• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מקטע 11 של שביל ישראל: מהר יונה לטחנת הנזירים

דף הבית » מקטע 11 של שביל ישראל: מהר יונה לטחנת הנזירים

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 6 דקות

 

טיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל

רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.

 

מקטע 11 של שביל ישראל מתחיל לאורך הטיילת היפה של הר יונה וממשיך לתוך הכפר משהד. בהמשך, השביל מאד נעים, עובר דרך קבר רבי יהודה נשיאה, עובר דרך יער הסוללים וחולף גם לצד יקב יפתחאל, שם אפשר לעצור להפסקת צהריים קלה ולטעימות דבש. לאחר מכן, ממשיכים על שבילים נוחים בין יערות ומטעים, עוצרים להתרעננות במעיין יבקע ומסיימים בטחנת הנזירים המקסימה שעל נחל ציפורי.

שימו לב – ההליכה בשביל היא על אחריותכם בלבד. יש להתעדכן במזג האוויר לפני היציאה למסלול כדי לוודא שבטוח ללכת ולהצטייד במספיק מים לדרך.

לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.

קראו על המקטע הקודם – מקטע 10 של שביל ישראל: מכפר קיש להר יונה.

 

כמה פרטים טכניים:

אורך המסלול: כ-24 קילומטרים.

דרגת קושי: קלה עד בינונית. יש מספר עליות לאורך הדרך וחלק מהדרך חשופה לשמש.

משך הטיול: כ-11 שעות.

הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.

מפת סימון שבילים: 3 – תבור וגלבוע, 4 – הכרמל.

מים לאורך המסלול:

– ברזייה עם מים קרים ליד טיילת הר יונה, כ-1.7 קילומטרים מנקודת ההתחלה.

– בקבר רבי יהודה נשיאה, כ-8.7 קילומטרים מנקודת ההתחלה.

– ביקב יפתחאל, כ-15.4 קילומטרים מנקודת ההתחלה.

– במכולת בכעביה, כ-20 קילומטרים מנקודת ההתחלה.

– במאהל אירוח ליד טחנת הנזירים, סמוך לנקודת הסיום.

דברים להביא:

לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. אפשר להצטייד גם בבגדי ים או בבגדים להחלפה, כיוון שיש מעיין לאורך הדרך. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך.

הגעה לנקודת ההתחלה:

המקטע מתחיל בטיילת של הר יונה. אפשר להגיע באמצעות תחבורה ציבורית. סעו באוטובוס לנוף הגליל וירידה בתחנת “צומת עין מאהל”. מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו מוביט או גוגל מפס כדי למצוא את המסלול המתאים ביותר עבורכם. למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב סמוך לצומת עין מאהל. אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו בנקודת הסיום, סמוך לטחנת הנזירים.

מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:

קיימים מקומות לינה רבים בנוף הגליל, שם מסתיים המקטע. לממשיכים בשביל ישראל, יש גם מלאכי שביל רבים באזור.

מקומות לינה בסיום המקטע:

מטרים ספורים מטחנת הנזירים, קיים מאהל אירוח הנקרא אירוח חקלאי אבו עאטף. האירוח הבדואי נעים ומסביר פנים. ישנים על מזרונים מול הנוף המרהיב של נחל ציפורי. יש אפשרות להזמין ארוחה בדואית אותנטית.

