מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 7 דקות
טיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל
רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.
מקטע 15 של שביל ישראל מקסים וקליל יחסית. הוא עובר בחורשות, בין מרבדי פרחים ועצי זית ולצדי שטחים חקלאיים. לקראת סוף המסלול, מגיעים לגני הזיכרון ברמת הנדיב, גנים יפהפיים שהוקמו סביב אחוזת הקבר של הברון רוטשילד ורעייתו. ניתן לעשות קפיצה קצרה לגני הזיכרון ברמת הנדיב לפני שממשיכים במסלול. הכניסה חינם! מרמת הנדיב ממשיכים, מגיעים לתצפית יפהפייה לעבר הים התיכון ומתחילים במגמת ירידה בינונית לכיוון בית חנניה.
שימו לב – ההליכה בשביל היא על אחריותכם בלבד. יש להתעדכן במזג האוויר לפני היציאה למסלול כדי לוודא שבטוח ללכת ולהצטייד במספיק מים לדרך.
לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.
קראו על המקטע הקודם – מקטע 14 של שביל ישראל: מחניון לילה פתחת נחל אורן לצומת עופר.
כמה פרטים טכניים:
אורך המסלול: כ-21.6 קילומטרים.
דרגת קושי: בינונית.
משך הטיול: כ-10 שעות.
הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.
מפת סימון שבילים: 4 – הכרמל.
מים לאורך המסלול:
– בצומת עופר, בתחנת הדלק סמוך לנקודת ההתחלה.
– ברז מים ליד משרדי קק”ל, כ-150 מטרים מתחילת המסלול.
– ברמת הנדיב, כ-17.5 קילומטרים מתחילת המסלול.
– ברז מים סמוך למעבר מתחת לרכבת ליד נחל תנינים, כ-20.4 קילומטרים מתחילת המסלול.
– קולר ליד הסופר בבית חנניה, בנקודת הסיום.
דברים להביא:
לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך.
הגעה לנקודת ההתחלה:
המקטע מתחיל סמוך לצומת עופר, שנגיש מאד מבחינת תחבורה ציבורית. מירושלים ניתן להגיע באמצעות קו 940 לתחנת צומת פוריידיס ומשם להחליף לאוטובוס 921 שייקח אתכם לצומת עופר. מתל אביב ניתן להגיע באמצעות הרכבת לתחנת הרכבת בבנימינה ושם לעלות על אוטובוס 202, שייקח אתכם עד לצומת עופר. מחיפה אפשר להגיע באמצעות קו 921 או 202 מתחנה מרכזית חוף הכרמל. למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב בחניון של תחנת הדלק בצומת עופר. אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו בנקודת הסיום, בבית חנניה (וויז: “בית חנניה”).
מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:
קיימים מספר חניוני לילה באזור צומת עופר, ביניהם חניון הזיתים. תוכלו למצוא צימרים ביישובים הסמוכים, ביניהם כרם מהר”ל, עין איילה ועופר.
מקומות לינה בסיום המקטע:
אתם יכולים להזמין צימר בבית חנניה. אפשרות נוספת היא לנסוע נסיעה קצרה של כ-15 דקות לזיכרון יעקב ולהזמין שם מקום אירוח. יש שפע של מלונות מומלצים בזיכרון יעקב. אם אתם מעדיפים לינה זולה יותר, תוכלו להתארח בהוסטל ג’וחא בג’סר א זרקא.
המסלול:
פונים מכביש 7021 דרומה לסימון שבילים ירוק. יש במקום שלט עץ המכווין לכיוון משרדי ייעור כרמל-אלונים של קק”ל. צעדים ספורים לאחר הפנייה לסימון שבילים ירוק, תראו מימינכם אנדרטה לתורמי קק”ל. ממשיכים וחולפים על פני משרדי הייעור, שם אפשר גם למלא מים. מהר מאד עוזבים את סימון שבילים ירוק וממשיכים על סימון שביל ישראל כ-250 מטרים עד שמגיעים לפינת הנצחה לזכרו של סמל ראשון גל בסון, שנפל בעזה במהלך מבצע צוק איתן ב-2014. גל אהב מאד את הטבע הישראלי, לכן משפחתו החליטה להנציח אותו במקום הזה על שביל ישראל, במקום שבו גל צעד לפני השירות שלו.
