מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקות
טיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל
רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.
מקטע 17 של שביל ישראל הוא מקטע קליל ויפה, שעובר דרך דיונות חול, לאורך נחלים, דרך יערות ולצד חוף הים. הוא עובר דרך נקודות מעניינות כמו תחנת הכוח אורות רבין, תחנת הכוח הגדולה בישראל, פארק נחל חדרה היפהפה, גשר הצבים וחורבת סמארה לצד נחל אלכסנדר.
שימו לב – ההליכה בשביל היא על אחריותכם בלבד. יש להתעדכן במזג האוויר לפני היציאה למסלול כדי לוודא שבטוח ללכת ולהצטייד במספיק מים לדרך.
לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.
קראו על המקטע הקודם – מקטע 16 של שביל ישראל: מבית חנניה לגן לאומי קיסריה.
כמה פרטים טכניים:
אורך המסלול: כ-23 קילומטרים.
דרגת קושי: קלה.
משך הטיול: כ-10 שעות.
הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.
מפת סימון שבילים: 7 – השרון ומערב השומרון.
מים לאורך המסלול:
– גן לאומי קיסריה, בנקודת ההתחלה.
– בבית העלמין של שדות ים, כ-1.5 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
– בתחנת הרכבת חדרה מערב, כ-11.7 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
– ליד גשר הצבים מעל נחל אלכסנדר, כ-19.7 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
– בחוף בית ינאי, בנקודת הסיום.
דברים להביא:
לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. אם תרצו להשתכשך במימי הים, כדאי להביא בגד ים או בגדים להחלפה. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך.
הגעה לנקודת ההתחלה:
המקטע מתחיל מהכניסה לאזור הנמל של גן לאומי קיסריה. ניתן להגיע אל הכניסה באמצעות נסיעה באוטובוס מספר 80 מתחנת רכבת קיסריה פרדס חנה. יש לרדת בתחנת “מרכז עתיקות”. למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב בחניון של גן לאומי קיסריה. אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו סמוך לנקודת הסיום, בחניון של חוף בית ינאי.
מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:
קיימים שפע של צימרים וסוויטות בקיסריה.
מקומות לינה בסיום המקטע:
בעבר היה ניתן לעשות לינת לילה בחוף בית ינאי, אך החל מחודש אפריל 2020 הדבר אינו אפשרי. ניתן להזמין אייר בי אנד בי או מלון בנתניה הסמוכה, שנמצאת במרחק כ-15 דקות נסיעה באוטובוס. קיימים שפע של מלונות מומלצים בנתניה.
המלצה – להגיע יום לפני ולטייל:
אם אתם מגיעים למקטע הזה בלבד ואתם רוצים לשלב אטרקציה מעניינת בטיול שלכם, אנו ממליצים על ביקור בגן לאומי קיסריה, שנמצא בתחילת המקטע שלנו. מומלץ להגיע יום לפני הטיול, לבקר בגן הלאומי ולהישאר ללון באזור כדי להתחיל את המקטע מוקדם בבוקר. כדאי להתחיל את הביקור בקיסריה במוזיאון החדש שהוקם באזור הנמל, שבו תצוגות מולטימדיה המספרות אודות המקום והממצאים השונים. לאחר מכן, אתם יכולים להיכנס לאזור הארכאולוגי המרכזי, שבו קיימים פסיפסים מרהיבים, מבני שעשוע אדירים שבנו הרומאים, ביניהם האמפיתיאטרון, בית מרחץ מרשים ועוד המון הפתעות. הממצאים העתיקים, שיושבים אל מול הים התיכון, מומלצים לביקור לכל אוהבי הארכיאולוגיה וההיסטוריה.
דמי הכניסה סבירים. בעלי כרטיס מטמון נכנסים ללא עלות.
שעות הפתיחה: בקיץ – בימים ראשון עד חמישי ושבת בין השעות 8:00-17:00, שישי וערבי חג בין השעות 8:00-16:00. בחורף – האתר נסגר שעה מוקדם יותר.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של גן לאומי קיסריה.