 

המלצה – להגיע יום לפני ולטייל באזור:

אם יש לכם יום פנוי, אתם יכולים להגיע יום לפני ולטייל באזור. במרחק נסיעה קצר מטיילת הר יונה נמצאת העיר העתיקה של נצרת, שידועה בתור עיר ילדותו של ישוע. הנה מספר כנסיות חשובות לנצרות, שאפשר לבקר יום לפני שאתם מתחילים את המקטע הזה של שביל ישראל:

 

כנסיית הבשורה:

זוהי מהכנסיות החשובות ביותר בעולם הנוצרי. לפי המסורת הנוצרית, במקום הזה עמד ביתה של מרים הבתולה. זהו גם המקום שבו המלאך גבריאל בישר לה את הבשורה שהיא צפויה להרות ולשאת ברחמה את ישוע, בנו של האלוהים. חפירות ארכיאולוגיות חשפו כאן שרידים של שלוש כנסיות קדומות, כשהקדומה ביותר מוקדמת למאה ה-4 לספירה. הכנסייה שעומדת כאן היום תוכננה על ידי האדריכל האיטלקי ג’ובאני מוציו ונחנכה בשנת 1969. יש לה חצר מרשימה, שמסביבה תלויות איקונות של מרים הבתולה מרחבי העולם הקתולי. בכנסייה עצמה, שמתנשאת לגובה שתי קומות, יש את המערה הקדושה, שלפי האמונה הייתה מקום מגוריה של מרים.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 8:00-17:00.

 

 

כנסיית גבריאל הקדוש:

לפי הנוצרים האורתודוקסים, המלאך גבריאל התגלה למרים הבתולה לראשונה במעיין שנמצא מתחת לכנסיית גבריאל הקדוש. מומלץ להיכנס פנימה כדי להתרשם מציורי הקיר והעיטורים המיוחדים שנעשו על ידי אמנים מרומניה.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 7:00-17:00.

 

 

כנסיית בית הכנסת:

לפי המסורת, זהו מיקומו של בית הכנסת של נצרת העתיקה, שבו ישוע נשא דרשה והכריז שהוא המשיח. המתפללים לא היו מרוצים מדבריו של ישוע, הוציאו אותו מבית הכנסת והתכוונו לזרוק אותו מהר סמוך לנצרת, אך הוא קפץ והצליח להתחמק. מאז, קוראים להר הר הקפיצה. היום, עומדת במקום כנסייה פשוטה למראה, שלרוב אינה פתוחה בפני הציבור, אך אפשר להסתכל עליה מבחוץ. היא נמצאת באחת מסמטאות השוק של העיר העתיקה.

 

 

המסלול:

מתחילים את המסלול מטיילת הר יונה, סמוך לצומת עין מאהל. הר יונה הוא הגבוה בהרי נצרת ושיאו מתנשא לגובה של כ-574 מטרים. אפשר ליהנות מנופים מרהיבים של הסביבה מהטיילת, כולל ממבט מרשים על הר תבור. ממשיכים על הטיילת, שחופפת את שדרות מעלה יצחק, כ-2.2 קילומטרים. פונים ימינה על שביל ישראל ויורדים ירידה תלולה לכיוון הכפר משהד. לאחר כ-420 מטרים מגיעים לכביש 754. חוצים אותו בזהירות וממשיכים כ-530 מטרים במגמת עלייה דרך הכפר משהד עד למסגד הכפר.

הכפר משהד מאוכלס ברובו על ידי מוסלמים ונבנה על גבי חורבות העיר המקראית גת חפר, שהייתה עירו של הנביא יונה. ציון הקבר של הנביא יונה נמצא במסגד הכפר.

מהמסגד, פונים שמאלה לפי סימון שביל ישראל. לאחר כמה צעדים, רואים משמאל שער שמוביל לבית הקברות המקומי. מכאן, פונים ימינה ובהמשך שמאלה לפי סימון שביל ישראל. הסימונים בכפר ברורים מאד. כ-1.2 קילומטרים ממרכז הכפר משהד, מגיעים אל היער שגדל לצדו. יש הרבה אשפה במקום. עוברים את ערמות האשפה וממשיכים דרך היער, כשמצד ימין הנוף היפה של הגליל התחתון.

