מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקותטיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל
רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.
מקטע 15 של שביל ישראל הוא מקטע קליל ומרענן, שעושה את דרכו לאורך קו החוף. מתחילים בהליכה לצד אמת המים העתיקה לקיסריה, ממשיכים דרך כפר הדייגים של ג’סר א זרקא ומסיימים בגן הלאומי קיסריה.
שימו לב – ההליכה בשביל היא על אחריותכם בלבד. יש להתעדכן במזג האוויר לפני היציאה למסלול כדי לוודא שבטוח ללכת ולהצטייד במספיק מים לדרך.
לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.
קראו על המקטע הקודם – מקטע 15 של שביל ישראל: מצומת עופר לבית חנניה.
כמה פרטים טכניים:
אורך המסלול: כ-7.8 קילומטרים.
דרגת קושי: קלה.
משך הטיול: כ-5 שעות.
הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.
מפת סימון שבילים: 4 – הכרמל.
מים לאורך המסלול:
– קולר ליד הסופר בבית חנניה, סמוך לנקודת ההתחלה.
– ברזיות לאורך חוף הים.
– גן לאומי קיסריה, בנקודת הסיום.
דברים להביא:
לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. אם תרצו להשתכשך במימי הים, כדאי להביא בגד ים או בגדים להחלפה. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך.
הגעה לנקודת ההתחלה:
המקטע מתחיל מבית חנניה. כדי להגיע לבית חנניה מירושלים או מתל אביב, יש צורך בהחלפת לפחות שני אוטובוסים. לכן, כדאי להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול המומלץ ביותר עבורכם. מחיפה, ניתן לעלות על קו 921 ממרכזית חוף הכרמל ולרדת בצומת בית חנניה, משם מרחק ההליכה הוא קצר עד לכניסה לבית חנניה. למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב בבית חנניה. אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו סמוך לנקודת הסיום, בחניון של גן לאומי קיסריה (וויז: “גן לאומי קיסריה”).
מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:
אתם יכולים להזמין צימר בבית חנניה. אפשרות נוספת היא לנסוע נסיעה קצרה של כ-15 דקות לזיכרון יעקב ולהזמין שם מקום אירוח. יש שפע של מלונות מומלצים בזיכרון יעקב. אם אתם מעדיפים לינה זולה יותר, תוכלו להתארח בהוסטל ג’וחא בג’סר א זרקא.
מקומות לינה בסיום המקטע:
קיימים שפע של צימרים וסוויטות בקיסריה.
המסלול:
מתחילים בהליכה לאורך אמת המים העתיקה לקיסריה, שנמצאת ממש מחוץ לבית חנניה. אמת המים הזו נבנתה על ידי הלגיון הרומי העשירי פרנטנסיס במהלך המאה ה-2 לספירה. היא מעבירה מים על פני למעלה מ-16 קילומטרים ממעיינות שוני עד לקיסריה העתיקה.
לאחר כ-500 מטרים מגיעים למעבר נחל עדה. לאחר גשמים ובעונות גשומות, הנקודה הזו יכולה להיות מוצפת. משם, ממשיכים כ-900 מטרים לכביש הגישה למועצה מקומית ג’סר א זרקא. זהו היישוב היחיד לאורך מישור החוף, שרוב אוכלוסייתו היא ערבית מוסלמית. פירוש השם “ג’סר א זרקא” הוא “הגשר על הנחל הכחול”. הנחל הכחול, במקרה הזה, הוא נחל התנינים. אנשים מתגוררים בנקודה הזו כבר כ-500 שנים. בתחילה, הם התפרנסו בעיקר מדיג. היום, כבר לא נותרו הרבה דייגים. זהו אחד מהיישובים העניים ביותר בארץ, עם רמות גבוהות של אבטלה ופשיעה.
עוברים דרך מעבר מתחת לכביש 2 ונכנסים לג’סר א זרקא. חוצים את היישוב ולאחר כ-1.2 קילומטרים פונים ימינה והולכים כ-400 מטרים לאורך נחל התנינים עד לנקודה שבה הוא נשפך אל הים התיכון. לאחר מכן, ממשיכים כ-300 מטרים עד שמגיעים לכפר הדייגים של ג’סר א זרקא. מדובר בנקודת חמד עם אווירה של סיני. אפשר להצטלם עם סירות הדייגים הצבעוניות או לעצור באחד מבתי הקפה לפני שממשיכים הלאה.
משם, ממשיכים כ-2.7 קילומטרים לאורך קו החוף עד שמגיעים לחוף הקשתות. בנקודה הזו רואים את אמת המים העליונה לקיסריה ומהעבר השני של מגרש החנייה, את אמת המים הנמוכה. אמת המים הנמוכה הוקמה בתקופה הביזנטית, לאחר אמת המים הגבוהה, כאשר היה צורך באספקת מים נוספת לקיסריה.
ממשיכים על שביל ישראל, שעוזב את חוף הים ופונה מעט שמאלה לשביל שעובר מעל לחוף. לאחר כ-700 מטרים, מגיעים למבנה מעוגל, ששימש בעבר כאחד ממגדלי השמירה של קיסריה העתיקה. זמן קצר לאחר מכן, מגיעים לטיילת מושקעת ולשרידי רצפת הפסיפס של בית הכנסת העתיק של קיסריה. יש הטוענים שהמרד הגדול החל כאן בשנת 66 לספירה.
ממשיכים עשרות מטרים בודדים ומגיעים לכניסה הצפונית לגן לאומי קיסריה. עוברים דרך בית השער העתיק, שבו פסיפסים יפהפיים, ומגיעים עד לנמל קיסריה. אפשר לעצור כאן לשירותים, לגלידה או לארוחה באחת ממסעדות הנמל. אם יש לכם מצרכים, אפשר גם לערוך פיקניק על המדשאות של המקום. כדי להיכנס למוזיאון או לחלק הארכאולוגי המרכזי, יש צורך ברכישת כרטיס בקופת הכניסה.
היישוב כאן החל במאה ה-4 לפנה”ס בתור תחנת מסחר על הים התיכון. בהמשך, בתקופה הרומית במאה ה-1 לפנה”ס, הורדוס זיהה פוטנציאל בנקודה הזאת והחליט להקים בה עיר נמל מפוארת. הוא קרא לה קיסריה על שם הקיסר הרומי, אוגוסטוס קיסר, שהעניק את השטח במתנה להורדוס. אין בנקודה הזאת מפרץ טבעי, לכן הורדוס הקים נמל מלאכותי, אחד מהגדולים והמשוכללים ביותר במזרח התיכון של אותם ימים.
אם רוצים להקפיד על ההליכה על שביל ישראל, צריכים להקיף את חומות קיסריה במקום להיכנס לנמל. נקודת הסיום של המקטע היא בכניסה הצפון-מערבית לאתר.
חזרה מסוף המקטע:
אם אתם מתניידים בתחבורה ציבורית, התחנה הקרובה ביותר נמצאת במרכז עתיקות, במגרש החנייה של גן לאומי קיסריה. משם, אתם יכולים לקחת את קו מספר 80 לתחנת רכבת קיסריה פרדס חנה ולנסוע ברכבת לתל אביב או ירושלים. אם אתם רוצים להגיע לחיפה, קחו את קו 80 ורדו ב-“צומת פל ים”. משם, עלו על קו 921 למרכזית חוף הכרמל. בכל מקרה, מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב ביותר עבורכם.
אם השארתם רכב בנקודת ההתחלה בבית חנניה ואתם רוצים לחזור אליו, תצטרכו ללכת ברגל כ-1.3 קילומטרים לתחנת “רוטשילד/ המגדל”, לקחת משם את אוטובוס 9 ולרדת בתחנת “קופלוביץ/ וייצמן”. משם, המשיכו ברגל כ-10 דקות עד לצומת אור עקיבא צפון ועלו על אוטובוס 68 למסעף בית חנניה. משך ההגעה הכולל הוא כשעה.
המלצה לסיום:
אם אתם לא ממהרים הביתה או למקום האירוח שלכם, אנו ממליצים בחום על כניסה לגן לאומי קיסריה. כדאי להתחיל בביקור במוזיאון החדש שהוקם באזור הנמל של קיסריה, שבו תצוגות מולטימדיה המספרות אודות המקום והממצאים השונים. לאחר מכן, כדאי להיכנס לאזור הארכאולוגי המרכזי, שבו תוכלו לראות פסיפסים מרהיבים, מבני שעשוע אדירים שבנו הרומאים, בית מרחץ מרשים ועוד המון הפתעות. הממצאים העתיקים, שיושבים אל מול הים התיכון, הם תענוג לכל אוהבי ארכיאולוגיה והיסטוריה.
דמי הכניסה סבירים. בעלי כרטיס מטמון נכנסים ללא עלות.
שעות הפתיחה: בקיץ – בימים ראשון עד חמישי ושבת בין השעות 8:00-17:00, שישי וערבי חג בין השעות 8:00-16:00. בחורף – האתר נסגר שעה מוקדם יותר.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של גן לאומי קיסריה.
תודה לגיל ליבוביץ על הסרטון המעניין
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.