המסלול:
מתחילים את המסלול מהכניסה לאזור הנמל של גן לאומי קיסריה. בקיסריה נבנה אחד מהנמלים המלאכותיים המרשימים והמורכבים ביותר בעולם העתיק, בימיו של הורדוס. ממשיכים דרומה לאורך החומות העתיקות של קיסריה ולאחר כ-600 מטרים מגיעים לקיבוץ שדות ים. הקיבוץ הוקם בשנת 1936 ושימש בין השנים 1943 ל-1948 כבסיס הפלי”ם, הפלוגה הימית של הפלמ”ח. הוא גם קיבל את פניהם של מעפילים מחמש ספינות מעפילים שהגיעו לחופי ארץ ישראל בשנות ה-40. מראשוני הקיבוץ ניתן למנות את חנה סנש ואת הסופר אהרן מגד. כיום, הקיבוץ מפעיל מועדון שייט מצליח בשם הפועל שדות-ים, שעם חבריו נמנים האלוף האולימפי גל פרידמן.
חולפים על פני שער הכניסה לקיבוץ וממשיכים כ-800 מטרים לצד הכביש עד לפנייה ימינה לכיוון דיונות החול והארובות של חדרה. צועדים על הדיונות כ-570 מטרים ואז יורדים מהן וממשיכים דרך קצרה עד לשדרות אדמונד דה רוטשילד. שם, חוצים בזהירות, עולים על המדרכה וממשיכים מערבה כ-430 מטרים. לאחר מכן, פונים שמאלה וממשיכים כ-860 מטרים לאורך הכביש עד שמגיעים לכניסה לתחנת הכוח אורות רבין. זוהי תחנת הכוח הגדולה בישראל, שהוקמה בשנת 1981 ומספקת כרבע מצריכת החשמל הכללית של המדינה. בשנים הקרובות, יש כוונה שתחנת הכוח תתחיל לפעול באמצעות גז טבעי וכך תצמצם באופן משמעותי את רמת הזיהום. אם אתם מגיעים במסגרת קבוצה, תוכלו לערוך במקום סיור מודרך לקבוצות בתיאום מראש.
עוברים לצד של שער הכניסה לאורות רבין וממשיכים על שביל ישראל, שממשיך לאורך הכביש. כ-500 מטרים משער אורות רבין, יש אנדרטה מרשימה שמציגה את עשרת הדיברות. הדיבר השישי, “לא תרצח”, בולט בין היתר. האנדרטה הוקמה לזכרו של ראש הממשלה החמישי של ישראל, יצחק רבין, שנרצח על ידי הקיצוני יגאל עמיר בעצרת השלום בשנת 1995. תחנת הכוח אורות רבין קרויה על שמו של רבין.
שביל ישראל ממשיך כ-670 מטרים במקביל לכביש ואז פונה ימינה וממשיך כ-700 מטרים לאורך נחל חדרה. פונים שמאלה לגשר המיתרים הלבן והיפהפה, שמחבר בין שתי גדות הנחל. חוצים את הגשר והולכים מעט על הטיילת היפה שבנו צמוד לנחל. לאחר מכן, פונים שמאלה וממשיכים דרך פארק נחל חדרה. לאחר כשני קילומטרים, מגיעים לכביש החיצוני של גבעת אולגה. פונים שמאלה ולאחר כ-270 מטרים, ימינה. בכיכר פונים שמאלה וחוצים את כביש 2 לתוך העיר חדרה, שהוקמה כאחת מהמושבות הראשונות ב-1891.
מהגשר מעל כביש 2, שביל ישראל פונה שמאלה ועושה את דרכו ברחובותיה של חדרה. אלך, ניתן לקצר את הדרך ולהמשיך ישר כ-850 מטרים עד לגשר שמעל למסילת הרכבת. מעט אחרי הגשר שמעל לרכבת, פונים ימינה ויורדים לכיוון תחנת רכבת חדרה מערב. חולפים על פני תחנת הרכבת ופונים שמאלה אל תוך יער חדרה. זהו יער האקליפטוסים הגדול בישראל, שמשתרע על פני למעלה מ-1,500 דונם. תושבי חדרה שתלו את עצי האקליפטוס הללו החל משנת 1896 בתקווה שהם יעזרו בייבוש הביצות שהיו קיימות כאן וגרמו למחלות קשות. הם חשבו שהאקליפטוסים זקוקים למים רבים ולכן ישאבו את מי הביצות וייבשו אותן, אך הם טעו. הביצות יובשו רק בשנות ה-30 של המאה ה-20, כאשר חפרו תעלות ניקוז וניקזו את מי הביצות לנחל אלכסנדר הסמוך.
ממשיכים כ-2.5 קילומטרים לצד היער ואז פונים שמאלה לכיוון בריכת החורף העונתית, בירכת עטה. הבריכה הזו היא שריד אחרון של הביצות שהיו קיימות כאן עד שנות ה-30 של המאה ה-20.
ממשיכים כמה מאות מטרים ומתחילים ללכת שוב בדיונות חול, שמקשות מאד על ההליכה. לאחר כ-650 מטרים, מגיעים לפארק התעשייה עמק חפר. הולכים כקילומטר דרומה לאורך הכביש הקיצוני של פארק התעשייה עד שמגיעים לכיכר האחרונה, שם פונים ימינה וממשיכים על שביל ישראל, שממשיך את דרכו דרומה, הפעם על דרך עפר.
לאחר כקילומטר נוסף, פונים ימינה וצועדים דרך קצרה אל גשר הצבים מעל נחל אלכסנדר. נחל אלכסנדר הוא מהנחלים היפים והחשובים באזור והוא מהווה בית עבור אוכלוסיית הצבים הרכים. כל צב כזה שוקל עד 50 קילוגרמים! החל משנות ה-60, הנחל סבל מזיהום בשל הפסולת והשפכים שהוזרמו אליו מהיישובים הסמוכים. הזיהום פגע קשות באוכלוסיית הצבים, ורק בשנים האחרונות, בעקבות פרויקט לניקוי הנחל, הצבים מתחילים להתאושש. שביל ישראל לא חוצה את הגשר, אלא ממשיך ימינה. אם אתם רוצים למלא מים, אפשר לחצות את הגשר הקצר ולמלא מים בברזיה שנמצאת מהעבר השני של הנחל.
ממשיכים כ-380 מטרים לאורך הגדה הצפונית של נחל אלכסנדר, עוברים מתחת לפסי הרכבת וממשיכים במקביל לפסי הרכבת כ-390 מטרים עד שפונים שמאלה לכיוון נחל אלכסנדר. לאחר כקילומטר, מגיעים לחורבת סמארה. המבנה העתיק, שנבנה במאה ה-19 על ידי עבדאללה סמארה, שוכן על גבי גבעה קטנה סמוך לנחל. סמארה היה תושב טולכרם, אבל רכש אדמות באזור הזה ורצה לפקח עליהן. בהמשך, השלטונות התורכים הפכו את המבנה לבית מכס, שבו אספו מיסים על האבטיחים שגדלו בעמק חפר ויוצאו לרחבי האימפריה. האבטיחים הועברו לנמל על גבי רפסודות, ששטו במורד נחל אלכסנדר עד לים התיכון. עולים אל חורבת סמארה, נהנים מהנוף ויורדים חזרה אל גדות הנחל.
לאחר כקילומטר, חוצים מתחת לכביש 2 ומגיעים למגרש חנייה ענק לרכבים. במגרש החנייה, פונים ימינה, הולכים דרך קצרה על דרך עפר ואז פונים ימינה שוב על שביל ישראל, מגיעים לכביש, חוצים גשר מעל לנחל אלכסנדר ואז פונים ימינה לשביל ישראל, שממשיך מהעבר הדרומי של הנחל. מהר מאד מתחילים ללכת לאורך הים התיכון. לאחר כקילומטר, מגיעים לחוף בית ינאי.
אם אתם זקוקים להצטיידות, אתם יכולים למצוא סופרמרקט במרכז של קניון M הדרך, שנמצא ממש מעבר לכביש. יש שם גם מספר מסעדות, כך שאתם יכולים להתפנק.
חזרה מסוף המקטע:
אם אתם מתניידים בתחבורה ציבורית, התחנה הקרובה ביותר נמצאת במחלף ינאי, כ-5 דקות הליכה מהחוף. משם, תוכלו לתפוס את אוטובוס 852 או 910 לתל אביב. אם תרצו להגיע לחיפה, תוכלו לעלות על קו 910 לכיוון השני. לירושלים, מומלץ לנסוע לתחנת הרכבת בתל אביב ומשם לעלות על רכבת או אוטובוס לירושלים. בכל מקרה, מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב ביותר עבורכם.
אם השארתם רכב בנקודת ההתחלה בגן לאומי קיסריה ואתם רוצים לחזור אליו, תצטרכו לעלות על קו 826 או 910 ממחלף ינאי ולרדת בתחנת “מחלף אור עקיבא”. משם, לכו כ-10 דקות לתחנת “שדרות שידלובסקי/ וייצמן” ועלו על אוטובוס מספר 7 למרכז העתיקות של קיסריה. משך ההגעה הכולל הוא כשעה.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.