לאחר כ-1.5 קילומטרים, פונים ימינה, עוברים שער בקר ומתחילים בירידה מתונה אל הערוץ שבין ציפורי לבין הושעיה. הושעיה הוא היישוב שרואים ממול בירידה, יישוב קהילתי דתי שנקרא על שם האמורא רבי הושעיה רבה, אשר ישב בציפורי הסמוכה בראשית ימי התלמוד. כשמתחילים ללכת בערוץ, אפשר לראות את המצודה הצלבנית של גן לאומי ציפורי מצד שמאל. בגן הלאומי יש את השרידים של העיר העתיקה ציפורי, שם ערך וחתם רבי יהודה הנשיא את המשנה.

ממשיכים כ-1.5 קילומטרים בערוץ עד שמגיעים לכביש הגישה להושעיה. פונים שמאלה ומתחילים בעלייה קלה לאורך הכביש. לאחר כ-890 מטרים, מגיעים לפנייה ימינה לכיוון קבר רבי יהודה נשיאה. מיד לאחר מכן, פונים שמאלה וממשיכים כ-190 מטרים עד למבנה הקבר. מדובר כנראה בנכדו של רבי יהודה הנשיא, ששימש אף הוא כנשיא הסנהדרין בציפורי. ניתן להיכנס בחופשיות אל מבנה הקבר. יש גם ברז מים לשתייה מחוץ למבנה, מצד ימין, צמוד אליו.

 

 

השביל ממשיך משמאל למבנה הקבר. תוך זמן קצר, מגיעים לאתר מזבלה נוסף, מלא בענפים גזומים. השביל עובר דרך המזבלה וממשיך כ-860 מטרים נוספים עד שמגיע לשלט המבשר על כניסה לשמורת יער הסוללים. העצים העיקריים כאן הם עצי אלון תבור.

מהשלט, מתחילים בעלייה בינונית של כ-320 מטרים. בסיום העלייה, פונים שמאלה וממשיכים על דרך עפר, שאחרי זמן קצר מתחילה בירידה. בדרך, יש נקודת תצפית מרהיבה בין העצים לכיוון מאגר אשכול.  המאגר הוא חלק ממוביל המים הארצי ונקרא על שם ראש הממשלה השלישי של ישראל, לוי אשכול, שהיה גם בין המקימים של חברת “מקורות”. משתמשים במאגר כדי לטהר את מי השתייה של ישראל. אפשר לשבת שם להפסקת בוקר קלה לפני שממשיכים.

ממשיכים במורד הגבעה על סימון שבילים שחור כ-3.3 קילומטרים עד שמגיעים למעבר מתחת לכביש 77. לאחר חציית הכביש, פונים שמאלה וממשיכים עם השביל 800 מטרים נוספים עד לכביש 79. גם את הכביש הזה יש לחצות, הפעם במעבר מרומזר. כשמגיעים לצד השני של הכביש, יש לטפס מעל המעקה ולהמשיך על שביל ישראל, שממשיך במקביל לכביש 7915. ממשיכים עם השביל יד שהוא מגיע לצומת קטנה עם תחנת דלק. משם, ממשיכים עם השביל לכיוון יקב יפתחאל.

יקב יפתחאל, שנקרא גם משק אופיר, הוא מקום מקסים, שבו אפשר לשבת ולנוח בדרך. הם גם מציעים טעימות דבש. המשק הוקם על ידי צביקה והדס אופיר והחל בתור מכוורת דבורים. מספר שנים לאחר מכן, הם הוסיפו כרם ענבי יין והקימו את יקב יפתחאל יחד עם זוג שכנים וחברים טובים. היקב נקרא על שם ההר, שעליו יושב היישוב הסמוך אלון הגליל. מסביבו, נמצאו גתות יין עתיקות רבות.

