מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקות
טיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל
רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.
מקטע 14 של שביל ישראל מתחיל בעלייה למערת אצבע המרשימה, ממשיך אל תוך כפר האמנים עין הוד וממשיך דרך שדות קקטוסים עד לאתר המורשת העולמית בשמורת טבע נחל מערות. משם, עולים לכיוון מגדל התצפית ביער עופר, נהנים ממראות יפים של מישור החוף וממשיכים בדרכים נוחות עד לצומת עופר.
שימו לב – ההליכה בשביל היא על אחריותכם בלבד. יש להתעדכן במזג האוויר לפני היציאה למסלול כדי לוודא שבטוח ללכת ולהצטייד במספיק מים לדרך.
לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.
קראו על המקטע הקודם – מקטע 13 של שביל ישראל: מקיבוץ יגור לחניון לילה פתחת נחל אורן.
כמה פרטים טכניים:
אורך המסלול: כ-15.6 קילומטרים.
דרגת קושי: בינונית.
משך הטיול: כ-10 שעות.
הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.
מפת סימון שבילים: 4 – הכרמל.
מים לאורך המסלול:
– בחניון לילה פתחת נחל אורן, בנקודת ההתחלה.
– בכפר האמנים עין הוד, כ-2.3 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
– בשמורת הטבע נחל מערות, כ-7.6 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
– בצומת עופר, בנקודת הסיום.
דברים להביא:
לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך.
הגעה לנקודת ההתחלה:
המקטע מתחיל בחניון לילה פתחת נחל אורן (חניון נחל אורן). אפשר להגיע באמצעות תחבורה ציבורית. קיימים מגוון קווים – 202, 221, 921 – שיוצאים מחיפה ומגיעים לתחנת “צומת אורן דרום/ כביש 6”. משם, אפשר להתקדם כ-800 מטרים עד לחניון הלילה. מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו מוביט או גוגל מפס כדי למצוא את המסלול המתאים ביותר עבורכם. למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב בחניון הלילה פתחת נחל אורן. אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו בנקודת הסיום, בתחנת הדלק שנמצאת בצומת עופר (וויז: “צומת אורן”).
מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:
ניתן לעשות לינת שטח בחניון לילה פתחת נחל אורן, שנמצא בסיום המקטע. אם אתם רוצים להתפנק, אפשר להתארח במקומות לינה באזור. קיימים מקומות לינה רבים וטובים בעין הוד, שאליה אפשר להגיע בקלות בתחבורה ציבורית מנקודת הסיום.
מקומות לינה בסיום המקטע:
קיימים מספר חניוני לילה באזור צומת עופר, ביניהם חניון הזיתים. תוכלו למצוא צימרים ביישובים הסמוכים, ביניהם כרם מהר”ל, עין איילה ועופר.
המסלול:
מתחילים מחניון לילה פתחת נחל אורן, מתחברים לסימון השבילים השחור ועולים כ-159 מדרגות. לאחר העלייה, ממשיכים כ-270 מטרים עד שמגיעים למערת אצבע. זוהי מערה גדולה ומרשימה, שמחולקת לשלושה אולמות וכוללת בתוכה נטיפים יפים. חפירות ארכיאולוגיות שנערכו כאן חשפו ממצאים מלפני 25-45 אלף שנים ומלפני 8,500 שנה.
לאחר הביקור במערה, ממשיכים על סימון השבילים השחור ומטפסים בין בולדרים גדולים כ-730 מטרים עד שמגיעים לפיצול שבילים. פונים ימינה לסימון השבילים האדום וממשיכים כ-1.2 קילומטרים עד לכביש 7111. חוצים את הכביש בזהירות ונכנסים לתחומי כפר האמנים עין הוד. הכפר הוקם בשנת 1953 על ידי קבוצת אמנים שהשתייכו לתנועת ה”דאדא”, בראשותו של האמן מרסל ינקו. לימים, ינקו זכה בפרס ישראל לציור. אחד מתנאי הקבלה לכפר הוא להיות אמן בתחום כלשהו. כיום, מתגוררים בו מאות אמנים מתחומים שונים, ביניהם ציירים, שחקנים, רקדנים, זמרים, מעצבים, משוררים ואדריכלים. אם יש לכם זמן, אתם יכולים לעצור כאן, לבקר בגלריות או לקחת חלק בפעילויות שונות. למידע נוסף אודות דברים שאפשר לעשות בעין הוד, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של עין הוד.
יורדים כ-900 מטרים ומגיעים לסימון שבילים אדום, פונים ימינה וממשיכים כ-180 מטרים עד לפנייה שמאלה על סימון שבילים שמסומן אך ורק בסימון שביל ישראל. חולפים ליד הכניסה האחורית לחאן יותם, שנחשב לאחד מהמקומות הפופולאריים ביותר בקרב שביליסטים. החאן נועד להעצים אנשים עם צרכים מיוחדים באמצעות טיולים, מוזיקה, ים ואדמה. אם רוצים, אפשר לעצור ולהתנדב כאן. למידע אודות התנדבות בחאן יותם, לחצו כאן.