מהנקודה הזו, השביל פונה ימינה ומתחיל לטפס על בולדרים גדולים דרך יער מקסים. העלייה מעט מאתגרת ודורשת שימוש בידיים, אך קצרה יחסית. לאחר זמן קצר, השביל מתמתן וממשיך על שביל חשוף לשמש בין עצים גבוהים ומרבדי פרחי חרדל צהובים. ממשיכים על סימון שביל ישראל, בהמשך הופך לסימון שבילים ירוק ואז פונים שמאלה לסימון שבילים כחול. ממשיכים כ-700 מטרים על סימון השבילים הכחול בין עצי זית. במרחק, אפשר לראות את הפס הכחול של הים התיכון.
מגיעים לכביש הגישה למושב עופר. המושב הוקם בשנת 1950 על ידי עולים יהודים מקוצ’ין שבהודו. חוצים את כביש הגישה וממשיכים על סימון שביל ישראל בין עצי הזית. תוך זמן קצר, מתחילים במגמת ירידה קלה עד בינונית, אך השביל מתמתן מהר מאד. כ-1.8 קילומטרים מכביש הגישה לעופר, מגיעים לפיצול שבילים. השביל שפונה שמאלה מוביל לשביל רמות מנשה. השביל שממשיך ישר ממשיך על סימון שבילים שחור וסימון שביל ישראל. לכן, יש להמשיך ישר.
לאחר כ-1.3 קילומטרים פונים שמאלה לכיוון סימון שבילים ירוק. ממשיכים משם כ-100 מטרים ומגיעים לחורבת ומערת טילמון. מדובר במבנה קדום, שבתוכו נמצאו גתות, בורות מים, קברים וחומה.
ממשיכים מעט על הסימון הירוק ואז פונים שמאלה לסימון שבילים שחור ומתחילים במגמת ירידה. לאחר כ-3.1 קילומטרים מגיעים לכביש הגישה למאיר שפיה. שם, פונים ימינה ומתחברים לסימון שביל ישראל בלבד. ממשיכים כ-350 מטרים עד לצומת שפיה.
חוצים את הצומת המרומזרת ופונים שמאלה לכיוון שביל ישראל, שיורד אל הדרך החקלאית המקבילה לכביש. ממשיכים כ-600 מטרים עד לנתיב הזרימה של נחל דליה. המקום הזה יכול להיות מעט בעייתי לאחר גשמים, כיוון שצריכים לרדת אל נתיב הזרימה והוא חלקלק ובוצי. כשהמקום יבש, אין בעיה מיוחדת. ממשיכים משם כ-200 מטרים ומגיעים למעבר תחת כביש קטן, שמחבר בין זיכרון יעקב לכביש 70.
לאחר המעבר, ממשיכים דרך שטחים חקלאיים ומתחילים במגמת עלייה קלה דרך אזור מיוער. כ-3.5 קילומטרים מהמעבר התחתי, מגיעים למחצבה ישנה, שהפכה לאתר טיפוס. משם, ממשיכים על שביל נוח וקליל, שעושה את דרכו דרך שטחים חקלאיים נוספים.
לאחר כ-2 קילומטרים, מגיעים למגרש חנייה ענק של תעשיות רדימיקס. חוצים בין משאיות ערבול הבטון הענקיות ומגיעים לכביש 652. מהעבר השני של הכביש ישנו סופרמרקט קטן, כך שאפשר לעצור שם להצטיידות. בכל מקרה צריכים לחצות את הכביש, כיוון ששביל ישראל ממשיך מהעבר השני שלו. חוצים את החנייה של הסופרמרקט וממשיכים על השביל, שמגיע במהרה למגרש החנייה של בית ספר אורט בנימינה. אורט היא רשת בתי הספר הגדולה בישראל בתחום החינוך למדע וטכנולוגיה. ליד מגרש החנייה יש ספינת דבור, שמהווה אתר הנצחה לחיילים שלמדו באורט בנימינה ונפלו במלחמות ישראל.
עוברים את הדבור וממשיכים לשער הכניסה לפארק רמת הנדיב. הפארק נמצא בקצהו הדרומי ביותר של רכס הר הכרמל ומשתרע על שטח ענק. לאחר כ-250 מטרים מגיעים לשרידים של בית מרחץ עין צור. הוא נבנה במאה ה-1 לפנה”ס והיה פעיל עד שנת 70 לספירה. השתמשו בו התושבים של היישוב הסמוך, חרבת עלק. המים הגיעו מהמעיין הסמוך, עין צור. עד היום, אפשר לראות את אמת המים המרשימה שהעבירה את המים מהמעיין לבית המרחץ. זוהי אחת מאמת המים העתיקות השלמות ביותר שהתגלו בישראל.