 

https://www.youtube.com/watch?v=sNSrKPMxFqY

 

מהיקב, ממשיכים על שביל ישראל, שמתחיל לעלות על דרך סלולה בקצה של יער קריית אתא. אחרי כ-770 מטרים, פונים ימינה ומעמיקים אל תוך היער. ממשיכים כ-620 מטרים נוספים על דרך סלולה ואז פונים ימינה לדרך עפר שעוברת בין העצים ויורדת מטה. בסיום הירידה, פונים ימינה ואז שמאלה ומתחילים עלייה. עולים כ-660 מטרים ורואים מצד ימין יישוב עם מספר מצומצם של בתים ורכבים. משם, יורדים והולכים בין מטעי זיתים כ-1.4 קילומטרים עד שמגיעים לכפר הערבי כעביה. היום, כעביה הוא חלק מהמועצה המקומית של כעביה-טבאש-חג’אג’רה.

נכנסים לכפר ופונים ימינה. ממשיכים לאורך הרחוב כ-460 מטרים עד לכיכר, שם פונים שמאלה. השביל יוצא מעט מהכפר וממשיך על דרך צרה ולא מאד נוחה, שמשקיפה לעבר הצד הדרומי של כעביה-טבאש-חג’אג’רה והשדות החקלאיים של המועצה. לאחר כ-650 מטרים, מגיעים לכביש, פונים ימינה וממשיכים כ-220 מטרים נוספים עד לפנייה שמאלה לכיוון דרך חצץ לבנה המובילה מחוץ לכפר.

ממשיכים כ-850 מטרים ומגיעים לעין יבקע, הידוע גם כמעיין הסוסים. זהו מקום עמוס במיוחד בסופי שבוע, מלא במשפחות , באופנועים וברכבי שטח. המעיין נובע בתוך בריכת מים עתיקה וגדולה. המים רדודים, כך שהמעיין מתאים לילדים ולשכשוך הרגליים.

 

 

מעין יבקע, המסלול עולה מעל לוואדי של נחל ציפורי. הנחל הוא נחל איתן, שזורם במשך כל ימות השנה ולעיתים אף מציף את דרך הג’יפים העוברת בוואדי. ממשיכים מעל לוואדי כ-1.7 קילומטרים ואז פונים שמאלה ויורדים אל השטחים החקלאיים סמוך לנחל ציפורי. לאחר כ-370 מטרים מגיעים אל גדות הנחל והולכים לצדו כ-450 מטרים עד שמגיעים לטחנת הנזירים.

טחנת הנזירים פעלה כאן מימי העות’מאניים ועד שפעילותה נפסקה בראשית המאה ה-20. היא נקראת טחנת הנזירים על שם הנזירים הכרמליטים, שמחזיקים בה מאז אמצע המאה ה-19. מאז שנת 2011, הטחנה מושכרת לרשות ניקוז ונחלים קישון, שמתכננת להפוך את המבנה למרכז ההדרכה הראשון בארץ סביב נושא שיקום הנחלים.

 

 

כאן מסתיים המקטע. אנו ממליצים על מקום לינה ייחודי, שנמצא במרחק כ-200 מטרים בלבד מטחנת הנזירים – האירוח החקלאי של אבו עאטף. צרו עמו קשר מבעוד מועד דרך הטלפון  050-397-3549.

 

חזרה מסוף המקטע:

אם אתם מתניידים בתחבורה ציבורית, לכו מרחק כקילומטר לכניסה ליישוב ראס עלי ומשם עלו על אוטובוס מספר 74 שנוסע למרכזית המפרץ בחיפה. משם, אתם יכולים לקחת את האוטובוס הרלוונטי עבורכם. אם השארתם רכב בנקודת ההתחלה בהר יונה ואתם רוצים לחזור אליו, אתם יכולים לקחת את אוטובוס מספר 74 מראס עלי למרכזית המפרץ ומשם לקחת את אוטובוס מספר 342 לנוף הגליל. רדו בתחנת “בית ספר נטופה/יקינטון” והמשיכו כ-800 מטרים לטיילת הר יונה, לצומת עין מאהל. בכל מקרה, מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב ביותר עבורכם.

 

 

 

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם