מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקות
טיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל
רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.
מקטע 12 של שביל ישראל מתחיל על גדות נחל ציפורי וממשיך דרך נופי הגליל התחתון, בין עצי אלון תבור ופרות משוטטות. בדרך, אפשר לעצור גם במאפייה נהדרת בכפר הבדואי בסמת טבעון. לקראת סוף המקטע, מתחילה ירידה תלולה לכיוון קיבוץ יגור.
שימו לב – ההליכה בשביל היא על אחריותכם בלבד. יש להתעדכן במזג האוויר לפני היציאה למסלול כדי לוודא שבטוח ללכת ולהצטייד במספיק מים לדרך.
לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.
קראו על המקטע הקודם – מקטע 11 של שביל ישראל: מהר יונה לטחנת הנזירים.
כמה פרטים טכניים:
אורך המסלול: כ-16 קילומטרים.
דרגת קושי: קלה עד בינונית. יש ירידה תלולה וקשה יחסית בסוף המקטע.
משך הטיול: כ-6-8 שעות.
הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.
מפת סימון שבילים: 3 – תבור וגלבוע, 4 – הכרמל.
מים לאורך המסלול:
– במאהל אירוח ליד טחנת הנזירים, סמוך לנקודת ההתחלה.
– בסופר בזובידאת, כ-6 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
– בבכפר חסידים, כ-13 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
– בחניון המטיילים ביגור, בנקודת הסיום.
דברים להביא:
לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך.
הגעה לנקודת ההתחלה:
המקטע מתחיל בטחנת הנזירים. אפשר להגיע באמצעות תחבורה ציבורית. יש לעלות על קו 74 ממרכזית המפרץ, לרדת בכניסה ליישוב ראס עלי ולהשתלב עם שביל ישראל. מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו מוביט או גוגל מפס כדי למצוא את המסלול המתאים ביותר עבורכם. למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב סמוך לטחנת הנזירים או ביישוב ראס עלי. אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו בנקודת הסיום, ליד חניון המטיילים בקיבוץ יגור (בוויז: “דרך הפרדס, יגור”).
מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:
מטרים ספורים מטחנת הנזירים, קיים מאהל אירוח הנקרא אירוח חקלאי אבו עאטף. האירוח הבדואי נעים ומסביר פנים. ישנים על מזרונים מול הנוף המרהיב של נחל ציפורי. יש אפשרות להזמין ארוחה בדואית אותנטית.
מקומות לינה בסיום המקטע:
קיים חניון מטיילים בקיבוץ יגור, למרגלות הר כרמל. יש במקום ברז מים ושירותים קרובים. אם אתם מעדיפים להתפנק, אתם יכולים למצוא שפע של מקומות לינה בחיפה. חיפה קרובה מאד ליגור, כך שגם אם אתם מתניידים בתחבורה ציבורית, אתם יכולים להגיע למרכז העיר תוך כחצי שעה נסיעה.
המסלול:
מתחילים מטחנת הנזירים ומתקדמים מערבה על שביל ישראל, לאורך נחל ציפורי. הנחל הוא נחל איתן, שזורם לאורך כל ימות השנה, כך שתוכלו ליהנות מהזרימה שלו בכל מצב.
לאחר כ-830 מטרים, מגיעים לכביש הגישה לכפר ראס עלי. מדובר בכפר מוסלמי קטן, השוכן על גבעה מעל נחל ציפורי. שם, פונים שמאלה והולכים לצד הכביש. מרחוק, אפשר לראות את הר הכרמל ועליו שני מגדלים בולטים, שהינו מגדלי פנורמה. המגדלים נבנו בחיפה בשנות ה-80 של המאה ה-20. הם מתנשאים לגובה כ-88 מטרים והינם המגדלים השלישיים בגובהם בעיר. אחד מהם מאכלס דירות יוקרה והשני מאכלס את מלון דן פנורמה.
הולכים לצד הכביש כ-630 מטרים ואז פונים שמאלה לאזור מיוער. אחרי כ-330 מטרים, פונים אל שביל חצץ רחב, שעובר מתחת ליישוב הקהילתי נופית. ממשיכים כ-1.5 קילומטרים ואז פונים ימינה ונכנסים לאזור מרעה של פרות. יש לסגור את השער אחריכם.
ממשיכים כ-1.8 קילומטרים על שביל נוח בין העצים והפרות ואז פונים שמאלה ומתחילים בעלייה תלולה אך קצרה לכביש 762. חוצים את הכביש בכיכר ואז פונים שמאלה להמשך השביל, שעובר בדרך צרה במקביל לכביש הגישה לבסמת טבעון. לאחר כ-380 מטרים, השביל יוצא מהיער ומגיע אל סופרמרקט של בסמת טבעון. מהעבר השני של הכביש יש גם מאפייה וקונדיטוריה נהדרת, שבה אפשר לרכוש בורקסים, בקלאוות ועוד מגוון מאפים.
משם, ממשיכים מערבה, עוברים כיכר נוספת והולכים לאורך אחד הרחובות של בסמת טבעון. היישוב הוקם בשנת 1965 כדי להוות יישוב קבע לשבטים הבדואים שהתיישבו באזור הגליל בימי המנדט הבריטי, ערב אל-סעדיה וערב אל-זבידאת. השכונות השונות מאוכלסות לפי שיוך שבטי.
בסוף הרחוב, מגיעים לכיכר נוספת. הפעם, פונים ימינה בכיכר ועוברים לדרך עפר, שנכנסת אל תוך היער. ממשיכים דרך היער כ-4.5 קילומטרים. בדרך, אפשר לראות בין העצים את הר הכרמל ועליו את המגדל של אוניברסיטת חיפה, שנחשב למגדל הגבוה ביותר באסיה עד 1989. הוא מתנשא לגובה 102 מטרים. לקראת היציאה מהיער, יש ירידה תלולה יחסית, מכוסה בסלעים רבים.
כשיוצאים מהיער, השביל חשוף כולו לשמש. לאחר כ-830 מטרים, מגיעים לכפר חסידים. הכפר נוסד בשנת 1924 על ידי חסידים שעלו מפולין. מימין לדרך, אפשר להבחין בכניסה לכפר הנוער הדתי בכפר חסידים, שבו מתגוררים כ-700 תלמידי תיכון מרחבי הארץ, שלוקחים חלק בעבודות החקלאות באזור.
ממשיכים במורד הרחוב. לאחר כ-470 מטרים, רואים מצד ימין את פינת עליזה, שם יש שולחן פיקניק וקולר שבו אפשר למלא מים. משם, ממשיכים כ-540 מטרים נוספים, פונים שמאלה וממשיכים כקילומטר נוסף עד לאנדרטה לזכרו של מאיר מקס בינט. בינט היה איש צללים, שפעל במסגרת חוליית מרגלים במצרים ונתפס בעסק הביש ב-1954. הוא עבר עינויים קשים בכלא המצרי במשך ארבעה חודשים, אך לא גילה את סודות המדינה. הוא בחר להתאבד בכלא בנר שני של חנוכה, יום לפני משפטו.
עוברים את האנדרטה, חוצים מעל נחל קישון, ועוברים במעבר תחתי תחת כביש מספר 75. המעבר הזה מוביל לתוך קיבוץ יגור. הקיבוץ נוסד בשנת 1922 והיום הינו אחד מהגדולים בארץ. בימי המנדט הבריטי, יגור היה מהמרכזים החשובים לאנשי ההגנה. בשנת 1946, כוח בריטי שהגיע למקום חשף סליק נשקים גדול בקיבוץ.
עוקבים אחר סימוני השביל בקיבוץ. הולכים כ-440 מטרים מהכניסה, פונים ימינה וממשיכים כ-330 מטרים עד לפנייה שמאלה, לפני השער הצהוב. חולפים על פני בית קפה סגור וחוות סוסים. לאחר כ-260 מטרים, מגיעים לחניון מטיילים עם מספר שולחנות פיקניק וברזיית מים. יש גם ביתן שירותים במרחק כמה צעדים מהמקום. זוהי נקודה טובה להעביר בה את הלילה לפני העלייה אל הכרמל.
חזרה מסוף המקטע:
אם אתם מתניידים בתחבורה ציבורית, אתם יכולים לחזור לכיוון כפר חסידים, לעלות על כביש 75 ולתפוס אוטובוס מתחנת “יגור/ כפר חסידים”. יש מספר קווים לחיפה – 320, 325, 75, 301. מחיפה, אתם יכולים להמשיך באוטובוסים הרלוונטיים ליעדים שלכם. אם השארתם רכב בנקודת ההתחלה בטחנת הנזירים ואתם רוצים לחזור אליו, אתם יכולים לנסוע לחיפה ומשם לקחת את אוטובוס מספר 74 לראס עלי, היישוב שנמצא בסמוך לטחנת הנזירים. בכל מקרה, מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב ביותר עבורכם.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.