ממשיכים מעט ומגיעים לשער, שאותו יש לעבור. הולכים לצד חממות של בננות ואז פונים שמאלה וממשיכים כ-750 מטרים מעל השדות החקלאיים והחממות, על משטחים מסולעים, עד שמגיעים לשער נוסף. פותחים את השער וממשיכים הלאטה, דרך שדות של קקטוסים. במקום הזה היה בעבר הכפר הערבי אז-מזר, שננטש במהלך מלחמת העצמאות. ממשיכים על שביל ישראל ועולים מעל לשדות הקקטוסים, מטפסים על כמה בולדרים ויורדים אל שער הבקר שמוביל לשמורת הטבע נחל מערות. הכניסה דרך שביל ישראל היא ללא תשלום.
בשמורת טבע נחל מערות היא אתר מורשת עולמית של אונסק”ו. יש בה ארבע מערות בעלות חשיבות אוניברסלית. המחקר הארכאולוגי במערות החל בשנת 1928 והממצאים, שקשורים לתקופה הפרה-היסטורית, היו יוצאים מן הכלל. לפי הממצאים, נראה שהאדם הניאנדרטלי וההומו-ספיאנס חיו כאן במקביל. נמצאו כאן גם חפצים פרה-היסטוריים רבים. הממצאים שהתגלו כאן השפיעו רבות על ההבנה שלנו את תורת האבולוציה.
משמורת טבע נחל מערות ממשיכים על השביל, שיוצא מהשמורה ומתחיל בעלייה מתונה של כ-2.3 קילומטרים עד שמגיעים למבנה עתיק בעל כיפה לבנה. מדובר בקבר של שייח עמיר, שנבנה בתחילת המאה ה-19 בכפר הערבי ששכן כאן, ג’בע. הכפר ננטש במהלך מלחמת העצמאות.
ממשיכים בעלייה קלה עד בינונית של כ-470 מטרים עד למצפה עופר. כמה צעדים מהמגדל, יש נקודת תצפית יפה בשם מצפור עידו. היא נקראת על שם עידו מאיר כהן, לוחם בשייטת, שנפטר ממחלה בגיל 43. מהמצפור אפשר לראות את הים התיכון וכן את השטחים החקלאיים של אזור מישור החוף. מצפה עופר הסמוך הוא מגדל שהוקם בשנות ה-60 של המאה ה-20 כדי לשמש את שומרי היערות. הם השתמשו במגדל כדי לאתר שריפות יער. כשעצי האורן שנשתלו בסביבה החלו לחסום את זווית הראייה, הם הגביהו את המגדל. היום, הוא מתנשא לגובה ארבע קומות.
השביל מקיף את צדו המזרחי של המגדל ומתחיל בירידה מתונה, שחופפת שביל אופניים. ממשיכים על השביל כ-200 מטרים עד שמגיעים לשלט המספר על “שביל הבריחה”. שביל הבריחה הוא שביל באורך כ-2 קילומטרים, שמספר את סיפורה של תנועת הבריחה. התנועה הייתה התארגנות ציונית מחתרתית, שסייעה להגירה בלתי חוקית של כ-300 אלף ניצולי שואה לארץ ישראל בשלהי מלחמת העולם השנייה ובסיומה. התנועה הייתה מהגורמים המשמעותיים ביותר בהעפלה ובהקמתה של מדינת ישראל. שביל ישראל אינו עולה על “שביל הבריחה”, אבל אם אתם רוצים ללכת עליו, זה אפשרי, כיוון שהם נפגשים גם בהמשך.
ממשיכים כקילומטר ומגיעים לנקודת השקה נוספת עם שביל הבריחה. יש במקום אזור פיקניק גדול, שאותו יש לחצות כדי להמשיך על שביל ישראל. ממשיכים כ-1.2 קילומטרים במגמת ירידה עד שמגיעים לאנדרטה לזכר מוטי ואיתי שרון. מוטי שרון היה טייס מסוק, שנהרג בהתרסקות בזמן הנחת אבני גבול בין ישראל למצרים בשנת 1988. בנו, איתי, נפטר בזמן מיון לקורס טיס בשנת 2006. האנדרטה נראית כמו חלקיו השונים של מסוק.
לאחר כ-1.2 קילומטרים, מגיעים לכביש 7021. כאן למעשה מסתיים המקטע. אפשר לפנות ימינה ולהמשיך כ-1.2 קילומטרים עד לתחנת הדלק שליד צומת עופר. יש במקום חנות, שבה אפשר לקנות מצרכים, גלידה ושתייה. יש במקום גם מסעדה לא כשרה בשם דיינר רוסה, שמגישה המבורגרים וכריכי עוף טעימים במיוחד.
חזרה מסוף המקטע:
אם אתם מתניידים בתחבורה ציבורית, קיימת תחנת אוטובוס סמוך לצומת עופר, שממנה אפשר לעלות על אוטובוסים ליעד שאתם צריכים. אם השארתם רכב בנקודת ההתחלה בחניון לילה פתחת נחל אורן ואתם רוצים לחזור אליו, אתם יכולים ללכת אל תחנת האוטובוס בצומת עופר, לעלות על קו 202 או 921 לכיוון צפון ולרדת בתחנת “צומת אורן צפון/ כביש 6”. משם, ההליכה היא קצרה עד לחניון לילה פתחת נחל אורן. בכל מקרה, מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב ביותר עבורכם.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.