מעין צור, ממשיכים מעלה על שביל ישראל, שחופף גם סימון שבילים כחול. חולפים על פני ההריסות של חרבת עלק, עיירה קטנה שהוקמה בתקופה ההלניסטית-רומית, במאה ה-1 לפנה”ס. השם עלק כנראה קשור לעלוקות, כיוון שעלוקות נמצאו בעין צור הסמוך והן נקראות “עלק” בערבית.
ממשיכים כ-550 מטרים על סימון השבילים הכחול עד שמגיעים לשער קטן, שמוביל לחלק המרכזי של רמת הנדיב – גני הזיכרון. אם יש לכם זמן וחשק, אתם יכולים לקפוץ לביקור בגנים, שהכניסה אליהם היא ללא תשלום. הגנים היפהפיים משלבים בין טיפוח אירופאי לצמחייה ים תיכונית. הם הוקמו לכבודו של הברון רוטשילד, “הפילנתרופ הידוע”, שקבור כאן יחד עם רעייתו. הגנים פתוחים בימים ראשון עד חמישי ושבת בין השעות 8:00-16:00 ובימי שישי בין השעות 8:00-14:00. למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של גני הזיכרון ברמת הנדיב.
מגני הזיכרון ממשיכים כ-1.5 קילומטרים עד לחורבת עקב. מדובר באתר ארכיאולוגי מרשים, שכולל שרידים מימי הבית השני והתקופה הביזנטית. בתחילה, נבנתה במקום וילה, כנראה של משפחה יהודית. בהמשך, המקום הפך לחווה חקלאית עם אורוות סוסים וחדרי אחסון. האתר נמצא בנקודה הגבוהה ביותר של רמת הנדיב, בגובה כ-141 מטרים מעל פני הים, כך שאתם יכולים ליהנות כאן מנקודת תצפית מרהיבה לעבר הים התיכון ומישור החוף.
ממשיכים כ-500 מטרים דרומה, כשמצד ימין נשקף הנוף היפהפה של הים התיכון ומישור החוף. מגיעים לפתח בגדר ומתחילים במגמת ירידה מהכרמל. ליד הפתח בגדר ישנו שלט, המספר אודות שרידי אתר קבורה קדום, שנמצא על המדרון. במקום נמצאו כארבעים רגמי אבן עגולים, שהם למעשה קברים. החוקרים משערים ששדה הקבורה הזה שימש אוכלוסייה של רועים שחיו באזור הכרמל הדרומי בתקופה הכנענית הקדומה, בערך בין 2,500 ל-2,000 לפנה”ס.
לאחר כ-500 מטרים נוספים מגיעים למסילת הרכבת שבתחתית הכרמל. פונים שמאלה וממשיכים במקביל למסילה. אל תנסו לחצות אותה, כיוון שזה מסוכן! ממשיכים כ-550 מטרים ומגיעים לברז מים, שבו אפשר להצטייד במים להמשך הדרך. כמה צעדים לאחר מכן, יש פנייה ימינה לגרם מדרגות, שמוביל למעבר מתחת למסילת הרכבת. בנקודה הזו עובר גם נחל תנינים, כך שיכול להיות שהמקום יהיה מוצף. אם הנקודה מוצפת, אפשר לעבור אותה על גבי סלעים גדולים שנמצאים בצמוד לדופני המעבר. הנחל נקרא נחל תנינים על שם התנינים, שחיו בו בתקופות קדומות. האגדה מספרת ששני התנינים הראשונים הובאו לכאן ממצרים העתיקה. במאות ה-4-5 לפנה”ס, הייתה קיימת בסביבה עיירה בשם קרוקודילופוליס, “עיר התנינים”. בשנת 1912, ניצוד בנחל תנין, אך מאז לא נראו תנינים בנחל.
לאחר חציית המעבר מתחת לפסי הרכבת, פונים ימינה וממשיכים על דרך עפר מסומנת בסימון שבילים ירוק. אם מסתכלים ימינה, אפשר לראות את חוטם הכרמל, החלק הדרומי-מערבי ביותר של רכס הכרמל. לאחר כ-360 מטרים מגיעים לשרידים של טחנת הקמח אבו נור, שפעלה באמצעות מימיו של נחל תנינים עד שנת 1922.
משם, ממשיכים כ-610 מטרים דרך השדות הירוקים עד שמגיעים למעבר נוסף מתחת לכביש 4. כדי לעבור את המעבר הזה, צריכים להתכופף ולזחול לצד השני. לאחר מכן, ממשיכים כ-200 מטרים נוספים עד לכניסה לבית חנניה. בית חנייה הוא מושב שנוסד בשנת 1950. מימין לכניסה ליישוב תוכלו לראות את אמת המים העתיקה, שהובילה מים לקיסריה. אפשר לראות עליה שתי כתובות מהמאה ה-2 לספירה, שהושארו עליה על ידי הלגיון העשירי פרנטנסיס.
