מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקות
טיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל בשפה האנגלית ומתכננת מסלולי טיול בישראל
רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.
מקטע 10 של שביל ישראל מתחיל בהליכה נעימה לכיוון הר תבור וממשיך בעלייה תלולה אל ראש הכיפה העגלגלה. מראש ההר, תוכלו ליהנות מתצפית מרהיבה אל עבר עמק יזרעאל, בקעת כסלות, נחל ברק והר דבורה. באביב, אפשר לראות באזור גם את פריחת האירוס הנצרתי. בהמשך, מצפות לכם שתי עליות נוספות – על הר דבורה ועל הר יונה.
שימו לב – ההליכה בשביל היא על אחריותכם בלבד. יש להתעדכן במזג האוויר לפני היציאה למסלול כדי לוודא שבטוח ללכת ולהצטייד במספיק מים לדרך.
לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.
קראו על המקטע הקודם – מקטע 9 של שביל ישראל: מנהר הירדן לכפר קיש.
כמה פרטים טכניים:
אורך המסלול: כ-23 קילומטרים.
דרגת קושי: קשה. יש עליות תלולות רבות לאורך המסלול.
משך הטיול: כ-12 שעות.
הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.
מפת סימון שבילים: 3 – תבור וגלבוע.
מים לאורך המסלול:
– בכפר קיש, סמוך לנקודת ההתחלה.
– בכנסייה על ראש הר תבור, כ-8.7 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
– מאחורי הקיוסק בירידה מהר תבור, כ-10 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
– ניתן לרכוש מים בנוף הגליל, סמוך לנקודת הסיום.
דברים להביא:
לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך.
הגעה לנקודת ההתחלה:
המקטע מתחיל סמוך לכביש הגישה לכפר קיש. אפשר להגיע באמצעות תחבורה ציבורית. מומלץ לנסוע לתחנה מרכזית עפולה ומשם לעלות על קו 42 לכפר קיש. למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב בכפר קיש. אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו בנקודת הסיום, בהר יונה. אפשר לחפש חנייה ליד צומת עין מאהל.
מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:
קיימים מספר צימרים בכפר קיש, ביניהם נח בתבור, נוף אינסוף וברלה. אם אתם מטיילים את כל שביל ישראל, אפשר גם לבדוק לגבי מלאכי שביל בכפר קיש.
מקומות לינה בסיום המקטע:
קיימים מקומות לינה רבים בנוף הגליל, שם מסתיים המקטע. לממשיכים בשביל ישראל, יש גם מלאכי שביל רבים באזור.
המסלול:
אם העברתם את הלילה בכפר קיש, יש לצאת משער המושב ולהתקדם לאורך כביש הגישה כ-700 מטרים עד שמגיעים לחיבור עם שביל ישראל. ממשיכים כ-3.9 קילומטרים לצדו של נחל תבור עד שמגיעים לתחנת הדלק בצומת גזית.
חוצים את כביש 65 בצומת המרומזרת, פונים שמאלה ואז ימינה אל כביש הגישה לשיבלי. מדובר על יישוב בדואי למרגלותיו של הר תבור. לפני קום המדינה, תושבי שיבלי היו הפלג השולט בשבט הבדואי ערב א-צביח. בני שבט שיבלי היו באותם ימים אריסים, שלא זכו לאותם תנאי מחייה כמו בני שבט ערב א-צביח. בעקבות מלחמת העצמאות, בעקבות התנכלויות חוזרות ונשנות של בני שבט א-צביח בתושבים היהודים של האזור, גורשו אנשי שבט א-צביח לירדן. אנשי שיבלי נותרו כיוון שנחשבו לאוהדים ובעלי יחסי שכנות טובים עם היהודים.
ממשיכים דרך היישוב שיבלי כ-1.3 קילומטרים עד שמתחילים את העלייה להר תבור. ההר מתנשא לגובה כ-560 מטרים, ההר הגבוה ביותר באזור. צורתו המעוגלת הפכה אותו לנקודת ציון בולטת בשטח. הוא גם בעל חשיבות רבה לשלושת הדתות המונותאיסטיות הגדולות – היהדות, הנצרות והאסלאם, ומוזכר פעמים רבות בספרי הקודש וביומני מסע עתיקים.
