• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מקטע 13 של שביל ישראל: מקיבוץ יגור לחניון לילה פתחת נחל אורן

דף הבית » מקטע 13 של שביל ישראל: מקיבוץ יגור לחניון לילה פתחת נחל אורן

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

 

טיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל

רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.

 

מקטע 13 של שביל ישראל מתחיל בעלייה קלה עד בינונית על הר הכרמל. רוב המקטע עובר דרך יערות הכרמל, שמהווים שמורה ביוספרית ייחודית. עוברים דרך הכפר הדרוזי עוספיא, מגיעים לנקודה שממנה אפשר לראות את היפ התיכון ולסיום, יורדים בבולדרים גדולים אל חניון לילה פתחת נחל אורן.

שימו לב – ההליכה בשביל היא על אחריותכם בלבד. יש להתעדכן במזג האוויר לפני היציאה למסלול כדי לוודא שבטוח ללכת ולהצטייד במספיק מים לדרך.

לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.

קראו על המקטע הקודם – מקטע 12 של שביל ישראל: מטחנת הנזירים לקיבוץ יגור.

 

כמה פרטים טכניים:

אורך המסלול: כ-17 קילומטרים.

דרגת קושי: מאתגרת. העלייה להר הכרמל היא קלה-בינונית, אבל בהמשך יש עלייה מאתגרת וגם ירידה מאתגרת.

משך הטיול: כ-10 שעות.

הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.

מפת סימון שבילים: 4 – הכרמל.

מים לאורך המסלול:

– בחניון המטיילים ביגור, בנקודת ההתחלה.

– אפשר לרכוש מים בעוספיא, כ-6 קילומטרים מתחיל המסלול.

– בחניון לילה רקית, כ-12.5 קילומטרים מתחילת המסלול.

– בחניון לילה פתחת נחל אורן, בנקודת הסיום.

דברים להביא:

לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך.

הגעה לנקודת ההתחלה:

המקטע מתחיל בקיבוץ יגור, בחניון המטיילים שנמצא למרגלות הר הכרמל. אפשר להגיע באמצעות תחבורה ציבורית. קיימים מגוון קווים – 331, 301, 75 – שיוצאים מחיפה לקיבוץ יגור. מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו מוביט או גוגל מפס כדי למצוא את המסלול המתאים ביותר עבורכם. למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב במגרש החנייה שנמצא סמוך לחניון המטיילים בקיבוץ יגור, ליד מרכז הרכיבה (בוויז: “דרך הפרדס, יגור”). אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו בנקודת הסיום, בחניון לילה פתחת נחל אורן.

מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:

קיים חניון מטיילים בקיבוץ יגור, למרגלות הר כרמל. יש במקום ברז מים ושירותים קרובים. אם אתם מעדיפים להתפנק, אתם יכולים למצוא שפע של מקומות לינה בחיפה. חיפה קרובה מאד ליגור, כך שגם אם אתם מתניידים בתחבורה ציבורית, אתם יכולים להגיע למרכז העיר תוך כחצי שעה נסיעה.

מקומות לינה בסיום המקטע:

ניתן לעשות לינת שטח בחניון לילה פתחת נחל אורן, שנמצא בסיום המקטע. אם אתם רוצים להתפנק, אפשר להתארח במקומות לינה באזור. קיימים מקומות לינה רבים וטובים בעין הוד, שאליה אפשר להגיע בקלות בתחבורה ציבורית מנקודת הסיום.

 

המסלול:

המסלול מתחיל מחניון המטיילים בקיבוץ יגור, שנמצא למרגלותיו של הר הכרמל. מיד מתחילים בעלייה קלה-בינונית לכיוון ראש ההר. הכרמל הוא מההרים המרשימים ביותר בישראל, שמתנשא לגובה כ-525 מטרים וגולש בצדו המערבי לעבר הים התיכון. מדובר על שמורת טבע ביוספרית, שבה מגוון רחב של צמחייה ומגוון מופעים גיאולוגיים. הרכס מורכב מסלעים שונים, ביניהם גיר, קירטון ודולומיט. מעבר ליופי הטבעי של ההר, הוא גם בעל חשיבות גדולה ליהדות, לנצרות ולאסלאם, כיוון שהוא מקושר לאליהו הנביא. בסיפור המקראי, אליהו אתגר את 450 הנביאים של בעל על הר הכרמל. האתגר נועד לבדוק את מי הישראלים צריכים לעבוד – את בעל או את אלוהים, שהרי אי אפשר לפסוח על שתי הסעיפים. אליהו ניצח באתגר ושחט את נביאי הבעל בנחל קישון.