בנקודה זו מסתיים מקטע 15 של שביל ישראל.
חזרה מסוף המקטע:
אם אתם מתניידים בתחבורה ציבורית, קיימת תחנת אוטובוס במושב עצמו וגם בצומת בית חנניה. לתל אביב, תוכלו לעלות על קו 693 לתחנת הרכבת בבנימינה ומשם לקחת רכבת. לירושלים, תוכלו לעלות על קו 921 לתחנה המרכזית בחדרה ומשם לעלות על אוטובוס 942 לתחנה מרכזית ירושלים. לחיפה, תוכלו לעלות על קו 921 או 768 מצומת בית חנניה.
אם השארתם רכב בנקודת ההתחלה בצומת עופר ואתם רוצים לחזור אליו, אתם יכולים ללכת אל תחנת האוטובוס בצומת בית חנניה, משם לעלות על אוטובוס 921 ולרדת בצומת עופר. משך ההגעה הוא כ-25 דקות. בכל מקרה, מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב ביותר עבורכם.
המלצה לסיום:
אם יש לכם זמן ואתם רוצים לחקור את הסביבה, אנו ממליצים לעלות על אוטובוס לבנימינה, שנמצאת במרחק כ-10 דקות נסיעה באוטובוס. בנימינה היא מהמושבות הראשונות שהוקמו בארץ ישראל. כמו רבות מהמושבות האחרות, גם היא נתמכה על ידי הברון רוטשילד. הנה כמה מהאתרים המרכזיים שאתם יכולים לבקר בהם בבנימינה:
יקב בנימינה:
גולת הכותרת של המושבה הוא יקב בנימינה, שנוסד לראשונה בשנת 1952 ומאז משמר מסורת ארוכת שנים של איכות וחדשנות. היום, היקב קולט ענבים שנבצרו מרחבי הארץ: מרמת הגולן, מהגליל העליון, מהגליל התחתון ואפילו מהנגב. מרכז המבקרים של יקב בנימינה שוכן במבנה ששימש מפעל להפקת תמציות בשמים מפרחי יסמין. אם תרצו, תוכלו להזמין סיור מודרך ביקב, שבו תלמדו אודות ההיסטוריה של המקום ושל תעשיית היין הישראלית, תזכו להצצה לתהליכי העבודה ותטעמו מהיינות המשובחים. משך הסיור הוא כ-45 דקות.
סיורים מתקיימים ביקב בימים ראשון עד חמישי בין השעות 11:00-16:00. התשלום סביר.
הכתובת: היקב 2, בנימינה גבעת עדה.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של יקב בנימינה.
בית הראשונים:
בבית הראשונים תוכלו לקבל הצצה אל עולמם של המתיישבים הראשונים בבנימינה. בפנים תמצאו כלי בית, תמונות רהיטים, כלי נגינה ומוצגים שונים מהתקופה. בחצר המשק תמצאו גם ציוד חקלאי וכלי עבודה האופייניים לראשית היישוב. הבית נתרם לקהילה על ידי מנחם מנדל צ’ודקוב, אחד מהמתיישבים הראשונים. בסמוך לבית הראשונים תוכלו לראות גם את מגדל המים הראשון של המושבה, ששימש כתחנת נוטרים, שדאגו לשמור על ביטחון האזור.
יש לתאם את הביקור מראש בטלפון 04-6289114.
הכתובת: כרמל 53-57, בנימינה גבעת עדה.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של בית הראשונים.
בורג’ בנימינה:
בורג’ בנימינה הוא חאן שנבנה במאות ה-18 וה-19 ומהווה חלק משמעותי בהיסטוריה של ההתיישבות בארץ ישראל. בין האנשים שעברו בחאן הזה היו הקיסר הגרמני וילהלם השני ורעייתו, שביקרו בארץ ישראל בשנת 1898. בראשית המאה ה-20, הברון רוטשילד רכש את אדמות הבורג’ כדי לחזק את ההתיישבות החקלאית באזור. איכרים מזיכרון יעקב הגיעו לאדמות כדי לעבד אותן. בעונת הקציר והדייש, האיכרים נשארו ללון בבורג’, בעוד שבסופי שבוע היו חוזרים לזיכרון יעקב. היום, החאן הפך לגן אירועים מהמם. אפשר להציץ פנימה.
הכתובת: דרך הבורג, בנימינה גבעת עדה.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של גן אירועים בורג’ בנימינה.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.