העלייה אל התבור נעשית באמצעות שביל תלול המסומן בסימון שבילים כחול. לאחר כ-1.9 קילומטרים מגיעים אל הפסגה. בדרך, אפשר לראות פריחה רבה, בהתאם לעונה. פונים שמאלה לסימון שבילים שחור ומקיפים את צדו הדרומי של הר תבור. קיימות שפע של תצפיות מרהיבות על האזור, מהן אפשר לראות את כפר תבור, אילניה ואפילו את החרמון.
לאחר כ-1.2 קילומטרים מגיעים אל כביש הגישה לכנסייה שעל ראש הר תבור, כנסיית ההשתנות. זוהי כנסייה פרנציסקנית קתולית, שנבנתה לזכר אירוע ההשתנות של ישוע, שהתרחש כאן לפי המסורת הקתולית והאורתודוקסית. במהלך ההשתנות, ישוע ריחף בשמיים, היה מואר בקרן אור ודיבר עם משה ואליהו. כך, הוא אישר בפני תלמידיו את מעמדו כבן האלוהים. הכנסייה, שנבנתה על ידי האדריכל האיטלקי אנטוניו ברלוצי, מרהיבה ביופייה. מומלץ להגיע בשעות הפתיחה כדי להציץ פנימה ולבקר בשתי הקפלות, המוקדשות למשה ולאליהו. הכנסייה פתוחה מדי יום בין השעות 8:00-12:00 ו-14:00-17:00.
ממשיכים מעט עד כביש הגישה של הר תבור, כביש 7266, חוצים את הכביש ואז מתחילים בירידה על סימון שבילים ירוק. הירידה תלולה מאד ומסוכנת, כך שכדאי לעשות אותה לאט ובזהירות.
לאחר כ-1.3 קילומטרים מגיעים לסוף הירידה. יש במקום מגרש חנייה ואת הכביש, שמחבר בין שיבלי לבין דבורייה. דבורייה היא יישוב ערבי, שנמצאת באזור העיר המקראית דברת. פונים ימינה על שביל ישראל ולאחר כ-300 מטרים פונים שמאלה על סימון שבילים כחול. בצומת הבאה, פונים שמאלה וממשיכים על סימון השבילים הכחול. לאחר כקילומטר, מגיעים לסימון שבילים אדום. פונים ימינה ומתחילים במגמת עלייה קלה. לאחר כ-500 מטרים, פונים שמאלה לסימון שבילים שחור וממשיכים על דרך נוחה כ-1.8 קילומטרים עד לפנייה שמאלה לסימון שבילים כחול. לאחר כ-470 מטרים, פונים שמאלה לסימון שבילים ירוק במגמת ירידה וממשיכים כ-1.6 קילומטרים עד למצפור התבור.
מצפור התבור הוא נקודת עצירה נהדרת, ממנה ניתן להשקיף להביט לכיוון דרום-מזרח ולראות את הר תבור והר דבוריה.
משם, ממשיכים עם סימון השבילים הירוק במגמת עלייה בינונית כ-1.4 קילומטרים עד לפנייה שמאלה אל שביל ישראל. ממשיכים כ-1.2 קילומטרים במגמת עלייה עד שמגיעים לפנייה ימינה לסימון שבילים שחור. לאחר מכן, ממשיכים כ-830 מטרים עד לפסגת הר דבוריה. ההר נקרא על שם דבורה הנביאה, שניבאה את נצחונו של ברק בן אבינועם את צבאו של סיסרא, שר הצבא של יבין מלך חצור. הקרב התרחש באזור הזה ממש, באזור הר תבור ועמק יזרעאל. הר דבוריה מתנשא לגובה כ-437 מטרים. אומנם על פסגתו נמצא חניון לילה למטיילים, אך לא מומלץ ללון כאן כיוון שהסביבה אינה נעימה.
מפסגת ההר, פונים ימינה לסימון שבילים כחול ומתחילים בירידה בינונית עד קשה של כ-830 מטרים. לאחר הירידה, מתחברים לסימון שבילים אדום וממשיכים במעלה נחל ברק בן אבינועם. לאחר כ-700 מטרים, מגיעים לעין שועים. זהו מעיין קטן הנובע מצלע ההר אל תוך נחל ברק בן אבינועם. מהמעיין, פונים שמאלה אל סימון שביל ישראל בלבד וממשיכים דרך שמורת האירוס הנצרתי.
השמורה מלאה בפרחי אירוס הנצרתי מאמצע מרץ עד אמצע אפריל, כך שמומלץ לתזמן את הביקור שלכם לזמנים הללו. מדובר במחזה מרהיב! לאחר כ-1.9 קילומטרים מגיעים אל כביש מעלה יצחק בנוף הגליל. ממשיכים כ-950 מטרים לצד הכביש עד שמגיעים לצומת עין מאהל. עין מאהל הוא יישוב ערבי מוסלמי, שנמצא על רכסי ההר של נוף הגליל. כאן, עלו על המדרכה שלצד הכביש והמשיכו עליה מרחק קצר עד להר יונה.
הר יונה הוא הר המתנשא לגובה 573 מטרים, שנקרא על שם יונה הנביא. יש גם שכונה בנוף הגליל, הלאו היא נצרת עילית, הנקראת בשם הזה. כיוון שנקודת הסיום היא בתחומי העיר, תוכלו בקלות למצוא מקומות לינה ומקומות שבהם אפשר להצטייד במזון ובמים להמשך הטיול.
חזרה מסוף המקטע:
אם אתם מתניידים בתחבורה ציבורית, אפשר בקלות לעלות על אוטובוס ליעד שאתם צריכים. מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב ביותר עבורכם. אם השארתם רכב בנקודת ההתחלה בכפר קיש ואתם רוצים לחזור אליו, אפשר לעלות על קו 354 לתחנה מרכזית עפולה ומשם לקחת את קו 42 לכפר קיש.
המלצה לסיום:
אם יש לכם זמן ואתם רוצים לחקור קצת את הסביבה, מומלץ ללכת כקילומטר למרכז המסחרי של נוף הגליל ומשם לעלות על קו 111 לעיר העתיקה של נצרת. שם, אתם יכולים לבקר בשלל כנסיות מרשימות הקשורות לסיפורו של ישוע. ישוע אומנם נולד בבית לחם, אך עבר עם משפחתו לנצרת וגדל שם במשך כל ימי ילדותו. הנה כמה מהכנסיות והאתרים המומלצים ביותר לביקור בנצרת:
כנסיית הבשורה:
זוהי בין הכנסיות החשובות ביותר בעולם הנוצרי. על פי המסורת, הכנסייה משמרת את המקום שבו עמד ביתה של מרים הבתולה. במקום זה, המלאך גבריאל בישר לה את הבשורה שהיא צפויה להרות ולשאת ברחמה את ישוע, בנו של האלוהים. חפירות ארכיאולוגיות חשפו כאן שרידים של שלוש כנסיות קדומות, כשהקדומה ביותר מוקדמת למאה ה-4 לספירה. הכנסייה הנוכחית תוכננה על ידי האדריכל האיטלקי ג’ובאני מוציו ונחנכה בשנת 1969. היא כוללת חצר מרשימה, שבה איקונות של מרים הבתולה מרחבי העולם הקתולי. במבנה עצמו, שמתנשא לגובה של שתי קומות, יש את המערה הקדושה, שלפי האמונה הייתה מקום מגוריה של מרים.
שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 8:00-17:00.
כנסיית גבריאל הקדוש:
לפי המסורת הנוצרית אורתודוקסית, המלאך גבריאל התגלה למרים הבתולה במעיין שנמצא מתחת לכנסיית גבריאל הקדוש. מומלץ להיכנס פנימה כדי להתרשם מציורי הקיר והעיטורים המיוחדים שנעשו על ידי אמנים מרומניה.
שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 7:00-17:00.
כנסיית בית הכנסת:
לפי המסורת, זהו המקום שבו התפלל ישוע במהלך צעירותו. מהמקום הזה גם הוציאו אותו המתפללים האחרים לאחר שנשא דרשה והכריז שהוא המשיח. הייתה להם כוונה לזרוק אותו מהר סמוך לנצרת, אך הוא קפץ והצליח להתחמק. מאז, קוראים להר הר הקפיצה. מדובר על כנסייה מאד פשוטה, שלרוב אינה פתוחה בפני הציבור, אך אפשר להסתכל בה מבחוץ. היא נמצאת באחת מסמטאות השוק של העיר העתיקה.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.