 

 

העלייה אינה קשה במיוחד, כיוון שהשביל עולה בזיג-זג, כך שהעלייה היא הדרגתית. עוברים דרך היער המרשים שצומח על מדרונות הכרמל ונהנים מהנופים המרהיבים שנשקפים מבעד לעצים. העלייה נמשכת כ-4 קילומטרים, כך שהיא יכולה לארוך זמן רב. בסיום ארבעה הקילומטרים, מגיעים לנקודה שטוחה, שבה יש שולחנות פיקניק. הגובה בנקודה הזו הוא כ-300 מטרים.

מהאזור הפיקניק השטוח, ממשיכים ומטפסים דרך היער. אחרי כמה מאות מטרים, עולים על שביל עפר רחב, שגם הוא עולה בזיג-זג לכיוון ראש ההר. אין צל על השביל הזה. אחרי כ-1.2 קילומטרים, מגיעים לאנדרטה מרשימה, שנקראת מצפור דוד איזן. האנדרטה מנציחה את דוד איזן ושבעה חיילים נוספים, שנפלו בקרב בתעלת סואץ במהלך מלחמת ההתשה. זוהי הנקודה היחידה בישראל שעוסקת בחזית של תעלת סואץ במלחמת ההתשה. ליד האנדרטה יש תבליט אלומיניום מרשימה, שמראה את מפת המלחמה.

 

 

ממשיכים כ-420 מטרים בעלייה ומגיעים לכניסה האחורית אל היישוב הדרוזי, עוספיא. היישוב נמצא בגובה כ-470 מטרים מעל פני הים וקיים כאן בערך 400 שנה. באותו זמן, הנסיך הדרוזי של הר הלבנון החליט למרוד באימפריה העות’מאנית והקים נסיכות משלו בגליל התחתון. הוא הקים 17 כפרים על הר הכרמל, שנועדו לאבטח את הגבול הדרומי של הנסיכות. היחידים שנותרו הם עוספיא ודלית אל-כרמל. תושבי עוספיא היו הראשונים להתנדב לצידם של הישראלים במלחמת העצמאות.

פונים שמאלה וממשיכים כ-700 מטרים דרך היישוב עד שמגיעים לכביש 672. לצדו של הכביש יש מספר מאפיות, כך שאם אתם רוצים לאכול פיתה דרוזית, זה הזמן. לאחר מכן, יש לחצות את הכביש ולהתחיל בירידה הדרגתית על סימון שבילים ירוק.

לאחר כ-1.7 קילומטרים, הירידה הופכת למאתגרת יותר. יורדים מטה באמצעות מעקה ואז צריכים לרדת באמצעות יתדות בסלע. ממשיכים כ-780 מטרים ואז יוצאים מתוך היער ועומדים מול הר שוקף. ההר מתנשא לגובה 497 מטרים מעל פני הים והינו הנקודה הגבוהה ביותר על חלקו האמצעי של רכס הר הכרמל.

ממשיכים על סימון השבילים הירוק ולאחר כ-390 מטרים פונים שמאלה על סימון שבילים שחור. מהר מאד, השביל מתחיל לטפס על הר שוקף בעלייה תלולה וקשה במיוחד. אחרי כ-620 מטרים, מגיעים לשביל רחב, שמוביל לראש ההר בעלייה מתונה יותר ובסימון שבילים אדום. בראש ההר, יש את תצפית הר שוקף. מהתצפית אפשר לראות בבירור את הים התיכון ומישור החוף.

 

 

משם, ממשיכים במורד ההר על סימון שבילים אדום. לאחר כ-1.5 קילומטרים, מגיעים למערת קבורה עתיקה, שמתוארכת לימי בית שני. אפשר להציץ פנימה, אבל צריכים פנס. ככל הנראה, המערה הייתה חלק מהיישוב העתיק שהתקיים כאן בתקופה הרומית-ביזנטית ובתקופה הערבית הקדומה, חורבת רקית. ממשיכים כ-250 מטרים נוספים ומגיעים לחניון לילה רקית, שם אפשר לעשות הפסקה סביב אחד משולחנות הפיקניק.

 

 

ממשיכים ישר על סימון שבילים ירוק, חוצים כביש אספלט קטן וממשיכים כ-950 מטרים עד שמגיעים למערות ישח. לצד המערות יש מבנה אבנים עתיק. מערת ישח היא המערה הגדולה מבין המערות שנמצאות לאורך הצוק, בגובה כארבעה מטרים ובעומק כ-12 מטרים.

משם, השביל ממשיך בירידה ועובר לצד תצורות שונות בסלע. מרחוק, אפשר לראות את הים התיכון מבצבץ באופק. אחרי זמן מה, עוזבים את צד הצוק ומתחילים ללכת על שביל עפר רחב, שעולה מעלה אל נקודת תצפית מרהיבה לכיוון הים התיכון. בערך 2.2 קילומטרים ממערת ישח, פונים ימינה על סימון השבילים הירוק.

מהפנייה ימינה, יש עוד כקילומטר וחצי בלבד עד לחניון פתחת נחל אורן, אך מדובר בקילומטר מאתגר במיוחד. הוא מתחיל בירידה מתונה בין סלעים קטנים וממשיך בירידה תלולה במיוחד על גבי בולדרים ענקיים. הירידה דורשת שימוש בידיים. אין יתדות שאפשר להיעזר בהן. בסוף הירידה, ממשיכים כמה עשרות מטרים על שביל שטוח עד לחניון לילה פתחת נחל אורן.

 

חזרה מסוף המקטע:

אם אתם מתניידים בתחבורה ציבורית, קיימת תחנת אוטובוס במרחק כ-600 מטרים מחניון לילה פתחת נחל אורן, על הכביש הראשי. אם השארתם רכב בנקודת ההתחלה בקיבוץ יגור ואתם רוצים לחזור אליו, אתם יכולים ללכת אל התחנה שעל הכביש הראשי, “צומת אורן צפון/כלא 6”, ומשם לקחת את אוטובוס 221 למרכזית חוף הכרמל. משם, אתם יכולים לתפוס את האוטובוסים הרלוונטיים לקיבוץ יגור. בכל מקרה, מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב ביותר עבורכם.

 

המלצה לסיום:

אם יש לכם זמן להישאר באזור, אנו ממליצים לבקר בכפר האמנים המקסים, עין הוד. הוא נמצא במרחק נסיעה קצרה באוטובוס או בהמשך ההליכה על שביל ישראל, במרחק כ-2.3 קילומטרים מחניון לילה פתחת נחל אורן. הנה מספר אטרקציות מרכזיות בעין הוד:

 

 

מוזיאון ינקו דאדא:

במוזיאון המרתק הזה תוכלו לצלול אל המקורות האמנותיים של כפר האמנים עין הוד וללמוד על הרוח המהפכנית והמסעירה, שהובילה את מייסדי עין הוד, כולם חברי תנועת ה”דאדא”. חזונם היה להקים כפר אמנים שיהווה סביבה פורה ותומכת עבור יוצרים. התנועה הוקמה על ידי הצייר והאדריכל מרסל ינקו במחצית השנייה של המאה ה-20. בתצוגת הקבע של המוזיאון ניתן לראות את יצירותיו של ינקו ובגלריה באכסדרה מוצגות יצירות מתחלפות של אמנים צעירים.

דמי הכניסה סבירים.

המוזיאון פתוח בימים שלישי עד שבת ין השעות 11:00-14:00.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון ינקו דאדא.

 

מוזיאון ניסכו למוזיקה מכנית:

זהו מוזיאון קטן שבו עשרות תיבות ומכשירי נגינה מרחבי העולם, החל מכלים עתיקים, דרך פסנתרים אוטומטיים ועד לכלי נגינה מכניים. יש לתאם את הביקור מראש עם ניסן בטלפון 052-4755313. דמי הכניסה סבירים. המקום פתוח בימים שני עד שבת בין השעות 9:00-17:00.

 

 

בנוסף, הכפר מציע שפע של פעילויות ליחידים, זוגות, משפחות וקבוצות, לצפייה בכל הפעילויות שמתקיימות בעין הוד, לחצו כאן. יש לתאם את הפעילויות מראש.

 

 

 

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם