורבן בית המקדש הראשון לאי תוניסאי זה. אף כי גרסה כלשהי של בית הכנסת אל-גריבה עמדה כאן מאז ימי קדם – והקיימת בה עדיין מאכלסת אבן שהגיעה ממקדש הראשון – המבנה המורי שאתה רואה לעיל מתוארך לשלהי 1800. נשארה קהילה מקומית קטנה.
בית הכנסת פרדשסי, הודו
בית הכנסת פארדסי בקוצ’י, קראלה בדרום הודו, הוא בית הכנסת העתיק ביותר שעדיין פעיל בחבר העמים הבריטי. הבניין נבנה בשנת 1567, והוא אחד משבעת בתי הכנסת של קהילת יהודי קוצ’ין בתחומי מה שהיה פעם ממלכת קוצ’ין. “פארדסי” היא מילה שקיימת במספר שפות הודיות, ומשמעותה המילולית “זרים”. ויקיפדיה
קהילת יהודיי קוצ’ין – העתיקה ביותר באוכלוסיות היהודיות בהודו – אומרים כי היופי הזה של המאה ה -16 הוא בית הכנסת הפעיל הוותיק ביותר במדינה. פעיל , כמובן, הוא מונח יחסי: עם מעט מאוד יהודים שנשארו באזור, ומניין שקשה להגיע אליו. ניתן לארגן סיורים בקלות.
בית הכנסת החדש, גרמניה
–
בית כנסת בסגד, הונגריה
בית הכנסת של סגד, או “בית הכנסת החדש של סגד”, הוא בית כנסת נאולוגי בעיר סגד שבדרום הונגריה, בית הכנסת השני בגודלו במדינה והרביעי בגודלו בעולם. נוסד בשנת 1907 ותוכנן על ידי האדריכל ליפוט באומהורן. סגנונו אקלקטי וכולל מגוון אלמנטים, בהם התחייה הגותית, אדריכלות מורית ואר-נובו. גובה הכיפה 48.5 מטרים. ויקיפדיה
בית כנסת ספרדי בפראג, צ’כיה
בית הכנסת הספרדי (בצ’כית: Spanelska Synagoga) הוא בית כנסת ברובע יהודי יוספוב בפראג שבצ’כיה. הוא הוקם בשנת 1868 כבית כנסת מודרני ומפואר, אשר נבנה במקומו של “בית-הכנסת הישן” (Altschule), בית הכנסת הישן ביותר של פראג שנבנה במאה ה-12. המבנה מעוטר בעיטורי זהב ובאריחים צבעוניים המחקים את סגנון האדריכלות המורי, סגנון אשר נתן למבנה את כינויו. למרות שמו של בית הכנסת, הקהילה שהתפללה בו לא הייתה קהילה מיוצאי ספרד אלא אשכנזית. בית הכנסת נודע גם בשם ה”טמפל” (Tempel). המבנה תוכנן על ידי האדריכל ווייצק איגנאץ אולמן. כיום הוא חלק מבית פראג המוזיאון היהודי . ויקיפדיה
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.